黑木亭居酒屋 (金馬倫道)

Black Wood Izakaya (Cameron Road)
2021-11-18 80 瀏覽
本來打算同朋友兩個人一齊慶祝生日,所以十日前已經訂定位,今日去個陣近7點鐘,點知一入到去就被招呼去坐中間個行既位,又近廚房位,d人係你身邊出出入入,地方又迫又窄,明明一早訂左位,個場仲有好多位,點解要招呼我地坐d甘既位呢?甘我訂位又有乜意思呢,一路睇menu,一路就覺得不憤,又迫,突然見到隔離枱有對情侶又係坐睇左,之後覺得唔岩食,所以拎袋走人。我同個frd見狀又拎袋走埋一份。因為我覺得一早訂位就係希望有位同舒服dd姐,加上食生日飯都唔打算睇錢叫野食,想叫就叫,但係又諗到一陣叫野食連位都放唔落既時候,就覺得何必比錢搵難受😣,加上尖沙咀大把野食,根本就唔怕無得食,所以起身走人係岩既,最後轉陣去左食韓國菜食韓燒,地方寬敞野食ok,更加覺得決定無錯,呢間野請我都唔會再去。
2021-11-18
慶祝紀念
生日
2021-11-18 76 瀏覽
朋友生日,當然要搵間高質少少的餐廳吧。位於尖沙咀金馬倫道,臨時近地鐵,交通方便。門口有半小時泊車錶位。餐廳內還有廚師發板,因應市場海鮮而提供高質素嘅壽司。樓梯佈置好有特色,充滿日式風情。讓人行過都心痛特別好。免治雞肉棒$58雞肉棒味道鮮且香,里面除左雞肉之外,有一粒粒軟骨,夠口感,而且不是坊間死實的口感,反而很滑嫩,食落又有質感,值得一試。沾上生蛋槳又更加入味。燒白鱔$68一串約三小塊,無骨無腥味,燒到好香口,食落夠味,或者加上隨碟的檸檬汁,增加左酸味,更清新,會帶來新的味覺享受。加州卷$128外型好有心思,將一件件壽司砌成龍蝦狀外型,加上小點綴,隨碟有酸薑。牛油果蛋卷,青瓜,蟹柳的結合湊成完美的口味。三點刺身盛$168精美的擺碟,乾冰帶來迷幻的效果,剌生味道鮮甜爽口。日本產A4和牛魔方(120g)$388像是一個寶藏盒那樣裝好一粒粒的牛和粒,一口一粒,入口即化,牛肉味非常濃厚,充滿口腔之中,大家都不如主地說出好味。食完一粒原味之後,此時可以試吓混合沙律菜一齊吃,又是另一種風味,我本人覺得不用沾任何醬汁或混合沙律菜是最能直接品嘗它的美味。飲品有左:北海道士多啤梨牛乳乳酸$48右:蜜桃烏
朋友生日,當然要搵間高質少少的餐廳吧。
餐廳內還有廚師發板,因應市場海鮮而提供高質素嘅壽司
樓梯佈置好有特色,充滿日式風情。讓人行過都心痛特別好。
免治雞肉棒$58
燒白鱔$68

加州卷$128

三點刺身盛$168
精美的擺碟,乾冰帶來迷幻的效果,剌生味道鮮甜爽口。

日本產A4和牛魔方(120g)$388
飲品有
左:北海道士多啤梨牛乳乳酸$48
右:蜜桃烏龍紅茶$58
北海道士多啤梨牛乳乳酸,甜度適中,飲得之餘還有粒粒士多啤梨果粒,很是有趣。
蜜桃烏龍紅茶味道香甜,有淡淡玖瑰的清香,令人享受。
碟配合餐廳裝橫和風格,係一朵櫻花,嫩嫩的粉紅色令人心情愉悅,增加進餐食欲。的確特別有心思。

放工後到尖沙咀搵飯食,無意中搵到了呢黑木亭。驟耳聽過名,令我諗起笑傲江湖的黑木崖,即刻當左自己係令狐沖。黑木崖,不,黑木亭,聽我的疏堂大哥,谷歌講,黑木亭係有兩間分店的,一家就在天后呢。而尖沙咀呢間分店好似開左唔係好耐。OK,鎖定好目標,就呢間!餐廳就在國鈀大廈的右手邊,店鋪裝潢用了黑色做主色,不是地鋪,係樓上雅座。由於七點未夠,唔駛等位,好快就入座。餐廳另一特色就係每當新客到,除了一句“二三二一四”,仲會有"冬隆"堂鼓聲擊起迎賓,都幾得意呢。場內佈置好日式和風。蟹將軍薯仔沙律以蟹殼盛載蟹肉薯蓉沙律,味道清新,蟹肉味道若隱若現,愈吃愈醒胃愈起勁,係一道不錯開胃小菜。炸櫻花蝦豆腐既然點了蟹將,蝦兵也不容錯過。一粒粒鮮嫩豆腐,醮了混了洋蔥等配料的粉漿油炸後上碟,豆腐下有少許醬汁伴碟,豆腐粒上有明太子畫龍點睛。豆腐大小適中,一口一粒,有足夠時間和空間俾條脷去感受嗰種外酥內嫩的口感,而且仲有櫻花蝦碎,作為第二道開胃小菜,已經成功觸動到我倆的味蕾深處。呑拿魚拼盤既然有蟹又蝦。魚不能少,呑拿一行五兄弟走了出來,呑拿,中拖,大拖,火炙,軍艦也列陣在前,魚質鮮味,飯比例輕巧而小,令整件壽司外觀看起來更

炸櫻花蝦豆腐
吞拿魚拼盤

呑拿魚拼盤
既然有蟹又蝦。魚不能少,呑拿一行五兄弟走了出來,呑拿,中拖,大拖,火炙,軍艦也列陣在前,魚質鮮味,飯比例輕巧而小,令整件壽司外觀看起來更飽滿更珍寶,件件都令人愛不釋手。伴碟的wasabi大大舊,清新辣度適中,一嚐就知係靚wasabi,點多多都唔會攻鼻。

芒果芝士龍蝦
既然魚蝦蟹都召喚了。不如來多個熟食,龍蝦肉彈牙生鮮,配上芝士同芒果醬汁,顏色鮮艷,香濃不膩。芝士軟腍腍,食到lam匙羹,欲罷不能。

飲品。士多啤梨牛乳乳酪(左),味道甜甜,士多啤梨果肉同埋乳酪混然天成。右邊為蜜桃烏龍熊茶,比士多啤梨嗰杯冇咁甜,係一種清新的感覺。
2021-11-17
吞拿魚拼盤
2021-11-17 37 瀏覽
天后嘅高質居酒屋黑木亭喺尖沙咀開咗新分店,店舖更靚更寬敞!食物質素依舊高質穩定,開業不久已常常滿座,場內氣氛熱鬧,係飲酒用餐嘅聖地!三色刺身盛 $168三文魚魚味濃郁、油甘魚帶圊爽嘅油香、劍魚腩真係鮮甜到不得了,正!日本產A4和牛魔方 $388新張優惠,A4和牛免費升級上A5!A5和肉粒十分香口,一咬即爆出大量濃厚嘅肉汁,而且肉質超級軟綿,近乎入口即溶,完全唔需要再加任何配料,真係超正,推介!加州卷 $128砌成拱橋形狀嘅加州卷,勁有特色!燒白鱔 $68白鱔燒至極香口,配埋醬汁真係好惹味!免治雞肉棒 $58醬汁濃甜惹味,蛋黃濃香嫩滑!北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48有香甜嘅士多啤梨味,又有乳酸飲品嘅爽涼感覺!蜜桃烏龍熊茶 $58可愛嘅熊仔茶味冰,保持冰涼又唔會愈飲愈淡!

三色刺身盛 $168

日本產A4和牛魔方 $388

加州卷 $128
砌成拱橋形狀嘅加州卷,勁有特色!

燒白鱔 $68
白鱔燒至極香口,配埋醬汁真係好惹味!

免治雞肉棒 $58
醬汁濃甜惹味,蛋黃濃香嫩滑!

北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48
有香甜嘅士多啤梨味,又有乳酸飲品嘅爽涼感覺!

蜜桃烏龍熊茶 $58
可愛嘅熊仔茶味冰,保持冰涼又唔會愈飲愈淡!

2021-11-17 36 瀏覽
一入到去已經好似去左日本 超多日本既裝飾~ 啲杯杯碟碟都非常精緻😍 打卡一流😚加州卷 $128擺盤都好搞笑😆 好似條橋咁 味道正常~ 可能因為會整個橋出黎所以飯比較黏口一啲🧐蜜桃烏龍熊茶 $58呢杯勁cute😍😍有個熊仔冰係到 好似浸緊溫泉既feel😜 味道偏甜 蜜桃味好出 但烏龍茶味唔係好出😎北海道芒果牛乳乳酸 $48呢杯酸酸甜甜 都幾好飲 比起上面個杯無咁甜 芒果味都幾出🤪白鱔 $68好肥美 不過有一舊好多骨 但有啲又無骨喎免治雞肉棒 $58三點刺身盛 $168刺身都好新鮮 夠凍 三文魚肥美 油甘魚都唔錯👍🏻日本產A4和牛魔方(120g) $388 呢個我地覺得太貴🥲 比想象中多筋 所以有啲咬唔開🥺 偏肥

加州卷 $128

刺身都好新鮮 夠凍 三文魚肥美 油甘魚都唔錯👍🏻

日本產A4和牛魔方(120g) $388
呢個我地覺得太貴🥲 比想象中多筋 所以有啲咬唔開🥺 偏肥
2021-11-17 35 瀏覽
好耐無同朋友係尖沙咀食飯,唔知食咩好係OpenRice見到賣廣告見新開,應該唔年太差,所以就俾個機會佢整體都覺得唔錯,朋友覺得性價比高我地三文魚同三文魚腩都試過覺得三文魚都唔會差過三文魚腩唯一個覺得唔好係落單唔太方便連壽司都要每樣同店員講要落幾多至少有表格剔下會方便d呢間店好似仲有得唱K 見到d人係房到拎住支咪掛住食,無影曬d相朋友話會再黎食職員服務唔錯,環境唔錯,係張枱細左d不過佢地有係椅子下面提供籃俾客人放野
好耐無同朋友係尖沙咀食飯,唔知食咩好
係OpenRice見到賣廣告
見新開,應該唔年太差,所以就俾個機會佢
整體都覺得唔錯,朋友覺得性價比高
我地三文魚同三文魚腩都試過

呢間店好似仲有得唱K

見到d人係房到拎住支咪

掛住食,無影曬d相
朋友話會再黎食
職員服務唔錯,環境唔錯,係張枱細左d
不過佢地有係椅子下面提供籃俾客人放野
餐廳:黑木亭居酒屋 (尖沙咀)地址:尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下-1樓之前喺天后已經食過 @blackwoodizakaya 呢間日式居酒屋🏮,最近佢哋喺尖沙咀金馬倫道開咗一間分店,我就緊喺要去捧吓場啦😎,畢竟果次去食佢哋嘅海鮮幾有驚喜🤩尖沙咀呢間黑木亭佔地更大,行上幾層樓梯,已經慢慢見到好多日本街頭先見到嘅燈牌、油紙傘等,無論喺裝飾、牆身定餐枱上嘅餐具都充滿住濃厚嘅日本地道風味🇯🇵,整體感覺有三四千呎,座位都幾多✝️炸櫻花蝦豆腐 $98好特別嘅炸櫻花蝦豆腐,外層沾滿一隻隻香脆嘅櫻花蝦🦐,咬開有嫩滑入口即溶嘅玉子豆腐,以往炸豆腐比我嘅感覺喺炸過之後豆腐會變硬同變老,但餐廳拿捏個火候又幾好,兩種口感形成強烈對比🆚,而用嘅醬汁唔會過鹹,蘸少少嚟調味就啱啱好👍✝️芝士鰻魚三重奏 $168一共六舊嘅芝士鰻魚卷望落就已經相當吸引🤤,將Mozzarella cheese整成碎粒狀、新鮮同埋火炙處理🔥,三重芝士口味加入壽司卷之中,配埋大大條燒鰻、蟹籽、青瓜🥒、紫菜等,既豐富又「芝」味🧀✝️鮮蝦青蘋果沙律 $108將3隻大鮮蝦一開二🦐,放喺裝滿爽甜青蘋果🍏、蟹籽、蕃茄仔、沙律菜嘅木兜上面,加入沙律
餐廳:黑木亭居酒屋 (尖沙咀)
地址:尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下-1樓

尖沙咀呢間黑木亭佔地更大,行上幾層樓梯,

✝️炸櫻花蝦豆腐 $98
好特別嘅炸櫻花蝦豆腐,外層沾滿一隻隻香脆嘅櫻花蝦🦐,

✝️芝士鰻魚三重奏 $168

✝️鮮蝦青蘋果沙律 $108
將3隻大鮮蝦一開二🦐,放喺裝滿爽甜青蘋果🍏、蟹籽、蕃茄仔、沙律菜嘅木兜上面,加入沙律醬撈勻嚟食,
特別一讚啲蝦已經挑走咗蝦腸,食落新鮮彈牙,唯一就喺貴咗少少🤏

✝️蜜桃烏龍熊茶 $58
超得意嘅熊仔冰茶😍,熊仔冰冰浸咗喺陣陣蜜桃同烏龍茶香嘅冰凍溫泉入面🐻,
望住佢浮喺面真喺好得意😆,緊喺要影多幾張相先啦📸
2021-11-16
10 分鐘 (堂食)
2021-11-16 42 瀏覽
知道黑木亭終於係尖沙咀新開分店,一直都想去就book左試下,裝修都好有日本特色,有花心思裝修同佈置,餐廳每枱間隔寬敞,坐得好舒服,同朋友傾計岩晒!蟹將軍薯仔沙律🥗$108擺盤好靚,用蟹殼盛載住充滿蟹肉既薯仔沙律,每一啖都有蟹肉既口感,同朋友share食一個都好有飽肚感!芒果芝士澳洲龍蝦🦞$288好用心地將所有龍蝦肉剝出黎!再配上香濃芝士同香甜芒果 🥭 味道份外搭配,如果覺得芝士味唔夠 仲可以係蟹殼上面嘅芝士醬再點食!吞拿魚拼盤 $288每一件吞拿魚都好新鮮又肥美,拼盤包括有吞拿魚軍艦、火炙吞拿魚、吞拿魚、中拖羅及大拖羅壽司,入口即溶!超級推薦!高質!炸櫻花蝦豆腐 $98炸豆腐炸得好靚!好吸引!表面鋪滿咗櫻花蝦,外面脆卜卜入面仲係滑嘟嘟豆腐!點少少醬油汁,非常好食!醬汁浸住但又唔會太咸! 北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48入面有士多啤梨肉,有d咬口,幾好飲不過偏甜,酸酸甜甜好醒胃!蜜桃烏龍熊茶 $58依杯真係有驚艷到我!隻熊仔超級可愛又吸睛,仲要好好飲!熊仔係蜜桃茶製成,所以就算飲到尾都唔會令個成杯野飲變淡,濃濃的蜜桃味同烏龍茶勁夾,仲有少少玫瑰花點綴,外觀靚仲要好好飲,依杯我比100分!

蟹將軍薯仔沙律🥗$108

芒果芝士澳洲龍蝦🦞$288

吞拿魚拼盤 $288

炸櫻花蝦豆腐 $98

蜜桃烏龍熊茶 $58
9 0 後 的 味 蕾 🔥🔥保持天后總店水準🔥🔥.一見到黑木亭話開分店,已經bookmark左啦!天后黑木亭都出名好食,估唔到尖沙咀擴大左咁多都保持咁高水準😍.🪄升級M5日本和牛魔方賣相💯,透明玻璃盒霧出濃濃白煙,一粒粒和牛切得相當工整,令人唾涎,暖熱既溫度、一咬就油脂含量爆發,口感軟綿 粒粒表面有少少鐵板燒既焦味,提升肉味既層次.🪄免治雞肉棒呢道菜我第一次就係天后總店食,一試難忘,佢將免治雞肉撈埋雞軟骨,製成棒狀,雞軟骨卜卜聲,非常有口感,配埋日本新鮮雞蛋🥚,一層薄薄既蛋漿包裹住雞棒,好滋味.🪄蟹甲羅燒 蟹膏味道濃郁得嚟唔腥,混和甜甜地既蟹肉,同微微咸既細蟹籽,非常滋味,米通餅仲要好大塊,又夠好脆.🪄刺身片片厚身、新鮮、零腥味🪄白鱔:皮微微脆口、鱔肉唔腥又無乜泥味,仲要爽口,肉咬落去都唔會散哂.🪄加州卷造型非常創新、又考功夫,足料、甜蛋好甜.🪄蜜桃烏龍熊茶一定要叫,蜜桃味濃,都遮蓋唔到烏龍茶既清香.🪄士多啤梨牛乳乳酸乳酸唔會好甜,但味道又夠,賣相精美.🧑‍🍳另外想讚下店舖既職員非常友善,送蛋糕仲會唱埋生日歌,非常溫馨窩心
9 0 後 的 味 蕾

🔥🔥保持天后總店水準🔥🔥
🪄升級M5日本和牛魔方

🪄免治雞肉棒

🪄蟹甲羅燒

🪄刺身片片厚身、新鮮、零腥味

🪄加州卷
造型非常創新、又考功夫,足料、甜蛋好甜

🪄蜜桃烏龍熊茶
一定要叫,蜜桃味濃,都遮蓋唔到烏龍茶既清香

🪄士多啤梨牛乳乳酸
乳酸唔會好甜,但味道又夠,賣相精美

黑木亭以前喺天后食過,估唔到而家尖沙咀都有分店!仲要大間好多!多咗好多打卡位。蜜桃烏龍熊茶58北海道士多啤梨牛乳乳酸48兩杯飲品都超特別,我就鍾意飲熊仔嘅茶,因為佢隻熊仔都係蜜桃烏龍茶,甜甜地小清新。白鱔68免治雞肉棒58兩款都好正,白鱔就比較口感爽脆,而免治雞肉棒裏面好似有啲雞軟骨粒粒,點上生日本蛋黃,口感味道都一流。加州卷128豐富配料點上沙律醬一流,最鍾意佢就係個表面整到好似一條橋咁,似係橙色彩虹橋!打卡就最啱!三點刺身盛168三文魚x3、油甘魚x3、劍魚腩x2三款都非常肥美,當中油脂最多一定係劍魚腩,平時比較少食到。另外三文魚、油甘魚都相當鮮味日本產A4和牛魔方388壓軸不得不提嘅係呢一款類似斜斜地正方形嘅魔方,裏面全部都係A4和牛油脂滿滿,而且佢整到啱啱好五成熟,可以配搭其他例如芥末等等嘅調味,都好夾。打卡環境

蜜桃烏龍熊茶58

三文魚x3、油甘魚x3、劍魚腩x2

日本產A4和牛魔方388

打卡環境
2021-11-13 2145 瀏覽
「黑木亭居酒屋」原來係尖沙咀開咗分店,他們食物質素高之外,廚師嘅心思擺盤,更令我經常光顧😁😁日本產A4和牛魔方(120g)$388日本和牛被譽為世界上最高價的牛肉,一吃下脂肪甘甜的味道會在口中擴散開來,肉味濃郁,口感柔軟,肉與油花的味道分布均衡😍😍三點刺身盛$168三文魚刺身,肉質细嫩鲜美,油甘魚刺身,非常厚實滑嫩,魚肉細緻甘甜、又多膠質,劍魚腩刺身,肉白略帶漂亮的淡紅色,肉質柔軟脂肪多,鮮甜而不油膩。真令人食指大動😋😋汁燒白鱔 $68餐廳安排三款不同口味可以選擇,鹽燒,汁燒,麻辣,燒得魚皮脆卜卜,鱔肉金黃,甜甜哋加上燒白鱔的魚香多回味🤤🤤免治雞肉棒$58燒得金黃啱啱好嘅免治雞肉棒,咬落食到雞軟骨碎,非常爽口,配上生雞蛋,食落更加滑溜😋😋加州卷$128用紫菜同壽司飯捲起青瓜、蟹柳、牛油果同蛋黃醬,面頭灑滿蟹子,不同口感層次,食極都唔厭😋😋北海道芒果牛乳乳酸$48芒果牛奶乳酸有種透心涼嘅感覺,酸酸甜甜,最特別灑上芒果風乾粒粒,令整杯飲品嘅芒果味更濃郁,好好飲😋蜜桃烏龍熊茶🐻$58一杯隻合吸睛👀,好飲,可愛一身嘅特飲,一見到就勁開心。熊仔係蜜桃冰做,有食用花點綴,一啖飲落去有驚喜。濃濃的蜜

日本產A4和牛魔方(120g)$388

三點刺身盛$168
三文魚刺身,肉質细嫩鲜美,
油甘魚刺身,非常厚實滑嫩,魚肉細緻甘甜、又多膠質,
真令人食指大動😋😋

汁燒白鱔 $68

免治雞肉棒$58

加州卷$128

北海道芒果牛乳乳酸$48

蜜桃烏龍熊茶🐻$58
一杯隻合吸睛👀,好飲,可愛一身嘅特飲,一見到就勁開心。熊仔係蜜桃冰做,有食用花點綴,一啖飲落去有驚喜。濃濃的蜜桃🍑味結合烏龍茶香,完美的結合👍👍

2021-11-07
2021-11-13 45 瀏覽
高質日本料理同朋友幫襯尖沙咀高質的日本料理,好好味,環境又令!打卡一流!叫左個三點刺身盛,刺身好新鮮,又厚切。食落好鮮甜!呢個都幾飽肚。日本A4和牛魔方好正,好有牛味!好高質数的牛肉!個菜式賣相都好令,配上乾冰,影相打令的點!燒白鱔串一流!呢個好好食,食物新鮮,配埋醬汁,好彈牙又有咬口!燒免冶雞肉串加上生雞蛋汁好好味!加洲卷好飽肚,呢個表現中規中矩。飲品賣相好令,士多啤梨乳酸同蜜桃烏龍茶都好好飲!
高質日本料理

燒免冶雞肉串加上生雞蛋汁好好味!
加洲卷好飽肚,呢個表現中規中矩。
飲品賣相好令,士多啤梨乳酸同蜜桃烏龍茶都好好飲!

2021-11-13 26 瀏覽
#尖沙咀美食 #小蓮星呑食尖沙咀🔻 黑木亭居酒屋尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下-1樓/🧃蟹將軍薯仔沙律 $108用蟹蓋做碗嘅薯仔沙津,配上勁多肥仔醬同蟹子,醜胃有口感/🧃炸櫻花蝦豆腐 $98豆腐yum上櫻花蝦炸,表面香脆惹味,入而入口即溶/🧃吞拿魚拼盤 $288一共有5件,件件都有不同特色,拖羅油香好正,炙燒入口即溶!/🧃芒果芝士澳洲龍蝦 $288用左芒果芝士焗,鮮甜又咸香/🧃北海道芒果牛乳乳酸 $48芒果乳酸飲得多,有奶香嘅就未飲過,奶香正,多個層次。/🧃蜜桃烏龍熊茶 $58隻熊仔勁cute!!係用茶雪成嘅熊仔冰!蜜桃加烏龍茶,絕配!///#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#尖沙咀美食 #小蓮星呑食尖沙咀
🔻 黑木亭居酒屋
尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下-1樓
🧃蟹將軍薯仔沙律 $108
用蟹蓋做碗嘅薯仔沙津,配上勁多肥仔醬同蟹子,醜胃有口感

🧃炸櫻花蝦豆腐 $98
豆腐yum上櫻花蝦炸,表面香脆惹味,入而入口即溶

🧃吞拿魚拼盤 $288
一共有5件,件件都有不同特色,拖羅油香好正,炙燒入口即溶!

🧃芒果芝士澳洲龍蝦 $288
用左芒果芝士焗,鮮甜又咸香

🧃北海道芒果牛乳乳酸 $48
芒果乳酸飲得多,有奶香嘅就未飲過,奶香正,多個層次。

🧃蜜桃烏龍熊茶 $58

///
1K
2021-11-13 119 瀏覽
黑木亭洋溢東瀛風情,沿著樓梯,店內掛滿七彩繽紛的紙傘、紅葉佈置,進入餐廳時,侍應敲打鼓聲,歡迎客人光臨,充滿日本居酒屋氣氛。木傢俱陳設,坐在櫻花樹下,如沐春風,安坐於卡位,品嚐滋味盛宴。芒果芝士澳洲龍蝦 $288龍蝦被濃濃的芝士覆蓋著,可以拉出長長拉絲,十分邪惡。龍蝦肉肥美、厚彈,口感濕潤,芝士酥香配上鮮味蟹籽,滋味舔舔脷。入口帶濃郁的龍蝦鮮香,鮮味迫人,加上芒果汁的提升,每口都是幸福的感覺! 炸櫻花蝦豆腐 $98炸豆腐外脆內軟,豆腐舖滿櫻花蝦和蘿蔔蓉,即使浸泡在甜醬油中,外層也不會軟塌。香口的惹味中沁出純樸豆香,十分回味。蟹將軍薯仔沙律 $108奶滑的薯蓉,清甜黏稠,填滿了蟹殼,清爽味蕾。每口夾雜一絲絲蟹肉、蟹籽,啖啖蟹籽鮮香,配上青瓜和車厘茄,十分開胃。吞拿魚拼盤 $288拼盤有: 吞拿魚、中拖羅、大拖羅、京蔥吞拿魚軍艦及燒吞拿魚拼盤,由淡味吃到油脂豐盛的,慢慢細意品嚐。吞拿魚軍艦被脆卜卜紫菜包著,大啖咬下去,肉質綿潤,一脆一滑的雙重口感,真的不錯。最愛大拖羅油脂豐盈,緩緩在口中溶化掉,大飽口福。吞拿魚腩有微微火炙焦香,保持半熟狀態,散發魚油甘香,惹味細膩,入口鮮甜、滑溜,滿滿的幸

芒果芝士澳洲龍蝦 $288

炸櫻花蝦豆腐 $98

蟹將軍薯仔沙律 $108

吞拿魚拼盤 $288

最愛大拖羅油脂豐盈,緩緩在口中溶化掉,大飽口福。吞拿魚腩有微微火炙焦香,保持半熟狀態,散發魚油甘香,惹味細膩,入口鮮甜、滑溜,滿滿的幸福感。

北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48
牛乳乳酸拌勻後變成粉紅色,十分夢幻,冰涼可口,呷一口充滿草莓甜香,感覺甜思思。

蜜桃烏龍熊茶 $58
杯中3D的熊熊冰塊,打卡度高。蜜桃烏龍茶清潤香甜,冰震的茶香,和蜜桃融合後更蜜甜,清爽怡人。
2021-11-11 64 瀏覽
哈日友人又帶我去咗轉"倪日本之旅",想輕鬆吹水開餐莫過於去居酒屋啦又入門口開始到上到樓上用餐區,佈置都好日系,每當有客人入座都會有打鼓聲歡迎,有一刻都真係覺得自己去咗當地居酒屋黎到居酒屋,酒類飲品梗有多選擇,清酒仲有買一送一優惠。今晚"唔酒",皆因被呢兩杯特飲吸引住...................就係蜜桃烏龍熊茶 ($58)同北海道士多啤梨牛乳乳酸 ($48),外型趣緻可愛,兩杯味道都充滿果香甜味,絶對搶到女生芳心!  蜜桃烏龍熊茶,用"熊"茶代替"紅"茶,因為真係有隻"熊"係入面架...................SO BEAR~~~食日本嘢指定動作: 先食個刺身,三點刺身盛 ($168),包括三文魚,油甘魚,劍魚腩,魚.....係呀.....全部都係魚,食多D魚好呀嘛!三款刺身全部都係厚切,食起黎相當有滿足感,餘味甚長....加州卷就好多地方都有得食,但拱橋型嘅加州卷 ($128)都係第一次見外型獨特,材料都係一貫加州卷,已切好一件件再砌成型,份量都幾飽肚!食完剛好到串燒類代表出場 : 免治鷄肉棒($58)及汁燒白鱔 ($68)免治鷄肉棒要點埋雞蛋一齊食增加香滑度,食到軟

三款刺身全部都係厚切,食起黎相當有滿足感,餘味甚長....

免治鷄肉棒要點埋雞蛋一齊食增加香滑度,食到軟骨嘅爽脆,唔係一味得舊肉,口感多樣化!

汁燒白鱔燒至魚皮香脆,肉質仍然嫩滑,但要小心肉帶有細骨,趁熱食啦喂!!

呢客充滿"仙氣"叫做日本產A4和牛魔方 ($388/120g) (A4和牛原來有得免費升級至日本產A5和牛,唔怪之得同餐牌唔對等啦 (哈哈),咁又唔錯喎!)

將和牛切成粒狀再略煎香外圍,入口油份係口腔內爆開,鬆軟無比,可以夾片炸蒜一齊食,又或者點少少芥末/芥辣食亦得!

仲有其他食物都想叫但今次人丁唔多,留待下次啦!