2016-05-19 311 瀏覽
分屎男孩今日同細粒珠去中菜館煙un去,話說呢個男仔,食好少好少ya,兩個人,叫不到好多菜,但又鍾愛中菜,所以決定照拍住拖去食食食喇,真係傻傻地既,咁咪即係我要包底囉?笑左。黎到呢度,地方又幾大嫁bor,格局同一般小炒菜館分別不大,好適合麻甩來吹水的暢談佈置,自在高談闊論超啱key, 見到都係熟客居多,做街坊生意,所以薄利多銷吧,眼見價錢同熟食街市差唔多,但份量亦比一般小菜館大好多再望下個menu先,好啦,咁就先黎一個:南非冰鎮鮑魚65好大隻呀,超好吃囉,新鮮度滿分,沾上wasabi同豉油齊吃,更引鮮味出色。冰凍的肉質,勁有彈性,仲有得一隻一隻咁落單,真係啱曬兩小口子,想食少少,但試多點的貪心。清蒸海魚(牙衣)15 一兩魚不大條,但游水海魚,所以相當新鮮,蒸得啱啱好,皮肉皆細滑,嫩香無比,豉油不過咸,熱辣滾油淋面,唯一不好就係呢種魚比較多細骨,食既時候要小心。小炒皇88小炒炒得真有獲氣bor,蝦干魷魚加腰果,樣樣都干身,韭菜花亦唔少,而且仲無渣,加了dd辣既菜甫同炒,就更顯匹配啦。黃金鮮魷88超熱炸到脆卜卜既鮮魷,金甘咸旦香,超濶卓的下了好多呀,正!!滿滿的包裹住厚肉鮮魷,外層酥炸面,不
再望下個menu先,好啦,咁就先黎一個:
南非冰鎮鮑魚65
清蒸海魚(牙衣)15 一兩
小炒皇88
黃金鮮魷88
超熱炸到脆卜卜既鮮魷,金甘咸旦香,超濶卓的下了好多呀,正!!滿滿的包裹住厚肉鮮魷,外層酥炸面,不油也不膩,魷魚口感彈彈的,軟綿有層次,獨特的旦黃咸味,令魷魚的鮮味份外提升。價性比好高,大大碟的,真材實料,共有廿多件,真心平過太子區多多聲呀。店員後附上的喼汁同華鹽,感覺可點可唔點,因為純鴨旦香已好足夠了。本來小妹子在喉嚨痛加生豆豆下,只想吃少許,但卻誘惑下吃了三分二碟呀。
凍奶茶15
冰塊好合理,沒有半杯冰的感覺,好怕外面為左賺錢而搶錢般的飲品只下少少的食店,茶味比奶味多,不多冰但還是夠哂冰凍。

雖然係第一次黎,但店員個個都笑容多,服務十分好, friendly都不得了。唔會唔休做,唔收加一就唔俾services你咁,仲好主動介紹菜式俾我地知道,亦唔會介紹完唔想要又迫你wow(╯з╰)
  • 冰鎮鮑魚
2016-05-18 242 瀏覽
朋友請客,話帶我去一間隱蔽既餐廳,平時去親佐敦都係去吳松街個邊食,今次朋友帶先去到油麻地街市同大停車場個邊搵食,佢話帶得我黎食,緊係又抵又正,咁就要試過先知第一道頭盤係冰鎮飽魚,係用南非五頭鮮飽魚整,有淡淡既清酒味,飽魚好厚身好鮮甜,超好味,本身佢提供wasabi同豉油但我無點,好彩無點搶走佢既鮮味魚子醬蘇炸蠔我第一次食呢款菜,對我黎講好創新,味道又好夾,炸皮炸得好鬆脆同薄,入口完全無油膩感,生蠔係用桶蠔,好大隻,初初擔心兩樣味道會搶左大家既鮮味,但事實上唔會,成個味道好香好夾梅子骨一上台芬香既梅子吹入我鼻腔,未食個鼻已經好享受,每一啖都有香香梅子味道,肉好林帶一點點肥肉令呢塊肉味道更昇華蟹蒸飯見住佢新鮮捉隻蟹上黎,d蟹好多膏,加上蒜蓉蒸飯,好香,蟹肉好鮮甜一隻乳鴿,乳鴿新鮮整出黎,熱烘烘,皮唔會肥,啖啖厚肉,好香口食左咁多海鮮同肉,最後食番個素先,有冬瓜西蘭花同旦加南瓜,本身以為只係一道清淡菜,但原來唔係,冬瓜好鮮甜,但呢味送用黎清清味蕾,感覺好清爽一向麻麻中餐既我,因為呢間餐廳而令我重燃我對中菜既愛,每樣送都食得出廚師對食物既尊重,好既食材加上好既廚師,做成完美既晚餐,如果我住附近
魚子醬蘇炸蠔
梅子骨
蟹蒸飯

一向麻麻中餐既我,因為呢間餐廳而令我重燃我對中菜既愛,每樣送都食得出廚師對食物既尊重,好既食材加上好既廚師,做成完美既晚餐,如果我住附近,呢度會係我食堂,超推介
2016-05-18
  • 冰鎮飽魚
  • 魚子醬炸蠔
2016-04-10 290 瀏覽
第二次黎食滋味館!今次早dd book位,9個人可以自成一角,坐得好d同傾計都易好多! 蝦多士沙律! 第一次試,因為要預訂!d沙律好普通...蝦多士先係重點啦當然!d多d又係係脆卡卡得黎又唔油嘅! 之後我最期待嘅就係魚!今次要叫2條!同上次一樣!個魚真係滑到冇朋友!上次條魚都已經係大讚!今次唔例外,連碎都要夾埋黎食 另一味佢地招牌就係蟹子烤蠔!我係蠔fans!所以都係好鍾意😍 之後再上埋嘅都係其他招牌菜! 直得推薦嘅蟹飯!今次有yim仔蟹!爆膏!yummy !

蝦多士沙律!

之後再上埋嘅都係其他招牌菜!

直得推薦嘅蟹飯!今次有yim仔蟹!爆膏!yummy !
  • 蒸魚
  • 炸蠔
2016-03-24 351 瀏覽
住在佐敦這地方真叫人又愛又恨,愛之處~食肆何其多啱哂我這個愛吃貨、恨之處~每晚吵吵鬧鬧總令人難以入眠今次介紹這間小店,位於佐敦街市附近的一條寂靜小街上,菜式平凡中又帶點不平凡,看得出其對新穎菜式的追求和執著八五折優惠只適用於星期一至五皮脆肉香,能夠令到我哂十隻手指了本來order金銀蛋莧菜的,但因為無莧菜而變了金銀蛋波菜~菜很嫩滑,湯畧咸,用來送飯一流風沙排骨~看賣相似很乾,但當咬入口時會有肉汁流出做出了京川的酸甜風味、青瓜爽口
、恨之處~每晚吵吵鬧鬧總令人難以入眠

八五折優惠只適用於星期一至五
皮脆肉香,能夠令到我
哂十隻手指了
風沙骨
風沙排骨~看賣相似很乾,但當咬入口時會有肉汁流出
麻辣鴨舌
做出了京川的酸甜風味、青瓜爽口
2016-03-20
2016-03-08 499 瀏覽
Daddy 話想食吊燒雞 (真係炸子雞) 所以叫我訂位黎呢到食飯其實本身全家人係好小會係廟街食飯的, 所以除左知道呢頭食煲仔飯出名外, 真係唔知呢到仲有咩食7:30黎到, 起初都冇咩人....但...食食下成間餐廳都坐滿唒架 ! 餐廳雖然唔大...都係普通既地道小菜館咁, 但d 伺應們都好好人, 態度又好又nice !我地9個人食, 食數比較多, 所以差唔多叫唒貼係牆上面既出名菜式1)先黎冰梅肉排, 好味 !!! 其實佢係用酸梅醬去煮呢個肉排, 咁本身我係好鐘意食酸梅醬既, 所以呢味肉排我覺得好好味 2)魚子醬焗桶蠔  超大隻 !!!! 佢既炸漿又唔會太厚身, 岩岩好, 就咁食會有d乾, 但...襯埋上面既魚子醬, 再用生菜拎住黎食 ! 絕配 !! yummy !!!  3) 黃金蝦, 呢一味又係點都唔會有錯既一味送! 一樣好味, 但...今餐更好味既野太多啦... 4) 其中最好味既一味 ! 超級極之滑既蒸魚 ! 因為我對魚係冇咩認識...我唔知呢條係咩魚, 只知佢滑到好快比人食唒 ! d蔥都超好味~!!!  5) 其中一味主打菜式, 糯米飯蒸蟹 ! 其實呢間餐廳蒸野真係有一手 !

2)魚子醬焗桶蠔
魚子醬焗桶蠔
蒸魚
5) 其中一味主打菜式, 糯米飯蒸蟹 ! 其實呢間餐廳蒸野真係有一手 ! 上面條魚又岩岩好, 呢個飯又係岩岩好 ! 最怕食到糯米飯係好硬既...呢個蒸得夠軟身, 但又唔會lum唒~ 蟹肉都好鮮甜, 成個飯都好香蟹味 !
糯米飯蒸蟹
6) Daddy 最愛既炸子雞, 我係有訂既...因為聽聞一日只賣3-4隻...皮真係好脆 ! 可惜今次好似咸左小小...
炸子雞
7) 金字塔 ...呢個送比較賣樣...我覺得味道一般, 或者係其他太出色
 又係比較咸....手工菜, 但味道冇咩特別
金字塔
8) 燒汁牛筋骨, 好味....雖然比較遲上...但佢係用牛腩?! 所以d肉好lum ! 味道都好好
燒汁牛筋骨
最後...仲送甜品, 今次係mango puddling ! Yummy !!
overall ..呢間野每樣菜式都有驚喜 ! 差唔多每一味都覺得好好食 !
同埋價錢都比較大眾化 ! like ! 9個人..都係食左$2xxx 魚蝦蟹蠔都食埋~算係咁啦!
仲要大大碟 !
題外話/補充資料: 聽聞蝦多士都好出名, 但要訂先有..所以未有機會試到 !
2016-03-06
魚子醬焗桶蠔
蒸魚
糯米飯蒸蟹
炸子雞
2015-07-31 910 瀏覽
本來午餐已經吃滯,食欲不甚高。隨便找了一家在住處附近的食店,想不到有驚喜外,還把食欲提升。點了個花旗蔘燉生魚湯。花旗蔘味完全蓋過了生魚味。九皇爺龍鬚炒麵,原來是魷魚鬚炒麵。看起來很大一碟,但因為炒得很香味道恰到好處,整碟掃光光。豉汁蒸鱔魚,味道不錯,而且口感也很好。腐乳通菜炒牛肉,牛肉量非常充足,只是腐乳鹹了一點。最後還送了芒果布甸。味道還可以。整體來說,很不錯,會再回來吃。
點了個花旗蔘燉生魚湯。花旗蔘味完全蓋過了生魚味。
豉汁蒸鱔魚,味道不錯,而且口感也很好。
腐乳通菜炒牛肉,牛肉量非常充足,只是腐乳鹹了一點。
最後還送了芒果布甸。味道還可以。

整體來說,很不錯,會再回來吃。
2015-07-31
2015-06-18 140 瀏覽
今日又有老細請食飯,麻甩佬梗係唔執輸!雖然成間茶記咁,但個魚缸好多層,海鮮非常生猛,條條游水!裝修就一般,但麻甩佬唔食裝修!食左D海鮮樣樣都咁靚,又甜又新鮮,有海水味,鮮味又好味!肥麻甩食埋佢既招牌金字塔真係膽固醇超標!成個肉超有心思,肥得黎又有口感又彈牙,加埋D咸梅菜,叫多碗白飯黎登番云,真喺唔錯!

裝修就一般,但麻甩佬唔食裝修!

食左D海鮮樣樣都咁靚,又甜又新鮮,有海水味,鮮味又好味!

用餐優惠
試食活動
雖然在油麻地附近工作,甚至經常路經炮台街,但要不是今天與同事們聚餐,也不知原來有一家隱藏著的海鮮飯店!好吧,原來麻市就位於我每週去幾次的燒味店轉角,真的想不到啊!店裡光猛整潔,門口有大大魚缸放滿當天採買的生猛海鮮!一行八人到達的時間尚早,約七八點時已經坐無虛席。最先上桌的是四小碟:青瓜鴨舌、黑木耳、麻醬雞絲、椒鹽豆腐最愛炸得外脆內軟的椒鹽豆腐夠香口,麻醬雞絲拌有蔬菜絲夠醒胃!香噴噴的黃金蝦,其實是大大隻鮮蝦裹著咸蛋黃脆漿一同炸,外層咸咸香香,連蝦殼都想吃掉!難得的是炸過之後內裡的蝦肉仍然爽口又鮮甜!一桌人總要叫條魚,店家推介的清蒸大方利,據說在外面吃要上千元,但這邊吃只收街坊價數百元有找!方利看起來像巨型的撻沙魚,但沒有撻沙魚的泥味。雖然扁身但因為大條所以啖啖肉,肉質又不會像石斑般死實,連一向只吃石斑的我也忍不住瘋搶XD熱騰騰上桌的薑蔥鮮鮑魚煲散發濃濃香味,切件的鮑魚肉並沒有想像中的韌,可以一口咬開又不失嚼勁,伴著蔥段同吃更滋味。這時出現一個蒸籠,孤陋寡聞的我心想難道是壽包?想歪了,原來是糯米蒸蟹!!底層是荷葉,中間是糯米飯,面層鋪滿了蟹,在蒸煮過程中糯米同時吸收了蟹糕蟹汁跟荷葉香,完
店裡光猛整潔,門口有大大魚缸放滿當天採買的生猛海鮮!
一行八人到達的時間尚早,約七八點時已經坐無虛席。
椒鹽豆腐
最先上桌的是四小碟:青瓜鴨舌、黑木耳、麻醬雞絲、椒鹽豆腐
薑蔥鮮鮑魚煲
糯米蒸蟹
這時出現一個蒸籠,孤陋寡聞的我心想難道是壽包?
想歪了,原來是糯米蒸蟹!!
底層是荷葉,中間是糯米飯,面層鋪滿了蟹,在蒸煮過程中糯米同時吸收了蟹糕蟹汁跟荷葉香,完全是精華所在,結果飯比蟹更快被搶完XD
蟹新鮮肥美,蟹蓋藏有不少蟹糕,連蟹拑也剝得出大大塊蟹肉,大滿足!
金銀蛋莧菜
吃飯怎少得了蔬菜,來一碟金銀蛋莧菜,整晚大魚大肉後正好可以平衡一下。
杞子桂花糕
吃到最後居然有甜品!杞子桂花糕味道清新,甜甜的可以解膩呢!

一群人一整晚又笑又吃又搶食,嘻嘻哈哈忘卻工作的煩燥,下次也要再聚啊!
2015-05-18
  • 黃金蝦
  • 糯米蒸蟹
  • 薑蔥鮮鮑魚煲
  • 清蒸大方利
2015-05-31 816 瀏覽
有朋友從外国回港,要我帶她行廟街,行完睇完就要滿足五臟廟,本來在廟街食海鮮但衛生麻麻,上網搜尋發現附近有間叫常麻市滋味館海鮮飯店。飯店裝修不算華麗但整潔,比廟街食肆已贏兩條街。坐下後,就問下店主有乜好介紹,我地六個人叫椒鹽豆腐,羌沖鮮鮑魚煲,黃金蝦,清蒸大方利,糯米蒸蟹,瑤柱蛋白抄飯,生抄骨。本來是叫石班的,但店主極力推介大方利,外表一般,但店主保證好食過石班,否則唔收錢,未食過就試下。椒鹽豆腐外脆內軟而且十分香口,乾身不油膩。黃金蝦外脆香內肉質鮮嫩且彈牙,不太咸,自隊了三件,好味到停唔到口。生抄骨镬氣夠,少骨多肉且入味。鮮鮑魚煲無得彈,鮑魚入味,肉質鮮嫩彈牙到你都唔信,靜靜雞連下三城,現在唸番都回味。但驚起一浪接一浪,蛋白抄飯連清蒸大 方利一齊上,抄飯粒粒都入味乾身爽口,配第次品嘗的大方利,魚肉鮮嫩都不得了,我連忙讚賞店主好介紹,店主自豪地說大方利下次想食要預早訂的,不是常有。下次都要再食大方利和鮑魚,之後上糯米飯蒸蟹,本來已飽飽地,店主提議襯熱食,裝了半碗試下,不試還好,一試又停唔到口,蟹羔連蟹鮮味完全滲入糯米飯中,真係好食到無野好講。 總括而言,食海鮮食麻巿滋味館。

BeautySearch 愛吃生猛海鮮,但香港的經濟環境影響,令到處物價高漲,要找來新鮮又美味的海鮮,絕非易事,就算找到,價錢亦不便宜!前排,在佐敦返工的好朋友,發現公司附近多了間提供海鮮及小炒的店子,而且,雖然開業只有一段短時間,但友人放工經過時,卻發現經常坐無虛席,深信一定有其個人之處... 明查暗訪下,始知道此店的老闆是海鮮批發商人,所以經常有又靚又生猛的海鮮提供,加上老闆本身負責海鮮批發,價錢當然免卻了中間人的利潤,因此,食客便可以較平的價錢,吃到新鮮的海鮮。聽到這裡,相信大家都知道,BeautySearch 又忍唔住要出動了...食海鮮,要大伙兒才熱鬧,最後,我們一行8人來到位於佐敦的麻市滋味館食晚飯。店子以藍色為主調,不過沒有憂鬱的感覺,反而充滿快樂氣氛!店內除了一般小炒店慣常備有的大圓枱,更設有卡位,人小小時就最適合不過。當然,最吸引的是這裡的魚缸,我們今晚的生猛海鮮就藏於這裡!餐牌上的選擇可不少,當晚,點菜的任務,我們交了給之前發掘此店的好友負責,而我,當然專心等食啦!正式上菜,中式店子一般也會先來一點小吃,而我們的小吃則是「四小碟」,當中包括:雲耳丶雞絲丶鴨舌丶椒鹽豆

四小碟
正式上菜,中式店子一般也會先來一點小吃,而我們的小吃則是「四小碟」,當中包括:雲耳丶雞絲丶鴨舌丶椒鹽豆腐。始終各人口味各有不同,多一點選擇也不錯喔!對我而言,鴨舌本身便不是我杯茶,至今我未能接受與鴨子「打車輪」啊~ (嘔...);而雞絲雖然帶點少辣,不過,加入了不少青瓜、蘿蔔及芝麻,令小點口感更為豐富,雖然吃的不多,卻非常滋味;椒鹽豆腐切的細細粒,加了椒鹽,非常香口,作為前菜,真的令人食唔停口。雲耳方面,加了點點陳醋,非常入味,作為健康小吃,多吃無仿!
黃金蝦
無論去到那間小炒店,「黃金蝦」也差不多是 BeautySearch 必點的餸菜,雖然,黃金蝦表面的咸蛋黃真的非常邪惡,但當這邪惡的東東與脆漿混在一起,沾滿大蝦的身上,就變得份外美味,尤其,當蝦殼炸至脆卜卜,可以一口把整隻蝦吞下,那種口感就最吸引,BeautySearch 可一口氣吃下五、六隻呢!
魚的種類實在非常多,還記得好幾年前,認識一款叫石頭魚的魚類,當時,已覺得牠很醜,卻很鮮味... 時至今天,BeautySearch 發現世上竟然有比石頭魚更醜的魚類,朋友們看見這「大方利」的怪模樣上桌時,都忍不住要替牠拍下寫真呢!
清蒸大方利
話說回來,有時真的不能單憑外表判食物的味道,「大方利」的外表雖然有點怪,友人笑說牠的魚頭長得有點像「豬鼻」,但味道卻出奇地鮮味,廚師只用了最基本材料,薑、蔥及豉油;最簡單的烹調方法 - 清蒸,便能突顯「大方利」的鮮甜、味美。而且,「大方利」沒有很多細骨,吃時可以啖啖肉,份外滋味。
羌蔥鮮鮑魚煲
雖然糯米內混有西芹,平時 BeautySearch 並不愛吃西芹,因為不太喜那既濃且獨特的味道,但廚師卻令糯米與西芹混合得宜,不會太濃,再加上與蟹同蒸的鮮味,令糯米添加了不少鮮味。平常吃這類搭配的食物,當大家吃飽時,餘下的,永遠是飯,這夜卻不一樣,最後餘下的,竟是蛋呢!可見這糯米飯的味道相當吸引!
糯米蒸蟹
同樣是非常吸引的菜式,大大隻的蟹,覆蓋了整個蒸籠,蟹的下面,舖滿了香噴噴的糯米,這便是「糯米蒸蟹」。
金銀蛋時蔬
一道簡簡單單的餸菜,作為這夜完美的結束,雖然簡單,卻非常重要,因為均衡飲食,對健康非常重要,多加點菜,也是有益的。而且,麻市唔單止海鮮新鮮,連蔬菜也不俗呢!

羌蔥鮮鮑魚煲
金銀蛋時蔬
2015-05-09 759 瀏覽
今晚同朋友於油麻地行到近廟街,諗住在附近找個地方晚膳, 看到一間食店門前很多人等著,再望上店名"麻市滋味館”一種吸引的感覺,於是就著到這店試試……到我們入到店內,看見裡面裝修簡潔寬敞。店員好有禮貌,交談之間,知道原來這店剛新開張才幾個月,已有這多食客。原來老闆本身是在漁市場裡當買手的,每天都會親自在市場挑選海鮮,所以這店主出名的是海鮮及小炒。因此我們也點上了幾款試下當中的”魚子醬焗炸桶蠔”熱騰騰脆卜卜,蠔須經煮炸過,但蠔身依然肥大飽滿,上面加上了香濃特別調配的魚子醬汁,非但沒有 蓋過生蠔的鮮甜,而且做到兩種鲜味非常平均是以往從未試過。 配以生菜來食,的確有一翻特別鲜味,食完還把手指頭的醬汁也舔得干干淨淨才滿足。另外的"金牌金字搭",原來用了五花腩製作,其皮下一層香口的肥肉,跟一又一層薄薄的豬肉 ,如是者重覆再重覆最少約有十多層,做成這個金字塔的形狀,問上才知這味菜每均需早一日先作好準備,食進口中五花腩入口即溶, 再加上梅干菜吸收腩肉中的油脂,令唔愛吃米飯的我都不忍叫了一碗。還有一味"冰梅肉排”梅子的味與酸甜酱加到半肥瘦的排骨融合煮來,吃上來肉質細嫩又不腻口,更有令人開胃醒口的感覺。然後
當中的”魚子醬焗炸桶蠔”
然後上來的"蒜蓉蒸開邊海蝦”,海蝦認真夠大隻,食上來又鮮味,其透出陣陣的蒜香倍感鮮甜滋味,確令人回味無窮。
幼嫩芥蘭配上蝦干,肉碎和紅椒一起炒,這"啫啫芥蘭” 帶微辣卻不油,其葉嫩莖爽脆。可以講又一味冇得輸的菜式。
總括來說真的好低食,各樣食材用料新鮮十足。每款都是高水準之作,特別要提的”金牌金字塔”及”魚子醬醬焗炸桶蠔"。 回味必食推介。
2015-04-30 667 瀏覽
座落於鬧市背後的一間滋味食店, 門面裝橫沒什麼特別, 可稱得上平平無奇, 但是食物質素卻出乎意料之外的好味!上星期和朋友在油尖旺行完街想找間食店舒服食番餐,但唔係等位就係坐得逼逼的,行行下走到內街,突然眼前有間很光猛的"滋味館",平日不是日本料理就是雞煲邊爐, 於是就來個叫小菜食飯,最重要不用等位!哈哈!金牌金子塔 外形很特別, 估佢唔到原來係梅菜扣肉,聽說廚師花了2日時間去處理,真不容易,比起傳統的梅菜扣肉味道唔太咸,配白飯一流!冰梅肉排雖然賣相沒什麼特別,但食落去有很濃郁冰梅醬的甜醱味,非常可口!真的很開胃!蒜蓉蒸海蝦開邊海蝦非常新鮮,而且仲有很多蝦膏的,白灼其實而經夠鮮甜,但我們選用最簡單傳統的用蒜泥去蒸,好好味又不用落手剝!哈哈燒汁牛筋骨牛味非常濃郁,牛肉煮得很考功夫,不會韌而很"林"身,加上燒汁配搭牛肉,非常夾!O者O者芥蘭平時很少在餐廳吃到這麼鑊氣十足的炒芥蘭這一道菜滿滿大排檔風味,而且加埋蝦乾一齊炒,惹味非常!紅燒乳鴿我對乳鴿不怎麼喜好,總覺得沒什麼肉食,但今次有驚喜,點解可以外皮香脆,肉質又保持到有汁又不老?!整體而言, 我是覺得喜出望外, 沒想到一間這麼不起眼的食店,
紅燒乳鴿
整體而言, 我是覺得喜出望外, 沒想到一間這麼不起眼的食店, 食物質素這樣好!店員又很落力向我們推薦菜式, 介紹的都很對我們的胃,哈哈,下次要再找多幾個朋友試試這裡出名的海鮮!
2015-04-25
2015-04-25 882 瀏覽
佐敦一帶有不少主打海鮮的食店,深受本地人和遊客歡迎。有朋友是海鮮的愛好者,不時光顧那裡的食店,他說不久之前經過這家叫「麻市滋味館」的餐廳,看見店外貼滿招牌菜的相片,甚是吸引。只聽店名,還以為這裡是吃麻辣菜式的四川菜館,但原來這裡是主打海鮮小菜的餐廳。朋友說想試一下,我們就選了今天Happy Friday,來試試這家餐廳,盡興一晚!餐牌有多款小菜選擇,明碼實價,只有海鮮是因應來貨價格而定,即俗稱的「海鮮價」。侍應姐姐說他們其中一個老闆是做海鮮批發的,所以可以用較低廉的價錢入貨,故海鮮的售價會合理一些。侍應姐姐也不忘推介一些招牌菜式。最後,我們點了以下數道菜式:魚子醬焗炸桶蠔($188):這是我最喜歡的菜式。本身自己喜歡吃蠔,而這裡的蠔碩大飽滿又沒有腥味,外表香脆,內裡仍有少量水份,蠔味十分突出。蠔面添加了略帶鹹鮮味的魚子醫,大大提昇了炸蠔的鮮味。而蠔的下面有一塊生菜,伴以炸蠔同吃,可以減低炸蠔油膩的感覺。整道菜的材料配合得很好,值得讚賞。金牌金字塔($108):這是店家的特別推介,叫我們一定要點一客試試。我們都因為它的外表感到好奇,因為它真的是一個有紋理層次的金字塔。侍應先端上金字塔,再
魚子醬焗炸桶蠔
金牌金字塔
金牌金字塔($108):這是店家的特別推介,叫我們一定要點一客試試。我們都因為它的外表感到好奇,因為它真的是一個有紋理層次的金字塔。侍應先端上金字塔,再在我們面前剖開!
原來那外層一塊塊的是薄切豬肉,內裡是既熱騰騰又惹味的梅菜,很特別!豬肉腍滑,放在口中細嚼一會便溶化,而且充滿肉香,令人驚喜。那鹹鹹甜甜的梅菜和汁醬用來送飯十分合適,一會兒已經把這道菜吃個光光了。
燒汁牛筋骨
燒汁牛筋骨($108):本身很怕吃韌的牛肉,不過這個牛筋肉脂肪的比例合宜,質感腍得令人難以置信,竟與豬肉不相上下,但卻無損它的牛肉香味,叫人嘖嘖稱奇!
配合惹味的黑椒燒汁,十分好吃!
冰梅肉排
冰梅肉排($78):又是一道令人滿意的小炒,那醬汁帶微酸的十分醒胃。肉排炒至漂亮的金黃色,切得大小適中,肉質當然沒有金字塔那樣軟腍,而是有肉排應有的嚼勁,不錯!
紅燒乳鴿皇
紅燒乳鴿皇($68):乳鴿略嫌燒得過火,外皮色澤已偏黑,肉身亦略乾。幸而乳鴿本身夠熱,外皮香脆,肉味亦算突出。
啫啫芥蘭
啫啫芥蘭(78):這晚唯一的一道菜蔬,選了這道較為濃味的啫啫菜煲。芥辣菜味濃郁,鮮甜無渣,配合惹味汁醫,已是合格有餘了。

整體而言,這晚的數道菜式,無論是海鮮類或是非海鮮類,水準都令人滿意。是晚一行四人,埋單不過二百元,可謂物超所值。個人特別推介「魚子醬焗炸桶蠔」、「金牌金字塔」和「燒汁牛筋骨」這三道菜,因為真的較難在其他餐廳吃到這個水準,絕對值得一試。
2015-04-17
5 分鐘 (堂食)
魚子醬焗炸桶蠔
金牌金字塔
紅燒乳鴿皇
啫啫芥蘭
2015-04-25 518 瀏覽
麻市滋味館的老闆每天同香港魚市場攞新鮮海鮮,所以佢地海鮮特別靚。今約了幾位朋友一齊去食飯。,因為佢地主打是海鮮,是我的最愛。魚子醬焗炸桶蠔~~嘩!我大隻蠔呀!面上有好多紅色的魚子醬配上炸過的生蠔,底部有一片生菜,無論是顏色或口感覺都好正。生蠔剛剛蠔有有好多汁及鮮甜。蒜蓉蒸蝦開邊海蝦~~無想過現在的蝦有咁多蝦榚又大隻,因為蝦新鮮,所以只加蒜碎蓉,同少少醬油去蒸,已經打蝦的鮮甜味帶了出來。錦江豆腐煲~~先把豆腐炸過面,再魚肉片,魷魚,蝦及西蘭花一齊去炒一下,再放在煲中炆一炆,就可以上枱,豆腐收收了海鮮的精華,非常好食。啫啫芥蘭 ~~芥蘭非常脆嫩配上蝦乾肉碎同紅椒去炒,食到有蝦乾鮮甜,但又唔會覺得蝦乾好硬。紅燒乳鴿~~乳鴿燒到皮脆肉嫩,又保持肉汁,咬落下啖啖肉。食完連手指都有乳鴿香味。馬拉盞通菜~~通菜爽口配上馬拉盞去炒辣辣地。今晚真開心可以同朋友仔聚一聚又食都美味海鮮。人生一大樂事!~~~~
馬拉盞通菜~~通菜爽口配上馬拉盞去炒辣辣地。
2015-04-20 363 瀏覽
一家人想食中菜,親戚提議食依間嘅海鮮,價錢唔貴而且坐得舒服。原來餐廳老闆每日喺魚市場攞海鮮,所以價錢同質素都有保證。侍應服務都幾周到,上菜速度亦夠快。首先係問老闆有乜刺身推介,叫左海連尖刺身,上碟個樣已經好吸引,栩栩如生!味道新鮮,口感好爽。第二碟餸魚子醬焗炸桶蠔都好吸引,魚子係橙紅色,桶蠔夠大隻,又juicy,好食!仲叫左金牌金字搭,係梅菜扣肉個friend,但係每片肥豬肉都切左簿片砌成金字塔,侍應幫我地切開個塔,中間就係梅菜,好有心機整嘅餸,唔會太咸,又唔油膩,賣相無得輸!燒汁牛筋骨炆到好淋好甜,必食之選!錦江豆腐煲都好惹味。啫啫芥蘭就咸左d,但整體食物都唔錯!

啫啫芥蘭 78
燒汁牛筋骨 $108