2013-01-07 7 瀏覽
很少到觀塘這邊,因工前往,便到麺屋武蔵試試拉麵之水準。點了特濃味噌拉麵,一向鍾情於味噌湯底,這個湯底豐厚得來而不太油膩,不錯。很喜歡這裡的麵,完全感受到應有的彈性,不是每一間拉麵店都做到呢!可是今天的豚角煮和蛋都稍老,未能做到軟滑的口感,可惜。另外點了炸木棉豆腐作小食,有點像炸豆卜的拉長版,配上醬汁,味道不錯。整體印象不錯,員工服務及環境亦佳,希望有機會再來。
很少到觀塘這邊,因工前往,便到麺屋武蔵試試拉麵之水準。

可是今天的豚角煮和蛋都稍老,未能做到軟滑的口感,可惜。

整體印象不錯,員工服務及環境亦佳,希望有機會再來。
2012-11-19 43 瀏覽
Arriving at 11:40, it was easy to get seated.Ordered the white 叉燒拉麵, pork bone soup.black 叉燒拉麵, roasted garlic soup.The ramen was actually the thick type that you'd find in many other places and need to bite harder. The charsiu was thick cut, tender, tasty. The spring onion atop of that was plentiful and really went well with the soup.The white soup was very tasty, quite salty too, in contrast to my black garlic soup, which had less in body. You can taste the garlic in its composition but it w

The white soup was very tasty, quite salty too, in contrast to my black garlic soup, which had less in body. You can taste the garlic in its composition but it was quite faint.
Black garlic soup
Next time I'll order the white soup.
2012-11-11
Black garlic soup
2012-11-18 14 瀏覽
尋日同男友去APM行完街, 見呢間嘢之前無試過, 加上openrice又幾高分, 所以就入咗去點知....中伏鳥.....可能因為時間尚早(6:00pm左右), 所以入面大把位不過佢哋都安排我哋搭人哋枱, 真奇怪一打開menu, 入面全部要散叫, 仲要選擇好少湯底只有: 白武骨(豬骨湯), 黑武骨(黑蒜油豬骨湯), 紅武骨(辣油豬骨湯)配料都係得3樣: 豚肉, 豚角(五花腩), 叉燒只有豬一樣, 獨孤一味上菜都算快, 叫完10min左右就有得食我的黑武骨叉燒我見到呢碗嘢, 真係呆了, 件叉燒紙咁薄, 仲要只有一塊食落口仲要又乾又無味, 成件煲湯豬肉咁糖心蛋不過不失至於個湯底, 完全係太濃了, 而且全部都係油.....好咸, 但又無乜豬骨味, 最慘係連蒜味都唔多似有面質係ok的, 似壽桃牌拉面咁...男友的白武骨豚角呢碗嘢, 豚肉都係得細細塊, 不過味道比叉燒好(因為入面叫做有味先...)不過個湯底又係又油又咸而且豬骨味欠奉呢兩碟咁既嘢, 居然要$74(未連加一)真係去食碗雲吞面好過食佢
點知....中伏鳥.....

可能因為時間尚早(6:00pm左右), 所以入面大把位
不過佢哋都安排我哋搭人哋枱, 真奇怪

一打開menu, 入面全部要散叫, 仲要選擇好少
配料都係得3樣: 豚肉, 豚角(五花腩), 叉燒
只有豬一樣, 獨孤一味

上菜都算快, 叫完10min左右就有得食
我的黑武骨叉燒

黑武骨叉燒

我見到呢碗嘢, 真係呆了, 件叉燒紙咁薄, 仲要只有一塊

食落口仲要又乾又無味, 成件煲湯豬肉咁

糖心蛋不過不失
至於個湯底, 完全係太濃了, 而且全部都係油.....

好咸, 但又無乜豬骨味, 最慘係連蒜味都唔多似有

面質係ok的, 似壽桃牌拉面咁...

男友的白武骨豚角

白武骨豩角

不過個湯底又係又油又咸

而且豬骨味欠奉

呢兩碟咁既嘢, 居然要$74(未連加一)
真係去食碗雲吞面好過食佢
題外話/補充資料: 大家睇openrice真係要睇埋食評個內容, 如果剩係睇分, 好易中伏
2012-11-17
2012-11-15 10 瀏覽
同朋友睇完戲,路過看到呢間麵店,外面睇唔錯。但事實上.....第一次試呢間麵店, 諗都無諗過拉麵可以整得咁難食。打開Menu, 就只有三款湯底選擇。都係豬骨吧~ 可以配叉燒或者豚肉。赤武骨、黑武骨、白武骨是湯底,還是要花點時間看說明才知道這些武骨的意思。我揀咗白武骨配叉燒,即日式豬骨湯。湯底濃到我相信可以一開二,濃唔咪唔好,但係濃得過份囉。叉燒只有一塊,不過係大塊既。溫泉蛋,破破爛爛,唔好吃。叉燒比起味千的還差。我食唔過一半。朋友選了赤武骨,即日式豬骨湯加辣。不用多說了,湯底濃得不想食,無辣味。。。唉.... 一碗油咁囉。P.S : 理解唔到點解佢夠膽賣到成70幾80蚊一碗。真係好難食。以後都唔會再去!!!

第一次試呢間麵店, 諗都無諗過拉麵可以整得咁難食。

2012-11-14
跟女朋友仔在APM逛了一會已經肚餓啦,在沒有想到吃什麼的情況下選了這店,希望不會太冒險吧.@@幸好店內日式風味滿強的呢,可惜待應仍是把歡迎光臨的日語說得我完全聽不明白,是香港店員在日式料理店打工的通病吧?不管了,坐定定看一下有什麼好吃吧,呵呵XD這裡的待應比較奇怪呢,我舉手要點餐了一段時間也沒有什麼反應,到一個應該比較高級的職員看到我舉手他呼喚待應才有人來招呼我們啦要扣分呢.=3=既然肥雞跟我也想吃這個叉燒黑武骨便點好了.女朋友仔卻吃豬肉片白武骨呢.因為太肚餓了,再點一客武藏炸雞及武藏餃子吧.點了拉麵的話汽水半價的呢,忍不住也點一罐好了.因為我身體不太舒服的關係,在等食物的時候我先把水送藥喝光啦.想不到待應竟然只站在一旁,沒有替我再倒一杯水的意思呢.最後又要我開口要求他們給我多一杯水才行,這樣的服務真的不合格耶.算了食物來啦,先吃東西吧.黑武骨即是黑蒜油加上豬骨濃湯,如果蒜味再強一點我會更喜歡啦.麵有輕微的鹼水味,幸好麵質仍有嚼頭,而叉燒倒是最好的地方,味道沒有把麵的風味蓋過卻又不失肉味不簡單啦.而武藏餃子有蔥花配合一起吃呢,加上有點酸的餃子汁一起吃,有很清新而不油膩的感覺,好吃.而武
你想吃這個嗎肥雞?XD
肥雞也等得不耐煩啦=3=

都幾豐富喎XD
黑武骨即是黑蒜油加上豬骨濃湯,如果蒜味再強一點我會更喜歡啦.麵有輕微的鹼水味,幸好麵質仍有嚼頭,而叉燒倒是最好的地方,味道沒有把麵的風味蓋過卻又不失肉味不簡單啦.而武藏餃子有蔥花配合一起吃呢,加上有點酸的餃子汁一起吃,有很清新而不油膩的感覺,好吃.而武藏炸雞真的很脆口呢,有一片只有雞皮的也脆得像薯片一樣很厲害.再用旁邊的菜絲及沙律醬一起吃,罪惡感沒有那麼大,好吃呢.

因為貪心,女朋友仔可憐我給了我一點白武骨拉麵吃,味道跟我的黑武骨也是差不多的嗎?@@
唔好獨食啦肥雞=3=
是我的問題?我覺得黑武骨跟白武骨湯底的味道真的差別不太大耶,但白武骨比黑武骨多了一份油的感覺,應是豬骨濃湯吧?喜歡豬骨拉麵的人會很滿足啦這味道,呵呵XD
幸好結帳算迅速呢,230多元.下一站拉麵之旅希望吃到久仰大名的一風堂啦,快給我藉口去吃吧=3=
2012-11-08
都幾豐富喎XD
  • 武藏餃子
  • 武藏炸雞
2012-11-08
麵屋推介   一個人食飯最好簡簡單單, 難得麵屋武藏有bar 枱位置, 仲可以望到師傅們整麵過程, 實在難得.   打開餐牌樣樣都想食, 不過一個人食量有限, 唔可以點太多嘢食.   千挑萬選之下揀左白武骨叉燒拉麵.   一路望住廚房師傅心諗佢地係咪整緊我果碗拉麵呢? 終於見到侍應攞住一碗熱辣辣嘅拉麵出黎.   叉燒大大片, 佔左隻碗嘅1/3 位置, 叉燒偏瘦, 不過都算鬆化. 湯底濃厚, 味道有層次, 嗅到好香嘅豬骨湯味. 溏心蛋半熟, 仲食到煙燻蛋味. 麵條粗身, 彈牙爽滑, 掛湯力強.   食飽飽之後滿足離開.
麵屋推介

2012-11-07
5 分鐘 (堂食)
2012-11-05
路經麵藏見到有張海報貼住<番茄豚肉拉麵>, 望落好似幾吸引, 走左入去試下. 原來呢碗麵限定每日供應50碗, 好彩我問侍應仲有啫!! ^^ 塊豚肉超大塊~ 仲要有兩塊添!! 豚肉偏瘦, 不過好彩燒得幾香口, 今次重點響個湯底度. 番茄湯底味道酸酸甜甜, 非常開胃!! 碗入面有舊圓碌碌嘅物體, 原來係薯蓉黎架!! 驚喜發現~我撈埋薯蓉落d 湯到一齊食, 味道非常合襯. 配料仲有番茄粒同溫泉蛋, 成碗麵都好好味!! 我會再黎食~

塊豚肉超大塊~ 仲要有兩塊添!!
2012-11-04
2012-11-02 13 瀏覽
佢一開冇咁多人既時侯成日食好多日本人去, 証明都幾正宗佢有三隻湯底:白武骨(日式豬骨湯)D湯好味, 夠濃, 會漏最濃係呢個赤武骨(日式豬骨湯加辣)D湯好味, 夠濃, 會漏有辣味中和番黑武骨(日式豬骨湯加黑蒜油)自己最唔鍾意, 因為佢冇乜味兩個加埋D味怪怪配三種料:豚肉片豚煮角义燒另外有埋:蛋,紫菜,蔥,菜赤武骨+义燒我唔係好鍾意本身碗麵已經唔夠熱個蛋叉燒係凍既...D湯好味, 夠濃, 會漏D麵要叫佢煮耐D, 唔係會有少少生生地既feel, very彈牙赤武骨+豚煮角豚煮角頗滑但激肥...另外有沾汁麵凍既, 我覺得怪怪地, 所以唔會介紹人食...激辛手羽(spicy chicken wing)好味! 粉少, 仲有少少麻辣feel佢好體貼咁幫你拆少少骨, 唔會食得狼狽煎餃子皮薄餡靚D皮真係就黎透明咁薄仲有D類似軟骨既野, 好滋味
佢一開冇咁多人既時侯成日食
好多日本人去, 証明都幾正宗

佢有三隻湯底:
白武骨(日式豬骨湯)
最濃係呢個

赤武骨(日式豬骨湯加辣)
有辣味中和番

黑武骨(日式豬骨湯加黑蒜油)
自己最唔鍾意, 因為佢冇乜味
兩個加埋D味怪怪

配三種料:

豚肉片
豚煮角
义燒
另外有埋:蛋,紫菜,蔥,菜

赤武骨+义燒
我唔係好鍾意本身碗麵已經唔夠熱
個蛋叉燒係凍既...

赤武骨+豚煮角
豚煮角頗滑但激肥...

另外有沾汁麵
凍既, 我覺得怪怪地, 所以唔會介紹人食...

激辛手羽(spicy chicken wing)
好味! 粉少, 仲有少少麻辣feel
佢好體貼咁幫你拆少少骨, 唔會食得狼狽

煎餃子
皮薄餡靚
D皮真係就黎透明咁薄
仲有D類似軟骨既野, 好滋味
  • 激辛手羽
2012-11-02 25 瀏覽
萬聖節約左朋友去食拉麵, 大前提係地點要方便, 環境要舒服. 搵完一輪揀左去觀塘apm搵食. 門口好有氣勢嘅一張武士相芥末牛油果雞肉沙律 : 正正因為牛油果所以吸引我地點呢個食物. 佢嘅沙律醬先係精髓. 芥末味辣辣地好開胃豚肉卷 : 買相一般, 不過食落都唔錯. 豚肉包住d銀芽, 而鐡板熱力將洋蔥嘅香味發揮出來咖哩豚肉片拉麵 : 麵質彈牙, 咖哩香濃帶少少豬骨湯味道, 豚肉片爽嫩, 非常合襯赤武骨豚角拉麵 : 湯底唔太辣, 有麻香. 豚角偏肥, 入口鬆化, 唯一不足係溏心蛋稍微熟了點總括食物同環境都唔錯,下次可以再黎

門口好有氣勢嘅一張武士相

總括食物同環境都唔錯,下次可以再黎

2012-10-31
10 分鐘 (堂食)
2012-10-26 9 瀏覽
小妹本身很愛吃拉麵所以這次可說是專程來嘗試這家麵店的每次經過都被門面所吸引而且知道這店是專門吃拉麵的,尤其吸引今次人不算多,而且大多數人都在等卡式座位而我則選擇了BAR台,BAR台後面就是廚房坐BAR台一來不用等位 (這也是主因吧)二來可以看著廚房中的師傅工作內鋪不是太大,大概只可容納30人由於食店名為麵屋武藏,所以牆上掛著琳瑯滿目的武士裝飾每張獨立的椅子背後都是武士的圖片甫坐下不久,侍應讓我們選擇水或茶,我們選擇的都是茶食店提供的不是綠茶,而是麥茶 我點的是「赤武骨」,而男朋友點的是「黑武骨」眼見應該一個是日本師傅,其他的都係本地學徒不一會兒食物到了,比我想像中要快我的赤武骨的湯底是秘製辣油跟豚骨湯眼前這碗湯面上的確有一層辣油麵上只有一塊肉,不要緊,先嚐一下湯底其實我是失望了,因為沒有那只屬於辣的香,而且很油膩喝下去的第一下,腦海裡只浮現著「辣味面豉湯」嚐一下麵條,嗯,沒驚喜之餘還有一陣鹼水味好,那麼肉呢,真的沒啥特別,而且一點也不入味沒法子了,我的宗旨是不浪費食物所以還是把面前所有的都倒進肚子裡去至於男朋友的「黑武骨」,情況好像比較好湯底是黑蒜油跟豚骨湯,跟我的
小妹本身很愛吃拉麵
所以這次可說是專程來嘗試這家麵店的
每次經過都被門面所吸引
而且知道這店是專門吃拉麵的,尤其吸引
在BAR台後的世界,廚師們在工作呢
今次人不算多,而且大多數人都在等卡式座位
而我則選擇了BAR台,BAR台後面就是廚房
坐BAR台一來不用等位 (這也是主因吧)
二來可以看著廚房中的師傅工作
武士裝飾
內鋪不是太大,大概只可容納30人
由於食店名為麵屋武藏,所以牆上掛著琳瑯滿目的武士裝飾
每張獨立的椅子背後都是武士的圖片

甫坐下不久,侍應讓我們選擇水或茶,我們選擇的都是茶
食店提供的不是綠茶,而是麥茶
我點的是「赤武骨」,而男朋友點的是「黑武骨」
眼見應該一個是日本師傅,其他的都係本地學徒

不一會兒食物到了,比我想像中要快
赤武骨,只有一塊肉,湯面上的就是那辣油
我的赤武骨的湯底是秘製辣油跟豚骨湯
眼前這碗湯面上的確有一層辣油
麵上只有一塊肉,不要緊,先嚐一下湯底
其實我是失望了,因為沒有那只屬於辣的香,而且很油膩
喝下去的第一下,腦海裡只浮現著「辣味面豉湯」
嚐一下麵條,嗯,沒驚喜之餘還有一陣鹼水味
好,那麼肉呢,真的沒啥特別,而且一點也不入味
沒法子了,我的宗旨是不浪費食物
所以還是把面前所有的都倒進肚子裡去
黑武骨,只有一塊肉,湯面上的就是黑蒜油
至於男朋友的「黑武骨」,情況好像比較好
湯底是黑蒜油跟豚骨湯,跟我的一樣只有一塊肉
我喝過他的湯底,沒我的油膩,比我的清一點
喝下去有陣陣黑松露的味道
小妹本來對黑松露的喜好不大
但相比之下,這的確算是不錯了
沾汁麵食法教學
很多人點的沾汁麵
其實在我們進食的時候,多碗沾汁麵曾在我面前出現
我有一刻在想,我對這赤武骨已很失望了
不想對一所食店失望兩次

這食店的確有「驚喜」,是「驚訝」的「驚」
我猜之後都不會再來光顧了
2012-10-25
在BAR台後的世界,廚師們在工作呢
武士裝飾
沾汁麵食法教學
2012-10-18 17 瀏覽
今日中午在APM工作,午飯不知道食什麼,行到二樓有間面屋武蔵,同事話之前食過,很不錯。既然同事想食,就試試。我點了一個黑武骨豚角拉面,而朋友點了一個白武骨豚肉拉面,再點了一個沙律,等了五分鐘,拉面到了,嘩﹗豚角很大件,但不肥,有一大堆葱、加上紙菜,賣相不錯。我特別喜歡拉面碗,用了武士的圖案,看似很高級。問他們的店員,原來是日本貨,難怪﹗證明他們的老板都幾落本。開始食面,先試試湯底,一入口的感覺很特別,超濃超結,很糊口,但味道很好,我是一個算喜歡食面之人,這樣的面之前沒有食過,很濃郁,的確很不錯。面質也算可以,雖然我覺得硬了一點。第一次食這間拉面,感覺良好﹗
第一次食這間拉面,感覺良好﹗

2012-10-17
20 分鐘 (堂食)
  • 黑武骨豚角拉面
2012-10-13 22 瀏覽
見這間拉麵成日排長龍,今日經過apm早早地就入去試試,6點入去,當然唔洗等位,叫左1)白武骨x叉燒 白武骨的味道不錯,但湯頭ge味道唔多覺係豬骨,反而有幾重ge鰹魚味,即係木魚絲o個種味,都好飲,飲晒個湯,不過同豬骨好似有d唔似樣; 拉麵方面唔知係咪食慣左幼麵,覺得粗麵始終不太掛湯,要真係用匙羹"畢"一啖先食到個湯ge味,麵質都算ok彈牙ge; 叉燒得一塊,亦唔算特別(2)煎餃子味道不錯,正正常常咁la,餡都算幾多重括黎講味道不錯,服務亦幾好,但由於見過咁多人排隊,expectation自然會更高ps見到有食評話佢個湯太油,其實正宗拉麵就係咁ga laps2另外想問問openrice,試過若干次話我ge食評係"非食評"類,但我內容的確係講緊該店ge食物,麻煩下次再有咁ge情況解釋深入少少
見這間拉麵成日排長龍,今日經過apm早早地就入去試試,6點入去,當然唔洗等位,叫左:
(1)白武骨x叉燒

(2)煎餃子
味道不錯,正正常常咁la,餡都算幾多

ps見到有食評話佢個湯太油,其實正宗拉麵就係咁ga la

2012-10-09 20 瀏覽
平日要返工就想睡多一些.明天休息竟然眼光光.為了打發時間唯有清食評.待10月15日後我食評會陸續出現麺屋武蔵我在屯門分店也曾光顧,我記得我講過麺屋武蔵在香港是味千集團.客人可能沒有信心.但在日本是大排人龍名店.同一風堂可平起平坐的.在港的2間分店.均設於大型商場.根本不用愁沒有生意.環境:我在下午接近3時到逹客人仍佔7成.店內設計主要以黑色武士為主,有少部份卡位.和不少2至4人枱,當日被安排在吧枱,愛食的我當然認真看師傅煮麵.師傅當然是本地..其實麺屋武蔵在港.都是本地實力.因為集團式,因為地點在大型商場.什麼都要快.師傅一次過整五至六碗麵.义燒當然不是即切.是在雪櫃內拿出來.不是放了多久?蛋同樣也是雪櫃內拿出來,我估是員工提早上班作準備?服務:不會過份熱情.也會主動加水,但我在店30分鍾.加了一次.汽水.當日作半價.12元半價也要6元麺屋武蔵出品的例牌貸.白武骨分三項.豚肉片68元.豚煮角72元.义燒72元.我當然選白武骨义燒72元首先說湯底十分濃郁.除了豬骨.也用雞煲10多小時,我相信.可惜出來效果又油,豬骨同雞2方面的味道也不突出.我感覺奇怪.我在屯門吃的湯底也熱作賣點.反而觀塘

環境:

服務:
不會過份熱情.也會主動加水,但我在店30分鍾.加了一次.
汽水.當日作半價.12元半價也要6元

我當然選白武骨义燒72元
首先說湯底十分濃郁.除了豬骨.也用雞煲10多小時,我相信.可惜出來效果又油,豬骨同雞2方面的味道也不突出.我感覺奇怪.我在屯門吃的湯底也熱作賣點.反而觀塘分店的湯只是和暖,連唯一賣點也失去.

蛋:是全碗麵最突出的一還,夠流心.蛋香味仍算香甜.

麵質.似幼麵,質感彈牙掛湯.但有股不知名的鹼水味.感覺什差..

义燒:不夠鬆化.差不多要梅,肉質亦偏瘦.味道亦因放置雪櫃太久,而盡失完全無义燒香味..

介紹完.埋單85.8元.<有加一>如果不計湯底,味道根本同味千無異.現在香港有質素的日式拉麵數之不盡.我當然不建議大家光顧呢間店.若我今生可以再去日本.食拉麵當然找香港沒有的品牌.哈!
$85.5 (午餐)
2012-09-27 10 瀏覽
今次兩個人叫左了一個沙律, 黑武骨豚肉拉麵, 黑武骨沾汁麵, 柚子燒比目魚.黑武骨豚肉拉麵是阿姨叫的, 我沒有吃, 沙律我只吃了一點, 那些紫椰菜一如既往的苦澀, 印象中我們是叫了烤雞沙律, 但總是吃不到雞肉, 是下得太少的緣故吧! 沙律中應該是加了些酪梨及牛油果, 我愛這種清爽中帶點豐腴的味道.柚子燒比目魚- 四十五大元兩小塊, 太吝嗇了吧! 魚肉仍然嫩嫩的, 燒得不錯, 每一口也有清新的柚子味, 像韓國柚子茶那種, 比目魚和柚子的味道也很搭配.黑武骨沾汁麵- 很有趣, 湯汁和麵都不是全熱的, 大約只有五六十度的溫度, 目的是保持麵質爽口彈牙, 幸好先前看過桌面有關沾汁麵的介紹, 才沒有向店員投訴湯汁和麵不夠熱, 不然就會成為大鄉里了!!拉麵沒有湯汁浸著, 果然比一般麵條彈牙, 豚肉只有薄薄一塊, 好像煮得比較過火, 不夠嫩, 湯汁油膩, 可能是加了黑蒜油的緣故吧, 但吃不出黑蒜的味道, 只有一般的豬骨味, 湯汁中有少許豬肉塊, 可以伴麵吃 (因為只有一塊豚肉,吃完就要吃齋麵了!)順帶一提, 吃完沾汁麵後, 可著侍應加些熱清湯在剩餘的湯汁中, 湯汁便會變成一碗濃郁的豬骨湯, 今次沒有

黑武骨沾汁麵- 很有趣, 湯汁和麵都不是全熱的,
大約只有五六十度的溫度, 目的是保持麵質爽口彈牙,
湯汁便會變成一碗濃郁的豬骨湯, 今次沒有加湯, 但上次試過, 很不錯的, 而且喝完沒有口渴的感覺.

食物不是不好吃, 而是沒有什麼突出之處, 價錢有點小貴, 而食物份量有點不足.
結帳兩人合共二百五十元,有點不值得的感覺
店員多, 工作快捷, 服務算是不錯.

6 分鐘 (堂食)
2012-09-25 59 瀏覽
曾被日本全國票選為拉麵冠軍既麵屋武藏,選擇遠離銅鑼灣同尖沙咀等等既拉麵名店集中地,來到apm開海外第一間分店一場來到觀塘,就第一時間諗到要去拜訪下民選既麵王啦當日星期六既12點到去到,大概只有兩三檯客人難道拉麵既熱潮傳唔到來觀塘?睇過餐牌,定價都合理,就一行四人入去坐低我地張檯正面對住個open kitchen,望落去都幾乾淨企理,仲可以全程睇到D師傅整麵,都幾有日本feel餐牌上有宮本武藏個樣,亦都係呢間餐廳個名既由來拉麵選擇唔多,主要有三種湯底,黑、白同赤武骨,再加豚肉,豚角煮同叉燒等的既配料我地有四個人,就試晒三款唔同既麵底啦女友叫左個白武骨配豚肉片。白武骨就應該係純豬骨湯底。飲一啖,味道都覺濃郁,可惜比較油麵質屬於偏腍,無咩咬口可言,豚肉片都幾多同幾好味,隻蛋溏心蛋亦都屬水準之上黑武骨就頗令人失望。黑武骨就應該係白武骨既湯或加入黑蒜油。可惜黑蒜油既味道極淡,連一點點黑蒜油既香味都聞唔到,同之前食過既一風堂實在差好遠而且個湯底有黑色一撻撻咁再加埋浮面既油賣相真係麻麻地友人既赤武骨就係白武骨加秘製辣油。友人話味道還可以,不過辣味亦係唔係好夠,豚角煮就十分唔錯。總括來講,豬骨湯底是很

一場來到觀塘,就第一時間諗到要去拜訪下民選既麵王啦

當日星期六既12點到去到,大概只有兩三檯客人

以宮本武藏命名既麵店,餐牌上都印有宮本武藏個樣
開放式廚房,師傅們又會大大聲嗌歡迎光臨,都算營造到日本地道拉麵店既氣氛

餐牌上有宮本武藏個樣,亦都係呢間餐廳個名既由來

我地有四個人,就試晒三款唔同既麵底啦
白武骨

黑武骨配豚肉片
黑武骨就頗令人失望。黑武骨就應該係白武骨既湯或加入黑蒜油。

而且個湯底有黑色一撻撻咁再加埋浮面既油賣相真係麻麻地

總括來講,豬骨湯底是很不錯的。可惜佢既變奏都不太成功,浪費了,希望可以再改善下。

以價錢同環境來講,還是值得一試。
2012-09-02
以宮本武藏命名既麵店,餐牌上都印有宮本武藏個樣