2008-09-08 6 瀏覽
2008-9-7記憶所及的小時候,常跟隨家人前往龍華吃飯,順道加插萬佛寺郊區一日遊,酒家前空地的滑梯,雀鳥,了哥(鸚鵡?)往往比要吃的乳鴒更吸引.長大後,亦曾光顧多次,感覺仍然有一份說不出的親切感及感動.仍然覺得龍華的乳鴒無人能及.再數年後的昨天,友人不經意的提議前往龍華吃飯,感覺依然興奮,可惜,食物水準真的令人有點失望.與友人一行10人(6大4小),點了如下菜色:乳鴒4隻: 味道OK,但已沒有了外脆內嫩的口感,與一般酒家吃到的差不多雞粥一窩: 夠味,雞肉亦嫩滑咕嚕肉: 沒有肥肉,但很多粉漿,甜酸味不夠百花蒸釀豆腐: 清淡,但豆腐尚可,百花(蝦膠)不甚新鮮菜遠斑腩: 正常西蘭花炒帶子: 帶子一吃便覺得不新鮮,連累西蘭花亦有一股不新鮮的腥味       (但點菜時,是侍應介紹指帶子新鮮才叫的)中式牛柳: 很大件,味道尚可豉油王炒麵: 太細碟,分不到汽水7支,啤酒1支埋單:$1150總結:>若只為了懷舊,還可再光顧,但只限吃乳鴒(感情分),其他小菜真的不好吃>若只為了懷舊,環境是勉強可以(室內的座位,光光猛猛),露天的座位則有很多蚊,洗手間就不敢恭維了,比公厠更污糟>若只為了懷舊,還加插中
2008-9-7
雞粥一窩: 夠味,雞肉亦嫩滑
咕嚕肉: 沒有肥肉,但很多粉漿,甜酸味不夠
百花蒸釀豆腐: 清淡,但豆腐尚可,百花(蝦膠)不甚新鮮
菜遠斑腩: 正常
       (但點菜時,是侍應介紹指帶子新鮮才叫的)
中式牛柳: 很大件,味道尚可
豉油王炒麵: 太細碟,分不到
汽水7支,啤酒1支
埋單:$1150
總結:
>若只為了懷舊,還加插中途大停電,全場漆黑一片,維持5-10分鐘,小朋友WeWa鬼叫

2008-08-25 14 瀏覽
20年前去過,個時細細過,老豆帶去食好嘢,個時真係覺得好好食!!D乳鴿真係好正,大過左,食D嘢多左,20年後再去,全完覺得唔好食,食物普通,主菜的乳鴿失色~~~~~~雞粥,火炭的好過佢!!!這個價錢,食這樣的食物,唔低。地方,好"烏租"~~~一個字"差",不想多講,再去令到我20年前的美好回憶破滅!!!!
2008-08-17 9 瀏覽
只係得0的乳鴨比較好,肉質嫩,叫0左滷水&紅燒,但無滷水味,紅燒(炸?)就好少少。蒸百花豆腐,仲哀過我自已蒸,老到死!0個魚頭煲0的魚頭炸到過哂龍,好似食緊薯片咁!0個花膠鴨絲羹,得幾條鴨絲同九皇,0個羹食得出用豉油開。環境又好唔衛生,好多蚊,仲好大隻飛0黎飛去,0的服務員同經理好似"難"仔咁,當然唔會講"唔該"或"多謝"啦!(我簽完咭走時,0個經理"飛"番張咭同錢比我,我一毫子都無比tips!! 差0的想鬧交,但有親戚係度所以無計!)其實0的friend都話呢間野唔好去0架啦!不過阿媽話試0下0的乳鴨,所以先0黎!全家人食完都係講呢句:「以後唔會再黎!」

• "難"仔經理+伙記、難食小菜
2008-08-11 13 瀏覽
幸運的中了獎, 最好當然是跟至愛的家人一同分享!!! 家人選了沙田的龍華酒家, 於是便一行十五人來到這酒家!!!! 久仰這酒家的大名, 但是今次還是第一次來, 原來也不易搵呢, 離開火車站還要行大約十分鐘左右!!!!好了, 說回正題, 在到酒家前看了看這兒的評語, 發覺大都是不好, 但是今晚親身來嘗試過, 又發覺其實都幾好喎!!!!! 很多食家說這兒的服務差, 但是又不是差0者!!!!! serve我們的是一個阿叔侍應, 都算幾殷勤, 又有問有答, 也幾helpful, 例如看見我們不夠手長夾"送", 就立刻上前轉一轉個圓盤!!!! 說到食物, 我覺得都ok哎!!!! 由於我們叫的是十二人餐, 所以有十二隻乳鴿!!!!! 當那座尤如一座山般的乳鴿送上來時, 真是不禁令人"嘩"了一聲呢, 因為真係太大堆頭了!!!!! 其餘的"送"沒有太大印象, 水準都是一般酒家的水準啦, 不算得上是好, 但當然也不算差, 一般咁啦!!!!! 至於最後的豆腐花, 則比我想像中差, 因為我初時以為會好滑, 但誰知卻不算滑, 但是那些桂花糖漿則很好!!!!另外, 這兒的"送"原來是很大碟的, 我們十五人叫了一
另外, 這兒的"送"原來是很大碟的, 我們十五人叫了一個十二人餐, 到最後也吃不完呢, 因為實在是太多了!!!!! 總括來說, 這家酒家給我的印象不錯, 不過應該不會再來了, 因為畢竟較為隔涉呢!!!!!!!!!
  • 乳鴿
呢日不是正日,不過難得有日心情甚佳,不如出外影相,之後再試下乳鴿輕鬆一下。見到佢條路真係好似時光隧道.......鸚鵡不見了,見到隻藍孔雀都Okay啦。服務其實唔算好差,可能因為我係Tea Time去,得我一個人。不過個問題其實都幾多蚊,蚊拍真係要派上用場......叫左隻乳鴿同豆腐花(細既).....不過連自己係未必信XDDDDDD個乳鴿初時以為好大份......估唔到四件而且自己係食得晒既。一定要趁熱食,肉汁一凍纖維收緊風味爭好遠@@"皮係脆既,同埋個肉都好嫩既=]其實夠味的啦,唔駛點准鹽@@"你,相信佢係細份嘛?如果唔落桂花糖水會相當之寡,落左真係好甜(唔好喪落,會Over Ga La@@")豆味都好足,以為食唔晒的我竟然又清桶@@"貴就真係唔係好貴。但咁遠水路,真係的確有少少保留@@"
呢日不是正日,不過難得有日心情甚佳,不如出外影相,
之後再試下乳鴿輕鬆一下。

見到佢條路真係好似時光隧道.......
鸚鵡不見了,見到隻藍孔雀都Okay啦。

不過個問題其實都幾多蚊,蚊拍真係要派上用場......

一定要趁熱食,肉汁一凍纖維收緊風味爭好遠@@"

你,相信佢係細份嘛?
豆味都好足,以為食唔晒的我竟然又清桶@@"

貴就真係唔係好貴。但咁遠水路,真係的確有少少保留@@"
2008-07-10 18 瀏覽
從沙田火車站行左大概10分鐘,終於來到龍華酒店上次媽同朋友去食覺得不錯,今次特登帶我同姐來食雖然是午市時間,但人流很少,來食的都係旅客,不過這樣還食得更舒服更寧靜一場來到梗係要試下出名乳鴿,價錢也不平的,每隻$68,一人一隻都約$200了而乳鴿亦有不同款,又可以加辛辣,又有豉油味,當然食原味最有風味同正啦!除左乳鴿外,仲叫左水蟹粥同細桂花糖豆腐花。乳鴒最先上桌,新鮮熱辣炸起的,看上去皮光肉滑,size大過一般酒家食的。味道新鮮美味,外皮炸得脆卜卜,炸得岩岩好,一咬鴿肉,肉汁就出哂來了而且乳鴿亦不會像一般酒家般太過死咸,食得出很香鴿味的!而配上乳鴿附上的淮鹽同醋,味道更是突出,不過配醋會好食一點!真是與一般酒家不同呢,話咁快已把乳鴿清光了。而每張桌子都有濕紙巾,亦有熱茶洗手,即使食到成手油油的也可以即時洗手,繼續食。隨後水蟹粥亦來到了,粥份量不少,每人都可以食到三碗。粥是黃黃的但食落蟹味不濃,淡淡的,粥內有三隻小蟹,雖是小蟹但都有一些肉食,蟹肉尚算不錯,只要不是霉就OK!粥仲有生菜絲,健康不少!最後甜品是桂花豆腐花,糖水不是一般的,這兒的糖水是桂花糖水,桂花糖水不僧太甜,還滲出淡淡的桂花
從沙田火車站行左大概10分鐘,終於來到龍華酒店
上次媽同朋友去食覺得不錯,今次特登帶我同姐來食
除左乳鴿外,仲叫左水蟹粥同細桂花糖豆腐花。
最後甜品是桂花豆腐花,糖水不是一般的,這兒的糖水是桂花糖水,桂花糖水不僧太甜,還滲出淡淡的桂花香,比起配一般糖水更好味更夾,豆腐花雖然不是太滑,不過都有濃濃豆香,真是有再想食的衝動!

總括來說這餐真是很正,不像過往食評的講得咁差,當然價錢較貴(TOTAL:300幾蚊),不過能食到美味的野食貴少少都值得呢!埋單還送左張$100 CUPON,不過要食滿$500先用得,不過都唔知會唔會用,因為都很貴啊,不會成日來食

入口小路
美味乳鴿
桂花豆腐花
美味乳鴿
桂花豆腐花
  • 乳鴿
2008-07-09 25 瀏覽
呢間餐館我去過一次之後我以後都唔會再去昨晚和女友專程到來食乳鴿,叫了三隻乳鴿和一碟小菜,落單一分鐘後,想將小菜(炆羊肉)改為(火腩斑腩煲),於是好有禮貌地問侍應廚房整了沒有?可否轉其他小菜?一會經理過來拿了我枱上張單,問是否要轉其他小菜?我答了是之後,他便將手上張單飛落我枱上!然後黑面地走入廚房。於是我女友發火說怎麼態度!這時候剛巧隔離有位阿叔侍應好無禮貌地答訕【你知唔知你咁樣改單,公司要我地全職員夾錢賠償你改了的小菜,咁樣叫我們怎樣對你好禮貌?】真是第一次聽 出黎俾錢食飯要咁受氣, 係唔俾轉一係就話廚房已經煮了無得轉。怪不知晚飯時間,呢間餐館人都唔多個今時今日咁既服務態度,佢地老細真係要檢討一下是否要培訓一下員工? 炸乳鴿又凍,皮又唔脆(好難食),老水乳鴿都ok 火腩斑腩煲 d火腩鹹到你唔信,d班腩都ok 埋單$375(食完都背脊骨落)
呢間餐館我去過一次之後我以後都唔會再去

出黎俾錢食飯要咁受氣

炸乳鴿又凍,皮又唔脆(好難食),老水乳鴿都ok
火腩斑腩煲 d火腩鹹到你唔信,d班腩都ok
埋單$375(食完都背脊骨落)
2008-06-30 57 瀏覽
好細個已經食龍華羽鴿了。 真係爭唔落﹐ 最近好少去了。上個月唔知邊個俾咗張一百元現金卷﹐ 特登上去開餐。 四人套餐好似七佰幾﹐ 四隻鴿叫做好食﹐ 其余不值一提。昨晚有親朋自遠方來, 傾盤大雨﹐ 想食羽鴿﹐ 訂檯龍華。招呼都算慇勤﹐ 室內貴賓廳。 常年濕濕邋邋﹐ 陳年花斑檯布﹐天花水積﹐ 啡啡黃黃﹐ 有D燈著﹐ 有D唔著﹐ 擺設東斜西孭﹐ 如此老牌名店﹐ 睇見真係眼婣。四個人﹐ 一早話明唔叫小菜﹐ 淨食羽鴿﹐ 神推鬼甕﹐ 都叫咗窩鯪魚粥。 粥底都叫OK﹐鯪魚稔 pet pet.魚腐雜菜煲﹐ D魚腐又係稔 pet pet 乾燒伊麵又係稔 pet pet 三樣餸都係稔 pet pet ﹐ 搞邊科﹖﹖﹖主角 六隻燒羽鴿開邊上。 肉身都算軟滑﹐ 但唔夠香口﹐ 唔夠熱﹐ 味道仍然幾好。 $68/隻 唔平。碟伊麵無乜人吼﹐ 原碟打包。最後叫埋豆腐花﹐ 最好食係佢﹐ 加埋的桂花糖﹐ 差的唔夠食。 埋單 $801﹐ 送一百蚊現金卷。
好細個已經食龍華羽鴿了。 真係爭唔落﹐ 最近好少去了。
昨晚有親朋自遠方來, 傾盤大雨﹐ 想食羽鴿﹐ 訂檯龍華。

魚腐雜菜煲﹐ D魚腐又係稔 pet pet

乾燒伊麵又係稔 pet pet

三樣餸都係稔 pet pet ﹐ 搞邊科﹖﹖﹖
。 $68/隻 唔平。
碟伊麵無乜人吼﹐ 原碟打包。

埋單 $801﹐ 送一百蚊現金卷。

• 只得 羽鴿 + 豆腐花﹐ 千萬千萬別叫其它餸菜
2008-06-21 13 瀏覽
一行7人到龍華食乳鴿懷舊一下, 2年無來, 門口同內裹稍為裝修過, 其他大致相同, 食物依舊大碟, 伙計依舊無服務, 通貨膨漲, 百物騰貴, 記得以前4人餐賣$498, 現今已賣$698, 真誇張我地叫左個6人餐($998, 未計加一), 有紅燒乳鴿6隻: 比出邊的酒樓大隻, 因為佢地係大陸自設農場, 乳鴿炸得有水準, 唔會太燶, 我地叫佢開邊, 唔好斬4件, 因為斬得太多會流失肉汁, 紅燒乳鴿算係呢度最有水準之作豉椒炒牛百葉: 雖然熱辣辣, 但係牛百業好硬同好'UN', 可能煮得太熟四季豆炒肉碎: 這個一般酒樓水準, 無咩特別螺片炒小棠菜: 螺片有咬口, 有海水味, 口感新鮮, 算係不俗的菜式鴿鬆生菜包: 鴿鬆太少, 大部份為豬肉碎, 有松子, 西芹粒, 尚算合格蝦仁瑤柱浸勝瓜: 蝦仁都算新鮮, 少少爽口, 有十幾粒, 算係足料, 瑤柱亦多, 勝瓜稔甜鯪魚球粥: 因禽流感而無沙田雞粥食, 鯪魚球數量眾多, 用上腐竹去煲, 粥底好綿紅燒龍利魚: 酒家好少用呢個方法煮龍利, 用火腩, 肉絲, 冬菇加豉油, 蠔油炆, 都算係特別荷葉飯: 太濕, 無料, 無荷葉香味, 太多乾蝦毛...失敗

四季豆炒肉碎: 這個一般酒樓水準, 無咩特別

荷葉飯: 太濕, 無料, 無荷葉香味, 太多乾蝦毛...失敗之作

最後三催四請下才送上豆腐花, 配上桂花糖水, 無甚特別

叫左埋單3次, 等左15分鐘才送上賬單, 簡真抵鬧!!!!!

除左紅燒乳鴿亦係咁出色外, 其他的菜式全部一般酒樓水準
  • 紅燒乳鴿
如果大家都在香港出生,相信細個果時都會去過龍華!依家個個大晒,間中也會一家人一齊去回味,算是集體回憶吧!然而每次光顧後,大家總有莫名的感覺,(點解好似又差左既),而每次總會跟住講一句,....(下次都係吾好攪喇!) 講完之後,下年又會抱住一種態度,....(今年應該好d呱...不如去多次啦!).....^^"!點知今年仲大劑,因未試過一行8人一齊去,咁比錢果位話叫套餐,果個套餐好似約為仟多元,但成個套餐真是無啖好食,只有乳鴿及豆腐花可以話ok!而且d服務應真差,!如果吾係歷史悠久,肯定無人幫襯! 成千元既套餐,炒碟菜仲差過我賓賓.....再加上有隻(賓)到無可再(賓)的碟...你話點去!(見相)!.....呵..仲有一樣果處有很多雜費,肯定比你遇期多佰幾元! 如果大家去幫襯,最好淨叫乳鴿,加窩粥,便夠...可能你會食得開心點!^^
  • 乳鴿及豆腐花
2008-06-16 7 瀏覽
D乳鴿又淡又油又唔脆皮 . D咕嚕肉又多肥又唔夠甜 . 一哨成口油 . Lur都Lur唔切!!D椒塩豆腐 . 又淡又唔脆又油 . D炒菜又生又淡又唔切乾淨 .D服務又慢又落錯單 . 落錯單唔緊要 . 我都係待應 . 但係唔好質我地要囉!! 之後媽媽吹水話我地唔食牛 . 佢先肯收手 . 訂左位又話是但外面有位就坐 . 咁訂黎做咩啫?最最最最最衰都係個唔知大廚定老細 . 因為個哥仔落單慢 . 發晒老皮 . E D野唔係响客人面前做囉!! 好啦 . 鬧自已D伙記都算...有個老婆婆過去唔知問一個伙記D咩 . 唔知大廚定老細大大聲咁鬧個婆婆 . "走呀 , 走呀! 唔等就走呀!!! 鬧個幾廿歲呀婆 .真係好意思囉!!

D乳鴿又淡又油又唔脆皮 .

D椒塩豆腐 . 又淡又唔脆又油 .

D炒菜又生又淡又唔切乾淨 .

之後媽媽吹水話我地唔食牛 . 佢先肯收手 .

訂左位又話是但外面有位就坐 . 咁訂黎做咩啫?

最最最最最衰都係個唔知大廚定老細 . 因為個哥仔落單慢 .

發晒老皮 . E D野唔係响客人面前做囉!!

好啦 . 鬧自已D伙記都算...

有個老婆婆過去唔知問一個伙記D咩 .

鬧個幾廿歲呀婆 .真係好意思囉!!
好耐以前去過龍華,記得乳鴿幾好食的‧ 有晚突然想食乳鴿,於是山長水遠突登同老公及細妹兩老婆開車到沙田‧ 由於細妹未到,我們想食住乳鴿等,個waitress 叫我們食4人套餐,話600多元抵食,有4隻乳鴿,於是我們一口答應,叫佢先來兩隻,點知佢話不可以,電腦入單,一出必需4隻出,我們費事同佢爭辯,於是散叫‧ 乳鴿68蚊一隻,但味道非常一般,我們兩隻都食唔晒‧ 等妹妹來了,便叫了其他菜,我們等了很久,菜也不來,我聴見隔離枱d人不停催菜,我們已心知不妙,d 侍應又不會馬上入kitchen催,肯定佢哋已經習慣了‧ 等都唔緊要,最慘係d菜難食到暈,等到最後隻雞好耐不來,再催原來漏單,佢話即刻整,又等了很欠隻雞終於來了,但竟然血淋淋,裏面生的,於是叫waitress攞入去再弄,又等了很欠,我們的耐性已到了頂點,於是叫waitress取消,佢話要叫經理先得,過了一陣經理冇來,蠂雞終於來了,隻雞縮到細細舊,一睇就知勁硬,於是同waitress講,我們不會要的,半隻雞要188元,咁貴要我硬食,咁係唔制啦,最好終於比我哋講點唔要,埋單都要5百幾蚊,真激氣,我們幾個話個永遠唔會再來‧
2008-05-12 18 瀏覽
基本上好多年前我食過個時好記得屋企人話唔抵食唔好食...以後都唔去但係今個母親節竟然話黎食...我都好吃驚即管食下睇下有無進步未食野先講環境係舊式酒樓格局..無咩所謂啦...但弊在污漕....個所謂轉盤污漕到不得了..到食啦個馳名乳鴿真係唔得..d肉唔好食..炸又唔似炸..有d仲好似返炸添個雞粥又無味..唔好食其他餸就中規中矩ge結論就係..我無記錯當年屋企人講ge野真係麻麻.....係個餐價錢還可以..
基本上好多年前我食過

到食啦
個雞粥又無味..唔好食
其他餸就中規中矩ge

結論就係..我無記錯當年屋企人講ge野
真係麻麻.....係個餐價錢還可以..
(非會員)
乳鴿- $68一隻, 唔好味, 又乾, 肉又梅! 叫左三隻, 其中一隻好似翻炸咁, 好黑好乾!! 一般大排檔仲好食過佢! 又貴又唔好食.翡翠油泡螺片- un過香口膠, 份量又少, 又唔夠熱.d送上得好慢, 久唔久先o黎一個, 但又唔夠熱喎! 好差!! 價錢又唔係平, 但份量好"的式"! 如果係好食, 幾貴都食得開心同價得, 但而家完全係相反囉! 無樣得!! 所以都唔會再去幫襯.

翡翠油泡螺片- un過香口膠, 份量又少, 又唔夠熱.

2008-03-17 26 瀏覽
本人致電到飯店訂遭一位自稱雜工的員工極不禮貌對待. 一. 語氣晦氣: 訂呀, 講啦…二. 當我講完電話等資料, 本人欲詢問他貴姓以便跟進, 他竟回答我: 姓咩都好啦, 姓張姓李都一樣, 我係個雜工, 行過聽你電話, 你問我貴姓無用架, 我姓咩又點姐, 我依家落晒你既資料訂張就得啦…. 我現在還未用膳已受這樣對待, 真的難以想像當我坐上席的時候你們的服務是怎様?