2022-11-20 68 瀏覽
星期六晚去咗荃灣街市附近呢間叫串里嘅串燒店,我哋book佐八點鐘,早佐到都照俾我哋入去限時90分鐘,今次我哋主要想食串燒,所以就冇叫到紙包爐魚,雖然好想食,我哋嗌左燒菠蘿🍍,杏鮑菇,韮菜,芝士年糕,牛肉,羊肉,雞肉,豬肉,咩都試下,仲有兩枝啤酒🍻,串燒送啤酒真係一流,必食嘅係韮菜,豬頸肉,牛舌,除佐牛肉金針菇燒太濃唔係咁好食,其他都好正下次再黎試埋紙包鱸魚🐟
下次再黎試埋紙包鱸魚🐟
2022-11-19 100 瀏覽
酸菜魚味道算正宗,酸度夠,有蒜蓉泡椒和酸姜還有點睛菊花花瓣。酸菜也很不錯。 魚片新鮮,但如果推出可以點一條完整的魚就更好了,感覺魚片有點少。如果有桂花或海鱸魚或鱘龍魚做酸菜魚也是很不錯的。 底料有幾片萵筍和菇菇,木薯粉 ,如果可以有另加底料添加就更棒了。 哩間酸菜魚的湯底可以,配上白飯簡直一流! 總體味道唔錯,就係感覺唔夠食期待下次再試試其他菜式。
哩間酸菜魚的湯底可以,配上白飯簡直一流!

總體味道唔錯,就係感覺唔夠食
期待下次再試試其他菜式。
招牌酸菜魚
招牌酸菜魚
2022-11-17 54 瀏覽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥📍麻辣風雲🤍酸菜魚湯底十分出色又香又帶酸菜味,面頭鋪滿炸蒜,魚片火喉掌握得好好,夠爽口又嫩滑,暫時食到最好食嘅酸菜魚!🤍炸饅頭擺設一流,捧上台嗰下條船會出煙夠曬有feel~啱曬打卡🤭🤭炸饅頭外皮焦脆,沾滿煉奶又香又甜好正🤤🤍牛舌燒牛舌火候掌握得好係控制住塊牛舌嘅口感,呢間燒得剛剛好,牛舌厚身食落口夠晒淋,唔會鞋啲肉都唔會韌到難咬!值得一試🤣🤍菊花蜜聽到名都覺得好特別,睇圖驚好細壺,估唔到有驚喜,菊花味好濃,飲落去又唔會好甜,味道十分清新,飲落口還有菊花味餘香十分推薦~
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥

• 酸菜魚
  • 炸饅頭
  • 菊花蜜
2022-11-15 44 瀏覽
💖 麻辣風雲 (荃碧大廈) (荃灣)✨荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日又黎食麻辣風雲啦🌶️!上次食過佢個酸菜魚之後念念不忘,所以成日都話想去食。今日咁岩行開荃灣就試吓去荃灣分店🙈-炸饅頭🍞 $58炸饅頭,今次終於可以合照啦!不過準備手機唔夠快,啲乾冰煙好快就吹走晒🙊大家如果都好想合照嘅話,記得一早預備好手機🥶唔好臨急抱佛腳啊!😏佢嘅炸饅頭一啲都唔油膩好好食😍外脆內軟👍🏻-酸菜魚🐟 $268上次我講得酸味太重有少少遮蓋左辣味😖所以今次就叫少啲酸中辣🤭果然味道好好多!啲魚片好鮮嫩😚,最緊要無骨。入邊仲有好多配料,我自己最鍾意就係萵筍🥳吸晒啲湯汁好正㗎 !除此之外仲有豆卜、芽菜、寬粉😏夠哂抵食。-黑糖脆炸糍粑🧈 $58總共有六條,我自己初頭睇到嘅時候覺得佢好少黑糖醬汁,所以就叫咗侍應姐姐拎多一兜黑糖醬汁俾我,佢呢度嘅黑糖漿好似加咗少少豉油,有少量鹹味😉糍粑煙煙韌韌😋-花雕醉雞🐣 $98做得幾好嘅,花雕醉雞!味道好濃郁🤤雞嘅份量都幾多,感覺上好似食極都仲有🤫想要繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮

💖 麻辣風雲 (荃碧大廈) (荃灣)
✨荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓

-炸饅頭🍞 $58

-酸菜魚🐟 $268

-黑糖脆炸糍粑🧈 $58

-花雕醉雞🐣 $98

想要繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮
2022-11-14
好多時中菜都係同屋企人食,不過呢間中菜係少有地見到好多年輕人聚首把酒談心~原來呢間麻辣風雲係ToNick恆仔開嘅,由荃灣呢間分店起家,慢慢擴充開埋其他分店😆差唔多見到枱枱都會嗌一艘嘅炸饅頭船($58),上面仲有諸葛亮係上面借東風,船身加入乾冰,所以側邊會噴勁多煙出嚟,做到水上飄嘅效果,真心好啱打卡😌 炸饅頭新鮮炸起,做到外脆內軟,點埋煉奶食夠晒邪惡😈嚟到呢到除咗炸饅頭之外,酸菜魚 ($268)都係人氣菜式之一🤣魚片肉質嫩滑,而且無骨啖啖肉,份量亦都幾多🫡寬粉比較粗身同厚身,唔易夾斷,食落幾有咬口😛加埋萵筍、酸菜、芽菜、豆卜等配料,不過酸菜魚整體偏油膩一啲,辣度唔算好高,應該係唔食得辣都會handle到嘅level😌蟹黃拌粉皮 ($148) 係期間限定菜式,蟹黃滿佈粉皮嘅表面,粉皮比起酸菜魚入面嘅寬粉薄身同滑身,其實食得多都會膩,感覺呢個份量都幾合理😂 食到膩飲返洛神花茶($48)就啱,同朋友嗌咗一埕嚟share,幾鍾意呢到用一埕上啱晒打卡又有feel,飲落去酸酸甜甜解膩一流🍶總括嚟講,呢間成功將多項打卡元素完美integrate落去中菜嘅概念,環境亦都闊落好坐,服務態度亦都唔錯,完全明

總括嚟講,呢間成功將多項打卡元素完美integrate落去中菜嘅概念,環境亦都闊落好坐,服務態度亦都唔錯,完全明點解會咁受年輕人歡迎👏🏻
  • 炸饅頭
  • 洛神花茶
2022-11-11 88 瀏覽
近排天氣開始涼,所以都慢慢想食辣經過荃灣嘅時候,俾我哋發現咗呢度開咗間麻辣川菜餐廳識我嘅朋友都知道我唔係好食得辣🌶今次都想黎試下酸菜魚味道真係吾錯,酸辣味道幾平衡最緊要魚肉份量都幾多,吃落口滑嫩無骨而且都唔會腥同有泥味酸菜亦都非常之爽口,加埋配菜風味更添炸饅頭打卡精選,賣相吸引,饅頭炸得又香又脆煉奶絕對是首選!Yummy酸辣土豆絲味道少辣,口感咬落清爽,但酸味比較欠奉小炒花菜炒得夠香口,花菜顏色有微微焦黃食落有鑊氣,五花肉爆炒後花菜吸味後充滿辣勁紅糖糍粑口感煙靭有嚼勁,配埋黃豆粉好特別
近排天氣開始涼,所以都慢慢想食辣

經過荃灣嘅時候,俾我哋發現咗呢度開咗間麻辣川菜餐廳

識我嘅朋友都知道我唔係好食得辣🌶今次都想黎試下

酸菜魚

味道真係吾錯,酸辣味道幾平衡
最緊要魚肉份量都幾多,吃落口滑嫩無骨

而且都唔會腥同有泥味
酸菜亦都非常之爽口,加埋配菜風味更添

炸饅頭
打卡精選,賣相吸引,
饅頭炸得又香又脆
煉奶絕對是首選!Yummy

酸辣土豆絲
味道少辣,口感咬落清爽,但酸味比較欠奉

小炒花菜

炒得夠香口,花菜顏色有微微焦黃
食落有鑊氣,五花肉爆炒後花菜吸味後充滿辣勁

紅糖糍粑

口感煙靭有嚼勁,配埋黃豆粉好特別

荃灣高水準麻辣四川菜 見到呢間網上勁多好評 最近都keep住開分店 吸引我去試試 最近仲有優惠 比番朋友仔 想去嘅朋友仔記住睇到尾.⭐️炸饅頭$58 係呢間必點招牌菜炸饅頭放咗喺諸葛亮的船上面😍上菜時船底有放乾冰 煙霧離漫 相當有氣派😍炸饅頭外層炸到金黃色 熱辣辣‼️最重要係食落 內層完全唔覺得油膩😋外脆內鬆軟 旁邊點住煉奶食一流.除此之外 酸菜魚都係佢哋必點招牌 ⭐️酸菜魚$268(選擇左小辣 中酸)👌🏻湯底味道都拿捏得岩岩好👍🏻鱸魚份量都好多 魚片嫩滑👍🏻今日完全冇骨同魚鱗 師傅細心加分底下有豆卜 粗薯粉等配料😋兩樣吸汁後都係超好食 .⭐️自選干鍋 可以自己選擇配料同口味 口味選擇多 有4款(重蒜/蔥爆/香辣/麻辣)鍋底有蓮藕片、椰菜花、萵荀、京蔥今次配料自選左 田雞 鮑魚 土豆片 牛肉 魚卜鮑魚 魚卜呢類海鮮係麻辣香鍋入邊 少見 幾特別😋呢次選擇左蔥爆 師傅炒得相當入味 好香口👍🏻上菜時底下有火 一直熱住成鍋 加分.⭐️花雕醉雞$98都係用左雞髀肉 👍🏻酒香 👍🏻肉嫩 👍🏻皮彈 高分.⭐️孜然棒棒骨$178呢個一定要趁熱食 外面大量孜然粉 香料岩岩炸起 咬開肉質鬆軟 仲出緊煙 超惹味.⭐️黑糖
⭐️炸饅頭$58 係呢間必點招牌菜
炸饅頭放咗喺諸葛亮的船上面
😍上菜時船底有放乾冰 煙霧離漫 相當有氣派
😍炸饅頭外層炸到金黃色 熱辣辣
‼️最重要係食落 內層完全唔覺得油膩
😋外脆內鬆軟 旁邊點住煉奶食一流
除此之外 酸菜魚都係佢哋必點招牌
⭐️酸菜魚$268(選擇左小辣 中酸)
👌🏻湯底味道都拿捏得岩岩好
👍🏻鱸魚份量都好多 魚片嫩滑
👍🏻今日完全冇骨同魚鱗 師傅細心加分
底下有豆卜 粗薯粉等配料
😋兩樣吸汁後都係超好食
⭐️自選干鍋 可以自己選擇配料同口味
口味選擇多 有4款(重蒜/蔥爆/香辣/麻辣)
鍋底有蓮藕片、椰菜花、萵荀、京蔥
今次配料自選左 田雞 鮑魚 土豆片 牛肉 魚卜
糍粑表面炸到金黃色 超熱
表面灑上咗黃豆粉 滿滿黑糖汁
咬開煙靭唔痴牙 同樣都係超高分
飲品方面賣相特別 用咗酒埕嘅設計
#麻辣風雲 (荃碧大廈) (荃灣)
地址:荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
⭐️評分:
味道:4.5/5 每個小菜都出品高質
環境:4.5/5 環境氣氛 空間感足夠 有vip房
服務:4.5/5 qr code落單 店員服務反應快
抵食:3.5/5
今晚一於會一會麻辣風雲前菜$9 x 2花生,中華沙律唔好睇佢平平無奇,好有heart,佢連花生,中華沙律自家調味,有少少辣,食到佢溝左websitb,好特別從未食過酸菜魚$268,最近食多左酸菜魚可以比併下,麻辣風雲酸菜魚食得出啖啖牛油味,相信佢先落鑊用牛油爆香調味料先再煮,魚身好滑,基乎唔洗點咬滑不流口而我最欣賞寬粉,佢比較坊間寬粉較厚身,更加有嚼口,盤底食到尾亦唔會因為時間性而全部粉一夾就碎濕濕必食炸饅頭$58,每枱都會有諸葛亮出場,煙燒連橫船,(一捧出黎船底乾冰霧煙出巡)儀式感登場秒殺鏡頭去打卡炸饅頭炸得好均勻,脆炸唔會過硬,4面內脆外軟,而且過後再食埋2件饅頭依然鬆脆,食時配上練奶棒棒抄手$78,平日酒樓食既只系紅油抄手,今次見到棒棒好特別原來用上旦旦麵個味,入口花生味重小雲吞,個人覺得比較杰身,食到尾個醬就乾身,稀番少少會較好藥膳雞腳$58,炆得好淋,但藥膳味道未突出,若果個味好似肉骨茶重藥材味更為之perfect菊花蜜$48,今餐英雄聚會到尾聲,當然敬番個菊花蜜先(儀式感滿滿)同三五之己朋友齊齊碰個杯先食左酸辣野,當然飲番甜,菊花蜜唔會死甜,真系飲到來自真菊花溝上蜜糖沖,就
今晚一於會一會麻辣風雲

前菜$9 x 2

食左酸辣野,當然飲番甜,菊花蜜唔會死甜,真系飲到來自真菊花溝上蜜糖沖,就唔系街邊一大壺濃縮菊花蜜沖水
環境偏向中國風,相對暗黑少少🤏
2022-11-07 47 瀏覽
呢間川菜係ig 老時常出現,搞到我都想試下*招牌酸菜魚🐟 $268魚片薄切,肉質都幾嫩,配料仲有唔少寛粉、菇、芽菜、萵筍、豆卜等,兩個人食岩岩好😌呢到最好就係可以分別自選辣度、麻辣度同酸度,不過相對溫和,全部嗌左小,湯落都偏向bb程度🌶*炸饅頭 $58好似一道打卡菜式咁😂 不過饅頭又真係炸得外皮夠脆,裏面都幾鬆軟*胡椒豬肚雞 半只 $188湯底好重白胡椒,不過豬肚煲得未夠淋,雞件肉質都唔算好滑
呢間川菜係ig 老時常出現,搞到我都想試下

*招牌酸菜魚🐟 $268

*炸饅頭 $58

*胡椒豬肚雞 半只 $188
湯底好重白胡椒,不過豬肚煲得未夠淋,雞件肉質都唔算好滑
2022-09-06
2022-11-07 79 瀏覽
#荃灣#麻辣風雲係荃灣想食米線,去咗唯一附近嘅某舖,入到去地下油淋淋,未坐低就掉頭走。之前生記重開人氣高漲,最近偶然路過唔使排隊,點知今日冇開😬原來附近有間麻辣風雲,樓上舖,午巿上到去好少人,得窗邊卡位有客,應該主力係做晚市。叫咗小窩米線轉薯粉,酸辣小辣中酸,萵筍片+肥腸。一上菜覺得好油,食落又唔覺。小辣唔辣,湯底濃,薯粉滑溜爽口。萵筍片唔錯,肥腸一般,整體都幾好。中午真係好少人,可以慢慢坐hea時間,檸茶底比較淡,普通。以整體環境 + 食物質素,真係偏少客人,可能樓上鋪少人留意,我就覺得可以一試。
#荃灣
#麻辣風雲

之前生記重開人氣高漲,最近偶然路過唔使排隊,點知今日冇開😬

酸辣小窩米線

萵筍片唔錯,肥腸一般,整體都幾好。

中午真係好少人,可以慢慢坐hea時間,檸茶底比較淡,普通。

2022-11-03 45 瀏覽
荃灣有分店既好味酸菜魚😋裝修中國風 坐得舒服😆張枱唔會太細🤣🤣 叫到成枱都唔會放唔落招牌酸菜魚😁我叫左中辣 都唔會話太辣食唔到 有唔同既辣椒🌶️ 泡椒 食左一粒都幾辣🥵魚肉都好滑 份量多 兩人唔會唔夠食🤣配菜有金菇 萵荀😜😜仲加左薯粉😍 呢度係煮得好較淋既 唔會好似辣帶咁咬唔開🤣必食炸饅頭😂炸得外脆內軟😛配上煉奶好夾😌仲有6舊 好飽😂炒土豆絲🥔🥔🌶🌶呢個比較酸多過辣味🤣都炒得比較爽既😁😁
荃灣有分店既好味酸菜魚😋

炒土豆絲🥔🥔🌶🌶
呢個比較酸多過辣味🤣
都炒得比較爽既😁😁
2022-10-22 125 瀏覽
講到食酸菜魚嘅人氣餐廳,麻辣風雲一定榜上有名🤩之前都有好多朋友推薦我食,今次收工終於去食到啦😋店鋪都幾大,座位寬敞,坐得幾舒服😌而且裝修得好中國風,好特別😽🥢酸菜魚🐟 $268呢個係必食嘅招牌菜🤤可以選擇麻辣嘅程度,唔太食得辣嘅我揀左微辣🌶食落好香麻味😋份量好多,魚片都好多,又唔會腥,食完一塊又一塊,啖啖肉又冇骨😍另外都有好多配料,有寬厚嘅薯粉吸收晒個湯嘅精華😝仲有大量芽菜、豆卜、菇、萵筍~🥢炸饅頭 $58一上菜就覺得好有氣勢🤣係諸葛亮坐住嘅船🚢,仲有白色嘅煙飄出黎,勁吸引眼球同埋用黎打卡一流😆饅頭外脆內軟,每一啖都配埋煉奶真係好正🤤,而且最重要係唔會太油~🥢薑蔥蠔🦪 $198呢個份量都係好多👍🏻蠔上面有薄薄嘅炸粉,而且好多蔥😻味道唔會太鹹,但好有味~🥢四川擔擔麵🍜 $68呢個嘅麵底似係米線咁,軟硬適中,有濃嘅麻醬味😋🍹凍鮮芒椰果玉露 $38呢杯飲品係楊枝甘露嘅味,配埋酸菜魚啱啱好,唔會太甜😍

🥢酸菜魚🐟 $268

🥢炸饅頭 $58
薑蔥蠔

🥢薑蔥蠔🦪 $198
四川擔擔麵

🥢四川擔擔麵🍜 $68
呢個嘅麵底似係米線咁,軟硬適中,有濃嘅麻醬味😋
凍鮮芒椰果玉露

🍹凍鮮芒椰果玉露 $38
呢杯飲品係楊枝甘露嘅味,配埋酸菜魚啱啱好,唔會太甜😍
薑蔥蠔
四川擔擔麵
凍鮮芒椰果玉露
2022-10-20 103 瀏覽
(銅鑼灣都有分店的)環境好寬敞 有兩層 第二層仲有獨立房間 好適合朋友聚會 想靜靜有個空間┗(^0^)┓ 房間內都有獨立洗手間 超方便 吃飽仲可以打麻雀 不過要收費 ~$80一小時!!!食物質素中規中矩 價錢合理~✿ 酸菜魚 店內招牌菜式 可選擇辣度 今次選了小辣 嗜辣者建議可選中辣 因為有朋友不能吃辣 所以選了小辣 本人認為酸菜不太足夠 缺乏了酸味 但肉質是嫩滑的 全部都無骨 啖啖肉 份量都算多 入面還有薯粉!!!✿ 香辣蒜蓉粉絲焗蜆 蜆肉很小 而且一點也不吸味~相反粉絲好吸味 我們把粉絲吃清光 反而剩下蜆ヽ(゚Д゚)ノ ✿ 炸饅頭 好有趣 超大陣仗 有船加上諸葛亮 仲要有煙霧彌漫的效果 饅頭熱辣辣 表面呈金黃色 外脆內軟有煉奶、朱古力醬、抹茶醬、花生醬可以選擇ヽ(*´з`*)ノ ✿ 洛神花茶;菊花蜜 兩款都好飲 甜度剛好 一埕只適合一人!!!

✿ 酸菜魚

✿ 香辣蒜蓉粉絲焗蜆
蜆肉很小 而且一點也不吸味~
相反粉絲好吸味 我們把粉絲吃清光 反而剩下蜆ヽ(゚Д゚)ノ

✿ 炸饅頭
有煉奶、朱古力醬、抹茶醬、花生醬可以選擇ヽ(*´з`*)ノ

✿ 洛神花茶;菊花蜜
兩款都好飲 甜度剛好 一埕只適合一人!!!
2022-10-19 121 瀏覽
近排愈來愈多人食依間川菜,今次就黎左荃灣分店。眼見十個有十一個都有叫佢個勁霸氣既炸饅頭隻船大大隻,仲有好多煙飄岀黎。一碟有六大粒炸饅頭,即叫即炸超級新鮮熱辣脆脆即外層伴隨住果隻炸包既香氣,入面就好軟熟,再蘸埋絕配既煉奶,真係無得輸啊另外仲叫左個小辣既酸菜魚,辣度岩岩好,唔算超重口味,魚片都幾多幾滑,底下仲有寬粉添!每逢到10月就係食大閘蟹既季節,原來佢地都有賣所以就要左隻試下,每隻足四兩重,我地叫左鹽焗真係冇揀錯!鹽花同大閘蟹味道好夾,d膏都唔少,味道幾甘香嫁
近排愈來愈多人食依間川菜,今次就黎左荃灣分店。
餐前小食

眼見十個有十一個都有叫佢個勁霸氣既炸饅頭

寬粉

每逢到10月就係食大閘蟹既季節,原來佢地都有賣

2022-10-17
餐前小食
寬粉
2022-10-18 92 瀏覽
今晚約左個準備要移民既朋友,朋友話想係離開香港前食餐麻辣野,我即刻上網搵資料同Book枱,今次去既係位於荃灣既麻辣風雲,食川式小菜同埋四川名菜。入到去餐廳的裝修都好中式,聞到超香既麻辣味我就知我無揀錯餐廳🥰🌟乾煸肥腸口感偏麻辣同焦脆,面頭有大量嘅調味粉,口感非常濃郁😋重口味人士一定唔可以錯過!🌟孜然棒棒骨佢用咗豬髀骨來做啖啖肉口感一流💯肉質好嫩一啲都唔靭,咬落去仲有啲肉汁,火候真係控制得啱啱好👍🏽辣辣地幾好味,再配埋個靈魂孜然粉,真係好食到停唔到口😄食物質素唔錯,好有鑊氣同埋啲味道調得啱啱好,整體嚟講,呢一間餐廳我自己都非常推介👍🏽而且價錢一啲都唔算貴,絕對係一間性價比好高嘅四川菜館👍🏽
🌟孜然棒棒骨