2010-12-24 47 瀏覽
今天放假,去了鴻星食下午茶,發現加價了。煲仔牛肉飯:HKD 10 -> HKD 18. 以前十元覺得非常抵食, 夠四小碗, 牛肉餅份量亦相當多. 現在, 十八元, 加了80%, 談不上抵食. 不過, 品道不變.素菜包 : HKD 6 -> HKD 8. 這個食物很健康, 看見很多老人家亦會點這個食品.皮蛋瘦肉粥 : HKD 8 -> HKD 10. 不知道是生滾還是一窩. 不過, 都足料的.燒餓瀨粉/切雞湯米粉/义燒湯河 : HKD 12 -> HKD 15. 不要以為是細細碗的. 其實, 份量不少. 而且, 湯底都 ok.荼芥 : HKD 6 -> HKD 7幸好,食物質素不變,員工亦招呼周到。衛生情況很好. 碗碟餐具亦很乾淨.雖然貴了, 不過, 都仍然會光顧的. 因為我預期其他酒樓的茶市亦會加價.
今天放假,去了鴻星食下午茶,發現加價了。

荼芥 : HKD 6 -> HKD 7

2010-12-17
2010-11-19 65 瀏覽
鴻星的廣告"日日新鮮自製", 點心一定係即日製, 比一般舊式酒樓更高檔.今天中午食飯時段, 十分多人, 十分旺場, 點了平時食開的好味點心: 奶皇流沙包: 橙黃色, 拿上手很軟熟, 流沙奶皇, 甜度適中, 好味道.石頭魚湯米線: 好清甜的魚湯.XO醬煎蘿蔔糕: 好野味.杏仁茶: 賣上好"傑", 似粥, 蛋白十分少, 不太多杏仁味.食物ok, 但座位太迫啦.

石頭魚湯米線: 好清甜的魚湯.

XO醬煎蘿蔔糕: 好野味.

食物ok, 但座位太迫啦.
2010-09-24 134 瀏覽
haha, there's a lot of different taste of traditional mini mookcakes sale here!chocolate: well the outer layer is tradiitonal skin, but inside is chocolate paste! choco taste is rich and not too sweet, but there;s no egg yolk inside which is like ordinary chocolate cake....abit too simple....the outer layer is not oily, i think is quite healthy!coffee: coffee paste inside is rich too, when i cut it the pantry is full of coffee smell!! well not too sweet too, if there's some coffee bean tiny cube

coffee: coffee paste inside is rich too, when i cut it the pantry is full of coffee smell!! well not too sweet too, if there's some coffee bean tiny cubes inside it will be much better!

red bean: red bean is very "sand" and quite wet inside, won't too dry when i cut it.... not too special, just like red bean biscuit sell outside.....

i appreciate this restaurant invented a lot of special taste of mooncakes~
外賣自取
$20 (其他)
2010-07-26 27 瀏覽
今天放假,因為得知此店下午二時後有優惠價點心,於是與家人來這裡一試。兩個人,叫了三款食物:煲仔牛肉飯($10):牛肉很焾,有鮮味。飯有點焾,不夠爽。但能做到起焦的效果,尚算不錯。素菜包($6):一籠兩個,包的外皮是淺綠色的。包尚算軟熟,素菜餡是一般的椰菜絲和紅蘿白絲等,味道ok。麻沙糍($6):一碟三件,餡是黑芝麻蓉,糯米團外面有椰絲。餡料不流沙,芝麻味不香,而糯米團不夠煙韌。鐵觀音:未喝已聞到香味,入口非常甘香。茶芥$6,埋單連加一$37.4。價錢相宜,但食物味道一般,不是傳聞中那麼出色。但職員態度不太友善;我們坐下後沒人給我們洗杯碗的盆;其後家人去洗手間時,她正想拉門出去,但推門進來的侍應非常大力和無禮,弄痛了我家人的手指。 這裡的員工的服務態度真的要好好改善。

兩個人,叫了三款食物:

鐵觀音:未喝已聞到香味,入口非常甘香。

煲仔牛肉飯
素菜包
麻沙糍
2010-07-08
20 分鐘 (堂食)
$18.7 (下午茶)
  • 鐵觀音
2010-04-20 34 瀏覽
四月十三日 (星期二)是日提早"放學",襯有空檔,決定和同事飲個早茶才回公司就腳一點的,就去鴻星!來到約是十一時許,服務員提醒約十二點九前埋單可有七折和同事飲中茶,每次都很危險因為每次都會點到滿枱的食物今次當然也不例外點心就點了如牛肉,蝦餃燒賣,流沙包,鳯爪等等另外還點了一些特色小吃...如义燒酥,春卷,清湯雜菌,XO醬蘿蔔糕等等款式多不勝數,而且每樣都質素頗高若真的可早點來吃,加上七折優惠,可算是超值之選值得推薦的食品有流沙包,XO醬蘿蔔糕
四月十三日 (星期二)

是日提早"放學",襯有空檔,決定和同事飲個早茶才回公司
就腳一點的,就去鴻星!
來到約是十一時許,服務員提醒約十二點九前埋單可有七折

和同事飲中茶,每次都很危險
因為每次都會點到滿枱的食物
今次當然也不例外

點心就點了如牛肉,蝦餃燒賣,流沙包,鳯爪等等

款式多不勝數,而且每樣都質素頗高
若真的可早點來吃,加上七折優惠,可算是超值之選

值得推薦的食品有流沙包,XO醬蘿蔔糕
清湯雜菌
春卷
义燒酥
XO醬蘿蔔糕
點心塔
蝦餃,流沙包,鳯爪
2010-04-13
2010-04-17 20 瀏覽
今日亞仔要返學校搞 function, 我同老公就自然去飯堂攪掂。上次嚟鴻星已經係一個月前,張點心紙上部份食品亦已換上新款式。鴻星就有呢度好,除咗點心精緻外,間中都會搞搞新意思,唔會好似附近東江好棧咁,食嚟食去都係嗰幾款,毫無新意。煲仔牛肉飯 ($10) --- 仍然保持一貫水準,牛肉淋淋地,好好味皮蛋瘦肉粥 ($8) --- 用匙羹筆起啲粥,原來啲粥好杰好多料,唔錯珍珠糯米雞 ($8) --- 一籠 2 隻,餡料份量適中,不過不失西杏甘露撻 ($6) --- 一碟 4 個,好迷你,似飲宴最尾嘅美點相輝啲點心咁,雖然不至於非常好味,但幾有新意,撻邊少少脆,都算鬆化鴻圖燒賣 ($7) --- 叫咗兩隻,都幾好食蓮蓉西米布甸 ($10) --- 老公唔鍾意食蓮蓉,話太甜,但我呢個嗜甜的小女人,當然覺得剛剛好,有蓮蓉香味埋單$67.10,平得嚟又好味,唔怪得我同老公都喜愛嚟鴻星飲早茶。

鴻圖燒賣 ($7) --- 叫咗兩隻,都幾好食

煲仔牛肉飯
皮蛋瘦肉粥
珍珠糯米雞
西杏甘露撻
燒賣
蓮蓉西米布甸
2010-04-17
$33.60 (早餐)
2010-04-05 13 瀏覽
今天媽媽話要飲早茶,結果選擇了在家附近的鴻星海鮮酒家,由於是早上十時正再加上是公共假期,因此不用等位,GOOD!點心有1)奶皇流沙包-3個(2)蝦餃-2隻(3)燒賣-2隻(4)芋絲春卷-3隻(5)馬拉糕-1件(6)XO醬炒腸粉(7)牛肉煲仔飯(8)魚湯娃娃菜這裡的蝦餃和燒賣可以選2粒或4粒,對一些只得2個人去飲茶來講,又幾好喎!牛肉煲仔飯只售HKD10,真係平到你唔信!而旦味道不錯最好味就是芋絲春卷,外面非常脆,內裹的芋絲入口即溶,完全不油膩!因為早茶時間11:30前結賬有優惠,所以最後付款時只需HKD150,平均每人只是HKD50,嘩好底食呀
點心有:
(7)牛肉煲仔飯
(8)魚湯娃娃菜
牛肉煲仔飯只售HKD10,真係平到你唔信!而旦味道不錯

2010-04-04
$50 (早餐)
  • 芋絲春卷
2010-03-13 15 瀏覽
鴻星可以話係我同老公嘅飯堂,差不多逢星期六上午都嚟飲早茶,因為佢啲點心夠精緻又夠熱,唯一係早茶時間只係去到11:30am 就完結。不過11:30am 至12:45pm, 仍然有優惠,點心、小食和粉麵一律 7折 收費。可能而家都幾多人五天工作,所以一到星期六就好多人飲茶,稍為晏啲到都要等位。今朝因為老公要去銀行攪啲嘢,揾位嘅任務就交由我呢個老婆仔負責。幸好今早人不太多,9:45am去到仍無需等位。接待處嘅姐姐通常會喺帶位時,就會交埋2 張特價點心紙俾你。鮮蝦魚翅餃 ($10.8) --- 除咗紅油抄手之外,呢個點心都係老公嘅至愛北菇鴛鴦腸煲仔飯 ($10) --- 我一向都唔鍾意食膶腸,嫌佢黏口,不過呢個都OK, 雖然未至於豐腴甘香,但也不過不失杞子麵包蝦丸 ($10x2) --- 呢个蝦丸係段粒計嘅,$10一粒。不愧為得獎點心,外面鬆脆彈牙,咬開後見到中間嘅流心芝士、只要你細細嘴嚼,每一啖都可以拉出一絲絲芝士,反而杞子味欠奉。服務員送上枱時個點心仲熱辣辣,店方很細心在碟邊貼上提示,話個 點心好熱,請你小心燒鴨湯瀨 ($10) --- 都唔錯,起碼啲鴨有肉,唔係淨係得啲骨金粟牛肉腸
接待處嘅姐姐通常會喺帶位時,就會交埋2 張特價點心紙俾你。

金粟牛肉腸 ($12) --- 老公話個腸粉算滑口,唯粉皮略厚,牛肉就過得去
埋單$82.30,可以簽卡。如果愛吃小小辣的話,可請侍應拿碟辣醬給你,因為佢嘅辣醬內有蝦米粒,用來伴點心一齊食,一流。
熱辣辣芝心麵包蝦丸
2010-03-13
熱辣辣芝心麵包蝦丸
  • 杞子麵包蝦丸
2009-12-24 40 瀏覽
長輩從上海到訪, 家兄們設宴款待, 就在太古坊擺下鴻門夜宴. 地點確實不容易找到, 原來位處於太古坊後面的衛蘭道, 頗隔涉的. 寫字樓區的晚市總是冷清清的, 七點零也只得數枱客人, 但從另一角度看, 那又比起銅鑼灣區的食店要排上成粒鐘才有枱方便得多呢! 是晚老老少少坐足一圍, 點了個套餐, 九個菜, 兩個甜點, 相當豐富. 四式拼盤 - 有燒鰻魚, 炸豆腐, 素鵝和燒腩仔, 整個拼盤味道唔錯, 燒鰻魚還烤得很脆, 四式之中燒腩仔略為遜色, 凍的! 紅燒雞絲翅 - 作為一間海鮮酒家, 呢個翅整得可算是很差了! 翅的質素可能跟套餐價錢掛勾, 不予致評. 但連味道也不交出功夫來就真係講不過了, 只嚐到鹹味, 一點鮮味也沒有! 失敗! 北菇菜胆扣鮑魚 - 鮑魚味不足, 炆得也腍, 反而北菇做得唔錯. XO醬翠瓜炒蚌 - 查實也吃不出是炒什麼蚌, 味道也是普普通通而已. 沙律炸蟹蚶 - 這個蟹蚶就做得不錯了, 顏色炸得金黃, 咬落口肉質彈牙! 清蒸大班 - 幸而這條班倒為她們爭番啖氣, 要把這麽大的魚蒸得剛熟不老, 真不容易! 魚肉又滑又鮮甜! 素菜卷 - 又一個將貨就價的菜, 不是

燒鰻魚還烤得很脆, 四式之中燒腩仔略為遜色, 凍的!
沙律炸蟹蚶 - 這個蟹蚶就做得不錯了,
顏色炸得金黃, 咬落口肉質彈牙!

素菜卷 - 又一個將貨就價的菜, 不是素食的我, 當然不懂得欣賞.
脆皮切雞 - 一般酒席都會做炸子雞的, 這個脆皮切雞頗特別, 像是上了些炸粉輕炸, 皮不是很脆, 但幾特別,
雞肉頗嫩, 不用點葱油也很夠味了!
生炒糯米飯 - 論味道認真一流, 夠香又夠味,
但糯米飯做得不夠黏, 扣了少少分!
百合紅豆沙 - 沒想過這裏的甜品做得那麼好, 已很久沒吃過有水準的紅豆沙了, Haha
我一口氣吃了三碗!

糯米糍 - 糯米糰當然不是即製的, 但上枱時糯米糍還很暖, 好好味!

整體上份量是很足夠的, 我們還有幾碟吃剩要打包! 但質素只可屬普通, 不見驚喜, 幸好是晚我只作陪吃, 費用全免!
四式拼盤
  • 沙律炸蟹蚶
  • 清蒸大班
  • 甜品
2009-11-05 9 瀏覽
是晚為老公慶祝生日,點了老公喜愛的羊肉煲、兒子愛吃的咕嚕肉、老友愛吃的銀芽炒三絲和店員推介的老火湯,還有贈送的白玉蟹炒飯(以中銀卡找數優惠)。食品全部都很有水準,價錢亦合理。該店因在商廈內,晚上人流不多,很清靜,適合傾計。員工服務非常好,有推介,但不hard-sell。我們只點了普通食品,他們都態度良好,還主動為我們將湯翻熱。飯後還贈送很正的腐竹糖水,十分感動!
2009-11-04
慶祝紀念
生日
  • 咕嚕肉、銀芽炒三絲
2009-10-30 21 瀏覽
今日同老婆慶祝紀念日,咁啱又諗起想食大閘蟹,所以喺商量之下決定去鴻星食佢個'2皇1后'大閘蟹餐。所謂0既2皇1后其實係指兩隻蟹公,一隻蟹后。兩人餐可以選擇一個4百蚊倒(每人計),另一個338 0既餐。兩個餐OFFER 0既蟹係一樣0既,只係貴D個餐D餸會明貴一D。另外如果8點半後入座0既話,仲會有8折優惠,都算OK 抵0既。順帶一提,雖然我地係訂左8點半枱,但係去到基本上係冇位入,佢會按客人抵達時候當拎左籌咁排隊。所以雖然我地遲左大概1/2 個字到,最後入閘己經過左9點。就算BOOK 左枱都記住早少少到喇。最後我地揀左每人338 0既套餐,內容包括 (順序) : 燒肉伴肴肉 ; 原盅雞燉翅 ; 蟹粉小籠包 (每人1個) ; 2皇1后蘇州大閘蟹 (每人共3隻) ; 橙汁或花雕乙杯。 腊味糯米飯 ; 紅槽炒蝦仁 ; 金沙麻沙糍 (另附紅豆沙) ; 第1個餸(燒/肴肉)喺9點3/4 終於都到,己經有少少肚餓喇,睇倒每人得兩塊燒肉同肴肉,一開始真係有D失望(心諗你想ZIP牙罉)? 縱然份量雖然細左少少,個燒肉皮真係好脆,夾上半肥瘦燒肉再加上芥末醬,都算係幾好食。不過,可能係因為食慣比較凍0既

最後我地揀左每人338 0既套餐,內容包括 (順序) :
燒肉伴肴肉 ;
原盅雞燉翅 ;
蟹粉小籠包 (每人1個) ;
2皇1后蘇州大閘蟹 (每人共3隻) ;
橙汁或花雕乙杯。
腊味糯米飯 ;
紅槽炒蝦仁 ;
金沙麻沙糍 (另附紅豆沙) ;

第1個餸(燒/肴肉)喺9點3/4 終於都到,己經有少少肚餓喇,睇倒每人得兩塊燒肉同肴肉,一開始真係有D失望(心諗你想ZIP牙罉)? 縱然份量雖然細左少少,個燒肉皮真係好脆,夾上半肥瘦燒肉再加上芥末醬,都算係幾好食。不過,可能係因為食慣比較凍0既肴肉,咁先似個真正0既冷盤嘛
所以個人認為呢塊冇咁凍0既肴肉硬係差少少。

緊接其後0既係原盅雞燉翅。雖則話係有落雞(依稀記得佢地仲有落瘦肉?!) ,但係如圖所見,佢一D都唔多油。其實大家去飲0既時候成日個翅都係呈羹狀,不過好老實講食得多其實會幾肥,不過呢個翅就冇呢種感覺,反而覺得飲清湯多D。至少,我個人就幾鍾意飲呢個喇。

順帶一提,雖然是晚客人好好好多,但係每個餸都係逐個逐個咁上,唔會話一炮過炸你嗰種。而且服務員全程好有耐性,實在值得一讚。另外諗起要讚服務員0既原因係佢地上個蟹粉小籠包係會喺個籠拎出黎擺落你個碗... 心諗如果拎出黎嗰陣個包爆左佢地會唔會再整過 ...

不過講番個小籠,老實講我就食唔出有蟹粉0既味道,而且包皮較厚,汁亦都唔係咁多 ... 好彩唔係咁期待,如果唔係會仲失望。

接住黎0既就係主角 - 大閘蟹喇 ! 佢地係連續3隻蟹 "雄 - 雌 - 雄" 咁逐隻逐隻上。就咁睇3隻蟹唔係話好大隻 (約莫係4/5 兩重?) ,不過由於蟹黃食落都比較滯,連續食完3隻蟹,真係有D吃不消架。不過其實前後兩隻蟹公個蟹黃都唔算話好勁,但係如圖所見,隻蟹后個蟹黃同個蟹油真係非常厲害... 可能係我唔識食0既關係,雖然佢地寫0既係蘇州大閘蟹 (咁應該即係唔係乜野正宗太湖蟹?),但係依然覺得夠滿足,夠好食。

雖然我唔點識食,但係都睇倒個肺葉(當然我都知唔食得...) 都冇乜黑 (我諗有DD灰可以接受啫),證明佢地應該冇乜點受污染。

幾經辛苦(因為又要食得快,事關驚凍嘛,而且份量都唔細,真係有D滯)終於完成左我0既'擦蟹大業',事成之後己經幾乎動彈不得。趁住呢個中場休息,服務員收野之餘仲整左杯熱薑茶。以前不嬲都唔係咁鍾意食/飲薑類食/飲品,但係真係唔知點解,飲落呢杯薑茶真係寧舍收落。

過左10到15分鐘0既中場休息,我地就繼續我地簡單0既下半場,就係腊味糯米飯同紅槽爆蝦仁。相信係食得太滯0既關係,食落真係好滯,冇晒胃口... 不過老實講個飯其實都蒸得都算唔錯,不過因為真係飽喇,就覺得呢個咁油膩0既蝦仁真係黎得太遲0既感覺。

終於完成所有主食,甜品分別係金沙麻沙糍同紅豆沙。個紅豆沙雖然係甜左少少,但係都算整得幾融,個人都幾喜歡。而所謂0既金沙麻沙糍其實係講緊花生椰斯糯米糍。不過AGAIN,呢個甜品好似有D太'漏'喇 ... ...

喺食完所有食物0既時候己經11點3 ... 呢個晚飯全程食得好ENJOY,而且一D都唔趕,D餸更唔會連珠炮發,真係唔錯。不過我個人覺得與其整而家6個餸,可以整得稍為明貴少少,但係縮到5個餸,咁樣食得夠飽之餘亦都覺得食得高貴。

不過毫無疑問,呢個餐都算好食之餘,亦都覺得抵食。大滿足 !
燒肉伴肴肉,的的骰骰囉,頭盤來講剛好
原盅清湯雞燉翅
唔係咁好0既蟹粉小籠包
多蟹黃0既蟹后 - 大滿足 !
解剖001 ... !
腊味糯米飯,都算唔錯
紅槽爆蝦仁,個人認為稍為有d太油
金沙麻沙糍,一般啦
2009-10-25
慶祝紀念
紀念日
燒肉伴肴肉,的的骰骰囉,頭盤來講剛好
原盅清湯雞燉翅
多蟹黃0既蟹后 - 大滿足 !
解剖001 ... !
腊味糯米飯,都算唔錯
2009-08-17 31 瀏覽
星期日,間中有驟雨。與外父一家到酒樓嘆茶,主要目的都係陪下太座嘅祖父。雖然年紀大,但十分風趣健談。到這家「鴻星」飲茶,一來就腳,二來可享有泊車優惠,方便接送老人家。這不是頭一趟到鴻星飲午茶,點心選擇多樣化,而且總體嘅水準也比一般做得好。比較有印象嘅係以下幾款點心:啫啫生菜煲 – 調味料下得太重手,令味道有點太鹹,唔適合高血壓人士食用。撇除此因素,生菜入口爽脆,水份充足;豬腳薑 – 是筆者特意點俾太座的,因太座最鍾意食佢嘅蛋。甜醋份量剛好,每件豬腳皆煲得入味。用了黃薑,入口不辣,也是酸酸甜甜的,可惜來貨唔係太靚,薑身太瘦少汁;叉燒腸粉 – 比一般酒樓,這裡的腸粉比較「精緻」,大約兩大啖可以食完一條。但明顯地皮猜得比較薄,呈半透明狀,呢種做法才接近正宗;石頭魚餃 – 蝦餃就食得多,用石頭魚肉做餡嘅餃子都係第一次試。入口鮮甜多汁,魚肉嫩滑可口,令人耳目一新。如要到「鴻星」食點心,呢一味不可錯過;流沙奶黃包 – 流沙餡呈流態之餘不會太過水汪汪,甜度亦適中。至於表面嘅麵包略嫌唔夠鬆軟;菠蘿叉燒包 – 是太座嘅推介,但筆者覺得酥皮不大鬆化之餘,叉燒餡料亦冇應有嘅豬油香味,肥瘦肉比例 (呈1:3之比

菠蘿叉燒包 – 是太座嘅推介,但筆者覺得酥皮不大鬆化之餘,叉燒餡料亦冇應有嘅豬油香味,肥瘦肉比例 (呈1:3之比) 也欠妥善;

馬拉糕 – 鬆軟有餘但香氣不足,不吃也不是什麼損失。

一枱六個人,共銀五百四十蚊,平均每人九十蚊有找。綜合食物質素,筆者認為也是物有所值。
啫啫生菜煲
馬拉糕
菠蘿叉燒包
2009-08-09
2009-04-27 56 瀏覽
約左兩個家長朋友, 一齊出去飲茶傾仔經. 流沙奶黃包 - 蛋黃的香, 奶黃的甜, 真的很配合口水雞 - 麻辣+蔥香+花生脆+黃瓜脆+雞肉嫩滑, 好好味呀鮮蝦腐皮卷 - 呢味就好抵食呀, 一碟有六件, 香脆可口.鮑汁鳳爪 - 鳳爪唔夠味呀, 好似浸左一陣就拎起咁囉.竹筒鮑魚糉, 本來冇諗過要食, 不過朋友話叫呢個糉, 有三碗蛋白杏仁茶送, 隻糉比較軟身, 隻鮑魚冇咩味, 似湯渣咁 至於送果碗杏仁茶都係好一般.薑汁芥蘭, 刀工就好夠喇, 條條都執得好靚, 不過都係老左d囉.可能因為係寫字樓午飯時間, 好嘈呀.
約左兩個家長朋友, 一齊出去飲茶傾仔經.
流沙奶黃包 - 蛋黃的香, 奶黃的甜, 真的很配合

鮮蝦腐皮卷 - 呢味就好抵食呀, 一碟有六件, 香脆可口.

鮑汁鳳爪 - 鳳爪唔夠味呀, 好似浸左一陣就拎起咁囉.

至於送果碗杏仁茶都係好一般.

可能因為係寫字樓午飯時間, 好嘈呀.
  • 口水雞
2009-01-08 17 瀏覽
星期日,岳父母剛剛由外地回來,而來了香港的表兄及表嫂又未走,於是便相約飲茶。經過上次彩雲軒的騎呢經驗之後,太太決定來鴻星試一次。不過此酒樓真的不易找!我們住在鰂魚涌都要找一輪。其實最直接的方法是由華蘭路走路進來,而不是經過太古坊。表哥在外面找了一輪,又被人老點,結果遲了半小時才來到。我們叫了十六個點心左右,再叫了一碟炒飯及一窩麵。食物及服務都不錯,只是沒有什麼值得紀錄。岳父更表示其實質素跟東匯差不多…埋單700元左右,以11人來說,不算太貴。不過真的不特別,沒有什麼原因,都未必會再來。

2009-01-02 22 瀏覽
老闆請食2008年除夕午餐, 同事們便選了近近地的鴻星啦.一行6人, order 了很多美味點心, 席間分享了很多食的心得, 加上老闆請, 食得很開心.奶皇流沙包: 橙黃色的包, 很軟熟, 奶皇流沙, 暖暖的, 好味的蒸包, 推介菠蘿叉燒: 上層的菠蘿脆皮, 好Q, 好脆, 有菠蘿香, 叉燒料十足, 做得很好, 推介叉燒包: 包面好怪, 好像菜肉包的包面.石頭魚湯米線: 好清好鮮甜的湯, 香菇條, 滑滑米線, 好味, 推介炸腐皮蝦卷: 炸皮好脆, 蝦彈牙, 好新鮮, 推介蝦腸: 腸粉皮很滑炒介蘭菜, 賣相一般, 炒得不夠火候.XO醬鳳爪: 好夠味, 好腍, 好好味, 推介XO醬煎蘿蔔糕: 好辣, 蘿蔔料多. 蜜汁燒鱔: 好脆, 鱔肉好新鮮, 好好味, 推介甜品: 棉花糖白兔仔: 外型好Q, 都算滑杏仁茶: 蛋白好滑, 杏仁味, 甜度適中, 好香好潤的甜品, 推介環境:環境ok, 食物好味, 貴一點都值得間中食好d
老闆請食2008年除夕午餐, 同事們便選了近近地的鴻星啦.

叉燒包: 包面好怪, 好像菜肉包的包面.

炸腐皮蝦卷: 炸皮好脆, 蝦彈牙, 好新鮮, 推介

蝦腸: 腸粉皮很滑

炒介蘭菜, 賣相一般, 炒得不夠火候.

XO醬鳳爪: 好夠味, 好腍, 好好味, 推介

XO醬煎蘿蔔糕: 好辣, 蘿蔔料多.

蜜汁燒鱔: 好脆, 鱔肉好新鮮, 好好味, 推介

甜品:
棉花糖白兔仔: 外型好Q, 都算滑

環境:
環境ok, 食物好味, 貴一點都值得間中食好d

午餐