2019-04-27 101 瀏覽
【潮食素菜】#原個南瓜盅大麥飯🎃南瓜盅一上枱已經好吸引,綠綠橙橙嘅日本南瓜,配炸天使麵做裝飾,已經引到我相機不停食。內涵更加不得了,用大大粒嘅洋薏米代替飯,有彈性加強口感!用本地南瓜加忌廉煮嘅source ,非常香甜又唔膩,配埋喺個盅度刮出黎嘅南瓜,又有另一番口感同味道。好食到拆咗個南瓜盅🤣#牛油果羽衣甘藍沙律🥗兩樣superfood而成嘅沙律點可以錯過?新鮮嘅羽衣甘藍爽脆,牛油果好滑,份量足夠嘅各類堅果,配上酸酸甜甜嘅醋,開胃😋#素雞槌🍗我地以為會好普通,好似其他素食店用黃豆等整到肉嘅質感。但,估錯曬!100%用腐皮腐竹整架,非常驚喜✨#泡菜素煙肉卡邦尼意粉🍝爸爸一食就讚好,泡菜味十足,少少辣,好開胃。碟仔細細但裝咗好多!美中不足係個樣未夠吸引,加d顏色更好😜#TeaMocktail🍸🍹用茶配水果做飲品,飲多兩杯頂媽媽酒癮😜 我飲 #荔枝西柚紅茶 ,black tea 同荔枝好夾,冇澀味,好好飲呀!💰 抵!以上大約$430,飽到食唔曬,打包咗滿滿一個食物盒,第2日做午餐😳📍2DP 尖沙咀厚福街#原本諗住寫少少#愈回味就唔小心寫咁多#下次去食甜品#做咗爸媽二人世界時間好寶貴#不要劣食
【潮食素菜】

#原個南瓜盅大麥飯🎃

#牛油果羽衣甘藍沙律🥗

#素雞槌🍗
用腐皮腐竹整架,非常驚喜✨

#泡菜素煙肉卡邦尼意粉🍝

#做咗爸媽二人世界時間好寶貴
#不要劣食

• 原個南瓜忌廉大麥飯
2019-04-26 64 瀏覽
素食新主意🥗今晚食過餐飯先知原來素食都可以好特別。平時我都吾喺一個食開素嘅人,可以話喺無肉不歡,但今晚去咗間餐廳食先知原來素食都可以係一種享受。間餐廳係響尖沙咀厚福街,我見間餐廳裝潢幾雅致,餐牌上面啲嘢食都幾有特色就入咗去。我坐咗個近窗位置,望住出面條街幾有feel。主菜叫咗個墨西哥🇲🇽燒烤醬肉碎薄餅($108),食落有小小辣但個底用超脆底,食落好似薯片咁。另外叫咗杯草莓🍓蘋果香蕉🍌菠菜($48),聽個名就知好健康同可以幫助消化。有時自己一個人坐係窗邊靜靜咁食一餐素食,真係身心舒𣈱、心曠神怡😊
素食新主意🥗

• 草莓蘋果香蕉菠菜
2019-04-26 55 瀏覽
今日係尖沙咀做完detox yoga 就食返個detox dinner match 返啦。 2DP 係主打食素。主食點了原個南瓜🎃忌廉大麥飯($138),個南瓜🎃蒸得好䭃同埋係用韓國🇰🇷南瓜所以好甜呢!個蓋嘅南瓜變成左蓉都可以食埋。個南瓜入面嘅係薏米飯🍚第一次食用薏米整嘅飯,原來咁整都好飽同埋同d cream 一齊食都幾好味。最後叫多個 Earl Grey Panna Cotta 🍮($68)個presentation 好靚,不過Panna Cotta 不夠滑但個茶味🍵還是很香濃的。Overall 我覺得主菜好好味,以素的餐牌來講係好新潮,有時來個素食可以排毒美顏身體好🤓。

2019-04-26 78 瀏覽
平日大魚大肉得充滿好多罪惡感一星期我都會搵至少一日行素 detox一下😝今日試下呢間位於尖沙咀的素菜館鋪開行簡約文青風,非常吸睛店員推介呢個原盅南瓜🎃飯$138 真係要大力支持用上南瓜🎃蘆筍 🥬忌廉🥛洋薏米🍚煮飯纖維量爆標💥邊食飯仲可以挖南瓜肉出來伴飯我有點太睇少佢既份量XD應該一個盅都夠兩個女仔食👭家姐揀的撈起$88多種配料當中包括百合、木耳、粉絲、青瓜🥒和甘荀🥕澆上黑麻油柚子醋微酸好開胃👍🏻牛肝菌純素肉碎忌廉雜菌長通粉$98味道偏咸香,冬菇🍄的香氣提升左成道菜式平時我比較怕忌廉食完會好heavy但呢個完全冇呢種感覺😍整體素菜菜式十分優秀大推喔~以下menu
平日大魚大肉得充滿好多罪惡感
一星期我都會搵至少一日行素 detox一下😝
今日試下呢間位於尖沙咀的素菜館

鋪開行簡約文青風,非常吸睛

店員推介呢個原盅南瓜🎃飯$138 真係要大力支持

用上南瓜🎃蘆筍 🥬忌廉🥛洋薏米🍚煮飯
纖維量爆標💥
邊食飯仲可以挖南瓜肉出來伴飯
我有點太睇少佢既份量XD
應該一個盅都夠兩個女仔食👭
家姐揀的撈起$88

多種配料當中包括百合、木耳、粉絲、青瓜🥒和甘荀🥕
澆上黑麻油柚子醋
微酸好開胃👍🏻
牛肝菌純素肉碎忌廉雜菌長通粉$98
味道偏咸香,冬菇🍄的香氣提升左成道菜式
平時我比較怕忌廉食完會好heavy

但呢個完全冇呢種感覺😍
整體素菜菜式十分優秀
大推喔~
以下menu
2019-04-25
2019-04-26 115 瀏覽
琴晚2粒小花子去左尖沙咀👯試食左呢間甜品+茶+素食既餐廳#Hanako_多謝邀請🏵️ /咸食方面我地叫左4串素雞串燒🐓同埋流沙咸蛋黃大麥飯個飯上菜果陣見細細兜好似好少咁食落可能因為大麥纖維多 好飽🤰超級重咸蛋香 加上大麥彈彈地既口感好新奇未食過 幾得意又幾好食🙆面頭幾舊炸豆腐係畫龍點睛重點所在真心好食👍熱辣辣個皮好薄 入面又滑嘟嘟/食完咸食當然食主角甜品😋大推佢地既生果刨冰 我地試左哈密瓜哈密瓜超級甜又勁多粒🍈牛奶冰好重牛奶味 唔會太甜入面仲加左芭樂醬 少少酸平衡番/食完刨冰仲試左水蜜桃窩夫配普洱gelato窩夫係暖的 好香蛋味 面頭少少🍯普洱gelato就少少偏甜水蜜桃係驚喜 竟然唔係用罐頭而係新鮮水蜜桃加焦糖🍑/食飽飽超滿足每人大約💲200餐廳空間感十足適合閨蜜們來食個甜品傾下計👭
琴晚2粒小花子去左尖沙咀👯
試食活動
密瓜碗 農場牛乳刨冰
  • 蜜瓜牛乳刨冰
2019-04-26 47 瀏覽
打完邊爐想食返啲甜品就同朋友行到黎厚福街見到呢間幾吸引需要排一陣隊如果坐吧枱就會快啲有得入座大概等左10mins就咁啱有位了呢度除左甜品亦有正餐食所以等幾耐真係睇彩數同朋友叫左個一熱一凍share 食Hot: 木瓜雪耳桃膠 另有雪梨揀其實隻碟好扁身我ecpect有碗糖水飲下但其實得好少量飲反而料係幾足架 幾多渣食既個木瓜都煲到淋晒 甜既 Cold:蜜瓜雪花牛奶冰蜜瓜好甜個牛奶冰好有奶味 同埋都係甜既食落好清爽清甜$108都算合理價
打完邊爐想食返啲甜品

蜜瓜好甜
個牛奶冰好有奶味 同埋都係甜既
食落好清爽清甜
$108都算合理價
厚福街開左間素食餐廳2DP雖然平日我係無肉不歡 但係因為菜式同裝修都係我喜歡既文青風所以晚餐時間黎2DP試一試先 <牛油果藜麥沙律配香芒油醋汁>沙律菜好fresh牛油果軟熟同油醋味好香一上就完滿食慾蟹餅一齊食又好夾藜麥飽肚食多啲都唔怕肥清淡又有口感 推介 份量都唔少 兩個人share剛剛好呢個做得好出色 <烏龍泡沫奶茶>泡沫奶茶外觀好高貴鋪上花瓣用左高腳酒杯上附上一小杯有糖既台式珍珠口感可以隨便調較茶香濃不過珍珠口感比較硬加左珍珠既甜味更帶出茶味烏龍味道清幽飲哂成杯無罪惡感 <牛肝菌意式大麥飯>煲仔飯樣既牛肝菌意式大麥飯好特別不嬲都好中意食菇類菌類見到佢用了牛肝菌重鋪滿芝士粉馬上心心眼菇味香濃加埋芝士真係唔似食緊素食落口感好煙靭似薏米但係比較喜歡傳統煲仔米飯多d總結係環境好適合同喜歡素食既朋友聚會btw見到MENU甜點款款都好精美下次有肚一定要試下佢既蜜瓜碗農場牛乳刨冰
厚福街開左間素食餐廳2DP

2019-04-11
用餐優惠
試食活動
2019-04-24 69 瀏覽
我試左蜜瓜🍈牛乳刨冰,選用日本特選3.6牛乳,真材實料,入口即溶,完全食唔到有冰粒或者冰絲,簡直可以話係一級棉花冰,而且呢份甜品仲有大半個哈密瓜,甜而不漏,完全係最自然嘅甜味🌈·另外揀咗一個水蜜桃🍑窩夫,水蜜桃嘅香甜,配上鐵觀音雪糕清淡,中西文化融合嘅甜品🤤🤤🤤保證男女都啱💕下次男生們唔好再話啲甜嘢太甜啦😆·奶茶·泡沫最特別嘅地方係珍珠係自己添加,有一種小驚喜。Earl Grey平時就飲得多,呢間小店仲加入左花香🌸,兩種飲品都唔會遮蓋到啱啱兩款甜品嘅味道💕
2019-04-01
10 分鐘 (堂食)
$100 (宵夜)
2DP係一間素食餐廳 有沙律、主菜、小食、甜品、飲品等選擇🤤食材大致上都是營養價值高的食物👍🏽呢段時間要介飲凍飲,不過看餐牌睇到呢杯"牛油果🥑、香蕉、羽衣甘藍🥬"好吸引~~成杯都綠綠的,就咁睇就覺得對身體好好~而且唔會添加仼何化學糖漿和添加劑👍🏽主菜方面就簡左呢個原個南瓜盅🤤🔶原個南瓜盅。大麥飯($138)個飯唔係我哋平時食開嘅白飯,係大麥飯!大麥飯個感覺有少少似薏米,咬落好有口感南瓜肉好厚身,而且煮得好淋,好容易就刮到入面嘅肉👍🏽👍🏽我哋刮得好乾淨,比我們食曬了🔶冰糖桃膠燉木瓜 $78桃膠是平民版的燕窩,有美顏既作用👸🏼木瓜有半隻~仲有龍眼肉喔! 食落唔會好甜
2DP係一間素食餐廳

主菜方面就簡左呢個原個南瓜盅🤤

🔶原個南瓜盅。大麥飯($138)
個飯唔係我哋平時食開嘅白飯,係大麥飯!
大麥飯個感覺有少少似薏米,咬落好有口感

🔶冰糖桃膠燉木瓜 $78
2019-04-22 68 瀏覽
2dp今日黎開厚福街覓食,呢條街雖然短短一條街, 但就有齊唔同特色嘅小店。今次揀咗呢間裝修簡約的2DP, 貌似係甜品cafe, 原來係集合素食的西餐廳, 裏面有提供意粉丶意式飯丶 酒精及非酒精飲品丶 刨冰丶窩夫等等。夜晚6點半餐廳已經好多人。蕃茄水牛芝士薄餅$ 118.00 批底係乾身酥脆架,每啖都充滿住水牛芝士和蕃茄醬的味道, 酸酸味味夠開胃,蕃茄亦大大粒又多汁。南瓜忌廉大麥飯$ 108.00呢碟大麥飯食落口好嚼勁,本身大麥無咩味係食口感,再配埋佢款忌廉汁,感覺好似食緊意大利飯! 而飯面層加咗新鮮嘅豆苗同炸過嘅炒麵, 好睇又好食! 而且大麥飯可以幫助去濕 又有飽肚感,不錯。普洱朱古力雪糕雜莓 $72普洱味嘅朱古力雪糕真係第一次食當甜品溝上茶又係點呢雪糕的茶香偏淡,吾會太甜,我自己就幾喜歡。菠蘿熱情果蘋果$ 44草莓蘋果香蕉菠菜$44
2dp

夜晚6點半餐廳已經好多人。

蕃茄水牛芝士薄餅$ 118.00

南瓜忌廉大麥飯$ 108.00

而且大麥飯可以幫助去濕 又有飽肚感,不錯。

普洱朱古力雪糕雜莓 $72

普洱味嘅朱古力雪糕真係第一次食
甜品溝上茶又係點呢
雪糕的茶香偏淡,吾會太甜,我自己就幾喜歡。

菠蘿熱情果蘋果$ 44
草莓蘋果香蕉菠菜$44

• 蕃茄水牛芝士薄餅
2019-04-22 77 瀏覽
近排潮輕素食主意,今日就帶大家黎到尖沙咀發掘一間主打素食既西餐廳鋪內裝潢簡約清新,空間感好大,感覺舒適,人多可以簡中間既2至4既座位,我地簡左牆邊既bar枱最岩一路食野,一路傾密偈我地叫左2個主食蕃茄水牛芝士薄餅批低烤到好薄脆,番茄好新鮮咬開會係口裡面爆汁南瓜忌廉大麥飯大麥飯質感就好似意大利飯,不過佢忌廉就煮得比較係清新個種,唔會有好膩好濃既感覺配埋2杯感覺好新鮮健康又特別既果汁菠蘿熱情果蘋果~草莓蘋果香蕉菠菜最後再叫左雪糕做最後既甜品普洱朱古力雪糕雜莓 $72食落比一般朱古力雪糕多左種淡淡茶香味係口內一直徘徊,配堆一啲水果同其他既配料,推薦比大家試下
我地叫左2個主食
蕃茄水牛芝士薄餅

批低烤到好薄脆,番茄好新鮮咬開會係口裡面爆汁

南瓜忌廉大麥飯

配埋2杯感覺好新鮮健康又特別既果汁
菠蘿熱情果蘋果~草莓蘋果香蕉菠菜

最後再叫左雪糕做最後既甜品

普洱朱古力雪糕雜莓 $72

2019-04-22 75 瀏覽
主打素食的餐廳不多, 用全素來做餐係非常之困難,因為素食方面味道較為淡口,而可以用來做食物的材料選擇雖然有但通常都會比較貴,這間店是難得可用相對便宜又可吃到有質素的素菜,味道方面有時素食比熏更重味,我小時候最不喜歡吃素,現在改變了,因現在的素食好吃了很多,無花果沙律酸酸甜甜很開胃,加上藜麥感覺很健康,素牛肉漢堡,吃下去素肉有榨菜味,榨菜加上芝士是很好吃的,榨菜的咸帶出芝士的香味。味道: 產品多元化,味道有多的選擇環境: 環境相對擠迫衛生: 有改善空間服務: 尚算可以抵食: 價錢合理

味道: 產品多元化,味道有多的選擇
環境: 環境相對擠迫
衛生: 有改善空間
服務: 尚算可以
抵食: 價錢合理
午餐
2PD位於尖沙咀THE ONE對面既小巷,店鋪裝修風格應該係所有女仔都中意,水泥地配上木質裝潢,整體工業風又帶點溫暖。小編真心覺得依間店鋪值得更多人認識,首先佢地吾單止提供主食、咖啡、甜品等等,滿足曬你既Lunch、下午茶同埋晚餐。/牛油果楓糖芒果吐司配燕麥乳酪 💰82 7⃣️小編睇返張相真係生吞左噸口水,呢度既牛油果揀得岩岩好,吾會過熟而有小小霉既味道或太生而硬身。厨師好有心整依道菜,用左芝麻令牛油果增加另一種風味。本身小編十分不理解芒果既存在,但真係萬萬捻吾到芒果既清甜,同牛油果甘鬼夾!好似我同你地甘 ; ) 酸酸甜甜既醬汁令沙律菜更鮮甜,有種解膩既感覺。/韓式泡菜素烟肉卡邦尼意粉 💰83 8⃣️小編同一個友人who好中意食素菜,呢間餐廳卑小編感覺係好creative。佢地將泡菜blend到你幾乎發覺吾到佢既存在,韓式辣醬同番茄醬只能說perfect match!小編只能説呢道菜有別於傳統既卡邦尼意粉,更加清爽完全無膩感覺,同埋意粉既火候都控制得好好。/鹹蛋黃窩夫配伯爵茶雪糕 💰88 9⃣️呢道菜小編真係要卑歷史上九分,大家一定要order依道菜,小編敢用條命仔去做擔保(講笑姐,甘客氣!)因爲
牛油果楓糖芒果吐司配燕麥乳酪 💰82 7⃣️

韓式泡菜素烟肉卡邦尼意粉 💰83 8⃣️

鹹蛋黃窩夫配伯爵茶雪糕 💰88 9⃣️
呢道菜小編真係要卑歷史上九分,大家一定要order依道菜,小編敢用條命仔去做擔保(講笑姐,甘客氣!)因爲鹹蛋黃既存在令到窩夫有種鹹香滋味,配上焦糖化既香蕉同埋小小cream。吾係講經小編真係想喊!好味到離曬譜。伯爵茶蛋糕加落去都好鬼正,但我就中意單食伯爵茶雪糕多小小。

蜜瓜牛乳刨冰 💰108 7⃣️
切半挑空密瓜既果肉,放入超級細膩&冰遂十分分明既牛乳雪花冰,入面加入小小煉奶但又吾會過多。最後再將球狀既鮮甜蜜瓜肉放上面, 整個配搭係不得了!

荔枝西柚紅茶 💰42 6⃣️點5⃣️& 黑杞子蜜糖皇菊 💰36 7⃣️
荔枝西柚紅茶好清爽,可謂解飯後既膩佳品。黑杞子蜜糖皇菊既菊花份量超級足,令到成杯飲品都超級濃鬱,配上蜜糖既滋潤,SK3都可以收返埋啦
2019-04-20 55 瀏覽
2dp 雖然甜品非常出名,但他們的新派素食也相當受歡迎,所以我今次是要來個全素晚餐🌵🌿🔹原個南瓜盅。大麥飯 $138 相當巨大的南瓜盅啊😱 原個巨南瓜,來自日本品種,還沒入口,南瓜香氣迫不及待撲進我嗅覺,超想不顧儀態地大口大口地進食,但為了隔離食客著想,當然是扮下斯文L啦!南瓜肉很厚身,很粉,清甜南瓜味,很難停口唷😙忌廉薏米飯好健康,整體相當滿意👍👍👍👍🔹烤大啡菇素牛漢堡 $118 全素漢堡造型幾可亂真🍔🍔,那塊素牛很逼真,味道是完全沒有牛味,only 得個樣,哈哈😜😜😜🔹AVO power $44 綠色飲品,有牛油果、香蕉、羽衣甘藍 味道很清新,微甜😉😉😉🔹火龍果紅茶乳酪 $42 美麗的粉紅色,很吸引女生們❤❤❤味道都是微甜乳酪味😙😙😙2DP地址: 尖沙咀厚福街 12-12A電話: 37059590營業時間: 星期日至星期四 12-12 星期五,六 12-01

2DP
地址: 尖沙咀厚福街 12-12A
電話: 37059590

2019-04-20 38 瀏覽
👉🏻蜜瓜牛乳刨冰 Melon Shaved Ice🍈🍧💲108成日見呢類蜜瓜甜品但食就真係第一次食🤣啲蜜瓜好甜😋雖然牛奶冰好香牛奶味但都唔夠「Shari Shari」好食😛但如果中意生果味濃啲咁一次係揀呢個啦原個蜜瓜ber😗〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻燒烤醬墨西哥素菜肉碎薄餅 BBQ Mexican Vegan Minced Pork Pizza🍕💲108超薄超脆😹個人中意食厚pizza因爲中意食包😹但減緊肥所以薄有薄好😼都好重醬料😛幾重口味😹好耐冇食素其實我好中意食呢啲好食嘅素食餐廳haha仲有好多嘢想試will surely try again😗〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️2DP (尖沙咀)📍尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
2DP (尖沙咀)
📍尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下