2012-03-08 3 瀏覽
今日下午茶時間過開黎apm買野, 入左呢間自稱日本第一嘅過江龍, 即管試下佢有幾巴閉先!!!一入去就好鍾意佢個open kitchen, 感覺好開揚!又唔會污煙漲氣!裝修擺設睇得出佢好擺心機!下午茶無下午茶餐, 甘我點左佢個黑武骨叉燒,蒜味好香, 食得出佢個湯底應該落左好多料!!勁濃!!但個溏心蛋無第一次黎食甘流心…希望佢地唔好因為開始有名氣就水準下滑啦!!
裝修擺設睇得出佢好擺心機!
2012-03-07
  • 黑武骨
2012-03-07 4 瀏覽
睇過雜誌介紹又聽朋友講排過個幾鐘,今日晏就抱住滿心歡喜黎到,兩點中吾洗排隊叫左個黑武骨豚角$72如果做到豚x,"云"就值嘅!好快碗拉面就到,湯味不夠濃,湯面頭仲有一層油吾夠濃且膩,好失望!麵嘅份量吾算多,可能本人食開九州拉面,對於這碗麵質有如日本公仔麵嘅,我吾係太識欣賞. 豚角方面好大舊且好厚,肥肉分明,味道一般,不膩.員工都好有禮貌,值得一讚。不過對碗拉麵真係好失望,只係不過不失嘅level,加埋一都$80.吾太推薦
2012-03-07
2012-03-06 22 瀏覽
兩點半黎食拉麵雖然冇下午茶,但唔洗等位已經好好。食物方便同一般拉麵店差唔多款式唔多,白武骨=清豬骨湯底、赤武骨=辣、黑武骨=黑蒜。一向主張完味主義者既我當然係食白武骨叉燒,而朋友就叫左赤武骨豚角煮;加多左一個山芋青瓜小吃。講到D麵唔食由自可一食嚇死你,好似果D日本即食拉麵咁... 失敗之中既失敗好彩係湯底尚算夠豬骨味得黎又唔肥膩叉燒都唔UN算合格豚角就好似五香玉丁咁 山芋青瓜....D山芋我接受唔到,啖喵喵的 三樣野加埋二百蚊都唔係好貴,但千奇唔可以要排隊囉

好彩係湯底尚算夠豬骨味得黎又唔肥膩
叉燒都唔UN算合格
豚角就好似五香玉丁咁
山芋青瓜....D山芋我接受唔到,啖喵喵的

三樣野加埋二百蚊都唔係好貴,但千奇唔可以要排隊囉

2012-03-05 5 瀏覽
在港島東把公事辦妥,想起上次在APM因太多人等位而放棄了吃的這麵店,心想去觀塘也只是幾個地鐵站,一於特意來試。因爲已過了午飯時間,不用等位。店員安排了我坐吧台。點了白湯豚角煮拉麵:湯底:不是純正的豬骨湯類型,似乎溝了不少調味料。一邊喝時看見一個廚師不避嫌地從雪柜拿出一包包真空包裝五顔六色的類似濃縮湯精的東西,令印象分大減。比起近期開的其他拉麵店,這裡的貨色不夠新鮮,而負責烹調的廚師明顯不太專業。麵條:與味千的差不多。豚角煮:豬肉還有一店腌料味,總算不過不失。開放式廚房反而讓人看見烹調及廚師的弱點,倒不如把它封了算吧。。質素一般,不便宜,尤其是湯底不夠好,也不用特意過海吃這店了。

因爲已過了午飯時間,不用等位。店員安排了我坐吧台。

點了白湯豚角煮拉麵:

麵條:與味千的差不多。

豚角煮:豬肉還有一店腌料味,總算不過不失。

2012-03-02
2012-02-26 3 瀏覽
這間是海外首間分店在香港,一心試去食!我都去過中環那間拉麵店!可以比較吓!有三個湯底選擇白、赤、黑我選了白武骨,湯底味道少油膩清骨味! 另有食a.日式煎餃子:包料多 b.蝦天婦羅:新鮮蝦炸不油膩! 正中服務細心! 服務員開口問飲熱茶或凍水,如其他店要次次親口問凍水! 食物選擇不多,環境:黑灰冷靜感覺!
2012-02-24
45 分鐘 (堂食)
  • 蝦天婦羅
今天捉媽媽到觀塘吃有名拉麵。我近來跟上了香港的拉麵風,豚王呀達摩呀一風堂呀魂呀鳥箏呀丸玉呀都吃過啦。這一家比較離家和公司都遠的當然要拜訪啦!.我點了赤武骨角煮,媽媽點了白武骨叉燒,再加了一客燒比目魚。.說食物前想提提出菜前,侍應都沒有記得端上小碗和熱茶。食物來後我媽問他們才有。其實當是六點多,店裡還未滿座。這樣基本的都做少了,難免有點失望。.第一個到的是比目魚。兩塊魚配黑木耳和蘇魚仔。魚肉很好吃,入口溶化。另一亮點是黑木耳。配上甜甜的燒汁,令配菜頓成主角。.我點了赤武骨角煮。角煮一大顆,厚厚的,軟軟的,筷子一夾就斷。吃起來香而不膩。半熟蛋,我最欣賞是它的份量,半隻就剛好。有些店每碗配一隻蛋,我覺得太多膽固醇啦,哈哈。波菜算不少,菜肉比例比其他店做的平均。唯菜葉部份煮得過了,爛了。麵底是粗身扁形不規則條狀的。不是我的扁好,但如媽說,北煮得夠透,不會內硬外軟。.媽媽吃白武骨叉燒,因為想一嘗豬骨湯的原味。她覺得不錯。只要麵煮得熟就好好啦。媽對吃真沒我那樣多意見。.服務方面其實有直得一讚的。我留意到身邊每一檯同檯的麵都是同時端吃,不會讓一個客人等著友人的麵而要泡軟自己的麵。
我點了赤武骨角煮,媽媽點了白武骨叉燒,再加了一客燒比目魚。
燒比目魚
。另一亮點是黑木耳。配上甜甜的燒汁,令配菜頓成主角。
赤武骨角煮

2012-02-25
燒比目魚
  • 比目魚
2012-02-24 9 瀏覽
其實對拉麵不是特別鐘情,但見眾多日本著名拉麵店紛紛在港開業,也學人湊熱鬧選一間試試看有幾好味。知道此店會有很多人排隊,為避開人潮,已在六時前到達,但也竟然差不多全滿,只剩下吧枱,不想浪費時間也接受了。入座後細看餐牌,發覺食物選擇不多,拉麵款式只有數款,配以三款不同的湯底,另外的是一些沙律小吃等。我選了赤武骨豚角煮,黑比則選了白武骨叉燒,落單時侍應說製作時間要二十分鐘左右,我們坐的吧枱就面對着廚房,那我們就欣賞一下日藉師傅如何嚴謹的監察員工煮麵吧。黑比的白武骨叉燒先來,我還未及拍照,他已急不及待動了口,問他味道如何,正要開腔,我的赤武骨豚角煮也到了,那就讓他繼續吃罷,留待我親自體驗好了。第一口湯的感覺很濃鮮,可以感受到是用很多材料熬出來的,味道不同以往吃過的,跟白武骨不同的就是赤武骨只有丁點辣(實在不解日本人對辣的定義),感覺是有點新奇但不是特別好味;麵質雖爽口但又說不上彈牙,腩肉則不夠鬆化軟腍,還有點膩,吃完整碗麵都沒有被它感動得想再回來,而且份量也偏少,連我都覺得不夠飽,要追加其它食物。湯底其實很油膩,實在佩服有些人能把湯喝光,我就沒勇氣給廚師致敬了! 對追加的鰻魚天婦羅有點失望,炸
相片永遠只可拿來參考
有佢睇住煮麵,係咪會好味啲?
配料偏少,圖中只少了黑比吃掉的半隻溏心蛋,餘下的半隻湮沒在湯裏
腩肉只得一塊兼且細
對追加的鰻魚天婦羅有點失望,炸粉將鰻魚的味道全蓋過,令人感覺不到鰻魚的存在,如將鰻魚切件炸或用燒汁炮製,效果會較好。
燒銀鱈魚則皮脆甘香,肉質嫩滑豐腴,反而成為今晚最好吃的。
未試過其它人氣拉麵店,故不知道那家的拉麵最好味,但肯定這裏的拉麵並未能改變我對拉麵的冷感!
2011-12-30
2012-02-22 7 瀏覽
星期六早上去觀塘既工廠區走了一趟做完野大約十二點就食個early lunch即刻諗麵屋武藏唔洗排隊叫左叉燒白武骨同埋豚角煮黑武骨兩碗麵既賣相都有hea左d咁感覺因為d配料浸晒係湯裡面溫度適中白武骨個湯底係我未食過既味道真係要形容既話..有d似花生微豆雞腳湯咁..黑武骨就普普通通無特別又唔係特別有蒜香味重點係兩個都食唔出豬骨湯既味道但係呢 兩碗都係勁油我平時都食得幾油下 都覺得太油無可能飲晒d湯叉燒,豚角煮同個蛋幾好味隻蛋既蛋味唔濃 岩我口味 糖心做得ok至於麵質..一般又係無特別成碗麵份量少左d如果好肚餓去食既話應該唔夠飽如果好肚餓仲要等位先有得食既話我寧願去食pepper lunch真係唔明"日本第一"既吸引力係邊唯一有樣好就係侍應好主動介紹要keep住
星期六早上去觀塘既工廠區走了一趟
兩碗麵既賣相都有hea左d咁感覺
因為d配料浸晒係湯裡面
溫度適中
白武骨個湯底係我未食過既味道
真係要形容既話..有d似花生微豆雞腳湯咁..
黑武骨就普普通通無特別
又唔係特別有蒜香味
重點係兩個都食唔出豬骨湯既味道
但係呢 兩碗都係勁油
我平時都食得幾油下 都覺得太油
無可能飲晒d湯
叉燒,豚角煮同個蛋幾好味
隻蛋既蛋味唔濃 岩我口味 糖心做得ok
真係唔明"日本第一"既吸引力係邊
唯一有樣好就係侍應好主動介紹
要keep住
2012-02-20 15 瀏覽
一月廿六日晚,後記。近排提到拉麵,身邊老友都說 APM 麵屋武藏 啦,愛嘗試新野的我當然要立即去品o嘗品o嘗啦。5:45pm,同友人一齊到達,竟然是人山人海,舖內滿座,要等成十張枱 武藏這兒供應的食品不多,祗有幾款拉麵和小吃,當天我試了這兒人氣的黑武骨叉燒拉麵、武藏炸雞、日式炸蝦卷。叉燒肉質嫩滑,油脂平均、不膩;溏心蛋入口香甜,蛋汁豐富,不錯。至於精緒所在的黑武骨湯底,味香濃但偏咸 ,喝得多有口乾感;麵條呢,很有o爵頭,軟硬適中,回味無窮 ,但份量太少了,如加多個麵餅也不為過。至於小食方面 :武藏炸雞 - 內嫩而皮不脆,差,炸雞怎會不脆的呢 ? 可幸係個芥未沙律汁好好味,令整體質素提升返。炸蝦卷 - 皮薄但可惜冇乜蝦肉味,普通水準。整體水準比我預期低,吃完再傾了半個小時,埋單,再見出面人龍比前更多了一倍 !
一月廿六日晚,後記。

黑武骨叉燒拉麵、日式炸蝦卷
武藏炸雞
,喝得多有口乾感;麵條呢,很有o爵頭,軟硬適中,回味無窮
,但份量太少了,如加多個麵餅也不為過。

至於小食方面 :
炸蝦卷 - 皮薄但可惜冇乜蝦肉味,普通水準。

2012-01-26
2012-02-19 8 瀏覽
那天食早場約5:45PM就入座了(早D食唔駛等位浪費時間)...唔駛等...初時點了...黑武士...沙律..& 燒魚(佢話即燒要等約20分鐘...ok照要.首先來了沙律(忘記了名...唔緊要啦有相)沙律好清新..D菜尚算新鮮...之後來了湯麵.(好濃香的湯...喝了幾口.)...點知等了一會個燒魚仲未來...問服務員...他竟然話無落單....再落要再等20分鐘...我等...等的時間入面..見到個炸蝦好吸引...於是又點了一客...當然炸蝦會比燒魚快上桌啦!!!...蝦也ok...冇油淋淋的感覺..冇舊油的味道...not bad ar...食完蝦再等了約十分鐘。。。條魚終於到了。。。好厚肉呀。。YUMYUM。。。但可能因為肉厚難熟。。。燒魚皮。。。燶到苦味都跑出來了。。。原本好香口架。。。出面有人等位D服務員開始眼望望。。。之前上菜少咗又唔見你們主動跟好些。。。7點幾。。要翻枱就來急。。我本來未久夠7點就走咗啦。。。係D服務。。。欠少少。。。主動。。。
沙律
炸蝦
等了很久的燒魚
2012-02-03
沙律
炸蝦
等了很久的燒魚
2012-02-18 8 瀏覽
面屋武藏自1996年在日本开业,一直是长龙人气店。年前看到apm开了首间海外分店,趁着难得到观塘开会,过来一试。11点刚过到的,刚刚开门,一个客人也没有(听说平时经常排长队) 。waiter很热情地招呼我坐下。餐厅很宽敞,没有一般日式拉面店的局促。巴台可以看到师傅煮面的手势。我选了了卡位。仔细研究了菜单(菜单做的很精致,而且介绍很详细),决定选黑武骨(猪骨汤底加了黑蒜油)叉烧拉面。 等了10分钟,热气腾腾的拉面上台。卖相不错,比较精致,而且没有担心的那么油(之前有朋友说这家很油),拉面筋斗,硬度适中,汤底很鲜浓,而且应该没有味精(我几乎喝完了汤,也没有口干),叉烧肥瘦适中,而且煮的很稔,有大大的四片(全部厚切),还有半个溏心蛋(溏心效果不错), 葱(味道不会太冲),紫菜(装饰,味道都不错)总的来说,不错的拉面。下次有机会来再试白武骨,赤武骨。
总的来说,不错的拉面。下次有机会来再试白武骨,赤武骨。

2012-02-17
  • 黑武骨
2012-02-16 31 瀏覽
今日放LUNCH 11:45PM即刻走落黎攞飛, 點知無人, 雖然話人未到齊就唔可以入座, 但個小姐都俾我入座先, 因為我D同事落緊黎^^第一次試左黑武骨, 覺得好香, 但味道唔夠.再睇過呢度食評話"沾汁麵"好食, 就黎試多次叫左個黑武骨叉燒沾汁麵~ 一黎到, 好香咁喎, 一試啖湯...好濃. 可能係汁啦, 所以又香又濃. 不過我覺得唔夠熱, 只係暖可能太濃關係, 所以食到一半, 仲有D咸... 如果D汁夠熱會仲好D
但個小姐都俾我入座先, 因為我D同事落緊黎^^
第一次試左黑武骨, 覺得好香, 但味道唔夠.
再睇過呢度食評話"沾汁麵"好食, 就黎試多次
可能係汁啦, 所以又香又濃. 不過我覺得唔夠熱, 只係暖
黑武骨叉燒沾汁麵
2012-02-16
黑武骨叉燒沾汁麵
2012-02-16 10 瀏覽
麵類選擇少,跟一般拉麵店無異。前菜小菜選擇亦偏少,但求貴精不貴多。點了白武骨叉燒沾汁麵,燒比目魚跟黑武骨豚角拉麵。麵質非常彈牙,叉燒豚肉亦非凡,前者香如燻火腿,後者滑如豆腐,筷子輕輕一夾已將豚肉解體,比目魚亦夠清甜。唯一美中不足乃湯底偏鹹,亦欠奉清湯溝浠沾汁。
白武骨叉燒沾汁麵
2012-02-15
白武骨叉燒沾汁麵
2012-02-13 5 瀏覽
之前行APM, 就發現呢間麵屋武藏勁多人排隊,唔通開左間正野??難得今次下晝5:00經過冇人排隊,就緊係入去食返碗~~入去坐低先發覺, 原來呢間野只係賣幾款拉麵,選擇並唔多, 最後我同BF點左1) 叉燒+白武骨2) 豚肉+黑武骨3) 餃子其實...叉燒同豚肉我都覺得冇乜問題,問題在於拉麵同湯底,拉麵並唔係直身, 而係曲身,我並唔食拉麵嘅專家,不過曲身拉麵比我感覺係機壓,即係好似公仔麵一包包pack好晒果d,唔通係錯覺黎嘅?機壓唔係一定唔好, 以係十分普通姐,唔覺得有咩咁特別~至於湯底, 白武骨有濃烈嘅豬骨湯味,不過亦都夾雜住啖啖味精味,黑武骨直頭係加強版,太濃亦都太鹹, 仲要係超重味精因為之前有去過日本食拉麵,所以好肯定呢種感覺唔會錯,原因係, 我食完碗麵冇辦法連湯都飲埋,食完之後果一個鐘頭, 我同bf都不斷感覺勁口渴,其實我地坐低之後已經飲左佢幾杯茶,呢陣味精味完全冇辦法清除, 勁可怕~最後餃子, 係3樣野之中最欣賞嘅地方,真係做到皮薄餡靚, 好食~總括黎講, 呢間野實在普通,要我再去係ok嘅,但係要排隊就唔洗預我喇~
之前行APM, 就發現呢間麵屋武藏勁多人排隊,
唔通開左間正野??
難得今次下晝5:00經過冇人排隊,
就緊係入去食返碗~~

入去坐低先發覺, 原來呢間野只係賣幾款拉麵,
選擇並唔多, 最後我同BF點左
1) 叉燒+白武骨
2) 豚肉+黑武骨
3) 餃子

其實...叉燒同豚肉我都覺得冇乜問題,
問題在於拉麵同湯底,
拉麵並唔係直身, 而係曲身,
我並唔食拉麵嘅專家,
不過曲身拉麵比我感覺係機壓,
即係好似公仔麵一包包pack好晒果d,
唔通係錯覺黎嘅?
機壓唔係一定唔好, 以係十分普通姐,
唔覺得有咩咁特別~

至於湯底, 白武骨有濃烈嘅豬骨湯味,
不過亦都夾雜住啖啖味精味,
黑武骨直頭係加強版,
太濃亦都太鹹, 仲要係超重味精
因為之前有去過日本食拉麵,
所以好肯定呢種感覺唔會錯,
原因係, 我食完碗麵冇辦法連湯都飲埋,
食完之後果一個鐘頭, 我同bf都不斷感覺勁口渴,
其實我地坐低之後已經飲左佢幾杯茶,
呢陣味精味完全冇辦法清除, 勁可怕~

最後餃子, 係3樣野之中最欣賞嘅地方,
真係做到皮薄餡靚, 好食~

總括黎講, 呢間野實在普通,
要我再去係ok嘅,
但係要排隊就唔洗預我喇~
2012-02-11
2012-02-10 16 瀏覽
果日一個人去到官塘 就係想試呢間麵屋武藏 , 反正過了兩點鐘 應該不太多人的吧 去到如願以償 人真的不多 而且我自己一個人食 好快就有位子了 坐下位子 我點了不太油的 白武骨豚肉拉麵~ 店員亦都好細心地為我加茶~大約等了 15分鐘 ~我的拉麵終於到了豚肉入口即溶~拉麵爽口彈牙~ 湯底雖然比其他款算係最清的 但是 本人覺得還是很濃~溏心蛋不過不失~

溏心蛋不過不失~

2012-02-07