2008-03-14 22 瀏覽
第一次接觸鼎泰豐是上年到台灣旅行時的行程安排,當時的我並不喜歡吃餃子類或小籠包類的,也許曾吃過不好吃的,也未曾吃過好吃的,漸漸便變成不願再吃。怎料,無意中一個台灣之旅,令我對小籠包及餃子改觀,並且愛上這兩類型菜色,回港後至今都令我十分回味。不久前由雜誌中看到直屬鼎泰豐開張了,上來找找資料,似乎真的很不錯,便抱著希冀且興奮的心情去再嚐嚐回憶中的味道。我與妹妹二人一起,下午五時多到達,便急不及待點菜,當時我們胃口很好,我也想妹妹多嚐一點美食,所以吃了好幾道菜,平均消費才高了那麼一點點。醉雞:最初吃覺得淡淡的,有酒香,卻沒啥酒味,但底部接觸到酒汁的則有蠻不錯的酒味與酒香,建議吃前可蘸一蘸酒汁再放入口中,味道會更好。肉質很嫩滑,皮薄且皮與肉之間幾乎沒有脂肪層,雞的質素很高。牛肉湯:眼看湯水顏色很清澈,淡黃色的,以為是淡味清湯,怎料卻是味道濃郁,有如老火湯一樣,味到十足,當中牛肉片又嫩又軟身,久未嚐過如此鮮嫩的牛肉片了。蟹粉小籠包:皮薄柔軟,大小適中,可一口吃下,熱度適中,不會燙傷舌頭,湯汁很多很鮮味,就像喝了一口湯一樣,惟覺餡料稍嫌少了點,但水準的確不錯。菜肉餃:餡料充足,菜與肉混和很好,但味

菜肉餃:餡料充足,菜與肉混和很好,但味道略嫌清淡,蘸了醋也未能調出鮮味,有點失望。

牛肉麵:湯汁稍嫌淡了一點,麵感很好,很彈牙,有嚼勁,口感的確不錯。每塊牛肉都頗大件,且有四至五塊大牛肉,再加一條大牛筋。牛肉肉味香口,肉質鬆軟,很不錯。

是次用餐感覺很好,我倆用餐有一個半小時,聊聊天,慢嚥細嚼的,雖然六時後開始人潮不斷,我們卻沒被人催促之感,依然休哉悠哉。

服務一級棒,香港的五星酒店也未必能做到如此水準。服務員親切有禮,態度溫柔,笑容從沒間斷過。尤其那些台灣姑娘,那種甜膩的溫柔,我是女生都感覺受不了哩,呵呵呵~~~

服務殷勤,壺茶喝光了,我揭開茶蓋表示茶沒了,我沒有招手,但約半分鐘時間便有人過來添茶、倒茶,簡直細心照顧得沒話說。

洗手間裡的服務也挺不錯的,每一人如廁出來,大嬸便立即前往視察內裡衛生情況。最令我高興的,就是如廁時就像自己家中一樣,根本不想用一貫「坐無影櫈」的方式如廁,這應該是女生們最感恩的一件事。

綜合來說,雖然有些食物質素未如理想,但主菜方面都令我十分滿意,也尋回在台灣時的享受感覺,因為第一次享受其服務態度時我是很震撼的,差點還以為整個台灣的服務生都是如此溫柔甜膩的哩。

今次能夠重拾當時的感覺,滿足到回憶,真的很滿意,雖然我住香港區,但一定會再度光臨的。
2008-03-12
終於試食到鼎泰豐啦!上次7點半去到, 人頭湧湧, 一問之下要等50分鐘先有位坐, 太久了, 所以唯有放棄今次難得早左放工, 決定同男朋友再戰鼎泰豐6點半去到, 都已經有不少人等位排隊等入去時會有張菜單比客人剔定點心先2個人, 等了大概15分鐘才可以入座其實等位既時候會有侍應周圍問你願唔願意搭枱 (講國語的...)如果不介意的話, 入座可以快很多的好啦, 進入店內...雖然一早拿了菜單, 但我地掛住傾計無落單住入到去, 侍應奉上一份有圖畫的menu有圖睇, 點菜當然更方便, 最後order左5個菜滷水牛腱: 淡淡的滷水味幾香, 牛腱的肉頗"林"身, 筋既部分卻有咬口, 比平時酒樓既好味鮮肉粽子: 即是豬肉粽, 男朋友叫的, 我本身麻麻地鍾意食粽, 試了幾口, 可以接受既酸辣湯: 不用加醋也很夠酸, 面頭加左少少黑椒碎, 不過對我黎講都係唔夠辣, 自行再加了不少胡椒粉, 夠酸夠辣咁先至正!小籠包: 真係名不虛傳, 皮薄得黎又好結實, 搖左個小籠包幾下都無穿, 個餡就汁多味鮮... 而且數過個皮真係有18小摺的, 哈哈! 不過size都幾細個, 但原來後尾上網search資料, 正宗鼎泰豐小
終於試食到鼎泰豐啦!

今次難得早左放工, 決定同男朋友再戰鼎泰豐

6點半去到, 都已經有不少人等位
排隊等入去時會有張菜單比客人剔定點心先
2個人, 等了大概15分鐘才可以入座

如果不介意的話, 入座可以快很多的

好啦, 進入店內...
雖然一早拿了菜單, 但我地掛住傾計無落單住
入到去, 侍應奉上一份有圖畫的menu
有圖睇, 點菜當然更方便, 最後order左5個菜

小籠包: 真係名不虛傳, 皮薄得黎又好結實, 搖左個小籠包幾下都無穿, 個餡就汁多味鮮... 而且數過個皮真係有18小摺的, 哈哈! 不過size都幾細個, 但原來後尾上網search資料, 正宗鼎泰豐小籠包係"5公克的標準體重,包上16公克的餡料、封口摺上18小摺", 哦, 咁都好d, 唔係偷工減料

擔擔麵: 好細的一碗麵, 好多的花生醬汁. 麵係好彈牙的, 不過一路都以為擔擔麵是辣的, 可能是我誤會了? 辣的是四川擔擔麵?

食物質素幾好, 仲有抵讚的是服務, 真係好有禮貌, 走既時侯個個鞠哂躬講多謝, 笑容滿臉

而另外值得一提的是廁所... 好乾淨, 同埋廁格內有個"流水發聲感應器", 響感應器前面揮一揮手, 就會有25秒既沖水聲, 令如廁者無咁尷尬... 真係體貼

總的來說各方面都唔錯, 一定會帶屋企人黎再食的!
仲有, 原來世界各地好多地方都有分店, 遲下去東京旅行睇下會唔會搵到日本鼎泰豐試食?
(非會員)
2008-03-12 9 瀏覽
今日兩條友叫咗一客小籠包、價值十五大元之菜肉包同黑芝麻包、炸醬麵同排骨麵。小籠包好味,皮薄唔穿汁多。芝麻包同出面買嘅雪藏包無異,其他不過不失。服務唔錯!價錢貴咗d。
2008-03-11 17 瀏覽
呢間野好似係甚麼New York Time's 稱為世界十大飯店之一? 食完, 不外如此這般而已先食四喜酵麩, 首先, 這裡並非手撕, 而係刀切, 已扣了分. 又細碟, 配料又少, 又淋bat bat, 都唔知幾耐前整既. 小籠包, 皮的確精彩之極, 薄是必然, 亦夠身, 包著湯汁而不漏, 可夾著搖來搖去都唔穿. 入到口亦十分滑溜, 這塊皮是值接近滿分. 可惜D涵就真係強差人意, 用機攪到霉霉爛爛, 食落鞋口, 而且沒甚麼味道. 唔係難食, 不過已經足夠抵銷層皮既出色啦. 菜肉雲吞麵, 唉, 又係雲吞皮就精彩, 內裡菜肉涵被攪個稀巴爛. 麵算爽身滑溜, 湯嫌過淡service 同環境算相當不俗, 食環境就幾好既, 店員有禮貌得來有D幾有相貌添! 不過以食物論就唔多抵了. 看來鼎泰丰之盛名確是過於其實. 應該一試, 但回頭就咪囉. 包包餃餃, 去包餃店好過.

2008-03-11 9 瀏覽
三月六日朋友們約左我黎呢度食飯預祀祝生日, 我地有7個人, 去拎飛等位既時候已經好多人, 最後等左差唔多個半鐘先有得入座, 呢度人數唔到齊係唔可以入, 都唔明咩理由要咁囉! 半數到齊都好應該俾人入啦, 激死!食物唔見得有咩特別, 只係好普通既水準, 絕對講唔上係好食到要排長龍, 唔值呀!!! 真係以為自己係高級食府咩, 咁巴閉, 又唔俾訂位, 服務又唔係好, 以後都唔會再黎呀!!!
三月六日

2008-03-11
無有試過真正台灣人開的鼎泰豐,等一個小時都要等先來一個鹵水牛肚,但牛肚很淡,無味當然要來個招牌小籠包,真係皮薄,又不易穿,但好似肉汁同肉的份量偏小再來個蟹粉小籠包,有清淡海鮮湯在裡面,正酸辣湯/清菜/肉絲蛋炒飯,都OK!要左個牛腩湯麵,牛腩好soft 但湯好淡,令到個麵都唔夠味最後來個醉雞(應該係遲來,頭盤變尾盤),第一口口感好正,花雕味會慢慢走出,但係發覺雞肉太軟(係梅),俾酒沈得太耐不過服務好好,整體都還可,可以一試
無有試過真正台灣人開的鼎泰豐,等一個小時都要等
先來一個鹵水牛肚,但牛肚很淡,無味
再來個蟹粉小籠包,有清淡海鮮湯在裡面,正
酸辣湯/清菜/肉絲蛋炒飯,都OK!
要左個牛腩湯麵,牛腩好soft 但湯好淡,令到個麵都唔夠味

不過服務好好,整體都還可,可以一試
因為佢好多野都係60既倍數所以我recommend各位3or6 or12人去食就最好.由6:30等到8:00 ! 6個人坐4人台.有點不快! 但都唔係話好迫~ 點左2龍小龍包一龍蟹粉小龍. 燻魚.醉雞.一人一碗面我叫左牛肉面.好正.咩炒豆乾之類.糯肉燒賣.菜肉鮫.芉頭小包.酸辣湯應該係咁多.食到都幾飽.埋單180一位不過我地除5 因為有一個生日.服務非常好.食物好味.d小龍真係好正.皮好thin 蟹粉抵d我覺得~
(非會員)
2008-03-10
一行六個人, 同朋友慶祝生日~ 揀左lee間食~等左1個鐘鬆d先有位, 不過都值得0既!叫左都幾多野食, 3籠豬肉小籠包, 1籠蟹粉小籠包, 醉雞, 原盅牛肉麵, 牛肉麵x3, 擔擔麵x2, 酸辣湯, 豬肉粽, 豆苗, 薰魚, '籮'米燒賣, 小包等等...每一樣都幾好味, 而且賣相相當唔錯.服務亦幾周到. 值得再黎幫襯~!
一行六個人, 同朋友慶祝生日~ 揀左lee間食~
等左1個鐘鬆d先有位, 不過都值得0既!

每一樣都幾好味, 而且賣相相當唔錯.
服務亦幾周到. 值得再黎幫襯~!

2008-03-10 9 瀏覽
只是吃了一個小時, 卻等了一個半小時! 不過, 都值得的! 招牌小籠包, 皮薄, 但不易穿雞湯, 清紅燒牛肉湯, 牛肉好吃, 湯略為多油肉絲蛋白炒飯, 好吃, 不太油, 清清地, 夠飽肚酸辣湯, 比shenzhen 的鼎泰豐好, 不太辣荔芋小飽, 很香, 作甜品不錯!最後, 這裡的服務很好
只是吃了一個小時, 卻等了一個半小時! 不過, 都值得的!
招牌小籠包, 皮薄, 但不易穿
雞湯, 清
紅燒牛肉湯, 牛肉好吃, 湯略為多油
肉絲蛋白炒飯, 好吃, 不太油, 清清地, 夠飽肚
酸辣湯, 比shenzhen 的鼎泰豐好, 不太辣
荔芋小飽, 很香, 作甜品不錯!
最後, 這裡的服務很好
2008-03-09 11 瀏覽
今天晚上在尖沙咀不知吃甚麼好,一直想來此處,以「我不入地獄」的精神來到,因為我知道等位不易。來到門口人果然很多,門口的小姐會聽粵語,可是聽見他能操流利普通話,也不知等了多久了,終於可以入座。入座後立即點菜,反正在台灣、深圳已經吃了很多次,都是吃那些東西的了。侍應小姐點菜後,又是以普通話回應,幾疑身處台北。我還是吃的菜肉蒸餃、小籠包及蔥油拌麵,另加赤豆鬆糕。菜肉蒸餃、小籠包水準仍在,與在台北吃到的沒有兩樣,特別是菜肉蒸餃的味道很清鮮,而且手工精細。而包小籠包的技術很好,看附圖可能看不出,現場所見皮真的薄。麵很一般,我很怕太甜的醬油的。赤豆鬆糕較貴,18元才有一件。而且有點硬,還是去台北吃好了。以後不用跑去台灣才可以吃了,不過要有點耐性等位才好。
我還是吃的菜肉蒸餃、小籠包及蔥油拌麵,另加赤豆鬆糕。
以後不用跑去台灣才可以吃了,不過要有點耐性等位才好。
2008-03-09 5 瀏覽
我地4個人食咗真係好多野,有酸菜肉絲、紹興醉雞、小籠包、蟹粉小籠包、菜肉蒸餃、擔擔麵、酸肉湯麵、蝦餛飩麵、蝦仁蛋飯、荔芋小包、芝麻大包、清炒豆苗,話多唔多,話少唔少,不過服務就有酒店式水準,唔錯,野食當然冇台灣當地咁好,但係都唔係太差,但係略嫌炒飯太油唔係太好食,比起當地係差d,而且個芝麻”大”包就真係”大”到冇人信,蟹粉都唔係咁得,已經係一上枱就即刻食都...差咁d,but 荔芋小包就ok,恰到好處,唔係太甜,細細個咁,唔會太”流”,唔其實仲有好多都想try下,不過都係留番下次,仲有機會,是次埋單~~~盛惠每人$133
2008-03-09 14 瀏覽
2008年2月24日,鼎泰豐以前去黃埔鼎泰豐食過幾次,覺得小籠包幾好食。但好耐無去,都唔知道已經關門。看雜誌知道新店開張,剛巧今天來尖沙咀便來試試。夫妻二人,點了:雜錦豆幹($20):我的台灣朋友常讚這個菜好吃,以前黃埔店的不怎樣,但今天這個挺不錯,有豆乾、芽菜、粉絲、昆布絲等,既爽脆又香口。小籠包($42):六個一籠,肉鮮,包裏充滿了肉湯,一口一個,沒有燙口,包的頂部仍是軟的,水準之作。香菇素包($15):什麼包要15元一個?應該有些驚喜吧?如果這樣想的話,一定會失望。這個素包實在不知道為何可以賣15塊錢。在店裏吃,我最多願意付出10元。但以它的大小和味道,8元已經合理。酸辣湯($32):賣相挺討好,有很濃的黑胡椒味,配料足,微辣但不酸,有待改進。香蔥拌麵($28):最差的一樣,香蔥少,來時香蔥跑到一旁,拌麵醬油味道平凡,既不香份量又少。自己買了關廟麵,加點油膏麻油乾蔥,比它香10倍。
2008年2月24日,鼎泰豐

2008-03-09 9 瀏覽
呢間大名鼎鼎鼎鼎的鼎泰豐開左短短幾個月我已經食左5次... -____-三次同女友... 兩次同同事佢既食物又未必真係咁出眾(個人認為價錢平少少既翡翠拉麵好食過佢...)食物選擇不足(我乜都食過晒咁滯喇...)又唔算抵食...不過環境... 同埋台灣過黎既員工既服務實在係出色既嗯唔知係咪心理作用... 台灣永康街個間好似好食d咁既 ?_?
呢間大名鼎鼎鼎鼎的鼎泰豐開左短短幾個月
我已經食左5次... -____-
三次同女友... 兩次同同事

佢既食物又未必真係咁出眾
(個人認為價錢平少少既翡翠拉麵好食過佢...)
食物選擇不足(我乜都食過晒咁滯喇...)
又唔算抵食...
不過環境... 同埋台灣過黎既員工既服務實在係出色既

蟹粉小籠包
蔡瀾那間,算啦,不提也罷。一切,重新開始。講普通話的侍應一野讓我諗返起台北時候身體唔好卻掃左半籠小籠包(etc....)既光景。叫左小籠包(依然係六隻) + 花素蒸餃+ 擔擔麵*花素先上,皮薄之餘料足;而小籠包就湯汁夠之餘唔易爆,舊肉都入味既=]而朋友就叫左肉糉 + 豆沙「大」包(下,拳頭都冇就叫大包?!)肉糉抽左少少水,都幾入味之餘唔算鹹得好緊要*(因為見到醬油色水都落得ok重")係個擔擔麵想講一講......好細碗之餘佢普通辣都已經幾勁下"咁就二百幾兩個人覺得貴左少少* 因為其實都係Portion Arm Arm好而已"不過可以感覺返當年感覺,算佢啦"
蔡瀾那間,算啦,不提也罷。
一切,重新開始。

講普通話的侍應一野讓我諗返起台北時候
身體唔好卻掃左半籠小籠包(etc....)既光景。

叫左小籠包(依然係六隻) + 花素蒸餃+ 擔擔麵*
花素先上,皮薄之餘料足;
而小籠包就湯汁夠之餘唔易爆,舊肉都入味既=]
而朋友就叫左肉糉 + 豆沙「大」包
(下,拳頭都冇就叫大包?!)
肉糉抽左少少水,都幾入味之餘唔算鹹得好緊要*
(因為見到醬油色水都落得ok重")

係個擔擔麵想講一講......
好細碗之餘佢普通辣都已經幾勁下"

咁就二百幾兩個人覺得貴左少少*
因為其實都係Portion Arm Arm好而已"
不過可以感覺返當年感覺,算佢啦"
2008-03-07 1 瀏覽
2月頭同老公專登去試一試,因為品嚐過台灣既信義店一試難忘!去到大約7點左右,雖然係要等,但係都唔算好多人,淨係門口個兩個接待員已經非常有禮貌(絕對同上次係紅磡個間差得遠),最後係等左40分鐘度就有位(好似好耐,但係話哂都係晚飯時候,仲要係尖沙咀所以算係咁喇!入到去既時候有D小誤會,當我地跟住個侍應入到去既時候先知原來攪錯左,係無枱既!佢地有問我地是否介意搭枱,我地都話介意,但係佢地無黑面,仲道歉叫我地等多一陣,一有立刻比返我地!好快我地已經坐低左,裝修好好,不過四周都好嘈,而大多數既侍應都係講普通話既,佢地雖然唔係每個都咁好笑容,但係都唔會黑哂面咁,而態度都非常好,真係係香港實在好難搵到一間鋪頭D員工態度係咁好既(咁當然除左D酒店,高級食店喇!)我地叫左一個燉雞酒,小籠包,担担麵同豬扒飯!落完單侍應會同你講,我地今晚準備左豆漿同汽水比你,你想要咩呢?或者會令人誤會係免費,咁當然係要比錢架喇,不過我地叫左兩杯熱豆漿試下,都OK呀!甜度適中,又有豆味!第一味菜係燉雞,SIZE好似細左D,面頭仲有幾多雞油,但係諗落去好鮮甜,而小籠包本人同老公都應為無台灣咁好食,而担担麵就OK,都夠辣!最普通就係個飯,無咩特別,埋單唔係好貴,都只係$255,但係最唔明白點解無指示牌話比人知廁所係邊既,真係行過左都唔覺,入到去有個阿姐係度同你SAY HI,當你去完佢就會清潔,唔係唔好,不過個廁所都幾細架,仲要擺個阿姐係度,佢好似好慘咁,如果個廁所大D會好D,得兩格!仲有,香港呢間特別小選擇,好似無咩好叫咁,最好快D有甜品喇,香港人好鐘意架嘛!