2019-05-13 80 瀏覽
2DP系素食餐廳 早有聽聞呢度素食出色今天晚飯後來左呢度食甜品好有驚喜😍😍😍😍小編點左一個tea parfait 😋😋自己把淡淡嘅茶加到ice cream 上面打卡一流 而且味道好夾
2DP系素食餐廳 早有聽聞呢度素食出色
今天晚飯後來左呢度食甜品

好有驚喜😍😍😍😍
小編點左一個tea parfait 😋😋
自己把淡淡嘅茶加到ice cream 上面
打卡一流 而且味道好夾

2019-05-13 76 瀏覽
連我呢個食肉獸都覺得滿足既素食‼️朋友揀得好啊~-⭐️原個南瓜盅大麥飯呢個係入面有忌廉既洋薏米大麥🤔呢個真係超級大同濟 我地3個人係食唔哂😂但個口感唔係我鍾意個種 因為一啖要咬好耐😂係咁𡁻係咁𡁻🐪但個味係ok👍🏿-⭐️日式野菜天婦羅冷烏冬呢個超級推介‼️‼️‼️‼️就係圖2 影得好差🤣🤣一堆紫菜山 淋上日式芥末汁 撈勻佢🤪超好食~但個塊天婦羅就不了 呢個紫菜烏冬 我可以自己食兩份🤤🤤🤤🤤-⭐️燒烤醬純素雞槌超好味~~~雖然無肉 得腐皮 但真心好食‼️似平時飲茶煎腐皮卷個種口感 但係走肉版 哈哈-⭐️酥脆百頁豆腐好味好味~~~外脆內軟❤️-⭐️蜜瓜牛乳刨冰個樣好靚~打卡一流 加上呢幾日香港真係好熱‼️‼️‼️要食下冰 降溫~有驚喜既係 食食下 入面有番石榴醬?🤣🤣-整體呢間餐廳係唔錯 除左個南瓜飯之外 所有野都想再encore😍😍😍😍yummy‼️
連我呢個食肉獸都覺得滿足既素食‼️朋友揀得好啊~
⭐️原個南瓜盅大麥飯
⭐️日式野菜天婦羅冷烏冬
呢個超級推介‼️‼️‼️‼️
⭐️燒烤醬純素雞槌
⭐️酥脆百頁豆腐
好味好味~~~外脆內軟❤️
⭐️蜜瓜牛乳刨冰
2019-05-12 74 瀏覽
尖沙咀糖水舖唔係好多,呢間算係成日幫襯,因為甜品款色多,仲有好多滋潤糖水我自己就鍾意食冰類,所以叫左個蜜瓜牛乳刨冰,蜜瓜肉好甜好熟,加埋牛奶味好濃gei刨冰都幾爽,夏天真係必點!!呢個刨冰都幾大份,建議3個人開心share~~~朋友點左個士多啤利窩夫配鐵觀音雪糕,個雪糕真係好濃鐵觀音味,又唔算太甜,真係幾高質,不過D水果就好酸,所以放棄了...而窩夫新鮮上檯熱辣辣夠脆又有好香蛋味,我覺得整體算好好,可以encore(但會食選擇其他水果)養生組朋友唔食凍野,點左冰糖桃膠燉木瓜同紅棗桃膠燉雪梨,一睇個樣都覺得滋潤!不過我覺得前者冰糖過多,仲要好多都唔溶...木瓜肉都整得幾林幾好食,但無咁甜會好好多;雪梨上面有D金箔,賣相精美,加上微甜紅棗同骨膠原補充的代表桃膠,呢個相對好食同容易入口,想潤D就叫佢啦。

2019-05-12 88 瀏覽
又嚟到厚福街搵嘢食啦,見到呢一間主打食素菜嘅餐廳似乎都幾得意,於是就入嚟試吓。入嚟睇連個Menu嘅封面都係用素菜做主題,類似雜誌咁嘅設計都幾吸引。呢度嘅嘢食有意粉同burger揀,我哋就嗌左一個韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉同牛油果扁意粉配烤羅馬串串蕃茄。上到嚟見到其實兩個嘢食都整得幾精緻。首先呢個牛油果扁意粉,我覺得做得幾好。首先牛油果同佢個醬汁好夾,其次個扁意粉煮得幾好唔會太硬,比較偏稔,同牛油果軟嘅果肉就顯得好陪襯。但係韓式泡菜卡邦尼意粉就唔係好啱我口味,因為其實佢呢一個意粉比較辣,就算係卡邦尼意粉都掩蓋唔到佢個辣。如果唔食辣嘅朋友就記得唔好揀呢一個意粉啦。

上到嚟見到其實兩個嘢食都整得幾精緻。

黃小姐經常出沒於尖沙咀,於尖沙咀時常搵食。厚福街是我常到的check point之一。雖然經常路過位於此處的2DP,不過一直都未有吃過,但路過時經常都看到大排長龍。剛好約了朋友於尖沙咀逛街,最近又覺得自己太心廣體胖,所以想吃得清淡健康一點,所以就選擇了2DP。由於我們是下午5點去吃的,所以既不用排隊又不用等,可以輕輕鬆鬆便進去。店內的裝修都是走簡約風的,餐枱都是木製,個人覺得有點文青café的感覺。主要都是2人及4人枱。這次我跟友人就是坐面對街外的長吧枱位置,感覺休閒舒適。牛油果羽衣廿藍沙律$86羽衣甘藍新鮮爽脆,黃小姐亦一向喜歡吃牛油果,還有加入了堅果,配上甜甜酸酸的醋,十分開胃。可是黃小姐是醋怪,略嫌醋少了點,覺得有點乾身,如果可以加多一點醋,讓整個沙律都均勻地有醋味就好了。不過整體上沙律都新鮮非常,是健康之選。原個南瓜盅・忌廉大麥飯$138主菜方面,我們點了南瓜飯。這個原盅南瓜大麥飯真的弄得超美,很有視覺效果,真的是由原盅南瓜上的。我跟朋友都十分喜歡它的presentation。2DP用了大麥取替白米,大麥飯吃起來真的有點像平時媽媽煲湯用的薏米,吃落很有口感,而且比白米健康。由於

牛油果羽衣廿藍沙律$86

原個南瓜盅・忌廉大麥飯$138

主菜方面,我們點了南瓜飯。這個原盅南瓜大麥飯真的弄得超美,很有視覺效果,真的是由原盅南瓜上的。我跟朋友都十分喜歡它的presentation。2DP用了大麥取替白米,大麥飯吃起來真的有點像平時媽媽煲湯用的薏米,吃落很有口感,而且比白米健康。由於是用原個南瓜造,因此南瓜肉十足,而且被煮淋了,所以可以把南瓜肉通通都刮出來吃。南瓜蓉加上忌廉汁,入口creamy,又不失南瓜的香甜鮮味。這個真的是必吃之選喔!

飲品則分別點了:Rainforest (菠蘿、熱情果、蘋果、椰子水)$44 及Ladies (草莓、蘋果、香蕉、菠菜) $44。他們都是由新鮮的水果所製,顏色看起來美麗,健康又好飲,可幫助消化。
2019-04-21
用餐優惠
試食活動
  • 原個南瓜盅・忌廉大麥飯
2019-05-09 82 瀏覽
知道尖沙咀一間專門食素菜甜品的專門店-2DP,平時經過都見到好多本地同埋遊客,今次再encore過去!之前有喺2DP食過蜜瓜刨冰🍧,另外仲有「西瓜•牛乳刨冰 |$108」選擇,今次終於可以試埋,不過原來不講不知,有些甜品是不會顯示在餐牌中!原來可以將蜜瓜同西瓜Mix埋一齊叫變成「蜜、西瓜•牛乳刨冰 |$108」,這就是 Secret dessert,就算其他甜品都可以詢問店員作自由配搭,咁難得可以自己DIY甜品真係好少有,一次過可以滿足晒兩個願望,正。蜜瓜同西瓜🍉一樣好鮮甜,而且份量多,底下仲有好濃郁牛奶🥛味道嘅刨冰🍧,仲有入口即溶嘅口感!朋友就叫了「冰糖桃膠燉木瓜 | $72」,木瓜熟透度剛剛好,仲要剝哂皮,用匙羹舀起就食得,可見餐廳好貼心。難怪這是尖沙咀區我最愛的甜品店。

難怪這是尖沙咀區我最愛的甜品店。
2019-05-09 72 瀏覽
蜜、西瓜•牛乳刨冰 |$108 Secret Menu西瓜•牛乳刨冰 |$108冰糖桃膠燉木瓜 | $72平時去到糖水舖種類太多五花八門花多眼亂但係喺呢度可以搵到一款自己鍾意食嘅甜品有唔同嘅自由配搭喺Secret Menu入邊😃刨冰糖水奶凍咩都得最緊要你去提出店員識整就ok啦😁自家製芋圓·桃膠豆花 | $56軟滑嘅豆花再加上養生而且有咬口嘅桃膠香味四溢 甜絲絲好好味紅棗桃膠燉雪梨 | $78燉雪梨好養生滋潤肌膚而且補血生津清甜解渴士多啤梨窩夫配鐵觀音意大利雪糕呢款西式嘅甜品亦都啱晒試新野嘅我香濃有蛋香嘅窩夫加埋新式嘅意大利雪糕覺得香噴噴令人回味無窮❤️

蜜、西瓜•牛乳刨冰 |$108 Secret Menu

香濃有蛋香嘅窩夫
加埋新式嘅意大利雪糕
覺得香噴噴令人回味無窮❤️
2019-05-05
10 分鐘 (堂食)
$70 (宵夜)
尖沙咀-2DP: 西瓜/蜜瓜牛乳刨冰($108)、自家製芋圓桃膠豆花($56)冰糖桃膠燉木瓜($72)+10%-2DP既牛乳刨冰所費不菲,但係又好似枱枱都叫👀賣相超美,用來打卡啱晒!佢係以原個西瓜/半個蜜瓜作碗呈上,超有份量,所以都算係一分錢一分貨😜刨冰細軟綿密,有淡淡的奶味,蜜瓜同西瓜都好清甜。而今次最重要嘅發現,係原來可以蜜瓜撈西瓜兩溝咁叫(同價)!紅紅綠綠,又幾sharp醒,呢個係menu無嫁!係隱藏版menu🤣大家去食既話都可以發掘下睇下有冇更多隱藏版甜品🤣喜熱食的養生型朋友則點桃膠系列,有自家製芋圓桃膠豆花和冰糖桃膠燉木瓜,聽個名已經覺得好滋潤~!
刨冰細軟綿密,有淡淡的奶味,蜜瓜同西瓜都好清甜。

2019-05-09 52 瀏覽
每次經過原福街, 呢間店都大排長龍, 不過可能今天下大雨加上是平日, 所以見到內裡有位, 立即決定入去一試甜品.坐下店員就遞上MENU和清水, 先發現原來有很多西式素食選擇, 望落都幾吸引, 可惜剛已吃過豐富的晚餐,所以今次只為吃甜品而來.今晚天氣有點涼,不想叫刨冰, 於是選擇了自製芋圓,芋泥珍珠豆花$56, 價錢不算平, 但在尖沙咀黃金區而且比平時的甜品店相對大碗, 細食的女生可以SHARE一碗. 都算合理大大碗上桌, 先看材料都很豐富, 芋圓有嚼口不錯, 珍珠就不過不失, 加上芋泥撈埋碗底下的豆花, 真係無得輸
每次經過原福街, 呢間店都大排長龍
, 不過可能今天下大雨加上是平日, 所以見到內裡有位,
立即決定入去一試甜品.
的晚餐,所以今次只為吃甜品而來.

無得輸

2019-05-09 59 瀏覽
尖沙咀厚福街餐廳多,但我就鍾情於2DP,佢做既甜品一樣都好味😋甜品既款式仲好特別,我地每人叫1款再一齊share一齊食士多啤梨窩夫配鐵觀音意大利雪糕$88香濃既鐵觀音好特別既茶味雪糕,加上大大粒鮮甜既士多啤梨😋窩夫淋上士多啤梨醬再配啖鐵觀音雪糕,正💜冰糖桃膠燉木瓜$72桃膠大受歡迎,仲要有美顏功效簡直係平民燕窩,配埋燉木瓜食,非常滋補自家製芋圓。桃膠豆花$56朋友仔試依款既桃膠又不一樣,加埋餐廳自家製既芋圓口感煙韌,值得一試蜜、西瓜牛乳刨冰$108 (Secret Menu)最特別係依款,menu上面係無既,只有蜜瓜牛乳刨冰 & 西瓜牛乳刨冰,其實係可以問下問店員有什麼可以介紹再自由組合自己想食既刨冰😍🍧
尖沙咀厚福街餐廳多,
但我就鍾情於2DP,
佢做既甜品一樣都好味😋
甜品既款式仲好特別,
我地每人叫1款再一齊share一齊食

士多啤梨窩夫配鐵觀音意大利雪糕$88
香濃既鐵觀音好特別既茶味雪糕,
加上大大粒鮮甜既士多啤梨😋
窩夫淋上士多啤梨醬
再配啖鐵觀音雪糕,正💜

冰糖桃膠燉木瓜$72
桃膠大受歡迎,
仲要有美顏功效
簡直係平民燕窩,
配埋燉木瓜食,非常滋補

自家製芋圓。桃膠豆花$56
朋友仔試依款既桃膠又不一樣,
加埋餐廳自家製既芋圓口感煙韌,
值得一試

蜜、西瓜牛乳刨冰$108 (Secret Menu)

最特別係依款,menu上面係無既,
只有蜜瓜牛乳刨冰 & 西瓜牛乳刨冰,
其實係可以問下問店員有什麼可以介紹
再自由組合自己想食既刨冰😍🍧
蜜、西瓜牛乳刨冰

蜜、西瓜牛乳刨冰
2019-05-09 54 瀏覽
近年香港飲食文法都會著重更多素食或者改健康菜式選擇,所以貴為尖沙咀全素餐廳,真係有好多素食粉絲支持,今次剛剛喺附近食完晚飯就同朋友一齊去這間餐廳一齊品嚐甜品。西瓜·牛乳刨冰$108佢哋嘅甜品亦相當吸引,真係望見就想食👍西瓜冰凍夠哂鮮甜,加埋天然純牛奶味牛奶冰真係唔錯。而且我朋友同店員講(餐牌無寫)兩溝西瓜、蜜瓜都可以💕最重要價錢唔會收貴的。而且佢嘅蜜瓜亦相當清甜,正呀。其實甜品方面亦都唔錯,特別鍾意紅棗桃膠燉雪梨 $78味道清甜,相當滋潤。其實呢間甜品再食嘅機會都相當高,因為賣相真係相當吸引而且份量亦相對較為大份,整體真係唔錯。

西瓜·牛乳刨冰$108
佢哋嘅甜品亦相當吸引,真係望見就想食👍
西瓜冰凍夠哂鮮甜,加埋天然純牛奶味牛奶冰真係唔錯。

2019-05-08 55 瀏覽
下雨天心情好鬱悶,決定去食個甜品獎勵下自己。尖沙咀好多嘢食,以前來過2dp食素食,感覺唔錯幾好印象,今日就嚟試吓佢哋嘅甜品。——士多啤梨窩夫配鐵觀音意大利雪糕我好似係第一次食鐵觀音雪糕,感覺好神奇,唔算太重茶味,不過呢甘甘地配埋窩夫一啲都唔膩。———蜜•牛乳刨冰 |$108見到呢個刨冰真係好誇張,咁鬼大一個上面仲有好多粒圓圈嘅蜜瓜冰。一啖一粒放喺個口入邊,等佢溶好正。——-蜜、西瓜•牛乳刨冰 |$108由於好想試吓佢嘅西瓜味,我哋特登叫多咗個蜜瓜同埋西瓜味嘅刨冰,西瓜好清涼又甜,不過我都係鍾意蜜瓜多啲。同牛乳刨冰幾夾
——
士多啤梨窩夫配鐵觀音意大利雪糕

———
蜜•牛乳刨冰 |$108
一啖一粒放喺個口入邊,等佢溶好正。

——-
蜜、西瓜•牛乳刨冰 |$108
2019-05-08 52 瀏覽
本小姐今日心情巨差,捉左 陪我去食甜品😪——原來2dp有secret menu wor😼 😼secret bb 蜜瓜•牛乳刨冰 |$108有一粒粒雪凍左嘅密瓜係上邊,下面嘅冰係牛奶味,一啖一個蜜瓜球,再一啖奶冰,終於開心返少少,甜得黎,又有濃濃蜜瓜味。西瓜•牛乳刨冰 |$108姚小姐唔食蜜瓜揀咗西瓜,完全好適合夏天食,冰冰涼涼,夏天熱辣辣食爽晒。自家製芋圓·桃膠豆花 | $56小綿羊叫咗個中式甜品,芋園有咬口,不過同出邊嘅口感,有少少唔同幾得意。桃膠係女仔恩物,我都偷食咗幾粒,豆腐花都算幾滑,不過嫌佢唔夠甜,落多少少糖就好啲。冰糖桃膠燉木瓜 | $72潤一潤之選
本小姐今日心情巨差,捉左 陪我去食甜品😪
——
原來2dp有secret menu wor😼 😼
secret bb 蜜瓜•牛乳刨冰 |$108

西瓜•牛乳刨冰 |$108

自家製芋圓·桃膠豆花 | $56

冰糖桃膠燉木瓜 | $72
潤一潤之選
2019-05-08 84 瀏覽
同事知道我喜歡吃素食,所以帶我來這裡食Farewell Dinner!這裡地方不太大,幸好已經一早致電訂位!一看 menu已經想試多款新潮素食,但怕「眼濶肚窄」,所以最後決定order 一個飯、一個沙律、一個小食、一個甜品及兩樽花茶!酒樽裝的花茶,我是第一見及飲,感覺很特別!雞脾小食:遠看真的像雞脾,口感也幾似(外脆內軟),配上蕃茄汁更好味沙律(撈起):配上黑麻油柚子醋一次過食百合、粉絲、木耳絲、甘荀絲、青瓜絲!意大利麥飯:因為外型設計太吸引,所以十分期待,但原來南瓜🎃配上意大利麥飯,有一點膩(也許是可能我們order太多)😅最後當然啟動我們的第二個胃去食甜品!太多選擇,挑選了很久才能決定食西瓜、牛乳刨冰!西瓜🍉又甜又好好食!牛乳刨冰入口即化

這裡地方不太大,幸好已經一早致電訂位!

酒樽裝的花茶,我是第一見及飲,感覺很特別!
黑杞子蜜糖皇菊花茶

沙律(撈起):配上黑麻油柚子醋
一次過食百合、粉絲、木耳絲、甘荀絲、青瓜絲!
沙律、撈起

意大利麥飯:
南瓜、意大利麥飯

西瓜、牛乳刨冰

黑杞子蜜糖皇菊花茶
南瓜、意大利麥飯
西瓜、牛乳刨冰
2019-05-07 61 瀏覽
呢排開始步入夏天 要快d食碗 蜜瓜碗 農場牛奶刨冰 ($108) 來解暑!其實對我來說 無論幾時 無天氣 也是吃冰的節奏👅呢個冰好好食!除左Shari shari之外有另一間既刨冰可以encore啦!蜜瓜係每日由日本新鮮運到既,而牛奶刨冰係用北海道牛奶整既 牛奶味好香🤤食到底仍然好重既牛奶味 唔同其他店既刨冰 去到最底係無咩味 值得一試呀👅 呢間餐廳係素食主義 我對佢既忌廉南瓜飯都好有興趣 但耐何太飽了 下次等我再去食先 😋