2008-09-07 82 瀏覽
26/6 試左香港既鼎泰豐. 一如其他朋友所講, 並唔好食. 我比既評語, 係劣. 原因, 台灣既鼎泰豐比佢影衰左.等位, 等左成粒鐘先入到去.菜單, 好明顯比台灣, 或一般既上海菜少... 食紅油抄手, 係有蝦既, 劣! 最憎食唔正宗野! 小籠包, 到滿意既水準, 但比起台灣既, 仍然無咁好食, $45/6隻, 唔算平... 蒜茸炒通菜, 唔係唔好食既... 不過阿媽整得好食過佢菜肉包, 好淡, 無乜味, 但唔怪得佢, 好似係台灣都係咁上下炸醬面, 第一次食有蕃茄既炸醬面... 又係憎唔正宗!唯一讚既, 係油豆腐粉絲湯, 係有返水準既! 綜合以上各點... 唔會去下次. 講完
26/6 試左香港既鼎泰豐.

一如其他朋友所講, 並唔好食. 我比既評語, 係劣.

原因, 台灣既鼎泰豐比佢影衰左.
等位, 等左成粒鐘先入到去.
菜單, 好明顯比台灣, 或一般既上海菜少...
食紅油抄手, 係有蝦既, 劣! 最憎食唔正宗野!
蒜茸炒通菜, 唔係唔好食既... 不過阿媽整得好食過佢
炸醬面, 第一次食有蕃茄既炸醬面... 又係憎唔正宗!
唯一讚既, 係油豆腐粉絲湯, 係有返水準既!

綜合以上各點... 唔會去下次. 講完
2008-09-07 5 瀏覽
早兩日終於去試左呢間咁出名嘅食肆 鼎泰豐。招牌菜小籠包:都係一般啦,無驚喜。蟹粉小籠飽:只係覺得味道好腥。糯米燒賣:賣相吸引但食落無味;返而個粽嘅味道尚算唔錯。紅燒牛肉麵:牛肉就幾鬆化,但湯底就過咸。酸辣湯:味道唔夠。花雕醉雞:肉質都算滑。紅油抄手:尚算普通。菜肉雲吞: 雲吞皮夠薄,湯底清。紅燒牛肉麵:牛肉就幾鬆化,麵質都唔錯,但湯底就過咸。清湯燉牛肉:牛肉夠腍夠鬆化。燻魚:味道唔差但太腍,係左香脆嘅感覺。烤夫:味道好濃。因我地一行 7 人,有一個朋友係食素嘅,但佢為素食客人預備嘅菜就無幾款啦,食素朋友只有一個素菜包、烤夫、馬蘭頭、炒芥蘭同赤豆鬆糕。總括食物嘅份量都好精細,所以千萬唔有以為我地好大食呀!整體嚟講唔太差,但無驚喜!
早兩日終於去試左呢間咁出名嘅食肆 鼎泰豐。
招牌菜小籠包:都係一般啦,無驚喜

蟹粉小籠飽:只係覺得味道好腥

糯米燒賣:賣相吸引但食落無味;返而個粽嘅味道尚算唔錯。
紅燒牛肉麵:牛肉就幾鬆化,但湯底就過咸

酸辣湯:味道唔夠

花雕醉雞:肉質都算滑。
紅油抄手:尚算普通。
菜肉雲吞: 雲吞皮夠薄,湯底清。
紅燒牛肉麵:牛肉就幾鬆化,麵質都唔錯,但湯底就過咸

清湯燉牛肉:牛肉夠腍夠鬆化。
燻魚:味道唔差但太腍,係左香脆嘅感覺

烤夫:味道好濃。
食素朋友只有一個素菜包、烤夫、馬蘭頭、炒芥蘭同赤豆鬆糕。
總括食物嘅份量都好精細,所以千萬唔有以為我地好大食呀

整體嚟講唔太差,但無驚喜!
2008-09-05 12 瀏覽
很久之前已經想來了,但知道佢次次都排隊排到死,所以唔敢提出,今次生日大哂,終於可以o黎la~~~足足等o左45分鐘,因為人齊先可以入,所以比較麻煩,不過唔緊要la,都預咗ga la.今次點咗好多嘢食ar~~~~~小籠包:咁係招牌菜,冇理由唔叫啫,但真係好失望,個賣相的確係好靚ge,每一摺都好分明,不過味道唔係好突出,爸爸話覺得個餡d肉好爛tim wor,湯汁都唔係熱騰騰的.真係唔ok紅燒牛肉麵:麵質麻麻,都係上海小館好d,但係紅燒牛肉就正,好有台灣的風味,都係好淋,好入味的,即刻超懷念台灣担担麵:湯底好濃好傑,但唔係特別好食咋,可以唔叫菜絲炒飯:好普通的一個菜式,但原來又做得唔錯wor,好香口,飯粒分明,內有蔥粒及蛋碎,很惹味的.糯米燒賣:一般般吧,但頗有趣的,好似用皮包住d糯米飯咁食,但可惜冇咩味,不合適味濃人仕菜餃:這個好好味ar,餃皮是不錯的,包著滿滿的菜絲,很鮮味的一個菜式,又是簡簡單單的才味美蝦肉炒飯:是因為菜絲炒飯的美味而追加的,但不知何解全家一致認為這個反而不及菜絲炒飯美味,但肯定的是蝦肉是鮮蝦來的,一分錢一分貨吧芋泥小籠包:這個甜品是我最想試的.果然冇令我失望,芋泥的確
今次點咗好多嘢食ar~~~~~

担担麵:湯底好濃好傑,但唔係特別好食咋,可以唔叫
芋泥小籠包:這個甜品是我最想試的.果然冇令我失望,芋泥的確很有芋香,同平時街邊o個d好唔同ga,唔會只係好似一pat嘢gum,芋頭味十足,皮又夠滑唔錯ar

但應該都唔會再嚟la,又唔係超好食,又貴咁,試過就ok la~~~

好一般的小籠包
不錯的菜絲飯
正, 菜餃
正, 芋泥小籠包
正, 菜餃
正, 芋泥小籠包
  • 芋泥小籠包
2008-09-04 11 瀏覽
去到鼎泰豐,一定會食小籠包。但小籠包以外,吃什麼好呢?!見到糯肉燒賣這個名,覺得好得意,就試下。外表似燒賣,內裏都是糯米和小蝦米,味道令我回想起小時候在酒樓吃的糯米包,即黃色皮,圓形那種。可惜現在的即叫即蒸酒樓己沒有這道點心。如果想回顧這糯米包的味道,可在鼎泰豐試試這糯肉燒賣吧!
去到鼎泰豐,一定會食小籠包。但小籠包以外,吃什麼好呢?!
見到糯肉燒賣這個名,覺得好得意,就試下。

如果想回顧這糯米包的味道,可在鼎泰豐試試這糯肉燒賣吧!
糯肉燒賣
小籠包
糯肉燒賣
小籠包
2008-09-04 5 瀏覽
,一百元以下的午餐多的事還中規中矩. 但中餐貴如走了...好的實在不多. 但今天來了午餐,要了兩個午餐. 前菜可選幾項,選了燻魚醉雞, 燻魚挑骨挑得細心...也香口.比幾間大上海的餐廳來的美味. 醉雞味道 有酒香夠雞味又少了酒的苦味不大吃酒菜的太座也讚好.主菜來了,椒鹽魷魚及京都骨?京都骨有點兒骨多肉少,魷魚就選料上乘.新鮮有咬口,還有勝在不乾身.
不大吃酒菜的太座也讚好.
新鮮有咬口,還有勝在不乾身.

2008-09-03 4 瀏覽
補番係8月25晚同壽星女仲有同細佬既晚飯.初初諗住去萬麗食步飛. 考慮到我地3個食量都唔大,無謂迫自己食得咁辛苦.所以決定去e度!7點鍾到,唔使等位!正我地叫左:酸辣湯我同妹好都覺得只有辣味,冇酸味, 有點失去食佢既意義..不過佢d配料都幾有份量.小籠飽x 2不用多說,皮薄,又多肉汁.黎到唔食佢,,會係一個遺憾!蟹粉小籠飽其肉汁比小籠飽少,甚至覺得有小小乾. 可能我唔識食點既蟹粉先為止好啦.覺得味道有點腥. 一般!醉雞細佬話係台灣食既醉雞食無骨wor, 不過我地2姊妹未去過.覺得味道恰好,肉質都幾滑!紅油抄手妹妹唔多食得spicy野,不過我同細佬都覺得好食, 可能我地都會食辣野啦.佢呢個又唔係得個辣字,有埋佢既肉味.gd=]唔知咩蝦燒賣塊皮好厚,個餡又汁,同小籠飽完全係兩回事. 初初仲要以為舊蝦係鮮蝦,點知係蝦乾..好一般!Total食左$410, 可以接受! 同埋對於我地黎講,點都划算過去步飛
補番係8月25晚同壽星女仲有同細佬既晚飯.
初初諗住去萬麗食步飛. 考慮到我地3個食量都唔大,
無謂迫自己食得咁辛苦.
所以決定去e度!7點鍾到,唔使等位!正
我地叫左:
酸辣湯
小籠飽x 2
不用多說,皮薄,又多肉汁.黎到唔食佢,,會係一個遺憾!

蟹粉小籠飽
醉雞
細佬話係台灣食既醉雞食無骨wor, 不過我地2姊妹未去過.
覺得味道恰好,肉質都幾滑!
紅油抄手
佢呢個又唔係得個辣字,有埋佢既肉味.gd=]
唔知咩蝦燒賣

• 小籠飽
  • 醉雞
  • 紅油抄手
2008-09-01 8 瀏覽
We went shopping at TST and gf wanted to have hot and sour soup. We realised Din Tai Fung is now located at Silvercord so gave it a go.It was a sunday night after 9pm so we only waited for aound 15mins for a table. It was one of those at the corridor though. We were both starving so couldn't be bothered. We ordered:- soy milk HKD16: not cheap and a little too sweet; also realised other drinks such as carrot juice (HKD38) costs a fortune!- beef stomach HKD42: slices are v. thin in a small plate;

- beef stomach HKD42: slices are v. thin in a small plate; tasted good but v. expensive as a starter with such a small portion
- drunken chicken HKD45+: tasted good but again v. small portion
- veg Kai Lan HKD 45+: good and not oily at all
- hot and sour soup HKD35: good; gf was satisfied
- siu loong bao with crabmeat HKD66: the size was good for one bite and the crust was thin enough; quite expensive for only 6 pieces though

The food were all good but a bit expensive with the small portion. We didn't feel v. full so went somewhere else for desserts. It's a good place but definitely not worth waiting for hours for the price.
上星期三, 因為媽媽生日, 於是特別出尖沙咀鼎泰豐食晚飯一放工便立即飛過來, 免得等位等太久好在弟弟他們預早在6點的時候已先登記, 所以我大概在七點前已能入座一入去, 覺得位置都很寬敞, 不會像其他飯店般好容易就碰到人帶位的亦很有禮貎, 不斷回望怕我們走失似的說真的, 餐牌上的菜式並不算太多, 而且我相信他也不會太大碟, 況且都是自己請客,於是二話不說, 看上就叫, 都不怕會吃太飽了...點了一個四季烤夫, 一個水晶肉(全名不記得了, 但其實等同肴肉)一個小籠包, 一個排骨蛋炒飯, 一個芋泥小包, 一個豆莎小包, 一個酸辣湯四季烤夫, 水晶肉, 小籠包, 水準也真的不錯, 但是, 排骨蛋炒飯, 真的要特別讚一下我本身不太吃排骨(即豬扒), 因為質素很參差,有的很乾很硬, 咬不開的; 有的炸得皮還皮, 肉還肉, 像食炸粉一樣;但這個豬扒, 味道很夠, 也很軟, 很香, 而且上枱時, 飯上面全鋪好豬扒, 感覺很好, 不會覺得欺場, 你知道很多時只有3-4小件的豬扒, 飯倒是給你很多...飯也很好吃, 但我本人覺得不夠咸, 可能先吃豬扒, 所以覺得飯沒有味道.我其實都去過台北的鼎泰豐, 可能
上星期三, 因為媽媽生日, 於是特別出尖沙咀鼎泰豐食晚飯
一放工便立即飛過來, 免得等位等太久

帶位的亦很有禮貎, 不斷回望怕我們走失似的

於是二話不說, 看上就叫, 都不怕會吃太飽了...

四季烤夫, 水晶肉, 小籠包, 水準也真的不錯,
但是, 排骨蛋炒飯, 真的要特別讚一下
我本身不太吃排骨(即豬扒), 因為質素很參差,
我其實都去過台北的鼎泰豐, 可能上次吃的是麵, 所以沒有覺得這個豬扒有這麼大的驚喜.

另外, 之前見很多人對芋泥小包都有很好的評價, 所以都點了來試試.
果然真的很讚讚讚~~~~~~
我本身以為是跟其他的小菜一齊上, 但原來他是甜品,
店員也是見我們吃得七七八八時, 才走來問我們, 需要上芋泥小包跟豆莎小包嗎??
所以, 送來的時候, 他們還是熱熱的...
於是, 我二話不說就去夾芋泥小包...
一夾下去, 他凹入去了, 雖然他跟小籠包的樣子一樣...
但他是"林"的, 就像是你直接夾芋泥一樣...
感覺很神奇...一咬, 不會太甜, 但有很香的芋頭味道~~~
非常好味~~~
之後再吃豆莎小包, 其實也很好吃, 但好似膩了一點
而且沒有芋泥般幼滑, 所以遜色了一點
但這兩道甜品, 必須趁熱食
我吃了兩個之後, 再去夾第三個, 就已經沒有凹下去了
可能因為涼了, 所以變硬吧, 下一次就算要抱著燙傷咀咀的危險情況下, 也要一口氣吃哂~

之後, 因為媽媽覺得排骨蛋飯很很吃, 於是再外賣一客
很特別, 原來他們外賣都有分即時食還是之後再食(其實他說了兩個TERMS出來, 但我忘記了)
他說, 如果是外帶回家立即打開食, 他們就會即是炒好, 便放入盒內, 讓你一回家打開時還是熱熱的, 可以立刻食;
如果是帶回家後, 可以再放一回, 再自行翻熱食的話, 他們便炒好後, 攤涼後再放入盒內.
雖然不太清楚這樣做有什麼用, 可能為了避免出現倒汗水而影響品質吧.
於是我們要求後者, 他說要等20分鐘再取.
我並不覺得要等20分鐘很麻煩, 反而覺得, 這樣子很窩心,很溫馨;
試問在香港, 有沒有食店真的要這樣做, 可能很高級的會吧, 但本人未有去過高級食府叫外賣. 而且, 是他一聽見我們要外賣時, 他主動提出來給我們選擇的, 而且他的態度很好, 語氣也很好, 不厭其煩的給我們解說, 所以好感動. 完全覺得不像在香港一樣.

埋單時, 我們叫了7個東西(不包括外賣的那一個), 都是只三百元多.
試問, 你在香港, 只付了三百多元的費用, 可以得到這樣的服務質素, 這樣有水準的東西嗎???

整餐飯, 真的很讚~
很想他快要開分店, 那不用特別出尖沙咀, 也不用等太久;
但又怕他開分店後水準下降, 想他不要開分店DOWNGRADE自己...
很矛盾吧~~呵呵~
2008-08-24
經常因為鼎泰豐的長龍而卻步,這天時間尚早(5:45pm),終於一試。等了約10分鐘就可入座,太好了~點了原盅雞湯麵($55) - 湯好清,雞好滑菜肉雲吞麵($41) - 雲吞皮薄餡靚,感覺很精緻,麵質不錯,湯底清而夠味。小籠包($4x) - 皮薄湯多,熱辣辣,十分不錯!服務很好,燈火通明,環境很舒適整潔,檯與檯有相當距離,下次再來。

點了原盅雞湯麵($55) - 湯好清,雞好滑

小籠包($4x) - 皮薄湯多,熱辣辣,十分不錯!

2008-08-24 12 瀏覽
慶祝特別日子的晚飯與女友第一次去這間餐廳輪了近一小時, 最後點了........醉雞 : 沒有想像中那麼味美酸辣湯 : 味道還可接受, 材料十分足夠特色小龍包 : 此店出名的菜式之一, 當然要品嚐, 一句:太棒了xd排骨雞蛋飯: 味道有點兒像豬扒飯,哈哈哈總括來說, 這餐廳可以試多幾次xd
慶祝特別日子的晚飯

與女友第一次去這間餐廳

輪了近一小時, 最後點了........

醉雞 : 沒有想像中那麼味美

酸辣湯 : 味道還可接受, 材料十分足夠

特色小龍包 : 此店出名的菜式之一, 當然要品嚐, 一句:[皮薄!!!!!!!!]太棒了xd

排骨雞蛋飯: 味道有點兒像豬扒飯,哈哈哈

總括來說, 這餐廳可以試多幾次xd
  • 排骨雞蛋飯
  • 特色小龍包
  • 酸辣湯
  • 醉雞
Food: only so-so. Can't say it's not edible however the taste is definitely not super. and the flavour is kinda light for this kind of cuisine.Price : dun match with the food quality, over-priced as the portion is way to small.Environment: tables are closely lined with each other, however over the atmosphere is niceService: The best point among all, undoubtedbly-The end result is I won't be back here again
2008-08-20 22 瀏覽
行完 city super, 一個人食晚飯,又好想食小籠包,哈 ! 為食到一個人都走入去, 肯搭枱即刻有位 坐低盤算良久, 好多野想食,最後決定一籠小籠包 + 酸辣湯好好味....... 好合我個人口味,不太酸不太辣, 小籠包皮簿汁多肉 ok 啦.... 其實我鍾意滬江 ge 小籠包多 dd 下次會等多幾個一齊先再試多幾款
行完 city super, 一個人食晚飯,
又好想食小籠包,
哈 ! 為食到一個人都走入去, 肯搭枱即刻有位

坐低盤算良久, 好多野想食,
最後決定一籠小籠包 + 酸辣湯
好好味....... 好合我個人口味,

下次會等多幾個一齊先再試多幾款
  • 小籠包
  • 酸辣湯
2008-08-19 24 瀏覽
早2個星期四放工臨時決定與男友dinner~貪就腳+最近蔡生介紹過諗住去襯壚~次次行過都見勁多人~好彩星期四少d~由於係一時興起~冇睇過冇咩推介~是但叫o左:蟹粉小籠包 - 呢度出名所以叫~但我其實第1次食蟹粉小籠包~所以都冇得比較~但感覺就麻麻~上檯即食都有少少鯹~但個皮好薄而且唔易穿~下次會試普通的~紅燒牛肉麵 - 個湯底幾香濃~d麵非常之滑~好似烏冬咁~正~粽(咸) - 唔記得個名~d米用肉汁煮~幾香~但唔算好特別~淨水餃 - 入面有d綠色好鞋的菜~但我唔知係咩菜來的~口感唔好~只食要一粒要男友代清~唔好叫~豆沙包 - 豆沙好香有沙的感覺~不錯~最滿意係佢地o既服務~見我地冷主動問要唔要熄細冷氣~見我地唔知叫乜又主動話俾個menu我地睇下d圖~好有禮貌~但唔鍾意係款真係好少~揀o左好耐先揀到食咩~
早2個星期四放工臨時決定與男友dinner~
貪就腳+最近蔡生介紹過諗住去襯壚
~
次次行過都見勁多人~好彩星期四少d~

由於係一時興起~冇睇過冇咩推介~是但叫o左:

豆沙包 - 豆沙好香有沙的感覺~不錯~

但唔鍾意係款真係好少~揀o左好耐先揀到食咩~

2008-08-18 64 瀏覽
有一日放左個WEEKDAY 假期, 所以相約左BB去試下小籠包, 而且知道係台灣好出名! 我太約六點幾就去到羅位, 因為知道好多人...所以早少少去! 但點知原來要等齊人先可以入得...所以我羅住編號先, 等埋BB先入去食....個度D態度幾好....D茶又好飲...野食又好快上...我地叫左四樣野食都好好味...有小籠包...排骨蛋炒飯.....油豆腐粉絲湯同埋擔擔麵....小籠包同埋排骨蛋炒飯最好味.......大家可以一試....好開心同BB食到一餐咁好既晚餐...
排骨蛋炒飯
特式小籠包
擔擔麵
油豆腐粉絲湯
排骨蛋炒飯
特式小籠包
2008-08-17 42 瀏覽
鼎泰豐開店半年後,終於有機會試一試,實在令人興奮,尤其是在香港可吃台灣的出名蟹粉小籠包!由於是首次來吃,事先也沒專登看看其他食評,所以就任點了。蟹粉小籠包最好吃的小籠包,湯汁未至於很多,但份量剛好,蟹粉有濃濃蟹味,包皮亦算薄,整體水準真的幾好。但如果更新鮮熱辣會好吃一點呢!花雕醉雞雞肉肉質不算很滑,但花雕酒質素不俗,不苦。蛋炒飯和蝦炒飯要蝦就要加$20,值不值見仁見智,但可幸蝦的份量也很多,差不多每啖都有蝦!蝦應該經輕微調較,但亦有少少蝦味的。炒飯是濕濕的,份量普通啦。排骨湯麵排骨醃得好入味,但由於排骨被湯浸著,所以外層不太脆,若不更佳。紅燒牛肉湯麵牛肉湯頭是正常水準,但味道層次較單料,要吃更好的就要到大婆吃了。炸醬撈麵炸醬偏向濃味和咸,撈著麵食的確開胃,不知可否要求多一點麵呢?糯米燒賣友人們因想吃得飽肚而點的點心。本人當晚並未有食呢。服務一流,當客人行過他們都會低頭,走那時又會有侍應在兩道說謝謝。為蟹粉小籠包而來Encore也真不過份了,而且一大班來吃其實是很抵吃的。

由於是首次來吃,事先也沒專登看看其他食評,所以就任點了。

花雕醉雞
雞肉肉質不算很滑,但花雕酒質素不俗,不苦。

蛋炒飯和蝦炒飯

排骨湯麵

紅燒牛肉湯麵

炸醬撈麵

糯米燒賣
友人們因想吃得飽肚而點的點心。本人當晚並未有食呢。