2022-10-05 129 瀏覽
🌟那個毛血旺加娃娃菜真的好喜歡💕萵筍也超級不錯的💕🌟炒大蜆我只要了小辣不夠爽,不夠味道也很不錯應該叫再辣一點的🌟紅油抄手吃起來有芝麻香我覺得也不錯🌟6件炸饅頭還會用諸葛亮的船送來,炸饅頭超級脆的,一定要叫來吃!!!➖但是我想說一下一開始就會給兩個小小的前菜各要9塊錢,貴而且我覺得也不好吃,沒必要要那兩個➖特飲也不值,三十多塊,好喝是好喝但是兩三口就沒了
🌟那個毛血旺加娃娃菜真的好喜歡💕萵筍也超級不錯的💕
🌟紅油抄手吃起來有芝麻香我覺得也不錯
➖特飲也不值,三十多塊,好喝是好喝但是兩三口就沒了
炸饅頭
紅油抄手
毛血旺
川味炒大蜆
(冰鮮芒椰果玉露)(花冰蜂蜜綠茶)
前菜
炸饅頭
毛血旺
川味炒大蜆
2022-10-05 39 瀏覽
朋友即將要離開香港🇭🇰,特別為佢準備一個辣的記念做個臨走前既回憶🎞環境都幾寬敞,餐廳佔哂全層,真係覺得幾唔錯。首先有”涼拌萵筍”,幫朋友清清熱解解毒先😏因爲佢生左粒大痱滋,食完個人的確無咁熱氣,口感都冰涼清爽🆒店員推介”乾煸肥腸”,無改錯名,肥腸幾肥美😌加埋大量乾辣椒同蔥,炒到好乾身香口。主角”酸菜魚”,好豐富既材料🥘,鋪滿哂辣椒同酸菜,見到都好吸引。即刻影相就開動啦😍魚肉啲肉咬落鬆軟,酸辣入味,配埋啖酸辣湯汁食好開胃😜麻辣好味既回憶,希望朋友可以記住好味到生左粒巨痱滋都仲食到唔停口🙊🙊
環境都幾寬敞,餐廳佔哂全層,真係覺得幾唔錯。

2022-10-05 34 瀏覽
放假冇嘢做諗住出街食飯,見到樓下有間四川菜店,排咗一陣就入到去,環境都比較乾淨舒適。💯⚡️我哋食咗:🔥酸菜魚:口感豐富又新鮮,酸菜爽口,魚片冇腥味,好滑嫩,整道菜又酸又辣,非常過癮。😚😚😚🔥乾煸肥腸:味道正宗,色澤深紅、筋韌辣香,令人食慾大增,炒得啱啱好,吾會太乾。🤩🤩🤩🔥麻辣雞翼尖:天氣真係好熱,除咗冰涼食物,可口開胃食物都係好適合嘅選擇,用作小食一流!🥳🥳🥳🔥涼拌萵荀:翠綠爽口,夏日開胃,絲絲脆嫩,唔係好感覺到纖維,削片精細。🤓🤓🤓食物素質高,店員服務態度良好,好熱心,喺度食嘢好開心😃😜🤪,下次食下其他嘢。👍🏻👍🏻👍🏻

我哋食咗:

2022-10-05 34 瀏覽
好耐冇試過食四川菜,特登約咗朋友去食麻辣風雲,喺門口已經聞到好香嘅味道,已經迫不及待想試。🥰🉑老乾媽炒年糕配料簡單,味道佳,年糕軟糯香辣,超級好味!食到唔停口,一啲都唔會膩。🎉🉑口水雞雞肉皮爽肉嫩😆,非常爽口🤩,好鮮香,香氣四溢,麻辣帶勁超開胃。🥰🉑麻辣雞翼尖麻得嚟好惹味,好過癮,少少麻少少辣剛剛好,一開動就停唔到口!廣受麻辣控的歡迎👏🏻!🉑乾煸肥腸香辣酥脆,香辣過癮,味道一級棒,乾香酥脆不油膩,完全冇腥味,食落去特別香。🔥💯簡單來講所有嘢食都好好味😋,有花心思,食物集麻、辣、香於一體,下次會再嚟!😈😍
🉑老乾媽炒年糕
🉑口水雞
🉑麻辣雞翼尖
🉑乾煸肥腸

喺荃灣住嘅人有福啦,著名川菜館終於登陸荃灣!雖然已經開咗一段時間,但每日都座無虛席,全因為大家對佢哋嘅食物都好捧場,包括我都係😝😝首先要讚嘅係荃灣分店好大好舒適,座位闊落,啱哂一大班朋友嚟食飯,而且食物擺盤非常有心思,真正有樣又有味道💗➡️酸菜魚➡️魚超新鮮同彈牙,賣相澎湃香噴噴💨最貼心嘅係可以自己揀酸度同辣度,魚嘅鮮味加埋酸酸辣辣嘅湯底,整體味道平衡得好好👍🏽😋➡️老乾媽炒年糕➡️年糕片煙煙韌韌,少少椰菜同肉絲增添咗唔少口感☺️味道比起一般上海炒年糕更入味,我好鍾意依個版本嘅炒年糕❤️佢哋午市仲有啲一人飯麵餐,無論人多人少咩時間都可以嚟食飯啦😚

2022-10-03 41 瀏覽
想食辣嘅心癮每隔一陣就會起,普通嘅辣已經滿足唔到我,要食就要食最正宗嘅四川菜,辣到口水鼻涕流晒出嚟先至過癮😆所以嚟呢度搵食就啱啦!🟢涼拌萵筍🟢 麻辣指數:1.5/5唔食辣嘅一定食到呢碟涼拌萵筍,當前菜食特別適合,清爽涼快好舒服~🔴口水雞🔴 麻辣指數:3.5/5最易入口嘅辣,雞肉加口水汁係最佳配搭,上面仲有一堆花生同炒香咗嘅辣椒油,好想用嚟佐飯食🤤🟡麻辣雞翼尖🟡 麻辣指數:4/5雞翼尖嘅醬汁麻辣中帶甜,辣味後勁凌厲,一覺唔留神就會俾辣汁攻擊到,鐘意食辣實會愛上依種感覺💥🟠水煮魚🟠 麻辣指數:5/5🔥魚肉肉質結實,鮮甜味突出,配菜好似蓮藕、寬粉等等吸收晒麻辣湯嘅精華,因為我哋叫咗大辣,所以辣度一定夠哂,刺激呀!💥💥

🟢涼拌萵筍🟢 麻辣指數:1.5/5

🔴口水雞🔴 麻辣指數:3.5/5

🟡麻辣雞翼尖🟡 麻辣指數:4/5

🟠水煮魚🟠 麻辣指數:5/5🔥

2022-10-01 109 瀏覽
之前嚟過呢度食午餐見佢下晝午餐個酸菜魚大大盤,諗住可以試吓食晚餐 點知今晚竹枝去到食晚餐,二百幾蚊一個酸菜魚,上嚟條魚魚片嘅數目都唔知有冇30塊,少到不得之了。之前去過好多間唔同食酸菜魚嘅,都未見過咁離譜(如圖)佢有得揀酸度,但實際上佢啲酸味唔係例子嗰啲酸菜,而係額外加醋,個味完全唔掂另外叫咗一個尖椒肉絲,炒到濕到不得了,完全唔辣,都唔知自己食咗啲乜落肚手撕包菜勉勉強強可以啦叫咗佢個炸饅頭,係成架船咁樣上,都幾得意嘅講到第一間嘢淨係識做焯頭做門面係冇用,以後都唔會再幫襯thank you

手撕包菜勉勉強強可以啦

叫咗佢個炸饅頭,係成架船咁樣上,都幾得意嘅

之前食過麻辣風雲銅鑼灣分店,今日過到嚟荃灣發現呢度都有分店,聞到浸麻辣味就心思思想食川菜😝口水雞:雞肉嫩滑有雞味,面頭有花生碎同辣醬,再加埋濃濃嘅辣椒油,送飯食一流wor👍🏽👍🏽酸辣土豆絲:酸酸辣辣嘅土豆絲好醒神,土豆絲切得好幼細,口感爽脆清甜,就算唔食得辣都可以食到呢個酸辣土豆絲😍😍乾煸肥腸:大腸先滷再爆炒,寧舍鬆軟入味✨味道上更多係花椒嘅香麻,夾埋青紅甜椒食辣度明顯下降,不錯不錯👍🏽👍🏽酸菜魚:壓軸嘅係呢度嘅招牌酸菜魚,魚肉分量超多,酸菜甜甜酸酸好爽脆,最好嘅係湯底唔會好油,所以我哋連湯都唔放過,全清😆😆荃灣分店嘅質素都係一樣咁高!依家香港、九龍、新界都有麻辣風雲嘅分店,想食川菜就更加方便啦😎😎

2022-09-30 40 瀏覽
《麻辣風雲》我已經bookmark咗好耐,今日終於約到朋友嚟食,一早上網訂定位,咁就唔洗等位啦🤩🍘炸饅頭🍘每枱人都嗌就知咩料啦~~炸饅頭放喺木船上面,騰雲駕霧超打卡able📸當然味道都有返咁上下水準,脆卜卜點煉奶食好正😚🍲酸辣湯🍲入面有雲耳絲、筍絲、蘿蔔絲同埋蛋花,酸得嚟唔會搶喉,而且湯嘅濃稠度控制得好,飲落唔會漿口🤤🥬涼拌萵筍🥬食水煮魚之前整碟涼拌萵筍清一清口先😆每條萵筍都有厚度,所以食落特別有口感,鍾意食脆口嘢嘅人一定喜歡😍🌶水煮魚🌶今日嘅重頭戲—水煮魚🐟每塊魚片同配料都吸收哂水煮湯嘅湯汁,非常濃郁!份量超多可以2-3人食,配碗🍚食仲可以連湯都唔放過添😋依間果然係一間值得讓人期待嘅餐廳,我下次會再返嚟食,等我呀!🤩

🍘炸饅頭🍘

🍲酸辣湯🍲

🥬涼拌萵筍🥬

🌶水煮魚🌶

☄️ 風雲雄霸天下氣派來襲!✨烽煙四起,縱橫亂世又如何❕⚔️ 酸菜魚和炸饅頭才是王道‼️‼️‼️🔱 今次各位酸菜魚控有福了,即將為大家介紹一家必收藏的超人氣酸菜魚川菜店!最近去吃了一次酸菜魚,還未吃到一半,我已經超有預感一定會再Encore!!!!/ 食物 Food /💥炸饅頭 $58這裡的炸饅頭簡直是隆重登場!它們乘著《麻辣風雲號》氣勢登場,現點現炸,外脆內軟!炸饅頭金黃的香脆外層完全沒有吸油,裡面的饅頭口感超級軟熟滾燙,蘸上濃滑煉奶後更加好吃!💥酸菜魚 $268來到麻辣風雲,當然要試試招牌菜——酸菜魚!!!酸菜魚份量非常大份,酸度和辣度十足!魚片皮鮮肉嫩,鮮甜嫩滑,口感非常爽脆可口,肉質細嫩爽滑,必食推薦!自家醃製的酸菜、萵筍等配菜非常爽脆,配上煙韌的薯粉,口感豐富!薯粉完全能夠索嗮酸菜湯的精華,兩者超配搭!湯底微辣不膩,我們二話不說咕嚕咕嚕地連湯都差不多喝光哈哈!💥菊花蜜(埕) $48這裡的菊花蜜用了酒埕端上桌,非常有古代詩人把酒當歌的感覺!菊花蜜入口滑溜潤喉,香甜清新,味道很有驚喜!💥麻辣海蜇 $78海蜇晶瑩透亮,口感彈牙爽脆,質感頗挺身,咬下去脆卜卜,麻辣醬汁非常入味!💥老干媽炒年糕
/ 食物 Food /

💥炸饅頭 $58
💥酸菜魚 $268

💥菊花蜜(埕) $48
💥麻辣海蜇 $78

💥老干媽炒年糕 $98
年糕用了老干媽醬汁粗炒,加上肉塊味道濃郁,香辣得來非常過癮,煙韌彈牙,使人回味無窮。
/ 環境 Environment /

餐廳裝潢走古代風,佈局講究。懸樑上掛上各式各樣的古式花燈和燈籠🏮,雕刻精緻。
/ 服務 Service /

餐廳收加一服務費,坐低之後店員會給餐牌和QR code讓你自行下單。QR code system介面清晰容易使用。
如果有不明白的話,店員也會幫忙下單,他們禮貌超好,而且態度友善。當日人流很旺,大家如果有心過來,最好預先book定位!
/ 其他 Others /

▪️餐廳會自動奉上前菜,每碟$9。

▪️ 餐廳距離地鐵站不算近,大約10分鐘路程。

▪️餐廳位於樓上,佔了兩層,要走樓梯上去。洗手間🚾位於餐廳一樓入面,有3格,清潔程度正常。

麻辣風雲
荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓

朋友同我都係水煮魚愛好者🐟今日佢特登約我入嚟荃灣,推介我一定要食呢度嘅水煮魚,咁就一定要試吓啦😍🛑水煮魚🛑果然係最好食嘅水煮魚😍魚肉好滑好厚一片,魚皮都食得👍🏽湯底麻同辣嘅比例調配得相當好,食落好順口。仲有仲有蓮藕、萵筍、寬粉,索哂湯好正😋除咗水煮魚,我哋仲叫咗兩樣小食:🛑麻辣雞翼尖🛑辣油超多,每隻雞翼尖都沾滿辣油😍雞翼尖皮好爽脆,惹味到爆🤭🛑涼拌萵筍🛑麻油味好香,但唔會搶咗萵筍嘅清爽感,喺一道令人食得好舒服嘅涼菜🌀朋友推介果然無錯,依度嘅水煮魚真係好出色,抵我專登入嚟荃灣食🤩🤩

🛑水煮魚🛑

除咗水煮魚,我哋仲叫咗兩樣小食:
🛑麻辣雞翼尖🛑

辣油超多,每隻雞翼尖都沾滿辣油😍雞翼尖皮好爽脆,惹味到爆🤭

🛑涼拌萵筍🛑

喺荃灣睇完show,途經海壩街見到有川菜食,環境好似幾好,即刻入去睇睇有咩好嘢食先😙餐廳環境果然唔錯,夠大同闊落,而且冷氣仲好涼快,夏天熱辣辣嚟食辣嘢都路怕一路食一路流汗😆超搶眼嘅{水煮魚}🤩紅卜卜全部都係辣椒同辣椒油,魚片份量好多,成碗湯都喺魚片,好足料!湯底嘅辣味都好有層次,食到花椒麻嘅味道,麻辣兼備好高質🌶🌶夏日熱辣辣食{酸辣土豆絲}就最適合不過,土豆絲切得幼細,爽脆酸辣好開胃😋總括嚟講,呢度環境一定冇得頂,而且嘢食大份又夠香、麻、辣,嚟荃灣可以嚟食😚

相信鍾意食川菜嘅人一定聽過🔥麻辣風雲🔥,嘢食選擇多又抵食,所以人氣長期高企❤️⭐️水煮魚⭐️絕對係必食!鮮嫩嘅魚片浸泡喺辣椒湯底,每一啖都係火辣辣嘅滋味,食得辣一定要揀大麻大辣,超過癮🥵⭐️老乾媽炒年糕⭐️本身已經好鍾意食炒年糕,原來用老乾媽醬炒會好食咁多😍佢嘅辣度唔算太強,就算唔食得好辣嘅人都可以一試😋⭐️孜然棒棒骨⭐️拎住枝棒棒骨食特別有風味,肉醃得入味,一咬就骨肉分開,好啱飲住啤酒食☺️⭐️涼拌萵筍⭐️萵筍爽脆新鮮,味道唔算太濃,更食得出萵筍嘅鮮甜味,適合食完重口味嘅食物後食,清一清味蕾🤩嚟之前記得要book定位,平日夜晚等位嘅人都源源不絕,果然係最有人氣嘅川菜餐廳❤️❤️

2022-09-28 35 瀏覽
香港好少有必叫正宗既擔擔麵,但系好難揾到一間好食既,網上面見到呢一間荃灣西嘅四川麻辣風雲評價都幾高🔥。所以我特登就同朋友嚟探店,睇下入面既野食可唔可以滿足到嘴刁既我。我就叫左乾煸肥腸,🐷可以試下唔同的辣野搭配來食🌶️,都好麻辣好香,食到停五到口。四川擔擔面系我既首選,要大贊,湯底有濃厚既花生醬味道🍽️,非常好味,而且有好多麻油、辣油等等,增加湯底層次,面就唔淋唔硬,岩岩好。 終於揾到間似樣既餐廳可以滿足到我個胃,擔擔麵夠出色,而且價錢非常親民!大家都唔好錯過!

之前已經食過好幾次麻辣風雲,每次食都係咁有驚喜同好食😍作為麻辣風雲Fans嘅我,今日嚟到荃灣分店,繼續食盡最好食嘅川菜😍愛重口味嘅朋友一定要食🥢乾煸肥腸,肥腸嘅肥油令到成碟餸都香噴噴,雖然超重口味,但麻辣可以分解到肥腸嘅油脂,一完會食到停唔到口🙈當然不可不食🥢酸菜魚,分量澎湃驚人,魚片啖啖肉無骨頭同魚腥味,湯底酸得嚟夠清甜,同朋友share一大盤酸菜魚好爽呢🤭既然食川菜,點可以唔食🥢口水雞🤤好欣賞呢個口水汁,蒜蓉嘅味道好強烈,仲有花生碎、炸蒜、辣椒醬,雞肉沾滿口水汁,真係好上癮嘅味道🔥實在太欣賞佢嘅口水麻辣汁,所以叫多碟🥢麻辣雞翼尖😆啃雞翼尖已經好正,啲辣油更加提升咗雞翼尖嘅味道,好彩有叫埋🥰