2023-09-26
唔好以為佐敦只係得廟街大排檔、佳佳甜品及澳牛,今日同大家推介一間平民高級鐵板燒,性價比相當高。餐廳位置不多,但裝修昏暗非常有情調,而且設有吧枱,而日式鐵板燒嘅主菜個人認為係廚師精湛嘅烹調技巧,會在鐵板上展現出高超的技術,包括翻炒拍打,咁會以互動性讓用餐變得有趣且令人難以忘懷。廚師大哥推介我們五道或七道料理,基本上都已經好豐富。前菜🥗、湯🍲、海鮮🐚、肉🥩、炒飯🍛及甜點🍮🥗沙律菜非常新鮮,沙律醋酸酸,配以黃金菠蘿🍍的酸甜,非常醒胃作為整個鐵板燒作為揭幕儀式🐟海鮮點了白鱔及㠶立貝,白鱔燒得入口彈牙,而且外皮香脆。而帆立貝燒得剛剛婇入口淋淋,灑了點鹽花更加鮮味,🐮蒜片牛柳粒牛柳肉味非常濃郁,而且五成熟外面焦香,鎖住肉汁,入面仲粉嫩,入口juicy, 夾住揸過的蒜一併食,簡直完美🍛大蝦黃金粒炒飯,使用高質素的日本珍珠米,每一粒飯都炒至金黃色,入口香糯煙靭,不會太乾身。最值得一讚的是平時食鐵板燒餐廳都不會講求擺盤,而龍亭則能做到廚師嘅技巧、食物嘅味道及擺盤都非常有特色,連呢個都大飽眼福。
🐮蒜片牛柳粒