平時食得太多味精太油膩,推介大家試吓呢一間新開嘅真材實料港式湯麵🌟🍜超多配料(多成點⁉️大家可以睇圖🤣)之餘湯底經過慢慢熬製,飲落吾口渴有層次又清甜💦讚❗️❐ 好鬼補雞湯麵 $88⟰濃雞湯底配有花膠、魚肚、新鮮雞柳、冬菇同雲腿絲🌟⟰配料份量超多佈滿成個碗,絕對真材實料‼️雞湯好濃郁又鮮甜💦而且食得出係經過長時間熬製,好味到飲到見碗底💫⟰花膠、魚肚同冬菇全部煮到好入味💦吸晒雞湯嘅精華💯新鮮雞柳嫩滑,滿足感十分❗️⟰兩款湯麵都配有中華沙律做前菜,好開胃🌟❐ 牛隊長湯麵 $88⟰濃牛骨湯底配有五香牛腩牛筋、蘿蔔同埋澳洲和牛封門柳🌟🥩⟰湯底清甜有淡淡牛肉香味,少少似牛腩汁湯個種味💦麵底煙靭彈牙,超喜歡似粗油麵💕⟰ 五香牛腩夠哂入味又淋,牛筋彈牙💥蘿蔔無渣切到一口大小又清甜✨澳洲和牛封門柳超正‼️極鮮嫩又重牛味,回味無窮🌈❐ 避風塘雞髀菇同香辣單骨雞翼 每款+$25⟰ 兩款都係新鮮炸起🔥炸粉唔會太厚,個面有辣粉但吾會太辣🌶⟰雞髀菇比雞翼更出色,炸完都超級Juicy💦❐ 日本舞茸炒雜菇 每款+$38⟰好少地方會有舞茸食🍄難得有又炒到惹味又有穫氣🔥⟰雜菇極吸汁淡淡多汁💦餸麵一流❗️❐ 烘焙鐵觀音(凍)

❐ 好鬼補雞湯麵 $88
⟰濃雞湯底配有花膠、魚肚、新鮮雞柳、冬菇同雲腿絲🌟
⟰兩款湯麵都配有中華沙律做前菜,好開胃🌟

❐ 牛隊長湯麵 $88
⟰濃牛骨湯底配有五香牛腩牛筋、蘿蔔同埋澳洲和牛封門柳🌟🥩

❐ 避風塘雞髀菇同香辣單骨雞翼 每款+$25
⟰ 兩款都係新鮮炸起🔥炸粉唔會太厚,個面有辣粉但吾會太辣🌶
⟰雞髀菇比雞翼更出色,炸完都超級Juicy💦

❐ 日本舞茸炒雜菇 每款+$38
⟰好少地方會有舞茸食🍄難得有又炒到惹味又有穫氣🔥
⟰雜菇極吸汁淡淡多汁💦餸麵一流❗️

❐ 烘焙鐵觀音(凍) +$10
⟰ 香濃嘅鐵觀音加上淡淡烘焙嘅香味🍵好特別同一定會Encore,飲落烘焙味同茶味好夾‼️

❐ 本地烘焙咖啡(熱) +$30
⟰ 麵賜園嘅咖啡堅持本地烘焙,採用尼加拉瓜嘅咖啡豆,係餐廳嘅其中一個特色🌟
⟰ 咖啡聞落散發濃郁嘅香氣☕️飲落質感豐厚嫩滑,唔會有太酸太苦,飲完後口入面仲有回甘嘅感覺💫
💁🏽‍♂️如果飲吾慣齋啡嘅朋友建議叫鮮奶或者泡沫咖啡
係旺角行完街就去左搵食,見到呢間係主打食麵既餐廳,menu有好多唔同款式既特色麵,有五大湯底,包括雞湯、海鮮湯、牛骨湯、豬骨湯同素昆布湯😆🐽鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118海鮮包括左海中蝦、松葉蟹肉、新鮮元貝同香燒日本生蠔,蝦同生蠔係係用粉輕輕炸過,size都大隻,蝦肉爽口彈牙,蠔肉亦唔會過熟,另外蟹肉同元貝都好鮮味🤤湯底係魚骨湯,但都有加其他海鮮去煮,飲落幾鮮甜,比較健康既感覺😙拉麵都幾索湯,但係就唔係彈牙個種麵,除左碗麵,仲會有一碟仔中華沙律做前菜••••••••••••••••••••••••••••••🐽神級豬隊友湯麵 $68配料有日本黑豚五花腩片、竹笙、冬菇片同鹵香流心蛋,好多餸好滿既感覺🤣,五花腩片油脂幾香,竹笙又係吸滿哂啲湯,流心蛋好入味😋湯底係豬骨湯底,飲落就比教淡少少,但就唔會食到好頸渴😳••••••••••••••••••••••••••••••🐽岩鹽泡沫咖啡 $50呢度原來仲有咖啡賣🤩試左呢杯用高海拔既尼瓜拉瓜咖啡豆沖既咖啡,上面有層厚厚既泡沫,好輕盈,而且仲有加左啲岩鹽,飲落鹹鹹地,咖啡就幾香濃,mix埋飲又係另一種感覺😆

🐽鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118
🐽神級豬隊友湯麵 $68
🐽岩鹽泡沫咖啡 $50
2021-10-21 56 瀏覽
旺角又有新選擇😍呢間麵館好fusion主打港式特式麵同埋高海拔咖啡,依家接近萬聖節舖頭都好有氣氛有萬聖節裝飾要加分😆♥ 好鬼補雞湯麵🍜 $88雞湯係每日用新鮮幾十斤雞殼再加上適量藥材經5小時以上精制而成,飲落味道鮮甜香濃唔會好鹹,食得出冇味精,食完唔會好頸渴,感覺上好滋補又健康🥰 而且好大碗好足料,配料有北菇,魚肚,花膠,雲腿絲,新鮮雞柳,雞柳肉質好嫩滑麵底亦都好多又彈牙😆(麵有得揀返軟硬度,配合返每人口味唔同)♥ 黃金單骨雞翼 跟餐+$25超愛食鹹蛋黃既餸😍雞翼俾滿滿既鹹蛋黃包圍住真係好正😋 鹹香加上雞翼熱辣辣令人食唔停口好邪惡🙈♥ 烘焙鐵觀音🍵 跟餐+$5本身我就好鍾意飲茶,尤其係烘焙嘅味道好香濃♡ 旺角市區一間幾唔錯嘅選擇,特色麵食配上精心調製嘅湯底,食得健康又滿足🥰

♥ 好鬼補雞湯麵🍜 $88

♥ 黃金單骨雞翼 跟餐+$25

♥ 烘焙鐵觀音🍵 跟餐+$5
本身我就好鍾意飲茶,尤其係烘焙嘅味道好香濃

2021-10-17 74 瀏覽
通菜街美食林立最近又有新餐廳進駐呀!呢間特色麵館專營港式特色麵食仲有高海拔咖啡提供店內外都有霓虹燈牌,充滿港式風味呢📸-🍜好鬼補雞湯麵($88)湯底用咗幾十斤雞殼及小量藥材熬製而成味道清淡,而且乜雞油感覺上幾滋補健康❣️配料有花膠、魚肚、新鮮雞柳、北菇及雲腿絲魚肚爽口大塊;雞柳滑嫩😋而麵條轉咗烏冬(+$8),份量都幾多呀! 🍗黃金單骨雞翼(跟餐+$25)鹹蛋黃鋪滿成隻雞翼面頭咸香十足,非常滋味喔❤️🥤咸檸梳打(跟餐+$15)原罐梳打水奉上,讚❣️咸檸好夠味,清涼爽口又解渴呀!🍜牛隊長湯麵($88)推介牛控/鍾意濃味人士必點👍🏻用咗新鮮牛骨、腩肉及藥材熬製湯底鮮味濃郁,好重牛味喔🤤配料有澳洲和牛封門柳肉質鬆軟,牛味極香濃💕仲有五香牛腩及白蘿蔔,非常豐富!值得一讚嘅係白蘿蔔清甜爽嫩吸湯力好強,好好味喔!🍞牛油果蝦多士(跟餐+$35)多士有兩大件面頭鋪滿牛油鮮果🥑再加上半隻蝦咬落香脆香口,好邪惡呢😈☕️烘焙鐵觀音(跟餐+$10)好重烘焙香味茶味香醇,餘韻流長🥰
通菜街美食林立
最近又有新餐廳進駐呀!
呢間特色麵館專營港式特色麵食
仲有高海拔咖啡提供
店內外都有霓虹燈牌,充滿港式風味呢📸

🍜好鬼補雞湯麵($88)
湯底用咗幾十斤雞殼及小量藥材熬製而成
味道清淡,而且乜雞油
感覺上幾滋補健康❣️
配料有花膠、魚肚、新鮮雞柳、北菇及雲腿絲
魚肚爽口大塊;雞柳滑嫩😋
而麵條轉咗烏冬(+$8),份量都幾多呀!

🍗黃金單骨雞翼(跟餐+$25)
鹹蛋黃鋪滿成隻雞翼面頭
咸香十足,非常滋味喔❤️

🥤咸檸梳打(跟餐+$15)
原罐梳打水奉上,讚❣️
咸檸好夠味,清涼爽口又解渴呀!

🍜牛隊長湯麵($88)
推介牛控/鍾意濃味人士必點👍🏻
用咗新鮮牛骨、腩肉及藥材熬製
湯底鮮味濃郁,好重牛味喔🤤
配料有澳洲和牛封門柳
肉質鬆軟,牛味極香濃💕
仲有五香牛腩及白蘿蔔,非常豐富!
值得一讚嘅係白蘿蔔清甜爽嫩
吸湯力好強,好好味喔!

🍞牛油果蝦多士(跟餐+$35)
多士有兩大件
面頭鋪滿牛油鮮果🥑
再加上半隻蝦
咬落香脆香口,好邪惡呢😈

☕️烘焙鐵觀音(跟餐+$10)
好重烘焙香味
茶味香醇,餘韻流長🥰
打完風,好多舖頭都唔開,不過又唔想曬咗一日假期,照去旺角周圍行吓,行行吓見到有間亮住霓虹燈既舖頭,原來係一間餐廳,俾佢嘅裝修吸住左,店員都好熱情咁出嚟招呼我哋🥰🥰-鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 🦪🦐🦀️🍜 佢哋碗麵真係好足料,除咗有蠔蝦蟹之外,仲有元貝同蔬菜🥬,仲會送埋一小兜中華沙律🥗,簡直冇得輸😍湯底都好濃郁好鮮味,忍唔住飲晒佢哋個湯🙊🙊🙊-日本舞茸雜菌籠仔蒸飯🍄🍚 呢個蒸飯會有荷葉包底,成個飯會有好多款唔同種類嘅菇,出面餐廳食黑松露醬,好多時都係份量好少,但佢哋成個飯都會充滿黑松露醬,令到每一啖都可以食到好重既黑松露,相信會係素食者嘅首選🤩-牛油果蝦多士 (2件) 🥑🦐🍞 佢哋嘅蝦多士好脆身,而且中間夾住一層牛油果,令到牛油果味都好突出,正👍🏻👍🏻-黃金炸生蠔(3件)🦪 極力推介呢個小食😋生蠔新鮮炸起,好fresh,而且佢哋嘅鹹蛋黃醬唔會淨係淋喺面,每一粒生蠔都會沾滿鹹蛋黃醬,口感豐富,食落好滿足☺️☺️☺️-凍烘焙鐵觀音 佢哋嘅鐵觀音味比較濃,有助解膩👍🏻-搖呀搖烘焙☕️(熱) 呢杯就好似熱嘅cappuccino咁,不過上面有一層好厚嘅奶泡,而且會撒少少岩鹽喺泡面,感覺幾特別,店員

-鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 🦪🦐🦀️🍜

-日本舞茸雜菌籠仔蒸飯🍄🍚

-牛油果蝦多士 (2件) 🥑🦐🍞

-黃金炸生蠔(3件)🦪

-凍烘焙鐵觀音
佢哋嘅鐵觀音味比較濃,有助解膩👍🏻

-搖呀搖烘焙☕️(熱)
呢杯就好似熱嘅cappuccino咁,不過上面有一層好厚嘅奶泡,而且會撒少少岩鹽喺泡面,感覺幾特別,店員教一開始可以用匙羹試食奶泡先,果然好重岩鹽味,就算攪勻之後飲,都會飲得出微微既鹹味😙

佢哋嘅咖啡豆都係同香港嘅炒豆師合作,佢哋嚟緊都打算賣幾款咖啡豆,本身都想試吓,不過今日未買到好可惜😣 整體黎講呢間餐廳嘅性價比高,除咗可以打卡之外,嘢食價錢都算合理,食物質素高,下次經過都想入去試吓其他嘢食🙈🙈🙈
一個人喺旺角諗食乜真係好難諗因為好多餐廳都食過行行吓見到呢間新餐廳門面掛住好似霓虹燈咁色彩繽紛✨🌟嘅招牌燈牌覺得幾靚反正諗唔到食乜嘢就試吓🙋🏻‍♀️坐低之後侍應隨即送上餐單反正自己一個人食我就慢慢睇吓食啲乜見到餐牌介紹原來呢間餐廳主打麵食嘅養生湯底牛、豬、雞、海鮮湯底都係用上10幾斤相關材料熬製三至六個鐘或以上,咁即係好補好養生啦,可以成碗飲晒!個人有少少選擇困難症又想食牛🐮又想食海鮮🐠侍應見到我諗咗咁耐🤣五點幾嘅時間又未係繁忙時間佢就走過來同我閑聊左幾句俾咗少少推介我佢話啲湯底完全冇加味精部分肉類用上新豬肉、有啲食材會用上昆布配合素食主義者🥬🥬仲推介烘焙咖啡,咖啡豆由尼加拉瓜雨林培植有無公害認證👍🏻👍🏻餐廳大量採購,先可以以低廉價錢購買加埋本地烘焙師,希望以實惠價錢推出🎉🎉諗好食乜之後就用QR code點餐:🟢補一補海鮮湯麵$98(送小食皮蛋、紅薑絲)叫咗少麵仍然係好大碗啲餸真係cover晒成個麵上面係真係有兩件花膠好鍾意個湯滿到就快瀉嘅感覺聞到個湯有好濃烈嘅魚味同埋有些微嘅花膠香味冇落味精味道都好濃郁,之後喉嚨唔會涸好想飲水最後成碗湯飲晒侍應仲送上辣椒油同麻油調味見到辣椒油用咗大半應
一個人喺旺角諗食乜真係好難諗

坐低之後侍應隨即送上餐單
反正自己一個人食我就慢慢睇吓食啲乜
見到餐牌介紹原來呢間餐廳主打麵食嘅養生湯底
牛、豬、雞、海鮮湯底都係用上10幾斤相關材料
熬製三至六個鐘或以上,咁即係好補好養生啦,可以成碗飲晒!

個人有少少選擇困難症又想食牛🐮又想食海鮮🐠
侍應見到我諗咗咁耐🤣
五點幾嘅時間又未係繁忙時間
佢就走過來同我閑聊左幾句
俾咗少少推介我
佢話啲湯底完全冇加味精
部分肉類用上新豬肉、有啲食材會用上昆布
配合素食主義者🥬🥬
仲推介烘焙咖啡,咖啡豆由尼加拉瓜雨林培植
有無公害認證👍🏻👍🏻
餐廳大量採購,先可以以低廉價錢購買
加埋本地烘焙師,希望以實惠價錢推出🎉🎉

諗好食乜之後就用QR code點餐:
🟢補一補海鮮湯麵$98(送小食皮蛋、紅薑絲)
叫咗少麵仍然係好大碗
啲餸真係cover晒成個麵
上面係真係有兩件花膠
好鍾意個湯滿到就快瀉嘅感覺
聞到個湯有好濃烈嘅魚味同埋有些微嘅花膠香味
冇落味精味道都好濃郁,之後喉嚨唔會涸好想飲水
最後成碗湯飲晒
侍應仲送上辣椒油同麻油調味
見到辣椒油用咗大半應該係正嘢
微辣中帶點甜,無破壞到碗湯嘅鮮味
又啱晒無辣不歡嘅我
最緊要係呢間小店行「本地」嘅概念行到連啲調味料都係香港製造👍🏻👍🏻

🟢黃金單骨雞翼(四件)(跟餐$25)
單骨雞翼啱晒懶人唔使lun好耐都食得好乾淨🤣
上面嗰啲鹹蛋黃蓉多到食頭幾啖全口都係
雞皮炸得脆到食落係咯咯聲(嗱!呢個小食無話好養生,但係就幫你搵返啲人生樂趣!🤣 )

🟢烘焙鐵觀音(跟餐$5)
烘焙係一個好複雜嘅程序,呢$5抵俾啦
食完全個麵,再飲晒成杯茶,個人好平衡好滿足😌
2021-10-09 31 瀏覽
性價比🎖:💰💰💰💰 (Max 5💰)回頭度🔎:💎💎💎💎 (Max 5 💎)🍽好鬼補雞湯麵: HK $88啲麵好彈牙,有魚肚、雞柳、北菇同雲腿絲🤤。我揀左扁拉麵,都幾掛湯。湯底係雞湯,係無味精,飲完唔會覺得好口渴。不過如果多啲麵款會好啲🤩🤩。🍽黃金單骨雞翼: HK $25鹹蛋黃味好重,啲鹹蛋黃係鋪滿成隻雞翼😍😍,好邪惡😈😈。🍽鹽燒軟殼蟹: HK $48炸得好脆身,有少少辣,但好惹味😋。🍽梅菜五花腩蒸飯: HK $78依個價錢黎講五花腩份量都幾多,好抵食😋。同埋五花腩肥瘦適中,唔會話太肥😌。不過呢,如果啲飯多啲汁就好啦,我覺得啲汁好好味,用黎送飯一流👍🏻。依間啲小食真係好高質😍😍我下次黎會想試埋其他小食🥰。

性價比🎖:💰💰💰💰 (Max 5💰)
回頭度🔎:💎💎💎💎 (Max 5 💎)
🍽好鬼補雞湯麵: HK $88

🍽黃金單骨雞翼: HK $25
鹹蛋黃味好重,啲鹹蛋黃係鋪滿成隻雞翼😍😍,好邪惡😈😈。

🍽鹽燒軟殼蟹: HK $48
炸得好脆身,有少少辣,但好惹味😋。

🍽梅菜五花腩蒸飯: HK $78

依間啲小食真係好高質😍😍我下次黎會想試埋其他小食🥰。
  • 好鬼補雞湯麵
同友人三人打算在旺角搵食,行過通菜街,逐間鋪睇下門外的menu, 就比呢間麵賜園吸引左~因為佢地個menu 既麵名實在太搞鬼~~其中一款叫「賣一碗蝕一碗」~最正係聞到陣陣咖啡香~原來是一間走cafe麵館~主打鮮熬製湯底,無味精,養生麵食~同時亦加入半Cafe 原素and 新派美食。也照顧到素食者的需求~餐廳裝修走coffee shop路線~店員還說明了他們店的咖啡豆都是香港烘焙出品的😍支持!!單看menu 的搞鬼菜單已經夠哂噱頭~店員好熱情地介紹餐廳菜式~餐廳出了五款無味精湯底,分別有大補雞湯,海鮮湯大,鮮牛骨湯,濃豬骨湯同埋素昆布湯底~精心炮製,但價錢絕對Reasonable🤩 ▫️牛隊長湯麵▫️ $88五大湯底之一的牛骨湯底~ 估唔到配料是用上澳洲和牛封門柳,肉質鬆軟,一啲都唔韌~五香牛腩,仲有白蘿蔔,非常清甜,無苦味。友人選了扁拉麵。▫️好鬼補雞湯麵▫️$88$88可以有幾補?除左新鮮雞殼熬製湯底外,配了花膠、魚肚、鮮雞柳、北菇同雲腿絲。花膠同魚肚份量剛好,多反而會膩~友人大讚北菇好好食~非常入味~而雞柳好滑~只係唯一佢覺得自己簡左拉麵底,感覺唔太夾。▫️鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵▫️$118傻的

精心炮製,但價錢絕對Reasonable🤩

▫️牛隊長湯麵▫️ $88

▫️好鬼補雞湯麵▫️$88

▫️鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵▫️$118
傻的嗎?😱唔好計個魚骨湯底,配料有蠔,唔係蠔豉呀!海中蝦、松葉蟹肉、鮮元貝🔥🔥
餐具的設計是真的一早設計好的,特別是那大大的湯匙,就是知道客人定必會大啖大啖食~最後連湯都飲埋~

▫️酥炸日本舞茸▫️$38
估唔到有舞茸菇🤩 多數係天婦羅店先食到既野,佢地竟然有~真係要加分!

▫️黃金單骨雞翼▫️$38
賣相雖然唔太靚仔~但一食又即「叮」一聲~咸蛋黃幾乎圍哂半隻雞翼~一客得4隻~三個人食,剩返一隻,咁唯有包剪揼!

💬坊間太多用無味精作招來,但無味精時,真係清啖得可憐!可是麵賜園的湯底卻是真材實料!
好多時,出街食麵食飯,餐飲未食完都飲左一大半,我地三個竟然係食完個麵先醒起仲有咖啡未飲🤣🤣果然係無味精~~

2021-09-20 65 瀏覽
早排係女人街上完堂諗緊食咩,見到對面馬路呢間「麵賜園」,睇樣都似係新開,menu上面啲菜式名都好得意,配搭好似幾正咁,於是就入左去試。諗左好耐決定食:🥢好鬼補雞湯麵$78☕️熱鐵觀音烘焙茶(free)好鬼補雞湯麵有花膠、魚肚、北菇、雞柳,好足料,花膠大大隻,魚肚又有3、4塊,雞柳醃得好味又唔嚡,最緊要雞湯夠濃,好飲到我成碗清晒。跟麵有個麻辣木耳,但我冇食到,因為唔想破壞個清湯味🥺希望將來會有唔搶味既配菜揀。臨食完有店員行埋嚟問要唔要試下佢地既鐵觀音,送杯比我試下,咁我揀左熱茶,好香烘焙味,有啲似以前去潮洲酒樓食完飯個碗好濃既功夫茶,為我既午餐劃上句號😋

諗左好耐決定食:
🥢好鬼補雞湯麵$78
☕️熱鐵觀音烘焙茶(free)
好鬼補雞湯麵

熱鐵觀音