2019-05-07
放工同fd係尖沙嘴食飯,經過厚福街見到呢間2DP,間餐廳裝修以淺木色為主調行小清新路線,主打新派素食仲有唔少甜品可以選擇,望落去幾吸引,於是我地就決定試下佢d素食菜式。雖然係主打素食,佢menu都有頗多嘅選擇,我地首先揀左2DP推薦嘅南瓜忌廉大麥飯,不過係叫左常規而唔係原個南瓜盅, 因為本身我fd唔多鍾意食南瓜覺得好甜,但見係推薦就試下咁。呢個南瓜忌廉大麥飯賣相不俗,聞落好香南瓜味,但冇我fd擔心咁會太甜,反而南瓜平衡左芝士同忌廉,令你食落去唔會膩,但感覺好creamy,少少蘆筍令個飯更清新,大麥飯則非常有咬口,搭配埋鬆脆嘅炸天使麵,成個texture幾得意。除左大麥飯,我地仲叫左蕃茄自己制水牛芝士薄餅,味道不錯,餅皮比較薄身。我地仲叫左兩個甜品,分別係蜜瓜牛乳刨冰同水蜜桃窩夫拼普洱雪糕。牛乳刨冰十分之綿密,牛奶味都好濃,蜜瓜堆到好似座小山咁,食得好開心。而水蜜桃窩夫嘅份量就比較細,水蜜桃片唔算多,個窩夫整得好脆身,食起黎唔會太甜,普洱雪糕味道幾特別,成個甜品幾滿意。