2009-05-02 15 瀏覽
Day Trip 包餐係度食三寶。燒乳鴿、雞粥、豆腐花。先上蛋花粟米湯,都有 d 味精。團體餐原來係一大鍋咁上再見過女人係度分....衛生嗎?可能廚房都係咁。跟住就乳鴿啦,每人半隻,熱辣辣的,多油,肉不算多,但都算幾好食。其他翠瓜火腩、魚蛋扒小唐菜、咕嚕肉、西芹抄魚片都 ok。飯就竟然唔用大碗用飯盒裝?好唔環保。雞粥無 pit 油.....粥味無乜特別,但雞用用走地雞,好有雞味,同埋粥入面都有幾多件雞。豆腐花好滑同實!Service ok la。真係可以幾懷舊 feel.....可以翻新少見既 I suppose....
Day Trip 包餐係度食三寶。燒乳鴿、雞粥、豆腐花。

其他翠瓜火腩、魚蛋扒小唐菜、咕嚕肉、西芹抄魚片都 ok。

飯就竟然唔用大碗用飯盒裝?好唔環保。

豆腐花好滑同實!

Service ok la。

2009-05-02
  • 龍華三寶
2009-04-26 57 瀏覽
老婆成日話想去沙田龍華酒店食乳鴿,今日行開沙田就同左佢去食我小時侯去過這裡幾次,因為行入去有孔雀睇,所以十分記得呢道叫左4樣野食紅燒乳鴿 x 1椒鹽鮮魷西芹算芯牛柳絲雞粥乳鴿出名但很多地方都有得食,未至於一定要黎呢道食其他味道只能說係一般,不過價錢比較貴不過老婆就食得好開心...因為終於試過了p.s 服務員態度都ok
老婆成日話想去沙田龍華酒店食乳鴿,今日行開沙田就同左佢去食
我小時侯去過這裡幾次,因為行入去有孔雀睇,所以十分記得呢道

叫左4樣野食

紅燒乳鴿 x 1
椒鹽鮮魷
西芹算芯牛柳絲
雞粥

乳鴿出名但很多地方都有得食,未至於一定要黎呢道食

其他味道只能說係一般,不過價錢比較貴

不過老婆就食得好開心...因為終於試過了

p.s 服務員態度都ok
2009-04-26
2009-04-15 38 瀏覽
記得小時侯父母常帶卵來吃乳鴿, 今天和女朋友來懷緬一下我的童年 點知........在火車站行過去要10分鐘左右, 要穿過一些村屋, 不過只要沿着火車行, 就會找到的我們5:00左右到達, 當時天色尚算光, 門口一個大招牌, 入去兩旁掛上紅燈籠, 感覺好似電影 <<千與千尋>>裹面那個荒廢的樂園一樣因為要睇5:55pm 的戲, 睇左一陣餐牌就叫野食, 一看餐牌, 心知不妙....... 我們二人點了:一隻炸乳鴿, 鎮江骨, 西芹炒鮮魷女友問點解我們的枱布同其他人的不同, 我們的是白色的, 其他枱是格仔的, 但仔細看, 又好像黃了一點, 仲有d穿洞..... 過了不久, 先上乳鴿, 開四邊, 熱熱的, 不過好似細隻左一d, 而女友則說無咩味, 我慣左會落o急汁食, 所以食唔出係咪淡, 但依稀記得以前好似好食好多咁........最大期望的乳鴿平平無奇, 但鎮江骨就有驚喜, 汁不太多, 酸度剛好, 肉走了油才煮, 脆脆的, 又夠惹味, 為此點了兩碗白飯西芹炒鮮魷只是一般, 幾辣的, 可能落多左辣椒, 女友吃不下, 只好一個人吃完佢, 但食到一半, 發現有一

我們二人點了:

一隻炸乳鴿, 鎮江骨, 西芹炒鮮魷

西芹炒鮮魷只是一般, 幾辣的, 可能落多左辣椒, 女友吃不下, 只好一個人吃完佢, 但食到一半, 發現有一點黑色在碟底, 我不想深究那是什麼, 只說飽了便不吃.....

為了荷包着想, 我們只叫了兩個餸, 一隻鴿, 兩碗飯, 無叫野飲 但都要$286,
我相信以這個價錢可以在其他地方吃得更好~
2009-03-22
2009-04-01 65 瀏覽
今日係我生日,朋友提議去這間歷史悠久的中式餐廳,我真係未聽過,只係問人話乳鴿非常的出名!我在沙田返工,所以行去,由新城市中央廣場行去都要成十多分鐘!我哋一行4人係坐入面,出面冇乜人坐!唔係好多人!食物叫咗4樣,2隻乳鴿,魚腐雜菜鍋,柀杷豆腐同埋一大窩雞粥!柀杷豆腐好細碟,魚腐雜菜鍋好煋,乳鴿ok!雞粥就比較肥,因為好多雞皮同雞油!服務就好好,見到我哋攞住個蛋糕,問我哋要唔要放入雪櫃!最巧係附近都有2枱人係慶祝生日!
我哋一行4人係坐入面,出面冇乜人坐!唔係好多人!
柀杷豆腐好細碟,魚腐雜菜鍋好煋,乳鴿ok!
雞粥就比較肥,因為好多雞皮同雞油!
服務就好好,見到我哋攞住個蛋糕,問我哋要唔要放入雪櫃!
最巧係附近都有2枱人係慶祝生日!
2009-03-30
慶祝紀念
生日
2009-03-23 15 瀏覽
上星期有個朋友提議去龍華食乳鴿,是但啦,見好耐都冇去過。因為肚睋的關係,一坐抵都冇望到個餐牌就叫人先行寫6隻紅燒乳鴿原隻上(我地個個都鍾意成隻食) ,D乳鴿的質素都ok。有一位大食的朋友好快咁就將佢隻鴿”粉身碎骨”,咁當然佢就負責點菜啦,點知…佢係一個唔係好望價錢的人,你地可以想像到一定出事啦,不過想深一層又唔關佢事,因為我地都係叫小菜啫~果晚我地6個人,總共叫左6隻紅燒乳鴿、1窩雞粥、1碟炸豆腐干(唔係貴野)、1碟生炒骨(1人冇2嚿)、1碟薑汁芥蘭 (得7條菜,我數過真係7條)、1窩仔豆腐花(每人1細碗)、再加8支汽水(已經冇叫啤酒) ,埋單$1200,你話係咪痴痴地,check番D價錢…吓?!果碟生炒骨得果10粒要成$88!?!?!? 薑汁芥蘭要$70?!?!?!! 其他就唔記得啦,叫野食果條友話係咩?我唔知啵,好似係掛…鄰近台的其他食客當場買魚(搭咀),係呀,我地以為佢加價啫,原來D碟頭仲要縮水,貴X左好多呀,下次都咪X黎呀~ 我地當然呼和啦,埋單果位亞姐都好冇奈話”唉,冇法啦,我地都知,不過…呢D係佬細叫o的,我地可以點呀…”你地話啦,仲點去呀???返到屋企仲發現響果到對腳比蚊

返到屋企仲發現響果到對腳比蚊咬左2野,真係唔抵…
2009-03-14
  • 紅燒乳鴿的質素還可以
2009-03-17 211 瀏覽
和同事一行十人到了龍華餐廳聚餐,到了沙田火車站,走了約十多分鐘的路程,經過村屋,終於到了,走進兩邊掛滿燈籠的彎路,紅紅的光映著我們走著的路,很有古舊的氣氛,上到餐廳位置,分露天和室內,露天的有八十年代時興的茶餐廳,打著大傘的枱鋪上格仔枱布,更顯相似。我們走進了室內,聽說已裝修過了,但還是很古老的餐廳的模樣,連那裡的侍應也是比較年長,我們叫了幾個菜,每碟份量也不多,對女的來說就剛剛好,對男的,要顯風度的讓女吃後,自己就不夠吃了,很多都說回家後一定要再找吃的。但價錢也不便宜喔山水豆腐花-->也許是這裡最好吃和最吸引我的食物,的確很「山水」,很新鮮,但是好像貴了一點,約六十元一個十人分吃每人只有一小碗當然不夠吃乳鴿-->是我們此行的終極目標,其實也是乳鴿而已,味道沒有比其他說得上特別我們還叫了粥、面、咕嚕肉、魷魚等,這些菜也是不錯的,確實名字是什麼就不記得了,可以看相片,賣相不錯,味道也不會差,但份量就是不夠,當然還是值得一試的,這一行可以和一班同事聯誼和傾偈談笑,這還是很好的一次一大班人聚餐地點

裡面湯裡的是麵
帶點脆脆的魷魚
乳鴿
酸酸的咕嚕肉,很開胃~
帶點脆脆的魷魚
酸酸的咕嚕肉,很開胃~
2009-02-23 35 瀏覽
小女超愛食乳鴿!學校家教會攪乳鴿旅行團?她即刻要報名!我見是名店龍華就和她一起去。星期日一早起滿心歡喜集合出發‧先到「牛牛樂園」再到龍華午膳,此店我們是第一次去‧一心充滿希望!但一去到就極之失望:裝修極之陳舊‧檯布滿是污穢,一坐下己上齊但都是涼的‧只有乳鴿是微暖,但又不脆皮又冇味?其它菜不值一提!全場最討好的反而係豆腐花!因為臨散席到處看看每檯的食物卻都剩下一大半!真是浪費,但這樣水準食物叫人點食得落如此名店如果給外地遊客品嚐都是這樣的水準?恐怕香這塊「美食天堂」牌坊也都沾上一點污垢!希望龍華的主理人能改善?繼續擦亮「美食天堂」的這個招牌!如見到有改善的食評都會再回來幫襯!
  • 豆付花
2009-02-01 15 瀏覽
今日一起身已經一點幾,囡囡(我媽媽)話想同我地一齊出街玩,所以我地一行五人(我、青檸先生、二哥、turo和囡囡)車周圍去雖然接青檸途中行錯路,上汀左九橋,走左去深井,仲兜左去青衣油鼓個邊,之後先接到青檸。我地第一站去左龍華食乳鴿,原本想住係當食tea,點知我地叫的食物足夠當晚飯,我地叫左:1)三隻乳鴿 : 不算太細隻,剛炸出來,皮很脆2)一窩雞粥 : 粥低同d雞可以咸多少少,但食得出有腐竹味3)生菜包 : 幾香口,用生菜包住d抄肉粒唔覺得肥,但價錢略嫌貴($98)4)山水豆腐 : 好味,唔知係咪我平時都仲意食豆腐花,加埋d桂花糖漿,好清甜要彈下的就係d布真係幾dirty下,雖然來得龍華都知不是食裝修,但是張布真係又黑又穿孔,真係唔好睇埋單$550,真係嚇左一跳,我地想住500蚊有餘,點知唔得!我地食完之後,就閣置左去深井食燒鵝的計劃了,因為大家都飽,之後我地去下一站將軍澳-寶琳,哈哈哈哈哈…………

1)三隻乳鴿 : 不算太細隻,剛炸出來,皮很脆
2)一窩雞粥 : 粥低同d雞可以咸多少少,但食得出有腐竹味

埋單$550,真係嚇左一跳

• 山水豆腐
(非會員)
乳鴿: 超細隻超貴, 深圳光明農場好過佢十倍.西花炒帶子: 嚴重呃錢, 至少有六成係馬蹄扮帶子仲要收人成舊水.衛生: 枱布油冧冧, 嚴重影响食欲.二十年前我去過, 當時乳鴿又肥又大隻, 而家果D好袖珍. 幾年前我去番, 結果同以上一樣.
乳鴿: 超細隻超貴, 深圳光明農場好過佢十倍.
衛生: 枱布油冧冧, 嚴重影响食欲.
2009-01-06 110 瀏覽
那天我們特登試了兩種乳鴿。紅燒的香口0的,"low" 水果款就入味的。服務員很懂推銷,最終我們在叫了一桶豆腐花。很鐘意他們獨家的桂花糖水,但豆腐花就麻麻地。台布碗碟都很舊。尤其是台布,感覺好dirty.

台布碗碟都很舊。尤其是台布,感覺好dirty.
紅燒
"low" 水
豆腐花
2008-11-03 197 瀏覽
琴晚同男朋友仔唻呢度食dinner.. 雖然呢度d野食唔係真係咁勁好味.. 已經今非昔比.. 但好似食評人唯靈話齋.. 唻呢度真係為左懷舊.. 咁當然.. 我就未有咁老啦.. 不過我都好想試下感受下呢度既氣氛同裝修(註: 我並唔係第一次唻食).. 講下我食左d乜先... ...一.. 紅燒乳鴿($68).. 係呢度既招牌菜.. 好味.. 好夠脆.. 不過肉質今日鞋左少少.. 同埋waitress姐姐忘記拎准鹽.. 需要我地提醒..二.. 咕嚕肉($58).. 同出面差唔多.. 無骨.. 好彩無乜肥肉.. 成舊食得.. d汁味道調得唔錯.. 唔會太酸..三.. 荷香鮮蝦帶子蒸河粉($78).. 完全無荷香.. 蝦同帶子都略腥.. 其實上次唻已經覺得佢d海鮮麻麻.. 以為錯手.. 點知... ... 今次都係.. 下次記得千祈咪再食海or河鮮.. 係d河粉比較滑.. 未至於零分..四.. 粟米魚肚羹位上($28).. 粟米唔太淋.. 仲係原粒.. 唔錯.. 不過都係衰係海鮮度.. 魚肚腥左d.. 但大致ok.. 唔會好水咁.. 可以接受.. 加少少胡椒都算唔錯..五.. 石磨豆腐花($38

五.. 石磨豆腐花($38).. 糖水加入桂花.. 好香.. 甜味好好.. 豆花好其他店實身.. 但依然滑流.. 好重豆味.. 第二次食呢個.. 好鍾意.. 一份小已經可分四碗..

連茶芥八蚊位.. 連加一要三百幾.. 算可以接受.. 我會再唻.. 食佢呢份懷舊..
粟米魚肚羹
紅燒乳鴿
石磨豆腐花
咕嚕肉
粟米魚肚羹
紅燒乳鴿
石磨豆腐花
咕嚕肉
老公話以前跟父母就嚟過,自出嚟做嘢之後就一直都冇啦.而我真係一次都未嚟過,所以佢又帶我嚟見識下..駕電單車嚟埋到門口,嘩!咁細個位都仲要整個所謂代客泊車,仲要冇位俾我哋,唯有行多几步啦,點知唔只几步係几十里路喎,仲要行樓梯,仲要上上落落見到門口仲要行樓梯.見到一排紅燈籠就覺得頭先行得有價值,因為樣樣都要試下嘛,冇理由咁出名都唔識.本來想坐出面覺得好有特色,但係見到D雀籠缺乏人打理就怕..有H5都係唔好.坐低咗周圍望下人哋食咩,個個都一定有乳鴿,連D女孩子都可以食到一隻,應該唔錯.叫咗一隻炸乳鴿$78/芝士海鮮焗伊麵$88/海皇紅燒豆腐$78乳鴿一擺上枱已經香味四溢,咬落去肉質好嫩滑,外皮很脆;海鮮焗伊麵個底一D都唔會濕漉漉,面頭的芝士又不會太燶,食落去芝士味濃,很夠味;而這味紅燒豆腐就比較遜色了,豆腐淡而無味,獻不夠,餸內有很多水,令到整個餸都一陣水味.埋單$260(有加一)
埋單$260(有加一)
  • 芝士海鮮焗伊麵及招牌乳鴿
2008-10-09 18 瀏覽
唉,話說我的皇太后都很喜歡吃乳鴿。好啦,家姐就拉大隊一家人去食個飯。訂位。一行7個。去到:門口係算ok 的。但係行到盡頭,好光猛0個個廳──Sorry,你無份坐喎。帶你去邊呢?咪以前係客房宜家改裝左仲要燈都唔多盞既二樓閣仔囉。同樣價錢,同樣食物,佢俾個咁樣的位置你,客倌,你條氣順唔順先?乳鴿,除左以前雍雅山房之外,呢度都算出名啦……七隻乳鴿,全隻上。個個落手做原始人。乳鴿係有一定質素的。其他菜呢……京都肉排──我只見肥羔不見排。翠塘豆腐──還可以,不過無乜料到囉……之後唔記得叫過咩……最驚喜係那個桂花豆腐花,唔~呢個是值得一讚的。埋單肉赤死,一餐飯食左千幾蚊……完全覺得唔抵。後來睇返,呢個咁樣的地方,一罐汽水要三十四蚊?下?0個度通風又唔好,又黑媽媽,衰過大排檔,你一支汽水收我三四十蚊?有病。服務又唔係特別好啦,始終走上走落,貪好玩咩?!我地都唔好意思叫人行多幾次。洗手間,唔駛我多講,樓上樓下的都講:衰過公廁。
訂位。一行7個。
乳鴿,除左以前雍雅山房之外,呢度都算出名啦……
京都肉排──我只見肥羔不見排。
翠塘豆腐──還可以,不過無乜料到囉……
之後唔記得叫過咩……

最驚喜係那個桂花豆腐花,唔~呢個是值得一讚的。
埋單肉赤死,一餐飯食左千幾蚊……完全覺得唔抵。
有病。

洗手間,唔駛我多講,樓上樓下的都講:衰過公廁。
2008-09-09 5 瀏覽
上次黎可能唔止10年咁少...廿年都有咧‧剩係記得有孔雀,白鴒同滑梯‧ 咁啱朋友約黎呢度食,睇完OpenRice d comment都嚇死,點解個個食完都變仇人咁? 一開波啲侍應真係狂推套餐,醒少少都唔會咁叫la‧又的確係個別菜水準有別,特別係碟蝦-蝦少肉又霉,仲收人$98??抄西蘭花有芥菜味?洗鑊la大佬,呢個又係一個扣分點.燒乳鴿- 香脆而不乾身,但只宜熱食,沙田其他地方嘅我都食過,呢度味道係首選...價格絕不是 =.= 8/10鴿鬆生菜包- 小許咸,送粥不錯 7/10雞粥(細)- 正! 口感較綿,雞肉不"鞋" 9/10桂花糖水豆腐花(細)- 大概7小碗,好味!如果凍上更佳 8/10 只能說一分錢,一分貨‧小弟又係窮人一名,下次可能又係十年先會再試‧
上次黎可能唔止10年咁少...廿年都有咧‧
剩係記得有孔雀,白鴒同滑梯‧

一開波啲侍應真係狂推套餐,醒少少都唔會咁叫la‧
抄西蘭花有芥菜味?洗鑊la大佬,呢個又係一個扣分點.

鴿鬆生菜包- 小許咸,送粥不錯 7/10
雞粥(細)- 正!
口感較綿,雞肉不"鞋" 9/10

• 桂花糖水豆腐花
2008-09-08 6 瀏覽
2008-9-7記憶所及的小時候,常跟隨家人前往龍華吃飯,順道加插萬佛寺郊區一日遊,酒家前空地的滑梯,雀鳥,了哥(鸚鵡?)往往比要吃的乳鴒更吸引.長大後,亦曾光顧多次,感覺仍然有一份說不出的親切感及感動.仍然覺得龍華的乳鴒無人能及.再數年後的昨天,友人不經意的提議前往龍華吃飯,感覺依然興奮,可惜,食物水準真的令人有點失望.與友人一行10人(6大4小),點了如下菜色:乳鴒4隻: 味道OK,但已沒有了外脆內嫩的口感,與一般酒家吃到的差不多雞粥一窩: 夠味,雞肉亦嫩滑咕嚕肉: 沒有肥肉,但很多粉漿,甜酸味不夠百花蒸釀豆腐: 清淡,但豆腐尚可,百花(蝦膠)不甚新鮮菜遠斑腩: 正常西蘭花炒帶子: 帶子一吃便覺得不新鮮,連累西蘭花亦有一股不新鮮的腥味       (但點菜時,是侍應介紹指帶子新鮮才叫的)中式牛柳: 很大件,味道尚可豉油王炒麵: 太細碟,分不到汽水7支,啤酒1支埋單:$1150總結:>若只為了懷舊,還可再光顧,但只限吃乳鴒(感情分),其他小菜真的不好吃>若只為了懷舊,環境是勉強可以(室內的座位,光光猛猛),露天的座位則有很多蚊,洗手間就不敢恭維了,比公厠更污糟>若只為了懷舊,還加插中
2008-9-7
雞粥一窩: 夠味,雞肉亦嫩滑
咕嚕肉: 沒有肥肉,但很多粉漿,甜酸味不夠
百花蒸釀豆腐: 清淡,但豆腐尚可,百花(蝦膠)不甚新鮮
菜遠斑腩: 正常
       (但點菜時,是侍應介紹指帶子新鮮才叫的)
中式牛柳: 很大件,味道尚可
豉油王炒麵: 太細碟,分不到
汽水7支,啤酒1支
埋單:$1150
總結:
>若只為了懷舊,還加插中途大停電,全場漆黑一片,維持5-10分鐘,小朋友WeWa鬼叫