2021-12-07 192 瀏覽
💛黃店💛位於旺角通菜街< 𝓝𝓸𝓸𝓭𝓵𝓮𝓼 𝓓𝓲𝓶𝓮𝓷𝓼𝓲𝓸𝓷 >, 一間特色粉麵咖啡店, 將其融合為一體, 裝潢以工業水泥風為主, 店內外放有霓虹燈牌, 充滿港式風味。ˢᵉᵃᶠᵒᵒᵈ ᴺᵒᵒᵈˡᵉˢ ᴰⁱᵐᵉⁿˢⁱᵒⁿ ʷⁱᵗʰ ᴾʳᵃʷⁿ $¹¹⁸鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵, 以鮮魚骨湯底熬製, 配有海中蝦、松葉蟹肉、新鮮元貝及香燒日本生蠔, 相當鮮甜足料。ˢᵉᵃᶠᵒᵒᵈ ᴿⁱᶜᵉ ⁱⁿ ᴮᵃᵐᵇᵒᵒ ˢᵗᵉᵃᵐᵉʳ $⁸⁸籠仔海鮮蒸飯, 底層放有荷葉包裹新鮮元貝、海中蝦、松葉蟹肉及日本生蠔, 啖啖充滿鮮味及荷葉香味。ᴬᵛᵒᶜᵃᵈᵒ ᵃⁿᵈ ᴾʳᵃʷⁿ ᵀᵒᵃˢᵗ ⁽⁺$³⁵⁾兩大件牛油果蝦多士, 質感脆口。ˢᶜᵒᵗᶜʰ ᴱᵍᵍ ʷⁱᵗʰ ᴾˡᵃⁿᵗ⁻ᵇᵃˢᵉᵈ ᴹᵉᵃᵗ ⁽⁺$⁴⁵⁾素蘇格蘭炸蛋, 口感外脆内軟, 配上泰式辣醬更惹味。ᴿᵒᵃˢᵗᵉᵈ ˢʷⁱⁿᵍ ⁽⁺$²⁵⁾搖呀搖烘焙, 面層為輕盈海鹽泡沫, 而咖啡採用尼加拉瓜高海拔咖啡豆, 非常香濃。ᴱˢᵖʳᵉˢˢᵒ ᵀᵒⁿⁱᶜ ⁽⁺$²⁵⁾湯力冰啡帶有冰涼感覺。麵賜園📍旺角通菜街36號地舖
💛黃店💛

兩大件牛油果蝦多士, 質感脆口。

素蘇格蘭炸蛋, 口感外脆内軟, 配上泰式辣醬更惹味。

ᴿᵒᵃˢᵗᵉᵈ ˢʷⁱⁿᵍ ⁽⁺$²⁵⁾

ᴱˢᵖʳᵉˢˢᵒ ᵀᵒⁿⁱᶜ ⁽⁺$²⁵⁾
湯力冰啡帶有冰涼感覺。

麵賜園
📍旺角通菜街36號地舖
2021-11-30
2021-12-06 81 瀏覽
去到呢個天氣 我呢個寒命人長期keep住寒冰掌🙌🏻🥶所以一定一定要食熱野!!!對我黎講一碗熱騰騰既湯麵勝過一碗白飯麵賜園收藏不久 QRcode落單 方便清晰當然有困難時 人手落單都歡迎學葉童話齋 要唔要由我揀?(知道咩廣告🤣?)無錯 好多野真係可以自己揀肉食、海鮮、素食任君選擇中式拉麵、扁拉麵、年糕以至稻庭烏冬麵質軟、硬、適中 隨你揀因應喜好 多芫荽/蔥、少芫荽/蔥、走芫荽/蔥又得搞掂就緊係襯熱食啦🤙🏻🤙🏻🤙🏻▪️牛隊長湯麵▫️每日用上新鮮牛骨、牛肉及藥材熬製真材實料既湯底😚飲落濃而不膩清而不濁。牛腩、牛筋同澳洲和牛封門柳炆到好稔好稔,最鍾意無渣清甜又入味既蘿白,真係唔多餐廳做得好。扁拉麵軟硬適中,索湯力一流😋仲有一小碟中華沙律,以前食冷麵先會食到🤣回憶黎既!▫️賣一碗蝕一碗湯麵▪️Sorry令餐廳蝕左一碗🤣+$8要粒流心蛋,睇相都知無呃人,蛋味濃唔錯。驚喜位係竟然有素menu😏湯底主要係日本昆布、豆腐、味噌而成,大量日本舞茸、雞髀菇、草菇及竹笙,健康又好味,配以中式拉麵偏甜少少,麵質幾彈牙我又幾喜歡,分量好多絕對夠飽!!▪️搖呀搖烘焙▫️一見到呢個名就諗起搖呀搖搖到外婆橋,細細個係咁講🤣外型可愛
去到呢個天氣
我呢個寒命人長期keep住寒冰掌🙌🏻🥶
所以一定一定要食熱野!!!
對我黎講
一碗熱騰騰既湯麵勝過一碗白飯

麵賜園收藏不久
QRcode落單 方便清晰
當然有困難時 人手落單都歡迎
學葉童話齋 要唔要由我揀?(知道咩廣告🤣?)
無錯 好多野真係可以自己揀
肉食、海鮮、素食任君選擇
中式拉麵、扁拉麵、年糕以至稻庭烏冬
麵質軟、硬、適中 隨你揀
因應喜好 多芫荽/蔥、少芫荽/蔥、走芫荽/蔥又得
搞掂就緊係襯熱食啦🤙🏻🤙🏻🤙🏻

▪️牛隊長湯麵▫️

▫️賣一碗蝕一碗湯麵▪️
賣一碗蝕一碗湯麵
流心蛋

▪️搖呀搖烘焙▫️
一見到呢個名就諗起搖呀搖搖到外婆橋,細細個係咁講🤣外型可愛適合打卡,面頭係香脆焦糖,撒上少少岩鹽作吊味,然後係厚厚既濃密奶泡,最下使用本地尼加拉瓜咖啡豆,層次豐富,攪拌後飲用香濃又順滑。
搖呀搖烘焙
搖呀搖烘焙

▫️隱藏名單 ~ 薑奶▪️
實際唔知叫乜名,我就叫佢暖笠笠「姜」糖奶🤣🤣🤣🤣
欣賞餐廳真係人手即場磨薑蓉,飲到少少薑渣,唔怪得薑味咁出😳😳 同用粉沖水絕對無得比!面層都係一層脆卜卜焦糖,少少岩鹽吊吊味,味道層次都相對提升,有心思有創意❤️天氣涼左咁多,飲完真係暖笠笠👍🏻
隱藏名單 ~ 薑奶
隱藏名單 ~ 薑奶

2021-12-04 24 瀏覽
IG 見到呢間新開麵店好正,又有得飲咖啡,又有湯麵食,又可以拍下拖仔👫試左兩款👆🏻補一補海鮮湯麵🦐🦀🦞🦑🐟湯好濃、滑、香,鮮甜,飲到lam lam👄😍✌🏻好鬼補雞湯麵🐥🐤🐔我想講,我只係試左一淡湯底,已經覺得冇得輸,下次要再encore🙌🏻🙌🏻見佢呢度都幾主打咖啡 試左兩款搖呀搖烘焙咖啡☕️成個富士山咁⛩🗻d 泡泡面有dd 焦糖,小小脆脆地,又唔會太甜😻本地烘焙冰咖啡🥃比較fruite 嘅咖啡,平時唔飲開齋啡都可以試下好容易接受,大愛#支持小店
IG 見到呢間新開麵店好正,又有得飲咖啡,
又有湯麵食,又可以拍下拖仔👫
試左兩款
👆🏻補一補海鮮湯麵🦐🦀🦞🦑🐟
湯好濃、滑、香,鮮甜,飲到lam lam👄😍

✌🏻好鬼補雞湯麵🐥🐤🐔

見佢呢度都幾主打咖啡 試左兩款

搖呀搖烘焙咖啡☕️
成個富士山咁⛩🗻
d 泡泡面有dd 焦糖,小小脆脆地,又唔會太甜😻

本地烘焙冰咖啡🥃
比較fruite 嘅咖啡,平時唔飲開齋啡都可以試下
好容易接受,大愛

#支持小店

搖呀搖烘焙咖啡
搖呀搖烘焙咖啡
  • 好鬼補雞湯麵
  • 補一補海道湯麵
越興園🎊新開🎊既姊妹店🍽食粉麵🍜有靚啡飲☕️,係邊到搵💃🏻餐廳🍽仲有素食𝐌𝐞𝐧𝐮🌱📖提供~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 ($118) (多芫荽 加+$2)鮮魚骨湯底,用左海魚🐟 • 蝦頭 • 蝦殼🦐熬煮🔥香濃既魚味🐟,但一𝐝都唔腥🙆🏻‍♀️配料有💁🏻‍♀️炸海中蝦🍤 • 松葉蟹肉🦀(已拆埋肉) • 新鮮元貝 • 香燒日本生蠔🦪揀左普通拉麵(幼身)🍜.▪素偽人豬肉昆布湯麵 • V🌱 ($68) (多芫荽 加+$2)昆布豆腐湯,用左日本昆布 • 豆腐🤍 • 高級赤味噌熬煮🔥配料有💁🏻‍♀️新豬肉片🌱🐷 • 竹笙 • 雞髀菇片🍄 • 烤豆腐揀左扁拉麵🤏🏻,食落比幼身有咬口🤓💕新豬肉片好好食,超有驚喜❣️.餐廳既湯麵🍜可以自己揀💁🏻‍♀️🍜麵質硬度 (軟身 / 適中 / 硬)💚蔥 • 芫荽既份量除左粗 / 幼既拉麵🍜,仲可以揀湯飯🍚 或 加錢升級稻庭烏冬🤍.🔸以下加配優惠🈹適用於午餐☀️時段 (星期一至五 𝟏𝟐:𝟎𝟎-𝟏𝟖:𝟎𝟎)🔸.▪素蘇格蘭炸蛋 (加+$45)新豬肉🌱🐷包住蛋🥚去炸炸脆左外層既肉💫但入面既蛋黃💛仲係流心😍旁邊配左泰式辣
越興園🎊新開🎊既姊妹店🍽
食粉麵🍜有靚啡飲☕️,係邊到搵💃🏻
餐廳🍽仲有素食𝐌𝐞𝐧𝐮🌱📖提供
▪鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 ($118) (多芫荽 加+$2)
鮮魚骨湯底,用左海魚🐟 • 蝦頭 • 蝦殼🦐熬煮🔥
香濃既魚味🐟,但一𝐝都唔腥🙆🏻‍♀️
配料有💁🏻‍♀️
揀左普通拉麵(幼身)🍜
鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 ($118) (多芫荽 加+$2)

昆布豆腐湯,用左日本昆布 • 豆腐🤍 • 高級赤味噌熬煮🔥
配料有💁🏻‍♀️
新豬肉片🌱🐷 • 竹笙 • 雞髀菇片🍄 • 烤豆腐
揀左扁拉麵🤏🏻,食落比幼身有咬口🤓
💕新豬肉片好好食,超有驚喜❣️

餐廳既湯麵🍜
可以自己揀💁🏻‍♀️
🍜麵質硬度 (軟身 / 適中 / 硬)
💚蔥 • 芫荽既份量
▪素蘇格蘭炸蛋 (加+$45)
新豬肉🌱🐷包住蛋🥚去炸
炸脆左外層既肉💫
但入面既蛋黃💛仲係流心😍
旁邊配左泰式辣醬可以點🥢
素蘇格蘭炸蛋 (加+$45)

▪黃金炸生蠔 (加+$25)
有𝟑隻,金金黃黃⚜️
超邪惡😈鹹蛋黃起晒沙🧡
生蠔🦪炸完唔會乾到縮晒水😝
炸漿又唔會好厚。
黃金炸生蠔 (加+$25)

▪牛油果蝦多士 (加+$35)
有𝟐件,薄薄地🤏🏻
每件多士🍞上面鋪左原隻蝦🦐 & 牛油果🥑
連埋多士一齊炸到脆脆✨
原隻蝦半切開🔪,鳳尾蝦既造型👐🏻
牛油果🥑雖然炸過,但冇乾晒,
仲好𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡🧏🏻‍♀️
牛油果蝦多士 (加+$35)

▪日本舞茸炒雜菌 (加+$38)
好大碗🥣,除左有唔同既雜菇菇🍄之外,
仲落埋韮黃,雖然望落好多醬咁🤎
但係食落味道冇過鹹🙆🏻‍♀️
日本舞茸炒雜菌 (加+$38)

▪搖呀搖烘焙 (加+$25)
本地🇭🇰烘焙既尼加拉瓜咖啡豆☕️
表面厚厚既奶泡🍼上面加左焦糖🤎 • 岩鹽🧂
可以成塊起到,焦糖脆脆鹹鹹甜甜😝
咖啡味濃,但唔會苦🥰
▪ 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤 (待定)
即將會推出既新野飲🎉
不過名同埋價錢都未定,俾住相大家睇下先🤭
面加左焦糖🤎 • 岩鹽🧂 • 奶泡既鮮磨薑汁撞奶,
飲落有超濃既薑味😳,底仲飲到有薑蓉粒粒,
重薑味,但係又唔會去到辣🤩
奶🍼係超級滑🤤
勁岩冬天❄️飲,飲完暖笠笠🔥
即將推出新產品 (左)  &  搖呀搖烘焙 (加+$25)

🔺星期一至五,𝟏𝟖:𝟎𝟎 🕕前免收加𝟏𝟎%服務費🙆🏻‍♀️
🔺 學生👩🏻‍🎓👨🏻‍🎓 𝟏𝟖:𝟎𝟎🕕前出示學生證 ,全部食品 • 飲品 𝟖折優惠
🔺粉麵既湯底🥣全部都真材實料熬煮🔥(豬🐖 • 牛🐃 • 雞🐓 • 海鮮🐟🦐 • 素食🌱都有)
🔺枱面有𝐐𝐑 𝐂𝐨𝐝𝐞,自己落單📱
2021-12-02 48 瀏覽
一碗麵 湯底係不能缺少的靈魂有日行過通菜街 發現有間主打高質食材同靚湯於是就膽粗粗入去試下喇🤪 🔖 牛隊長湯麵濃牛骨湯底、五香牛腩、蘿蔔、澳洲和牛封門柳牛骨湯每日以幾十斤新鮮牛骨經六小時熬製並配以腩肉及藥材炆燉 令牛骨湯更濃郁封門柳肉味出眾 牛腩炆煮得夠軟腍 蘿蔔都夠入味🔖 補一補海鮮湯烏冬鮮魚骨湯底、花膠、魚肚、新鮮元貝、竹笙每日以十多斤新鮮海魚經三小時以上熬製再配以適量蝦頭蝦殼 都真係誠意十足但食落魚味唔算突出 本身期待係好鮮甜嘅魚湯配菜方面有花膠、魚肚和元貝! 估唔到咁好餸❤️感覺食緊碗好滋補養生嘅麵(*ฅ́˘ฅ̀*) ﹏⚛︎🔖 迷你金銀蛋娃娃菜估唔到平時食麵都係加碟油菜但呢到竟然有金銀蛋娃娃菜😲 係驚喜嘅!整體而言較健康和養生 調味都是偏向較為清淡的
一碗麵 湯底係不能缺少的靈魂
有日行過通菜街 發現有間主打高質食材同靚湯
於是就膽粗粗入去試下喇🤪

🔖 牛隊長湯麵
濃牛骨湯底、五香牛腩、蘿蔔、澳洲和牛封門柳
牛骨湯每日以幾十斤新鮮牛骨經六小時熬製
並配以腩肉及藥材炆燉 令牛骨湯更濃郁
封門柳肉味出眾 牛腩炆煮得夠軟腍 蘿蔔都夠入味

🔖 補一補海鮮湯烏冬
鮮魚骨湯底、花膠、魚肚、新鮮元貝、竹笙
每日以十多斤新鮮海魚經三小時以上熬製
再配以適量蝦頭蝦殼 都真係誠意十足
但食落魚味唔算突出 本身期待係好鮮甜嘅魚湯
配菜方面有花膠、魚肚和元貝! 估唔到咁好餸❤️
感覺食緊碗好滋補養生嘅麵(*ฅ́˘ฅ̀*) ﹏⚛︎

🔖 迷你金銀蛋娃娃菜
估唔到平時食麵都係加碟油菜
但呢到竟然有金銀蛋娃娃菜😲 係驚喜嘅!

整體而言較健康和養生 調味都是偏向較為清淡的
補一補海鮮湯烏冬
迷你金銀蛋娃娃菜
避風塘雞髀菇
湯力冰啡  &  鮮奶烘焙
迷你金銀蛋娃娃菜
呢日和朋友到旺角逛街,經過見到這間新開的麵店裝修充滿特色,感覺好像不錯,便決定在這裏吃個午餐。這間新派麵店除了有特色足料的麵食和小食外,還提供本地烘焙高海拔咖啡。.🦀鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118碗麵超足料,份量十足,除了鐵三角香燒日本生蠔、海中蝦、松葉蟹肉外,還有新鮮元貝,每款海鮮都好新鮮,食落又鮮味。而且湯底用上大量新鮮魚骨熬製多小時而成,每啖都好鮮甜,啲麵吸收晒啲精華,真的不得了。.🐟補一補海鮮湯麵 $98呢個啱晒愛美養顏的女士們,入面有花膠、魚肚、新鮮元貝和竹笙,而且湯底都是用鮮魚骨熬製多個小時,食落充滿膠質又非常鮮甜。.另外,值得一讚係餐廳好貼心,可以選麵嘅軟硬度、份量,蔥和芫荽的數量。.🍳素蘇格蘭炸蛋 (跟餐+$45)一聽到個名就已經好想食,口感外脆内軟的素蘇格蘭炸蛋,不但美味,而且充滿營養,配上泰式辣醬,更加惹味。.🦐牛油果蝦多士 (跟餐+$35)蝦多士新鮮炸起熱辣辣,食落好香脆,上面還有新鮮大蝦和牛油果肉,味道和口感同樣豐富。.🥬迷你金銀蛋白菜 (跟餐+$38)簡單又美味的一道菜,不單健康,而且營養豐富。.☕️搖呀搖烘焙 (跟餐+$25)賣相好靚,上面有層輕盈泡沫。而且
🦀鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118

🐟補一補海鮮湯麵 $98

🍳素蘇格蘭炸蛋 (跟餐+$45)

🦐牛油果蝦多士 (跟餐+$35)

🥬迷你金銀蛋白菜 (跟餐+$38)
簡單又美味的一道菜,不單健康,而且營養豐富。

☕️搖呀搖烘焙 (跟餐+$25)
賣相好靚,上面有層輕盈泡沫。而且咖啡用上尼加拉瓜高海拔咖啡豆,飲落咖啡味香濃,而且這種咖啡豆的咖啡較少咖啡因,所以非常健康。

🫖夠薑鐵觀音 (跟餐+$18)
第一次飲這個配搭,感覺很特別,而且味道比想像中夾,茶味中帶點薑味,好暖胃。

午餐
  • 素蘇格蘭炸蛋
  • 牛油果蝦多士
  • 鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵
近期係旺角新開了一間港式粉麵店XCafe,中西合壁,都幾得意(✪▽✪)鋪頭招牌、玻璃窗上,牆上都係霓虹燈燈飾,充滿懷舊香港味道。老闆好好人,都同我地傾下計吹下水,佢亦係愛麵之人,餐牌內既新興港式粉麵,佢都有輕輕介紹,特別又吸晴。ღ 補一補海鮮湯麵餐牌上有介紹唔同湯底既用料,而呢碗聽到個名都知道個湯底好補好正~ 佢用左十幾斤魚同蝦頭蝦殼熬成,入口真係飲到好重蝦味。重點係飲完個湯唔會口乾乾,證明無咩味精~配料就有花膠、魚肚、新鮮元貝、竹笙等等,好豐富滋潤(☆∀☆)ღ 黑松露牛隊長炒飯飯量多到好似一座雪山咁,入口有好香既黑松露味,愈食愈濃。牛柳粒亦好重牛味,唔韌ღ 牛油果蝦多士蝦多士配牛油果,比較少見,初初以為會好油膩,食落又幾平衡(*゚∀゚*)ღ 素蘇格蘭炸蛋 (1隻)外皮係新豬肉,入面係糖心蛋,外微脆內軟,一冷一熱,呢個新配搭出奇地好食。新豬肉雖然係素食,用大豆做成,但個質感同真豬肉真係相差冇幾,素食者都可以食得到٩(ˊᗜˋ*)وღ 搖呀搖烘焙/烘焙泡泡老闆話佢地既咖啡豆係本地烘焙,所以特別新鮮。咖啡味道香濃,奶泡順滑,比較適合大眾口味。
鋪頭招牌、玻璃窗上,牆上都係霓虹燈燈飾,充滿懷舊香港味道。

ღ 補一補海鮮湯麵

ღ 黑松露牛隊長炒飯

ღ 牛油果蝦多士

ღ 素蘇格蘭炸蛋 (1隻)

ღ 搖呀搖烘焙/烘焙泡泡
  • 黑松露牛隊長炒飯
  • 補一補海鮮湯麵
2021-11-27 18 瀏覽
- 有冇諗過喺麵舖都可以飲到有質素嘅咖啡☕️? 今次一訪麵賜園🍜,第一次知道原來想飲咖啡都唔一定要去cafe🤩💕 -門口個霓虹燈牌勁易認,入到去發現座位幾開揚,有時好怕啲餐廳要坐到好逼,哩度都算坐得舒適✌🏻-打開menu,佢哋有好多唔同類型嘅食物,麵、飯、素菜同咖啡都有🍜☕️🍚 總有一款啱心水🤍 -麵控嘅我揀咗牛隊長湯麵,麵係扁身拉麵,可以索曬啲湯汁❣️湯底非常清甜,牛肉片軟稔適中,牛筋有咬口但唔un ✌🏻 就算連配角嘅白蘿蔔都處理得好好🤩-張生就叫咗個日本舞茸雜菌籠仔蒸飯,份量非常足料,菇菇愛好者一定會鐘意😚 每一啖飯滲曬菇菇嘅香味,飯底仲舖有荷葉,香味更加有層次,素食者都可以揀😄-哩度嘅小食都好多選擇,我哋要咗個避風塘雞髀菇🍗 上菜時熱辣辣,心急嘅我熱到反白眼😂 不過真係好好食,新鮮又大碟,熱氣野最好食😚❣️-最特別嘅係佢哋仲有咖啡飲,選豆仲一啲都唔馬虎,今次我哋試咗冰啡樂🥤☕️ 原來汽水撞落咖啡度會變得好creamy🤍🤩 連啲泡泡都充斥住咖啡嘅香味,入口好順,樸實平凡嘅外表充滿驚喜,嚟緊佢哋仲會引入本地嘅咖啡豆,香港製造不得不支持支持😚✌🏻-新式嘅cafe概念融入麵食上,估唔到又幾有驚喜🤍

-新式嘅cafe概念融入麵食上,估唔到又幾有驚喜🤍 而且食物質素真係有用心,值得bookmark去食😄

2021-11-26
10 分鐘 (堂食)
  • 牛隊長湯麵
☕️今日去咗之前朋友介紹比我嘅呢間餐廳🍴朋友果然係好介紹❤鋪頭裝修幾modern☺️今日一入去鋪頭坐低個陣,佢哋咁啱播住我最喜歡的周總🎹「說不出口」🎶感覺超棒喔😍同時,佢哋菜色選擇亦都唔少👍值得一提的是若果你都係「咖啡控」的話☕️強烈推薦你要試吓佢哋嘅咖啡☕️我感受到佢哋除咗用心製造食物之外 (擺盤靚、打卡一流📷)😋佢哋對咖啡都堅持住一份執著❤由咖啡豆嘅來源、品種、處理方法都樂意大方咁同你分享埋👍呢份經營嘅初心❤已經好值得大家支持一下嚕👏🏻👏🏻..🍜鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯 $118 👑..❤麵嘅種類、軟硬度係可以選擇,我揀咗拉麵同埋軟硬度揀咗適中,煮出嚟嘅面我自己就好滿意,效果我覺得啱啱好👍呢個海鮮湯好濃好正😋重點係佢隻蝦好大隻,開咗邊好容易食,啖啖肉👍👍..🍜牛隊長湯麵 $88 👑..❤️鍾意食牛一定要食呢個🐃牛肉煮得好琳,牛肉份量好多,蘿蔔「朔晒啲汁」🤤🤤正到不得了👍呢個面揀咗「扁拉麵」🍜我發覺佢嗰「扁拉麵」好好食,質地好彈牙👍下次再食我一定會揀返「扁拉麵」喔🤤..小食🍳素蘇格蘭炸蛋 $58 👑(跟餐d仲抵食$45)..❤呢個素蘇格蘭炸蛋好特別,係我第一次食嘅菜式,雖然我唔知佢點整,但係個感覺同
🍜鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯 $118 👑
🍜牛隊長湯麵 $88 👑
小食🍳素蘇格蘭炸蛋 $58 👑
(跟餐d仲抵食$45)
❤呢個素蘇格蘭炸蛋好特別,係我第一次食嘅菜式,雖然我唔知佢點整,但係個感覺同埋味道都係好特別同埋好好食😋呢個推介大家一定要試吓👍👍
小食🍄日本舞茸炒雜菌 $48
(跟餐仲抵食$38)
我平時自己好鍾意食舞茸菇🔥菇味炒完上枱都仲好香,呢個小食亦都唔錯👍
☕️搖呀搖烘焙 ♨️ $50👑
(跟餐只需$30)

❤呢杯我覺得係一定要試😋咖啡中間有一粒鹽🤤令你飲嘅時候層次豐富得多了👍
☕️本地烘焙 ♨️$35
(跟餐只需$30)
❤今期限定:剛果維龍家國家公園,海拔1600-2000,品種:波旁,我個人認為如果你喜歡咖啡嘅,你可以揀呢一杯咖啡味道更香濃黎試吓😋我相信一定唔會令你失望👍
💰 $384 (2 ppl)
服務:🌟🌟🌟🌟🌟
食物:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
🥢麵賜園
📍旺角通菜街36號地下

👍🏻好鬼補雞湯麵 $88湯底超好飲🤤!雞湯清得黎有雞既鮮味藥材味唔太重,係入口甜甜地既雞湯😋雞肉肉質幾滑,本身有輕輕調味鹹鹹地,無雪味冬菇厚肉有菇汁,炆得好入味👍🏻魚肚同花膠腍身吸湯又唔腥拉麵似幼身上海麵,唔會煮到腍啤啤,幾掛湯😜整體調味比較清淡,但又唔會淡茂茂好寡最正係啲湯落左雲腿絲,有鹹香之餘飲埋都唔頸渴🤤👍🏻味道:8/10性價比:7/10-👍🏻鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118湯底質地比較濃稠,睇落顏色似龍蝦湯,但其實係鮮魚骨湯黎🤪魚味好突出但唔腥,飲落無睇落咁重味,又可以飲埋😎除左魚仲落左蝦頭蝦殼滾湯,飲到蝦既鮮味😋配料有炸大蝦、炸蠔、元貝同松葉蟹肉蝦同蠔有天婦羅口感,兩者都大隻厚肉😛因為浸住炸過既配料,所以湯底會較油少少轉左扁拉麵,有啲似幼細版既刀削麵,質地比拉麵硬身彈牙啲味道:7/10性價比:7/10-👍🏻黑松露牛隊長炒飯 $78炒飯夠乾身,黑松露味幾突出😙封門牛柳粒軟腍無筋,肉質唔韌咬落仲有啲肉汁,牛味好濃🤤🤤!調味唔太鹹,主要突出黑松露味道牛柳份量唔算太少,而且一口size唔會碎濕濕飯既性價比幾高😛味道:8/10性價比:8/10-👍🏻黃金炸生蠔 +$25/3隻超惹味推薦🤩!
👍🏻好鬼補雞湯麵 $88
湯底超好飲🤤!雞湯清得黎有雞既鮮味
藥材味唔太重,係入口甜甜地既雞湯😋
雞肉肉質幾滑,本身有輕輕調味鹹鹹地,無雪味
冬菇厚肉有菇汁,炆得好入味👍🏻
魚肚同花膠腍身吸湯又唔腥
拉麵似幼身上海麵,唔會煮到腍啤啤,幾掛湯😜
整體調味比較清淡,但又唔會淡茂茂好寡
最正係啲湯落左雲腿絲,有鹹香之餘飲埋都唔頸渴🤤👍🏻
好鬼補雞湯麵

👍🏻鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118
湯底質地比較濃稠,睇落顏色似龍蝦湯,但其實係鮮魚骨湯黎🤪
魚味好突出但唔腥,飲落無睇落咁重味,又可以飲埋😎
除左魚仲落左蝦頭蝦殼滾湯,飲到蝦既鮮味😋
配料有炸大蝦、炸蠔、元貝同松葉蟹肉
蝦同蠔有天婦羅口感,兩者都大隻厚肉😛
因為浸住炸過既配料,所以湯底會較油少少
轉左扁拉麵,有啲似幼細版既刀削麵,質地比拉麵硬身彈牙啲
味道:7/10

👍🏻黑松露牛隊長炒飯 $78
炒飯夠乾身,黑松露味幾突出😙
封門牛柳粒軟腍無筋,肉質唔韌
咬落仲有啲肉汁,牛味好濃🤤🤤!
調味唔太鹹,主要突出黑松露味道
牛柳份量唔算太少,而且一口size唔會碎濕濕
飯既性價比幾高😛
性價比:8/10
黑松露牛隊長炒飯

👍🏻黃金炸生蠔 +$25/3隻
超惹味推薦🤩!黃金做到起沙既口感,鹹蛋味香濃
炸蠔脆卜卜之餘裏面肉質仍然水嫩,唔會乾柴柴
而且都幾大隻,跟餐價黎講抵食😍👍🏻!
性價比:9/10
👍🏻牛油果蝦多士 +$35/2件
多士上面鋪咗兩隻原隻蝦仁同牛油果
幾鍾意佢加咗牛油果既組合
淨係食多士部份會有少少油膩感,但食到牛油果之後味道會比較清新😌
多士唔算好厚,比較薄脆,炸得夠脆之餘唔會有油益味👍🏻
食落蝦同牛油果比例多啲,幾足料😝
味道:7/10

👌🏻素蘇格蘭炸蛋 +$45
又係脆卜卜但唔會炸到油淋淋
隻蛋夠哂流心,做到外脆內軟口感
外面嘅肉碎係新豬肉,用大豆做成,啱晒素食人士😎
調味比較清淡,可以點泰式辣醬
如果可以做個肉食版就正啦🥺🥺!
味道:6/10
性價比:6/10

👍🏻搖呀搖烘焙 +$25
小店招牌手工咖啡,用左本地烘焙既尼加拉瓜咖啡豆
係latte上面打左層奶泡,灑上岩鹽同焦糖
一鹹一甜嘅味都幾特別,再飲埋咖啡好有層次感🥳
奶泡仲一路keep到最尾,口感綿密順口
咖啡味比起奶味重但唔會太過苦澀
啱晒鍾意咖啡味濃又怕苦嘅人士🤪
性價比:8/10

📍#麵賜園
旺角通菜街36號地舖

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #旺角 #旺角美食 #旺角好去處 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店地圖 #黃店推介 #黃色小店 #旺角黃店 #越興園
好鬼補雞湯麵
黑松露牛隊長炒飯
這裡有別於一般的麵店‼️💛 小店的食物新穎賣相精美‼️而且款式多多,要來多幾次才可試完所有的菜式‼️🤤 留意了小店的ɪɢ專頁,原來現在下午茶時段所有產品有8折優惠🔥 有興趣的朋友要趕快來試試囉‼️👏🏻👏🏻▫️ ☞☞主食(麵)🍝🍜🍲❥$𝟭𝟭𝟴 鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵🍜 大碗中放了日本生蠔、大蝦、松葉蟹腳和新鮮元貝,賣相吸睛‼️🤩 湯底看似很濃以為會很咸,不過喝著卻是鮮甜的味道😻 原來湯底是用鮮魚骨煮成,有驚喜到喔‼️👏🏻▫️❥$𝟭𝟬𝟬 補一補海鮮湯麵🍜 有花膠、魚肚、新鮮元貝和竹笙,很有養顏ꜰᴇᴇʟ‼️❤️ 下單時要求多芫茜多蔥,兩者浸泡在鮮魚骨湯底中,很濃的芫茜香味‼️😙▫️☞☞小食🍢🍤🥠❥$𝟱𝟴 素蘇格蘭炸蛋🍳 一早就決定要試的小食之一‼️流心感十足吸引著眼球‼️😻 小店採用素食的方式來製作蘇格蘭炸蛋,不過並未影響它的味道‼️沾上泰式辣醬,依舊好滋味‼️👅▫️❥$𝟰𝟴 牛油果蝦多士🥑 另一款心目中必叫的就是這個多士🥖 金黃色的外表入口鬆脆,鋪上爽口的大蝦及綿軟的牛油果肉,好美味‼️🤤 而且沒有吃炸物的那種油膩感,推薦‼️👍🏻 ▫️❥$𝟯𝟴 黃金單骨雞翼🐥 咸蛋黃的香氣不太突出,不過雞翼炸得香脆可口‼️▫️❥$𝟯𝟴 黃金炸生蠔🦪

☞☞主食(麵)🍝🍜🍲

☞☞小食🍢🍤🥠

❥$𝟯𝟴 黃金炸生蠔🦪 肥嘟嘟一口一隻,很鮮甜‼️
▫️
❥$𝟰𝟴 日本舞茸炒雜菌🍄 一端來就香氣撲鼻,濃濃的菇菌香味‼️

☞☞飲品🍹🍸🥂
❥$𝟱𝟬 搖呀搖烘焙🍹想不到在港式餐廳中會有如此極具少女感的飲品‼️👸 上層的奶泡很輕柔,頂部的焦糖效果再了一點點岩鹽,甜甜咸咸地很特別‼️🥰

▫️
❥$𝟰𝟬 湯力冰啡🍸冰凍的咖啡和ᴛᴏɴɪᴄ ᴡᴀᴛᴇʀ混合後冰冰涼涼口感有如喝汽水般,清爽好喝‼️😘

自己一個人食飯當然會想食得快靚正 本身諗住食譚仔就算,但係難得出旺角不如搵啲其他地方食唔到嘅嘢 上openrice唔打唔撞就搵到佢啦~本身超級中意食麵同飲咖啡~ 但係呢兩樣嘢通常唔會係同一間舖頭出現... 難得呢間餐廳呢兩樣野都有!梗係要試晒佢嗌咗個清清哋雞湯面同一杯本地烘焙咖啡~ 兩樣都非常出色呢間餐廳係自座scan code落單, 可以落單嗰陣時揀埋要唔要奶,糖同冰. 咖啡係偏fruity但係加完奶都非常夾! 好後悔冇嗌杯大杯嘅碗麵超足料三塊大菇, 五舊竹笙, 雞肉,雲耳,小白菜...仲有流心蛋 全部材料食得出都係好有心機去準備而且非常新鮮! 麵係幼拉麵 可以改偏拉麵🍜 落單時仲可以揀硬度, 只係少少不足之處就係食到後期啲麵就會霖咗 可以再煮得硬啲啲~ 店員全部都好friendly, 服務好好, 好耐無食過間全5分餐廳啦 本人覺得好食過大圍好湯好麵~ 一定會再返黎試其他食物🤭

嗌咗個清清哋雞湯面同一杯本地烘焙咖啡~ 兩樣都非常出色

本地烘焙(凍)

清清哋雞湯麵

碗麵超足料
三塊大菇, 五舊竹笙, 雞肉,雲耳,小白菜...仲有流心蛋

本人覺得好食過大圍好湯好麵~ 一定會再返黎試其他食物🤭
2021-11-20
本地烘焙(凍)
清清哋雞湯麵
2021-11-18 234 瀏覽
在旺角被麵賜園搶眼的門面吸引到,餐廳新店開張,六點前所有食品八折,好抵食~ 原來這間是越興園的姐妹店,主打新派麵食,同時有多元化的素食選擇,更有本地烘焙的咖啡品嚐,非常有特色✌🏼店內一直播放mirror的歌,有taste有taste😎🔸牛隊長湯麵🐮這裡的湯底都用新鮮材料熬製,不含味精而且營養豐富~ 牛魔王必點這碗牛隊長湯麵,有五香牛腩、澳洲和牛封門柳、牛筋和蘿蔔,食材挺高級的!牛骨湯底的確非常香濃,一口牛肉、一口濃湯,一口拉麵,大滿足😋🔹鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵🦐海鮮湯麵用上鮮魚骨湯底,入面有海中蝦、松葉蟹肉、新鮮元貝和香燒日本生蠔,非常真材實料,鮮味十足,湯底同樣美味,幾乎喝清光💧🔸素蘇格蘭炸蛋這裡主食小食都會有素菜的選擇,vegan friendly 值得一讚~ 試了這個蘇格蘭炸蛋,用上新豬肉去製作,外層酥酥的,配流心的蛋黃好好吃!🔹黃金單骨雞翼另一小食黃金單骨雞翼,沾滿了咸蛋黃,鹹香豐富🔸搖阿搖烘焙coffeeholic可以試試這裡的咖啡!餐廳堅持本地烘焙,嚴選優質的尼加拉瓜咖啡豆,高海拔的環境種植使咖啡豆整體風味更豐富,而且因為高地蟲害少,咖啡因含量都較低👍🏼 點了一杯招牌的搖阿搖

🔸牛隊長湯麵🐮

🔹鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵🦐
素蘇格蘭炸蛋

🔸素蘇格蘭炸蛋

🔹黃金單骨雞翼
另一小食黃金單骨雞翼,沾滿了咸蛋黃,鹹香豐富
搖阿搖烘焙

🔸搖阿搖烘焙
coffeeholic可以試試這裡的咖啡!餐廳堅持本地烘焙,嚴選優質的尼加拉瓜咖啡豆,高海拔的環境種植使咖啡豆整體風味更豐富,而且因為高地蟲害少,咖啡因含量都較低👍🏼 點了一杯招牌的搖阿搖烘焙,面層綿密的奶泡灑上了糖和岩鹽,賣相精緻之餘,帶點nutty的味道,充滿層次感

🔹咸檸可樂
可樂可以選近期最紅的Coca Cola Plus~無糖並含膳食纖維,味道和原味真的很相似😆
素蘇格蘭炸蛋
搖阿搖烘焙
  • 搖呀搖烘焙
✅麵賜園西洋菜街有好多餐廳🤣每次經過見到好多餐廳都未食過今次經過就見到呢間麵店🤣 環境都好寬敞好鬆動麵店食既唔係平時既雲吞麵 而係拉麵~但湯底就係比較特別 有牛骨湯 雞湯 同海鮮湯底晚市有套餐可以揀用優惠價可以食到小食同飲品👍🏻🔆牛隊長湯麵 $88呢個湯底係好香甜既牛骨湯底 但又係好清甜👍🏻入面有五香牛腩 蘿蔔 封門柳 仲有牛筋添食落啲肉質都唔錯 而且個拉麵底軟硬適中加埋個牛骨清湯 就好似食緊零味精版本既台灣牛肉麵咁🤣🤣🔆鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118以為會係海鮮湯 會好濃味好咸但又唔係喎 佢係好香既鮮魚骨湯底加入海鮮淆製!海鮮既份量一啲都唔少㗎有大大既虎蝦 炸蠔 魷魚圈 帶子👍🏻拉麵加入呢個海鮮湯又幾特別喎🤣🔆好鬼補雞湯麵 $88聽落就知個湯底同配料都好滋補啦😈☺️用濃雞雞湯製成😆 一飲就好香雞既鮮味一啲都唔會好咸好多味精咁仲有花膠 冬菇 魚肚 雞柳 雲腿絲全部都係令到個湯底好清甜既配料 而且好夾💛🔆香辣單骨雞翼 $38雞翼就略嫌失色左 雞翼本身冇點醃製所以淨係靠面上既七味粉調味🤣如果雞翼本身有醃製的話會更好!🔆黃金炸生蠔 $38生蠔真係熱辣辣炸起 size都幾大隻好香口
✅麵賜園
西洋菜街有好多餐廳🤣每次經過見到好多餐廳都未食過
今次經過就見到呢間麵店🤣 環境都好寬敞好鬆動
麵店食既唔係平時既雲吞麵 而係拉麵~
但湯底就係比較特別 有牛骨湯 雞湯 同海鮮湯底

食落啲肉質都唔錯 而且個拉麵底軟硬適中
加埋個牛骨清湯 就好似食緊零味精版本既台灣牛肉麵咁🤣🤣

🔆鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118
以為會係海鮮湯 會好濃味好咸
但又唔係喎 佢係好香既鮮魚骨湯底加入海鮮淆製!
海鮮既份量一啲都唔少㗎

全部都係令到個湯底好清甜既配料 而且好夾💛

🔆香辣單骨雞翼 $38
雞翼就略嫌失色左 雞翼本身冇點醃製
所以淨係靠面上既七味粉調味🤣
如果雞翼本身有醃製的話會更好!

🔆黃金炸生蠔 $38
生蠔真係熱辣辣炸起 size都幾大隻
好香口好脆 但又唔會太厚粉喎
個黃金蛋黃醬好好味 好香蛋黃味之如又唔會太咸
加埋個蠔 唔錯唔錯😆

🔆牛油果蝦多士 $48
一份有兩件 多士好香脆👍🏻
配左牛油果同蝦 配搭唔錯🥰
用左少少鹽去調味 唔會因為醃料太咸而影響成個味道!

🔆日本舞茸炒雜菌 $48

聽個名就覺得好得意🤣
呢間餐廳特別之處就佢都有主打手工咖啡
呢杯係latte加奶泡 奶泡面有焦糖同岩鹽碎
第一啖飲落甜甜咸咸咁 好特別
latte既味道都係偏向重奶味 唔太鍾意苦既朋友仔就啱唒啦😛😛

🔆烘焙鐵觀音 $15
中國茶配有淡淡烘焙過既味道
暖身子必備之選!

🔆咸檸梳打 $20
呢到既梳打係俾我哋自己倒既
杯中亦都冇仼何糖漿
所以飲到既完全唔甜 只係有咸檸同青檸酸酸既感覺!

味道: 3.6/5
賣相: 3.5/5

地址: 旺角通菜街36號地舖
“𝑁𝑜𝑜𝑑𝑙𝑒𝑠 𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑜𝑡 𝑜𝑛𝑙𝑦 𝑎𝑚𝑢𝑠𝑖𝑛𝑔 𝑏𝑢𝑡 𝑑𝑒𝑙𝑖𝑐𝑖𝑜𝑢𝑠!”想食港式湯麵🍜 但係冇美式咖啡飲?😞去cafe飲咖啡 但又冇面食?🥺原來當港式湯麵碰上咖啡 就會進入一個新次元🤩👏冇錯❗️就係位於旺角嘅~麵賜園啦😎依間餐廳裝修偏向工業水泥風😍 具有特色💯最特別嘅在於佢有本地烘焙嘅咖啡豆☕️原產地係尼加拉瓜 店主再堅持本地烘焙咖啡偏向nutty少少鐘意咖啡嘅人又多一個好去處啦💕而食物方面都不遑多讓啊👍麵嘅湯底鮮甜冇味精 用心熬製😍———————————————————————————〖牛隊長湯麵〗💰88叫得做隊長 當然要有番一定嘅實力啦😎依碗牛隊長絕對令人心服口服啊👏入味鬆軟嘅牛腩 加上充滿牛味嘅澳洲和牛封門柳🥩 仲有牛筋添😍你依家知牛隊長咩料啦❗️😏另外學食神史提芬周話齋蘿蔔一夾就散的話就失敗😞但依碗嘅蘿蔔實而不硬 入口又甜又淋😋加埋清甜嘅湯底💕依碗牛隊長 I can eat this all day 🥰😋〖籠仔五花腩蒸飯〗💰78仲有最靚嘅豬腩肉 仲有最靚嘅豬腩肉🎵🎶豬腩片薄得來有口感 肥得來唔會肥膩👍飯底有荷葉包住☘️加埋蒸飯嘅時候豬油流落啲飯到令飯充滿油香味同荷葉

想食港式湯麵🍜 但係冇美式咖啡飲?😞

飲落咸咸地😋
下層嘅咖啡暖好綿滑
帶有微微嘅苦味 同奶泡好夾👍

———————————————————————————

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7/10

☎️ 𝟲𝟯𝟲𝟴 𝟵𝟴𝟰𝟯

#eatwithnous_麵食
#eatwithnous_旺角
#eatwithnous_黃店

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #foodstagram #likesforlikes #hkgirl #noodles #photography #hongkong #foodoftheday #coffee #beef #美食 #相機食先 #麵食 #五花腩 #吃貨 #黃店 #打卡 #手機食先 #旺角美食 #咖啡 #黃色經濟圈