2008-07-20
七點多到來, 門口人排長龍...嘩! 反正友人未收工, 又未試過吃香港鼎泰豐, 好啦! 死就死啦! 最終友人差不多八點到, 等到八點十五分先有枱. 算係咁啦....又想食小籠飽, 又未試過這裡的蟹粉小籠, 正猶疑之不決, 但諗到呢度的食物種類不多, 份量也少. 可能一陣會再多點甚麼, 就先擱置一般小籠飽, 先來一客蟹粉...嘩! 見到表面有少少黃色蟹粉, 正呀....咬落去, 有點鮮味...但友人卻覺得有點腥, 嘩, comment 皮差咁遠既?! 但我又唔覺得係好鮮甜個種, 叫有點蟹味咁囉. 再來係醉雞, 深呼吸一下, 酒味幾香喎. 雞都算嫰, 雞又唔肥, 我偷偷吃了兩皮雞皮呀, 因為真係一點都唔肥嘛... 肴肉隨後而來, 一見到三片大大片的, 嚇死我啦! 原來係有切成小長方形, 否則真不知從何入手? 呢個加咗少少醋, 味道和薰蹄勁似喎...係口感唔同咋喎...最後來到牛肉麵, 見到個湯, 以為會好濃味, 好似台灣食過個d. 但又唔係喎, 唔係無味, 但淡了一點, 似乎色水多d...牛肉一層一層的夾著牛肉和軟組織, 好好味呀! 軟部份比牛根又多點質感, un 一點, 好有口感. 唔
又想食小籠飽, 又未試過這裡的蟹粉小籠, 正猶疑之不決, 但諗到呢度的食物種類不多, 份量也少. 可能一陣會再多點甚麼, 就先擱置一般小籠飽, 先來一客蟹粉...嘩! 見到表面有少少黃色蟹粉, 正呀....咬落去, 有點鮮味...但友人卻覺得有點腥, 嘩, comment 皮差咁遠既?! 但我又唔覺得係好鮮甜個種, 叫有點蟹味咁囉. 再來係醉雞, 深呼吸一下, 酒味幾香喎. 雞都算嫰, 雞又唔肥, 我偷偷吃了兩皮雞皮呀, 因為真係一點都唔肥嘛... 肴肉隨後而來, 一見到三片大大片的, 嚇死我啦! 原來係有切成小長方形, 否則真不知從何入手? 呢個加咗少少醋, 味道和薰蹄勁似喎...係口感唔同咋喎...最後來到牛肉麵, 見到個湯, 以為會好濃味, 好似台灣食過個d. 但又唔係喎, 唔係無味, 但淡了一點, 似乎色水多d...牛肉一層一層的夾著牛肉和軟組織, 好好味呀! 軟部份比牛根又多點質感, un 一點, 好有口感. 唔錯.
最終, 都係加咗個小籠飽, 但有點失望. 小籠飽多汁, 但d 汁無肉的香味, 好淡口, um...翡翠拉麵的好好多. 去台灣, 我一定會食鼎泰豐的小籠飽, 但估唔到, 來到香港的水準竟然跟不上. 若仍要等個多小時, 實在沒理由再幫襯.
值得一讚的係服務實在很好, 由帶位, 以至落單, 傳菜和清潔廁所的嬸嬸, 服務也很週到.