2011-05-29 79 瀏覽
今次媽咪生日選擇了到"龍璽",早一星期前訂枱,期間互相確定細節,態度OK。到了後第一個令我們喜出望外的就是有側邊位,因之前一到都沒有側邊位,要waiting。 非常有驚喜,初吃時真的以為是提子,原來是用冬瓜做的。 啲翅夠粗、夠味、夠熱。 味道及口感正。 瀨尿蝦夠大、南瓜蓉湯夠美味。 未食過咁大條露筍架。整體出品及環境正。但價錢真的不平宜,我們吃的要$1200/位,還有再貴的。當然其中有些費用是101樓的原固,否則應該要平些。
吉祥紅提
 非常有驚喜,初吃時真的以為是提子,原來是用冬瓜做的。
蟹皇燴金山勾翅
 啲翅夠粗、夠味、夠熱。
腿汁扣禾麻鮑魚
 味道及口感正。
金湯浸富貴蝦
 瀨尿蝦夠大、南瓜蓉湯夠美味。
黑松露竹笙釀露筍
 未食過咁大條露筍架。

整體出品及環境正。
但價錢真的不平宜,我們吃的要$1200/位,還有再貴的。
當然其中有些費用是101樓的原固,否則應該要平些。
2011-05-28
慶祝紀念
生日
吉祥紅提
蟹皇燴金山勾翅
腿汁扣禾麻鮑魚
金湯浸富貴蝦
黑松露竹笙釀露筍
  • 吉祥紅提、腿汁扣禾麻鮑魚、蟹皇燴金山勾翅
2011-05-12 46 瀏覽
訂左三圍枱慶祝母親節,大部份菜上枱已經唔熱,菜既心思和味道都不及龍皇(觀塘),地方勁暗同格局似西餐廳,令一家人食飯比較拘謹。可能我一廂情願佢會比龍皇好人均消費1500既場,二名幼童無high chair用,想借個靜少少corner餵bb,waiter叫我同個仔入廁所開餐。唔會再去,人地請我去會建議轉場,因為唔值睇景的話100樓只係150入場,唔坐近窗只係見到天不見夜景
2011-05-08
慶祝紀念
母親節
2011-04-22 189 瀏覽
知道環球貿易廣場ICC落成及已入伙,已經心思思想去試試入面嘅新食肆. 尤其對熾哥旗下嘅龍璽及ICC頂樓嘅酒吧Ozone較有興趣. 不久竟然收到食友邀請一齊去龍璽飲茶,實在太好喇!! 食物質素好好,有靚景當然正啦,服務就仲差少少,有進步空間. 不過同檯食友覺得四季龍景軒比佢好,我未試過龍景軒未能比較.大堂裝修雅致. 不過地方唔大,只得十張唔夠飯檯.窗邊位當然有個寬闊維港景,絕對食得心曠神怡!!午餐可散點亦有套餐供應. 套餐最平為$290,上一級就係我地食呢個$400. 仲有$600,$800. 另晚餐有千多元至$2000一位.真菊金英子燉龍躉骨 - 極之濃郁,滿有魚香味.蟹肉小籠包 / 沙巴水晶海蝦餃 / 鮑汁鵝肝卷 / 金玉參脆腸粉鮑汁鵝肝卷 - 炸得鬆脆,鮑汁味重,但蓋過鵝肝味. 整體依然好食既!!金玉參脆腸粉 - 腸粉軟滑,炸腐皮脆口,又軟又脆,雙重口感,美味!!蟹肉小籠包 - 一大舊蟹肉做餡,不過做得唔太平均. 有朋友果件得少少蟹肉. 但亦皮薄餡靚,手功唔錯.蜜餞吊叉燒拼珊瑚海蜇頭 - 叉燒十分蜜味,不過肉質較鞋,似乎比西苑差少少. 反而十分欣賞個海蜇頭,好入味亦極之爽口,超正!
大堂裝修雅致. 不過地方唔大,只得十張唔夠飯檯.
窗邊位當然有個寬闊維港景,絕對食得心曠神怡!!

真菊金英子燉龍躉骨 - 極之濃郁,滿有魚香味.

蜜餞吊叉燒拼珊瑚海蜇頭 - 叉燒十分蜜味,不過肉質較鞋,似乎比西苑差少少. 反而十分欣賞個海蜇頭,好入味亦極之爽口,超正!!
鮑汁鳳爪 (散點) - 炆得又腍又入味,不過少少過腍令雞皮裂開,賣相麻麻.
冰燒三層肉 (散點) - 極脆燒肉皮,肉部份亦肥瘦適中. 推介!! 不過最好預訂.
XO醬羊肚菌炒富貴蝦 - 起肉富貴蝦先走油,十分鮮甜. 羊肚菌亦入味,正呀!
神草蒸海星斑球 - 東星班肉質做得較粗鞋,唔夠滑溜. 但肉質尚算鮮甜. 芝士煙肉車厘茄 - 細節亦做得用心.
南山翠疊 - 南瓜蓉白菜芯,清甜!!
明前龍井菜苗餃 (散點) - 冇試,朋友話唔錯.
蟹肉煨米線 - 驚為天人!!! 米線通常放湯,但炆可以更入味. 而且蟹肉鮮甜,好飽都要食哂佢!! 各人大讚!

龍璽燒賣皇 (散點) - 冇食,但朋友都話唔錯.
炭燒黑豚肉 (散點) - 9做法似叉燒,但肉味比叉燒更濃,唔錯.

蛋白杏仁茶 (散點) - 當然海景軒梁師傅做得比佢好啦!!
2011-04-16
  • 冰燒三層肉
  • 蜜餞吊叉燒拼珊瑚海蜇頭
  • 蟹肉煨米線
(非會員)
2011-04-05 215 瀏覽
The view is great -- what you would expect on the 101st floor of the ICC -- but unfortunately that is the only thing good about the place. Many items on the menu are missing, the quality of the dishes are far short of what is expected of fine dining, and, to top it off, they charged us for a dish that they didn't have.The decor also is somewhat disappointing and the carpet already looks worn, dated and dirty.I wouldn't go back just for the view.

2011-04-03
2011-03-02 37 瀏覽
一行十五人去到咁高級的餐廳. 好自然 expectation 都高D食物方面真係 nothing to say, 好滿意晚餐只有 2個 set 選 , 1個$1200,  1個$2000冇得散叫但 service 方面實在太可怕我地人多好自然會比較亂.. 又係果句. 一間高級餐廳. 冇理由 handle 唔到. 細的唔得咪揾個高級D嚟囉!!!冇理由我地人到齊只是問我地飲乜!? 又冇人同我地介紹食乜?坐左成粒鐘先發覺未 order , 但我地有人食齋的. 佢D食物又係咁上.. 佢又唔好意思先食. 我地又餓到流晒口水  最要命係我地有成 10個人都只講英文的. 就硬係要搵個英文唔掂的來 service 唉

食物方面真係 nothing to say, 好滿意
冇得散叫

但 service 方面實在太可怕

冇理由我地人到齊只是問我地飲乜!? 又冇人同我地介紹食乜?

2011-03-01
2011-02-21 110 瀏覽
樓高490米聳立於西九龍臨海地段,號稱全港最高的環球貿易廣場(ICC)已經落成。可惜的是,位於100樓的「天際100」觀景台,在4月份才開始試業,所以欲登樓觀景的話,還得要稍事等待。還幸約在兩星期前,由名廚「熾哥」黃永熾主理,位於101樓的「龍璽」已開始試業,它的出現正好滿足我對於ICC的好奇。由於ICC是九龍的甲級商廈,租戶中又有不少大型投資銀行,所以「龍璽」的檔次明顯較集團屬下的幾家「龍皇酒家」更高。為了配合新店的定位和形象,這裡的中菜,採用了西式擺碟設計和逐位上菜的制度。試業期間的「龍璽」,只供應午市、晚市及全日適用的三款套餐,價錢分別為$400、$1,200及$2,000,另有少量散點菜式供應,選擇方面可謂非常有限。據這裡的經理所言,店方將會在試業期間陸續加入新菜式,也會每隔三、四天,更換餐牌上的菜式。另外,店方會在客人訂位的時候,向客人索取電郵地址或傳真號碼,將菜單預先傳給客人過目,可謂一種蠻貼心的安排。當天點了午市套餐($400)、羅漢果茶($30)和燕窩蛋撻($18)。套餐已包括: 兩款點心(金稻鮑魚、墨魚籽燒賣)、五道菜式(叉燒伴芥末雲耳、金湯浸富貴蝦、日式煎海班扒、輕
當天點了午市套餐($400)、羅漢果茶($30)和燕窩蛋撻($18)。套餐已包括: 兩款點心(金稻鮑魚、墨魚籽燒賣)、五道菜式(叉燒伴芥末雲耳、金湯浸富貴蝦、日式煎海班扒、輕濤拍浪、生拆海蝦米線)、餐湯(桑寄生瘦肉湯)及甜點(棗皇糕)。

除了一般中式茗茶外,「龍璽」還供應有排毒功效的羅漢果茶。這裡的羅漢果茶,份量其實與「利小苑」的差不多。其實兩者的出品,都給人真材實料的感覺,不過後者的果香度和濃郁度,都比前者更突出。若以甜度而論,「龍璽」的出品是清甜不帶苦澀,「利小苑」的就可能因為下太多羅漢果,所以令澀味盡出。

另一款以中草藥烹調的湯水 — 桑寄生瘦肉湯也不錯。金黃色的湯水,面層沒有嚇人的油脂。還未舉勺飲湯,那桑寄生的芳草清香,已撲鼻而來。嚐了一口湯,那是一種帶點肉香,又濃淡得宜,總教人想起「媽媽靚湯」的一款湯水,窩心感覺悠然而生。
不知道從那時開始,就有多脂肪的叉燒,才會甘腴好吃的觀念?!吃了「龍璽」的叉燒,才第一次體會,原來脂肪極少的叉燒,也可以是口感軟糯又帶充沛肉汁的佳品,個人認為尤勝「西苑」的「大哥叉燒」。可惜的是,每位只有兩小件而已。
在這次的午餐過程中,最令我驚喜的是,這道金湯浸富貴蝦菜式。這裡的富貴蝦其實是體型巨大的琵琶蝦。難得的是蝦肉經過油泡過程後,其海鮮的肉香特別誘人。吃在嘴裡時,更覺蝦肉的質感豐厚,嫩滑、軟糯、彈性皆備。本以為金湯應該是南瓜濃汁,卻原來味道雖帶南瓜的清甜,但卻有椰汁的香氣,豈不妙哉?!
老實說,個人認為除上述菜式外,午市套餐的其他菜式(如: 日式煎海班扒、輕濤泊岸、生拆海蝦米線)都有點平凡。日式煎海班扒的海班肉質過於軟糯,也不太覺有魚香。輕濤泊岸其實是鮮腐竹、銀杏伴小唐菜,吃來只覺鮮腐竹又滑又有黃豆香味,但小唐菜的口感就非常普通。生拆海蝦米線內的海蝦,實在太小影響口感,米線雖然用蝦汁煮過,所以很有海鮮的香味,但是吃起來有種油膩的感覺。
至於兩款點心方面,金稻鮑魚這款點心,是以原隻鮑魚,放在糯米飯糰上蒸。值得一讚的是,鮑魚算是大隻多肉,糯米飯糰蒸得又香、又滑、又軟,而且飯粒晶瑩,不過略嫌鮑魚的香味不夠濃郁。墨魚籽燒賣是一款吃完,都難以在我心目中留下任何印象的點心。吃到的味道,就只有燒賣頂上的一撮瑤柱絲而已,完全感覺不到墨魚籽的味道。
才過了元宵節沒幾天,相信大家的冰箱中,應該還有不少過年糕點的剩餘物資。吃膩了罷?!更甚者連聽見「年糕」這個名詞都覺膩呢!這裡的棗皇糕,其質感就是百分百的「年糕」,而且還要更粘糯,令人夾也困難,叉也困難的,味道方面卻是清甜而帶棗香。因為失意於棗皇糕,又不想吃楊枝甘露,才散點了燕窩蛋撻。蛋撻皮酥脆非常,蛋質清甜幼滑,燕窩也放得不少,好吃!
總體而言,「龍璽」的環境很好,如果天朗氣清的話,應該可以看到維港及港島區的美景。不過這裡因為太高,所以不是欣賞煙火的最佳地點。服務方面其實是不錯的,因為侍者會細心回應客人的需要。不過當日所見,有職員在門口酒吧附近調笑,而且沒有職員在門口為客人拉門,也是不足之處。需要大大改善的是餐牌上的菜式選擇和菜式的擺碟設計,因為以這個價錢,應該可以吃到高水準的西式午餐了。
2011-02-19