趁依家天氣仲係好涼快, 我地朋友既生日飯決定去廟街隊啤同食小炒, 一來可以隊成晚 beer ,二來点飲点食貴都有個譜。原本有15條友2個甩底4個遲到, 9條友8点幾係老廟行黎行去,都唔知去邊就間落脚。老廟依家旺既果幾間大排檔生意都好都爆,15個人居然非常難揾位, 又要分枱又要等,仲要未齊人唔俾枱住。。。 唯有四周行,打發時間,同時揾下邊間餐廳落腳。最後係砲台街見到呢間燈光光猛又唔似會太貴,又有大排檔feel 既餐廳,就係甘一班人係人地門口拉拉扯扯時,俾店員熱情甘拉左入去 。由於未齊人, 先叫定一打啤酒隊住先, 喺呢類小炒館,一般唔係獅威就係藍妹, 有問有咩啤酒推廣,佢地居然推薦德國啤!! 嘩, 另眼相看,甘有taste 既?今日我地由女仔發板先, 我地經美女店員介紹話呢度既海鮮好平好新鮮, 因為老闆每天同香港魚市場攞生鮮海鮮, 所以我地叫左一堆他們推介的海鮮, 由於想食多幾種, 所以就算12人都係每種只叫一碟, 三part - 女仔負責叫海鮮, 男仔負責叫肉類, 最後係菜美女店員話呢度主打海連尖刺身! 有甘既海魚新鮮, 我都好興奮, 其實有少少驚,因為日本刺身成日食, 香港鮮魚刺身真係
美女店員話呢度主打海連尖刺身! 有甘既海魚新鮮, 我都好興奮, 其實有少少驚,因為日本刺身成日食, 香港鮮魚刺身真係第一次!! 問左咩價, HK 238 两味!!! 平到唔信。 海連尖刺身及魚骨椒鹽!
連尖魚上左碟, 真係新鮮都唔信!!
刺身魚肉白淨彈牙, 通透, 完全唔腥仲好有咬口,食左5塊,真係後悔無叫多两條,其他餸上緊, 再叫已黎唔切的。椒鹽很惹味, 肉身雪白美味, 又隊多兩杯beer~
海連尖刺身
蒜蓉開邊蒸海蝦, ,好多膏,食左3條,嘻嘻…
海蝦
魚子醬焗炸桶蠔-魚子醬太重口,食唔到魚子味太可惜, 個蠔又大又肥美, 桶蠔厚大, 勁! 所以個脆皮都太大, 一咬太油,去左脆皮淨食蠔身先係聰明既做法!
魚子醬焗炸桶蠔
海鮮一陣己經掃晒,到肉類上碟- 係招牌菜: 金牌金字搭, 金字搭用腩肉砌成, 真係少功夫都做唔到,由於無從入手,員工分四個角落切,入面有肉汁及梅菜, 送飯一流!
金牌金字搭
冰梅肉排 - 酸甜開胃, 肉質諗而香, 隊多杯啤酒滿足
燒汁牛筋骨  -太重口味skip
燒汁牛筋骨
錦江豆腐煲-係我至愛, 諗住係豆腐煲,仲有大量海鮮,抵食到爆。個豆腐軟屬, 白滑,豆味重,送飯都掂
錦江豆腐煲
啫啫芥蘭煲仔上, 惹味非常脆嫩
啫啫芥蘭 78
最後食太多濃味餸又啤酒又紅酒,最後叫左2碟最清淡既通菜同炒飯, 哈哈
大班人唔洗逼大排檔, 抵食滿足, 開業两個幾月已經成日full book 唔係講笑!!
2015-04-17
5 分鐘 (堂食)
海連尖刺身
海蝦