黑木亭居酒屋 (金馬倫道)

Black Wood Izakaya (Cameron Road)
2022-10-20 55 瀏覽
日本啤酒拉麵 (無酒精)呢杯野十足暗黑料理,上網一serch原來大有來頭! 全球各地都有呢款拉麵熱潮~ 而黑木亭係香港推間推出啤酒拉麵既餐廳,見佢大大杯啤酒,其寊係無酒精拉麵~ 啤酒上層十足芝士奶蓋,綿密又香濃,用特製長筷子夾起拉麵,拉麵會掛滿忌廉,食落好香滑~ 我都飲左一啖「啤酒」係濃郁既鰹魚湯,好咸,本身唔預有人會飲落肚LOL🤡海產細味六杯子 (尖沙咀限定)托盤識發光,整個賣相好岩打卡! 拖羅油醋沙律、生日本蠔、海玉子飯各兩杯,唔怕唔夠分! 生蠔味道濃郁、海膽鮮味十足、拖羅油香滿分,每一款都有驚喜!一口和牛三文治囉然無得揀和牛既生熟度,但餐廳都唔會煮到全熟!重點係和牛好厚切,外層金黃香脆,好似平時吉列牛。牛肉入口有咬口,但易咬開不失鬆軟又夠油花。濃煮鮑魚豚角醬汁超濃郁,豚角煮得非常入味!半肥瘦,脂肪入口即溶!最好食係鮑魚,香甜又彈牙
日本啤酒拉麵 (無酒精)

海產細味六杯子 (尖沙咀限定)

• 啤酒拉麵
  • 濃煮鮑魚豚角
  • 海產細味六杯
2022-10-20 821 瀏覽
成日係ig見到有人係呢度打咭 一直都好想黎 尋晚終於約左朋友黎試下喇餐廳既環境唔錯 以日本街景做主題 幾闊落 幾好坐 傾計一流首先黎既係兩杯造型好靚既飲品「北海道士多啤梨牛乳乳酸」同埋「蜜桃烏龍熊茶」「蜜桃烏龍熊茶」入面仲有隻冰熊仔嫁 好打耳呀 味道亦好好試咗佢地超人氣嘅「日本啤酒拉麵」 其實佢裡面係冇啤酒嫁 係造型黎彈牙既冷麵配上佢地秘製冷麵汁同埋自家製忌廉作泡沫出奇地夾 簡直食得又睇得 仲好有創意添呀😍接住落黎係同樣人氣爆燈既「海產細味六杯子」d杯仔分別係拖羅油醋沙律、日本生蠔配雞尾醬汁及新鮮海膽配玉子飯各兩杯食材好高質好新鮮 海膽夠鮮甜 生蠔夠juicy 拖羅茸夠香綿 啖啖都有驚喜之後係「一口和牛三文治」 吉列A5宮崎和牛肉配上外脆內軟嘅多士 每一啖都係享受最後係「濃煮鮑魚豚角」豚肉煮到好淋好入味 入口即溶 鮑魚亦炆得好淋身 職員既服務態度都好好呢度既食物靚得黎味道都好好 打咭一流🥰非常滿足既一餐🥰

餐廳既環境唔錯 以日本街景做主題 幾闊落 幾好坐 傾計一流
「蜜桃烏龍熊茶」入面仲有隻冰熊仔嫁 好打耳呀 味道亦好好
蜜糖烏龍熊茶

試咗佢地超人氣嘅「日本啤酒拉麵」
其實佢裡面係冇啤酒嫁 係造型黎
日本啤酒拉麵
接住落黎係同樣人氣爆燈既「海產細味六杯子」

一口和牛三文治
最後係「濃煮鮑魚豚角」
豚肉煮到好淋好入味 入口即溶 鮑魚亦炆得好淋身
職員既服務態度都好好
呢度既食物靚得黎味道都好好 打咭一流
🥰非常滿足既一餐🥰
蜜糖烏龍熊茶
日本啤酒拉麵
2022-10-17 39 瀏覽
📍呢間餐廳有2間分店, 今次我就去到位於金馬倫道嘅分店.🎎一入到去就覺得店內嘅裝飾好有心思, 用左好多日本風嘅物品去裝飾, 好靚~ 連餐具都一絲不苟, 用左不少與櫻花🌸有關嘅物品, 感覺就好似係日本嘅餐廳內用餐咁!巨無霸蟹蓋飯🦀原價$527依家做緊優惠只係$369.原隻麵包蟹放左係面, 蟹下面係用左炒飯作底, 麵包蟹好肥美多羔, 餐廳會提供埋手套及工具比客人, 唔怕整污糟隻手, 我地將啲蟹肉同埋羔拆晒先再撈埋炒飯一齊食, 口感豐富而且超鮮味, 好正!😍😍海產細味六杯子🥢原價$341 呢款都做緊優惠只係$239.賣相好吸引, 分別有拖羅蓉,海膽同埋生蠔各2杯,食材新鮮又鮮甜, 一道菜式可以食到3種海產, 好滿足!🤤🤤鴛鶯翠玉瓜🍢分別有明太子燒同埋芝士燒, 芝士燒平時就食得多, 原來用明太子燒翠肉瓜係咁好食, 明太子經過火炙後變得非常香口, 脆肉瓜一啖咬落去十分juicy仲食到蔬菜獨有嘅甜味, 好出色!💕豚肉年糕(韓式辣醬)年糕外包住豚肉一齊燒,年糕口感軟糯, 燒後更吸收豚肉嘅肉汁而變得香口!😋😋黑豚荔枝卷荔枝外包住黑豚肉, 荔枝嘅清甜中和左豚肉嘅膩感, 口感好清新!👍🏻👍🏻🍹蜜桃鳥龍熊茶
📍呢間餐廳有2間分店, 今次我就去到位於金馬倫道嘅分店.

巨無霸蟹蓋飯🦀
原價$527依家做緊優惠只係$369.

海產細味六杯子🥢
原價$341 呢款都做緊優惠只係$239.

鴛鶯翠玉瓜🍢

豚肉年糕(韓式辣醬)

黑豚荔枝卷

🍹蜜桃鳥龍熊茶, 淡淡烏龍茶味加埋香甜嘅蜜桃味, 仲有一舊好得意嘅熊bear bear冰係飲品上面, 好飲得嚟仲好打卡able! ; 北海道士多啤梨牛乳乳酸, 呢杯飲品賣相都好靚, 飲品入面有啲士多啤梨粒, 乳酸味濃, 重點係唔會太甜, 唔錯!
2022-10-16 58 瀏覽
同朋友慶祝生日,大家都話大家係後生仔女,咁當然要去一啲後生仔女鍾意打卡嘅地方,上網見到呢一間餐廳咁多特色食品,雖然有少少懷疑會唔會係打手,盡地一鋪,要去過先知。去到地下有職員好有禮貌幫我對對資料,然後叫我哋上3樓,一上到去見到地方唔算好大,但係裝修好有特色,仔女見到都好開心。由於一心嚟食打卡菜式,所以即刻order餐牌上面嘅龍蝦湯飯刺身二食,刺身shooter, 啤酒拉麵。當然唔少得特色飲品,包括芒果烏龍茶,北海道士多啤梨乳酸。個刺身Shooter上枱嘅時候有三色燈閃下閃下,好有氣氛,即刻舉機拍攝。刺身好新鮮,有碎吞拿魚,海膽,同埋生蠔,三樣都好味。餐廳經理好細心,建議我哋叫多一份,等每一個人都可以試到,不過我地爸爸仔女都唔食刺身,所以禮貌地婉拒經理一番心意。個啤酒拉麵打卡真係一流,上邊白色嘅似係有芝士味嘅忌廉,好滑。個面都彈牙唔會太淋。龍蝦刺身有氣派,一上枱又係打卡嘅焦點。特色飲品好靚,而且好清新味道好好。兩個人食啱啱好。二食做咗個龍蝦湯飯,但係湯唔多,俾飯索晒,有少少似risotto,飯入邊有啲本菇同豆腐仲有蔬菜粒,都幾豐富。拆開兩個龍蝦鉗撈飯食非常好。經理都有推介特色和牛,但係朋

龍蝦刺身有氣派,一上枱又係打卡嘅焦點。
特色飲品好靚,而且好清新味道好好。兩個人食啱啱好。

經理都有推介特色和牛,但係朋友唔食牛,如果喺佢哋面前食好似唔係太好。

忌廉薯條好味,忌廉好滑。

原本經理都有叫我哋叫麵包蟹炒飯,但係因為爹哋唔食海鮮同刺身,我哋會留返下次再嚟先食。要叫一啲佢食得嘅嘢,所以叫咗唔同嘅串燒。豚肉三色椒,同埋豚肉年糕有驚喜,仔女好鍾意。

之後仲試咗雜錦天婦羅同埋烏冬,好飽。姐埋單嘅時候先知道原來Openrice嘅優惠係有限制嘅,所以用唔到,不過最後經理俾咗個驚喜我哋,幫我哋做咗一個特別優惠,多謝晒,真係好開心,下次會同其他朋友再嚟。
芒果烏龍茶
  • 北海道士多啤梨牛乳乳酸
  • 蜜桃烏龍熊茶
  • 海產細味六杯
2022-10-15 38 瀏覽
今晚終於同閨密來試,上次經過門口被它的啤酒拉麵🍜和串燒吸引,這晚就叫咗佢來吃,比想像中大杯…好邪惡,原來啤酒的泡時忌廉汁,做型真的很讚🍺雖然拉麵浸在啤酒内,但麵質也算滑,平日都算多人幫襯,這晚也試了海產細味六杯子,味道都新鮮既,是日飲日本還買一送一,大大支兩個人其實飲一支都夠曬,所以另一支就可以打包回家再嘆,餐牌的食物種類唔算多,我們也叫了多碟串燒,冇限時、餐具很有日本🇯🇵感覺,服務也不錯👍😌,總結都係值得一去😋
啤酒拉麵
豚肉三色椒
清酒
海産細味六杯子
  • 海産六味杯子
最近慶祝朋友終於考完試🫶 就決定去一間尖沙咀特色居酒屋 吃個豐富又創新的日式料理٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و! 餐廳最近推出了新menu 包括超吸睛的巨型啤酒拉麵🍺🍜 以及 很有架勢的波士頓龍蝦刺身~ 兩款菜式都超有睇頭! -餐廳位於尖沙咀金馬倫道樓上鋪 雖然不是地鋪 但絕不影響它的人氣呢✨! 即是在周二晚上也座無虛席 大多也是三五知己一起到訪! 而餐廳裝潢上也符合居酒屋主題 用了日本卡通插畫🇯🇵 也在座位隔版之間放了不少酒瓶作裝飾! 也因為快到halloween的關係 餐廳加了萬聖節的裝飾 很有氣氛👹!🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 波士頓龍蝦刺身 ($448) 🦞店員推介的龍蝦二身 就是先享用波士頓龍蝦刺身 然後再將蝦殼煮成泡飯! 第一次吃龍蝦刺身 十分新鮮 (看到蝦鉗還會動的狀態!) 而且擺盤也很吸睛呢 放了乾冰在一個小壺子裡面 營造出仙氣效果💨! 口感比想像中更為爽彈嫩滑☺️ -✨ 石鍋龍蝦泡飯 🍲吃完刺身後 店員會收回龍蝦蝦殼 準備另一道石鍋泡飯! 泡飯在石鍋裡沸騰著 飯粒混入了雜菇、豆腐、蟹柳 再加上龍蝦湯汁 令飯粒都充滿龍蝦味🦞 但個人認為未夠濃味~ 而店員同時也會準備好夾蝦鉗的用具和手套 令你可以盡情

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 波士頓龍蝦刺身 ($448) 🦞

✨ 石鍋龍蝦泡飯 🍲
吃完刺身後 店員會收回龍蝦蝦殼 準備另一道石鍋泡飯! 泡飯在石鍋裡沸騰著 飯粒混入了雜菇、豆腐、蟹柳 再加上龍蝦湯汁 令飯粒都充滿龍蝦味🦞 但個人認為未夠濃味~ 而店員同時也會準備好夾蝦鉗的用具和手套 令你可以盡情吃鉗內的鮮甜蝦肉♪(´ε` )

✨ 日本啤酒拉麵 ($98)
這款啤酒拉麵挺有驚喜!🍺 初初以為啤酒杯裝拉麵 主要為了打卡 味道沒有太大期望~ 但竟然不錯吃!! 上面有層忌廉模仿啤酒泡 份量比較多但令湯底增添甜味 而啤酒湯就用不含酒精 味道像醬油味 拉麵麵條幼身彈牙 是打卡同時又好吃的拉麵😆

✨ 天婦羅茄子田樂燒 ($68)
天婦羅茄子外脆內軟🍆 上面淋上惹味醬汁和蔥花 一碟有12件 超有果腹感~

✨ 北海道士多啤梨牛乳乳酸 ($48) & 百香果撞檸冰 ($68)
乳酸味很濃 再加上士多啤梨的酸甜味🍓還有果肉粒🫶 另一杯超清新檸檬特飲 百香果味亦很突出👍

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 黑木亭居酒屋 (金馬倫道)
🗺️ 尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下-1樓
2022-10-14 549 瀏覽
《去返日本一轉🏯》———————————————-#黑木亭居酒屋 🏮-日本開關啦!但係啲機票仍然咁貴冇辦法第一時間衝去嘅可以嚟呢間位於尖沙咀嘅日式居酒屋😚好啱同朋友gathering,環境夠哂大,而且仿照日本街景,好有氣氛~-🦀 巨無霸蟹蓋飯賣相超吸睛,名符其實巨無霸😍大大隻有成20cm嘅麵包蟹放喺炒飯上面,蟹蓋入面係滿滿嘅蟹膏,撈埋落去個炒飯度,好豐富😚 蟹鉗都好大隻好多肉,仲可以落啲啲蟹醋去輕輕調味~-🌊 海產細味六杯閃閃吓好搶眼嘅海產杯,十分精緻,打卡一流😆 分別有鮮味十足嘅海膽、口感軟淋嘅拖羅蓉同味道鮮甜嘅生蠔,每款各兩杯,同朋友舉杯cheer好開心😀 特別中意吞拿魚蓉上面有三文魚籽,再用小針筒唧入少量嘅拖羅油醋,更加開胃🥰-另外我哋仲嗌咗啲串燒,豚肉年糕煙煙韌韌,上面淋上偏韓式風味嘅醬汁,味道濃郁🐽 黑豚荔枝卷感覺清新,更顯鮮甜😉 鴛鴦翠玉瓜口感爽脆,有齊芝士同明太子兩款醬汁,好特別💚-🐻 芒果烏龍熊茶蜜桃烏龍紅茶真係熊茶,隻熊仔冰浮喺上面,超可愛🧸 蜜桃烏龍味道清甜😚 💖 北海道士多啤梨牛乳乳酸士多啤梨嘅味道香甜,少女心爆發🍓 上面灑上咗細個會食嘅彩虹脆粒,充滿童趣🌈-⭐
《去返日本一轉🏯》
———————————————-
#黑木亭居酒屋 🏮
🦀 巨無霸蟹蓋飯
🌊 海產細味六杯
🐻 芒果烏龍熊茶
💖 北海道士多啤梨牛乳乳酸
⭐價錢參考:(另收加一)
巨無霸蟹蓋飯:$369
🍌抵deal 指數:8/10
💰人均消費:$500
2022-10-11
2022-10-13 117 瀏覽
今次黎到尖沙咀既一間居酒屋,就係俾佢個木桶飯吸引左😂仲有好多招牌菜,未有機會試得晒🤷🏻‍♀️當日想試個海膽杯,但店員好誠實咁話當日啲海膽冇咁新鮮,叫我地試下其他,好老實!《五點刺身盛 $298》刺身全部都好新鮮!!《A5宮崎和牛紫菜薄脆 $189》雖然賣相一般,不過和牛好嫩滑,配埋紫菜薄脆幾好食!《喜之次魚王木桶飯配鯛魚湯 $448》呢個真係必試👍🏻重點係個鯛魚湯,好濃郁,而且有成壺,飲到你飽😂喜之次都燒得好好,魚肉多汁,好鮮嫩!《雞軟骨串 $28》《厚燒豬頸肉串 $38》《白鱔 $68》串燒有幾款醬汁揀,我地揀左鹽燒,武士辣醬同汁燒,全部都唔錯!《蜜桃烏龍熊茶 $58》呢杯有隻熊仔好啱打卡,啲冰未溶個陣會有小小甜,等佢溶到咁上下就差唔多飲得😀當然甜度自己調較啦!最後仲有球雪糕送,一人一球,雪糕質地比較黏,幾好味!整體幾滿意呢間餐廳,值得回頭👍🏻黑木亭居酒屋尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下-1樓[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️
刺身五點盛

《五點刺身盛 $298》
刺身全部都好新鮮!!

《A5宮崎和牛紫菜薄脆 $189》
雖然賣相一般,不過和牛好嫩滑,配埋紫菜薄脆幾好食!
A5宮崎和牛紫菜薄脆

A5宮崎和牛紫菜薄脆
喜之次魚王木桶飯配鯛魚湯
蜜桃烏龍熊茶
雪糕
最近有間日本菜好出名,天后同埋尖沙咀都有,上網成日都見到好多媒體介紹,而且又有優惠,當然要試吓!裏面環境都幾大,亦都有獨立班房嘅房間,裝修好靚,有好多日本風情的畫。 天婦羅茄子田樂燒好香脆,裏面又可以保持應有水份同埋好軟熟,保持裏面嘅熱力,帶有輕微鹹香,幾好食。波士頓龍蝦刺身2食刺身+石鍋龍蝦泡飯首先係食咗刺身先,成個身其實都會整晒做刺身,好鮮甜,感覺上就好似帶子同埋甜蝦嘅混合版,點少少刺身豉油,同埋Wasabi就更加好食!仲見到隻龍蝦郁吓郁吓,夠晒生猛,有買開海鮮都知道來貨唔平,有埋師傅喺度整刺身就超抵食了。識咗之後就會攞返入去整龍蝦泡飯,主要食嘅肉就係佢兩隻龍蝦鉗,好新鮮,啲肉好爽口彈牙。另外呢款泡飯充滿龍蝦味,因為湯底都係龍蝦香味好突出,相當吸引。日本啤酒拉麵都係令人好有驚喜嘅一個環節,本身都係懷着戰戰兢兢嘅心態去叫,點知係勁好食,佢裏面個冷麵非常彈牙,而且可以沾上上面嗰啲芝士cream,味道好香,佢嗰種cream係有啲似蛋糕cream但係係鹹味,加埋啲冷麵配料例如Wasabi、蔥、蘿蔔、蓉等等,有少少令人欲罷不能。好快就俾我哋兩位清晒。芒果烏龍熊茶百香果撞橙冰兩款唔同嘅飲品都好

波士頓龍蝦刺身2食
刺身+石鍋龍蝦泡飯

芒果烏龍熊茶
百香果撞橙冰
兩款唔同嘅飲品都好特別,芒果烏龍茶上面有隻熊仔,相當打卡,同埋佢本身裏面有茶,所以一路飲都係同樣嘅茶香,唔會沖淡;另外百香果撞燈冰就比較清新,清新之餘亦香甜。
一開始坐低嘅時候叫咗杯棉花糖特飲,好打卡呢!
你喜歡去居酒屋吃飯嗎?😆我頗喜歡的哦~最近去了尖沙咀的🇯🇵黑木亭居酒屋 吃晚餐,食物的賣相香造型相信特別🤣,大家可以來打卡呀~ 餐廳的天后總店兩周年囉! 為慶祝這個大日子,即日起至11月30日,在天后和尖沙咀店舉行 「 2 周年身分證優惠活動」🥳! 只要身份證號碼有2字,即享全單 88 折呀~ 餐廳地方比想像中寬廠,與一大班朋友相聚也合適。食物款式頗多,但這次先試試適合打卡的誇張菜式😌。 「 天婦羅茄子田樂燒🍆$68 」 比想像中大份的天婦羅茄子🤣,好像卡通化了一樣🤣~炸漿鬆脆,茄子軟腍,味噌醬鹹香,不錯。 「 波士頓龍蝦二食🦞$747 」 氣派十足的波士頓龍蝦二食☺️,有波士頓龍蝦刺身和石鍋燒龍蝦泡飯。生猛的龍蝦,雖然已經死了,但呈上時依然動個不停🫣。肉質彈牙,味道爽甜哦。 而石鍋燒龍蝦泡飯,就更得我歡心😍! 飯粒吸滿龍蝦湯的味道,香濃入味,香氣不斷!!! 飯粒黏糯,龍蝦肉彈牙,好吃~ 「 日本啤酒拉麵🍜$98 」 超級誇張的日本啤酒拉麵,其實是忌廉配涼拉麵。炎炎夏日,消暑一流。

只要身份證號碼有2字,即享全單 88 折呀~

「 天婦羅茄子田樂燒🍆$68 」

「 波士頓龍蝦二食🦞$747 」

「 日本啤酒拉麵🍜$98 」

2022-10-12
2022-10-12 52 瀏覽
呢間居酒屋既環境環境絕對有到了日本的感覺,四處都係日式既佈置同擺設~店員主動有禮,整體感覺很好!點左啲做緊優惠既「本月推介」同料理:)特別推薦呢度既「海產細味六杯子」有三款口味,一款兩份,正好同朋友share;)而「啤酒拉麵」一定係人氣打卡之選,差唔多每檯到有嗌xpp將「啤酒泡泡(忌廉)」混合「啤酒(醬油)」後,爽身既麵條掛湯,添上葱花、海苔、大根蓉同芥末同吃,是一道清爽既主食之後黎到既係兩款熱食既料理其中一款正係本月既優惠推薦菜式:一口和牛三文治有四款醬料口味,當中私心偏好香濃既松露配和牛而呢份「濃煮鮑魚豚角」就好有日式家庭料理既感覺,如果配上一碗日本珍珠米飯就更正呢度既特飲都係睇得又飲得,味道都唔錯添喺仲未去到旅行既我,可以喺度幻想自己去左日本咁
呢間居酒屋既環境環境絕對有到了日本的感覺,

四處都係日式既佈置同擺設~

店員主動有禮,整體感覺很好!

點左啲做緊優惠既「本月推介」同料理:)

特別推薦呢度既「海產細味六杯子」

有三款口味,一款兩份,正好同朋友share;)

而「啤酒拉麵」一定係人氣打卡之選,差唔多每檯到有嗌xpp

之後黎到既係兩款熱食既料理

其中一款正係本月既優惠推薦菜式:一口和牛三文治

有四款醬料口味,當中私心偏好香濃既松露配和牛

呢度既特飲都係睇得又飲得,味道都唔錯添

喺仲未去到旅行既我,可以喺度幻想自己去左日本咁
/黑木亭居酒屋🇭🇰/#sa尖沙咀篇 ➖➖➖<本月推介有驚喜✨>➖➖➖呢間店早係一年前食過一次今次再訪就係見到本月推廣幾特色✨所以襯有時間再訪🤘🏻整體環境擺設都好有日式嘅氣氛🫶🏻款式種類都多✨✨依家仲有本月推介 感覺幾有特色例如啤酒拉麵(無酒精)、和牛三文治、蟹粥等➖➖➖1️⃣巨無霸蟹蓋飯 $369 (折後) 🌟真係超大隻蟹!揭開個蓋入面仲有好多蟹膏同蟹籽☺️不過無影到~用黎撈飯一流🫶🏻蟹籽味道咸香✨至於炒飯 粒粒分明 唔會太濕~➖➖➖2️⃣海產細味六杯 $239 (折後) 🌟試到幾樣野🫶🏻🫶🏻分別係日本生蠔、拖羅油醋沙律、海膽玉子飯 每款口味兩兩杯😆🤘🏻日本生蠔幾肥美 無鐵銹味~ 加左啲似bloody Mary 嘅汁! 另外仲有魚子😆😆拖羅會切成蓉 連醋就岩岩好海膽玉子飯 都多海膽😍幾甜~底部都多切粒嘅玉子燒🤘🏻好似食壽司飯 如果玉子粒有啲汁就更好➖➖➖3️⃣鴛鴦翠玉瓜 $22 分別有芝士同明太子醬 非常惹味✨➖➖➖4️⃣ 黑豚荔枝卷 $38 豚肉入面卷住荔枝肉☺️☺️荔枝都夠甜✨豚肉幾香口 ➖➖➖5️⃣ 豚肉年糕(韓式辣醬)$48 年糕口感煙煙韌韌 稍為煎過 所以都有少少硬脆口感 豚肉可以更
/黑木亭居酒屋🇭🇰/
所以襯有時間再訪🤘🏻
整體環境擺設都好有日式嘅氣氛🫶🏻
款式種類都多✨✨
依家仲有本月推介 感覺幾有特色
例如啤酒拉麵(無酒精)、和牛三文治、蟹粥等

1️⃣巨無霸蟹蓋飯 $369 (折後) 🌟
真係超大隻蟹!
揭開個蓋入面仲有好多蟹膏同蟹籽☺️
不過無影到~用黎撈飯一流🫶🏻
蟹籽味道咸香✨
至於炒飯 粒粒分明 唔會太濕~
巨無霸蟹蓋飯

2️⃣海產細味六杯 $239 (折後) 🌟
試到幾樣野🫶🏻🫶🏻
分別係日本生蠔、拖羅油醋沙律、海膽玉子飯
每款口味兩兩杯😆🤘🏻
日本生蠔幾肥美 無鐵銹味~
加左啲似bloody Mary 嘅汁!
另外仲有魚子😆😆
拖羅會切成蓉 連醋就岩岩好
海膽玉子飯 都多海膽😍幾甜~
底部都多切粒嘅玉子燒🤘🏻

鴛鴦翠玉瓜 、年糕卷
蜜桃鳥龍熊茶
  • 蜜桃烏龍熊茶
2022-10-09 21 瀏覽
好耐都無好似以前咁周圍出去搵野食~近排開始活躍返啲~約下朋友出去吹下水!依間位於尖沙咀嘅居酒屋真係好啱同朋友邊食邊傾,環境夠大有氣氛,食物有驚喜,而且坐得舒服~海產細味六杯 $239[分數:8.5/10]好精緻嘅6小杯~分別有海膽、拖羅蓉同生蠔,每款各2杯!3款材料同樣新鮮,海膽入口即溶,味道鮮甜。拖羅蓉入口軟糯,帶淡淡脂香~生蠔味道鮮甜,啱啱好一啖一隻,好滿足!巨無霸蛋蓋飯 $369[分數:8/10]賣相絕對吸引!大大隻麵包蟹放喺炒飯上面,打開蟹蓋,入面係滿滿嘅蟹膏!仲加入咗少少魚籽同蔥花,夠晒吸睛!炒飯本身加入咗少量蟹肉、蘿蔔粒、蛋花。食之前再加入蟹膏拌勻,令炒飯鮮味大增!鴛鴦翠玉瓜 $22、黑豚荔枝卷 $38、豚肉年糕 $48[分數:8/10]另外仲試咗少少串燒類,翡翠翠玉瓜有芝士同明太子兩款口味,翠玉瓜口感爽脆,明太子相對濃味。黑豚荔枝卷,帶點脂肪嘅黑豚配上荔枝,味道清甜,感覺清新。而豚肉年糕則煙煙韌韌,口感十足!蜜桃烏龍熊茶 $58[分數:8/10]蜜桃烏龍(熊)茶,真係有隻(熊)仔,喺茶入面!原來係用蜜桃烏龍紅茶整嘅熊仔冰,令飲品嘅賣相大大提升~ 蜜桃烏龍味道清甜,桃味香濃

海產細味六杯 $239
[分數:8.5/10]

巨無霸蛋蓋飯 $369

鴛鴦翠玉瓜 $22、黑豚荔枝卷 $38、豚肉年糕 $48

蜜桃烏龍熊茶 $58
[分數:8/10]
蜜桃烏龍(熊)茶,真係有隻(熊)仔,喺茶入面!原來係用蜜桃烏龍紅茶整嘅熊仔冰,令飲品嘅賣相大大提升~ 蜜桃烏龍味道清甜,桃味香濃,解喝非常~

北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48
[分數:7.5/10]
士多啤梨牛乳乳酸甜度較高,有啲似甜品~酸酸甜甜,用黎開胃或當做飯後甜品都適合!

📍📍📍📍📍📍📍📍
黑木亭居酒屋 (金馬倫道) (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下-1樓
📍📍📍📍📍📍📍📍

• 海產細味六杯子
2022-10-09 29 瀏覽
黑木亭居酒屋 - 尖沙咀今日又去到尖沙咀搵野食,這間餐廳的門前裝修風格非常吸引,很有日式的風格。進入餐廳前必須但上一層,這一點有點不方便,但餐廳都很細心,樓梯沿途都有特別的裝修及裝飾品可以影相及打咭,減輕了行樓梯辛苦的感覺。餐廳位置都非常空曠寬躺。黑豚荔枝卷 $38豚肉年糕(韓式辣醬)$48鴛鴦翠玉瓜 $22點左三串串燒,豚肉包住荔枝肉,神奇地荔枝的味道不是太突出,亦令到豚肉的油膩感覺減低,味道很香。至於鴛鴦翠玉瓜,分別是明太子醬味 及 芝士味道,個人覺得翠玉瓜配明太子味道更突出更好食。另外,豚肉年糕的口感都很不錯,豚肉的油脂加上年糕的彈牙口感,值得一試。海產細味六杯子 $239(原價$341 )巨無霸蟹蓋飯 $369 (原價$527)叫了兩款本月推介食物。首先講一講,「海產細味六杯子」上台時非常的吸睛,六隻小小的玻璃放在一個發出五顏六色的托盤上,很吸引也很適合打咭。當中包括拖羅油醋沙律2杯、日本生蠔2杯、海膽玉子飯2杯,味道方面拖羅同日本生蠔都很新鮮鮮甜,但海膽玉子中的海膽有種臭味(我形容為屎坑個味道)…可能我唔識食吧。整體嚟講238$,平均40$一杯都偏貴。不過視覺效果唔錯「巨無霸
黑木亭居酒屋 - 尖沙咀

餐廳位置都非常空曠寬躺。

黑豚荔枝卷 $38
豚肉年糕(韓式辣醬)$48

鴛鴦翠玉瓜 $22

海產細味六杯子 $239(原價$341 )

巨無霸蟹蓋飯 $369 (原價$527)

叫了兩款本月推介食物。

「巨無霸蟹蓋飯」大大隻麵包蟹放在炒飯的表面,再放了一些三文魚子在蟹蓋同飯之間,有種隻蟹嘔泡的視覺感覺,幾有趣。麵包蟹的蟹肉比較散及碎,不過味道都幾鮮甜多汁,廚師都很細心地將蟹的各部份蟹殼整裂開方便食用,不過食落都幾論盡(溫馨提示:不太見意帶男女朋友食,因為都幾失儀態)。至於炒飯都非常香口,幾好食,有一點蟹膏一同炒,非常抵讚。

蜜桃鳥龍熊茶 $58
北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48

棉花榶

飲品方面叫了蜜桃鳥龍熊茶及北海道士多啤梨牛乳乳酸,兩杯飲品都偏甜,不過外觀非常漂亮。特別是是熊茶的名真的是一隻「熊」的形狀,很有趣。另外,餐廳當晚送了一杯「棉花榶」的飲品,顧名思義有一支棉花榶插在一杯甜甜的梳打飲品,都幾特別

總結,食物質素其實很不錯,環境及打咭都唔錯
  • 北海道士多啤梨牛乳乳酸
2022-10-09 32 瀏覽
今日經過尖沙咀嘅時候發現咗一間好有趣嘅日式居酒屋🏮首先佢嘅裝修真係似足日本,雖然未買到機票但係都一計到我去日本嘅鄉愁🤣我哋叫咗魚生杯海產細味六杯做前菜,佢哋好似酒吧咁一shot shot 上😆分別有三款口味!有大大啖嘅海膽杯,有吞拿魚蓉魚子杯,仲有生豪杯😍喺一度好滿足嘅前菜濃煮鮑魚豚肉係角豕煮🤤係我其中一樣最喜歡嘅日本料理,仲要用鮑魚煮汁!佢有啲似杭州嘅東坡肉,肥瘦肉一齊咬落去🤤🤤好juicy!! 未試過嘅朋友可以試吓🥰超好味啤酒拉麵超有趣!佢張涷拉麵放咗喺一個超大酒杯入面🍺上面仲用cream cheese打成泡沫,增強左今年嘅忌廉感😍凍拉麵味道非常之refreshing! 夏日必食!而且非常吸睛🤩打卡一流仲有一個係一口和牛三文治~三文治係烘底!麵包係脆架!😆😆😆和牛係medium rare五成熟!夾埋一齊食真係好有驚喜😋超級可愛嘅蜜桃烏龍熊茶~北海道士多啤梨牛乳乳酸🍓飲品方面我哋叫咗士多啤梨乳酸同埋小熊🐻蜜桃茶🤭士多啤梨乳酸色彩很繽紛,非常解渴!而蜜桃茶上面的冰小熊好可愛,浸落啲茶度好似小熊浸緊溫泉咁♨️未到到可口

超級可愛嘅蜜桃烏龍熊茶~北海道士多啤梨牛乳乳酸🍓