2023-05-29
今次揀咗間主要食A5和牛放題,打算食高質牛肉食翻夠本。北海道豆乳玫瑰芝士鍋以豆乳為湯底再加入濃郁嘅芝士,湯頭變得香濃有層次,飲落溫和順口又帶點玫瑰嘅香味,每日限量供應,手快有手慢冇!二人同行附送一份海鮮拼盤,店員會另外設置蒸爐去煮,我哋今次有日本牡蠣同大蝦,牡蠣食落鮮甜厚身,海水味濃郁,大蝦爽口彈牙。店員有計時器提供,8分鐘就食得,保證入口時海鮮不會overcook。火鍋放題配料豐富,選擇很多,主角當然係A5熊本黑樺牛,黑樺牛係日本熊本縣最高級嘅和牛品種,呢度可以一次過食到各種唔同部位,有牛小排、肩胛梅花、牛前胸、牛頸脊;外面比較難食到嘅有:和尚頭、玉子後腰肉和千本筋等,各具特色。個人最愛牛頸脊,牛油花均勻有致,食落牛味香濃。加單1份係等於一碟,所以份量頗大,建議每次追加1份就好了,否則好難試得曬所有種類的食物。仲有其他配料,好似肉質鮮嫩嘅名水豚、芝香爆汁嘅芝士竹輪等都值得一試,熟食方面炸雞翼、酸辣皮蛋、拍青瓜一應俱全,性價比高。
北海道豆乳玫瑰芝士鍋