2009-04-28
為了慶祝自己公司今年仍有花紅出,我特別約了爸媽及男朋友係星期六在鼎泰豐開門營業左右(上午11時30分)飲茶,試下佢出名既小籠包及其他點心。真係唔夠運,個陣剛剛落好大雨,大家都好狼狽由地鐡站一直走入新港中心,之後再快速搭扶手電梯上去鼎泰豐。不過,時間仍然係11時15分,要係門口等多陣。約11時30分,鼎泰豐終於開門啦!佢地約有10個員工排列一邊,當每枱客人係門口行入去時,佢地就用國語大叫 “你好,請往裡面坐”,講得唔多正但都算有禮貌。我地坐低之後就打開點心餐牌看看有甚麼好食,當然首先要睇佢既小籠包先啦。有蟹粉和特色兩樣,前者$68/6個後者$48/6個,而其他點心價錢都係差不多。比起平時食開$10-$20一碟稻香點心真係貴咗截,但心諗既然佢出名就一定唔會平,所以我亦唔吝惜叫左7、8樣嘢:蟹粉小籠包、特色小籠包、擔擔麫、荔芋香包、蝦仁蛋炒飯、蒜蓉油麥菜、滷水牛展、燻魚等等。燻魚:唔錯,只有主骨唔會食,條魚係倉魚所以魚質較實都幾特別滷水牛展:亦唔錯,很薄片,味到與出面食差不多擔擔麫:麫質口感爽,花生味道好,辣味適中,但份量不多蝦仁蛋炒飯:呢個飯炒得真係好好味,啲蝦仁好新鮮,蛋好滑,但份量不多
燻魚:唔錯,只有主骨唔會食,條魚係倉魚所以魚質較實都幾特別
滷水牛展:亦唔錯,很薄片,味到與出面食差不多
擔擔麫:麫質口感爽,花生味道好,辣味適中,但份量不多
蟹粉小籠包、特色小籠包:其實佢最好食既地方係個皮好有心機整,薄得來很滑,好平均的一塊小籠包皮,入口唔痴牙,肉汁多,感覺非常一流。當然只有6個真係好想再多啲。
蒜蓉油麥菜:油麥菜幾嫩,味到與出面食差不多
荔芋香包:用小籠包皮包住啲甜芋頭蓉,感覺有些怪,但亦唔錯
總體來說,間唔中來慶祝食一餐就幾好,但我覺得成日食就唔係好低。除非你鍾意食小籠包永遠唔厭,否則每人$130至$150就幾貴。佢好食過稻香20%但就要比多100%錢。
P.S.我地食到咁上下見到蘇絲黃個助手肥大肉厚既泰山都來食嘢,佢真人好啱我同我男朋友杯茶但可惜拖住條女一齊來。