2021-11-14 29 瀏覽
過去的數天車爸爸要清假所以連放三天!首天的假日午餐他選了到這間位處女人街中的麵賜園,估不到小店一間卻藏著了點點心思。麵賜園的門面很Cyber Feel用原始的水泥牆配霓虹燈招牌,內裡同樣以霓虹燈作裝飾更發現了越興園的招牌,原來此店是越興園的新線,除主打靚湯底麵食外更供應本地烘焙的精品咖啡。我們下午二時才來吃Late Lunch還有午市優惠可選,而且更不用加一收費感覺十分良好。車爸爸不嗜咖啡所以點了烘焙鐵觀音原價$15跟麵只需加$5,試了一口茶湯以順滑清香雅韻。而我則選了來自點滴生活Good Drop的迷你本地烘焙,原價$25跟麵另加$15便可品嚐得到,用的是尼加拉瓜咖啡豆口感厚實微微果香挺合我口味。我們點上一客牛油果蝦多士原價$48,跟麵以$35優惠價便可以享受兩件的多士。牛油果蝦多士炸得乾爽不油膩而且很香口,內裏有一隻爽口大蝦墊底還有滑溜的牛油果醬,吃下又香又滑口感超迷人。愛牛的車爸爸當然選吃牛隊長湯麵$88,除了一大碗牛肉麵外更會附上一小碟前菜,我們得到的是中華沙律,雖然車爸爸不喜歡但這個我愛吃喔。鮮牛骨湯底據聞用上幾十斤牛骨熬煮六小時而成,而且還加上了藥材來炮製,怪不得湯頭清澈得

鮮牛骨湯底據聞用上幾十斤牛骨熬煮六小時而成,而且還加上了藥材來炮製,怪不得湯頭清澈得來香而不濁。

麵內餸料包括有五香牛腩、澳洲和牛封門柳、牛筋及蘿蔔,見車爸爸吃得相當滿意相信味道應該不錯。

拉麵可以選擇軟、正常或硬的口感他選了正常,經歷拍照過程後吃下也沒有糊口麵質相當不俗。

而我當然選擇吃自己神級豬隊友湯麵$68哈哈!而我的湯麵小菜會配上一顆鹵香流心蛋。

鹵香流心蛋做到完美的流心,吃下蛋黃那黏嘴的口感最為動人,作為一份前菜絕對是交足功課了。

這個濃豬骨湯也同樣用上幾十斤的豬筒骨,加上鹹香金華火腿熬製六小時而成,呷一口豬骨湯味道天然感覺很舒服。

內裏的配料包括有冬菇、竹笙、日本黑豚五花腩片全部也是我喜歡吃的食品,而當中那冬菇的厚度令咬口非常滿足。

至於竹笙則索盡豬骨湯濃香的味道,吃下嫩滑可口絕對是美味之物。

至於這個日本黑豚五花大真的厚度十足,而且肥瘦比例恰好口感很正,吃下肉香亦很濃郁好好味道。

而我則選了這個比較特別的扁拉麵,我喜歡吃有口感的所以選了硬麵,果然沒有令我失望影完相後吃仍然爽滑彈牙。

吃飽飽想起身走的時候餐廳客氣地送上這杯飲品,原來是未上市的勁薑鐵觀音茶,辣度非凡的足料薑茶喝吧全身也溫暖無比,如果隔了薑渣會喝得更加舒暢,真的多謝餐廳送上暖暖心意。

吃得出麵賜園花了不少心思在出品上,精益求精的態度絕對值得我再去幫襯。
2021-11-10
午餐
經過女人街俾呢個龍鳳霓虹燈吸引住,全間餐廳嘅裝修走香港風格,除咗入邊有好多個霓虹燈裝飾之外,牆身仲有一個用花碼寫成嘅餐牌,而且有部份嘅餐具仲要係公雞碗。呢一啲細節真係睇得出店主嘅心機👍鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118落單係採用QR Code 形式,配料例如蔥同埋麵既軟硬度都可以選擇,至於麵底分別有拉麵、扁拉麵同埋稻庭烏冬。最貼心既位係可以走芫茜啊🥺!加分加分❤️今次我揀咗扁拉麵,麵質比一般拉麵掛湯。湯底帶濃郁蝦味,飲得出比咗成擔心機去做呢一個無味精既海鮮湯底。當中蝦同蠔用咗炸嘅方式去處理,食落去更香口。此外入邊仲有松葉蟹肉同埋元貝,海鮮彈牙又新鮮🤤 另外呢個套餐仲奉送麻辣木耳,作為前菜真係好開胃👍賣一碗蝕一碗湯麵 $80 +$8 轉稻庭烏冬套餐跟咗隻流心蛋,而湯底係海帶豆腐湯底,當中更加入赤味噌,飲落帶日式風格。值得一提呢道菜同時適合素食者,入邊包含咗幾種唔同嘅種類嘅菇,當中更有日本舞茸同埋竹笙,所以食落唔怕會太單調。另外我+$8 轉稻庭烏冬,軟綿綿既口感更特顯到日式既感覺。素蘇格蘭炸蛋 跟餐+$45素豬肉包住溏心蛋,表皮炸得微脆,配合埋呈現啫喱狀既糖心蛋。唔講唔知呢個素食,同埋佢唔油膩,

鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118

賣一碗蝕一碗湯麵 $80 +$8 轉稻庭烏冬

素蘇格蘭炸蛋 跟餐+$45
素豬肉包住溏心蛋,表皮炸得微脆,配合埋呈現啫喱狀既糖心蛋。唔講唔知呢個素食,同埋佢唔油膩,又真係幾得🥰

湯力咖啡 跟餐+$30
呢一間舖頭既賣點除咗特色麵食之外,佢嘅咖啡豆仲係經過香港咖啡師烘焙過,飲落去特別唔同❤️
入口帶果香,在配搭埋湯力飲落好爽🤩

烘焙鐵觀音 跟餐+$10
至於唔飲咖啡嘅朋友可以選擇飲茶,烘焙過既鐵觀音更甘香👍

日本舞茸炒雜菌 跟餐+$38
有幾款唔同種類既菇,更配搭埋韭黃落去炒,食落香口多汁,作為配菜又幾唔錯喎

總結:素食人士搵餐廳選擇真係唔多,樂見而家有好多餐廳都提供素食嘅餐單,而且呢間餐廳嘅湯底飲完唔會好口渴,證明冇味精👍 再加埋招牌烘焙咖啡,呢個組合真係幾吸引❤️
  • 素蘇格蘭炸蛋
  • 湯力咖啡
  • 鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵
2021-11-12 183 瀏覽
去cafe食碗麵😗🍜☕️麵賜園 Noodles Dimension 今日去咗一間位於通菜街好特別嘅餐廳, 水泥色調裝修充滿時代感,佢除咗係一間專門做湯麵嘅餐廳之外, 佢哋嘅咖啡仲高質過好多cafe, 一次過滿足兩個願望🍜☕️ 仲有一樣值得欣賞嘅係,餐廳每一類別嘅食物都提供at least 一款素食,滿足曬食素食葷嘅朋友😋🌟好鬼補雞湯麵 湯底一流, 好似媽咪用老雞煲嘅湯一樣, 加埋花膠、花菇、雞肉片同魚肚加持, 配埋我揀嘅扁麵, 連湯都飲晒😆食完好滿足又好舒服,飲得出唔係味精湯😌🌟鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵都係要講個湯底, 呢個有啲似以蝦做主打嘅日式拉麵湯底, 非常鮮甜濃郁, 配埋大蝦,元貝,蟹肉同煎蠔, 今次朋友就揀左幼麵, 一樣正。 兩碗麵大家都飲曬啲湯, 突然令我想起以前有套卡通, 話一碗好嘅麵應該係會令你飲埋啲湯😆🤭🌟素蘇格蘭炸蛋除咗麵之外仲有不同嘅小食選擇, 呢個蘇格蘭炸蛋,用咗新豬肉包住隻蛋去炸, 外面脆裡面流心,唔錯唔錯😋🌟迷你金銀蛋白菜呢個其實一啲都唔迷你,有蒜子炒小白菜,再加埋咸蛋皮蛋👍 煮菜嘅湯都唔錯, 推介大家試吓👍🌟搖呀搖烘焙(熱)☕️呢度既咖啡都係香港烘焙, 咖啡豆來自高地

🌟好鬼補雞湯麵

🌟鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵

🌟素蘇格蘭炸蛋

🌟迷你金銀蛋白菜

🌟搖呀搖烘焙(熱)☕️
呢度既咖啡都係香港烘焙, 咖啡豆來自高地,咖啡因較少, 好適合對咖啡因比較敏感嘅人飲。 賣相好靚😍😍呢日店家仲送埋聖誕節限定薑餅俾我哋食,好好味🥰🥰 唔食麵坐喺度飲杯都好有feel呀😊

🌟烘焙泡泡(凍)☕️
試埋佢嘅凍咖啡, 原來呢度既糖漿係自家製, 一啖熱湯麵一啖凍咖啡原來都好夾架😋

下次黎食會試下個牛隊長拉麵, 我見賣相好吸引, 仲想試吓叫杯"冰啡樂" , 期待期待!

2021-11-10
  • 搖呀搖烘焙
  • 好鬼補雞湯麵
2021-11-11 29 瀏覽
麵賜園好鬼補雞湯扁拉麵鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯稻庭烏冬籠仔海鮮蒸飯牛油果蝦多士黃金炸生蠔素蘇格蘭炸蛋日本舞茸炒雜菌烘培泡泡/ 搖呀搖烘培價錢💲: $88/ $118/ $88/ +$35/ +$25/ +$45/ +$38/ $40/ $50好味程度😋: 4/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.6/5性價比🥢: 3.8/5回頭率😚: 3.6/5-而家去旺角搵食,好多時都會去到女人街,唔貴得來又多好嘢食😌 今次呢間麵店就係新開既,主打冇味精湯麵、蒸飯同香港本地的咖啡。餐廳仲有好多素食的選擇,確保素食者都可以同朋友一齊叫得開心👍🏻 -✅好鬼補雞湯扁拉麵。係個好夠味的湯,無論鹹味定鮮味😋 不過話係雞湯又唔太食得出,金華火腿味就有既。扁拉麵爽滑有咬口,同個湯好夾😙 入面的大花菇好厚肉,入味又腍‼️魚肚有2片,都係索湯之選。其餘就係d正常的雞柳同金華火腿吊下味。-✅鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯稻庭烏冬。呢個比雞湯更濃郁,湯頭飲落係龍蝦湯味再加新鮮🦐的味,比較杰身。呢個湯最適合就係配滑嘟嘟的烏冬😍 入面都係有🦐、蟹肉、元貝同🦪。呢隻🦪比小食個隻大,而元貝都有鮮味🤪 蝦就掂左脆漿再炸,建議將佢地分開上,等個皮唔會浸到淋晒
麵賜園
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.6/5
性價比🥢: 3.8/5
回頭率😚: 3.6/5

✅鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯稻庭烏冬。呢個比雞湯更濃郁,湯頭飲落係龍蝦湯味再加新鮮🦐的味,比較杰身。呢個湯最適合就係配滑嘟嘟的烏冬😍 入面都係有🦐、蟹肉、元貝同🦪。呢隻🦪比小食個隻大,而元貝都有鮮味🤪 蝦就掂左脆漿再炸,建議將佢地分開上,等個皮唔會浸到淋晒🤨

✅籠仔海鮮蒸飯。係個好正常的味道。讚的係飯粒乾爽,唔會一patpat😆 上面仲鋪左蒜蓉粉絲,呢2者同海鮮最夾架嘛🤩 粉絲好多又爽。而海鮮都有蠔、蝦、蟹肉、元貝。呢到的蠔好大隻,而蝦都唔會霉😎 撈啲甜豉油食就啱晒。唯一可以改盡的地方係炸蒜同生蒜的比例😩 因為而家生蒜太多,炸蒜食唔到,搞到成個味道變得好嗆,好辛辣。落返啲炸蒜中和同增加香味會更好。

🆗牛油果蝦多士。呢個味道上係ok,但麵包太薄,搞到佢索晒油,好油膩🥺 同埋炸得有啲過火,顏色好黑🤐 如果麵頭的蝦可以原隻放上去,賣相會更好。

✅黃金炸生蠔。好多鹹蛋黃包住,超邪惡😈 蠔的鮮味同鹹蛋黃出奇地夾。不過如果大隻d就好🤫

✅素蘇格蘭炸蛋。外層金黃,入面包住溏心蛋😛 成舊唔會太乾,而新豬肉的味道都唔會太濃,點醬食啱啱好。

🆗日本舞茸炒雜菌。呢個好大兜,入面有舞茸、金菇、雞髀菇、冬菇等等。不過有一般炒菇類的問題: 出水🥶 所以味道較淡,醬汁唔夠味🤭

✅烘培泡泡/ 搖呀搖烘培。用上海拔較高的咖啡豆,飲落較苦澀,係我幾鍾意的咖啡味☕️搖呀搖個杯就比較奶味濃同creamy,另一杯就淡啲。

食中式麵飯飲咖啡,係個幾特別的體驗。整體質素唔錯,冬天想食碗熱辣辣的麵可以來呢間。
2021-11-08 41 瀏覽
麵賜園 🍜首先講下環境先,成個設計好新穎,完全唔係傳統嘅港式粉麵店,而係行型格風🤩加左唔同色嘅霓虹燈,令成間店充滿格調📸另外環境都好乾净,除左位窄啲之外,都坐得幾舒服☺️另外,餐廳係用電話掃QR code 落單嘅形式😆可以方便食客揀麵嘅質地,包括軟,適中,硬身,仲可以揀轉烏冬或者扁拉麵,同埋可以順便選擇走配菜,所以成個落單流程好方便🙌鐡三角蠔蝦海鮮湯麵:碗麵超級足料🥰有海中蝦,松野蟹肉,新鮮元貝,香燒日本生蠔🔥大蝦同埋蠔都係輕輕炸過,所以會香口啲🤗湯底好濃郁,但係唔會太稠,所以好易入口🤤依一碗,我地揀左硬身拉麵,對於我鍾意食開彈牙啲嘅人來講,覺得啱啱好,好有咬口,同埋啲麵都好挂湯😻好鬼補鷄湯麵:依碗麵又真係好鬼補,有花膠,魚肚,新鮮鷄柳,北菇,雲腿絲🐤雞湯好清甜,而啲材料都吸晒啲汁,本人特別鍾意個冬菇,有菇味至於仲好吸汁🐷呢碗就揀咗硬身扁麵黎試,同拉麵相比,更加彈牙😎同埋店員會配埋辣油,可以因應自己嘅程度落返適當嘅辣度,咁就唔驚太辣食唔到啦~😁小編係食到一半先落辣油,咁又多咗一番風味lu😋牛油果蝦多士(2件):入面嘅蝦大隻已經唔洗講,仲要加埋牛油果好特別啊,完全中晒依家牛油果狂熱🥑!食到
麵賜園 🍜

鐡三角蠔蝦海鮮湯麵:

好鬼補鷄湯麵:

牛油果蝦多士(2件):
入面嘅蝦大隻已經唔洗講,仲要加埋牛油果好特別啊,完全中晒依家牛油果狂熱🥑!食到中間啲牛油果蓉增加咗口感之餘,仲令到個味更香濃,但蝦多士頭尾無蝦/牛油果嘅部分,就有小小油,不過好滿足好幸福🥰 同埋啱啱上台嗰陣真係啱啱炸起仲好熱辣辣,小心唔好辣親隻咀仔啊😝

酥炸日本舞茸(3件):
平時好少地方有得食舞茸,所以好想嗌黎試!炸舞茸真係一個好聰明嘅配搭,炸粉好薄,舞茸個口感有啲爽脆,炸完都唔會淋,夾埋令到成個菜式更加酥脆。仲要有成三舊大大嚿,真係好抵嗌㗎!

搖呀搖烘焙(熱):
間店真係好有心,特登挑選尼加拉瓜高海拔嘅咖啡豆,支持生態平衡🌍🙌🏻 上面有層厚奶,小小鹹鹹地,攪勻之後,中和咗啲咖啡味,飲落好香濃順滑,即時平時少飲咖啡嘅,都相信一定會接受到。仲要杯仔好靚,打卡一流呀!如果真係要挑剔嘅話,就係冇得同甜品一齊慢慢嘆😌 不過都好,如果唔係小編個肚就要漲死啦😮‍💨
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
鐡三角蠔蝦海鮮湯麵:$118
餐廳:麵賜園
Overall (Out of 5): 🔆🔆🔆🔆
地址:旺角通菜街36號地舖
2021-11-08 852 瀏覽
#pb食在旺角 #pb支持黃店💛Noodle + Café + Fusion🍜上星期去左呢間麵食Cafe 又有麵食 又有咖啡飲 夠哂特別😍 佢係由越興園班底開 品質有保證👍🏻 仲要所有麵都冇落味精 真才實料🥰.晚餐去到有set 一碗麵大約$68-$118不等 有8款選擇😋 跟餐加錢可配小食、飲品👍🏻 除左麵食之外 其實佢都有蒸飯、炒飯 都幾多選擇😍🔹牛隊長湯麵🐮推介❤️ 入面有牛腩、牛筋、蘿蔔、澳洲和牛封門柳😋 牛骨湯底飲落清清地 好有牛味但唔會好鹹😍 特別要讚個封門柳 煮到超淋 超好食🥰🔹鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵🦐呢碗入面有海中蝦、松葉蟹肉、元貝、香燒生蠔😋 所有海鮮都好新鮮 而且好足料😍 湯底用左鮮魚骨湯底 味道濃郁 有少少鹹🤪 呢碗適合重口味人士食🥰🔹黃金炸生蠔(3件)🦪跟麵餐+$25😋 鹹蛋黃包住好香 炸生蠔唔會好乾身 仲係好juicy😍🔹黃金單骨雞翼(4件)🐣都係跟餐+$25😋 有兩款雞翼 香辣、黃金😍 單骨雞翼幾方便 好食🥰🔹迷你金銀蛋娃娃菜🥬跟餐+$38就有菜食🤪 份量比我想像中多😍 味道正常🤪🔹Latte☕推介❤️ 估唔到杯啡咁得😍 咖啡味夠濃 仲好過好多cafe🥰.整體麵食份
#pb食在旺角 #pb支持黃店💛

🔹黃金單骨雞翼(4件)🐣

🔹迷你金銀蛋娃娃菜🥬
跟餐+$38就有菜食🤪 份量比我想像中多😍 味道正常🤪

🔹Latte☕

整體麵食份量好大碗 而且味道好得 又夠足料😍 仲要有正正咖啡飲 值得多多去支持💛

麵賜園
旺角通菜街36號地舖
2021-10-29
  • 牛隊長湯麵
2021-11-05 90 瀏覽
📍 麵賜園 呢一間係旺角新開張嘅港式粉麵店😋 小編本身都幾鍾意食粉麵😆所以上星期就同朋友去咗試🙆🏻‍♀️ 餐廳環境裝飾得好有萬聖節氣氛🎃 環境都乾淨👍🏻-鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118碗麵好足料🤤 有蠔、大蝦同埋蟹肉等海鮮🦞麵嘅口感可以揀軟/適中/硬身 我哋就揀左適中所以口感係唔會好軟同好硬 蝦食落彈牙😙湯底飲落去鮮甜 連埋面一齊食好有滿足感😚補一補海鮮湯麵 $98同鐵三角嗰款海鮮湯麵一樣都係用咗鮮魚骨湯底 所以飲落去好鮮甜😜呢碗麵仲有花膠、魚肚、元貝、竹笙等🤩就咁睇張相都知道碗麵有幾足料😎 花膠好正😍 魚肚都好大舊😜 除咗面之外佢哋仲有附送云耳、薑等 牛油果蝦多士 +$35一碟有兩大舊蝦多士~ 蝦多士咬落去口感脆 食落去鹹鹹地 都有牛油果味 但整體食落有啲油🥺 所以成舊食完會有啲滯🙈素蘇格蘭炸蛋 +$45第一次食炸蛋🤭 個小食當然唔係淨係一隻蛋咁簡單 蛋出面包住一層素肉🤫 蛋中間係流心🤩食落去外脆內軟 鹹鹹地咁 又唔會太油膩🥰 最重要嘅係素食者都啱食!鹽燒軟殼蟹 $48軟殼蟹上面鋪滿咗好多調味粉🤭 雖然咬落去外脆內軟 但係調味粉落得太重手嘅關係 就咁食會有啲咸🤧 如果輕手啲就啱啱好🤤日
📍 麵賜園
呢一間係旺角新開張嘅港式粉麵店😋

鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118
碗麵好足料🤤 有蠔、大蝦同埋蟹肉等海鮮🦞
麵嘅口感可以揀軟/適中/硬身 我哋就揀左適中
所以口感係唔會好軟同好硬 蝦食落彈牙😙
湯底飲落去鮮甜 連埋面一齊食好有滿足感😚
鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵

補一補海鮮湯麵 $98
呢碗麵仲有花膠、魚肚、元貝、竹笙等🤩
就咁睇張相都知道碗麵有幾足料😎 花膠好正😍 魚肚都好大舊😜
除咗面之外佢哋仲有附送云耳、薑等
補一補海鮮湯麵

鹽燒軟殼蟹 $48
鹽燒軟殼蟹

日本舞茸炒雜菌 +38
小編一向都好鍾意食菇類 所以就跟餐加叫咗呢一款菜😋
一上枱見到個份量都幾大碗😆 有好多種類嘅菇係入邊🤤 就咁食都好入味😍

咸檸湯力 $20
飲落去鹹鹹哋甜甜地 而且湯力冇梳打咁多氣
小編比較喜歡🙆🏻‍♀️
咸檸湯力

搖呀搖烘焙 $50
呢杯coffee 幾特別 上面嗰層厚厚嘅奶 而且食落去鹹鹹地再加埋下面coffee 飲就苦苦地微鹹
味道都幾特別 比我想像中好飲🥰

大家睇完我哋嘅食評之後 想試嘅話可以參考下面嘅地址😚👇🏻
✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎
綜合食評📝
鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵
補一補海鮮湯麵
鹽燒軟殼蟹
搖呀搖烘焙
本人一向都係愛麵人士,我可以餐餐都食麵,但唔可以餐餐都食飯🤣 最近呢間新開嘅麵店就幾得我歡心👀 餐廳主打港式麵食,以新鮮食材去製作湯底,真正無添加無味精,堅係真材實料!平時出街食麵最怕食到味精湯,食慾即刻減半😖 餐廳另一特色之處就係有咖啡飲😳 好少見港式麵店係有咖啡飲,餐廳堅持本地烘焙,提供無公害高海拔咖啡☕️餐廳裝修亦好有coffee shop 感覺,水泥牆配上木製枱櫈,四周更有唔少霓虹燈,有別於傳統麵店😎 望望個餐牌見到啲菜式名都幾好笑,有「賣一碗蝕一碗湯麵」、「神級豬隊友湯麵」等。湯底款式總共有5款,有大補雞湯底、鮮魚骨湯底、鮮牛骨湯底、濃豬骨湯底及素昆布豆腐湯底,實有一款啱大家😛 另外仲有蒸飯、小食、菜類等可以揀。呢度係用QR code落單📱 ❤️ 餐前小食小店送每人一碟餐前小食,幾有誠意!新鮮焗起,係薯蓉嚟,加咗洋蔥🧅 食落都唔錯。❤️ 好鬼補雞湯麵 $88湯頭以幾十斤雞殻及數款藥材熬製,好滋補🙊 本來以為個湯底會好油膩或者濃到好似雞精咁,點知又幾清爽喎!飲落無咩雞油,清甜而不膩🐔配料有花膠、魚肚、鮮雞柳、北菇同雲腿絲,真係幾足料!啲配料都煮得好入味,尤其係北菇,索哂啲湯汁💦麵底可
❤️ 餐前小食

❤️ 好鬼補雞湯麵 $88
好鬼補雞湯麵
麵底可以揀拉麵、扁拉麵或加錢轉烏冬/年糕。
好鬼補雞湯麵
我揀咗普通拉麵,拉麵分量多,佢係中式拉麵嚟,麵質都幾有咬口🍜
配菜有木耳, 少少辣,都幾開胃。

❤️ 牛隊長湯麵 $88
牛隊長湯麵
湯底好濃且有淡淡藥材味,齋飲個湯都好飲!😛 完全唔油膩👌🏻 配料有牛腩、牛筋、澳洲和牛封門柳、大大嚿蘿蔔🤩 蘿蔔清甜無渣,牛腩同澳洲和牛封門柳好入味好腍,而且好重牛味!🐂

❤️ 黃金單骨雞翼 $38
黃金單骨雞翼
即叫即炸🔥 單骨食起上嚟好方便!雞翼炸得酥脆,配上鹹蛋黃好惹味😋

❤️ 酥炸日本舞茸 $38
酥炸日本舞茸
估唔到呢度有日本舞茸食喎👀 果然好fusion!一碟3件,同樣係即叫即炸🔥 炸漿唔太厚,炸到脆卜卜非常香口😋

❤️ 搖呀搖烘焙 $50
搖呀搖烘焙&咸檸可樂
搖呀搖烘焙
見個名幾特別就叫咗嚟試!個杯身幾靚,幾啱打卡📸 面頭有層厚厚嘅奶泡,有少少岩鹽喺上面,下層就係香濃烘焙咖啡☕️ 店員話要先試啖奶泡,再攪勻飲。奶泡輕盈,咖啡係選用尼加拉瓜咖啡豆!整體奶嘅比例較多,品嚐到少少咖啡嘅甘苦同淡淡岩鹽嘅鹹味。

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
又有得食麵又有得飲咖啡真係幾特別,睇得出佢哋對選擇食材同咖啡豆都好用心👏🏻 價錢方面都合理,分量多到飽住走🤰🏻

補返其他Menu👇🏻
2021-10-31
🎏️ 食盡油尖旺 — 麵賜園✨ 大碗麵 ❎ 靚咖啡 • 驚喜十足🤫➖➖➖➖➖早排經過旺角見到呢間新開嘅舖頭🤫 霓虹燈招牌都幾有懷舊特色 但估你唔到佢居然係一間cafe 入面仲要居然係食烏冬嘅😳 呢個配搭都幾特別 決定試吓佢咩料🙌🏻美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🔸 鐵三角號蠔蟹蝦海鮮麵 $126湯底味道唔算好濃郁 不過有少許油膩🙈 不得不承認佢係好足料 大大隻蝦仲有炸號都係非常出色 絕對冇諗過路經呢一間小店入邊會有呢啲食😆🔸牛隊長湯麵 $96相比之下我會更加鍾意呢個湯麵 佢入邊嘅牛腩同埋蘿蔔都係好高質好林🤤 而且都算入味 不過我就後悔揀咗烏冬好似唔算太夾😂 如果想試建議可以試吓第二種麵!!🔸蘇格蘭炸蛋 $45 (跟餐價)🔸黃金單骨雞翼 $25 (跟餐價)啲小食都幾有驚喜🤫 冇諗過有scotch egg 而且味道都唔錯🙌🏻 (順帶一提佢係素食嚟㗎haha) 不過更加出色嘅應該就係單骨雞翼🤤 表皮層蛋黃好正 而且單骨好方便食都好唔錯🥰☕️ 烘焙泡泡 $30💰Total:
🎏️ 食盡油尖旺 — 麵賜園✨
大碗麵 ❎ 靚咖啡 • 驚喜十足🤫
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🔸 鐵三角號蠔蟹蝦海鮮麵 $126

🔸牛隊長湯麵 $96

🔸蘇格蘭炸蛋 $45 (跟餐價)
🔸黃金單骨雞翼 $25 (跟餐價)

☕️ 烘焙泡泡 $30

💰Total: $454

✅ 冇諗過呢間餐廳都有啲驚喜🤫 感覺好似唔同嘅菜式crossover炒埋一碟 但整體感覺都唔錯!!

❌ 可惜佢嘅座位唔算好多 可能會有少許逼夾🙈 Cp值就見仁見智啦...😂

➖➖➖➖➖
📍 麵賜園 (旺角)
旺角通菜街36號地舖

2021-10-30 152 瀏覽
疫情前後嘅女人街轉變咗好多唔再係遊客行街嘅專利沿路兩邊食肆林立咩類型嘅餐廳都有見到呢間新開嘅港式麵店門面嘅霓虹燈招牌吸引咗我見唔算好多人就去試吓😆餐廳主打港式麵食同飯以本土化、健康、真材實料為概念啲菜式又好盞鬼「神級豬隊友」「賣一碗蝕一碗」湯底真材實料 牛、雞、豬、海鮮都有仲有素食選擇最特別係呢度仲有咖啡飲真係估唔到‼️牛隊長湯麵湯麵可以選擇普通拉麵/扁拉麵亦可加錢轉烏冬/年糕牛隊長湯麵湯底係牛骨湯每日用幾十斤牛骨熬製六小時以上加入牛腩肉同少許藥材煲個湯真係好香好好飲‼️🤤🤤🤤清甜得嚟好濃牛骨味冇味精 飲完唔口渴!冇油膩感集合牛腩、牛筋、澳洲和牛封門柳崩沙腩半肥瘦 質感軟腍帶爽牛筋好豐富膠質最鍾意封門柳 肉質好嫩滑重牛味 正🤤揀咗扁拉麵可以選擇軟硬度呢個係中式個種拉麵唔係日式個種扁拉麵口感彈牙而家好索湯 好肉幼身刀削麵咁一啖湯一啖麵 好正🤩日本舞茸雜菌籠仔蒸飯(素)麵店都有籠仔飯食😧用個木盒仔載住幾特別!呢個係素食飯用荷葉墊底放上好多舞茸菇 雜菌 雲耳!超足料!初頭以為會係小小黑松露醬點綴下點知係成個飯都加咗黑松露醬勁香黑松露味🤤舞茸菇 雜菌嘅香氣滲入飯粒即使係素食都非常滋味不過如果加返多
疫情前後嘅女人街轉變咗好多
唔再係遊客行街嘅專利
沿路兩邊食肆林立
咩類型嘅餐廳都有

見到呢間新開嘅港式麵店
門面嘅霓虹燈招牌吸引咗我
見唔算好多人就去試吓😆

餐廳主打港式麵食同飯
以本土化、健康、真材實料為概念
啲菜式又好盞鬼
「神級豬隊友」
「賣一碗蝕一碗」
湯底真材實料 牛、雞、豬、海鮮都有
仲有素食選擇

加入牛腩肉同少許藥材煲

個湯真係好香好好飲‼️🤤🤤🤤
清甜得嚟好濃牛骨味
冇味精 飲完唔口渴!冇油膩感

集合牛腩、牛筋、澳洲和牛封門柳
崩沙腩半肥瘦 質感軟腍帶爽

而家好索湯 好肉幼身刀削麵咁
一啖湯一啖麵 好正🤩

日本舞茸雜菌籠仔蒸飯

麵店都有籠仔飯食😧
用個木盒仔載住幾特別!

呢個係素食飯
用荷葉墊底
放上好多舞茸菇 雜菌 雲耳!超足料!

初頭以為會係小小黑松露醬點綴下

一間十分有誠意嘅小店
所有嘢都一手一腳

由湯麵 小食 到咖啡飲品
好多都真材實料
好欣賞店家對食物製作嘅用心!

無味精養生湯麵🍜
本地烘焙咖啡☕️
真係無得輸!
日本舞茸雜菌籠仔蒸飯
2021-10-30 51 瀏覽
新開張 提供蛋奶素餐牌 雖然選擇唔係好多 但佢既昆布豆腐湯底又濃又香 值得一試 如果係純素朋友 落單時可先聯絡服務員 而其他朋友仔可以直接 scan QR code落單 素人偽豬肉昆布湯麵$68 轉烏冬+$8餸有竹笙、雞脾菇片 仲有植物豬肉扒 有d微咸 其他都夾呀 足料賣一碗触一碗湯麵$78 轉烏冬+$8日本舞茸、竹笙、雞脾菇片、草菇睇片啦 超級多料😂 同埋想強調個湯底好正 而且烏冬好煙靭 係我平時食開果隻 港人咖啡豆 好似幾唔錯 即場叫杯飲 或者成包買走都得 小編一飲啡就訓唔著 試飲機會留返俾大家話我知正唔正啦

素人偽豬肉昆布湯麵
轉烏冬+$8

賣一碗触一碗湯麵$78
轉烏冬+$8
日本舞茸、竹笙、雞脾菇片、草菇

2021-10-30 34 瀏覽
“鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵”($118)“牛油果蝦多士”($48)“素蘇格蘭炸蛋”($58)“搖呀搖烘焙”($50)間唔中都會去吓女人街搵食😆發現新開咗間麵館,門口有個大大霓虹燈牌超吸睛🤩原來呢間麵賜園係附近越南餐廳越興園嘅新品牌主打各款特色自家餚製嘅湯底😍我揀咗碗menu推介嘅鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵😙湯底用上鮮魚骨湯🐟而且配料一啲都唔馬虎😍有海中蝦🦐,松葉蟹肉🦀,新鮮元貝,香燒日本生蠔🦪湯底除咗魚,仲落咗蝦頭蝦殼嚟煲所以飲落十分濃郁同鮮甜😍個麵幾索湯,食落幾有咬口😋餐廳都有提供幾款小食😍我就叫咗當中2款嚟試吓😆首先係牛油果蝦多士🥑🦐一份有2件,份量都唔會太細😝咬落去超香脆,入面係滿滿嘅牛油果蓉好正😍第2份係素蘇格蘭炸蛋🍳用上素肉包住水煮蛋再拎去炸🔥炸完隻蛋仲好流心😍素肉感覺都幾像真😝呢間餐廳仲有一個特別之處就係有本地烘焙咖啡提供☕價錢仲好親民☺我就叫咗杯搖呀搖烘焙Roasted Swing面頭有層好厚嘅奶泡,加咗岩鹽同砂糖喺面咖啡香加上少少鹹味又幾得意😚
“鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵”($118)
“牛油果蝦多士”($48)
“素蘇格蘭炸蛋”($58)
“搖呀搖烘焙”($50)

間唔中都會去吓女人街搵食😆
發現新開咗間麵館,門口有個大大霓虹燈牌超吸睛🤩
原來呢間麵賜園係附近越南餐廳越興園嘅新品牌
主打各款特色自家餚製嘅湯底😍

我揀咗碗menu推介嘅鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵😙
湯底用上鮮魚骨湯🐟而且配料一啲都唔馬虎😍
有海中蝦🦐,松葉蟹肉🦀,新鮮元貝,香燒日本生蠔🦪
湯底除咗魚,仲落咗蝦頭蝦殼嚟煲
所以飲落十分濃郁同鮮甜😍
個麵幾索湯,食落幾有咬口😋

餐廳都有提供幾款小食😍
我就叫咗當中2款嚟試吓😆
首先係牛油果蝦多士🥑🦐
一份有2件,份量都唔會太細😝
咬落去超香脆,入面係滿滿嘅牛油果蓉好正😍
第2份係素蘇格蘭炸蛋🍳
用上素肉包住水煮蛋再拎去炸🔥
炸完隻蛋仲好流心😍素肉感覺都幾像真😝

呢間餐廳仲有一個特別之處
就係有本地烘焙咖啡提供☕價錢仲好親民☺
我就叫咗杯搖呀搖烘焙Roasted Swing
面頭有層好厚嘅奶泡,加咗岩鹽同砂糖喺面
咖啡香加上少少鹹味又幾得意😚
2021-10-29 69 瀏覽
麵食是小弟喜歡的食物:它的種類多元,煮法和用料配搭也多變,能夠為客人帶來味覺、嗅覺、視覺等享受~~🥸剛巧小弟近來吃的多數都是日式拉麵和意大利粉🍝,所以想試一些中式湯麵🍜,清清腸胃。結果在旺角發掘到一間食材頗為健康的麵店,味道更令人眼前一亮🤩🏞環境餐廳的裝修和設計簡單,地下和牆上是灰白色水泥牆,配以木製傢具🪑門口和牆上部份位置安裝了霓虹燈,感覺新潮😎為迎合Halloween主題,店舖周圍掛上了萬聖節裝飾:例如很多大大小小的蜘蛛🕷️、南瓜頭等🎃🍝食物店如其名,湯麵是餐廳的主打:它以大量新鮮食材熬製而成的雞湯、鮮魚湯、牛骨湯等湯底,配以花膠、元貝等上等食材製麵,性價比高;另外,一些米飯和炒粉麵等菜式、小食等等,餐廳亦有供應🤗1. 好鬼補雞湯麵🐓🍜($88)🔸 店內受歡迎的湯麵之一:它的湯底,是以大量新鮮雞殼加上藥材熬製而成,品嘗到湯底的鮮湯味,加上雲腿絲的點綴,香濃清甜不油膩😛配料方面,除了新鮮雞柳之外,還加入了花膠、魚肚、冬菇和雲腿絲:花膠和魚肚滑而爽口,口感不差;而作為主打的雞柳肉質嫩滑之餘,份量亦十足;以拉麵作麵底,麵質幼身彈牙🙂2. 搖呀搖烘焙☕️(原價$50 ,精選套餐+$30)🔸本身

🏞環境

🍝食物

1. 好鬼補雞湯麵🐓🍜($88)

好鬼補雞湯麵

2. 搖呀搖烘焙☕️(原價$50 ,精選套餐+$30)
🔸本身考慮了一段時間叫甚麼飲料,忽然被「搖呀搖烘焙」的名字吸引住,就叫了🤭

細看餐廳的介紹,原來咖啡以尼加拉瓜咖啡豆精裝而成:上層是鮮奶;下層是烘焙咖啡☕️
先是品嘗到奶香,然後感受到香濃咖啡香,但有一點點岩鹽的味道。岩鹽的鹹味、咖啡的苦澀味與奶香混合,味道豐富而有層次😌
搖呀搖烘焙

3. 牛油果蝦多士(兩件)🍤🥑(原價$48 ,精選套餐+$35)
🔸 頗受歡迎的小食,用膳當晚聽到廚房只餘下三至四碟的分量😶

多士炸得脆卜卜,吃下去時呈非常香脆的口感;麵包糠的份量剛剛好,不會太多;而牛油果醬集中在四周,中間釀入蝦肉,以牛油果醬襯托蝦肉,味道非常配合🤗
牛油果蝦多士(兩件)

4. 日本舞茸雜菌籠仔蒸飯(素)🍄🍚($88)
🔸 以荷葉包裹的素飯,蒸飯充滿荷葉香;而且蒸飯置於木盒而不是普通碟之中,令蒸飯的味道不易流失😛

然而,醬汁分佈不太均勻,令部份飯粒味道較淡和較硬身,是蒸飯可改善的地方🤔
日本舞茸雜菌籠仔蒸飯(素)

5. 烘焙鐵觀音(熱)($15)
🔸 看似普通的鐵觀音,蘊含著陣陣烘焙的香味🤤
烘焙鐵觀音(熱)

💁🏻‍♀️服務
用二維碼下單,大概五至十分鐘後就有食物送上,非常快捷;侍應親切,且熱心協助客人🤵🏼🤵🏼‍♂️🤵🏼‍♀️

👀總結
平時見到不少麵店,可能開業已有一段長時間,而且累積一定知名度,故在款式、環境方面欠缺創新的動力😟

今次這間餐廳,不論在食物款式、服務、環境方面,均能體現到時尚的元素,與時並進,使人感覺到麵食能夠像其他國家的菜式般,具新潮的氣息和角度🤓

———————————————————————

餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤🐤
環境:🐤🐤🐤🐤
服務:🐤🐤🐤🐤
衛生:🐤🐤🐤🐤
性價比:🐤🐤🐤🐤
回頭率:🐤🐤🐤🐤🐤
店舖可達度:🐤🐤🐤🐤🐤
2021-10-26
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動
搖呀搖烘焙
牛油果蝦多士(兩件)
日本舞茸雜菌籠仔蒸飯(素)
烘焙鐵觀音(熱)
我好中意食湯麵,由其是熱辣辣咕嚕咕嚕同啲湯一齊食!呢間餐廳主打真材實料高質靚湯底,同本地烘焙高海拔咖啡,咁正一於試下😍 店鋪加入好多霓虹燈裝飾,水泥磚牆風格幾型格別緻👍🏻 就到Halloween仲加佐好多裝飾好有心思!我地2個人1人1個套餐,份量好夠食完係非常飽😂精選套餐:🍜 食碗麵飲啖湯 (menu任選一款)✦ 好鬼補雞湯麵 $88 ⭐️(濃雞湯底、花膠、魚肚、新鮮雞柳、北菇、雲腿絲)✦ 鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118(鮮魚骨湯底、海中蝦、松葉蟹肉、新鮮元貝、香燒日本生蠔)雞湯本身我想像係油啲濃烈啲,但黎到一飲係好清好舒服,有驚喜👍🏻 我一路食一路飲啲湯不知不覺就飲晒見底🤣 而且麵既份量真係出奇地多!麵可以揀選拉麵/扁拉麵/+$8烏冬,而且可以選擇硬度好貼心,手機落單自由揀選,多蔥多芫茜都得🥰 除佐湯底,值得一讚係配料,真係樣樣有比足你,而且食落唔求其又大大舊,由其鐵三角既海鮮料真係有誠意👍🏻 每碗麵仲配佐碟中華沙律小食☺️☕️ 茶水間嘆返杯 (menu任選一款)✦ 搖呀搖烘焙 +$30 ⭐️✦ 咸檸可樂 +$15邊會諗到一間食中式湯麵既地方會有靚啡飲🤩 有啲cafe+fusion感覺,店員

精選套餐:

🍜 食碗麵飲啖湯 (menu任選一款)
✦ 好鬼補雞湯麵 $88 ⭐️
(濃雞湯底、花膠、魚肚、新鮮雞柳、北菇、雲腿絲)
✦ 鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118
(鮮魚骨湯底、海中蝦、松葉蟹肉、新鮮元貝、香燒日本生蠔)

☕️ 茶水間嘆返杯 (menu任選一款)
✦ 搖呀搖烘焙 +$30 ⭐️
✦ 咸檸可樂 +$15

邊會諗到一間食中式湯麵既地方會有靚啡飲🤩 有啲cafe+fusion感覺,店員細心介紹咖啡係由本地咖啡師烘焙,採用尼加拉瓜高海拔咖啡豆,雨林聯盟認證,注重生態可持續發展👍🏻 最重要係話咖啡因相對少,對我女仔黎講會健康啲又可以飲得多啲!我嗌呢杯搖呀搖面頭加佐啲岩鹽,食到底有啲鹹味幾正👍🏻

🍖 口痕痕 (menu任選一款)
✦ 香辣單骨雞翼 +$25
✦ 黃金炸生蠔 +$25 ⭐️

2樣都好香口,而我特別中意炸生蠔,咸蛋黃面好正👍🏻 外脆內軟,生蠔食落超新鮮,$25咁高質好抵食!

🥬 一定要食菜 (menu任選一款)
✦ 迷你金銀蛋白菜 +$38

無錯一定要食菜,均衡飲食,又估唔到菜咁大份,咸蛋皮蛋都好足料,又係好有誠意既一道☺️
第一次見食港式湯麵都可以飲咖啡~☕️💛越興園團隊的新餐廳麵賜園主打港式麵食及本地烘培高海拔咖啡~就幫大家試試出品如何!☕️📝咖啡!咖啡!咖啡!絕對值得支持~!🤗燈光較昏暗,頗突出牆上的霓虹燈飾💡、鄰近Helloween放置的蠟燭燈🕯️和一兩隻小蜘蛛🕷️,看上去像是酒吧裝潢實則是咖啡店和麵店~🤔店收加一服務費後略覺得主食偏貴但咖啡價格都仲幾平@@不過店員出餐時極度親切和溫文有禮,點餐時亦會向客人特此介紹和展示他們採用的咖啡豆,細節都算符合得上收費~平日頗愛飲咖啡的我當然要試試本地烘培的咖啡豆!被告知會時常轉換所選的咖啡豆款式,所以若想每種都嘗到就要定期光顧啦~~本地烘培!本地烘培!係唔同啲!當之無愧主打的招牌~!☕️ 本地烘培 ☕️ $35 濃郁、醇厚得來味道不會偏酸和太苦,幾容易入口,鍾意!❤️💛❤️🙋平日咖啡店太多營業至晚上六時🌃 想放工後先搵個舒服嘅地方坐坐再愜意地嘆杯咖啡絕對要🈶️麵賜園🕖主食就試左主打嘅湯麵同蒸飯^ ^⋯ ☕️ 還是咖啡更驚豔~🍜 好鬼補雞湯麵 🍜 $88命名令我對味道很高期望,實則湯底味道似是茶樓嘅棉花雞清淡淡版。配料冬菇、魚肚和花膠真心大塊軟腍又入味,雞柳份量十足不過整體偏碎同
第一次見食港式湯麵都可以飲咖啡~☕️💛

📝咖啡!咖啡!咖啡!絕對值得支持~!🤗

本地烘培!本地烘培!係唔同啲!當之無愧主打的招牌~!
☕️ 本地烘培 ☕️ $35

主食就試左主打嘅湯麵同蒸飯^ ^⋯ ☕️ 還是咖啡更驚豔~
🍜 好鬼補雞湯麵 🍜 $88

配料冬菇、魚肚和花膠真心大塊軟腍又入味,雞柳份量十足不過整體偏碎同細塊~我就鍾意大舊啲食落滿足啲開心啲~
🍚 日本舞茸雜菌籠仔蒸飯🍄 $88

素食之選!~黑松露醬份量幾多地覆蓋在菇類表面,🍚幾鍾意蒸飯嘅質地比較乾身食落似係煲仔飯質地,但因為無醬汁所以食多會覺得整體味道比較單寡~但黑松露味真心好重到愛好者表示食完之後幾日都念念不忘黑松露味~🥰即刻好想屋企🏠買罐黑松露醬食!😂🏠

📝咖啡!咖啡!咖啡!絕對值得支持~!🤗

📍 麵賜園 - 旺角通菜街36號地下