2017-12-31 63 瀏覽
老友旅行前提早吃聖誕餐。她說很久前和我來過,我説沒有,你朋友太多,和誰吃了什麼也攪不清楚。尤其是這間名人店。店内面積不大,落地玻璃令氣氛自在不侷促,坐得舒服。店內掛滿了與明星們到訪的合照,原來是名人飯堂。鮮榨芒果汁:味道不太酸,甜道道中。黑炭黑蒜包:近年流行的黑蒜,發展到麵包上。第一次吃全黑的黑蒜蓉包。黑蒜蓉包帶有外脆內軟的口感,換上黑蒜後,減輕了蒜蓉本身濃烈的味道,食完不會引致大口氣👍。蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆: 蜆肉新鮮味甜,沒夾雜沙粒,白酒味香,牛油汁煮得入味😋。酥皮黑松露pizza :餅底變成酥皮,形狀變四方形。酥皮鬆脆,表面鋪滿濃厚的芝士,芝味無窮。香煎橄欖油係雞肉意粉:變相港式避風塘炒蟹吧!意粉微韌度有嚼勁的口感,本身沒太多調味,只靠濃郁香蒜吊味。雞肉很嫩滑,表皮煎得金黃焦脆,蒜蓉炒得焦香,十分脆口,惹味非常。和老友吃完這餐,明年才見面了✋!
店内面積不大,落地玻璃令氣氛自在不侷促,坐得舒服。

店內掛滿了與明星們到訪的合照,原來是名人飯堂。
鮮榨芒果汁:味道不太酸,甜道道中。

香煎橄欖油係雞肉意粉:變相港式避風塘炒蟹吧!

意粉微韌度有嚼勁的口感,本身沒太多調味,只靠濃郁香蒜吊味。

和老友吃完這餐,明年才見面了✋!

2017-12-18
2017-12-29 882 瀏覽
連續幾天聖誕假期,終於能抽空還我一償鋒味PIZZA的心願,喜慶節日當然要相約老友聚下舊,是晚來到16shell。 店內環境比較昏暗,空間較小,不過就有點情調。 其實餐牌內有很多菜式選擇,但我早已在網路上鎖定要吃的幾款菜式了。 先來兩杯飲品,只不過對我而言,飲品略為沒有特色,都是一般的汽水果汁而已。 先來這款蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆,灑上旁邊的檸檬汁,入味三分,每款蜆都充滿蒜香、牛油香及白酒的香氣,蜆肉都好乾淨,吃不到沙粒,肉質鮮嫩彈牙,挺新鮮的,完全吃不到有腥腥的雪藏味。 而且份量都很多,足夠二人品嚐,烹調時間剛剛好,不會過老或未開蜆蓋。 黑炭黑蒜蓉包,真心不錯,挺香口的,外皮十分脆口,入口後有種黑蒜的濃郁味道,點名黑炭的賣相,別樹特色。 白酒汁香煎欖油大蒜無骨雞胸肉意大利麵,其雞胸肉嫩滑,雞皮炸至金黃色的脆口,其實面層灑上烹炸過的蒜蓉確是很香口,不過感覺油膩了一點點,而且味道都被蒜蓉掩蓋了,好像沒有太大特色。 意大利麵幼幼的很爽口軟滑。 最後送來了我最期待的鋒味pizza,吃一口時鬆化的外皮有著似曾相識的感覺,是曾經吃過海皇酥皮湯的味道,口感亦一致,除了中央

店內環境比較昏暗,空間較小,不過就有點情調。

意大利麵幼幼的很爽口軟滑。

最後送來了我最期待的鋒味pizza,吃一口時鬆化的外皮有著似曾相識的感覺,是曾經吃過海皇酥皮湯的味道,口感亦一致,除了中央的配料外。

只不過這款pizza的確有別於坊間的pizza店所售賣的傳統pizza風味,內面有芝士、煙肉、茄蓉等一些弄pizza的基礎食材,味道可以,但我有點期望過高。

題外話/補充資料: 當天約7時多到達餐廳,可能是人客陸續前來的關係,明顯樓面人手不夠,由前菜到主菜足足待了45分鐘,我覺得這方面有待改善,但總括服務態度是好的。
2017-12-23
  • 鋒味pizza
2017-12-19 102 瀏覽
將近聖誕西餐自不然首選,配合氣氛吖嘛!今晚去了間有明星效應的餐廳,地方雖不大,但環境,舒適度都另人滿意。天氣雖然寒冷都無礙我點番杯mocktail,Pink Guava。 淺粉的色調,橎石榴味道勁出,清新好味。黑漆漆的竹炭麵飽聽講出自謝霆鋒的設計。外脆內軟,表面己塗上了一層蒜茸,好香好惹味,正!海鮮類是我最喜歡的,白酒煮蜆不可不點。蜆隻飽滿多汁,入口鮮甜,充滿著酒香,牛油香和蒜香。接下來嚟一個中西合璧,椒鹽雞肉意粉。唔講唔知賣相勁似避風塘炒蟹,嚟啲就係創意啦!陣陣蒜香樸鼻。雞塊煎得金香嫰滑。意粉混入蒜粒,每條沾上了油香確滋味!黑松露pizza, 有別於一般的pizza,形狀是四方,餅底是酥皮。酥皮做得出色,鬆脆香口,清脆的聲音另人興奮。黑松露味不會過濃,融合於芝士中,非常誘惑。這個太好味,值得推介。
將近聖誕西餐自不然首選,配合氣氛吖嘛!

2017-12-18
2017-12-18 87 瀏覽
半年前食過,今次趁星期六同女友落銅鑼灣SHOPPING前,再黎品嚐。 呢度有一塊落地大玻璃,有放假既感覺。 仍然見到霆鋒既相。 呢度出名既係<<黑炭黑蒜蓉包>>,黑黑的,好有蒜蓉味,而且外脆內軟。 <<白酒橄欖牛油煮蜆>>,蜆既份量都好多。加左白酒及牛油既關係,湯,甚至蜆都有陣陣的酒味及牛油味,再加上檸檬汁,更清新。 <<香煎橄欖無骨雞脾加大蝦>> ,爆香既蒜蓉,令到大大隻既蝦及香脆既無骨雞脾,真係好香好惹味,不過食完口腔比較油膩。 <<脆皮黑松露比薩>>正正方方的,不是一般的比薩,而且是酥皮的,像吃酥皮薄餅,而且入口黑松露味濃郁,分量足夠四人分享。 再來一杯熱朱古力,享受呢個周末。
呢度有一塊落地大玻璃,有放假既感覺。
仍然見到霆鋒既相。
再來一杯熱朱古力,享受呢個周末。
2017-12-16
16 Shell呢間霆鋒推介,以蒜頭為招牌嘅餐廳,我同老婆都好鍾意食。由於佢位於天后,好近我老家,所以我地好多時都係周六或周日去呢度嘆個LUNCH再返老家,反而晚餐我地今次都係第一次黎食。我地訂左7點鐘枱,到餐廳時客人仲未好多,不過大部份枱已經Reserve左,大概7點半左右餐廳已經差不多坐滿客人。店內己擺放左聖誕裝飾,配合餐廳有情調嘅裝修,非常有節日氣氛。由於訂左今晚過黎16 Shell食晚餐,老婆Lunch只食左一客沙律,所以非常肚餓,我地點左黑炭黑蒜蓉包,一客蜆,一個意大利麵再加一個PIZZA。黑炭黑蒜蓉包($60)係呢度嘅招牌食物之一,香甜嘅黑炭包帶有淡淡嘅蒜香,非常惹味,我地每一次黎都會點呢個包。紅酒茄汁煮蜆($108)嘅酒味都幾濃,紅酒茄汁酸酸辣辣好醒胃,蜆肉鮮嫩彈牙,味道不錯。不過老婆話較喜歡上一次黎食果個蒜蓉香椒白酒牛油汁多d。白酒汁香煎欖油大蒜無骨雞胸肉意大利麵($138)我地都係第一次點,意大利麵味道唔突出,不過混合左蒜頭之後味道變得非常香濃,無骨雞胸肉外皮煎得香脆,雞肉唔太咸,肉質鮮嫩。酥皮黑松露比薩批($138)亦係我地兩個每次黎都必點嘅食物,同一般嘅pizza

白酒汁香煎欖油大蒜無骨雞胸肉意大利麵

酥皮黑松露比薩批($138)亦係我地兩個每次黎都必點嘅食物,同一般嘅pizza唔同,呢個酥皮比薩批全個都係香脆嘅酥皮,黑松露味濃郁,兩個人分超滿足。

酥皮黑松露比薩批

最後慢慢嘆埋杯Camomile Tea($28) 同 Cappuccino($42),呢餐非常滿足。

Camomile Tea

Cappuccino

餐牌

Camomile Tea
2017-12-11 214 瀏覽
住港島區既朋友有口福了。有情調又夠氣氛,最岩情侶拍拖。位置唔難搵,地鐵站行過去五至十分鐘。揸車泊位唔難搵位,100米內有兩個停車場。首先講講餐廳環境係燈光適中,寧靜,同朋友傾下計就最好。野食方面,前菜叫左個黑炭黑蒜蓉包。賣相係有少少特別,但味道食落就同普通蒜蓉包差不多,只係普通黑色既蒜蓉包。主菜方面,香煎橄欖油大蒜無骨雞肉意粉,通常意粉多數都係有小小淡。但依個雞肉意粉將大蒜撈起。成個意粉油而不膩唔錯。白酒煮蜆配上蒜蓉香椒牛油汁,十分特別,酒味都都幾重~而重點推介既係酥皮黑松露Pizza,第一次試酥皮既pizza 感覺都好有驚喜,黑松露味濃配撘埋酥皮亦唔會覺得好膩,值得推介。
住港島區既朋友有口福了。
有情調又夠氣氛,最岩情侶拍拖。
位置唔難搵,地鐵站行過去五至十分鐘。
揸車泊位唔難搵位,100米內有兩個停車場。
首先講講餐廳環境係燈光適中,寧靜,同朋友傾下計就最好。
野食方面,前菜叫左個黑炭黑蒜蓉包。
白酒煮蜆配上蒜蓉香椒牛油汁,十分特別,酒味都都幾重~
香煎橄欖油大蒜無骨雞肉意粉
Lemonade
2017-11-02
香煎橄欖油大蒜無骨雞肉意粉
2017-12-10 78 瀏覽
十二道鋒味睇咗三年,但一直都冇機會嘗試一下鋒味……機會終於來了,聽閒炮台山的16 Shell的菜式,有某些是由Chef Nic負責設計的,呢啲真係有吃錯,冇放過。黑炭黑蒜蓉包,基本上呢間餐廳的代表,除了有特色外,而且黑蒜蓉特別的香,卻又不會太咸,麵包又脆,試!!試!!試!!蘑菇(Stuffed Mushroom),配上芝士和煙肉焗得香香的,而蘑菇的鮮味卻充分的保留。黑松露意大利燉飯,濃香的黑松露配上香滑的意大利飯,絕對是出得openrice請得朋友的一道菜。意大利辣肉腸比薩批(鋒味8”Pizza-Salami Style),Pizza是用上酥皮做成,牛油的香味加上芝士,真是好的配搭。
十二道鋒味睇咗三年,但一直都冇機會嘗試一下鋒味……

2017-11-21
2017-12-06 154 瀏覽
知道謝霆鋒有份參與餐廳菜式既製作,抱住好奇心入黎試下。打開餐牌,發現唔少菜式以「蒜」做主題,幾有個人特色。餐廳牆上亦掛上好多藝人朋友嘅合照。一開波叫左兩杯飲品☕️熱朱古力 $35🍹番石榴汁 $30兩杯都幾好飲,只係甜左少少。🍞黑炭黑蒜蓉包  $60首先上枱係鎮店之寶,十分香,食落鬆軟。濃郁蒜香味,亦帶黑蒜甜味,幾特別。🍴白酒橄欖牛油煮蜆 $108牛油味香濃,蜆肉較細粒,但勝在慢煮後鮮甜,食落仲充滿白酒既清香。🍴酥皮黑松露Pizza  $138第一次食酥皮做既pizza,黑松露味好香。酥皮軟熟,一層層非常鬆軟,但食落唔覺漏。🍴香煎橄欖油無骨雞髀加大蝦意粉 $188鋪滿大量大蒜、炸蒜,未食已覺好香口。分量都幾多下,意粉用左幼身麵質,所以好乾爽。無骨雞髀入味,雞皮煎得香、大蝦亦新鮮爽口。

一開波叫左兩杯飲品
☕️熱朱古力 $35
🍹番石榴汁 $30
兩杯都幾好飲,只係甜左少少。

🍞黑炭黑蒜蓉包  $60

🍴白酒橄欖牛油煮蜆 $108

🍴酥皮黑松露Pizza  $138

🍴香煎橄欖油無骨雞髀加大蝦意粉 $188
香煎橄欖油無骨雞髀加大蝦意粉

2017-12-04
2017-12-06 81 瀏覽
今日好朋友生日,專登搵間有情調又多好評嘅餐廳食生日飯!餐廳位置唔算難搵,炮台山地鐵站行過去都只係15分鐘內~店內裝修都係以深色為主,幾好mood,見到都有唔少情侶係度撐緊枱腳哈哈由於我做晒資料搜集,知道有咩好食,所以今晚由我拍板!黑炭黑蒜容包 $60先來嘅係「黑炭黑蒜容包 $60」黑色嘅包,賣相好新奇吸睛,當然要相機食先!雖然表面唔係好睇到蒜蓉,但濃濃嘅蒜香味的確係由黑色嘅麵包飄出來!食落去亦非常有驚喜,溫度夠熱又夠脆,除咗蒜蓉味之外,仲食到淡淡嘅薰衣草味 (?)我同朋友每食一塊就講一句:好好味呀!!!白酒橄欖牛油煮蜆 $108之後就係「白酒橄欖牛油煮蜆 $108」碟子很大,但蜆嘅份量都唔少呀!外面食到嘅煮蜆普遍都係少汁,但呢度汁多不特止,仲要好香酒味~落埋啲檸檬汁,將蜆嘅鮮味帶晒出來。粒粒蜆肉都好飽滿,絕對無「煮蜆殼」嘅成份哈哈酥皮黑松露比薩批 $138再嚟就係主菜之一嘅「酥皮黑松露比薩批 $138」呢個pizza三個有趣之處,就係......佢係正方形嘅,啲餡料係集中喺中間,同埋酥皮!我哋一切落去,係 超 級 脆 !層層嘅酥皮配合埋黑松露同埋餡料嘅菌類,我覺得係出奇地夾,再加埋芝士
今日好朋友生日,專登搵間有情調又多好評嘅餐廳食生日飯!
餐廳位置唔算難搵,炮台山地鐵站行過去都只係15分鐘內~

由於我做晒資料搜集,知道有咩好食,所以今晚由我拍板!
黑炭黑蒜容包 $60

先來嘅係「黑炭黑蒜容包 $60」
黑色嘅包,賣相好新奇吸睛,當然要相機食先!
食落去亦非常有驚喜,溫度夠熱又夠脆,
除咗蒜蓉味之外,仲食到淡淡嘅薰衣草味 (?)
我同朋友每食一塊就講一句:好好味呀!!!
白酒橄欖牛油煮蜆 $108

之後就係「白酒橄欖牛油煮蜆 $108」
碟子很大,但蜆嘅份量都唔少呀!
外面食到嘅煮蜆普遍都係少汁,
但呢度汁多不特止,仲要好香酒味~
落埋啲檸檬汁,將蜆嘅鮮味帶晒出來。
粒粒蜆肉都好飽滿,絕對無「煮蜆殼」嘅成份哈哈
酥皮黑松露比薩批 $138

再嚟就係主菜之一嘅「酥皮黑松露比薩批 $138」
呢個pizza三個有趣之處,就係......
佢係正方形嘅,啲餡料係集中喺中間,同埋酥皮!
我哋一切落去,係 超 級 脆 !
層層嘅酥皮配合埋黑松露同埋餡料嘅菌類,
我覺得係出奇地夾,再加埋芝士係上面,十分滋味~
香煎橄欖油大蒜無骨雞髀意大利麵 $148

第二個主菜就係「香煎橄欖油大蒜無骨雞髀意大利麵 $148」
一來就比佢個蒜蓉山吸引住!
啲蒜蓉係多到見唔到啲意大利粉!
我就咁不咗啖蒜蓉食,係濕蒜加炸蒜,正!
至於雞塊,話明雞髀就真係啖啖肉,仲有3-4大舊!
呢個意粉係出面應該都幾少見,值得一試!

總括黎講,
呢間餐廳非常適合情侶或三五知己嚟用膳,
有格調,食物質素高,而且價錢合理,值得一試!
2017-12-03
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2017-12-05 73 瀏覽
放假飛甩小胖男友 同2位閨蜜黎左個港島區一天美食遊其中一位閨蜜係"12道峰味"既fans 佢帶左我地去近住炮台山一間聽聞由佢偶像設計菜式既餐廳食lunch餐廳既牆上確實掛住好多明星相 當中梗係唔少得"檸檬"講返食物 我地點左幾款Signature dishes留意到大部份菜式都有蒜呢個元素 用蒜做賣點見人人都點 我地都唔執輸 點左呢個黑碳黑蒜蓉包同蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆 黑碳包有一種獨特既香味 唔駛落牛油都好食白酒煮蜆好重牛油味 蜆肉大隻鮮甜第一次食酥皮既pizza 呢個酥皮黑松露pizza口感不錯 仲好多cheeseMain course食埋個好fusion既港式避風塘風味既Chicken & Prawn in Olio style睇落好似有d油膩 但食落又幾過癮幾香口 可以一試呢間餐廳環境清靜 岩晒同閨蜜們坐定定食個lunch談下心
放假飛甩小胖男友 同2位閨蜜黎左個港島區一天美食遊

餐廳既牆上確實掛住好多明星相 當中梗係唔少得"檸檬"
講返食物 我地點左幾款Signature dishes

呢間餐廳環境清靜 岩晒同閨蜜們坐定定食個lunch談下心
午餐
  • 白酒煮蜆
2017-11-28 95 瀏覽
為食Chloe一向中意周圍覓食~聽朋友講天后有間16Shell係謝霆鋒設計餐單~好啦於是就收工去試下啦!!去到餐廳,地方位置都唔算難搵既.. 餐廳裝修以黑色為主, 帶比人一種神秘既感覺!!!當日就叫左以下既食物~等為食Chloe逐一介紹haha1.酥皮黑松露比薩批為食Chloe真係好少食酥皮既pizza, 所以真係覺得好驚喜 呢個酥皮配黑松露出奇地竟然唔覺得’漏’ 反而愈食愈想食!!2.黑炭黑蒜蓉包好特別既一個蒜蓉包, 可能因為坊間既蒜蓉包都唔會係黑色 所以都覺得幾有趣味道方面其實同坊間既蒜蓉包都差不多3.白酒煮蜆配蒜蓉香椒牛油汁呢個蜆好重白酒味再配埋蒜蓉同牛油汁個味道真係好香, 又係愈食愈想食4.香煎橄欖油大蒜無骨雞肉意粉一個鋪滿大量蒜蓉既雞肉意粉真係好香好香, 雞肉又嫩,最後食到連蒜蓉都清哂~~~飲品方面就叫左一杯appy juicy同 lemonade 兩杯都好fresh~~飲完都好開胃!!!呢一間我會推薦比朋友食, 自己亦都會得閒過黎食~~因為真係好好食!!!!
為食Chloe一向中意周圍覓食~

去到餐廳,地方位置都唔算難搵既.. 餐廳
裝修以黑色為主, 帶比人一種神秘既感覺!!!
當日就叫左以下既食物~等為食Chloe逐一介紹haha

1.酥皮黑松露比薩批

呢個酥皮配黑松露出奇地竟然唔覺得’漏’ 反而愈食愈想食!!

2.黑炭黑蒜蓉包

味道方面其實同坊間既蒜蓉包都差不多

3.白酒煮蜆配蒜蓉香椒牛油汁

4.香煎橄欖油大蒜無骨雞肉意粉
一個鋪滿大量蒜蓉既雞肉意粉真係好香好香, 雞肉又嫩,
最後食到連蒜蓉都清哂~~~

• 白酒橄欖牛油煮蜆
  • 黑蒜黑炭包
近年謝霆鋒於飲食節目《十二道鋒味》完美示範烹調時如何不失帥氣,雖然現實中沒機會試到他的手勢,不過也可到天后的16 Shell一嘗他親自設計的「鋒」味菜式。小店面積雖不大,但落地玻璃讓午間柔和的陽光滲入餐廳,氣氛自在不侷促,坐得舒服。店內掛滿了與明星們的合照,原來是名人飯堂。看到餐牌上的蒜頭大廚,應該猜到這裡是主打甚麼食材吧!黑炭黑蒜蓉包 $60近年甚為流行黑蒜養生,其實黑蒜是以新鮮的生蒜,經長時間讓其自然發酵,發酵後的大蒜由原本乳白色變成黑褐色,平時經常都會食到蒜蓉包,不過今次還是第一次見識全黑的黑蒜蓉包。這款由謝霆鋒設計的黑蒜蓉包帶有外脆內軟的口感,不會烘得過於乾硬,換上黑蒜後,減輕了蒜蓉本身濃烈的味道,反而多了點微微甘甜味,食完不會引致大口氣。蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆 $108蜆肉新鮮甜美,全部已開口,也沒夾雜沙粒,牛油汁煮得入味。酥皮黑松露比薩批 $138這個就是由霆鋒創作的「鋒」味pizza,除了餅底變成酥皮外,形狀亦變成四方形。酥皮爽脆蓬鬆,不像美式般厚實,比平時的麵包餅底更加香脆,而且就算放久了,也不會變軟。表面鋪滿濃厚的拉絲芝士,芝味無窮,黑松露的香馥融入到芝士當中。香煎橄

店內掛滿了與明星們的合照,原來是名人飯堂。

看到餐牌上的蒜頭大廚,應該猜到這裡是主打甚麼食材吧!

黑炭黑蒜蓉包 $60

蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆 $108
蜆肉新鮮甜美,全部已開口,也沒夾雜沙粒,牛油汁煮得入味。
蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆

酥皮黑松露比薩批 $138

香煎橄欖油、大蒜、鹽醃鹹魚仔雞胸意粉 $138
一上枱已是蒜香撲鼻,份量澎湃壯觀的炒蒜覆蓋碟面,其實就是港式避風塘炒蟹的變奏吧!
香煎橄欖油、大蒜、鹽醃鹹魚仔雞胸意粉

意粉煮出Al dente輕微韌度有嚼勁的口感,本身沒太多調味,不會搶去濃郁蒜香味的風頭。
香煎橄欖油、大蒜、鹽醃鹹魚仔雞胸意粉

雞胸肉雖然肉質未算很嫩滑,不過表皮煎得金黃焦脆,蒜蓉炒得甘口焦香,十分脆口,非常惹味,而且比起港式避風塘減輕了辛辣程度,尤其適合我這些吃不了辣的人。

熱朱古力 $35
口感柔滑,不過奶味偏重,可可味未夠濃醇。
熱朱古力
2017-11-25
2017-11-17 113 瀏覽
今晚老公返夜,老爺又去飲,難得屋企兩個男人都唔得閒,所以帶奶奶出來二人世界。去了離炮台山站五分鐘路程的16 Shell,據聞餐廳是謝霆鋒有份投資,而部份菜式亦有份設計,不過講咩都係假,最緊要好食,唔好食理佢係天皇大帝都無用。我們約6:30到達,可能是太早的關係,只有我們一枱,但到了7點多餐廳已經坐了大半滿。我們點了最多人食的竹炭黑蒜包及煮做前菜,另外再點了兩個主菜及飲品。竹炭黑蒜包焗得非常香脆而且又鬆化,麵包不會焗得過乾,有淡淡的蒜香味道,想再濃味一點就點上蜆肉湯,更濃郁的蒜味及海鮮鮮甜。白酒煮蜆配蒜蓉香椒牛油汁雖然蜆肉比較細隻,但味道鮮甜而且新鮮無沙,有淡淡的酒香及濃郁的蒜蓉味,但蜆汁比較咸,如果淡少少會心較好一點。辣蝦炒天使麵蝦肉新鮮爽口彈牙,而且已去蝦腸,蝦肉結實大隻,天使麵軟硬度適中,有大量的蒜片爆炒在一起,天使麵入口只有微辣,但一路咀嚼,這種辣味慢慢慘出,越食越辣,非常惹味。酥皮黑松露Pizza酥皮一層一層,焗得香脆及鬆軟,中間是Mozzarella芝士舖在表面,芝士與酥皮中間就是黑松露,黑松露味道濃郁而且很香口,配上酥皮一起吃,每啖都有黑松露的味道,加上Mozzarella

酥皮黑松露Pizza

酥皮一層一層,焗得香脆及鬆軟,中間是Mozzarella芝士舖在表面,芝士與酥皮中間就是黑松露,黑松露味道濃郁而且很香口,配上酥皮一起吃,每啖都有黑松露的味道,加上Mozzarella芝士,整個Pizza很有特色,而且不會太膩。
酥皮黑松露Pizza

最後奶奶點了一個cappuccino,而我就要了個Mocha,非常滿足的一餐。
Mocha & Cappuccino

餐廳每樣食物都很有水準,其中Pizza很有特色,跟外面吃開的完全不同,另外喜歡食辣的朋友不仿試試辣蝦炒天使麵,這種慢慢在口腔內擴散的辣味及刺激感不是一般麻辣店能做到。
Mocha & Cappuccino
2017-11-16 77 瀏覽
16 Shell 係謝霆鋒助手開 ge 店已經開 o左兩三年 ga la睇 o黎除 o左明星效應之外, 都有一定 ge 實力呢 依度好多菜式都有用到蒜 ge 食材所以有個 Chef Garlic 公仔, 好得意 ar烏卒卒 ge 黑炭黑蒜蓉包就係由謝霆鋒設計 ga la簡直就係黑到型 ar, haha蒜蓉包 ge 包邊烘得好焦脆包面 ge 黑蒜就有陣陣甜味, 好特別又好好食!店名叫 16 Shell 原來係因為依度個地址真係 o係 16 Shell Street我 o地就一於湊熱鬧都食番個白酒橄欖牛油煮蜆~蜆肉都幾鮮味, 點一點個 creamy ge sauce 真係好滋味 另一道謝霆鋒設計 ge 菜式就係鋒味 pizza!依個起角 ge pizza 外型勁有玩味呢pizza 皮仲與別不同 o甘做 o左酥皮!食落非常酥脆香口依個係 truffle style 黑松露 pizza黑松露醬就 o係濃厚 ge 芝士下面, 味道好香濃大蝦香蒜橄欖油意大利粉辣辣 o地充滿蒜香, 愈食愈惹味意粉幼身但係煮得好 al dente 大蝦好巨型, 肉質彈身,而且有成四隻 o甘多呢飲品都比較大杯, 感覺好

16 Shell 係謝霆鋒助手開 ge 店
已經開 o左兩三年 ga la
睇 o黎除 o左明星效應之外, 都有一定 ge 實力呢

依度好多菜式都有用到蒜 ge 食材
所以有個 Chef Garlic 公仔, 好得意 ar

烏卒卒 ge 黑炭黑蒜蓉包就係由謝霆鋒設計 ga la
簡直就係黑到型 ar, haha
蒜蓉包 ge 包邊烘得好焦脆

包面 ge 黑蒜就有陣陣甜味, 好特別又好好食!

我 o地就一於湊熱鬧都食番個白酒橄欖牛油煮蜆~

另一道謝霆鋒設計 ge 菜式就係鋒味 pizza!
依個起角 ge pizza 外型勁有玩味呢
pizza 皮仲與別不同 o甘做 o左酥皮!
食落非常酥脆香口

依個係 truffle style 黑松露 pizza
黑松露醬就 o係濃厚 ge 芝士下面, 味道好香濃

大蝦香蒜橄欖油意大利粉
辣辣 o地充滿蒜香, 愈食愈惹味
意粉幼身但係煮得好 al dente

大蝦好巨型, 肉質彈身,而且有成四隻 o甘多呢

飲品都比較大杯, 感覺好抵 ar
2017-11-15 80 瀏覽
朋友極力向我推薦呢間餐廳,今日咁岩經過炮台山果邊,就決定去試下。平日嘅夜晚餐廳都唔算多人,唔洗等位就有得入。我地點好野食冇耐,前菜就到lu。係好好食嘅黑碳蒜蓉包!!!!蒜蓉包黎遠已經有勁香嘅蒜味,神奇嘅係上面係見唔到有搽蒜泥,但入口卻有香濃嘅蒜香。個包烘到熱辣辣咁,食落脆卟卟非常香口。另一個前菜係 橄欖油煮蜆,分量都幾充足。橄欖油同蒜泥非常香,但係卻並未搶左蜆嘅鮮味,味道控制得岩岩好。主菜係炸蒜雞肉意粉,意粉上鋪滿左香濃嘅炸蒜 ,連埋扁意粉 非常香口。雞肉用焗嘅方法焗至香脆,雞肉又非常嫩滑,相當出色。呢個pizza有別於一般嘅pizza,佢係以 酥皮制成,食落冇一般pizza 咁heavy, pizza有香濃嘅黑松露味,同磨菇、車厘番茄等配料非常match.