2015-04-20 460 瀏覽
舊同學約係油麻地晚餐,又几近我公司喎, 唔洗坐MTR, 不如行過去啦!不過, 呢間係新店, 網上只係得張金字塔的相片,問過其他朋友, 在上海好地道的街坊餐館見過呢款塔形的菜式.仲要我影多D相, 咁真係要試下是何方菜系了魚子醬焗炸桶蠔HKD188魚子脆卜卜, 配上酸酸甜甜的汁,淋係炸蠔上面, 下面生菜包底.用筷子唔得嫁, 直接用手啦,隻蠔好熱呀, 好在有生菜炸金牌金字塔HKD108原來係廣東菜的梅菜扣肉的金字塔版本, 砵仔上碟.聽講制作需要好長時間.但係, 點先可以將1大舊五花腩一層層變做金字塔形, 仲要每塊唔斷喎!!!切開後, 梅菜就係塔底,呢款真係撈飯一流.每位已ORDER一個靚仔白飯了.冰梅肉排HKD78選用連骨的豬肋排(骨連肉連脂肪果PART)酸酸甜甜的醬汁, 亦蓋不了豬肉味蒜蓉蒸開邊海蝦1斤HKD320新鮮的蝦, 清蒸己經好好味. 係呃唔到人燒汁牛肋骨HKD108一片片好靚的上碟方式,唔洗吮骨, 又可以有儀態食牛肋骨了炆得好淋, 好滑, 無筋燒汁甜甜地, 几惹味錦江豆腐煲HKD88見到有蝦, 魷魚及魚肉我夾左舊魚, 雖然唔知係咩魚, 但肉質几有魚味豆腐OK, 整體几好味啫啫芥蘭
舊同學約係油麻地晚餐,又几近我公司喎,
唔洗坐MTR, 不如行過去啦!
不過, 呢間係新店, 網上只係得張金字塔的相片,
咁真係要試下是何方菜系了
魚子醬焗炸桶蠔HKD188
魚子脆卜卜, 配上酸酸甜甜的汁,
淋係炸蠔上面, 下面生菜包底.
用筷子唔得嫁, 直接用手啦,
隻蠔好熱呀, 好在有生菜
炸金牌金字塔HKD108
原來係廣東菜的梅菜扣肉的金字塔版本, 砵仔上碟.
聽講制作需要好長時間.
切開後, 梅菜就係塔底,呢款真係撈飯一流.
每位已ORDER一個靚仔白飯了.
冰梅肉排HKD78
選用連骨的豬肋排(骨連肉連脂肪果PART)
酸酸甜甜的醬汁, 亦蓋不了豬肉味
蒜蓉蒸開邊海蝦1斤HKD320
新鮮的蝦, 清蒸己經好好味. 係呃唔到人
燒汁牛肋骨HKD108
一片片好靚的上碟方式,唔洗吮骨, 又可以有儀態食牛肋骨了
炆得好淋, 好滑, 無筋燒汁甜甜地, 几惹味
錦江豆腐煲HKD88
見到有蝦, 魷魚及魚肉
我夾左舊魚, 雖然唔知係咩魚, 但肉質几有魚味
豆腐OK, 整體几好味
啫啫芥蘭HKD78 – OK
真係啫啫聲咁上枱, 聞到己經好香
食到中段, 見到有條粗的蝦乾 (唔係蝦米)之前未見過喎
紅燒乳鴨每隻HKD68 - OK
豉油皇蝦乾蒸茄子HKD88
茄子橫切, 上鋪左粗蝦乾 (哈哈, 又係佢)
淋豉油呢個食法, 又几好味喎
瑤柱蛋白炒飯HKD88 – OK

原來呢間開左無耐炸, 所以上網好少相關資料.
呢餐真係估你唔到咁好味.
2015-04-20
5 分鐘 (堂食)
  • 魚子醬焗炸桶蠔
  • 金牌金字塔
  • 錦江豆腐煲
  • 豉油皇蝦乾蒸茄子
趁依家天氣仲係好涼快, 我地朋友既生日飯決定去廟街隊啤同食小炒, 一來可以隊成晚 beer ,二來点飲点食貴都有個譜。原本有15條友2個甩底4個遲到, 9條友8点幾係老廟行黎行去,都唔知去邊就間落脚。老廟依家旺既果幾間大排檔生意都好都爆,15個人居然非常難揾位, 又要分枱又要等,仲要未齊人唔俾枱住。。。 唯有四周行,打發時間,同時揾下邊間餐廳落腳。最後係砲台街見到呢間燈光光猛又唔似會太貴,又有大排檔feel 既餐廳,就係甘一班人係人地門口拉拉扯扯時,俾店員熱情甘拉左入去 。由於未齊人, 先叫定一打啤酒隊住先, 喺呢類小炒館,一般唔係獅威就係藍妹, 有問有咩啤酒推廣,佢地居然推薦德國啤!! 嘩, 另眼相看,甘有taste 既?今日我地由女仔發板先, 我地經美女店員介紹話呢度既海鮮好平好新鮮, 因為老闆每天同香港魚市場攞生鮮海鮮, 所以我地叫左一堆他們推介的海鮮, 由於想食多幾種, 所以就算12人都係每種只叫一碟, 三part - 女仔負責叫海鮮, 男仔負責叫肉類, 最後係菜美女店員話呢度主打海連尖刺身! 有甘既海魚新鮮, 我都好興奮, 其實有少少驚,因為日本刺身成日食, 香港鮮魚刺身真係
美女店員話呢度主打海連尖刺身! 有甘既海魚新鮮, 我都好興奮, 其實有少少驚,因為日本刺身成日食, 香港鮮魚刺身真係第一次!! 問左咩價, HK 238 两味!!! 平到唔信。 海連尖刺身及魚骨椒鹽!
連尖魚上左碟, 真係新鮮都唔信!!
刺身魚肉白淨彈牙, 通透, 完全唔腥仲好有咬口,食左5塊,真係後悔無叫多两條,其他餸上緊, 再叫已黎唔切的。椒鹽很惹味, 肉身雪白美味, 又隊多兩杯beer~
海連尖刺身
蒜蓉開邊蒸海蝦, ,好多膏,食左3條,嘻嘻…
海蝦
魚子醬焗炸桶蠔-魚子醬太重口,食唔到魚子味太可惜, 個蠔又大又肥美, 桶蠔厚大, 勁! 所以個脆皮都太大, 一咬太油,去左脆皮淨食蠔身先係聰明既做法!
魚子醬焗炸桶蠔
海鮮一陣己經掃晒,到肉類上碟- 係招牌菜: 金牌金字搭, 金字搭用腩肉砌成, 真係少功夫都做唔到,由於無從入手,員工分四個角落切,入面有肉汁及梅菜, 送飯一流!
金牌金字搭
冰梅肉排 - 酸甜開胃, 肉質諗而香, 隊多杯啤酒滿足
燒汁牛筋骨  -太重口味skip
燒汁牛筋骨
錦江豆腐煲-係我至愛, 諗住係豆腐煲,仲有大量海鮮,抵食到爆。個豆腐軟屬, 白滑,豆味重,送飯都掂
錦江豆腐煲
啫啫芥蘭煲仔上, 惹味非常脆嫩
啫啫芥蘭 78
最後食太多濃味餸又啤酒又紅酒,最後叫左2碟最清淡既通菜同炒飯, 哈哈
大班人唔洗逼大排檔, 抵食滿足, 開業两個幾月已經成日full book 唔係講笑!!
2015-04-17
5 分鐘 (堂食)
海連尖刺身
海蝦
金牌金字搭
燒汁牛筋骨
錦江豆腐煲
啫啫芥蘭 78
2015-04-17 438 瀏覽
今日同團長兩個人食飯,咁食好呢?兩條麻甩傻更更喺佐敦行咗好耐,搵到間專做海鮮小炒嘅特色小炒專門店!依間小店雖然冇富麗堂皇嘅裝修,但環境整齊清潔乾淨,門口更設有多層魚缸,為客人提供生猛海鮮!聽間待應姐姐講,原來佢哋老闆同香港魚市場有生意來往,所以攞到好多靚海鮮!諗住今次又有口褔啦!不過兩個麻甩食唔到乜,無理開條魚咁浪費!所以叫咗幾樣招牌菜算!麻甩佬平時無乜湯水飲!所以我同團長一人一盅,叫左《螺頭燉水鴨湯》,依個水鴨湯其實都唔止喺水鴨湯,而且仲有雞腳、蔘片同其他藥材!聽返待應姐姐講,每盅喺燉出嚟,唔喺煲出嚟!兩個人叫咗兩個餸,第一個喺《金牌金字塔》!嘩,依舊咩嚟架?我真係好好奇!而且每層都切到咁薄,師傅喺點做到呢?原來依座金字塔其實喺梅菜扣肉!真喺估佢唔到!可見個師傅超有心思,而且刀功一流!跟住待應姐姐慢慢將佢切開,有好多肉汁流咗出嚟之外,仲有好多梅菜!其實我都幾怕食梅菜扣肉,因為太肥,冇口感!但依座金字搭就唔同,有口感之餘,仲唔太鹹,送飯真喺一流!聽返待應姐姐講,正常平時要準備兩日時間,先可以入味,而且仲淋身好多!但我依舊只喺準備一日,但已經好好食,真喺唔錯唔錯!另外,我哋仲叫咗第二味餸
冰梅肉排
另外,我哋仲叫咗第二味餸《冰梅肉排》!依個《冰梅肉排》喺熱食,賣相唔算特別!但味道唔錯,甜甜酸酸咁!送飯又喺一流!而且最重要有口感,彈牙!唔似一般嘅排骨死死實!

依餐食咗每人130左右,真喺益街坊!唔錯唔錯!