2019-01-24 277 瀏覽
Wanted to take my dad to a good restaurant for dinner so I took him to this Taiwanese restaurant. Compare to the crowd in the afternoon, dinner in Kwun Tong seems a lot more manageable. There are about six customers and I was hoping for good service rather than being neglected last time.Boy was I wrong. I asked for a simple glass of water the waitress said no, they don't provide water here. Who does that? What if I need to take my medicine and I need hot water. She then said I can buy a bottle o
Boy was I wrong. I asked for a simple glass of water the waitress said no, they don't provide water here. Who does that? What if I need to take my medicine and I need hot water. She then said I can buy a bottle of water... so I asked her if I bought said water can you boil the bottle water for me?

I am telling you the ocean plastic problem is created by pure greed. What is wrong with free water? This is the basic service anyone should expect. Please don't take away the water privileges because you want to sell an extra cup of bubble tea. It's ridiculous when I am a paying customer and I can't even get a glass of free water.
Ok going back to the food. I ordered the sesame chicken brother and rice thin noodles. The chicken tastes really frozen and I think that's common in hk as fresh chicken is gettig more and more expensive. I am just suprised even heavy flavored Taiwanese seasoning can't mask the frozen taste. Sometimes you wonder how bad service can get is reflected by the quality of food. My dad said he is not coming back, so thanks!
2019-01-20 194 瀏覽
兩個人夜媽媽係觀塘搵飯食,因為時間有D晏既關係,本來想食既工廈CAFE都已經關左門,行黎行去,最後去左個唔知咩商場,搵到呢間台灣餐廳,因為自己本身對台灣菜有興趣,加上肚餓難忍既關係,三秒就入左舖頭點菜。古早味肉燥飯($36)一開頭唔知咩係古早味,後來上網查番先知「古早味」大概係指台灣以前舊有傳統做法的味道。傳統既味道係點我就唔知,不過呢個肉燥飯的確好食,份量大份之餘,肉同汁都好足夠送飯,唔會好似有D舖頭咁只係鋪層肉燥係面做裝飾咁,但肉既口感有點硬身。價錢黎講,咁大碗飯的確好抵食。台式烤墨汁香腸($42)兩個人另外叫左個小菜,呢個腸黎講食唔出墨汁味,不過真心又大份又好食,一口香腸夾多個蒜一齊食,PERFECT MATCH燒仙草($38)+紅豆(+$6)因為唔食得凍野既關係,於是叫左熱既仙草芋圓做甜品。一望落去以為黎左碗廿四味攪混左之後發覺入面除左芋圓份量唔係好多之外,其他都好足料,每啖都食到唔同既材料。個人覺得呢間台灣菜味道唔錯,雖然唔算特別深刻,但係以份量同價錢取勝,係觀塘呢區的確係唔錯既選擇,值得推介。

古早味肉燥飯($36)
古早味肉燥飯

台式烤墨汁香腸($42)
台式烤墨汁香腸

燒仙草($38)+紅豆(+$6)

2019-01-13
2019-01-11 142 瀏覽
平安夜要OT,咁慘,仲要3點幾先有得食,諗住食D好味野為自己打打氣!入到去,冇人,自由坐,之前試過Lunch 外賣,份量都幾多,但下午茶應該份量會少D既,我見下午茶餐既紙上寫住主食,就以為有小菜或者飯跟既。我就叫佐香酥排骨加魯豆腐,友人叫了袓傳米粉湯,叫野飲,我未開口,阿姐就話得茉莉綠茶係無糖咋,咁我就叫了茉莉綠茶啦!豆腐味道幾好不過不失,挺不錯的,但份量有點少,多二塊會開心D😅香酥排骨,好香呀,但有點油,味道不錯食了二塊之後,心諗點解冇其他野既,就問阿姐,阿姐就話冇咖喇,就係得咁多,你要飯就再嗌啦!之後走佐,我唯有叫了個魯肉飯,友人的米粉,全都是米粉碎,而且不特別,所以佢加佐雞翼,雞翼不合格🤦🏽‍♀️油,炸粉太多,味道一般。魯肉飯,肉碎都夠既,個多幾粒會較好,味道唔夠香,但唔算差。但下午茶二個餐才等於一個午餐,本是正常,但價錢較貴😰就有點怪
香酥排骨,好香呀,但有點油,味道不錯
雞翼不合格🤦🏽‍♀️油,炸粉太多,味道一般。
魯肉飯,肉碎都夠既,個多幾粒會較好,味道唔夠香,但唔算差。
2019-01-07 120 瀏覽
家住觀塘 食過好多間新開嘅食肆而呢間龍鳳號 係喺一座 商業大廈內 二樓嘅一個角落位 !睇見食評又好似幾正 ,咁就諗住試下啦, 我係星期六 嚟食下午茶餐我叫咗個魯肉飯再加多一杯柑桔檸檬只係36元, 我在另外加多一十五元, 叫咗個滷大腸。先講滷肉飯 魯肉飯嘅飯底比較林, 魯肉比較香。 成個汁已經溶咗入去個老肉度,所以個老肉美非常之juicy!好味,但食多幾啖會有少少 肥膩嘅感覺 !滷大腸,唔知係咪因為過咗火位嘅關係,煮出嚟嘅大腸有啲苦苦哋嘅感覺,所以我食咗幾嚿就已經冇食啦!值得一讚嘅喺呢度嘅: 凍飲柑桔檸檬, 佢哋嘅飲品都係支裝放入雪櫃, 然後逐之逐之攞出嚟畀客人嘅!我感覺上會乾淨好多! 而且飲唔完仲可以拎走㖭, 好!

十五元, 叫咗個滷大腸。

我感覺上會乾淨好多! 而且飲唔完仲可以拎走㖭, 好!
2019-01-07 98 瀏覽
自從2年前去過台灣之後,好耐無食過台灣特產既魯肉飯,今日黎左呢邊開工,同事話不如試下,就即管試下°落單無耐啲野食好快送到黎,食過一啖,真係幾似台灣食到既味,魯肉半肥半瘦,而且好香,啲魯肉汁成碗都有,唔錯唔錯仲嗌左個黑毛豬耳,好彈牙爽口仲調味調得好好,好入味,伴飯食係一流呢個食左落去先知雞翼,鹹鹹地,而且啲雞翼仲好大隻下,如果油少啲會更好食,同埋食之前要睇熱,唔錯唔錯最尾叫杯桂花胎菊蜜養下生,當自己去左轉台灣

最尾叫杯桂花胎菊蜜養下生,當自己去左轉台灣
2019-01-06 263 瀏覽
今早又爬下openrice 係觀塘既台灣菜食評,無意間發現龍鳳號,見到食評都不錯,但也有人話份量極精緻,又見到有下午茶時段 (3-6pm),於是膽粗粗去試下。我去到已過5:15pm,員工們正吃飯中,入面有2檯客,咁我地3條就殺入去。店舖比我想像中細,但好有中華 feel。雖然員工們吃飯中,但都有話隨便坐。我地怕食5飽,於是叫咗4個下午茶餐+砂鍋三杯雞。1. 魯肉飯+黑糖薑母茶 ($38):飯。。。哈。。。係細碗,但香氣四溢,味道真係掂,難怪咁多食評讚呢個飯。薑母茶。。。勁薑,可以驅寒2. 炸大雞腿+黑糖薑母茶 ($46):真係得隻雞腿,無其他配茶架。雞腿就切開3嚿,炸粉好薄,灑上淮鹽,肉質夠 juicy。但以呢個價錢若只得一隻脾,又真係5抵,好彩 tea set 有飲品咋。3. 宜蘭蔥肉煎餅 - 5件 ($42) + 桂圓紅棗茶:好似Q版生煎飽,煎得香口,肉餡也不錯,一口一個,好味。桂圓紅棗茶好香,飲完熱騰騰4. 麻糬地瓜棒-8件+涷烏梅汁 ($56):點解叫涷飲,因為支裝,可以帶走。地瓜棒QQ的,細細條,略嫌5夠地瓜味5. 砂鍋三杯雞 ($88):一上檯已好香,大概有9-10件雞。因

5. 砂鍋三杯雞 ($88):一上檯已好香,大概有9-10件雞。因為太香,我連九層塔及薑都咬,調味真係掂。雞以小腿及部份大腿為主,所以好嫩滑

呢度無免費茶水供應,但全日免加一。

我地3條食到飽飽離場,都係$270。而家只要惠顧過$200,就有好古老feel 既利是封送

三杯雞
2019-01-06
三杯雞
魯肉飯
2019-01-01 107 瀏覽
和兩個朋友做完Gym ,但轉頭就放肆食去了一間食台灣菜的餐廳🍴,名字帶點懷舊叫龍鳳號,裝修也有古色古香的感覺。朋友們二話不說就即刻點了,多款食物,(1)肉燥配上濃郁的醬汁,加上珍珠米一起吃,味道和分量亦都配合得剛剛好👍🏻。(2)蒜蓉在湯底拌勻後,伴著肉燥和滑身又帶點口感的米粉一同食,越食越想食。(3)外型有點像生煎包,一口咬下,外層煎得香脆,內裡餡料豐富,香蔥和肉的比例剛剛好,但吃時要小心,因為內裏的肉汁會流出來喔(4)天氣凍凍地食個,爆香了的薑蔥配合九層塔,加上雞件,店員一放上枱,香氣撲鼻,急不及待起筷,雞十分嫩滑而且不油,友人一件接一件吃不停(5),滷得入味,不太鹹,帶少少甜味。(6)最近太忙冇時間煲湯,點了和,燉湯材料足,熱辣辣,飲完全身暖笠笠(7),外面炸到香脆,咬落入面甜甜地,煙煙靭靭,幾很意。(8),加上炸蒜和醬油後,頓時生色了不少。雖然份量不是太多,但可以每樣叫多少少食,而且價錢亦可接受,但今晚做完嘅運動就白費了
和兩個朋友做完Gym ,但轉頭就放肆食
去了一間食台灣菜的餐廳🍴,名字帶點懷舊叫龍鳳號,裝修也有古色古香的感覺。朋友們二話不說就即刻點了,多款食物,(1)[古早味肉燥飯]
肉燥配上濃郁的醬汁,加上珍珠米一起吃,味道和分量亦都配合得剛剛好👍🏻。(2)[惹味肉燥湯新竹米粉]蒜蓉在湯底拌勻後,伴著肉燥和滑身又帶點口感的米粉一同食,越食越想食。
(3)[宜蘭蔥肉煎餅]外型有點像生煎包,一口咬下,外層煎得香脆,內裡餡料豐富,香蔥和肉的比例剛剛好,但吃時要小心,因為內裏的肉汁會流出來喔(4)天氣凍凍地食個[砂鍋三杯雞],爆香了的薑蔥配合九層塔,加上雞件,店員一放上枱,香氣撲鼻,急不及待起筷,雞十分嫩滑而且不油,友人一件接一件吃不停
(5)[滷豆腐][滷蛋],滷得入味,不太鹹,帶少少甜味。(6)最近太忙冇時間煲湯,點了[四神湯]和[大骨蘿蔔湯],燉湯材料足,熱辣辣,飲完全身暖笠笠
(7)[麻糬地瓜棒],外面炸到香脆,咬落入面甜甜地,煙煙靭靭,幾很意。(8)[燙青菜🥬],加上炸蒜和醬油後,頓時生色了不少。
2018-12-31 79 瀏覽
#本身諗住反其道而行,去食特色野,食阿元來了,上OR 查左有開門,點知去到原來特別節日兩點已經打烊!最後去左呢間<龍鳳號>,都係食台灣菜。#桂圓雪梨茶#桂圓紅棗茶#肉燥乾伴板條#花枝蝦餅#鹵水拼盤#龍鳳荳花:好滑!超好食!必食!#桂花酒釀小丸子
#桂圓雪梨茶
#桂圓紅棗茶
#肉燥乾伴板條
#花枝蝦餅
#鹵水拼盤
#龍鳳荳花:好滑!超好食!必食!
#桂花酒釀小丸子
2018-12-31
  • 花枝蝦餅
  • 龍鳳荳花
2018-12-30 152 瀏覽
觀塘真係好多嘢食,而且有各式各樣唔同嘅食店。假日去通常都唔係點洗等位 龍鳳號望落去裝修好中式,原來係食台灣料理。餐牌都頗多選擇,好多各式各樣嘅台灣料理: 麵類、小食類、飲品等,都應有盡有,價錢唔算貴,合理價錢。虎咬豬(刈包)-入面啲肉肥瘦分明,幾好:咬落去又夠汁,呢個唔錯! 可能我本身都幾鍾意食刈包鹵水豬手- 豬手唔夠林。 味道好咸,我覺得一般。滷水拼盤及楊桃汁- 滷蛋同埋豬耳幾好食,滷蛋夠入味,豬耳夠爽:但係滷豆腐及大腸就一般,味道太咸楊桃汁飲落似酸梅汁,味道偏酸,可能係台式楊桃!滷肉飯 -啲肉都係肥瘦分明,食落都夠汁,但唔算好出色。麵線就一般,本人覺得八方雲集仲好食另外叫左個燙青菜( 番薯苗),呢個菜幾好, 上面啲汁比較鹹,反而我覺得唔落汁仲好。餐廳食物價位中價,食物質素還可以,但係口味偏重偏鹹。想食台灣嘢,我會選擇同區比較出名嘅嗰一間

虎咬豬(刈包)-入面啲肉肥瘦分明,幾好
:咬落去又夠汁,呢個唔錯! 可能我本身都幾鍾意食刈包

虎咬豬

鹵水豬手- 豬手唔夠林。 味道好咸,我覺得一般。
家鄉滷豬手

:但係滷豆腐及大腸就一般,味道太咸
楊桃汁飲落似酸梅汁,味道偏酸,可能係台式楊桃!
鹵水拼盤

滷肉飯 -啲肉都係肥瘦分明,食落都夠汁,但唔算好出色。
麵線就一般,本人覺得八方雲集仲好食

餐廳食物價位中價,食物質素還可以,但係口味偏重偏鹹。

想食台灣嘢,我會選擇同區比較出名嘅嗰一間

2018-12-26
虎咬豬
2018-12-29 56 瀏覽
4個人去食晏,同事揀左呢間佢未食過的。我食過一次,覺得都可以再食早少少出去,都係要等位,前面有3,4張枱要等。次次來都見到好多人等,等左15分鐘左右就有位喇上次試左酥炸排骨,今次就試過第樣啦紅趜滷豬手份量好多丫食到好鬼飽煮得好淋,有骨膠原得來又唔油膩不過我就覺得太多肉喇味道唔會過濃,恰到好處!個拌米粉好爽丫,果然係新竹米粉同事揀的係人氣餐,大部份人都揀呢個的。眼落隻雞腿炸得好脆,嫩唔嫩就唔知喇下次話你知。。。

上次試左酥炸排骨,今次就試過第樣啦

紅趜滷豬手

紅趜滷豬手份量好多丫
食到好鬼飽
煮得好淋,有骨膠原得來又唔油膩
不過我就覺得太多肉喇
味道唔會過濃,恰到好處!個拌米粉好爽丫,果然係新竹米粉

炸大雞腿

下次話你知。。。
2018-11-22
15 分鐘 (堂食)
紅趜滷豬手
炸大雞腿
2018-12-26 64 瀏覽
龍鳳號—觀塘高性價比台式小店🍸魯肉飯好入味,30幾蚊正常價錢🙋🏻‍♀️ 💪🏻💪🏻肉躁干撈板條🤤食落幾煙韌,有d香菜同蒜泥,味道算重,但係惹味嘅!麻油雞就重酒味,雞好嫩滑!豬紅有咬口,唔會一夾就散!宜蘭煎肉餅48蚊有5舊,都幾抵食!入面好多蔥,好香口的。👍🏻👍🏻芋圓好大份 口感好QQ🤤🤤🤤入面仲有好多滑嘟嘟嘅豆花同好綿嘅紅豆💁🏻‍♀️小丸子加6蚊一份,撈埋一齊食口感更豐富😺😺
龍鳳號—觀塘高性價比台式小店🍸

魯肉飯好入味,30幾蚊正常價錢🙋🏻‍♀️ 💪🏻💪🏻

麻油雞就重酒味,雞好嫩滑!豬紅有咬口,唔會一夾就散!

2018-12-26 189 瀏覽
假期難得想食台灣茶又唔想去尖沙咀,就近近地觀塘搵下,剛好假期呢間都有開~去到下午2點左右,沒太多人,可以隨便搵位坐。來到必點當然係「古早味魯肉飯」-好食,有肉碎同五花肉,絕對可以多食幾口😍台式烤香腸,香口配上蒜片,與魯肉飯一起食很不錯呢但份量有D少宜蘭蔥肉煎餅🥞ok 呀....小小的有5個不夠飽加點了乾拌新竹米炒,小小一碟,拌上肉燥....肉燥好似不夠拌咁,魯肉飯就夠多,咁點魯肉飯好好多喎飲料🥤就叫左桂圓雪梨茶,係支裝...可以,不太甜。算偏貴最後點糖水燒仙草本身配上芋圓,地瓜圓,來到d 芋圓,地瓜圓沉晒底得6粒,比得$38得少少...性價比低,比較唔抵食。要多芋圓可以另加😅$總括,魯肉飯必食,但小菜份量比較少九家要留意啦~男友人要食就多點啦🤣

去到下午2點左右,沒太多人,可以隨便搵位坐。
來到必點當然係「古早味魯肉飯」-
好食,有肉碎同五花肉,絕對可以多食幾口😍
台式烤香腸,香口配上蒜片,與魯肉飯
一起食很不錯呢
但份量有D少
宜蘭蔥肉煎餅🥞ok 呀....小小的有5個

不夠飽加點了

飲料🥤就叫左桂圓雪梨茶,係支裝...可以,不太甜。算偏貴
最後點糖水

總括,魯肉飯
必食,但小菜份量比較少九家要留意啦~男友人要食就多點啦🤣
台或烤香腸
桂圓雪梨茶
2018-12-26
台或烤香腸
2018-12-22 199 瀏覽
台灣野其實香港都唔少,好多都標榜係古早台灣風味,不過好食的魯肉飯就真係少之有少,今日就黎到觀塘既龍鳳號試試佢出名既古早味魯肉飯😀😀😀店內裝修較為中式,菜式選擇都好多,連黑白切同新竹米粉都有,都幾唔錯👍🏻🔹秘制炸大雞腿 ($46)表面炸到金黃色,加上調味粉,賣相唔錯,雞腿都真係幾大件,份量十足🤤食落去雞味鮮嫩,肉汁爆哂出黎,火喉岩岩好又無雪藏味,一流,非常好食😋😋😋🔸古早味魯肉飯 ($38)本身就係為左佢黎試,果然無令我地失望,魯肉非常香濃,肉粒大少適中,有咬口得黎又易於進食☺️份量雖然唔多,但係味道可以話係暫時香港食過最好既魯肉飯,果然名不虛傳,真心正,值得一試👍🏻👍🏻🔹惹味肉燥乾拌新竹米粉 ($38)台灣新竹米粉都非常出名,就叫左個黎試試肉燥既汁同魯肉飯相似,都非常香濃,所以肉燥相當唔錯,但米粉質地太軟,無咩咬口~🔸宜蘭蔥肉煎餅 ($42)未試過既台灣野,就咁睇有d似生煎包,但係外表炸得比較鬆脆,入面包住既豬肉加上蔥花同豉油,幾香口野味❗️整體黎講雞腿同魯肉飯 真係必食,午餐有套餐一次食哂兩樣就最抵食,其他小食都唔錯仲有好多選擇,絕對會返轉兜,正😍😍P.S: 其實閒日呢到都比較多人,of
今日就黎到觀塘既龍鳳號試試佢出名既古早味魯肉飯😀😀😀

秘制炸大雞腿

🔹秘制炸大雞腿 ($46)

古早味魯肉飯

🔸古早味魯肉飯 ($38)

惹味肉燥乾拌新竹米粉

🔹惹味肉燥乾拌新竹米粉 ($38)
台灣新竹米粉都非常出名,就叫左個黎試試

宜蘭蔥肉煎餅

🔸宜蘭蔥肉煎餅 ($42)

P.S: 其實閒日呢到都比較多人,office多人流集中,唔想排隊既可以周末黎或者食晚市,不過午市套餐就會抵食d😎
留意返今次我地黎試係夜市,因為只可以散叫價錢係會貴少少😛

😋味道 8.0/10 😍回頭指數 10/10
2018-12-21
15 分鐘 (堂食)
秘制炸大雞腿
惹味肉燥乾拌新竹米粉
2018-12-14 59 瀏覽
只有一小時lunch的我們趕快地食個lunch, 點知呢間真係超快上菜,等位不用10分鐘❤️ 飲品都用埋似Starbucks 紙杯,方便拎走❤️食物味道很好,點左鹽酥雞翼,濃香脆口!冷麵連醬,配合得宜!湯雖然一般,因有飲品都已經很夠❤️推介!
鹽酥雞翼冷麵
2018-12-14
5 分鐘 (堂食)
鹽酥雞翼冷麵
2018-12-13 76 瀏覽
喜歡吃台灣料理,本來打算去阿元來了但比較晚,又想試新店,去到這家,剛好不用排隊,每桌2人坐得舒服。上菜快!點了醬漬蜆仔—-👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻見到每檯都有點,係有驚喜嘅。薑同酒的醃漬不錯,但蜆仔略唔夠肥美.肉燥飯/魯肉飯—-👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻朋友評有心過度小月,大碗好食。我覺得鹹咗小小,但都ok .皮蛋豆腐—-一般,沒什麼特別,皮蛋如果流心會好D滷大腸—-大腸比較林,沒有咬口烤墨魚汁香腸—-一般薑母茶—-👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻有份量的薑茶雪梨茶—-👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻综合係可以嘅,坐得舒服,好吃的台湾美食店真不多,會再幫襯再試其餘菜式
點了
皮蛋豆腐—-一般,沒什麼特別,皮蛋如果流心會好D
滷大腸—-大腸比較林,沒有咬口
烤墨魚汁香腸—-一般
薑母茶—-👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻有份量的薑茶