2018-06-22 2965 瀏覽
男朋友說帶我去龍華酒店吃飯龍華酒店是什麼東西 從來都沒有聽過上OPENRICE看了一下 原來是一家中菜館男朋友說他小時候常到這裡玩雖然看見評分不太高 但也沒去過試試也無妨.一起進「酒店」大門迎來的是無盡頭的紅燈籠 上面寫著龍華然後看見有孔雀和遊樂場供小朋友遊玩.龍華薪火相傳乳鴿皇 $98以乳鴿來說 價格算是高的乳鴿不是說很大隻 但是肉也算是厚上桌的時候很燙 放了一下才敢吃牙齒先把第一層肉撕下來然後肉裡的肉汁順勢流到了手上用舌頭一舔 露出滿意的笑容肉有彈性 也夠新鮮以往我來把喼汁沾滿整隻乳鴿但這個不需要看到不少劣評 但我覺得還挺好吃可能我這個夠熱吧.紅燒山水豆腐 $98我喜歡吃紅燒豆腐外層乾 但裡面吸收了醬汁的味道吃了第一口停不下第二口而且冬菇也很入味.大良帶子炒鮮奶 $138帶子少得可憐而且沒什麼味道奶味也不重 加上醋就像賽螃蟹但其實不好吃.鮮菠蘿大廚咕嚕肉 $118令人喜出望外咕嚕肉微脆 不算很酸每一口都是肉 很少肥肉的部位菠蘿很好吃 一咬下去 汁就會射出來非常甜 而且也很大塊比外面用的罐頭菠蘿好多了.石磨山水豆腐花 $78份量很多 可以分成4、5碗我在戒糖份所以沒加到糖水感覺有一
男朋友說帶我去龍華酒店吃飯

感覺有一點點的小粒粒 不算太滑
豆味很濃
2018-05-20
2018-06-18 1510 瀏覽
今日係奶奶正日生日, 夜晚黎到呢度食飯, 我都係第一次黎, 去之前都懷疑呢間真係酒店? 不過去到, 望下環境又幾得意, 從裝修來睇, 呢間野都應該幾有歷史, 惜日的酒店, 估計依家都轉型了.呢度最馳名既就係乳鴨, 價錢一D都唔平, 要成$99一隻! 中等size, 都算叫有肉既, 不過又真係幾好食!皮脆肉嫰.杏汁豬肺湯, 煲得好容好稠, 感覺好足料! 入口的確好有口感, 連BB都爭住飲!炒鮮奶: 比預期既唔好食....好似一pat 咸味蛋白咁....家人都唔鐘意個口感...通菜煲粟米炸魚塊豉油王炒麵: 反而有驚喜, 好爽口彈牙! 家人都讚!其實整體的菜式, 不是每款都好味! 睇黎真係外間所評為 "名過於實"....

呢度最馳名既就係乳鴨, 價錢一D都唔平, 要成$99一隻!

通菜煲

粟米炸魚塊

豉油王炒麵: 反而有驚喜, 好爽口彈牙! 家人都讚!

2018-05-26
2018-05-15 1793 瀏覽
買了$1180的OpenRice 優惠卷,是12人的優惠餐,乳鴿出名好食,之外,金沙骨和雞粥都好食,然而,個醉雞煲就非常差,因為雞煲得耐,已經好un, 仲有藍菜可以10下10下,不過有半藍菜都是食唔到既,好多洞洞,拾好耐都唔lum, 好似拾緊柴甘;甘,算啦,食田園沙律啦,點知個沙律只有4人份;其他餸如豆腐花,都只是好一般⋯⋯我地都忍啦,邊個叫自己買左優惠卷,個餐都夠7-8個大人食既⋯⋯點知,喺埋單嗰時,先至被通知原來星期六同星期日有$420嘅附加費,個收銀重好純熟咁樣攞咗兩大張A4紙出嚟指住啲條款,仲話你地唔知㗎咩,唔知又買?我哋即時知道蠢左,再睇多次OpenRice嘅條款,都係睇唔到,只係睇到5月13號唔用得,原來係要㩒入去,嗰版先至睇到一大段字,係呢大段字嘅中間先寫左星期六同星期日係有$420嘅附加費⋯⋯我係打電話訂位嘅時候,已經問咗好幾次張優惠券用唔用得,對方就話,得,但係,我覺得佢應該提醒我哋星期六、日有附加費$420囉,什至,我哋一坐低嘅時候,都已經再問清楚,呢張優惠券用唔用得,對方都完全冇提過要附加費,加上呢個$420嘅附加費比起$1180嘅優惠價係三份一嘅價錢!個優惠都唔

我係打電話訂位嘅時候,已經問咗好幾次張優惠券用唔用得,對方就話,得,但係,我覺得佢應該提醒我哋星期六、日有附加費$420囉,什至,我哋一坐低嘅時候,都已經再問清楚,呢張優惠券用唔用得,對方都完全冇提過要附加費,加上呢個$420嘅附加費比起$1180嘅優惠價係三份一嘅價錢!個優惠都唔知去咗邊度囉。

唉,我哋蠢左鳥,喺呢度寫出嚟,希望提醒大家,唔好好似我哋咁,要睇清楚,就唔會甘易比人取巧到。

對呢間幾十年嘅老店係徹底嘅失望⋯⋯
一家人周末到了沙田走走. 逛逛商場, 大約五點便開始從火車站向瀝源邨方向行 大約10至15分鐘便抵達沙田有名的傳統食肆. 細細體味七十年代裝潢的「龍華酒店」酒店周圍掛滿紅色的燈籠, 路經看到兩個大籠子, 裡面有四隻孔雀. 更有幸看到孔雀開屏, 大開眼界! 非常感覺懷舊的大招牌餐廳內各種的細節帶有香港集體回憶氣氛招牌菜 - 紅燒乳鴿$98/1隻價錢比坊間貴, 但肉質嫩而不韌且皮脆帶香😋絕對要試! 推介!推介!推介!還附上手套蟲草花雞湯 - 味道清甜也不油膩菠蘿咕嚕肉 中菜之中最有名的菜式之一. 賣相精緻已經令食慾大增, 採用新鮮菠蘿更感到十分驚喜! 菠蘿味道清新. 咕嚕肉龍華選用豚肉, (數量蠻多的) 外邊一層薄薄的粉醬炸得焦脆, 又保持肉汁, 看似簡單的醬汁, 其實控制甜與酸亦不容易. 醬汁平均掛上每件肉上,相當滋味並與白飯是最好的拍檔另一道美味的菜式. 冬菇炆至淋身, 入味又好吃. 豆腐做為主角亦不失禮, 將所有醬汁精華都鎖緊剛好吃飽之時差不多到7點, 餐廳開始很多人客入座, 而且還看到準備小舞台 , 相信越夜越有氣氛 總結今天一試負評頗多的龍華. 其實並沒有那麼差勁. 至於服務方面

非常感覺懷舊的大招牌

餐廳內各種的細節帶有香港集體回憶氣氛

招牌菜 - 紅燒乳鴿$98/1隻

還附上手套

蟲草花雞湯 - 味道清甜也不油膩

菠蘿咕嚕肉

總結今天一試負評頗多的龍華. 其實並沒有那麼差勁. 至於服務方面, 中規中矩. 你沒有給人麻煩, 他亦無機會對待你不友善呢. 最後都有禮貌地說下次再見. 好吧! 我們下次再見
  • 菠蘿咕嚕肉
2018-04-21 1197 瀏覽
親戚遠度回來,帶佢到老店尋回憶六點後有現場樂隊久違了嘅玻璃瓶氣水乳鴿外脆內軟,超美味蟲草花煲雞👍🏻,好清甜,無乜油,好足料嘅湯👍🏻超推薦嘅菠蘿生炒骨啲汁啱啱鎖住舊骨,而舊肉重係好鬆脆,半碟嘅新鮮菠蘿都好甜喱碟看來好齋嘅豆腐,同樣出色豆腐有豆味,菜有菜味估唔到連我喱啲食肉獸都愛上喱個餸菜😍😍黑松露炒蝦同樣出色旦白炒飯乾爽無油,粒粒分明食飽飽四圍參觀下溫馨提示一下先原來龍華喱排做緊團購,要去回憶嘅朋友,記緊訂位喔
親戚遠度回來,帶佢到老店尋回憶

六點後有現場樂隊
久違了嘅玻璃瓶氣水

外脆內軟,超美味

蟲草花煲雞👍🏻,
好清甜,無乜油,好足料嘅湯👍🏻
超推薦嘅菠蘿生炒骨

啲汁啱啱鎖住舊骨,而舊肉重係好鬆脆,半碟嘅新鮮菠蘿都好甜
喱碟看來好齋嘅豆腐,同樣出色

豆腐有豆味,菜有菜味

估唔到連我喱啲食肉獸都愛上喱個餸菜😍😍
黑松露炒蝦同樣出色
旦白炒飯

乾爽無油,粒粒分明

食飽飽四圍參觀下

溫馨提示一下先
原來龍華喱排做緊團購,要去回憶嘅朋友,記緊訂位喔
2018-04-08
其他
  • 乳鴿
2018-04-09 1174 瀏覽
第一次嚟食....聽人講乳鴿係必食之選 當然要試下喇第一碟上就係乳鴿 8隻乳鴿一齊上真係有啲莊觀 好似食乳鴿放題咁!每隻都係新鮮整 果然係必食之選!👍🏻之後有各種碟餸 黑松露蝦仁炒茜芹 外表平平凡凡咁 不過一食就停唔到口 正!另一必食 菠蘿咕嚕肉 好少見到用原個菠蘿上 而咕嚕肉肉質爽口又脆 食到停唔到 加上側邊仲有新鮮又甜嘅菠蘿 令敏感的我都忍唔住食多兩舊不過相比碟油麥菜就失色啲 味道可以 不過菜質麻麻仲有個豆腐花 好滑不過可能因為凍食所以豆腐味唔重 但特別在用桂花糖漿
第一次嚟食....聽人講乳鴿係必食之選 當然要試下喇
不過相比碟油麥菜就失色啲 味道可以 不過菜質麻麻
2018-04-08
2018-04-02 1109 瀏覽
適逢入沙田參觀「文化博物館」,之後想起去龍華食乳鴿。龍華沒什麼大變化,依樣的裝修、服務、食物,只是是晚多了歌手樂隊現場表演增興。我們三人,不用等位,只叫了3道菜:炸乳鴿2隻、咕嚕肉和雞粥一窩,再加上豆腐花作甜品。食物很好,乳鴿肉嫩多汁,大小適中;咕嚕肉酸甜剛剛好,菠蘿鮮甜,可以話是我食過最好味的咕嚕肉;雞粥也很入味;豆腐花的糖水加上了桂花,清香味美。但整晚最讚的,是歌手樂隊二人的表演。演唱歌曲有 勇敢的中國人、上海灘、無言的結果,甚至英文歌 Smoke gets in your eye 等。歌手及琴師落力表演(睇得出他們是用心的唱),令現場氣氛高漲,歡呼聲及掌聲不絕。有人說這裡的侍應都是上了年紀,他們都沒有笑容,服務很差。我倒覺得他們已很盡力招呼每位客人,工作態度誠懇;也是龍華的招牌特色。
適逢入沙田參觀「文化博物館」,之後想起去龍華食乳鴿。

2018-04-01
  • 咕嚕肉
  • 豆腐花
  • 雞粥
2018-04-02 1873 瀏覽
第一次去龍華食飯, 今次係因為有沙田友請食飯, 一入到大廳印象好差,因為有一檔有機嘅食品銷售在介紹產品玩遊戲, 亦可能酒樓音響唔係咁好,個舞台對落嘅幾張大枱都喺度飲酒,飲酒自然說話大聲,好似全場人喺度鬥大聲講嘢,嘈到死,展銷完結就正常了,本著既來之則安之,六個人點了一個六人餐。 6人餐牌碧綠北菇鮑螺片松露炒蝦仁 菠蘿咕嚕肉 ,汁醬剛剛好不會太酸蟲草花燉土雞,非常好味嘅湯落完單先記起其實可以多選幾種做法五穀豐收西施炒飯 ,呢個飯炒得一粒粒非常香全晚最好食嘅應該算係個炒飯同埋玉環瑤柱脯。

6人餐牌

碧綠北菇鮑螺片

碧綠北菇鮑螺片
松露蝦仁

松露炒蝦仁
鳳梨咕嚕肉

菠蘿咕嚕肉 ,汁醬剛剛好不會太酸

蟲草花燉土雞

蟲草花燉土雞,非常好味嘅湯

落完單先記起其實可以多選幾種做法
五谷豐收炒飯

五穀豐收西施炒飯 ,呢個飯炒得一粒粒非常香
全晚最好食嘅應該算係個炒飯同埋玉環瑤柱脯。
2018-03-31
松露蝦仁
鳳梨咕嚕肉
蟲草花燉土雞
五谷豐收炒飯
2018-03-28 1194 瀏覽
其實本身已經聽過龍華水準低左好多,今次決定黎食都只係為左回味下童年回憶,點知⋯五個人一人一隻乳鴨,一份椒鹽豆腐,雜菜煲,雞粥,同埋蜜餞骨。食物真係無乜特別,無咩要提。最想講既係賣單,拎張單黎個時都心裡有數大約食左幾多錢,所以無對過單。我地食左$1122,找錢都無為意,淨係拎晒d紙幣,佢就急急腳走。點知竟然得張$20?!?!?! 我以為我之前睇錯單,叫佢拎番張單黎對一對,點知唔係喎,真係找少錢。同佢講找錯錢個反應好明顯佢都心裡有數,之後俾番張$50我地。老實講,你找散d我都心甘情願俾d tips你,但有心咁做就不可原諒。想警惕大家以後真係要小心對單對錢!

想警惕大家以後真係要小心對單對錢!

所有食物一般,粟米羮沒有南瓜,乳鴿味淡,除特價餐外,食物昂貴,叫咗一碟例牌焦塩豆腐粒連加一,竟然要$107.8,一支啤酒$39.6。侍應生服務態度惡劣,無禮貌,唔休做,想趕客咁,問叫餐情況,都唔想答你。咁大規模嘅酒店,竟然話無多餘嘅轉盤提供比十二人枱,'仲話無多轉盤,點比你呀'。(但我等强烈要求下,又可以提供到喎),今時今日,仲有咁嘅服務。現場環境嘈雜,空氣悶焗,要求下才開空調。整體我比零分,亦不會推薦比朋友,免得朋友再受氣。
2018-03-20
用餐優惠
優惠券
2018-03-13 934 瀏覽
對上一次黎食係十幾年前既事啦,好回味佢既乳鴿同乳鴿蛋,仲有豆腐花,小時候每次黎都必食。今日同男朋友回來重拾一下回憶之前黎地方比較陳舊,裝飾完美觀左又保留到傳統既feel龍華脆皮燒乳鴿$98/隻男朋友話要原隻食先保留到佢個鮮味,d肉汁鎖住係入面,但好似食肉獸咁我食一隻夠啦,一開4,易入口嘛雀巢椒鹽鴿蛋$138我唸香港應該冇咩地方食到鴿蛋,細過雞蛋,大過鵪鶉蛋小小,可以一試,因為的確比較特別同少有,口感不錯蒜蓉炒菜心統想食菜,不過不失,仲加多左個白飯總結係乳鴿同以前一樣,都咁有水準,鴿蛋不防一試,覺特別,可加豆腐花,今次冇食到。

今日同男朋友回來重拾一下回憶

之前黎地方比較陳舊,裝飾完美觀左又保留到傳統既feel

龍華脆皮燒乳鴿$98/隻

我食一隻夠啦,一開4,易入口嘛

雀巢椒鹽鴿蛋$138

蒜蓉炒菜心
統想食菜,不過不失,仲加多左個白飯

2018-03-13
2018-02-26 1004 瀏覽
今年是第一次同一班親朋好友來龍華食新春晚飯,新年期間,提供了為新春而設的圍餐,剛好有 8 人,所以叫了 8 人餐 。當然有招牌乳鴿…… 要原隻上,鴿夠大隻,肉仍然夠滑夠味皇帝菜都 ok 紅燒豆腐朋友都讚,不油膩但味道剛剛好菠蘿咕嚕肉,5 肥膩,一般酒樓都是半肥瘦做,粉槳包得好厚,但龍華同一般酒樓有分別,值得蟲草花雞湯味道不是太濃都 ok, 飲完後 5 覺得口渴瑤柱甫都 ok, 鮑魚蒸豆腐合格最後是蛋白炒飯 , 不油膩及味道較清淡原先甜品有豆腐花,因剛賣完,沒有品嚐,所以套餐扣回 100 蚊總括都是合理價錢,星期六日晚上都有歌手現場唱舊歌,幾有懷舊氣氛,加上有個小公園可周圍遊走,影下相,有可觀賞孔雀,值得一去。當然仍有需改善地方……厠所衛生問題,可能人太多,厠所厠紙好多,地下有濕,如可改善此點,更理想
皇帝菜都 ok
紅燒豆腐
朋友都讚,不油膩但味道剛剛好

蟲草花雞湯味道不是太濃都 ok, 飲完後 5 覺得口渴
瑤柱甫都 ok
, 鮑魚蒸豆腐合格

最後是蛋白炒飯
, 不油膩及味道較清淡

2018-02-25
2018-02-24 907 瀏覽
成日聽啊媽講話聽佢朋友講,呢間龍華酒店既乳鴿好味,好想去試下,所以有得閒既時候,就帶左啊媽一齊去食。我地嗌左個乳鴿同埋嗌左個咕嚕肉,食完好飽好飽。先講下個乳鴿肉質好嫩,賣相好靚,幾好味,雖然有少少偏貴,但認真物有所值!跟住個咕嚕肉d汁全部掛晒係肉上面,外脆內軟,賣相又好靚,酸酸甜甜咁,特別我好中意食咕嚕肉,我覺得佢係我食過最好味既咕嚕肉,因為佢d汁好平均咁掛晒係每一舊肉上面,舊舊都有汁,正!我諗下次再黎既話,我會繼續嗌番呢個,真心正!

2018-02-24 634 瀏覽
我諗好多人黎呢度已經唔係因為味道特別好,份量特別多,價錢特別公道..對我黎講全部都唔係,但依然耐唔中同屋企人黎呢度食。一開始入去坐唔爆場,但等左陣都係冇人招呼你冇人開茶/.\套餐嘅食物唔係樣樣都鐘意食,所以散叫,樣樣都過百,一邊食一邊心痛😂.1. 紅燒乳鴿其實我對乳鴿唔係好有研究,佢個皮又唔脆,好似同街市個啲差唔多🤷🏿‍♂️.2. 乜乜煎蝦碌(唔記得個名)蝦碌,以為好大碌,黎到見個樣咁單薄嘅!有隻仲超細隻..價值188架嗚嗚...不過啲蝦毫無疑問是新鮮的.3. 羅漢齋(正確菜名忘記了)反而呢個又幾好食...個六條菜係特別好食...😳4. 菠蘿咕嚕肉啲菠蘿唔係浸糖水個種,但勁甜呀😳我諗好多人都會叫呢款長存不朽嘅菜式,因為我一講個no.侍應已經知道係咕嚕肉!.係貴呀,但食得開心嘅=)佢聞名嘅乳鴿我又反而覺得一般,反而其他菜式比較出色,樣都擺得靚嘅

1. 紅燒乳鴿
2. 乜乜煎蝦碌(唔記得個名)
3. 羅漢齋(正確菜名忘記了)
反而呢個又幾好食...個六條菜係特別好食...😳
4. 菠蘿咕嚕肉
2018-02-16
2018-02-06 909 瀏覽
經Openrice購買龍華酒店80週年極品紅燒乳鴿皇4人餐,價錢$338另加茶錢同加一服務費都好抵食!懷舊南瓜雞茸粟米羮,落咗好多南瓜同粟米超正!柚子蜜棧金沙骨,清甜柚子味仲好脆!兩隻乳鴿皮脆肉厚,肉汁滿溢!沙田滑雞粥,煲得好棉好滑,雞醃得好入味,啲鷄煲過粥都唔韌!椒鹽香脆海蝦只得四隻,香脆爽口!蠔油雜菌撈麵,睇落去好普通但意想不到好味!上湯紫准山自耕有機菜,菜心好新鮮,加咗黑木茸同杞子好健康,足夠纖維,但紫准山味道同口感好怪,咬落去好似漿糊😖!最後甜品係一桶山水手造豆腐花,唔算大桶,一人一碗,香滑好味,好想再食!總括嚟講呢餐真係抵食又好味,但只係上菜嘅時候,一次過上晒食物,好似有啲趕客嘅成份!小時候去龍華又食又玩,係呢到真係可以回憶童年!