2021-01-29 629 瀏覽
難得朋友同我都放假, 又好耐冇食雞煲就約左朋友兩個人下午去食雞煲呢間18樓雞煲火鍋之前已經食過, 一直想再食餐廳係大鴻輝(荃灣)中心18樓, 同個名好襯!上到餐廳, 原來都有唔少人同我一樣黎食雞煲呢個中午時段價錢係$138加一, 食完雞煲就可以食任食火鍋, 另外都有其他貴D既餐, 可以食多幾款海鮮同和牛出面有自助火鍋醬料, 好多款飲品, 自助蔬菜, 同埋仲有yogurt!雞煲: 我揀左小辣, 佢既辣汁味道濃郁, 夠惹味, 小辣唔算好辣, 岩晒我口味, 入面既雞肉份量都幾多! 而最欣賞既係雞肉既肉質, 夠晒嫩! 加左火鍋湯就開始食火鍋! 係用QR CODE手機落單, 落完單好快就上菜火鍋配料選擇好多, 仲可以自己揀分量, 真係好貼心, 其中我同朋友都覺得蝦, 牛肉, 鵝腸, 魷魚幾出色!最後食埋個yogurt, 好滿足!
難得朋友同我都放假, 又好耐冇食雞煲
就約左朋友兩個人下午去食雞煲
呢間18樓雞煲火鍋之前已經食過, 一直想再食

餐廳係大鴻輝(荃灣)中心18樓, 同個名好襯!

上到餐廳, 原來都有唔少人同我一樣黎食雞煲

最後食埋個yogurt, 好滿足!

2021-01-27
  • 雞煲
2021-01-26 169 瀏覽
荃灣大鴻輝有很多不同的食肆,今次去了在於18樓的雞煲火鍋專門店!總共有3個套餐選擇,我們選擇了套餐A,價錢只需要$138☺️食過之後真係返唔到轉頭😋食物質素很高價錢便宜大家不妨可以試吓🙆‍♀️環境不錯,座位很寬敞坐得很舒適。任飲飲料區⭐️自助醬料區⭐️自助乳酪雪糕⭐️蔬菜區⭐️有生菜,娃娃菜,菜心等等...小辣雞煲⭐️辣度有BB辣,小辣,中辣,大辣選擇,我們選擇了小辣!雞煲很惹味味道令人上癮,雞件份量都幾多我們兩個女生食岩岩好😋雪花肥牛⭐️特級肥牛⭐️頂級梅頭豬肉⭐牛味濃郁肉質鮮美,任食黎講質素算很高推薦👍任食配料⭐️有魚皮,魷魚,墨魚滑,蟹柳等等...還有很多種類的!我最喜歡墨魚滑,肉質彈牙味道較為特別❤️乳酪雪糕⭐️乳酪味很濃郁加上可以自己任搭配料好好味😋

環境不錯,座位很寬敞坐得很舒適。

任飲飲料區⭐️

自助醬料區⭐️

自助乳酪雪糕⭐️

蔬菜區⭐️有生菜,娃娃菜,菜心等等...
小辣雞煲

小辣雞煲⭐️
辣度有BB辣,小辣,中辣,大辣選擇,我們選擇了小辣!

雪花肥牛⭐️特級肥牛⭐️頂級梅頭豬肉⭐
牛味濃郁肉質鮮美,任食黎講質素算很高推薦👍

任食配料⭐️
有魚皮,魷魚,墨魚滑,蟹柳等等...還有很多種類的!
我最喜歡墨魚滑,肉質彈牙味道較為特別❤️

乳酪雪糕⭐️
乳酪味很濃郁加上可以自己任搭配料好好味😋

小辣雞煲
天氣開始凍最岩係食咩?梗係近年大行其道既雞煲啦呢一間位於荃灣市中心既雞煲我就極力推薦大家一定要去啦食物種類好齊全竟然連海鮮類都有咁多當中最估唔到係有花膠任食真係淨係食花膠都抵晒啦飲品應有盡有最特別係竟然有冷泡茶咁就打完邊爐都唔怕熱氣啦一定要飲另一個特點就係呢到有乳酪雪糕機任你吱!一開始當然係先黎個雞煲呢個雞煲真係夠晒惹味細心一睇你會發現用上左花椒八角等多種香料令到成個味道辣得黎好有層次而且雞肉肉質好滑,惹味得黎又夠嫩真係食到停唔到見到都食指大動呢兩隻係唔同牛黎,上面肥D既係特級肥牛,下面瘦D既係雪花肥牛兩隻牛都有好香牛味之餘又唔會硬但特級肥牛就更軟身,油脂香更豐富雪花肥牛就牛味更濃各有千秋有咁多款海鮮,又點可以唔叫呢呢到夠晒老實,你叫幾多真係比幾多你,冇偷工減料海鮮總體黎講味道都唔錯,都幾有鮮味,值得一叫當然唔少得仲有滋補花膠滿滿既骨膠原,女士必食仲有樣好有驚喜既就係炸魚皮炸到卜卜脆,而且仲好新鮮,唔係擺左十幾年果D浸完落火鍋到食落去都仲會食到魚皮既鮮味,好難得任食都有咁高水準食左咁多熱氣野怕上火,飲返杯茉莉冷泡茶就至岩呢杯茉莉冷泡茶可以話係茶味又香又濃,鍾意飲茶既一定要飲最後用個乳酪
竟然連海鮮類都有咁多
當中最估唔到係有花膠任食
真係淨係食花膠都抵晒啦
飲品應有盡有
最特別係竟然有冷泡茶
咁就打完邊爐都唔怕熱氣啦
一定要飲
另一個特點就係呢到有乳酪雪糕機任你吱!

一開始當然係先黎個雞煲
呢個雞煲真係夠晒惹味
細心一睇你會發現用上左花椒八角等多種香料
令到成個味道辣得黎好有層次
而且雞肉肉質好滑,惹味得黎又夠嫩
真係食到停唔到
見到都食指大動
兩隻牛都有好香牛味之餘又唔會硬
但特級肥牛就更軟身,油脂香更豐富
雪花肥牛就牛味更濃
各有千秋

有咁多款海鮮,又點可以唔叫呢
呢到夠晒老實,你叫幾多真係比幾多你,冇偷工減料
海鮮總體黎講味道都唔錯,都幾有鮮味,值得一叫
當然唔少得仲有滋補花膠
滿滿既骨膠原,女士必食
仲有樣好有驚喜既就係炸魚皮
炸到卜卜脆,而且仲好新鮮,唔係擺左十幾年果D
食左咁多熱氣野怕上火,飲返杯茉莉冷泡茶就至岩
呢杯茉莉冷泡茶可以話係茶味又香又濃,鍾意飲茶既一定要飲
最後用個乳酪雪糕作結
呢個雪糕乳酪味好香濃
仲可以自己任意添加唔同既配料
小朋友見到一定好開心
2020-12-16 138 瀏覽
今次已經係第2次嚟食呢家嘅火鍋,一如以往,呢間火鍋嘅食物質素都係咁高質。黑椒牛筋丸粒丸嗰個牛筋夠彈牙,有口感,另外加咗少少黑椒落去,更加好味。海蝦,係必食,今次我食咗8隻。呢度全部都係用QR code落單,上菜嘅速度都係比較快,大概3~5分鐘啲食物就到。上次嚟食,部雪糕機就係雲尼那味,今次就系朱古力味,我覺得朱古力味比較香濃啲。今次我同我家姐兩個人食都可以有張卡位。我食到大概8点鐘走人,已經全場爆滿,出邊仲有幾台要等位。

黑椒牛筋丸

海蝦,係必食,今次我食咗8隻。

今次我同我家姐兩個人食都可以有張卡位。
我食到大概8点鐘走人,已經全場爆滿,出邊仲有幾台要等位。

2020-12-16 165 瀏覽
天氣凍凍時❄️當然係火鍋的最好時機「18樓雞煲」顧名思義最著名一定係雞煲但食完雞之後 仲可以用餘下醬汁打邊爐添不過個人建議預早訂位🤭因為這店人氣十足連同加一$200都唔洗 就已可以任食任飲🎉🥘雞煲(中辣)入座前會先揀定辣的程度🌶雞煲內有多款配料:洋蔥,辣椒,川椒等樣樣也很香口👨🏻‍🍳略略炒香即可而秘製醬汁則惹味勝於辣香配上肉質鮮嫩的雞肉 難怪如此具人氣💪🏻👸🏻花膠雖然價錢優惠 但仍然有花膠供應質素亦頗高🥳滿滿膠質 帶黏口感並充滿秘製雞煲湯底香味👃🏻🦑墨魚滑首先 內裏連同了墨魚粒 感覺足料🙌🏻入口彈牙爽口 鮮味濃郁當附隨蟹子後 更為增添口感👅🐷胡椒豬肚丸胡椒豬肚湯相信大家就飲得多但胡椒豬肚丸卻不是周圍都有🧐一咬落去 陣陣胡椒香味散發出來感覺好暖胃🔥最適合現在的天氣🥢響鈴火鍋又點少得響鈴這裏的形狀用了球體般 與平常不同表面更泛有油光 感覺食材新鮮🎊快速浸幾秒後 吸盡一切精華入口微脆味美之餘亦富有層次❤️除了各款不同類別食物外當然還包括肉食:豬,牛,雞,羊🤩花多眼亂那怕是家庭/朋友聚會👏🏻👏🏻都必定可以迎合大家口味🍦雪糕最後食到飽飽之後仲有雪糕作甜品除咗乳酪還有朱古力味🍫旁邊亦有朱古力,棉花糖等
天氣凍凍時❄️當然係火鍋的最好時機
「18樓雞煲」顧名思義最著名一定係雞煲
但食完雞之後 仲可以用餘下醬汁打邊爐添
不過個人建議預早訂位🤭因為這店人氣十足
連同加一$200都唔洗 就已可以任食任飲🎉

🥘雞煲(中辣)
入座前會先揀定辣的程度🌶
雞煲內有多款配料:洋蔥,辣椒,川椒等
樣樣也很香口👨🏻‍🍳略略炒香即可

表面更泛有油光 感覺食材新鮮🎊
快速浸幾秒後 吸盡一切精華
入口微脆味美之餘亦富有層次❤️

除了各款不同類別食物外
當然還包括肉食:豬,牛,雞,羊🤩花多眼亂
那怕是家庭/朋友聚會👏🏻👏🏻
都必定可以迎合大家口味

🍦雪糕
最後食到飽飽之後仲有雪糕作甜品
除咗乳酪還有朱古力味🍫
旁邊亦有朱古力,棉花糖等不同配料

2020-12-12 101 瀏覽
今日約咗班frd食飯,有個想食雞煲,咁啱聽人介紹荃灣嘅18樓雞煲,所以去咗食。呢個🐔煲果然無令我地失望,好大煲,重有不同辣度選擇。因為有朋友食唔到太辣,所以我地只係叫咗微辣,但都非常惹味,食到lamlam脷。雞件煮得啱啱好,肉質嫩滑😋大家密密食🐔煲,未食完已經開始攞出面嘅菜同點定火鍋材料,急不及待打邊爐~🤣食完雞煲,可以自己落湯打邊爐。呢個蝦膠非常好食,口感彈牙爽口,打邊爐一流。鯇魚片都非常新鮮👍🏻蝦片好脆,朋友超鐘意食。我地幾個人口味都不同,好彩餐廳有好多款嘅飲品同嘢食比我地選擇,我地咩都叫d,一班friend一齊share,見到熟就搶黎食,真開心~重有啲邊爐材料未點,想食,但太滿足,食唔落了。😆最後重食咗杯雪糕先走~

食完雞煲,可以自己落湯打邊爐。
呢個蝦膠非常好食,口感彈牙爽口,打邊爐一流。

鯇魚片都非常新鮮👍🏻
蝦片好脆,朋友超鐘意食。

最後重食咗杯雪糕先走~

18樓雞煲火鍋專門店 (荃灣).自從疫情後多左係屋企自己買醬食雞煲,好耐無食過出面嘅雞煲雞煲醬一旦唔好食,其實成個煲以致打邊爐都不好吃,但! 呢到好好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 個汁好濃郁!其實佢性價比好高,價錢不用$200/per head,但不論個雞煲定任食材料都好高質雞件肉係好入味同好滑,唔會太大件無碎骨.任食任飲,有牛豬雞呢啲唔特別講,講一啲出面比較少有得食嘅海鮮,就係脆骨腩!個人係極喜歡打邊爐食脆骨腩,好多出面嘅所謂脆骨腩實質只不過係脆皖片,呢度雖則佢唔係好大舊,但係勝在有個精粹就係夠脆! !牛柏葉爽口入味,而且呢度每次相嘅份量都唔多,啱晒我每樣都想試少少!飲品方面佢除咗有罐裝嘅,仲有一啲茉莉綠茶或者冬瓜茶等台式飲品!我見到其實仲有雪糕機不過我已經食到脹卜卜食唔落啦🤣.—————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐⭐服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.📍 18樓雞煲火鍋專門店 (荃灣)荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心18樓.—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagr
18樓雞煲火鍋專門店 (荃灣)

自從疫情後多左係屋企自己買醬食雞煲,好耐無食過出面嘅雞煲

雞件肉係好入味同好滑,唔會太大件無碎骨

我見到其實仲有雪糕機不過我已經食到脹卜卜食唔落啦🤣
—————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📍 18樓雞煲火鍋專門店 (荃灣)
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心18樓
—————————————————————-
#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfoodblogger#foodporn#18樓雞煲火鍋專門店
2020-12-07 68 瀏覽
這段時間都沒有出外吃東西,今年老公生日,人少少選擇去老公公司附近荃灣眾安街「18樓雞煲火鍋專門店」。食雞煲打邊爐撐枱腳慶祝下。😍為配合政府措施,餐廳都有安排要求食客須戴口罩,量體溫,提供消毒搓手液,分隔座位距離👍自助飲品櫃,方便自己選擇喎!👍我嘅至愛,自助式乳酪雪糕😍自助式,蔬菜🥬放入雪櫃冷藏,保存新鮮👍火鍋醬料擺放得整齊乾淨👍餐廳下單運作,用手機掃QR CORD點菜,既方便又環保♻️餐廳自家製冬瓜茶,不太甜。😍今日我點了最少辣雞煲,係時候品嚐,雞件肉質嫩滑,味道一流。😋食完雞煲後,繼續放湯底,用QR CORD 點火鍋食物,多款任食火鍋配料,啱晒我哋眼闊肚窄嘅人,每樣食物可以點少少。正!食物新鮮,肥牛肉質夠淋,係我嘅至愛😘最後吃乳酪雪糕🍦,非常豐富,很滿足一餐雞煲火鍋。🍲

自助飲品櫃,方便自己選擇喎!👍

我嘅至愛,自助式乳酪雪糕😍

自助式,蔬菜🥬放入雪櫃冷藏,保存新鮮👍

火鍋醬料擺放得整齊乾淨👍

餐廳下單運作,用手機掃QR CORD點菜,既方便又環保♻️

餐廳自家製冬瓜茶,不太甜。😍

食物新鮮,肥牛肉質夠淋,係我嘅至愛😘

最後吃乳酪雪糕🍦,非常豐富,很滿足一餐雞煲火鍋。🍲
2020-12-03 68 瀏覽
天氣涼涼地,去咗呢間打邊邊,唔算多人,可以上到18樓之後直入坐低。喺reception度侍應已經問咗要乜辣嘅程度嘅鷄煲,我就揀咗走辣雞煲,由於已經喺reception揀咗,所以坐低冇耐成個鷄煲已經熱辣辣放上枱,仲可以即刻食野味香口嘅雞件,一邊食鷄一邊上網落order。當然有好多嘢可以落order,但係因為時限為兩小時,所以至緊要揀啲自己鍾意食嘅嘢食咗先啦!白鱔片,夠薄,所以可以好快熟,入口充滿鱔的油脂香味。羊肉片同樣切得都夠薄,幾秒鐘就已經熟,可以放入口食!牛丸、貢丸⋯⋯粒粒都好鍾意呀!仲有唔同款式餡料嘅餃子🥟,好味道!當然唔少得嘅海鮮,蝦🦐、蜆、墨魚🦑、估唔到佢哋嘅花膠都幾大塊㗎喎,正!
羊肉片同樣切得都夠薄,幾秒鐘就已經熟,可以放入口食!
2020-12-02 64 瀏覽
天氣涼涼地,又想起要打邊爐,喺荃灣大鴻輝呢間18樓雞煲,任飲任食每人200蚊都唔使,真係幾超值!每次嚟都人山人海,今次約咗朋友早一點,好彩不需要等太耐位!雞煲, 雞件好大件,份量夠多, 調味料好入味! 呢個小麻辣就最適合!呢度嘅自助醬油吧,種類齊全,我最喜歡就係 幾款像混埋一齊!食完雞煲加湯就可以"下半場打邊爐" 基本上雞煲嘅味道作為湯底都夠曬濃味, 先加入粟米、蘿蔔等蔬菜會入味一點。而且仲有海蝦,幾新鮮, 很爽口彈牙 !來回嗌咗三四轉已番本有餘!整體環境座位坐得好舒服,4個人住卡位,豐富既一餐,咁既價錢可以食到呢個質素來講價性比非常高!會同朋友再黎!

每次嚟都人山人海,今次約咗朋友早一點,好彩不需要等太耐位

呢度嘅自助醬油吧,種類齊全,我最喜歡就係 幾款像混埋一齊!

而且仲有海蝦,幾新鮮, 很爽口彈牙 !
來回嗌咗三四轉已番本有餘!

2020-12-02 53 瀏覽
呢一座不嬲都好多嘢食,今次同阿媽嚟食雞煲見佢都幾抵🤪一坐低問你要咩辣,我哋唔係好食得辣,所以揀咗微辣,唔會好辣。雞煲既雞2個人食岩岩好,雞肉入味,個醬汁都好惹味。差唔多食完就可以自己落單叫配料,選擇都比較多,最好係佢真係跟兩人份量上,少少哋但係又可以試咗好多款!推介肥牛🥢呢度嘅肥牛牛味都幾重,唔會太肥,比較嫩身! 2種肥牛都唔錯。推介白鱔片(左下)🥢出邊比較小有,但呢到既白鱔片切得好薄,好快熟,都好鮮甜。佢既海鮮係貝類,都好大粒!呢度最好係成個雪櫃嘅蔬菜俾你拎,鍾意食西洋菜嘅我都攞咗2碗☺️
呢一座不嬲都好多嘢食,今次同阿媽嚟食雞煲見佢都幾抵🤪

推介肥牛🥢

推介白鱔片(左下)🥢
出邊比較小有,但呢到既白鱔片切得好薄,好快熟,都好鮮甜。

佢既海鮮係貝類,都好大粒!

上星期去到荃灣,食咗間雞煲,整體都唔錯,都想同大家分享吓!明明係閒日,但上到18樓,都見到有唔少嘅人喺度排緊隊,感覺質素都應該有返咁上下。雞煲我哋揀咗BB辣,都唔算話好辣,而且雞煲唔會話好重麻辣味,冇乜花椒,香料味唔算特別重。整體而言啲雞都算入味。火鍋配料方面,蔬菜類喺出邊係有得拎嘅,而其他配料就用手機落單,種類唔算話特別多,不過你平時食到嘅都應該搵得到。比較欣賞嘅係佢嘅炸魚皮,食落都仲係脆口,嘢飲方面都算幾多選擇,除咗一般嘅汽水,呢度仲有自家製嘅泡茶,無添加糖,打邊爐食得膩,可以飲番杯,再戰多幾個回合哈哈!另外呢度仲有甜品食,有軟雪糕,而且有唔同嘅配料添加:脆米花、粟米脆片、朱古力同棉花糖等等。味道都唔錯,我自己都食咗幾杯。有機會真係會再同朋友嚟食多幾次!
上星期去到荃灣,食咗間雞煲,整體都唔錯,都想同大家分享吓!

有機會真係會再同朋友嚟食多幾次!
約咗朋友喺荃灣食飯,大家時不時可能都會去大鴻輝,因為嗰度就好多唔同嘅放題邊爐韓燒個d野食,唔知大家又有冇去過18樓食雞褒呢?18樓嗰間雞煲真係叫18樓雞煲火鍋專門店😂第一次聽嘅時候真係笑咗。講返嘢食先,呢度嘅雞煲獨孤一味,淨係可以揀辣度,比較傳統,入邊只有紅蔥頭、洋蔥、雞件同芫荽,唔會有冬菇之類嘅配料。可以睇得出店家對自己嘅雞煲都幾有信心。食落啲雞都幾入味,不過就有少少偏鹹,好彩呢度有好多唔同嘅嘢飲,最特別嘅係佢有用台式飲品包裝方法裝住嘅,自家製泡茶。完全冇糖,有咩飲非常解膩。火鍋配料方面,呢度係採取電話落單,都算幾方便,不過要注意嘅係,去到時間差不多完嘅時候,係唔會有店員嘅提醒,但你就會發覺手機連唔到落單嘅網頁,所以食嘅時候要自己注意時間。總括嚟講,呢度算係水準唔錯嘅雞褒店。

總括嚟講,呢度算係水準唔錯嘅雞褒店。
2020-11-21 38 瀏覽
🌬天氣轉涼,又到左食雞煲既時候😇荃灣大鴻輝一向多餐廳多邊爐食,呢間百幾蚊雞煲就有得任點任食,真係幾抵!☺️今次黎18樓,門口出面都有人等緊位,好彩都唔洗等好耐就可以入座。😎而且入面設計左好多卡位,坐得舒服👍要讚既係,除左飲品甜品同醬油自助外,點野食一律手機scan qr code就可以落單,感覺衞生好多,而且唔洗出去同人逼。我地叫左幾轉,💯次次待應都幾快手,就送菜上枱。本人係辣妹子,但同行朋友唔食辣,本來有點可惜,😲但原來唔辣雞煲都唔錯。👅雞腌得幾入味,而且幾鐘意個醬,有種甜味,雞肉份量比出面多特級肥牛 ,雪花肥牛 牛肉一啲都唔un 脆肉鯇也不錯🔸自家製響鈴好大份,比出面常食既更有口感🍦出面有雪糕機,有蜜瓜味,幾特別🍹都拎左杯餐廳自己沖既茉莉茶,岩曬食熱氣野時飲~
🌬天氣轉涼,又到左食雞煲既時候😇

特級肥牛 ,雪花肥牛

牛肉一啲都唔un

脆肉鯇也不錯

🔸自家製響鈴好大份,比出面常食既更有口感

🍦出面有雪糕機,有蜜瓜味,幾特別

🍹都拎左杯餐廳自己沖既茉莉茶,岩曬食熱氣野時飲~
2020-11-11
2020-11-20 87 瀏覽
雞煲真係食極都唔厭🤪🤪依間係荃灣大鴻輝18樓既雞煲!可以話係抵食之選🐓🤪💰$178/1 🥰雞煲我地揀左小辣🌶麻味夠香濃🥳一上枱已經食得喇🤤🤤食完雞可以任嗌火鍋料😙海鮮方面是日海鮮既蜆非常唔錯😼海蝦亦都夠新鮮🤪🤪另外都推介個翠玉鯇同水魷魚🦑🤤肉類既滑牛肉都值得嗌黎試下😙蔬菜同丸類都係打邊爐必嗌🤪芝士豆腐好食!🤤🤤仲有響鈴 炸蝦片👍🏻野飲有好多選擇🧃🥤🍹有自家製既桂花烏龍茶同冬瓜茶🥰同各式罐裝飲品😝😝最後仲有甜品 乳酪🥳十分飽飽🥳🥳
雞煲真係食極都唔厭🤪🤪
依間係荃灣大鴻輝18樓既雞煲!
可以話係抵食之選🐓🤪
💰$178/1 🥰