2008-11-16 2 瀏覽
每次到新港既時侯,永遠未上到呢層,已可見到密不透風既人龍。見到咁既情況,永遠都已經走了,但係今次決定都係要食一次,因為想知道同以前個間有咩分別。等了差不多一個鐘,緋於有得入去了。一坐低,服務周到,各侍應都十分有禮,絕對有賓至如歸既感覺。在那為數不多既餐單內,點選了特式小龍包,蟹粉小龍包,菜肉蒸餃,素菜包及干煸四季豆,再加兩杯豆漿。小龍包真係幾好...不過蟹粉個隻就比較唔夠鮮味,菜肉蒸餃則十分美味,因為可以食到好香既菜味,而且顏色又靚,最後那個冷盆既干煸四季豆,十分之入味,十分欣賞。不過如果單計既話,並不十分便宜,但係加上服務,就十分之稱職了。

2008-11-16 59 瀏覽
看了下面的食評,趁今日要到尖沙咀辦點事,來這裏試試。未到11:30am開鋪的時候,已經出現人龍,有本地人、大陸客、更有外國人排隊,果然有其吸引力。準時11:30am開鋪,門口企滿待應列隊歡迎,倒真有點氣勢是也。入正題,食物如下:特色小籠包 - 皮薄,湯汁鮮甜,餡料肉味卻普通。蟹粉小籠包 - 味更濃,蟹粉配肉令肉質較香滑,比特色小籠包好吃。牛湯 - 牛夠淋,筋位煙靭,湯也十分清甜,沒有肥膩,值得一試。麻辣小黃瓜 - 瓜肉爽脆,有點微辣,感覺很開胃的,不錯。滷水牛肚 - 是薄切的,有些靱,煮淋一些就更好。炒豆苗 - 也合格,炒得夠鑊氣,不過份量少一點。服務好,待應有笑容,連從洗手間出來時,那位替你開門的待應也會很禮貌地說聲:「慢慢行!」食物好、服務好,價錢...當然是要貴一些了,正是一分錢,一分貨。
看了下面的食評,趁今日要到尖沙咀辦點事,來這裏試試。

入正題,食物如下:

特色小籠包 - 皮薄,湯汁鮮甜,餡料肉味卻普通。

麻辣小黃瓜 - 瓜肉爽脆,有點微辣,感覺很開胃的,不錯。

滷水牛肚 - 是薄切的,有些靱,煮淋一些就更好。

炒豆苗 - 也合格,炒得夠鑊氣,不過份量少一點。

鼎泰豐
牛湯
麻辣小黃瓜
牛湯
麻辣小黃瓜
  • 蟹粉小籠包、牛肉湯、麻辣小黃瓜
2008-11-08 53 瀏覽
吃鼎泰豐又不想排隊的話,可以七時前到達,因為人龍大約七時開始才出現。曾光顧過台灣的鼎泰豐,覺得香港店的水準絶不遜色,有點可惜的是香港店沒有小籠湯包。來鼎泰豐最主要是為了吃他們的燉牛肉湯及小籠包。實在超愛他們的牛肉湯,是用牛展燉的,湯相當鮮甜,每片牛展筋肉分明,牛展燉得很腍又不失筋的煙韌,非常美味!!! 小籠包細細粒,可以一口吃一隻。皮做得薄,咀嚼時湯汁才湧出來,很享受這種感覺。除了兩大籠小籠包及燉牛肉湯之外,還點了海浙蘿蔔絲、肴肉、紅燒牛肉麵、豆沙小包及一杯豆漿。埋單四百元,吃得飽飽

燉牛肉湯
豆沙小包
燉牛肉湯
豆沙小包
2008-11-04 4 瀏覽
3/11 咁岩有朋友由外國番黎帶佢黎呢到食最出名既蟹粉小籠包, 今日係平日都要等位, 真係好多人, 再加上呢到冇得訂位既, 一定要walk in等位, 等左差唔多半個鐘先有位, 我地叫左蟹粉小籠包, 清炒豆苗, 牛展(冷盤), 炸排骨炒飯(排骨好似豬扒咁一件既, 好軟熟好好味), 紅豆包(用鬆糕皮包住啲紅豆蓉)(呢個可以一試), 芋頭小包(呢個就麻麻地啦, 因為佢地有分大包同小包既, 大包就係一個既用鬆糕皮, 小包就有6粒, 但佢地係用小籠包既皮黎包住, 感覺好怪呀) 好唔好食就見仁見智, 另外仲叫左杏仁豆腐, 佢地一盅咁上既, 凍食, 都唔似豆腐花既, 好大陣杏仁味, 唔好食又唔係, 好好味又未至於, 不過$26碗~埋單$390.不過好坦白講呢到菜既款式唔多, 攞起菜牌都唔知叫咩好, 大部份都係麵類, 小炒得3款, 冷盤得6-8款, 飯類得4-6款, 其他既就只係甜品同小籠包, 每款野都細細碟, 如果相比下寧願去翡翠拉麵小籠包或霸王山莊好過!!!

埋單$390.

• 炸排骨炒飯
  • 紅豆大包(一個)
2008-11-02 1 瀏覽
今晚專登搭車去尖沙咀食鼎泰豐. 因為聽講好出名, 而且蔡欄又介紹過, 所以決定去一試。兩個人去食, 差不多9點去到, 但都要等成40分鍾, 心諗一定好食啦...坐低即刻叫野食. 小籠包, 醉雞, 紅燒牛肉麵, 豆腐粉絲湯, 馬蘭頭.食前好有期望, 食後非常失望, 食物普通過普通。 我唔明點解咁都會出名? 只係環境靚靚地, 但味道就........每款菜都係細細碟, 份量一D都唔大。埋單$300, 個人覺得真係唔值.. 價錢與食物質數相比下, 算係貴。我認為"霸王山莊" 好食過佢. 如果要我比份, 10分滿分, 我比5分.

坐低即刻叫野食.

小籠包, 醉雞, 紅燒牛肉麵, 豆腐粉絲湯, 馬蘭頭.

每款菜都係細細碟, 份量一D都唔大。

我認為"霸王山莊" 好食過佢.

如果要我比份, 10分滿分, 我比5分.
2008-10-31 11 瀏覽
這食評,,,應是3星期前...ha~話說上年x"mas我同男友去台灣時都有食過鼎泰豐...當時都抱有大期望......點知....食完果餐, 已經覺得不外如是...仲覺得hk好多小籠包都好食過佢好多...知道hk有鼎泰豐都有一大段日子...一直都無意欲再去... 在3星期前咁arm同男友經過新港...當時正值6點正...不用等太耐位...男友話比多次機會佢...試下hk ge有無好d la....好...即管去...我們點左下列食物:蟹粉小籠包, wa...好唔得, 一咬已經feel到好腥...... 肉又唔鮮...又唔夠湯汁...不過過皮又幾薄ge....但個餡....就......總之就唔合格la!糯米燒賣:又係唔得wor...無mud味... 個皮又dry又硬...... 慘列!炒豆角, 又係唔多好...有陣怪怪味道......本來我們稔住叫完3樣再加叫其他野,,,,食完3樣都唔得.....咁我地都唔想再叫.... 咁就食完呢餐...不過, 佢地ge服務員大都好有禮貌!呢個是唯一可取的地方...鼎泰豐...機會quota已經比左你... um... 我稔都唔會再來...
這食評,,,應是3星期前...ha~
我們點左下列食物:
炒豆角, 又係唔多好...有陣怪怪味道......

2008-10-28 1 瀏覽
下午剛剛吃完回來我們點了蟹粉小籠包、紅油抄手、排骨麵、排骨蛋炒飯、醉雞、糯米燒賣蟹粉小籠包︰皮是蠻薄的,也不會很容易破掉,可惜味道很「腥」紅油抄手︰還可以,很辣排骨麵︰湯底像即食麵的湯,麵條還可以,排骨看起來很大一塊,可惜它的大只是把排骨硬是壓扁了而已,像台灣某夜市著名的大大雞排店做法,而且肉質感覺有用蘇打粉還是什麼弄過排骨蛋炒飯︰排骨一樣的問題,蛋炒飯是不錯,蛋不會炒太老醉雞︰不夠入味,酒不香糯米燒賣︰好像吃糯米卷,而且沒什麼味道這一餐吃了差不多4百塊個人是覺得太貴而且不值得不過服務是很不錯
下午剛剛吃完回來
蟹粉小籠包︰皮是蠻薄的,也不會很容易破掉,可惜味道很「腥」
紅油抄手︰還可以,很辣
排骨蛋炒飯︰排骨一樣的問題,蛋炒飯是不錯,蛋不會炒太老
醉雞︰不夠入味,酒不香
糯米燒賣︰好像吃糯米卷,而且沒什麼味道
這一餐吃了差不多4百塊
個人是覺得太貴而且不值得
不過服務是很不錯

2008-10-28 9 瀏覽
Service is fast and waiters are polite. Baby stools are available, without seat belts, but that's better than most other restaurants in Hong Kong which don't provide any for babies. Food is good. If you're looking for tasty steamed meat dumplings & sweet mini red bean buns, this is the place to go!
  • steamed meat dumplings
2008-10-23 5 瀏覽
我想大家對這間餐廳的評價,主要視乎你重視食物,抑或整間餐廳的氣氛。在香港吃飯,好像很多人都不介意「環境」,在超嘈吵、超光猛(刺眼)的地方,也能把味精食物一堆堆送進口,奇哉。好,返回正題:食物:事實上鼎泰豐是小籠包店,單賣小籠包反而有型一點。btw,這兒的小籠包大小適中,皮夠薄但仍韌得不易穿洞,是我吃過的全港最好。肉汁夠鮮濃。所有東西在口中融合,很美味。青瓜切成棋子狀,超脆超好味!非常難得。其他的擔擔麵、豬排飯、酸辣湯、抄手什麼的,雖然不算太突出但起碼不油不膩,感覺乾淨,味精不多。環境:乾淨,但太光猛很累人。可能每次都是怪時間才光顧,所以沒有太擁擠的感覺。反正在門口站滿人之時我根本不會打算去等位。服務:很好招呼,侍應有笑容,放碗碟時很細力,侍應之間不會聊太多天,這是我最欣賞的地方。最怕侍應之間嬉笑,旁若無人,好像忘了自己正在上班待客。總結:最適合在極想吃小籠包時走進來連吃兩籠然後埋單走人。不適宜約會的情侶。
好,返回正題:

青瓜切成棋子狀,超脆超好味!非常難得。

拍得沒特色但其實是全店最好吃的兩種食物
拍得沒特色但其實是全店最好吃的兩種食物
2008-10-22 15 瀏覽
每次經過鼎泰豐門口,都是人山人海,不知要等到何時才可安排入座。湊巧,有天沒時幹走到鼎泰豐,可能未到繁忙時間,所以很快便被安排入座。曾在數年前到台灣鼎泰豐食過小龍包,己令我感到難忘,所以點了一客小龍包,紅燒牛肉麵,糯米燒賣,紅油抄手,涼伴茄子,涼拌海折等等。小龍包不及台灣鼎泰豐好,因為肉汁不夠多,肉不夠鮮味,但紅燒牛肉麵非常好味,牛肉很炆腍及香滑,湯很香甜及濃濃牛肉味,其餘餸菜不過不失。每碟幾十分,看似很平宜,但其實份量很少,所以覺得價錢頗貴。
每碟幾十分,看似很平宜,但其實份量很少,所以覺得價錢頗貴。
  • 紅燒牛肉麵
2008-10-22 12 瀏覽
今晚約左班朋友食飯,未試過鼎泰豐嘅我,提意一去。睇過雜誌講過唔齊人係入唔到座,但唔係囉,我哋最初去得二人,但拎五人位,就算未齊人都可以比位我哋,但礙於未齊人,所以我哋都係攞張飛轉頭再去。入座時其實得四人,但都OK比左個大卡位我哋,座得都頗舒服,我哋點左都好多樣菜:小籠包:比我想像中差,皮頗硬,亦都唔夠JUICY。蒸菜肉餃:都係皮硬,最初嚟果籠有件餃仲痴住條毛髮添,後來換過一籠新嘅比我哋。牛肚:唔錯,切得勁薄,唔似得我哋廣東式係一件件醉雞:OK啦鴨舌:OK啦牛肉麵:味都幾濃,牛筋都林擔擔麵:太濃醬料,而且真係好少麵條,勁唔底食排骨蛋炒飯:最好味,排骨薄薄唔差。炒芥蘭:炒得嫰!紅油抄手:OK啦芋蓉小包:餡料OK,但個皮有點唔熟呀,把鬼食物其實真係一般,相差連鎖式嘅翡翠仲好食過佢,但佢服務真係不錯,位位笑容可鞠,有禮貌!
今晚約左班朋友食飯,未試過鼎泰豐嘅我,提意一去。

小籠包:比我想像中差,皮頗硬,亦都唔夠JUICY。

牛肚:唔錯,切得勁薄,唔似得我哋廣東式係一件件

醉雞:OK啦
鴨舌:OK啦
牛肉麵:味都幾濃,牛筋都林

擔擔麵:太濃醬料,而且真係好少麵條,勁唔底食

排骨蛋炒飯:最好味,排骨薄薄唔差。

炒芥蘭:炒得嫰!

紅油抄手:OK啦
芋蓉小包:餡料OK,但個皮有點唔熟呀,把鬼

2008-10-22 13 瀏覽
小籠包湯汁比較少,比翡翠拉麵小籠包遜色蟹粉小籠包蟹粉竟然是腥的!湯汁又比較少,比翡翠拉麵小籠包或小南國的特制蟹粉小籠包遜色度紅燒牛肉麵牛肉軟捻又好入味, 麵也很彈牙,湯底香濃,很好吃!排骨炒飯排骨炸得很香, 鬆軟又有肉汁, 炒飯用台灣煙UN軟糯的蓬萊米, 飯炒得很香又粒粒分明,被金黃色的蛋均勻地包裹著,很好吃!香芋小籠包香芋頗香甜,OK好吃價錢比翡翠拉麵小籠包貴,份量又少,好像不很值得
小籠包
湯汁比較少,比翡翠拉麵小籠包遜色

紅燒牛肉麵
牛肉軟捻又好入味, 麵也很彈牙,湯底香濃,很好吃!

排骨炒飯

香芋小籠包
香芋頗香甜,OK好吃

價錢比翡翠拉麵小籠包貴,份量又少,好像不很值得
  • 紅燒牛肉麵
  • 排骨炒飯
  • 香芋小籠包
2008-10-22 19 瀏覽
六月初一‧晴幾個食友又約吃午飯,是日還有曾經見過一面的食友出來,真高興。在公司出門,一時多才過到來,要幾位朋友在等,不好意思。而這裡也訂了人不齊不能就座的規距,沒法子。不過人齊時,又真的是差不多立即有檯的。四個人坐在六人圓檯,幾鬆動。午市時間,眼見也人頭湧湧,坐無虛設的,幾旺場。吃什麼由年青食友打點,我只是負責吃就可以,相當輕鬆。先來前菜,是水晶肴肉。吃起來爽口彈牙,也有油脂的甘香,但可惜這裡的醋質素相當低,是差不多沒有味道的,吃得有點不是味兒;跟著是兩個燉湯,牛肉燉湯很清澈,看走來是很夠火侯。喝一口,牛肉味濃,啖落甘香,想起之前在另一越南食店喝那無味的牛骨湯,這個對辦一千倍!同燉的有幾件牛展,也很軟腍鬆化,美味;燉雞湯也很鮮美,不過似燥味太濃重,我還是喜歡燉牛肉湯的醇和;這裡的「名物」之一上場,是小籠包是也。小籠包一客六只,工整的放在蒸籠內。用筷子夾起,內裡有湯汁,而皮不穿的,過了第一關。一口吃下,有濃濃的湯汁,卻不太像吃到肉餡的感覺。雖然知道,這裡的所有東西也是有標準的,但這個肉餡,打得不夠鬆軟吧。不算差,但不是高水準。也跟在座的專食Cheap野兄慨嘆一句,不知何解,同一個品牌,也
六月初一‧晴

這裡的「名物」之一上場,是小籠包是也。小籠包一客六只,工整的放在蒸籠內。用筷子夾起,內裡有湯汁,而皮不穿的,過了第一關。一口吃下,有濃濃的湯汁,卻不太像吃到肉餡的感覺。雖然知道,這裡的所有東西也是有標準的,但這個肉餡,打得不夠鬆軟吧。不算差,但不是高水準。也跟在座的專食Cheap野兄慨嘆一句,不知何解,同一個品牌,也是大陸的店會好吃好多,人家皮薄,湯汁鮮,肉餡美味,在香港,連近磅的也找不到;

再來兩個麵,蔥油伴麵是我最喜歡的一款麵,這裡的靠醬汁取勝,吃起來鹹味十足,也帶點甜。我卻喜歡蔥香多一點﹝至少蔥也要多一點吧﹞,油多一點的蔥油伴麵,夏麵館的那個是對辦很多;擔擔麵麻醬下得重手,幾杰身,吃起來也香濃。而最對口味就是手拉麵,爽身彈牙,很不錯;

最後來一籠豆沙包,豆沙餡香甜,皮卻是如小籠包般的皮,吃起來怪怪的。

伙記的招呼不錯,禮貌很好,也會主動介紹菜色,沒有什麼可以挑剔的地方。

很開心跟大家吃飯,下次吃過﹝消費是約數﹞。
爽口肴肉
小籠包還可以更好
牛肉燉湯有水準
蔥油伴麵比夏麵館遜色
爽口肴肉
小籠包還可以更好
牛肉燉湯有水準
蔥油伴麵比夏麵館遜色
  • 手拉麵,牛肉燉湯
我地做完野後佢問食唔食D野我諗一場來到就帶佢食中式野本來想去翡翠拉麵小籠包不過唔太知確實位置又有私心諗住自己未來過應該可以一試既我地來到時五點零鐘無乜客唔使等坐抵就先點了擔擔麵、原味小籠包同紅油抄手先來擔擔麵好香既花生味佢非常鐘意仲問我要用D咩材料來整OH... 可惜我唔識答呢但個麵既份量好似少左D囉跟住就紅油抄手味道唔錯但皮厚左D佢加左蝦肉其實也不錯雖然平時食既都係肉再來係期待既小籠包店員也很體貼整左張instruction教外國人點食佢原來鍾意加薑同醋我就咩都無加皮夠薄餡料有湯不過D份量好似好細咁最後我地加左個紅燒牛肉麵牛肉好淋湯也很濃不過麵條就無乜咬口我覺得D份量細同埋略貴不過好食既話都值得既
我地做完野後佢問食唔食D野
我諗一場來到就帶佢食中式野
本來想去翡翠拉麵小籠包
不過唔太知確實位置
又有私心諗住自己未來過
應該可以一試既

我地來到時五點零鐘
無乜客唔使等
坐抵就先點了擔擔麵、原味小籠包同紅油抄手
先來擔擔麵

不過好食既話都值得既
  • 擔擔麵
  • 原味小籠包
2008-10-19 25 瀏覽
朋友生日去食飯,壽星仔話想去呢一間,咪去試吓囉。講真,我自己係一個小籠包痴,勁鐘意食,所以聽到話去鼎泰豐,我都抱有幾大寄望。話說星期六約好七點半,我七點已去攞位,我啉八點前應該可以食呀。結果真係八點左右有枱,點知有個朋友未到。五個到咗四個都話唔入得,我知佢哋旺,但係比人入咗先會死咩,雖然佢比我哋優先入,但係我個friend八點十分到,我哋都要成八點半先有得入。呢樣嘢我幾唔滿意囉。等個半鐘,食四十五分鐘,唔係好成比例。嘢食方面。我至愛慨小籠包都算唔錯,不過唔知點解我覺得凍得好快,上枱後一分鐘內唔食的話個小籠包已經唔熱啦。但係個味真係幾唔錯。蟹粉個隻我唔欣賞,覺得好腥。擔擔面唔錯,其他面就唔得。小食方面真係唔得,由其是個四季豆。一個字“差“。最後個荔芋包就真係唔錯。總括嚟講,只係原味小籠包同荔芋包得囉。五個人八舊其實都唔算太貴,不過就係覺得唔值。比呢個價去覇王山莊好過。不過有一樣就係服務態度真係唔錯,集團式可能就係呢一樣好囉。

朋友生日去食飯,壽星仔話想去呢一間,咪去試吓囉。
不過有一樣就係服務態度真係唔錯,集團式可能就係呢一樣好囉。