2015-07-18 2416 瀏覽
裝修環境充滿日本居酒居feel, 以為置身在日本。除了餐牌上的食物外,也可以出去睇下爐端燒的位置有咩岩食,但我地都是叫返餐牌上的食物,太多吸引了。厚燒明太子蛋卷,口感鬆軟,但不夠蛋香味呀。刺身系列:三文魚腩(5片),比較肥美、三文魚(5片),不俗、甜蝦(6件),幾鮮甜,整體味道不俗。炸軟殼蟹卷,味道普通。鹿禿島產豚肉五花腩味噌漬,香口惹味。厚燒特上牛舌,好少可見到厚切的牛舌,口感比較軟腍,唔韌又有咬口,好味呀。半生熟和牛,外層燒得全熟,香口鬆化,中間生的部分,口感鮮嫩,肉汁豐富牛味濃,可惜油脂較少,如果多點會更好味。燒魷魚干片,送酒必備的佳品,燒得好香,而且好彈牙爽口,好味呀。梅酒加冰,梅酒梳打,冇乜酒味同太淡,感覺好似溝稀左呀。
裝修環境充滿日本居酒居feel, 以為置身在日本。
除了餐牌上的食物外,也可以出去睇下爐端燒的位置有咩岩食,
但我地都是叫返餐牌上的食物,太多吸引了。
厚燒明太子蛋卷
刺身系列
炸軟殼蟹卷
厚燒特上牛舌
燒魷魚干片
半生熟和牛
梅酒
厚燒明太子蛋卷,口感鬆軟,但不夠蛋香味呀。
炸軟殼蟹卷,味道普通。
鹿禿島產豚肉五花腩味噌漬,香口惹味。
梅酒加冰,梅酒梳打,冇乜酒味同太淡,感覺好似溝稀左呀。

題外話/補充資料: 環境有特色,濃厚日本風味的居酒屋,食物有水準,特別是牛舌和燒魷魚干片值得推介,服務態度親切,店員阿姐好用心介紹是日之選而且笑容可掬,酒品方面爭點,可能點貴少少的酒先有水準。
刺身系列
厚燒特上牛舌
燒魷魚干片
半生熟和牛
2015-07-14 1997 瀏覽
正是午飯時間,炎熱時間,日本餐廳特別吸引!經過一間,就咩都冇睇就入去啦!店內環境不錯,以木為主嘅裝修令餐廳很有日本味道,一入門口便已日本歡迎而上,但可以上班時份,店內食客都多,看到店員都很忙,服務態度一般。我嗌左三文魚魚子魚生飯,刺身食落很新鮮,而且三文魚係厚切的,食落很滋味,加上配了少少蛋碎絲,令口感更豐富,而魚子粒粒都好大粒,輕輕一咬就爆,都好新鮮,其實碗魚生飯係好好食嘅,但略厭份量吾太夠,食完都吾夠飽,細食朋友加埋杯茶都會足夠的,但如果魚生飯大碗d,加多少少飯就好了!!

2015-06-09
15 分鐘 (堂食)
2015-07-01 3031 瀏覽
好少去嗰頭, 行過見到,氣氛很好。入去試吓。 walk in 已無 table 枱了,只好坐爐端燒 bar 枱。 睇住個日本師傅係度燒肉,都幾好。 而且抽風很好, 唔會一頭煙。講返食物。要了一個魚生飯和一客鰻魚飯。 魚生飯的魚生不算大新鮮,只是中價貨。 而飯又調得太酸,失去飯味, 十分失望。失望中食個鰻魚飯反而有驚喜。 尐鰻魚很美,入口熔,飯加了浦燒汁,甜甜地,好正。另外,加了兩個小食,明太子蛋卷和炭燒牛舌。 蛋卷和明太子很夾。 但要趁熱食,否則有鯹味。 牛舌就值得一讚, 燒得恰到好處,彈牙又香。 好回味。 如果喜歡飲酒的, 佐酒無得彈。

魚生飯

鰻魚飯

2015-06-30
鰻魚飯
  • 炭燒牛舌
2015-06-25 2632 瀏覽
單睇個價單以為好平,點知三五知己小飲返兩杯,愈叫愈多野食,咁就出事啦。講真,呢度野食真係唔特別好食、上菜慢、所有職員都好似傻下傻下不夠醒目,但氣氛真係冇得輸,好似置身喺日本的小漁港、大家一齊開祭典派對咁。尤其是直行到尾有個位可以直接望到廚師做爐端燒,所有新鮮食材都放曬出黎,真係睇到都開心。由於叫左的食物眾多,略講幾味值得分享。個鵜舞沙律做得好,有多種材料口感豐富,但建議mix埋先上碟,因為唔mix試唔曬所有食材。沙律中有吞拿魚、蛋、番茄仔、脆脆、生菜等等,味道互相配合而且放左成晚都爽脆、冇咩出水。番茄sukiyaki唔太ok,個湯底甜到「嗱喉」。而且牛肉片放左入去湯入面,點解唔係燒完肉先放湯…?一點也不日本、不正宗。唔緊要,港式食法一煲上其實都ok,但肉應該分開上,免得放入湯過熟「孩」曬。另外點雞蛋泡泡好嘔心、 我接受唔到﹝我知日本有人點泡泡﹞。咁如果一開頭港式不如全部港式曬,點生蛋液算啦。佢地出名的爐端燒,item有啲好食有啲唔好食。牛舌同魷魚都燒得好juicy,即叫即整所以熱辣辣。塗上少少的青檸汁更帶出肉和海鮮的味道、同時減少膩口。但職員推介、$380隻的大幔就好不濟。鵜舞燒大

由於叫左的食物眾多,略講幾味值得分享。
鵜舞沙律
番茄sukiyaki唔太ok
番茄sukiyaki
雞蛋泡泡
但職員推介、$380隻的大幔就好不濟。鵜舞燒大蝦時控制火喉實在麻麻,燒到乾曬、蝦肉硬曬。明顯調味唔夠、腥!
燒大蝦
燒魷魚
雜菌烏冬麵質滑,但湯底冇咩味,雜菌亦得好少、唔夠食。
雜菌烏冬
鵜舞沙律
燒牛舌
之前一直都想試呢間, 見介紹講到好日本地道居酒屋咁, 好彩tablemap可以訂位, 所以約埋朋友去試下我地4個人分左2批去, 第一批坐低左先, 我同另一個隨後去到, 一去到門口果度, 店員已經係好熱情 (其實係扮friend果種)入到去坐低, 負責serve我地個枱既店員不斷催我地落單, 話星期五好多人要等好耐, 心諗你都要比時間人望下個menu有咩至得架, 再唔係就一係你地推介囉揀左D串燒, 但又猛咁要我地叫多幾串, 話唔夠食, 我唔係好明點解唔可以比我地叫多幾款唔同既野, 做咩係都要我地同一款叫幾串, 如果係咁樣, 我不如一人一個定食好過啦其實4個女仔order左十幾樣野, 都唔係好算唔叫野霸住人地張枱丫, 同埋朋友之前聽到佢地同冇訂位既人講滿晒唔駛等, 咁即係8點呢轉只係做一轉唔駛趕翻單啦我地叫左:刺身5點 -- 不錯!幾新鮮!鹽辛魷魚 -- 送酒一流碟野上枱後, 前後幾個店員同經理都來問我地知唔知呢碟係咩野, 話好多人都唔知, 驚我地叫錯左, 心諗唔知又點會叫, 叫左又點會唔知呢, 好煩囉明太子蛋卷 -- 入面勁好明太子, 一咬落去就標晒出來, 好好味!蒲燒鰻魚 -- 初時睇

我地叫左:

刺身5點 -- 不錯!幾新鮮!
刺身5點
鹽辛魷魚 -- 送酒一流

鹽辛魷魚
明太子蛋卷
蒲燒鰻魚 -- 初時睇餐牌見$180, 有少少保留好唔好叫, 好彩係靚鰻魚, 推介推介!
蒲燒鰻魚
炸軟殼蟹 -- 超大隻, 炸到幾硬下
炸軟殼蟹
炸蝦天婦羅 -- 唔係平時果D梅晒既假蝦, 但又唔算好好, 普普通通咁啦
炸蝦天婦羅
溫室蕃茄豆腐沙律 -- 超普通, 蕃茄唔似平時日本蕃茄
溫室蕃茄豆腐沙律
燒香腸 -- 好似話係黑豚腸, 但係我食過之中最難食的
烤香腸
月見免治雞串 -- 免治雞入面有軟骨, 有咬口, 最值得讚既係隻蛋, 超濃味, 勁香蛋味
月見免治雞串
一夜干燒魷魚 -- 平日去居酒屋必叫的, 但呢度既係我食咁多之中最難食既一個
一夜干燒魷魚
豚肉露筍串 -- 都算好味
豚肉露筍卷
燒豬腩肉 & 燒雞軟骨 -- 豬腩肉超硬超咸, 雞軟骨好一般
燒豬腩肉 & 雞軟骨
鰻魚牛油果卷 & 鐵火卷 -- 卷物一般, 壽司醋重手左少少
鰻魚牛油果卷 & 鐵火卷
燒阿波尾雞雞翼 -- 懷疑係燒完先灑鹽上去, 好唔均勻, 好咸, 嘥晒隻雞翼
燒阿波尾雞雞翼
燒牛舌 -- 口感OK, 但味道普通
燒牛舌
豚肉生姜燒 -- 港式日本料理都不如, 難食到我地成碟冇食過咁濟
豚肉生姜燒
燒雞皮 -- 呢一串等左幾個鐘!!!!!
燒雞皮
身為一間日式居酒屋, 飲品唔掂就真係好唔掂, 做居酒屋都係希望客人邊食邊飲, 燒酎梳打飲唔到有酒, 朋友想叫燒酎Calpis但唔加梳打, 店員話Calpis本身已經有梳打, 好心啦!身為一間日式居酒屋既店員, 唔該你先去了解下公司賣既野先啦, 用來整燒酎梳打既Calpis, 多數係用濃縮版的Calpis, 係無氣架

你問我會唔會再幫襯呢間?老老實實, 唔會囉, 雖然佢有幾樣野都幾好味

其實唔會再幫襯既原因, 主要唔係因為野食既問題, 係服務既問題, 成晚食左3個幾鐘, 前前後後N咁多次埋來「盤問」我地來左D咩野野食, 因為上菜既店員冇劃走來左咩野, 心諗佢地做漏野關我咩事!?我地來開開心心食野, 唔係來assist你架, 話比佢知有D咩野未來, 佢會反覆問我地係唔係真係未來, 又會不斷同我地講廚房既野食會快過燒既野食, 燒要時間燒, 呢個我都知, 但串燒雞皮冇理由要等幾個鐘囉!!!!!

其中一個店員 (應該係國內人), 上菜時我地完全聽唔明佢講咩, 佢話佢自己係外國返來 @@""""""""""" 懶攪笑但一D都唔好笑

後來朋友見到佢地上雪糕, 多口問句係唔係送既, 佢地好串咁答話冇得送, $28一杯, 係日本雪糕來既, 朋友再問咁有咩野雪糕, 佢話得一種雪糕, 日本雪糕, 要問幾次先肯講係菠蘿雪糕

之後埋單仲發現佢地收多我地200蚊唔知咩野飲品, 好彩有check單咋
2015-04-24
刺身5點
鹽辛魷魚
蒲燒鰻魚
月見免治雞串
2015-04-25 3825 瀏覽
I seldom walk into this neighbourhood (Lai Chi Kok, Kowloon side) for years. My last impression was an industrial area which you only see factory buildings and truck drivers on quiet street. The fact is once i step out of the Lai Chi Kok MTR exit D2, i found nice western cafe restaurant, well painted grafitti drawing n looking-authentic japanese restaurant called UMAI right across. This short alley is full of excitment.To describe "tasty" in japanese, i've learned two words from my japanese clas
Baby sardine & salmon roe on rice

To describe "tasty" in japanese, i've learned two words from my japanese classmate before. One is Oishii, the other is Umai. Becoz of the name n the interior decor, I'm curious to find out.

The menu is quite simple only few pages long. Plus a daily special with 3 choices for you to choose from. To be able to taste the house signature, i asked the waitress if the ramen n udon are handmade by the chef. But sadly she responsed not by them. Since lots of people ordered chirashi (sashimi on rice), i decide to go for the today's special.

I believe making a good noodle or rice is the important fundation. To find out the food quality, I must try either one of this. For the rice topping, i'm sure sashimi will taste amazing as long as it's freshly imported.

The food came quickly within 5mins. It was appealing as i expected. However, the moment of disppointment came when I first chewed on the rice. Oh gosh, rice had too much water n been overcooked. It's a bit soggy n soft. I felt soooo sad. I expected chewy shinny rice that would bring me back to an old memory of having good rice in Niigata Japan where rice is what they are famous for. Nothing feel right when the rice couldn't match. So sad. The bowl of rice is so big that I still try to finish it not waste one grain. I was really stuffed after finished it up with a cup of tea.

Environment is very cosy japanese style, customer service is satisfied. Price would be overcharged base on today's rice quality. I wouldn't not hesitate to invite friends give it another try, but I would still rate bad for the rice today.
2015-04-23
2 分鐘 (堂食)
2015-04-12 2939 瀏覽
一向都係睇open rice 多,無寫過食評。本身係比附近既 graffiti 吸引所以今日就轉登黎呢邊食野,見到呢間既舖頭裝修得幾靚就入去試下。叫左個88$ 既叉燒豬骨湯拉麵,D肥肉超多(95%),個湯底又淡,麵又太多,完全唔值呢個價。另外叫左個鹽燒雞脾肉定食165$,係燒得幾好食但份量就非常少,食完成個定食都好似無食過野咁!同個大肚果個經理(定老闆)講,佢態度好串,呢間野除左D茶同waiter 比較ok 之外,食物真係overprice 左!好失望!

2015-04-09 2781 瀏覽
近年來,不少工廠區慢慢轉型,出現了不少工廈內的食肆,傳統的工業區變得商業化,在長沙灣這個傳統的工廠區就有一間彷照著日本傳統居酒屋而開設的日本餐廳,未入內已有股濃濃的氣色,除了一般的刺身壽司及熟食外,最令人興奮的就是由日本大廚主理的爐端燒。如不是在早前曾到訪旁邊的西班牙餐廳,絕對不知道有一間日本餐廳在旁邊。今次受邀來到,就是品嚐一下【和牛祭】這個推廣,平常一間餐廳只會供應一個地方的和牛,可是今次他們卻會供應不同地區的和牛,可以有一個有趣的比較。被安排坐到大廚的面前,可以一邊品嚐美食,一邊欣賞大廚的手藝。人們還未到齊,先拿來點前菜及小食,有多款不同的漬物,估不到有最喜歡的【牛蒡漬】及【炸牛蒡條】,實在開心。吃牛蒡是因近來身體不好,一來可消脂,二來可降血脂、膽固醇等,感覺也特別良好。未開始前,先來一杯【自家製梅酒】,酒味醇郁,梅香濃厚,甜度亦適中,飲後十分開胃,最後更不要忘了那粒美味又爽口的青梅。第一道是【A4但馬和牛他他】,大廚以一個有趣的醬汁來拌,就是加入了韓風味的泡菜,令牛肉他他帶點辣勁,而且還有山芋及蛋黃,一同拌勻後,質感有點黏,但卻很惹味又富蛋香,只是和牛本身肉味不濃,醬汁的味道蓋

第一道是【A4但馬和牛他他】,大廚以一個有趣的醬汁來拌,就是加入了韓風味的泡菜,令牛肉他他帶點辣勁,而且還有山芋及蛋黃,一同拌勻後,質感有點黏,但卻很惹味又富蛋香,只是和牛本身肉味不濃,醬汁的味道蓋過了肉味,不過都是不錯的。
第二道是【九州兵庫但馬和牛刺身】,一件件油花均勻地躺在冰山上,吃時夾上蒜片,再蘸上酸汁,頓時和牛的甜味表露無遺,還有一股油香在口腔內盤旋,配上一口清酒,實在令人慾仙慾死。
接著的是【A4但馬和牛刺身壽司】及【但馬火炙和牛壽司】,可以一嚐生與熟的分別,先是刺身壽司,油脂甘香,很柔軟,而且那撮辣蘿蔔蓉中和了油膩的感覺。不過火炙後香味更濃,和牛自身的肉香仔因熱力釋放出來,很好吃的一道。
經過一巡和牛後,來了一碟【厚燒國際金獎九州宮崎煙肉】來間場。煙肉以厚切的方式,經大火烤過後,油份減去了部份,變得清爽,而恰到好處的咸味,怪不得能拿取了國際金獎。如仍然嫌油膩的話,不妨加點柚子胡椒,以些微的辣勁去中和油膩感,這道煙肉令人一試難忘呢。
由於吃多了肉類會感飽滯,便需要點蔬菜纖維來平衡一下,當中有【苦無】、【長芋】及【甜薯】。苦無的味道與青椒十分相似,但卻不能稱之為青椒。而長芋的爽脆質感經火烤後,依然爽脆。甜薯卻是最深得人心的,軟糯又甜美,吃得大家也停不了口。
吃過但馬和牛後,就來【A5神戶牛柳炭火燒】,侍應先以小炭爐燒一片至五成熟來,此肉質感細膩,正因厚切的關係,肉香始終仍未能發揮出來。接著的一片是烤至七成熟,頓時感到無上的美味,肉香、油香及質感皆與前者有著差天共地的分別,非常美味。
一輪和牛後,又來點清新一點的,先是【鹽燒黑睦】,油份相當高,烤後皮脆肉嫩,不過吃不慣魚的朋友覺得有點腥,但我覺得是可以接受的,亦覺不錯。
還在吃魚的期間,【阿波尾雞翼】已送來了,雞翼體積巨大,比一般的大至少一倍以上,我急不及待拿起一隻來吃。燒得同樣皮脆肉嫩,微微的焦香包著豐富的肉汁更是吸引,也估不到雞味會如此濃厚,真想柯打多一隻。
正所謂好事接踵而來,剛品嚐過美味的宮崎和牛及雞翼後,還未回過神來,另一款【鹿兒島和牛柳】已送上。這道卻是由大廚在大火爐上燒,出來的火烤感覺不同,更為實在,烤得微微焦香,內裡仍然透著嫩紅色,肉味比宮崎的更為濃郁,而且質感會結實一點,真是水準一流。
最後就是甜品時間了,就以簡簡單單的日式雪糕來作結。三款味道中以【芥辣】最令人驚訝,幸好入口不會太過搶鼻,而且有很香的芥辣香,溫和得很。其餘還有【菠蘿】及【豆腐】兩款味道,亦是不俗的。
是日的主角和牛真的很精彩,不同地方的和牛有不同的味道,從油花、肉質及肉味各有所異,但都有十個共同點,就是烤後的油香極為甘香,還是喜歡燒過的和牛多一點。

• 阿波尾雞翼
  • 厚燒國際金獎九州宮崎煙肉
  • 但馬火炙和牛壽司
2015-03-27 3643 瀏覽
荔枝角給我的印象是工業區,自從有「四小龍」之稱的幾個屋苑相繼落成,在初期曾到訪過兩趟,那時候依舊是典型的工業大廈區。當天朋友相約到荔枝角的「D2」用膳,還以為晚上會是一遍漆黑與荒涼的工廈,豈料環境跟幾年前已有所不同。依照地鐵出口指示,甫抵地面已看到簇新、富時代感的「D2」就在馬路對面,不用摸黑,位置也十分方便,還有多家不同地方菜式的食肆進駐,果然是一番新景象。設計充滿日本味的 「鵜舞」,雖以漁村為題,但大紅燈籠跟小巧的玩具,竟帶給我一份沖繩的玩味!當晚我們被安排到一個爐端燒的房間入座,開始「圍爐」晚餐,還有來自福岡的師傅親自主理,風味十足!爐端燒正面擺放了非常吸引的海鮮,左右兩旁同時放有不同的新鮮蔬果,仿如置身於漁市場中!先來造型非常可愛的麒麟沙冰啤酒作熱身!配以傳統的枝豆,還有新穎鬆化的炸牛蒡、酸蕎頭和蒜粒等,慢慢打開了胃納,情緒也漸漸高漲起來!進入正餐前,「鵜舞」自家釀製的梅酒又加入了「戰團」,居酒屋當然要貼題多來點酒品!其實我對梅酒的印象一般,前陣子的梅酒熱潮,不少朋友也加入自行釀製的行列,可是我沒找到亮點。然而「鵜舞」的梅酒真是值得推介,味道醇美,帶著溫和且醒胃的酸度,梅香清新

麒麟沙冰啤酒
先來造型非常可愛的麒麟沙冰啤酒作熱身!
佐酒小食
梅酒

其實我對梅酒的印象一般,前陣子的梅酒熱潮,不少朋友也加入自行釀製的行列,可是我沒找到亮點。然而「鵜舞」的梅酒真是值得推介,味道醇美,帶著溫和且醒胃的酸度,梅香清新,是我暫時最喜愛的梅酒。
梅酒
「鵜舞」梅酒的存量不少,我大可放心多飲幾杯。
A4 但馬和牛他他
A4 但馬和牛他他採用了韓式醬汁,入口除品嚐得到滑溜兼細嫩的但馬和牛肉質外,還有甜甜細辣的味兒。結合韓味與日味於一身的牛他也,味道較為獨突,不過牛香則並不算突出,不排除被較濃烈的韓醬汁所掩蓋!
九州兵庫但馬和牛刺身
我較喜歡九州兵庫但馬和牛刺身的吃法。
九州兵庫但馬和牛刺身
食法簡單,將刺身捲上爽口的紫洋蔥、蒜片和豆苗,然後再蘸上醬汁,由小酸的醬汁和配料帶出最原汁原味的牛香,當然同時也能體會幼滑的質感,軟滑中又夾雜點點蔬菜的爽感。至於生蒜及洋蔥等配搭,純粹因個人喜好而定,沒有劃一的標準。
A4 但馬和牛刺身壽司
A4 但馬和牛刺身壽司,口感又完全不一樣了。變了身的但馬和牛,與軟糯的壽司米同時咀嚼,滑溜感來得更為平衡,比光嚐刺身少了一點膩意,感覺又較實在!
但馬火炙和牛壽司
再來一件火炙的但馬和牛壽司,為胃部增添了一陣暖流。牛香和油份經火炙後顯得更豐盛,再進一口梅酒,感覺真不錯!
厚燒國際金奬九州宮崎煙肉
平日煙肉給我鹽粉較重和較為油膩之感,但這道厚燒國際金奬九州宮崎煙肉卻使人另眼相看。入口煙燻香氣濃而不俗,嘴巴均是爽彈的口感,就連脂肪層也是爽爽的,沒有一絲油膩;而瘦肉層絕對沒有枯乾或繃硬,鹹香鹹香的味兒直透味蕾,肯定是佐酒佳品,更是實至名歸的得奬煙肉。
燒青椒
嚐過幾道肉食,總要來點「綠」,一向喜歡椒類的我選擇了燒青椒。一咬青椒肉厚、爽勁十足,更充滿潤澤的水份,加上獨特而芳香的椒香,不用任何調味,純純的自然味道已令我滿足極了!
神戶和牛炭火燒
當晚嚐過不少但馬和牛,再來是熟悉的神戶和牛炭火燒。
神戶和牛炭火燒
經備長炭烤過後,神戶牛柳發揮其濃濃的牛香和澎湃的油脂,加上厚切口感真的不錯!
燒山藥、蕃薯
我愛的健康食材燒山藥和蕃薯。

廚師的功力真的不錯,兩款烤物均十分乾身、表面微微脆香,內層則保持原好的纖維感!鮮山藥質感爽脆、本身只帶淡淡的山藥味兒,不過對女士尤其有益;而蕃薯當然是甜美粉軟,不用多加說明已能明瞭其深得人心之處!
鹿兒島炭火燒牛柳片
終有福岡的味兒了,這片是鹿兒島炭火燒牛柳片。

肉質軟腍,香氣不俗,雖然牛脂沒神戶牛柳般鼎盛,但我卻喜歡它的恰到好處,具有較為耐吃的潛能!
宮崎和牛柳
宮崎和牛柳亦是福罔的產物。面層烤得焦紅,色澤就如剛享受完日光浴的女士,性感迷人!
宮崎和牛柳
將牛柳切開後,肉心更呈現桃紅的色澤,令人急不及待要品嚐。

焦香附上小鹹的外層非常討好。當牙齒接觸到外層的焦香脆口,繼而進一步感受到鬆軟、肉汁與及油脂豐富的內層,不其然湧出一份滿足感,簡直仿如遇上了心儀的理想對象一樣,心花怒放!這道宮崎和牛柳是我當晚的至愛!
鹽燒黑睦
鹽燒黑睦外皮黃金、背鯕斜斜伸展、嘴巴張開,魚兒仍保持活生生的美妙姿態。

肉質綿滑、擁有不凡的魚脂,細細一嚐,好像給肌膚注入膠原蛋白,本身就是愛魚之人,那又怎會錯過!
阿波尾雞翼
阿波尾雞翼塗上照燒汁,入口帶有甜絲絲的味兒,合愛甜味的朋友。阿波尾雞翼脂肪亦較少,因此肉質相對扎實及富有彈性,均是其一大特質。可惜雞皮沒預期的香脆,大抵是照燒汁影響的關係。
炒椰菜
肚子裡盛滿肉類,還是來一道炒椰菜清清腸胃較佳。椰菜炒得爽脆、調味清怡、輕輕伴上木魚絲,簡簡單單卻令人如沐春風!
雪糕
看似清一色純白的雪糕,其實是三款不同的口味 — 菠蘿、豆腐和柚子。三款味道也很不錯,就連我平日不太有好感的豆腐味道,也做得很出色!
當晚在「鵜舞」的晚餐,竟意想不到仿似置身於牛肉祭一樣,肚子裡裝滿了多種不同的和牛,加上專業的福岡爐端燒烤師傅,我們每人也掛上笑臉而回。香港有著不少對和牛著迷的朋友,下次聚會不妨可考慮到荔枝角,「鵜舞」那裡紅紅的炭火與和牛在舞動中。
2015-03-11
  • 國際金奬九州宮崎煙肉
2015-03-25 2742 瀏覽
早前朋友相約去居酒屋「鵜舞」食晚飯。記得當時一知道到地址在荔枝角,第一反應是’好遠‘ 因為我都記不起上次去荔枝角是多久以前(其實可能無去過)。不過原來由旺角出發坐港鐵都只是4個站,不用10分鐘!來到荔枝角站,經D2出口一出,就會見到這棟名叫D2 Place的商場,而地舖的「鵜舞」過條馬路就到,又比我想像中方便得多。 一踏進餐廳,就被這裡如日本魚村般的裝修和種種日式擺設吸引了,真的很有身在日本居酒屋的感覺呢~ 而且真想不到平日晚上生意都很好,9成坐滿,氣氛熱鬧、輕鬆。除了壽司吧和串燒等外,「鵜舞」更有爐端燒房,由日本師傅親自主理。我們先飲杯餐廳自家製梅酒(淨酒$48,連梅$58),邊吃點清新開胃餐前小食。這梅酒入口香醇甜美,用的是有名的紀州南高梅,每顆梅盡吸精華,真的別錯過唷,建議要點連梅的梅酒!先有來自日本兵庫縣的但馬牛,分別做成A4但馬和牛刺身($330/90克),帶點韓式的A4但馬和牛他他 ($240/70克),A4但馬和牛刺身壽司($280/4件)和火炙但馬和牛壽司($280/4件)。我最喜歡就是火炙但馬和牛壽司。經火槍輕炙過的但馬牛表面帶點焦香而肉質仍柔嫩,油脂豐富。飯糰亦握
因為我都記不起上次去荔枝角是多久以前(其實可能無去過)。
A4但馬和牛刺身
A4但馬和牛他他
A4但馬和牛刺身壽司
我最喜歡就是火炙但馬和牛壽司。經火槍輕炙過的但馬牛表面帶點焦香而肉質仍柔嫩,油脂豐富。飯糰亦握得剛好不會太實、亦不會過於鬆散。
火炙但馬和牛壽司
神戶和牛炭火燒($298),油花分佈相當平均,好美~
神戶和牛炭火燒
店員帶來小炭火爐在我們面前燒,肉的生熟度可以按大家口味調教。我們先後選了不同的燒度,我個人較喜歡燒得耐一點,肉香更濃郁突出。
神戶和牛炭火燒
接著還有鹿兒島炭火燒牛柳片($298/100克),肉質燒得外香內軟嫩,入口那份牛味濃而油香恰好,食完不會過膩。
鹿兒島炭火燒牛柳片
就這樣我們幾個牛魔王一口氣吃了多款和牛,以各款和牛的水準,這裡的定價的確很親民,有驚喜呢!
除了美味的和牛外,我們亦點了厚燒國際金獎九州宮崎煙肉 ($118)。煙薰香突出,厚切的煙肉特別有咬口,而且肉質不會太實太乾。這得獎煙肉果然好吃呢
厚燒國際金獎九州宮崎煙肉
一向愛吃日本的蔬果,這日我們亦吃了幾款。燒長芋(日本鮮淮山)和燒日本番薯。
燒長芋
淮山爽口味道清淡,而番薯甜美香軟,美味!
燒日本番薯
日本南瓜天婦羅,開心還有我很喜歡的甜甜南瓜。天婦羅炸得香脆不油膩,如果炸漿可以做的再輕再薄就會更好吃。咬下去外鬆脆、而裡面的南瓜片軟滑香甜,很不錯。
日本南瓜天婦羅
燒雞翼,我向來鍾意食~ 這裡雞翼燒得很香,做到皮脆肉嫩。可能我偏愛鹽燒,這個醬汁對我來說稍為過濃和甜,如果調淡一點會更和我口味。
燒雞翼
這餐食了這麼多燒物,一於就食食雪糕做甜品吧!豆腐雪糕豆味濃郁、質感香滑,好有食凍濃豆漿的感覺,好吃。不過說到有趣,就是看來同樣也是白色的山葵wasabi味雪糕!微辣又不太攻鼻,愛新奇的朋友不妨試試 ;)
雪糕
這夜對我來說的確頗有驚喜,想不到在荔枝角亦可以食到有水準又有氣氛的日本料理,以後食飯又多個好地方選擇啦!
A4但馬和牛刺身壽司
火炙但馬和牛壽司
厚燒國際金獎九州宮崎煙肉
燒長芋
燒日本番薯
日本南瓜天婦羅
2015-03-20 2050 瀏覽
之前已經寫過食評了, 今次寫多d 其他野, 有以下的重點:服務每次也很好, 旦今次真的是比好更好..!! 來了幾位新同事, 其中 service 我地張台既男侍應生, 服務簡直好到不能形容....例如我唔小心倒瀉了水, 他明明不在我地隔離都卻立即九秒九飛過黎幫我地處理乾淨了. 又例如我地想影巨型雞翼的合照, 他又好細心甘把布簾都卷起(即係每個卡位都有5 塊日本布簾做裝飾), 重影唔同角度. 又例如我地食到甘上下, 問他重有咩未黎, 他可立即答得出, 即係佢竟然記曬我地叫左咩同食左咩........細心指數不能盡錄.......當然另外幾位經理也依舊親切似乎3月主打係d 石燒生蠔/鮑魚, 甘我地叫左2 隻鮑魚, 甘又真係用個石爐在我面前燒 (見到剛才那位侍應生很小心地燒, 雖然他經驗尚淺,旦仍感到很窩心) 食落都有風味巨型雞翼依舊巨型, 次次黎都點, 而今次的巨型大蝦是幫襯甘多次之中最巨型的!!! 正...!!!餐前小食-燒魚乾...好味!!甜品送了wasabi 及banana 雪糕, 勁吸引, 我從來好少食凍野既,旦我都食曬成個wasabi雪糕, 個味道好cute!!
之前已經寫過食評了, 今次寫多d 其他野, 有以下的重點:
餐前小食-燒魚乾...好味!!
2015-03-19
  • 爐x 燒
2015-03-15 1848 瀏覽
同朋友預習同女友ga 第一次生日飯。呢到環境真係好適合拖女友傾住計食野。裝修方面好有日本嘅風味,以深色嘅木為主調配合柔和嘅黃色燈光,暗暗地,又唔噪!氣氛一流!個朋友之所以㨂呢到,除左係因為聽講呢到氣氛好之外,di野食精緻都係一個好重要ga因素。我地睇左陳menu 就決定左點di咩的。最後,我地點左''什錦刺身'' (3款),''雜錦天婦羅'', ''德島產阿波尾雞翼'',''豚肉露筍卷'',''牡丹蝦(3隻)'' 同 ''厚燒宮崎煙肉''。唸住叫左咁多野,就算係兩個男仔都夠啦!....點知di野實在太''精緻''啦!!都係唔夠。 di份量實在太少啦!!尤其是那個''什錦刺身'',每款只有兩片。不過味道方面的確十分好。刺身和蝦都很新鮮甜美!而雞翼同煙肉又好野味。 要特別提下di煙,十分厚,每片都成舊叉燒咁厚。雖然個價錢係貴左di,但係我個frd 都十分滿意。希望佢女友會鐘意啦!!
同朋友預習同女友ga 第一次生日飯。
我地睇左陳menu 就決定左點di咩的。
2014-08-01
2015-03-11 1457 瀏覽
由於在附近上班,知道D2 附近其實有好多好野食!記得: 去食前要BOOK 枱,否則好快1230就FULL點了最貴的SET LUNCH, 有海膽又有吞拿魚蓉,真係好鮮!!雖唔算好肥美,但都有即溶既口感!整體都唔錯!係價錢方面比較貴,一個set都差唔多100$.
由於在附近上班,知道D2 附近其實有好多好野食!
記得: 去食前要BOOK 枱,否則好快1230就FULL

點了最貴的SET LUNCH, 有海膽又有吞拿魚蓉,
真係好鮮!!
雖唔算好肥美,但都有即溶既口感!
整體都唔錯!
係價錢方面比較貴,一個set都差唔多100$.
海膽
2015-03-04
海膽
2015-02-04 3348 瀏覽
Chose our monthly gathering in this Japanese eatery in the new "gourmet" mall situated between Lai Chi Kok and Cheung Sha Wan. The table map booking system was as smooth as silk (and we later got the points for our punctuality). The food was quite good, though the prices were slightly high for this district. The eel egg roll was warm and sweet. The "go" tofu was a bit starchy with a funny texture and the taste was not to my liking. The sashimi platter was fresh and the ebi and scallop were satis

The food was quite good, though the prices were slightly high for this district. The eel egg roll was warm and sweet. The "go" tofu was a bit starchy with a funny texture and the taste was not to my liking. The sashimi platter was fresh and the ebi and scallop were satisfactory and the salmon belly was rich. The sashimi rice (crab roe, salmon roe, egg, urchin) was tasty though the sashimi were obviously bits left from sashimi platter. The sukiyaki beef roast was tender and matched well with the egg foam and cherry tomatoes. The chicken cartilage skewer was crunchy. The fried squid potato was sweet and crispy. The giant scallop cooked in its shell tasted like abalone; though the texture was chewy the flavour was lost. The tuna sushi was so-so only. The ox tongue, however, was nicely marinated and easy on the palate. The crisp pork asparagus rolls were pleasing though I would have preferred a stronger-flavoured type of pork than bacon. The spicy roe in the grilled sardine was too hot for us - perhaps the chef could have fared a little lighter with the chili. The squid balls baked in cheese were best eaten warm. The cream soda staff persuaded us to try was rather mundane and too sweet for my taste.
I would consider $464 per head too pricey for a restaurant so awkwardly situated; not least because the service had much room for improvement - the staff kept persuading us to try "signature dishes" and more than once distracted us from original orders. But the food was of above average quality.
2015-01-29
2015-01-12 2635 瀏覽
早排搵開食店~見D2 Place有間日本菜個裝修佈局好吸引一直想去試~加上之前行D2 Place..剛開幕好多店未駐場所以諗住隔左咁耐..又去行下囉~不過都係無咩野行6點去到食店~從大門步入走廊..已經好有feel(不過自動門關得好快)原本訂座要求卡檯~不過職員話只可以安排2人座去到見到張2人座位超窄迫~即刻無晒mood(好唔自在)因為本身我有幽閉恐懼症(但不算嚴重)~所以空間感要夠充足記得10年前跟團去越南~穿過"古芝地洞"後發現有依個症狀初初入窄洞無事既~但踎底行左幾步~開始心跳得好快好緊張+不停抖大氣~之後仲出晒汗..推前面d人叫行快d個心發晒癲~自此之後..有壓迫感既地方~有得揀都唔會去加上場內檯與檯之間既空間感~本身都係迫呢點個"江戶鮪魚大蔥鍋"($88)個鍋份量好細..魚件約有6件~口感鞋帶點魚油香豆腐好滑~豌豆苗清爽嫩口..但湯底極鹹(食完勁口渴)"雜錦天婦羅"(蝦x3, 魚x1,魷魚x1, 菜x5)($110)新鮮即炸~炸粉層略厚整體味道無乜特別感最後..碎蔥吞拿魚腩($48) & 炸軟殼蟹($40)紫菜脆口~料足..味道唔錯~整體食店佈局好日feel場內播放日本傳統曲
早排搵開食店~見D2 Place有間日本菜個裝修佈局好吸引
所以諗住隔左咁耐..又去行下囉~不過都係無咩野行
原本訂座要求卡檯~不過職員話只可以安排2人座
去到見到張2人座位超窄迫~即刻無晒mood(好唔自在)
因為本身我有幽閉恐懼症(但不算嚴重)~所以空間感要夠充足
記得10年前跟團去越南~穿過"古芝地洞"後發現有依個症狀
初初入窄洞無事既~但踎底行左幾步~開始心跳得好快
好緊張+不停抖大氣~之後仲出晒汗..推前面d人叫行快d
個心發晒癲~自此之後..有壓迫感既地方~有得揀都唔會去
加上場內檯與檯之間既空間感~本身都係迫呢
點個"江戶鮪魚大蔥鍋"($88)
個鍋份量好細..魚件約有6件~口感鞋帶點魚油香
豆腐好滑~豌豆苗清爽嫩口..但湯底極鹹(食完勁口渴)
新鮮即炸~炸粉層略厚
整體味道無乜特別感
最後..碎蔥吞拿魚腩($48) & 炸軟殼蟹($40)
紫菜脆口~料足..味道唔錯~整體食店佈局好日feel
場內播放日本傳統曲藝音樂~的確係有氣氛(但過於大聲)
同埋坐得真係好唔舒服+冷氣唔夠..好焗~油煙味好勁
開頭另一半都有mood影相~不過越食越無mood唔想影