2018-11-27
天氣開始轉涼喇,突然好想打邊爐,䁔一暖個身,咁岩朋友話尖沙咀有間雞煲做緊七折,於是就即刻book位。黃記煌三汁燜鍋係正地鐵站附近,上一層就到,入到去出示被侍應睇,已讚好黃記煌Facebook/instagram,就可以7折享用三黃雞燜鍋。我哋叫咗個三黃雞燜鍋,醬汁叫咗招牌鹹鮮汁。另外又揀咗啲火鍋配料,蔬菜野菌拼盤,淮山同埋娃娃菜,食完雞煲可以加湯打邊爐。另外侍應攞咗碟竹炭花生 幾特別而且外層甜甜地 都幾好味。待應拎咗個紅色大樽出黎,原來係「六寶盒」用黎裝住啲食物,首先見到侍應攞咗舊豬油膏放落個煲到,然後放咗啲蔬菜喺底,有紅蘿蔔 洋蔥 青椒 紅棗 蒜頭 蕃茄 番薯 ,然後細心慢慢舖上雞件,冇加到湯就關蓋煮15分鐘,冇水燜煱原來係有效保存食材營養成分及帶出原有嘅鮮味。最後加埋啲醬汁,等多一陣就食得啦。出奇地雞肉完全唔鞋口,而且好嫩,醬汁非常之夾,好好味,兩個人食一隻雞,都已經飽啦。然後叫侍應加湯食埋啲蔬菜就好滿足了。許留山同埋呢間餐廳係同一個集團 叫第杯嘢飲就半價,另外慶祝一周年埋單嘅時候待應被咗張$100嘅現金券留番下一次用。下次同屋企人可以再嚟食過
另外侍應攞咗碟竹炭花生 幾特別而且外層甜甜地 都幾好味。