2018-08-17 39 瀏覽
自從吃過616後差不多每個月都吵著要吃反正尖沙咀那家沒試過就去試一下看看有什麼不一樣.下單後職員會送上西瓜夏天是西瓜當造的日子依舊清甜.職員在下單前會介紹招牌菜而且會講解一下肉質 口感態度親切 專業.下單後就會有個漏斗 承諾20分鐘必將所有東西送到.每次都是點牛骨湯 這次試一下新東西點了鴛鴦酸菜牛骨湯 $78牛骨湯真材實料就不用說酸菜湯中的酸菜很多 有青辣椒 有紅辣椒 也有蒜頭湯不算辣 不吃辣的人也可以一試.安格斯橫隔肌 $48以前來都沒有留意616的安格斯系列的牛肉這牛肉很軟 可是肉有點粗糙不算是入口即溶的那種 但也很好吃.澳洲和牛牛胸肉 $48紋理分明 而且很滑 入口即溶肉很嫩 是今晚點的肉中最滑嫩的擔當得起和牛二字.滑龍尾 $48把蛋都打散 和牛肉和在一起也是我在616中最喜歡的其中一道牛肉鮮嫩卻有點爽口 而且不會太肥膩.牛心 $48上次已經想試 但沒機會和想像中的不一樣 原以為肉會很硬可是卻是滑滑地 牛肉味很濃.豆腐 $28黃豆味濃 也滑在湯底中滾了一大會兒都沒爛.稻庭鳥冬 $28煮得久也不會煮得爛 仍是一樣彈牙.娃娃菜 $28菜洗得很乾淨 也很爽.這天剛好有人在這裡辦生日會尖
自從吃過616後

仍然有一群好友能聚在一起
吃一頓飯也是福氣
2018-08-07
2018-08-15 41 瀏覽
616 有很多分店,晚餐有很多靚的616 有很多分店,試過夜晚打邊爐,有很多靚的牛肉部位。這間很特別,有自家釀製的手工啤,我試了花香果味重的一款,很清新。由牌匣到啤酒杯也寫著「醉生夢醒」,很有意思。午餐點了芝士牛肉麵,牛肉炆得腍,湯底濃香,似台式牛肉麵的湯底,不自覺地飲左半碗。芝士選用荷蘭芝士,一浸落湯,已經半溶。 剝得薄薄,遇熱即溶剛剛好。另叫牛腩飯,我尤其喜歡牛筋,軟腍細滑。細個食過扒王之王,而家執得七七八八,這份吊龍牛扒令我諗起細個節日食牛扒既美好回憶。牛扒煎得香。另外亦點了串燒,有牛油燒脂肪,香而不膩,牛舌一口一嚿,剛剛好。

另叫牛腩飯,我尤其喜歡牛筋,軟腍細滑。

2018-08-14 55 瀏覽
今日出面有少少毛毛雨,同個fd出去左尖沙咀買野,星期五中午時間放飯,周圍間間餐廳都好多人,我地見到呢間火鍋店樓下有放午餐餐牌,仲要做緊第二份半價,圍返埋先30零蚊一個人,咁抵就試試佢🤪🤪我地叫左兩份午餐,店員服務態度好好,介紹我地點左A餐 芝士紅燒牛肉麵,用既係荷蘭🇳🇱芝士,咸咸地好濃的芝士味配埋紅燒牛肉,可能係火鍋店的關係,攞啲牛肉特別靚又重牛味,又軟淋淋!我就鐘意食飯,所以點左個C餐 牛四寶湯飯,分別有牛展,牛腩,牛根,湯飲得出落足料,有紅、白蘿蔔、西芹,好甜,送飯一流!見咁抵我地就再加多兩份串燒,叫左鹽燒燒牛舌、燒牛肉串,呢到牛肉串仲可以揀唔好醬汁,我地揀左最穩陣的胡椒沙嗲,沙嗲好濃唔辣仲好甜😋😋 如果份量多少少就更好🤤🤤跟餐仲送甜品同飲品 菊花冰粉,菊花香甜撈埋冰粉食涼浸浸好舒服! 飲品有自家制菊花桂圓露、洛神玫瑰茶👍🏻

• 牛四寶湯飯
2018-08-14 107 瀏覽
今日途經尖沙咀赫德道,正值午膳時間,剛好見到616麥子,晚餐打邊爐總吃得多,午餐還未試過,見價錢相宜,於是入去試一試。午餐餐牌 - 共有四款選擇,分別是芝士紅燒牛肉麵、古法牛筋腩飯、牛四寶湯飯和香煎吊龍扒配黑椒汁,最後點了芝士紅燒牛肉麵。菊花冰粉 - 跟餐送甜品,菊花冰粉清甜香潤,熱氣下火一流。時菜(唐生菜)- 加九元配油菜,選擇有唐生菜、娃娃菜和油麥菜,油菜新鮮翠綠,豉油不咸。芝士紅燒牛肉麵- 芝士用上荷蘭芝士,整個湯底散發出陣陣芝士味,牛肉燜得十分腍滑,而麵條軟硬適中,總體水平高。洛神玫瑰茶- 健康之選,有調節血壓、改善睡眠,成份有洛神花、玫瑰花瓣、果糖和檸檬,入口酸酸甜甜,十分醒胃。

菊花冰粉 - 跟餐送甜品,菊花冰粉清甜香潤,熱氣下火一流。

• 牛駝峰
  • 金花趾
2018-08-13 38 瀏覽
同朋友兩個人都係超鍾意食牛!食完呢餐很滿足!嘿嘿揀左個豬骨清湯底,清清地唔洗太濃,主要食牛味!嘿嘿呢碟係吊龍伴,大陸有間潮汕牛出哂名食呢個部位食落口感比較爽彈,好好食!不過牛味對比其他就無咁重啦,嘿嘿澳洲和牛,內裙肉!呢碟牛味最重,而且紋路算不錯,肥瘦剛好!嘿嘿牛朴肉即係牛脖頸,肥嫩,微有嚼頭,牛味都重,脂肪雪花多得黎都均勻,嘿嘿牛白肉,油香相當重質感爽脆,食落嗦嗦聲!嘿嘿呢個牛肉,滾完口感食落是滑牛,牛味無和牛咁重,嘿嘿
同朋友兩個人都係超鍾意食牛!食完呢餐很滿足!嘿嘿

揀左個豬骨清湯底,清清地唔洗太濃,主要食牛味!嘿嘿

呢碟係吊龍伴,大陸有間潮汕牛出哂名食呢個部位

食落口感比較爽彈,好好食!不過牛味對比其他就無咁重啦,嘿嘿

澳洲和牛,內裙肉!呢碟牛味最重,

而且紋路算不錯,肥瘦剛好!嘿嘿

牛朴肉即係牛脖頸,肥嫩,微有嚼頭,

牛味都重,脂肪雪花多得黎都均勻,嘿嘿

牛白肉,油香相當重

質感爽脆,食落嗦嗦聲!嘿嘿

呢個牛肉,滾完口感食落是滑牛,牛味無和牛咁重,嘿嘿

2018-08-07
2018-08-13 45 瀏覽
星期一約咗一班朋友出去慶祝生日,生日嗰個朋友係一位牛肉嘅專家,最鍾意食牛肉,所以我哋就搵咗間牛肉嘅專門店俾佢試吓呢度唔止係一間牛肉專門店,仲有手工啤酒賣,係自家製嘅添,仲有好大嘅爐添呢度除咗打邊爐之外,仲有串燒同小食同埋有自家製嘅啤酒我哋叫咗個兩邊湯底嘅鍋,係沙嗲鍋同清湯鍋,叫得做牛肉專門店,我哋專食牛肉。呢個,賣相都好靚,味道好爽口呢個就係澳洲和牛嘅牛胸肉,顏色都差好遠,比較鮮紅色。肉味好甘香,入口即化呢個就係燒牛舌串燒,燒得好香,而且牛舌仲好肥美好厚身,有質感而且爽口彈牙呢個係燒牛肉串,我揀咗鳳梨照燒汁,牛肉好軟熟,而且味道帶點酸甜,好食

呢度除咗打邊爐之外,仲有串燒同小食同埋有自家製嘅啤酒

慶祝紀念
生日
2018-08-13 182 瀏覽
係尖沙咀等frd收工,赫德道多酒吧,忽見616,好耐無打邊爐,行入去試下。嗯d牛肉真係有牛味,新鮮牛肉味!!時值世界杯期間,進門可見賽事圖。初入夜,天未黑,對於火鍋食客來說有些過早。侍應熱心介紹菜式後便離開,讓我靜候友人到來。八時許,脫離公事魔爪的朋友匆匆趕來,默契選好「鴛鴦青花椒牛骨湯底」和其他菜式,食物很快端來。iPad自主點菜,有圖有介紹有價格,十分詳細。大推自家鮮牛肉餃蘸上特製青檸醬汁,皮薄餡多又帶著青檸的清新。豬肉餃吃得多,新鮮牛肉餃?值得一試!除了唇齒留香的牛肉餃,還點了三款牛肉,分別是牛胸肉(上圖上款)、內裙肉(上圖下款)、金花趾(下圖)。侍應介紹,前兩款是新品,屬澳洲和牛的不同部位。牛胸肉是位於牛胸口前後腿之間的胸脯肉,肌肉與油花分佈均勻;內裙肉是從橫隔膜肌肉切出來的,有一定脂肪,入口卻無肥膩感。甚是喜歡脂肪含量最少的金花趾少了油脂調和,金花趾相對前兩款略有嚼勁,但絕不難咀嚼下嚥;廚師切得很薄,入鍋片刻快速撈起,反有爽脆感。當然,一切的一切需以合理控制涮鍋時間為前提。建議參考餐墊紙上建議的時長,切記勿太久朋友逢吃火鍋必點胸口膀,說是牛前胸的脂肪肉,每頭牛量極有限。乍聽暗
d牛肉真係有牛味,新鮮牛肉味!!

時值世界杯期間,進門可見賽事圖。

iPad自主點菜,有圖有介紹有價格,十分詳細。

牛肉餃

大推自家鮮牛肉餃

金花趾

甚是喜歡脂肪含量最少的金花趾

胸口膀

朋友逢吃火鍋必點胸口膀,說是牛前胸的脂肪肉,每頭牛量極有限。乍聽暗驚,素不喜油膩的我內心是拒絕的

初見胸口膀,沒有想像中的油膩感;再看朋友,興奮地等待胸口膀在熱滾滾的湯中蜷縮成團,一口一片,頗享受。

抵不住誘惑的我開始了和胸口膀的第一口接觸,訝異自己吃下的脂肪肉何故如此爽脆
特別的美味推薦給耐心看到這裡的你!

菊花桂園露
始終都係熱氣野,來瓶店家自製的菊花桂園露清熱吧!寫明日期,又沒有人造色素、香料、防腐劑,夠安心。

—————————————
起初坐在靠窗二人桌,但因燈光不足,用餐時要求換座位,侍應很快答應,把我們安排到光線充足的四人座,重新擺設餐具和已端來的菜品。

飲料是後加的,這邊iPad剛剛下單,前方侍應已送到眼前,接單速度快。
2018-07-11
牛肉餃
  • 金花趾
2018-08-12 52 瀏覽
午飯時間同同事去了赫德道的616食午餐。餐廳午餐主要有四款,還有些串燒等小食。芝士紅燒牛肉麵牛肉麵上面放了些芝士碎,牛肉嫩腍,麵質爽口,不過湯底較淡。牛四寶湯飯有牛𦟌、牛腩、牛筋及牛仔骨,還有大量的紅白蘿蔔西芹,牛肉湯清甜不油膩,牛筋更是入口即溶。鹽燒牛舌串&沙爹牛肉串前者厚切,肉質爽彈,很有咬口;後者肉味濃郁,肉質腍但有咬口,沒有筋,加上沙爹醬很惹味。洛神玫瑰茶&菊花桂圓露前者帶酸甜味比較開胃;後者清新帶點花香。整體食物質素不俗,而且午市套餐都是$48起,價錢超值。
午飯時間同同事去了赫德道的616食午餐。

餐廳午餐主要有四款,還有些串燒等小食。

芝士紅燒牛肉麵
牛肉麵上面放了些芝士碎,牛肉嫩腍,麵質爽口,不過湯底較淡。

洛神玫瑰茶&菊花桂圓露
前者帶酸甜味比較開胃;後者清新帶點花香。
洛神玫瑰茶&菊花桂圓露

整體食物質素不俗,而且午市套餐都是$48起,價錢超值。

午餐
洛神玫瑰茶&菊花桂圓露
616真心係推介比鍾意食牛肉火鍋嘅人!上星期食完後介紹比友人,佢都話想試!因為佢係尖沙咀返工,所以今次吸咗尖沙咀分店嘅小麥子!的確呢間係坐得更舒服,空間再大啲!嚟得呢到當然又要食牛啦~~~除咗封門柳,今次仲叫咗牛駝峰同匙皮!推介大家可以一選啊!牛味相當重!💓😍每次都一定叫豆腐!原因一碟兩個人好似次次都食唔哂,抵到暈🤤不過豆味唔算重,但清熱啱哂啦!呢個亦係今次重頭戲,滑尾龍!不過要熟啲先好食,因為佢有蛋,好滑好正👍🏻
616真心係推介比鍾意食牛肉火鍋嘅人!

上星期食完後介紹比友人,佢都話想試!
因為佢係尖沙咀返工,所以今次吸咗尖沙咀分店嘅小麥子!
的確呢間係坐得更舒服,空間再大啲!
嚟得呢到當然又要食牛啦~~~

呢個亦係今次重頭戲,滑尾龍!
不過要熟啲先好食,因為佢有蛋,好滑好正👍🏻

2018-08-11 45 瀏覽
今日同阿姐佢地出左尖沙咀開會!開完話食飯都真係諗唔到去邊食...道道都咁多人!行行下入左酒吧街!見到616 午餐咁抵食!唔係唔試呀?入座都算多人!睇黎都幾多人識貨!我地3個人叫左3樣黎 share 食!牛四寶湯飯 / 芝士紅燒牛肉麵 / 香煎吊龍扒!野飲叫左 洛神玫瑰 同 烏梅汁!仲有得送甜品 菊花冰粉!牛四寶湯飯我本來以為係 4樣牛不同既部位或者內臟!原來係蔬菜/豬肉/牛肉!雖然同個名好唔同,但湯底都算清甜!豬肉老左 🤣 似煲湯豬肉大大件(仲唔係廢話 🤣,即係滾湯既唔會咁老既 😎 牛肉都好大件,但淋好多!可能整法唔同!芝士紅燒牛肉麵,本來以為有芝士會好滯,但又出奇地夾!紅燒湯底好正!麵亦好爽!牛肉好淋!香煎吊龍扒冇得叫幾成熟 🤣🤣🤣 但都幾好!出黎大概7成左右!牛味勁濃!呢個價錢堅超值!自家制既野飲唔甜 👍🏻👍🏻 菊花冰粉我個人認為係大菜糕 🤣 整體講都算唔錯!最值得開心係個價錢!加埋菜每人都唔駛 70蚊!尖沙咀喎 😋

自家制既野飲唔甜 👍🏻👍🏻 菊花冰粉我個人認為係大菜糕 🤣

2018-08-08
2018-08-11 42 瀏覽
因應公司要求,和同事一齊去左總公司陪訓,直至晚上八点先放行,途經尖沙咀赫德道見到有间616麥子係專食牛嘅火煱店,我地又有啲肚餓,就上去医肚先。係個歺牌度点左個鴛鴦沙爹牛湯底,一個牛朴肉,牛上肋,牛丸,澳洲和牛嘅牛胸肉,要多兩串鹽燒牛舌,同兩支可樂。酱料自已出去大聽自已揀,我揀左自家制牛肉汁加多一碗鮮味豉油配多少少葱花,火煱配料一齊送到,先試澳洲和牛嘅牛胸肉,入口即溶,加埋個自家制牛肉汁,超好味,跟住再來牛朴肉和牛上肋,一樣冇得輸,鹽燒牛舌食落口重好熱,比想像中冧好多,一陣就食哂,個火鍋湯重有啲配菜,蘿白同栗米配牛肉汁,另有一番風味,可惜太少丶最後食埋啲牛丸就啱啱好,轉眼間就掃晒枱面所有食物,跟住就埋单同個同事返公司完成餘下的工作,又要開夜。。

,一個牛朴肉,牛上肋,牛丸

,火煱配料一齊送到,先試澳洲和牛嘅牛胸肉

,一樣冇得輸,鹽燒牛舌食落口重好熱

2018-08-11 37 瀏覽
👀可能較偏,唔洗等位,但只有兩個侍應做野,所以要等執枱⋯🤩正題啦,Lunch Menu唔算多,叫左個芝士紅燒牛肉麵🐗🍜、油麥菜、洛神花玫瑰茶🌹,全部都係我中意食既😋😋😋麵一黎,即刻試下湯底先,因為我覺得湯麵精華係哂湯度,再試塊牛,幾有🐗味啊🤤🤤🤤岩哂🐗魔王的我!食埋菜,大滿足😆😆😆最後一提,雖然人手唔多,侍應來去如風,但態度保持有耐性,細心解答!讚👍🏼👍🏼👍🏼
👀可能較偏,唔洗等位,但只有兩個侍應做野,所以要等執枱⋯
2018-08-08
  • 芝士紅燒牛肉麵
係尖沙咀食個平價lunch 真係好難搵,想食一個高質又平嘅lunch 就更難搵。 果日同同事誤打誤撞入咗去依家616 。 我原本以為依間唔係打邊爐咖咩? lunch 打邊爐會唔會太heavy 得濟? 結果當然俾同事笑啦! 你睇下人地menu,有lunch set 咖。 幾平喎,一個lunch set 都係$48 蚊,仲要有支裝野飲。 太抵了吧! 咁去試下啦! 環境寬闊,有個靚靚酒吧檯如果唔係要返工,實飲返支。 啤酒並不是太多大品牌, 想試新嘢啤酒可試下。 環境都以本土創作及酒吧格局為主。 講返正題,我叫咗個芝士紅燒牛肉麵菊花桂圓露牛肉串燒冰麻牛串燒牛,唔係街邊食果d 一片片。舊肉大舊得嚟,又多汗。 重點唔會 燒蕉晒好食,舊肉對得起個價錢。其實我本來以為48蚊份量唔多,點知嚟到,牛肉量好多。 值得推!我先飲咗啖湯,強烈建議你先飲啖湯,清甜,牛肉味重而不油。 最後上咗冰麻牛,食得麻辣一定可以試,整得好入味。 整體話俾我知,下次lunch 可以再嚟。
係尖沙咀食個平價lunch 真係好難搵,
想食一個高質又平嘅lunch 就更難搵。

果日同同事誤打誤撞入咗去依家616 。

太抵了吧! 咁去試下啦!

環境寬闊,有個靚靚酒吧檯
如果唔係要返工,實飲返支。
啤酒並不是太多大品牌, 想試新嘢啤酒可試下。

環境都以本土創作及酒吧格局為主。
講返正題,我叫咗個
菊花桂圓露
牛肉串燒
冰麻牛

好食,舊肉對得起個價錢。

我先飲咗啖湯,強烈建議你先飲啖湯,清甜,牛肉味重而不油。

最後上咗冰麻牛,食得麻辣一定可以試,整得好入味。

整體話俾我知,下次lunch 可以再嚟。
  • 芝士紅燒牛肉麵
2018-08-10 1990 瀏覽
經牛魔王的同事介紹來到呢間616麥子,久違的一個人午餐侍應介紹menu時話第一個午餐正價,第2個半價下次一定叫多幾個人一齊嚟12點一開門已經人頭湧湧,值得一讚當時唯一的女侍應仍然好有禮貌招呼所有客人👍🏻芝士紅燒牛肉麵@淡淡的湯底帶出牛肉嘅鮮味第一次食有芝士嘅牛肉麵,D芝士適量地舖係麵上,唔會搶走主角牛肉麵的風頭但又為傳統的牛肉麵帶來一點改革平衡得唔錯湯麵嘅熱力令到芝士溶晒痴咗係啲牛肉上面,所以之後每一啖牛肉都充滿芝士🤤生菜@跟餐加$9就有,最喜歡佢無咩油鹽燒牛舌串@呢個牛舌串加左少少檸檬汁,帶出左牛既香味。牛舌口感好好,嫩滑多汁,又無膻味菊花冰粉@清熱解暑的美味甜點,加入菊花的冰粉,顏值爆表,有着菊花清香,冰涼爽口洛神玫瑰茶@天口咁熱,飲一飲即刻清熱解渴
經牛魔王的同事介紹來到呢間616麥子,久違的一個人午餐
侍應介紹menu時話第一個午餐正價,第2個半價
下次一定叫多幾個人一齊嚟
芝士紅燒牛肉麵@淡淡的湯底帶出牛肉嘅鮮味
平衡得唔錯
生菜@跟餐加$9就有,最喜歡佢無咩油

洛神玫瑰茶@天口咁熱,飲一飲即刻清熱解渴
2018-08-09
2018-08-09 28 瀏覽
前幾日起台灣番香港一直對於我最鐘意既牛肉麵念念不忘 所以好想起香港都食到好食既牛肉麵今次試左616既牛肉麵616係一間全間都係食牛肉既火鍋店但原來都有午市提供 試完係要比個like😍當中我就試左呢間店好推介既芝士牛肉麵上菜速度好快牛肉麵就成日食但加左芝士既就真係第一次試 d芝士碎係熱溶芝士所以好易做到拉絲既效果😍牛肉係牛展黎既 都幾厚身 同埋有好濃既牛肉味 都幾鐘意呢個牛肉麵既湯底清清地所以唔會奪去左牛肉既味 牛肉麵既麵質又唔會煮得太過淋係岩岩好
今次試左616既牛肉麵
616係一間全間都係食牛肉既火鍋店但原來都有午市提供