2023-03-27 32 瀏覽
川菜是中國四大菜系之一,因其辣味和麻感而聞名。作為一位喜愛辣味的食客,我來到一家以川菜為主題的餐廳,地點十分方便在朗豪坊附近。.首先是麻辣鮑魚雞鍋。這道菜的外觀十分誘人,色水吸引,裡面還有洋蔥芫荽及辣椒等配料,最重要的是大塊雞肉及鮑魚。一開始,我以為這道菜只是一道普通的麻辣鍋,但當我品嚐了雞肉時,我發現這是一道非常特別的鍋。雞肉十分嫩滑,完美地吸收了湯汁的味道,口感非常美妙,讓我一口接一口。.接下來是麻辣香鍋,我們選了不辣的醬料。可以選擇不同的配菜,我們選擇了牛肉,魷魚,蓮藕等等。我品嚐了這道菜,味道非常突出,讓我感到非常過癮。似牛也非常嫩滑,吃起來口感非常好,而且配合湯汁更加美味。.蓮藕仔炒鯛魚片十分有特色,鯛魚片鮮嫩,蓮藕仔則爽脆可口,兩者搭配在一起,口感非常棒。這道菜的調味非常恰到好處,沒有過多的調味料,讓食材的原味更加突出,讓人吃起來感覺非常清爽。.此外,這家餐廳的服務也非常出色,讓我感到非常滿意。如果你正在尋找一家在旺角好吃的川菜餐廳,那麼我強烈推薦這家餐廳。

2023-03-24 15 瀏覽
好耐無食過乾鍋,👂🏻聽聞呢間性價比幾好。.香辣魚皮$68魚皮🐟厚實爽口,辣味有層次,🌶️辣味會慢慢滲透出嚟。.京蔥牛肉配麼麼皮$98一片麼麼皮包大片牛肉夾京蔥,😗好鍾意呢個口感同配搭,形式似片皮鴨,同出一轍。🐮牛肉鬆軟,京蔥有香味唔辛辣。.招牌香鍋$28要揀5個餸先成一鍋。✋🏻選擇都算多。想食👇🏻新鮮鮑魚$68 @4隻 呢個價錢嚟計有返好似湯匙咁上下大嘅鮑魚其實幾抵。😋鮑魚軟淋,同香鍋嘅香料都幾夾。.牛舌$46 👅唔係爽口果種,係軟腍,比較似牛腩質感果種。.田雞$48 好正正常常。.雜菇$28 🍄先走油再炒,好香口,一定要配雜菇。.蓮藕仔$42 未見過所以試下,係細細條長圓柱形狀,薄身口感爽脆,🤨但帶一種醃製過嘅酸味。 .白飯$15 🍚食香口嘢唔少得食一兩啖飯。酸梅湯$18 幾好飲金橘檸檬茶$28 有陣青檸味幾fresh
好耐無食過乾鍋,👂🏻聽聞呢間性價比幾好。
香辣魚皮$68
魚皮🐟厚實爽口,辣味有層次,🌶️辣味會慢慢滲透出嚟。

京蔥牛肉配麼麼皮$98

招牌香鍋$28要揀5個餸先成一鍋。✋🏻選擇都算多。想食👇🏻

牛舌$46 👅唔係爽口果種,係軟腍,比較似牛腩質感果種。

田雞$48 好正正常常。

雜菇$28 🍄先走油再炒,好香口,一定要配雜菇。

白飯$15 🍚食香口嘢唔少得食一兩啖飯。

酸梅湯$18 幾好飲
金橘檸檬茶$28 有陣青檸味幾fresh
2023-03-23 61 瀏覽
🌶️🌶️麻辣香鍋🌶️🌶️招牌香鍋(麻辣小辣)🌶️🌶️$288呢一個招牌香鍋可以揀五個餸,唔同嘅餸有唔同嘅價錢,我哋今次揀嘅五款餸都比較貴一d,但係就全部都好高質‼️我覺得係物有所值㗎💓💓我哋揀嘅餸包括有新鮮鮑魚(四隻)、海蝦(六隻)、肥牛、豬頸肉同埋鯛魚片,全部都係海鮮同埋肉類,海鮮仲非常新鮮,所有嘅餸全部都充滿着麻辣嘅香味,非常惹味。非常推薦大家叫呢個麻辣香鍋!👍🏻👍🏻💓京蔥羊肉配六張麽麽皮 🐑$108京蔥炒到非常入味,有鑊氣!羊肉幾乎冇蘇味,本身唔係特別鍾意食羊肉嘅朋友應該都會接受到✨✨麽麽皮係類似片皮鴨餅皮,非常薄身熱辣辣,配埋京蔥同羊肉一齊食,呢知食法都幾新鮮!💓💓口水雞 🐔$66口水雞嘅辣汁調味啱啱好,唔會太鹹唔會太辣,雞肉嘅肉質非常之滑,攞嚟送飯一流!💓💓百香果檸檬茶 🍹$36呢個同出面台式飲品鋪嘅水果茶味道有啲似,一路食辣嘢一路飲,非常唔錯㗎!🥰🥰凍檸樂 🥤$26咁當然凍檸樂就梗係屬於唔會輸系列!
🌶️🌶️麻辣香鍋🌶️🌶️
招牌香鍋(麻辣小辣)🌶️🌶️$288
京蔥羊肉配六張麽麽皮 🐑$108
口水雞 🐔$66
百香果檸檬茶 🍹$36
凍檸樂 🥤$26
咁當然凍檸樂就梗係屬於唔會輸系列!
招牌香鍋(麻辣小辣)
京蔥羊肉配六張麽麽皮
六張麽麽皮
口水雞
百香果檸檬茶
招牌香鍋(麻辣小辣)
京蔥羊肉配六張麽麽皮
六張麽麽皮
口水雞
百香果檸檬茶
  • 招牌香鍋
  • 京蔥羊肉
2023-03-19 36 瀏覽
麻辣香鍋位於砵蘭街,地理位置超方便!因此平日七點幾嚟到都要等幾張枱🙈⭐️招牌香鍋尼到min 要叫5個餸,我哋叫左豬頸肉、雞軟骨、牛舌、土豆片、薯粉,叫左唔辣,因為有個朋友仔唔食辣,但係仲係好香口、惹味,因為老闆原來加咗24種香料落個醬汁度😍同埋份量好多、食極都有🤣⭐️蒜蓉青瓜正正常常。但係略嫌比較清淡,好似冇醋嘅味道。⭐️黃金蝦球一嚟到賣相已經好靚,大大隻嘅蝦球都被鹹蛋沙包住,亦炸得香脆,蝦肉爽口彈牙。⭐️辣子雞呢個係唯一辣嘅餸😂雞粒切到細細嚿,令到更加入味,而做得好嘅要訣一定要乾身,尼到都做到了!⭐️紅糖糍粑然後外脆內軟,入邊主要都係用糯米粉溝埋紅糖製成,入口軟糯,呢個口感令人不禁一口接一口,而且唔會好甜,因為個紅糖汁另上😆

⭐️招牌香鍋

⭐️蒜蓉青瓜
正正常常。但係略嫌比較清淡,好似冇醋嘅味道。

⭐️黃金蝦球

⭐️辣子雞

⭐️紅糖糍粑
感覺春天開始嚟料💦覺得口淡淡又冇乜胃口!一於食吓辣嘢醒一醒神😆😆是晚約埋友人一齊做🌶️辣妹🌶️. ✨炸饅頭 (六個) $48炸得非常金黃香脆👏🏻上枱依然新鮮滾熱辣👏🏻沾上煉奶同食特別滋味!難怪見到差唔多每枱都柯打咗😉. ✨爐加州鱸魚 $298點咗要麻辣(微辣)原條鱸魚先炸後放入湯底連爐送上😍肉質一啲都唔嚡😍湯入面仲放有極多配料(如:蓮藕, 雲耳, 薯粉...)🙌🏻份量唔講得少!另外食麻辣就係要享受果種舌頭麻痺嘅快感😝😝尤其最後薯粉吸收哂滿滿湯汁!口感煙韌又麻麻辣辣!好過癮!!. ✨川香鮑魚雞煲 (半隻) $168呢道菜揀咗香辣(微辣)!雖然只叫咗半隻雞但同樣份量依然好足夠👍🏻除咗入味啖啖肉雞件之外!微微辣嘅彈牙鮑魚更係不容忽視😚😚. ✨可樂 $15@食辣襯可口可樂真係一絕🥤🥤
✨炸饅頭 (六個) $48
✨爐加州鱸魚 $298
✨川香鮑魚雞煲 (半隻) $168
✨可樂 $15@
食辣襯可口可樂真係一絕🥤🥤

2023-03-14 35 瀏覽
主廚擁有二十年炮製川菜既經驗,仲曾經到四川深造。鐘意食辣既朋友梗系要試下。除左香鍋,呢度仲有水煮系列同酸菜魚架。✨香辣海鮮鍋醬汁超級惹味,辣中帶麻,仲有芝麻香。海鮮材料包括蝦,蟹、鮑魚、沙白同魷魚須。海鮮全部好入味,索哂啲醬汁。尤其喜歡鮑魚(好大只,啖啖肉🤤)同埋蟹(本身蟹味好鮮,連埋醬汁,好滋味)。果然系招牌菜🙌🏻✨水煮羊肉相對比較油膩,但食得水煮又確實預左😂羊肉好味,有應有既羊羶但唔會太重,我就覺得好香。其他配料仲有芽菜同金菇。✨乾煸四季豆食咁多辣野叫返個蔬菜類健康下先😆啱送飯🙌🏻食辣野啤啤佢真心爽☺

✨香辣海鮮鍋
醬汁超級惹味,辣中帶麻,仲有芝麻香。

✨水煮羊肉

✨乾煸四季豆
食咁多辣野叫返個蔬菜類健康下先😆啱送飯🙌🏻

食辣野啤啤佢真心爽☺
2023-03-08
2023-03-13 27 瀏覽
回鄉證過咗期冇得返大陸食麻辣香鍋,點知喺旺角畀我見到有得食喎,梗係去食啦。坐低我即刻點咗個麻辣香鍋:鮑魚、海蝦球、小酥肉、牛百葉、沙白,微辣。呢度嘅辣可選唔辣、小辣、中辣、大辣,唔錯。我最喜歡多花椒,呢度真係好大方,好夠麻呀!我好鍾意呢個感覺。每一款材料都蘸上香鍋的味道,熟度剛好,有下次。黃金皮蛋真係名副其實金黃得嚟又夠透明,配埋麻辣醬,一流。孜然羊肉配麼麼皮一上枱已經聞到孜然嘅香氣、羊肉嘅香味,洋蔥炒得又香又甜。用麼麼皮包住一口咬落去,滿口孜然香,令人念念不忘。原來佢杯凍檸茶都好有檸檬味,茶膽夠香,一邊食辣嘢,一邊飲杯檸檬茶,真係爽歪歪!

黃金皮蛋
真係名副其實金黃得嚟又夠透明,配埋麻辣醬,一流。
孜然羊肉配麼麼皮

一陣子沒嗜辣便心癢癢~今晚到旺豪坊movie night,意外發現到一家四川菜,路過小店,留意到有香鍋,座位9成滿,便毫不猶豫入座! 我們點了:👩‍❤️‍👨夫妻肺片 $66好像沒有吃到牛肺? !但有牛舌和牛肚! 牛舌入口軟滑,牛肚爽口入味,配合大量青瓜絲、紅蘿蔔絲、芫荽,風味十足,非常開胃(≧∇≦)🐽泡椒炒肥腸 $118最怕吃到有異味的肥腸,但餐廳處理得相當不錯。大大碟,份量非常多,肥腸爽口不油膩,以泡椒爆炒相當有鑊氣,但不算太辣,送飯一流! 🍲招牌香鍋 $26(5款配料起)選了新鮮鮑魚 $68、雕魚片 $42 、豬頸肉 $48 、蓮藕仔 $42、雞軟骨 $42很愛這種又麻又辣的香鍋,選擇多多,每款都是自己的最愛,我係點了微辣麻辣味。未上到枱已經香氣撲鼻,去殼鮑魚大隻又新鮮,非常爽口! 雕魚片入口竟然是脆的,非常爽口,像脆肉皖一樣,但又更為滑嫩!豬頸肉爽口入味,啖啖肉!蓮藕仔比一般蓮藕更有口感,更脆口(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)重頭戲是雞軟骨! 細細粒,但是充滿口感,非常入味,感覺是食極都有(*ˉ︶ˉ*)調味麻麻辣辣,鮮香味濃,但不會過油嗆喉,配料入味! 配白飯一流!🤪 份量足夠3人食,食極都仲有👍🏻

我們點了:
👩‍❤️‍👨夫妻肺片 $66

🐽泡椒炒肥腸 $118

🍲招牌香鍋 $26(5款配料起)

調味麻麻辣辣,鮮香味濃,但不會過油嗆喉,配料入味! 配白飯一流!🤪 份量足夠3人食,食極都仲有👍🏻🤣

🍹百香果檸檬茶 $36
🍹 金梏檸檬茶 $28
兩款飲品甜度剛剛好,非常解辣!😜男朋友怕辣,最後多叫了一杯可樂,自己炮製檸樂😆
2023-03-10 29 瀏覽
川辣蟹香鍋$168 麻辣香鍋嘅香鍋真係好出色,炒得好香,好乾身,又夠鑊氣。大肉蟹先炸過,個殼好酥脆,蟹汁依然鎖住在內,肉質鮮甜,一梳梳,好飽滿。配料除咗有大量乾辣椒之外,仲有薯仔片同埋蓮藕片,兩種食材都好爽脆,重點真係好惹味,香辣層次非常分明。水煮魚$188 熱辣辣火紅色的水煮魚 ,反而辣度相對比香鍋柔和,魚片薄得嚟夠滑,食落啖啖肉一條骨都冇,魚片份量夠多,配料仲有薯粉,青瓜條和油麥菜,適合大夥兒聚在一起吃。清炒萵筍絲$68 用清炒嘅方法非常清新,食咁多濃味嘢,叫個清清地嘅餸,幾好嘅。萵筍最緊要爽口口水雞$66 雞件生熟程度剛剛好,唔會太熟而過鞋,醬汁係靈魂 ,辣度適中,味道唔錯,不過隻雞真心滑。凍檸茶$18 柑桔檸檬茶$28鍾意食川菜辣嘢嘅不妨一試,酸菜水/煮魚/香鍋/小炒/小吃 樣樣俱全,辣味菜式味道正宗,餸菜大碟抵食。

凍檸茶$18 柑桔檸檬茶$28

2023-03-09 32 瀏覽
川菜以麻辣、鮮香,口感豐富而聞名。麻辣香鍋更加係川菜代表性菜式之一。香辣魚皮充滿醋辣的香味,魚皮出奇地爽口,口感也非常不錯,肉質富有彈性,味道香辣,係一道非常開胃的冷盤。辣子雞是一道經典的四川菜,雞粒經過炸煮後非常香口,花生香脆可口更添口感,辣味也恰到好處。招牌香鍋係川菜必點之一,最少五個配菜炒起。五花肉和肥牛煮得非常入味,肉質仍然保持淋嫩。牛柏葉爽口彈牙,帶出豐富口感。再加上蓮藕和花菜等配菜,帶出爽脆的口感,整體味道表現到川菜的辣香。百香果檸檬茶是一款清新的飲料,而且營養豐富,百香果含豐富的維他命C和鈣質,檸檬取用青檸,整體甜度偏甜少少,係解渴消滯的好選擇。總體來說,這家餐廳的四川菜出品地道,位置亦相當方便

川菜以麻辣、鮮香,口感豐富而聞名。

麻辣香鍋更加係川菜代表性菜式之一。

招牌香鍋係川菜必點之一,最少五個配菜炒起。

五花肉和肥牛煮得非常入味,肉質仍然保持淋嫩。
牛柏葉爽口彈牙,帶出豐富口感。

總體來說,這家餐廳的四川菜出品地道,位置亦相當方便
2023-03-09 20 瀏覽
呢到既招牌菜係【麻辣香鍋】可以自己揀配菜,種類豐富,有各種肉類、蔬菜、麵條。我地就揀左肥牛、牛柏葉、魷魚鬚、牛肚同豬頸肉🌶️ 食過香港咁多間辣野,呢間真係數一數二我食過最入味既干鍋💪🏻💪🏻全部配料都掛哂汁,啲麻辣味入哂啲野食到。肥牛嘅味道最濃,我最鍾意🤩🤩。而且,呢度既麻辣香鍋調味料食得出好地道,辣度適中,帶有濃濃既川香味,好推薦。另外,我哋仲叫咗宮保雞丁,雞丁係炸完再炒,脆卜卜好香口。加埋成盤辣椒同花生,送飯一流🤤🤤

2023-03-09 28 瀏覽
真係好耐冇食過辣野啦,所以我地特意去 #麻辣香鍋 @malahotpot.hk 試試先來一個小食:#涼拌黃金皮蛋皮蛋味道好好,麻辣嘅味道好入味!雖然佢係皮蛋中間有一啲麻辣嘅醬汁,但係我覺得就咁食就已經好好味啦~佢哋嘅 #招牌香鍋可以揀五款食物,我地就揀左 #雞軟骨、#羊卷肉片 、#牛舌 、#牛柏葉 同 #魷魚鬚。 幾估唔到原來雞軟骨同呢個麻辣味係咁夾架喎,佢嘅外皮十分掛汁,而且係咁多個食物之最。羊肉嘅味道好濃,而我就好鍾意羊肉羶羶地嘅感覺。牛舌切得好薄,所以都能夠索到麻辣汁。而最期待嘅魷魚鬚同牛柏葉,掛汁能力唔係咁強,有點可惜,如果係先炒呢兩個兩款食物或者會能夠令到佢更加入味。小菜我哋就揀咗 #宮保雞丁,雞丁走過油再配合其他材料先炒,所以十分香口。味道甜甜地咁,同我想像之中嘅宮保雞丁有少少出入,不過味道還可以。食辣嘢都要飲番杯飲品嘅,我哋就嗌咗酸梅湯同埋金橘檸檬茶。酸梅湯酸酸味咪都幾開胃,而金橘檸檬茶嘅金橘味都幾突出,唔錯唔錯!麻辣香鍋 旺角砵蘭街198號地舖

先來一個小食:#涼拌黃金皮蛋
羊肉嘅味道好濃,而我就好鍾意羊肉羶羶地嘅感覺。
牛舌切得好薄,所以都能夠索到麻辣汁。
小菜我哋就揀咗 #宮保雞丁,
麻辣香鍋
旺角砵蘭街198號地舖
2023-03-09 35 瀏覽
今日同媽咪係旺角做完facial 所以就係附近搵野食 咁岩見到做facial 附近有好多川菜 最後揀左呢間黎食 因為啊媽想食香鍋 因為可以自由配搭唔同嘅配料😝孜然羊肉 $108孜然好香好濃 羊肉唔會羶🤪 配埋摩摩皮食 好似食緊皮鴨咁😚 夫妻肺片$66非常香麻辣 食唔停口 好快就比我地清曬 簡直係開胃菜~金桔檸檬茶 $28(少冰,少甜)百香果檸檬茶 $36(少冰,少甜)兩杯茶底都非常濃郁 金桔個款好似普通檸檬茶,百香果個杯就正正常常~招牌香鍋 $30(麻辣,小辣)(雞軟骨 $42,鯛魚片 $42,蓮藕仔 $42,魷魚鬚 $46,牛肉片 $46)我地叫下叫下就叫左五個餸🤣 全部食材都唔錯 夠新鮮 最推介應該係鯛魚片 因為夠大塊又冇骨 啖啖肉 阿媽就鍾意食雞軟骨,因為好入味!

孜然羊肉 $108
孜然好香好濃 羊肉唔會羶🤪 配埋摩摩皮食 好似食緊皮鴨咁😚

夫妻肺片$66
非常香麻辣 食唔停口 好快就比我地清曬 簡直係開胃菜~

金桔檸檬茶 $28(少冰,少甜)
百香果檸檬茶 $36(少冰,少甜)

招牌香鍋 $30(麻辣,小辣)

2023-03-08 20 瀏覽
又跟king 姐剛好一樣是夜班,可以一起用膳。今次我們去了麻辣香鍋,地址就是旺角砵蘭街,一路由旺角往油麻地方向直行,就會到,保守估計我們2分鐘左右就到了。晚飯時間,人數比較多,但上菜都有速度的,下單到上枱,都是幾分鐘,有效率尼。人均消費$269。金湯酸菜魚$188一大盤酸菜魚,酸辣味陣陣飄散,入口酸辣適中,刺激味蕾和食慾。魚片十分嫩滑,入口即化,無骨美味可口。萵筍,蘿蔔等其他配料十分入味,酸辣爽口,有咬口。薯粉煙靭有彈性,份量亦相當多。黃金蝦球$138 蝦身爽口有彈性,體型大隻多肉。包裹着蝦球的鹹蛋黃炸漿惹味十足。餸飯一流。干扁四季豆$72 偏鹹,但爽脆口感,四季豆有泡過油,顏色鮮明有光澤,翠綠,微辣,越食越開胃。口水雞$66 肉質嫩滑,皮薄肥膏小,醬料微辣醒胃,啖啖肉,餸菜餸酒一樣滋味。白飯兩碗$30 鴻福堂雞骨草$16金柑檸檬茶$28

金湯酸菜魚$188

黃金蝦球$138

干扁四季豆$72

口水雞$66

白飯兩碗$30
鴻福堂雞骨草$16
金柑檸檬茶$28

2023-03-02
4 分鐘 (堂食)
2023-03-08 125 瀏覽
川菜除了雞煲、重慶火鍋和水煮魚外,麻辣香鍋亦是比較有名的菜式,但在香港相對少見。餐廳主打香鍋, 自家秘製醬汁用上24款香料調配。招牌香鍋的口味可選香辣/麻辣/醬香,亦可以選擇辣度,配料多達50種。這次選了肥牛、牛肚、牛百葉、鴨血和腐竹,份量相當多,非常入味,辣得夠過癮!辣子肥腸把肥腸多餘的肥膏去掉,皮下一層薄油脂,炒得香脆可口,完全沒有腥味,配合辣椒、花椒,辣子辛辣味在嘴裡反覆刺激。香辣魚皮新鮮魚皮帶點半透明,入口好爽脆,有點像海蜇,辣味十足。
餐廳主打香鍋, 自家秘製醬汁用上24款香料調配。
招牌香鍋
香辣魚皮
新鮮魚皮帶點半透明,入口好爽脆,有點像海蜇,辣味十足。
招牌香鍋