呢間人氣星馬菜喺銅鑼灣應該冇人唔識佢😎一開始因為餐廳獨有嘅招牌邪惡咖椰爆漿而一炮而紅,好多人都特登慕名而來🫶🏻我就一直Bookmark咗未有機會嚟🤣難得佢呢排出咗全新Menu,仲加入咗新加坡小炒,就決定試一試佢🥰🌟咖椰爆漿 $68望住都覺得好邪惡🤣😈三層脆多士,中間有香濃嘅咖椰醬、花生醬🥜兩層厚牛油🧈同朱古力醬🍫,再喺上面灑上美祿粉,成件事大癲!😂一咬落去係好香脆,而且多士攤涼咗先夾牛油同醬,所以仲食到冰冷牛油嘅口感💛而且花生醬、朱古力醬同咖椰醬味道都都出,唔會好搶味,所以每一啖都食到唔到味道嘅層次,簡直係舌尖嘅高潮👅不過就真係好邪惡🥹連平時唔怕漏嘅我都覺得好漏🤣建議3-4人share!!!!🌟鹹蛋蘇東 $138呢道菜其實就係酥炸魷魚配上鹹蛋黃醬~望落金黃色好吸引,但食落就有少少失望😳外層炸皮係沾滿鹹蛋黃醬,不過炸皮同魷魚係分離🥺一咬落去魷魚同炸皮已經分開,入面嘅魷魚係冇乜味🥹而且食落去偏油😳🌟咖啡骨 $128呢個有驚喜!完全想像唔到咖啡同豬肋骨嘅配搭😂但食落又幾夾!🤣豬肋骨大大件,份量都幾多,啖啖肉仲有少少軟骨位🤪望落好似黑醋骨😗食落有淡淡的咖啡香味~🌟辣椒蟹配饅頭🦀 $98呢個炸饅

🌟咖椰爆漿 $68

🌟鹹蛋蘇東 $138

🌟咖啡骨 $128

🌟辣椒蟹配饅頭🦀 $98
呢個炸饅頭好好食!😝平時食開炸饅頭都係配煉奶,但呢個就係配辣椒蟹肉😋蟹肉醬好足料,真係啖啖蟹肉絲,食落好香辣椒味,但又唔會好辣~配上酥脆嘅炸饅頭一齊食,每一啖都好惹味😍

🌟美祿爆炸💥 $58
童年嘅味道👅 美祿味非常濃郁!上面仲有好多可可球、大量美祿粉同美祿夾心餅,又係邪惡之選😋

🌟玫瑰露恐龍🦖🌹 $48
呢杯粉紅色嘅飲品係玫瑰露配上美祿粉,飲落有淡淡嘅玫瑰香,不過就偏甜~

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:A.T.A.S (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
2023-08-05 24 瀏覽
東南亞菜在我心目中的地位,越南菜之外的至愛,就是新加坡菜了。別以為新加坡菜,只得喇沙、海南雞、月光河或肉骨茶,雖然這幾味都是新加坡菜的經典主打,但其他的也應不容忽視。地道菜由地道人去主理,在香港這競爭激烈的美食天堂裡,是必須也是必要。就等如一間日本料理店,客人對廚師是否來自日本,吃起來那份的額外之滿足舒暢感覺,就會來得實在和容易。在銅鑼灣鬧市,發現一間由地道新加坡人主理的餐廳 - A.T.A.S,今天晚上與友人就來試試這店的地道新加坡菜。發現這店的$388二人套餐很吸引,有魚有肉有海鮮都算豐富和夠吃。先來的是沙嗲串,有牛有雞味道總算合格。參岜魔鬼魚就比較特別,參岜醬香而不太辣。魔鬼魚我是第一次吃,肉質之好超乎我想像,無骨啖啖肉之餘,燒得香口再配上他們自家制的參岜醬,果然滿有新加坡風味。再來的是咖啡骨,肉質不錯保持嫩滑,煎炸的火喉不恰當的話,排骨就會變得柴皮,略嫌的是咖啡味不夠濃烈,如咖啡味加強一點的話,才配得上這味菜的命名。黑胡椒螃蟹做得非常出色,吃過什麼橋底的或咖哩炒的,總是以油炸方式,將蟹炸得過時,整只蟹吃不到鲜味和肉質。今晚的這只黑胡椒螃蟹,香口惹味得來還可吃到鮮嫩的蟹肉,值得一

先來的是沙嗲串,有牛有雞味道總算合格。

黑胡椒螃蟹做得非常出色,吃過什麼橋底的或咖哩炒的,總是以油炸方式,將蟹炸得過時,整只蟹吃不到鲜味和肉質。今晚的這只黑胡椒螃蟹,香口惹味得來還可吃到鮮嫩的蟹肉,值得一讚這店廚師的功夫。

天氣悶熱,點了一個新加坡三色冰,透心涼的刨冰,內裡有甜粟米、泰式仙草和紅豆,還有椰果和龍眼。有驚喜的是那三色,玫瑰露味帶來紅色,椰糖漿帶來啡色,粟米汁帶來黃色。打卡之餘食落涼浸浸,甜得來又有刨冰來中和,這味甜品我喜歡。

香港之所以能成為美食之都,食物種類之多之廣只是其次,我認為最大的原因就是當中能有地道人來烹調自己的地道菜,是成功最關鍵的原因。
2023-08-03
2023-08-04 44 瀏覽
已經數唔到究竟有幾耐無食過新加坡菜。今次過左黎銅鑼灣既A.T.A.S食回憶中既新加坡味道。呢度既食物選擇都幾多,而且除左常見既喇沙、咖央多士等外,仲有啲香港少見但係喺新加坡好地道,hawker centre會有既新加坡菜式,例如Rojak, 板麵, 魔鬼魚等等。講到新加坡經典菜式,一定少不了辣椒蟹。而呢度都食得到!呢份辣椒蟹既蟹都幾肥,有飽滿既蟹肉,而個辣椒醬就好香辣惹味,混埋蟹肉,食落特別鮮味。絕配組合一定要用炸饅頭點個蟹肉辣醬黎食,好滿足!叄岜魔鬼魚。真係估唔到呢度都有得食魔鬼魚!第一次食就係喺新加坡,當時已經好中意。覺得呢度既魔鬼魚都還原到新加坡食到既味道。叄岜醬嗰種鹹香辣配埋魔鬼魚係特別惹味,魔鬼魚啖啖肉,而我自己都好中意食魔鬼魚既軟骨。福建炒蝦麵。都幾足料又份量十足既炒麵。混合兩款麵條,黃麵同米粉,仲有唔少海鮮、肉片等等,食落充滿鑊氣,辣辣地惹味又香口,而且唔會炒得太濕!咖啡骨。呢個又係好特別既菜式,第一次食,原來真係用咖啡整成既醬汁,真係食到咖啡既苦味,意外地又唔會覺得好違和。豬排骨都煮得軟腍入味!沙爹串。一份有4串,牛、豬各兩串。呢份串燒highlight係佢哋嘅沙爹串,
已經數唔到究竟有幾耐無食過新加坡菜。
今次過左黎銅鑼灣既A.T.A.S食回憶中既新加坡味道。

講到新加坡經典菜式,一定少不了辣椒蟹。

而呢度都食得到!

絕配組合一定要用炸饅頭點個蟹肉辣醬黎食,好滿足!

叄岜魔鬼魚。

真係估唔到呢度都有得食魔鬼魚!
第一次食就係喺新加坡,當時已經好中意。
覺得呢度既魔鬼魚都還原到新加坡食到既味道。

福建炒蝦麵。

都幾足料又份量十足既炒麵。

咖啡骨。

豬排骨都煮得軟腍入味!

沙爹串。

一份有4串,牛、豬各兩串。
呢份串燒highlight係佢哋嘅沙爹串,食到花生顆粒,好香濃。

最後留肚食埋佢哋嘅Summer Special甜品-新加坡紅豆冰。

呢個甜品真係消暑佳品,玫瑰味同椰糖味既刨冰,而且佢入面好多材料!有紅豆、粟米、仙草凍、珍多等等,一份兩個人share啱啱好。

叫左兩杯飲品,柑桔水必點!

味道超濃,柑桔味道清新又突出,酸甜開胃好解渴。
美祿爆炸有特濃美祿,面頭仲有美祿脆脆,邪惡,但好正!
每次經過地面都不知這是什麼餐廳,知道朋友說想來才發現是新加坡菜😍 這裡用餐區在1樓,用上白、橙、綠做主色,看似來舒服,而且座位間的空間感都不錯。🔹辣椒螃蟹螃蟹裡面的肉很滿而且新鮮清甜,醬汁辣中帶甜所以不會辣到吃不下去,它還搭配超邪惡的炸饅頭,饅頭吸滿醬汁再吃很惹味,讓你停不下來。🔹海鮮板面店員推介我們吃這個,它的麵條扁身而且很爽滑,湯底清甜,裡面的冬菇絲味道濃郁,加上有多款新鮮海鮮,很飽肚。🔹Rojak 這是比較特別的一個菜色,醬汁還是他們自家製蝦醬,有爽口的蘋果、豆卜和菠蘿,因為還加了很有鮮明的薑花,所以味道很深刻。🔹麥片老虎蝦虎蝦非常新鮮,輕鬆可以剝開殼,而且炒得很有風味❤🔹咖啡骨不常見的一道菜色,必須說咖啡味真的很濃郁,所以有點苦澀,喜歡咖啡的人會覺得很特別,份量也頗多。🔹玫瑰露恐龍粉紅色很迷人的飲品入口有濃濃的玫瑰香,確實是甜,但不會膩。🔹斑蘭燕麥奶咖啡斑蘭和燕麥奶都是新加坡出產,斑蘭味很鮮明,作為咖啡它的味道很豐富,也不會很甜,推薦。

🔹辣椒螃蟹

🔹Rojak
Rojak

🔹麥片老虎蝦
麥片老虎蝦

虎蝦非常新鮮,輕鬆可以剝開殼,而且炒得很有風味❤

🔹咖啡骨
咖啡骨

🔹玫瑰露恐龍
粉紅色很迷人的飲品入口有濃濃的玫瑰香,確實是甜,但不會膩。

🔹斑蘭燕麥奶咖啡
今次又去試新加坡菜🍴, 銅鑼灣ATAS之前係星馬菜 社交平台群組已經超hit喇👍, 相信好多人同小編一樣,都食過佢哋嘅人氣爆漿多士🍞,喇沙🍜同係香港好少食到既板麵等,今次去見到佢哋新添左多款小菜, 仲有2人同4人套餐等,非常適合一家大細去枱腳👨‍👩‍👧‍👦。2人套餐💰$388(未計加一服務費)-沙嗲串 💰2人套餐已包括牛肉豬肉有各兩串,2個人食岩岩好,肉質香軟,有少少燶邊,點埋沙嗲醬好惹味😋-麥片老虎蝦💰2人套餐已包一碟海鮮小菜,如點麥片老虎蝦需加$30,估唔到咁大隻,隻隻都肉質肥厚紮實🦐完全無雪味,連埋脆麥片一齊食,味道更豐富☺️-辣椒螃蟹(小)配 饅頭 💰2人套餐已包一碟特色小菜,如點辣椒螃蟹(小)配 饅頭需加$250,份量超大,真係原隻上, 有齊兩隻蟹鉗🦀, 肉質鮮甜,味道辣而唔燥,仲帶啲香料嘅香氣,勁入味, 將饅頭浸落滿滿嘅蟹肉醬,又係另一種享受,必點!👌-媽密雞 💰2人套餐已包括小編第一次試,個感覺有啲似咕嚕肉,啲雞肉鮮嫩多汁🍗,完全無骨, 餸飯食一流👍-馬來風光💰2人套餐已包括馬來風光係馬拉盞炒通菜,味道香濃,通菜嘅口感好爽脆😋-玫瑰露恐龍💰48粉紅色玫瑰露加左大量既美祿粉🍹
2人套餐💰$388(未計加一服務費)
沙嗲串 💰2人套餐已包括

媽密雞 💰2人套餐已包括

馬來風光💰2人套餐已包括
馬來風光係馬拉盞炒通菜,味道香濃,通菜嘅口感好爽脆😋

玫瑰露恐龍💰48
粉紅色玫瑰露加左大量既美祿粉🍹,玫瑰味好出,清香得黎又唔會勁甜,最重要係粉紅色好打卡able!📸
2023-07-29 60 瀏覽
A.T.A.S.地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖是日去此站食午餐,之前見過youtube 有人介紹,即管去試下。我係平日去食,它有午市套餐,有主菜及餐飲,小菜另加錢,款款唔同價錢,經openrice 訂座有95折。我叫左喇沙碗喇沙的湯底好味,入面有魚片,豆腐卜,魚蛋,麵都掛到汁,每一啖都食到喇沙的味我另外加在咖椰吐司,入面有牛油及咖椰醬。 兩者的味好夾,吐司脆身,加埋醬料又唔會太乾身,依個推薦大家要點
A.T.A.S.

地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖

我叫左喇沙

2023-07-27 69 瀏覽
這間位於銅鑼灣的新加坡餐廳,由新加坡人主理,主打正宗地道的新加坡菜,堅持真正新加坡味道,除了喇沙及海南雞,更提供一系列傳統經典地道新加坡菜式。🍀辣椒螃蟹 $568辣椒醬汁香辣惹味,味道不算很辣,與螃蟹完美交織,再配上沾醬的炸饅頭,讓人啜指回味。🍀麥片老虎蝦 $228老虎蝦超大隻,以牛油麥片炒香,增添麥香及香脆感,肉質爽口彈牙,一飽口福。🍀囉喏 $78囉喏意思是大雜燴,乃新加坡的傳統地道沙律,以新鮮水果青蘋果、菠蘿及沙葛,加上酥脆油條和炸豆卜,淋上自家製的羅樂醬,再灑上花生碎及芝麻,味道獨特有趣。🍀媽蜜雞 $108賣相有點像韓式炸雞,酥脆的炸雞加上Marmite媽蜜醬,最後灑上白芝麻,雞肉保留肉汁,醬汁帶來鹹鮮的獨特風味。🍀魷魚通菜$98通菜爽脆,魷魚彈牙,配上惹味的沙爹醬,味道層次再提升。🍀玫瑰青檸水 $28鮮紅奪目的玫瑰青檸水,清新宜人。 🍀新加坡紅豆冰 $68跟日本、台灣口味大不同,選用馬拉椰糖和玫瑰糖漿炮製,刨冰下面有紅豆、仙草、荔枝和亞答籽等配料,上面再淋上粟米醬,清爽滋味透心涼。

🍀辣椒螃蟹 $568

🍀麥片老虎蝦 $228

🍀囉喏 $78

🍀媽蜜雞 $108

🍀魷魚通菜$98
通菜爽脆,魷魚彈牙,配上惹味的沙爹醬,味道層次再提升。

🍀玫瑰青檸水 $28
鮮紅奪目的玫瑰青檸水,清新宜人。

🍀新加坡紅豆冰 $68

店主好有heart致力將正宗新加坡味道帶嚟香港!多款特色菜式,好少食新加坡菜既我表示有新鮮感!menu上選擇都多👍🏻✨晚市亮點係特色螃蟹🦀️🔸辣椒螃蟹$568招牌菜式之一!好惹味!配炸饅頭 $38食特別正!必試!🔸黑胡椒螃蟹 $568黑椒味突出!好香口!🔸螃蟹米粉 $658配奶白色魚湯,見到都心心眼四大家都讚佢哋既蟹好高質!多肉又新嫩鬥蟹控表示好滿意!✨参岜魔鬼魚 $148好少見魔鬼魚食呀!啖啖肉、幾滑!大家一啖接一啖,好快清晒!值得一試!👍🏻✨麥片老虎蝦 $188好鍾意的一道菜!虎蝦好高質!大大隻、肉質鮮彈👍🏻咖啡骨 $128好特別!!🔸囉喏 $78又好特別!入面有油炸鬼、青蘋果、菠蘿等!非常惹味,推薦!串燒新加坡小炒王✨新刨冰 $68🍧粉紅+黃吸引呀!主要有紅豆、仙草、玉米、亞塔子,好特別!飲品:美碌爆炸 $58玫瑰露恐龍$48玫瑰青檸水 $28

店主好有heart致力將正宗新加坡味道帶嚟香港!

✨晚市亮點係特色螃蟹🦀️
🔸辣椒螃蟹$568
招牌菜式之一!好惹味!配炸饅頭 $38食特別正!必試!

🔸黑胡椒螃蟹 $568
黑椒味突出!好香口!
🔸螃蟹米粉 $658

配奶白色魚湯,見到都心心眼四大家都讚
佢哋既蟹好高質!多肉又新嫩鬥蟹控表示好滿意!

✨参岜魔鬼魚 $148

好少見魔鬼魚食呀!啖啖肉、幾滑!
大家一啖接一啖,好快清晒!值得一試!👍🏻

✨麥片老虎蝦 $188

好鍾意的一道菜!虎蝦好高質!大大隻、肉質鮮彈👍🏻
咖啡骨 $128

好特別!!

🔸囉喏 $78

又好特別!入面有油炸鬼、青蘋果、菠蘿等!
非常惹味,推薦!

串燒

新加坡小炒王

✨新刨冰 $68🍧

粉紅+黃吸引呀!主要有紅豆、仙草、玉米、亞塔子,好特別!

飲品:

美碌爆炸 $58
玫瑰露恐龍$48
玫瑰青檸水 $28

2023-07-26 47 瀏覽
隐藏正宗新加坡店镇店之宝koya toast ,人少千万别点,热量爆炸,一口满足,两口腻歪,碳水满足laksa,第二个必点的就是叻沙,奶呼呼汤底加上劲道小面,酸辣可口,胃口大开其他的就普普通通没有很特别
隐藏正宗新加坡店

其他的就普普通通没有很特别
2023-07-24
30 分鐘 (堂食)
  • 咖椰爆漿
  • 叻沙
  • 美祿爆炸
2023-07-25 31 瀏覽
🐟地道星加坡菜系列—▫️餐廳:A.T.A.S ▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍此為:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖▫️營業時間⏰:星期一至日 12:00-22:00▫️價錢:~$100+—美味:🐟🐟🐟🐟環境:🐟🐟🐟+0.87🐟價錢:💰💰💰+0.7💰服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳+0.9👨‍🍳—👧🏻👦🏻好少食星加坡菜😁見人話人依間幾地道高質就試試🤩🤩有驚喜—食物方面📍辣椒螃蟹價錢:$488分數:🦀🦀🦀🦀好大隻🦀🦀好多蟹肉🦀搭配佢哋特製既辣椒🌶️汁好惹味🤩🤩加埋外脆內軟既饅頭好jeng—📍叁岜魔鬼魚價錢:$148分數:🐟🐟🐟🐟第一次食魔鬼魚🐟🐟估唔到啲肉幾彈牙爽口,仲要全部都係肉🤩🤩🤩🤩加埋個汁🥰好夾—📍媽密雞價錢:$108分數:🐥🐥🐥+0.9🐥有啲似韓式雞🐣🐣幾大舊肉,外層脆脆地幾特別🐥有埋個汁酸酸甜甜—📍沙爹串(四串)價錢:$68分數:🐣🐣🐣🐣必食🐣🐣叫咗2牛2雞🐣兩串都勁香口,燒得啱啱好🤩🤩加埋個沙嗲汁好多花生🥜粒,好jeng—📍美祿爆炸價錢:$58分數:🥤🥤🥤🥤好大杯好滿足🤩🤩🤩好多美祿粉同有美祿粒粒😁😁好濃味#好西 #打卡 #mamaday #café #summervibes #ca
🐟地道星加坡菜系列

分數:🐟🐟🐟🐟

📍媽密雞
價錢:$108
分數:🐥🐥🐥+0.9🐥

📍沙爹串(四串)
價錢:$68
分數:🐣🐣🐣🐣

📍美祿爆炸
價錢:$58
分數:🥤🥤🥤🥤
好大杯好滿足🤩🤩🤩好多美祿粉同有美祿粒粒😁😁好濃味
#好西 #打卡 #mamaday #café #summervibes #cafe #正餐 #星加坡菜 #HongKong #HK #foodie #singapore #coffee #alldaybreakfast #instagood #bestoftheday #amy_in_cwb #銅鑼灣#美食 #pizza #cafe #dinner #chill
-A. T. A. S 🦀係香港其實好難搵到正宗既星馬菜仲要係新加坡人主理既就少之有少而呢度正正係新加坡人主理兼掌廚! 主打平時係香港好少會見到既星馬家常菜 包括麵粉粿 板麵 咖椰爆漿 新加坡紅豆冰等等✨Lunch Set A - Taste of Singapore ($388/2pp)𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐭𝐲🦀 辣椒螃蟹配饅頭 (+$250)(另外可以揀 - 辣椒螃蟹醬配饅頭)呢個職員們既重點推介 果然冇令人失望!蟹殼係煮之前貼心地預先打碎 令到醬汁可以均勻浸入蟹肉想講真係煮得岩岩好 肉質鮮嫰多汁 而自家製醬汁都係成道菜既HIGHTLIGHT ✨✨✨✨濃郁既醬汁都冇蓋過鮮味 甜甜辣辣的 好有新加坡風味比起出面偏茄汁 /偏辣椒醬 拎到個平衡 做得香口惹味啲而最令我驚喜既組合係食完蟹既醬汁可以配炸饅頭食 帶有蟹肉精華既醬汁配上炸饅頭完全係冇得輸🤌絕對可以為左呢個而回頭❤️❤️❤️❤️ 推介!𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝🐟 叁岜魔鬼魚 (另外可以揀 - 麥片老虎蝦 / 鹹蛋蘇東 / 叁岜拉拉)魔鬼魚都係第一次食 肉質比起平時食既魚較為結實有彈性 雖然唔算好嫩滑 但有佢獨特既魚鮮味~個人幾中意佢地係自家製嘅叁岜辣椒醬
A. T. A. S 🦀

係香港其實好難搵到正宗既星馬菜
仲要係新加坡人主理既就少之有少
而呢度正正係新加坡人主理兼掌廚!
主打平時係香港好少會見到既星馬家常菜
包括麵粉粿 板麵 咖椰爆漿 新加坡紅豆冰等等

𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐭𝐲
🦀 辣椒螃蟹配饅頭 (+$250)
(另外可以揀 - 辣椒螃蟹醬配饅頭)
呢個職員們既重點推介 果然冇令人失望!
蟹殼係煮之前貼心地預先打碎 令到醬汁可以均勻浸入蟹肉
想講真係煮得岩岩好 肉質鮮嫰多汁
而自家製醬汁都係成道菜既HIGHTLIGHT ✨✨✨✨
濃郁既醬汁都冇蓋過鮮味 甜甜辣辣的 好有新加坡風味
比起出面偏茄汁 /偏辣椒醬 拎到個平衡 做得香口惹味啲

而最令我驚喜既組合係食完蟹既醬汁可以配炸饅頭食
帶有蟹肉精華既醬汁配上炸饅頭完全係冇得輸🤌
絕對可以為左呢個而回頭❤️❤️❤️❤️ 推介!

𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝
🐟 叁岜魔鬼魚
(另外可以揀 - 麥片老虎蝦 / 鹹蛋蘇東 / 叁岜拉拉)
魔鬼魚都係第一次食 肉質比起平時食既魚較為結實
有彈性 雖然唔算好嫩滑 但有佢獨特既魚鮮味~
個人幾中意佢地係自家製嘅叁岜辣椒醬 好香辣!

𝐒𝐧𝐚𝐜𝐤𝐬
🥩沙嗲串 - 2 x 牛肉串 + 2 x 雞肉串
(另外可以揀 - 囉喏)
2款都係燒得好惹味 個人特別鐘意豬肉串 夠香脆有嚼口
呢度特登將肉質做得淋啲 岩番香港人口味
因為新加坡通常偏煙韌 就會比較難咬 非常體貼!
個沙嗲醬都好有風味濃郁 配埋青瓜同洋蔥可以解膩~

𝐌𝐞𝐚𝐭
🐣媽蜜雞 (另外可以揀 - 咖啡骨)
食落係香甜帶辣既炸雞 係新加坡風味既咕嚕肉
媽蜜醬既調味都幾濃郁下 岩晒重口味既我🥰

𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞𝐬
🥬馬來風光 (另外可以揀 - 蒜蓉菜心)
其實姐係馬拉盞炒通菜 好惹味有鑊氣 大大碟好抵食!

𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
🍧星加坡紅豆冰
聽講係星加坡地道嘅街頭小食 份量超大!
刨冰既組合都幾特別 有粟米 + 巴東玫瑰汁 + 椰糖
食落鹹甜鹹甜的 底下仲有龍眼 仙草 椰果等
熱辣辣既天氣食呢個豐富既紅豆冰 都好岩食!

🧇 咖央爆漿
同樣係職員們既高度推薦 - 招牌菜之一!
香脆多士夾住多層咖央醬 + 牛油 + 朱古力榛子醬 + 煉奶
面層再鋪滿美祿粉 好邪惡 但我中意! 真心幾好味🤌

🍹玫瑰青檸水 / 柑桔水 ($28)
2款都係清涼爽透既飲品 偏酸多少少 好解膩

2023-07-16
午餐
A.T.A.S星加坡語為高級的意思,這家在銅鑼灣的A.T.A.S,最近推出新menu及1人/2人餐,可以嚐到多款新加坡美食!-二人套餐 $668黑胡椒螃蟹米線 還是第一次吃胡椒蟹,有驚喜呢~蟹蓋有炸過的蟹黃,整隻蟹的蟹肉也是很多,湯底很濃的胡椒味,米線滑溜!-囉喏 為馬來西亞的地道美食,代表了"多樣混合一起",有炸脆了的豆卜、油炸鬼、青蘋果及菠蘿,加上了甜甜的醬汁。-麥片老虎蝦 +$30老虎蝦個頭大,而且沾滿了脆脆的麥皮,好香口!-咖啡骨 每塊大大的排骨都沾滿香濃的咖啡醬汁,甘甘甜甜,排骨亦好有肉,好正!-馬來風光為充滿馬拉風味的辣炒通菜,好惹味!-美禄爆炸 $58上面鋪滿圓形的朱古力脆脆,比平時喝的美祿更濃更讚哦~
二人套餐 $668
黑胡椒螃蟹米線
還是第一次吃胡椒蟹,有驚喜呢~

囉喏

麥片老虎蝦 +$30
老虎蝦個頭大,而且沾滿了脆脆的麥皮,好香口!

咖啡骨

馬來風光
為充滿馬拉風味的辣炒通菜,好惹味!
美禄爆炸 $58
上面鋪滿圓形的朱古力脆脆,比平時喝的美祿更濃更讚哦~
係去完星加坡交流之後食嘅第一個星加坡菜🇸🇬之前有朋友介紹話呢間唔錯,起James Bonbon隔離,最出名係佢個咖椰爆漿多士平日有午市套餐,包茶/咖啡▶️ 板麵 Banmian ($88)其中一樣係星加坡最鍾意食嘅嘢賣相吸引,足料過星加坡當地食嘅板麵上面有隻半熟蛋,蛋白比較水汪汪,可惜蛋黃過熟,未能做到流心效果湯底本身清淡,幸好有打入蛋花同香蔥,令佢杰身又香啲👍🏻炸魚仔乾絕對係板麵嘅精髓,呢度都有加,口感硬硬地,食落鹹香惹味,如果份量多啲就好啦😋有五細粒自家製豬肉丸,口感非一般港式豬肉丸,而係似大嚿啲嘅肉碎,質感較乾 (唔係用肥豬肉嘅代價)而且冇咩調味🐷仲有大量香菇🍄應該用蠔油/老抽調味?非常入味,成為成個麵最濃味嘅嘢,味道慢慢滲入湯底,增添湯底味道板麵又扁又寬,似粗身河粉,可惜麵質唔煙韌🙁少失望健康地上面有幾條菜心🥬個人覺得可以再加多啲炸蒜,令成碗麵更美味▶️ 喇沙 Laksa ($88)可以揀米粉/油麵/滲滲 (雙拼),揀咗滲滲麵質一般,油麵比例上較少湯底有好香椰奶味👍🏻只係太辣(可見成個湯紅卜卜🌶️)配料有幾隻蝦、魚蛋、魚片、豆卜、熟蛋,都足料▶️ 咖椰吐司 Kaya toast (+$
係去完星加坡交流之後食嘅第一個星加坡菜🇸🇬
平日有午市套餐,包茶/咖啡

▶️ 板麵 Banmian ($88)
其中一樣係星加坡最鍾意食嘅嘢
賣相吸引,足料過星加坡當地食嘅板麵

湯底本身清淡,幸好有打入蛋花同香蔥,令佢杰身又香啲👍🏻

板麵又扁又寬,似粗身河粉,可惜麵質唔煙韌🙁少失望
健康地上面有幾條菜心🥬
個人覺得可以再加多啲炸蒜,令成碗麵更美味
板麵

▶️ 喇沙 Laksa ($88)
可以揀米粉/油麵/滲滲 (雙拼),揀咗滲滲
麵質一般,油麵比例上較少
湯底有好香椰奶味👍🏻只係太辣(可見成個湯紅卜卜🌶️)
配料有幾隻蝦、魚蛋、魚片、豆卜、熟蛋,都足料
喇沙

▶️ 咖椰吐司 Kaya toast (+$38)
跟餐追加,兩塊麵包搽上咖椰醬再夾住牛油🧈一分為四
雖然唔係佢哋嘅招牌咖椰爆漿多士,但都用上啡色方包,味道甜甜地 (唔知係咪朱古力味?)
反而覺得用返傳統白方包仲好食
咖椰吐司

有烘烤過,不過嚴佢唔夠燶同香脆🍞
厚厚一層橙色嘅咖椰醬,可惜只有甜味(糖漿味咁),欠缺蛋香/斑斕椰香味🤥
同正宗咖椰多士差好遠,自己屋企整再搽起新加坡買返香港嘅咖椰醬都似樣同好食過佢
呢個價錢亦太進取,唔建議大家叫🙅🏻‍♀️

▶️ 凍咖啡 Cold americano (+$3)
可自選奶:燕麥奶、鮮奶、花奶、煉奶
甜度亦可以選擇
鍾意飲齋啡嘅叫咗無奶無糖☕️
咖啡唔苦又冇乜酸味,味道一般

▶️ 凍咖啡配花奶 Cold coffee with evaporated milk (+$3)
比起齋啡甜好多,已經品嚐唔到咖啡味
不過好睇個人喜好

賣相唔錯,但味道不太正宗嘅星加坡菜,覺得佢地道化咗😗少許失望

環境就幾舒服嘅,座位起二樓,身處鬧市但俾人感覺寧靜,咁啱有窗邊位坐,可以望街景
Lunch time嚟到唔使等位,但接近坐滿,主要係附近返工人士
服務一般,上菜幾快
性價比還可以,雖然明白冇得同星加坡當地hawker centre價錢比較 (平三倍),但以呢個味道,覺得佢進取咗少少🤏🏻
勝在佢足料夠飽,以銅鑼灣地段來講大概$120/人可能已經算平
喇沙
2023-07-19 124 瀏覽
知道呢間餐廳好耐,一般去銅鑼灣都係食車仔麵。今日咁啱經過,於是一試。下午一點已經差唔多滿,見到一張兩人枱即時坐低。服務員都好快遞上餐牌。點餐需要scan QR code。開始點餐,見到有午餐套餐,於是點了星加坡叻沙套餐,包括一個麵食同埋一杯飲品,另外加咗1分黃薑炸雞翼。叻沙一上,見到配料好多,賣相OK。即刻試一試湯底,有好重嘅椰香,微辣,再試一試其他配料。我自己覺得湯底尚算可以,可是配料有些失望。魚片魚蛋都是一般,沒有什麼味道;最差的是豆卜,好像一啲都未有煮過,仲有少少硬身。其實食星加坡叻沙,豆卜煮得好唔好好重要,需要煮得淋住得透,可以朔晒啲汁,才可以過關。黃薑炸雞,黃薑炸雞翼尚算可以。總括來說,味道尚算OK,下一次再會一試其他菜式,再決定會不會再回頭。

叻沙

黃薑炸雞,黃薑炸雞翼尚算可以。
黃薑雞翼

呢間主打新加坡菜的餐廳小編初初開業既時候都去試過,咖椰吐司有驚喜🥪最近佢地轉左晚市Menu,加入一系列新加坡地道小炒及招牌辣蟹,等大家係香港都可以食倒正宗新加坡風味💕 另外佢地仲有套餐都好抵食🫶🏻_🦀辣椒螃蟹 $568螃蟹啖啖肉,本身已經開左少少殼方便大家食😆滿滯香辣醬汁配炸饅頭真係絕配👍🏻🦐 麥片老虎蝦 (4隻) $188必點之選! 大大隻老虎蝦以麥片炒香,輕輕拆殼爽口彈牙,連埋啲麥片一齊食更滋味🍢沙嗲串(4串) $68有兩串牛同雞🐥特別欣賞個沙嗲好濃幾重花生味,旁邊仲有青瓜粒比大家解油膩🥒🐷咖啡骨 $128上枱熱辣辣,未食已經聞到陣陣咖啡味,配搭排骨香口濃郁🍧新加坡紅豆冰 $68夏天必食透心涼❄️以刨冰、馬拉椰糖和玫瑰糖漿製成,下面隱藏著紅豆、仙草和亞答籽等配料,上面再撒上玉米,清爽滋味🌽🍝福建炒蝦麵 $128地道炒蝦麵由麵條及米粉加上蝦湯伴炒而成,配料有蝦仁、魚片,口感唔錯飲品: 斑蘭薏米水 $28青檸茶 $28餐廳有提供多款特式飲品,香濃的薏米加上斑蘭的清香,飲落去幾特別! 青檸茶甜甜酸酸有助解膩

_
🦀辣椒螃蟹 $568

🦐 麥片老虎蝦 (4隻) $188

🍢沙嗲串(4串) $68

🐷咖啡骨 $128
上枱熱辣辣,未食已經聞到陣陣咖啡味,配搭排骨香口濃郁

🍧新加坡紅豆冰 $68

🍝福建炒蝦麵 $128