2009-03-29 7 瀏覽
果日同老公去咗, d野都幾好食 小籠包(****):一籠有6隻, 上枱的時候好新鮮, 不過樣子不及妁台灣鼎泰豐細緻, 小籠包個"錠"做得大大的, also唔知點解小籠包頂有d硬, 咬開放d湯汁出來, 湯不夠多, 不過味道都ok..... 冷盤干煸四季豆(*****): 又出奇地好食bor, 唔太salty, 都幾入味: 紅燒牛肉麵(*****): 好好食, 個湯夠濃, 有少少辣, d牛肉&牛筋都好淋好入味service 都好好, 不過有d expensive, 2個人, $2xx!!
果日同老公去咗, d野都幾好食

• 紅燒牛肉麵
2009-03-28 14 瀏覽
詳情請看: http://www.fotop.net/tonykafai/cateringartwork/090320dintaifunghttp://www.fotop.net/tonykafai/cateringartwork/090320dintaifung_b是日約會了丹尼士先生、歐陽先生和王小姐到尖沙咀的鼎泰豐試菜。7點到達後,要等了約半小時方能進入。為了爭取時間,侍應期間更奉上菜單為我們挑選。入內坐下後,佳餚便迅速奉上,我們分別點選了紹興醉雞、蒜泥粉皮肉、蒜蓉通菜、蟹粉小籠包、咸肉粽、蝦仁肉絲飯、紅油抄手和豆沙小包。大部分的菜式都具備水準。特別推介的是紹興醉雞,即使不愛美酒的顧客,試過那菜式後,仍能感受到酒帶出雞的鮮味。蟹粉小籠包也是另一推介,外型細小之餘又帶有足夠肉汁,十分可口。而紅油抄手則適合「試辣不肆辣」的朋友,它亦令我回憶起數年前的冬天,到過北京商店「餛飩侯」的紅油抄手(吃下後數秒舌頭即時麻了起來)。此外,甜吃豆沙小包與小籠包的尺碼相若,不會吃膩肚皮。最巧合的是,當結賬時竟發現加一後的價錢,竟是444.4元 (4位),平均每位只需111.1元而己。
詳情請看:

2009-03-20
$111.1 (晚餐)
  • 紹興醉雞 $68/碟,蟹粉小籠包 $68/6個,紅油抄手 $45/碗,豆沙小包 $33/6個
2009-03-28 15 瀏覽
知道鼎泰豐係名店已經好耐了,之前去台灣都食過,今次終於同仔仔去!打開餐牌,選擇比較少,結果食左小籠包,担担麵,肉糭,炒油麥菜,鹵鴨舌..想講係佢地既服務真係好好,有個阿姐負責洗手間的招待,佢既笑容真係令我感動,因為真係好親切架,好有心想我食得開心d!味道方面,其實又唔算好突出,不過都唔係差,手工比較精細,例如小籠包有骨子既感覺,担担麵味道平均,唔刺激,比較大路,所以無咩驚喜,鹵鴨舌都係比較清,唔係好刺激嗰種,如果期望有好好食既野,可能會略失望了,大力推介,會係因為個服務真係好到不得了,加上唔會差既食物,總算值得排長龍
2009-03-24 16 瀏覽
在台北食過一次鼎泰豐,被優質的服務吸引,返嚟之後,一直都想食!上到新港中心既新店,門口一缸獅子頭好有氣勢店員超級好的禮貌令我回想起台北的旅程,鼎泰豐的服務係優質的,copy了日本式的作風,值得一讚!食物方面,其實選擇比較少,選了蟹粉小籠包,清炒油麥菜同牛肉麵..蟹粉小籠包一客六件,汁多,一咬之下大量肉汁流出,差點淥親條脷..不過證明夠熱,味道都唔錯,只係價錢有點貴..清炒油麥菜味道比較清淡一點,牛肉麵牛肉很入味,湯底好好味,唔會太咸!令我食完碗麵之後差點連湯都飲清雖然價錢貴一點,但係都值得再來

上到新港中心既新店,門口一缸獅子頭好有氣勢

雖然價錢貴一點,但係都值得再來
(非會員)
2009-03-21 12 瀏覽
Though we need to wait for quite a long time, it is worth it coz the service is fantastic. You don't need to wait as there're abundant waiters available, and that their service is very nice. What is most interesting to me is that a lot of them actually speak Mandarian, and I just feel like going to Taiwan enjoying a local meal.
2009-03-20
2009-03-20 13 瀏覽
鼎泰豐~~~好彩早左黎。。。食630~~~唔洗點等。。如果你要我第成個鐘。我就實唔會去食。。。快餐式ge服務@@落單後d野好快送到。。。2個傻ge叫左好多野呀~~食唔晒。相亦有d唔記得左影。hehe~~~蟹粉小籠包~~ok la~~不過不失。算叫做中上啦。。。"麵巾"~~OK LA~小食野。好難難食GE酸辣湯~唔係我飲GE。但佢覺得淡左D喎牛肉湯~真係好清喎。。牛肉有牛肉味??XD~應該話個湯有牛肉味~同D牛肉唔"UN"但我覺得肥左D擔擔麵~幾香。但始終唔係專門排骨蛋炒飯~排骨OK~~蛋炒飯唔似用蛋炒GE@@似撈GE~~~但幾好味。。菜餃~OK LA~但都食唔晒><""飽啦。。荔芋小包~話晒叫甜品~要叫上會上GE~^~^~OK LA~都幾香但真係好飽每人食左2隻ONLY~^~^~走果陣。好多人排隊呀~~~~~~~~~~~如果要我甘排。我就實唔會去食囉。唔係話唔好食已經一般囉。。唔需要排甘耐隊囉只覺得
鼎泰豐~~~

好彩早左黎。。。食630~~~
唔洗點等。。
如果你要我第成個鐘。
我就實唔會去食。。。

快餐式ge服務@@
落單後d野好快送到。。。2個傻ge叫左好多野呀~~
食唔晒。
相亦有d唔記得左影。hehe~

~~
蟹粉小籠包~~ok la~~不過不失。算叫做中上啦。。。

"麵巾"~~OK LA~
小食野。好難難食GE

酸辣湯~唔係我飲GE。但佢覺得淡左D喎

牛肉湯~真係好清喎。。牛肉有牛肉味??XD~
應該話個湯有牛肉味~
同D牛肉唔"UN"
但我覺得肥左D

擔擔麵~幾香。
但始終唔係專門

排骨蛋炒飯~排骨OK~~
蛋炒飯唔似用蛋炒GE@@
似撈GE~~~
但幾好味。。

菜餃~OK LA~但都食唔晒><""飽啦。。

荔芋小包~
話晒叫甜品~
要叫上會上GE~^~^~
OK LA~都幾香
但真係好飽每人食左2隻ONLY~^~^~

走果陣。好多人排隊呀~~~~~~~~~~~
如果要我甘排。我就實唔會去食囉。
唔係話唔好食
已經一般囉。。
唔需要排甘耐隊囉只覺得
2009-03-17 7 瀏覽
見到openrice鼎泰豐有蠻多好評.所以就同朋友慕名離試試啦一行2人叫咗4樣嘢蟹粉小籠包,皮薄肉汁多.蟹粉味濃,熱騰騰好好食一啖放入口好正春卷我地都覺得唔錯食既時候仲好熱.勝在唔算油膩擔擔麵有點辣,麻醬多而且蠻香.花生味夠濃最後來客豆沙小飽,出奇好味,不太甜,值得一試環境方面,幾闊落,坐得舒服而且呢度既服務好好.雖然好多顧客.但係都好有效率全部都好有禮貌咁嘅價值算好好.可以一試
一行2人叫咗4樣嘢
春卷我地都覺得唔錯食既時候仲好熱.勝在唔算油膩
擔擔麵有點辣,麻醬多而且蠻香.花生味夠濃
最後來客豆沙小飽,出奇好味,不太甜,值得一試
環境方面,幾闊落,坐得舒服
而且呢度既服務好好.雖然好多顧客.
但係都好有效率全部都好有禮貌
咁嘅價值算好好.可以一試
(非會員)
2009-03-10 9 瀏覽
今晚同個親人上左尼間野食野!諗住咁出名,應該好好食!叫左五味菜!牛展是淡而無味,如果唔睇住佢係牛展,只食味,跟本唔知佢係咩!叫左一份白菜子,樣唔好睇不單止,沒油又無味,只食到熱熱地!份量少又貴!(可能尼份白菜唔知邊度空運到港)叫左兩盅雞湯,陰功,十足十公仔雞蓉面的配料沖水加左兩块雞係度!成份是五份味精三份水二份雞!叫左一份薰魚!尼份都好D,樣似魚,又似炭!少少甜,加少少火煙味!可以食出系名副其實的薰魚!叫左一份紹興醉雞,隻雞好似賣唔出,一陣莓味,再加一陣陣酒味,食起黎好怪,係口度唔想吞,只會想吐!每樣食左一口,同個親友走人!埋單368元!兩人平圴每口$40元!走時,唔係多謝下次再光臨(不過都唔會光臨),而系唔好意思,對唔住!出到門口,仲有一對對人係度等,心諗,又咁多水魚盲中中中上去,送錢!或者尼D食家特別!都係解唔明!
2009-03-10
2009-03-09 2 瀏覽
老公同對仔女買完嘢, 個仔話要食小籠包, 佢地咁啱喺新港附近...咁就食鼎泰豐啦...6點9打電話比喺屋企洗緊衫的我, 老公叫我快d, 衫都唔好浪嘞, 因為就入座...咁我7點2飛到去, 點知原來未有位......對仔女等到悶點都要扭蛋....8點10分終於入座了!點了以下菜式小籠包 -- 肉質實, 汁還可以 (絕對比台灣和東京立川店差!) 蝦仁燒賣(?) -- 蝦不鮮, 燒賣好味, 菜餃(?) -- 大人ok 小朋友唔鍾意炒白菜 -- 清炒, 只用鹽調味, 炒得剛好, 可惜洗不淨有小菜蟲一條. (我個人OK 嘅無農藥嘛, 不過老公嘔晒....)蔥油麵(?) -- 麻麻, 無人讚担担麵 -- 老公話都係詠蔾園好, 而我, 好失望呀! 點解同十幾年前係九龍城鼎泰豐食嘅唔同? 點解只有花生醬同胡椒粉味? 雞湯麵 -- 鷄湯味濃, 老公說比台灣的好, 但麵比不上台灣的, 香港的湯 + 台灣的麵就好了!杏仁豆腐 -- 大人ok 小朋友麻麻

點了以下菜式
小籠包
-- 肉質實, 汁還可以 (絕對比台灣和東京立川店差!)
蝦仁燒賣(?) -- 蝦不鮮, 燒賣好味,
菜餃(?) -- 大人ok 小朋友唔鍾意
蔥油麵(?) -- 麻麻, 無人讚
担担麵
杏仁豆腐 -- 大人ok 小朋友麻麻
2009-03-07
2009-03-07 367 瀏覽
好耐冇食過喇!以前係蔡瀾美食坊嘅鼎泰豐就成日食,但搬咗去新港中心後今次都係第1次食,因為次次經過都勁多人,真係好恐怖!今次因為早食,所以先唔駛等位!1) 小籠包仍然keep到水準,皮薄汁多,好味!2) 油豆腐粉絲湯湯底唔錯,唔覺有味精,湯內有油豆腐、腐皮肉卷及粉絲。腐皮肉卷好好味,用腐皮包著啲肉,幾得意。粉絲爽口,唔錯!3) 蒜蓉炒油麥菜啲菜爽口清甜,好味!4) 唔記得咩麵但啲麵都幾彈牙......5) 一口豆沙包太甜,豆沙太多,一般

好耐冇食過喇!
今次因為早食,所以先唔駛等位!
1) 小籠包
仍然keep到水準,皮薄汁多,好味!

2) 油豆腐粉絲湯

3) 蒜蓉炒油麥菜
啲菜爽口清甜,好味!

4) 唔記得咩麵
但啲麵都幾彈牙......

5) 一口豆沙包
太甜,豆沙太多,一般

2009-03-08
2009-02-23 10 瀏覽
上星期去試下,一去到勁多人,等左9個字先有位,見咁多人等以為好好食,冇所謂啦.點知一行入去已經同你講得個半鐘食.都冇所謂,但都未坐低已經吹落單...d野來到見到每碟野都好細碟小籠包、蟹粉小籠包、牛肉麵ok咁啦擔擔麵份量真係得幾擔,好似花生醬撈麵咁酸辣湯完全唔掂,得個辣味,街邊求其搵間都好過佢蝦餃,原來係蒸既煱貼加隻蝦仔燒賣,原來係燒賣外型既攞米飯,又硬又冇味d野我覺得係整定晒,你要就蒸返熱出來比你,所以冇煎既食物全晚最好味就係得個豆沙包服務好唔得,吹落單不但只,我同朋友傾計講食物,又加巴口插來講,同朋友講緊野,成日好大聲咁走來"唔好意思,請問要唔要,我幫你收左碟野!! ", 但碟野已經係吉既,唔洗問啦,有時又好大聲咁走來"唔好意思,check下你張單有冇漏野!! ", 總之成晚一見你傾計就係咁打斷你講野,表面好似比服務你,其實驚你講野食得慢,唔想你坐咁耐...每樣份量都很少,最後6個人,埋單每人$160.都唔係好飽總之味道方面好一般, 價錢可以說貴,不太物超所值!真係求其係街既一間上海野都好過佢.真係好失望!!! 唔會再去....
d野來到見到每碟野都好細碟
小籠包、蟹粉小籠包、牛肉麵ok咁啦
擔擔麵份量真係得幾擔,好似花生醬撈麵咁
酸辣湯完全唔掂,得個辣味,街邊求其搵間都好過佢
蝦餃,原來係蒸既煱貼加隻蝦仔
燒賣,原來係燒賣外型既攞米飯,又硬又冇味
d野我覺得係整定晒,你要就蒸返熱出來比你,所以冇煎既食物
全晚最好味就係得個豆沙包

每樣份量都很少,最後6個人,埋單每人$160.都唔係好飽
總之味道方面好一般, 價錢可以說貴,不太物超所值!
真係求其係街既一間上海野都好過佢.
真係好失望!!! 唔會再去....
2009-02-19 36 瀏覽
曾經到訪過台灣鼎泰豐,亦未試過之前黃埔個間期望呢一次晚飯,去到,無人等位,心喜,直入無需等位行到有侍應既地方,佢地都好有禮貌打招呼,服務真係好好去到,當然要食小籠包,不過香港既小籠包足足貴過台灣一倍無奈,最後每人一籠,加個排骨湯麵,蛋炒飯,炒白菜小籠包是全部之中最好,亦係最快上菜,不過得六隻,汁多,不過唔夠熱排骨湯麵,感覺唔係炸,放係湯度,淋晒,唔好食蛋炒飯一般,炒白菜更一般,埋單二百六十幾都算可以,但下一次可能要等好耐,因為除左服務外唔值呢個價錢
曾經到訪過台灣鼎泰豐,亦未試過之前黃埔個間

期望呢一次晚飯,去到,無人等位,心喜,直入無需等位

行到有侍應既地方,佢地都好有禮貌打招呼,服務真係好好

去到,當然要食小籠包,不過香港既小籠包足足貴過台灣一倍

無奈,最後每人一籠,加個排骨湯麵,蛋炒飯,炒白菜

排骨湯麵,感覺唔係炸,放係湯度,淋晒,唔好食

蛋炒飯一般,炒白菜更一般,埋單二百六十幾

都算可以,但下一次可能要等好耐,因為除左服務外唔值呢個價錢
  • 小籠包
2009-02-18 22 瀏覽
由於我和男友都認為不要到有情人節套餐的餐廳晚餐,因為只會白花了錢去吃粗製濫造的食物,於是我們選了鼎泰豐渡過情人節。是夜人很多,等了差不多一小時,入座時也快十時了。它營業時間只到十時半,為了不阻礙職員收工,我們便快快點菜。本來想點兩個小籠飽,但男友建議先點一個及其他食物,真的不夠才點多一個。我們點了蟹粉小籠飽、油豆腐粉絲湯及紅燒牛肉麵。紅燒牛肉麵($58)﹕麵的分量不多,只可分兩小碗。麵與台灣分店同樣彈牙,但湯底就略鹹,少辣。牛肉有三、四小件,並附有牛筋一件,很軟很香,不錯。油豆腐粉絲湯($32)﹕湯底清而不淡,適合用來清一清味蕾。湯內有油豆腐、腐皮肉卷及粉絲。油豆腐有豆香,不油;腐皮肉卷非常好吃,用多層簿腐皮包裹豬肉,味道有點像小籠飽的肉餡,但多了一份豆香;粉絲用上較粗身的,雖然較軟身,但配上淡淡的湯是另一番美味。蟹粉小籠飽($68)﹕主角最後才來到,它可是比普通小籠飽貴二十元。一咬下去,蟹粉好像比肉還要多,很香啊﹗貴二十元也值得。可是這款小籠飽只可一隻起、兩隻止,今次每人吃三隻有點膩。吃完三道菜,還是意猶未盡,決定再點多一道菜。放棄了小籠飽、荔芋小籠飽,點了個擔擔麵。經此一點菜,才發

油豆腐粉絲湯($32)﹕湯底清而不淡,適合用來清一清味蕾

吃完三道菜,還是意猶未盡,決定再點多一道菜。放棄了小籠飽、荔芋小籠飽,點了個擔擔麵。經此一點菜,才發現男友很愛擔擔麵,只是我不太愛吃,他才從來沒有點過。啊,和他一起八年,今天才發現,太遜了

擔擔麵($30)﹕點點蔥花、花生碎鋪在麵上,麵下浸着濃濃的花生醬,賣相真的一流。連着我最討厭的蔥花一起拌勻,再吃一口,原來簡簡單單的一款擔擔麵真的令人很感動,最後更努力令一點花生醬也不剩

食物美味、服務優質,下次當然會再來。然而,對比台灣分店,香港分店還雖努力。
  • 擔擔麵
2009-02-17 16 瀏覽
尋晚同朋友黎食生日飯,因為明知冇得訂檯,所以預早 6:00pm 去食~~3 個人叫左 5 樣野,有冷盤既牛腱、特色小籠包、蟹粉小籠包、排骨湯麵、牛肉湯麵~~上菜速度好快,2 分鐘內就送到 d 小籠包過黎,不過咬落去,完全冇果種好食既感覺........首先就係唔夠熱,皮又好似比較厚,見唔到入面既湯同肉,同之前係台灣果邊食既差左一段距離~~至於個排骨湯麵,其實只係塊排骨有成個碗咁大塊,遮住整個麵餅,應該改名做豬排湯麵~~牛肉麵就覺得一般,但 d 湯好有牛肉味~~最讚既就真係只有服務比較好,但自私講句,點解歡迎同多謝呢 d 說話要講國語........雖然明知係台灣過黎既食肆,但感覺有點怪.....如果真係因為食完台灣鼎泰豐而想係香港重溫果種味道,呢間俾唔到果種滿足感大家,有其形而冇其髓........食一次就夠,唔想再去了........

牛肉麵就覺得一般,但 d 湯好有牛肉味~~

2009-02-16 29 瀏覽
*** 香港vs台灣 ***話說小弟二月頭到過台北,一月中朋友就請我到這裡食先。當晚近八時才到,門外當然多人等啦… 等了半小時入座。我們點了遠近馳名的小籠包、菜肉蒸餃、排骨湯麵、及蝦仁肉絲飯....轉眼間就先後來了,很快,真的非常快!下面有食家說是「超音速」也不為過!除了小籠包外, 排骨湯麵都好好味,但菜肉蒸餃和蝦仁肉絲飯就給比下去了,雖然炒飯的蝦係大隻,又香,但就是乾了點和硬了點。當時朋友說:「這裡的小籠包係好食,不過好貴... 台灣一籠十二隻才四十幾港元;香港就同樣價錢只得六隻!」 (真係喎... 見上圖)店子運作很忙,但侍應都很有禮貌。最記得連站在廁所門外的女工,在客人離開時,都猛鞠躬並多次說:「多謝惠顧!」,真有點受寵若驚呢。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~好了,吃過香港的店,小弟半個月後跟團到台北,試過忠孝店的菜色和服務…朋友說的沒錯,一打小籠包比香港便宜,質素相若。Menu 內菜式和香港都差不多,可見店方沒有刻意遷就其他地方的口味。到台北才知,原來牛肉湯都好正!好清但好有牛肉味,又唔肥!至於服務呢… 哈哈,男士一定喜歡,因為侍應差

*** 香港vs台灣 ***

話說小弟二月頭到過台北,一月中朋友就請我到這裡食先。

當晚近八時才到,門外當然多人等啦… 等了半小時入座。

除了小籠包外,
排骨湯麵都好好味,但菜肉蒸餃和蝦仁肉絲飯就給比下去了,
雖然炒飯的蝦係大隻,又香,但就是乾了點和硬了點。

當時朋友說:
香港就同樣價錢只得六隻!」
(真係喎... 見上圖)

店子運作很忙,但侍應都很有禮貌。
最記得連站在廁所門外的女工,在客人離開時,
都猛鞠躬並多次說:「多謝惠顧!」,真有點受寵若驚呢。

朋友說的沒錯,一打小籠包比香港便宜,質素相若。

到台北才知,原來牛肉湯都好正!好清但好有牛肉味,又唔肥!

至於服務呢… 哈哈,男士一定喜歡,因為侍應差不多是清一色長腿美少女哦!

導遊(自稱日本名「根本英俊」
)還打趣說,
他扣少幾粒領口鈕,就可以有不少著數呢!
她們都很有效率,亦十分有禮。

總之,鼎泰豐是台北傳開來的...
雖然現在香港、深圳、北京、上海、和世界各地都有,
但說正宗、說便宜當然要到台北了。

小籠包... 比較
排骨湯麵
牛肉湯
香港店沒有的... 秀色可餐!
小籠包... 比較
排骨湯麵