2025-05-26
今晚同友人係屯門食火鍋任飲任食,估唔到仲有點心任食, 未見過兩者同時做任食,超吸引,一次滿意我食慾。我地點C餐 $348的 2小時任飲任食, 星期六 +$10,不過有85折,最後 $680/2位 食到超級飽。湯底揀左椰香冬陰公,香辣帶椰香,越食越辣,但味道吸引。紅燒牛肉湯,微微辣帶牛肉香味。澳洲純血和牛肩肉,唔會太多脂肪,牛味濃郁,鮮嫩口感,入口唔使點咬就吞到,味道好正。澳洲精選牛板腱,連住中間的筋位,牛肉嫩腍中帶點爽脆口感,好咬好味。澳洲上腹牛五花,纖維跟筋膜較多,肉的紋理也粗,但脂肪較多,入口有牛脂香。澳洲Q彈牛五花趾,酥脆肉質帶有筋膜,口感彈牙有嚼勁,多肉汁且鮮甜。豬梅花好嫩嫩彈彈,豬味都重,入口不會膩。海蝦大隻,肉質爽彈,食左10幾隻都係保持水準,好滿足。麻辣鴨血唔算太辣,也不太麻,大人細路都食到,鴨血味道幾濃,爽滑口感。鳳城鮮蝦水餃,調味剛好,有爽口鮮蝦同木耳絲,好咬多汁,鮮味突出。扇貝唔算好大隻,不過肉質嫩腍。蝦滑爽彈,蝦味都重。墨魚滑鮮甜,同樣彈牙好味。牛舌芯夠薄好快熟,口感爽脆,非常好咬。 蛋餃吸盡湯汁的味道,好正。任食點心都好吸引, 雖然選擇不多, 但蝦餃燒賣是必有的
海蝦大隻,肉質爽彈,食左10幾隻都係保持水準,好滿足。