2018-12-07
觀塘美食一直都有好多,但次次都懶,唔想行去工業區附近覓食,但APM黎黎去去都淨係得果幾間野食,於是今次決定到中海日昇中心,試下呢間早前被雜誌介紹過既台式餐廳。一去到門口,見到裝潢好懷舊,彷彿置身係d客棧咁,成間鋪都係行一種懷舊風。星期六晚上7點半左右到,門口唔洗等,可以直入。聽聞平日lunch time黎既話係坐無虛席!不過食到差唔多8點既時候門口都開始要等。主打台式料理,當然要試下滷肉飯。呢到既飯有兩種選擇—滷肉飯同肉燥飯,今次就只係叫左滷肉飯,因為唔想食肉燥。個人認為,口感上一定係滷肉更勝一籌。自問平時都唔太食肥肉,但滷肉一定會整到d肉勁細舊,難免都會食到唔少脂肪層🤣。飯方面好似用左珍珠米,食落粒粒分明,好有口感,但個人覺得有小小煮得太濕d飯,再加上滷肉汁,就感覺多左。小食方面叫左兩樣,分別係烤墨汁香腸同鹽酥雞翼。烤墨汁香腸食落好香,烤到剛剛好,外皮有小小脆咁,夾埋蒜食一流!鹽酥雞翼即叫即炸,但真係等左超耐,唔知係漏單定點,幾乎食完全部野先黎...一碟有5隻,由於係即叫即整嘅關係,所以熱辣辣,非常惹味!但比起鹽酥更似炸雞翼,不過個人覺得雞翼雞翼腌得非常入味!所以都可以一試。黎到尾聲
黎到尾聲點可以唔食返個豆花芋圓(熱)呀!呢到既芋圓完全比到驚喜我,食落好有味,唔係平時得個樣既芋圓,雖然未算得上非常煙韌,但比起坊間的質素算係出乎預料!豆花就普普通通啦~因爲友人想食小丸子就加左料,但小丸子係完完全全淋晒,好似食緊面粉團咁....整體黎講都唔錯,可以一試,但唔會話相當好食。