2014-09-12 2763 瀏覽
朋友喺太古坊返工,約她們LUNCH當然會揀近她們啦想飲茶就來LEE度啦一早BOOK定位,咁就唔洗等喇坐左一陣佢兩個都到了,叫野食喇墨西哥叉燒餐包~~~熱辣辣的包包係好難唔好食的蛋煎糯米雞~~~冇特別,個人覺得都係蒸好食D,前得唔夠香脆,重點係唔夠熱蜜糖脆雞翼~~~去鴻星飲茶一定會叫的,個蜜糖汁剛好,雞翼外皮好脆又唔油,入面的肉又好軟滑喎帶子腸粉~~~餡料好似少左D,個腸粉皮的好滑鮮蝦腐皮卷~~~煎得唔油但好似冇乜料喎帶子餃~~~皮好薄,餡料都好多,味道都OK馬拉糕~~~勁薄,味道可以,但好細件豉汁鳳爪~~~好味排骨~~~都係好味喎總括LEE度D點心都好味的,但枱與枱實在太近了,如果隔開D會更好
朋友喺太古坊返工,約她們LUNCH當然會揀近她們啦

想飲茶就來LEE度啦

一早BOOK定位,咁就唔洗等喇

坐左一陣佢兩個都到了,叫野食喇
墨西哥叉燒餐包
墨西哥叉燒餐包~~~熱辣辣的包包係好難唔好食的
蛋煎糯米雞
蜜糖脆雞翼
帶子腸粉
帶子腸粉~~~餡料好似少左D,個腸粉皮的好滑
鮮蝦腐皮卷
鮮蝦腐皮卷~~~煎得唔油但好似冇乜料喎
帶子餃
帶子餃~~~皮好薄,餡料都好多,味道都OK
馬拉糕
馬拉糕~~~勁薄,味道可以,但好細件
豉汁鳳爪&排骨
豉汁鳳爪~~~好味
排骨~~~都係好味喎

2014-09-03
墨西哥叉燒餐包
蜜糖脆雞翼
2014-08-25 2119 瀏覽
健康有益的阿華田飲品,陪伴住大家成長。不少人成年後,仍會不時到茶記飲一杯阿華田,回味那些年的味道。今年中秋,鴻星海鮮酒家大廚運用無限的想像力和創意,與阿華田攜手合作,以阿華田作餡料,炮製全港驚喜之作 - 阿華田迷你月餅。一盒六件的阿華田迷你月餅$148 (原價$168)是老少咸宜的健康之選,以橙紅硬紙皮包裝,醒神奪目,充滿活力和青春之餘,也有一份似曾相識之感,為味蕾帶來新衝擊。迷你月餅餅皮鬆軟可口,配以略帶苦味的阿華田作為餡料,再加上鬆沙油足的鹹蛋黃,口感輕盈獨特之餘,又帶有親切真味,每一啖都滿載滋味和幸福。相比起傳統以蓮蓉為餡料的月餅,阿華田月餅明顯較為清爽且不太油膩,微苦的餡料,也可稍稍中和月餅的膩滯感。

2014-08-23
外賣自取
2013-11-09 2567 瀏覽
今次係小妹第一次寫食評!一向中意食野既形象已經深入我朋友心,今次終於決心同大家分享!我地一行3人從鰂魚涌地鐵出發,行左15分鐘到,地方比較難搵,不過餓啲一陣可以食多啲!一去到差唔多9成都食緊大閘蟹!我因為訂左位所以馬上有位,揀左495個餐。柯打後5分鐘就有野食!首先係湯,有翅不過無咩口感,幸個雞湯底都幾甜,無咩味精。小籠包無蟹粉味,呅開蟹粉應該得幾粒。。跟住就到主角啦!次序係公,乸,公蟹很不錯!我地3個9隻蟹都金黃爆膏膏靚,不過肉質不夠結實,蟹腳稍微痴殻。食完蟹後會有薑茶一杯,好辣!份量同喝茶茶杯一樣。個餐亦包橙汁或花雕一杯,小妹當然試試花雕!味道不錯!不過沒有附送話梅加入酒中。問經理,話梅要15蚊一碟!不過經理好好人地係廚房攞左一粒俾我地珊瑚蚌偏咸,可能因為無飯,一食到啲豉汁就好咸鮑魚花膠,鮑魚正常,花膠喜出望外的厚!冬菇好大隻,個汁亦鮮甜!正!飽飽地,點知個糯米飯好大味道正,不過蝦米無事先浸水有怪味最後以紅豆沙無總結!睇錶,先發現食左接近3個鐘,其間完全無間斷!食食食!很滿足的一餐飯

分享!

小籠包無蟹粉味,呅開蟹粉應該得幾粒。。

跟住就到主角啦!次序係公,乸,公
蟹很不錯!我地3個9隻蟹都金黃爆膏
膏靚,不過肉質不夠結實,蟹腳稍微痴殻。

珊瑚蚌偏咸,可能因為無飯,一食到啲豉汁就好咸

飽飽地,點知個糯米飯好大味道正,不過蝦米無事先浸水有怪味

2013-11-08
生日
用餐優惠
其他
ok
2013-09-03 2916 瀏覽
鴻星以前係貴價酒家貴精不貴多而家越做越cheap...燒腩'仔'?咁都叫做'仔'???太興可能仲正!!!啫啫通菜煲咸到苦芝士焗龍蝦伊麵底very very very nice cheese + 伊麵龍蝦肉質冇彈性...喧賓奪主...片麵兒 or somethingquite special六, 七十年代嘅common foodnice黃油蟹this is ok蟹本身靚只要蒸得啱啱好冇咩技巧可言送上杏汁一碗quite nice服務一流
鴻星以前係貴價酒家
貴精不貴多
而家越做越cheap...
燒腩'仔'?
咁都叫做'仔'???
太興可能仲正!!!
啫啫通菜煲
咸到苦

芝士焗龍蝦伊麵底
龍蝦肉質冇彈性...
喧賓奪主...
片麵兒 or something
quite special

六, 七十年代嘅common food
nice
送上杏汁一碗
quite nice
服務一流

2013-07-28 1655 瀏覽
平日的我最愛西餐, 但父母始終偏好上茶樓歎一盅數件, 看報紙聊聊天。七月十日(星期三), 那星期碰巧我和妹妹一同放大假, 所以我們一行四人相約到鴻星品茗歎下午茶 。一直以來, 個人認為鴻星出品都能保持一定的質素, 如石頭魚, 黃油蟹和中秋月餅等, 今次試試各式點心啦。2:15pm到達, 不用等位, 可能是平日的緣故, 食客並不多, 令環境更顯清幽, 方便聊天及享受美食。甫坐下, 待應隨即放下小吃 - 椒鹽白飯魚乾仔, 再配以XO醬; 白飯魚乾夠入味香脆, XO醬內有絲絲瑶柱及香辣味濃, 好惹味, 作為開胃小吃, 一流  。胃納大開, 急不及待劃下午茶點心紙, 今次沒試他們的創意點心, 只選了基本的優惠點心和三寶套餐。好, 開餐, 起筷...  (評分以10分為滿分)(A) 優惠三寶 (八珍糯米鷄 + 原隻蝦球腸 + 石頭魚脆脆卷) ($62)  (1) 原隻蝦球腸 (9分)               上桌時熱燙的, 入口可謂皮薄餡靚, 蝦球好大隻及爽口鮮甜, 啖啖蝦肉鮮味; 再點上XO醬和豉油, 更加豐富了蝦腸的味道層次, 鹹甜交集, 正 。   (2) 石頭魚脆脆卷 (9

小吃 - 椒鹽白飯魚乾仔, 再配以XO醬, 白飯魚乾夠入味香脆,
好, 開餐, 起筷...

(評分以10分為滿分)

(1) 原隻蝦球腸 (9分)
原隻蝦球腸

(2) 石頭魚脆脆卷 (9.5分)
石頭魚脆脆卷
         味道及製造方法都好似沙律海鮮卷, 炸得好脆, 不油膩。內裡石頭魚粒好鮮甜, 沒腥味。再混合沙律醬和生果粒, 酸酸甜甜, 好醒胃, 食到停不了口

(3) 八珍糯米鷄 (6分)

失望之作
。打開塊荷葉, 原本飄來陣陣荷葉香,...不過, 一夾下去, 心知不妙, 糯米飯太林, 一致認為它似是一隻糉! 餡料方面, 內有大量梅菜, 及有栗子粒, 鷄肉粒, 蝦乾...(但其實印象好模糊, 完全記不起有何八珍), 因梅菜太多, 味道蓋過全部。我一向前最愛吃軟飯的 (好彩不是男士
), 都認為整體太林, 太黏稠, 吃不到真粹, 可惜。
八珍糯米鷄
(B) 優惠點心

(4) 鱆魚鷄粒飯 ($18) (8.5分)

鱆魚鷄粒好好味, 鱆魚呈小粒狀, 有咬感。鷄粒盡吸取醬汁精華, 再配以稍微飯焦的飯, 軟硬適中, 不乾身, 好食。

(5)  豉汁蒸釀茄子 ($11) (8分)
豉汁蒸釀茄子
           兩大片鯪魚肉釀於茄子上, 魚肉夠彈牙, 不俗。茄子夠林甜, 醬汁略稀少少。

(6) 倫教白糖糕 ($12) (8分)
倫教白糖糕
           兒時喜愛糕點之一, 但有些酸味濃...今趙的沒有酸味, 糕身雖厚但鬆軟, 即勾起幕幕童年回憶, 挺懷念 。

(7) 麻沙糍 ($9) (9分)
麻沙糍
          初見點心紙上的名字, 不禁大笑
.....妹妹問我何事? 其實是它令我聯想到按摩的英文"massage", 哈哈。

上桌還是熱辣辣的, 非常新鮮。每粒表面均沾滿炒香的花生碎, 好香。一口咬下, 立即湧出芝麻流心; 花生碎的咬感與糯米粉團的軟糯, 形成強烈對比, 滋味無限。

總括而言, 待應服務有禮, 能適時添加茶水; 地方整潔, 大部份點心好味, 如果能好好改善'八珍糯米鷄'便更好了。
2013-07-10
豉汁蒸釀茄子
倫教白糖糕
麻沙糍
  • 小吃 - 椒鹽白飯魚乾仔 再配以XO醬 白飯魚乾夠入味香脆
2013-04-22 794 瀏覽
我估唔到我第一次係OPENRICE打野係打唔好既野囉...屋企人生日諗住近近地去附近食好D.. 甘不嬲鴻星都有食開, 不過都係飲茶為主, 估唔到一食晚飯就食到一肚氣... 好老實..本人食野從來都唔挑剔.. 有得食就OK, 就算有時比人搵左少少笨, 但係好食我都冇所謂.. 但今次真係好難忍!!!甘我地一行5人叫左個片皮鴨套餐, 甘好啦等到黎.. 已經覺得碟鴨份量有D問題, 不過見老豆唔出聲就算.. (一隻鴨得大約10塊左右既皮?!!! 個SIZE仲係同一張普通CARD片既一半甘大左右囉..)OK, 算.. 甘我地除左個餐外仲有叫多個小菜.. 而且長話短說.. 睇相有真相!! 788蚊既餐折左630蚊, 再加一! 仲有一個小菜.. 埋單8百幾蚊... 一個嘜春白玉翡翠同條海班.. 再加埋個片支鴨一味兩食.. 嘩!!!!真伙打到火都黎埋條魚, 特登放隻茶杯係隔離..就知條魚仔有幾大! 而個白玉翡翠睇下個紙巾盒又知道幾多.. 舍度我地只係食左3舊左右!! 最離譜係個個鴨, 由於女友唔比我影關係..所以影唔到,... D鴨得D骨!!!! 同菠蘿囉!!!!我叫
我估唔到我第一次係OPENRICE打野係打唔好既野囉...

我叫部長黎問.. 問佢呢個餐D鴨係一隻兩枱人分定一枱一隻?! 佢話一枱一隻, 甘我話甘少既, 而且隻鴨第2味得D骨既, 肉呢??? 佢話呢D鴨係鴨仔.. 所以肉會少D... 大佬啊!! 唔好當我白痴啦!! 我食到個時為上.. 鴨胸都未食過啊!!! 之後由於家人叫我唔好嘈我先收一收..唔係我堅同佢有排嘈!! D野食我地起碼又等左半倨鐘先黎一樣...唔催冇得食...冇野啊?!!

大佬啊!! 你間鴻星又唔係平喎, 我8百幾蚊係第2度食好幾多啊?!!! 唔係信得話你早市D野都唔黎啦!!! 一個小菜1百蚊, 係! 我忍係有一D菜係好食, 不過甘貴就係食service啦下話, 我係覺得冇囉.. 8百幾蚊係食到甘... 我去鵝頸橋食8舊水, 抵食到驚啦!!

唔該鴻星睇到檢討下啦!!!

仲有我聽朋友講, 如果係度打唔好野係比人DELE GA??? 唔會甘黑暗啊???!! 所以我COPY左先, 如果真係DELE左一定再POST過, 同埋各論壇見啦..
2013-04-20
5 分鐘 (堂食)
生日
用餐優惠
其他
2012-10-07 596 瀏覽
太古坊鴻星12:00前埋單嘅早茶抵食又好食, 特價得o黎唔會將貨就價, 食物質數與正價時段無異, 所以我經常都會去幫襯... 不過唔知係咪撞正員工用膳時間, 只得3-4個人做o野, 服務接近「零」, 經常都食得幾勞氣, 唔係因為地點方便價錢OK食物又OK, 真係唔會去受氣囉~眼見鴻星近期玩Gimmick推出「三國宴」, 仲出埋「點心篇」, 所以我地都湊吓熱鬧, 點o黎試吓~桃園三結義劉備、關羽、張飛被一"籠"打盡?!! 白臉劉備係奶皇包, 流沙奶皇滑溜, 奶味香濃, 甜度頗高...紅面關羽係紅豆包, 紅豆蓉填滿了整個包, 紅豆味爆燈, 香甜味美... 黑面張飛係芝麻包, 黑芝麻蓉有點流沙, 黑芝麻的香味充斥整個口腔, 甜而不膩...件件都咁好味, 仲好Kawaii呀~草船借箭芝士蝦春卷上枱熱辣辣的, 芝士軟滑, 咬開時拉出一條很長的芝士絲, 芝士味偏淡, 蘸蛋黃醬同吃很好味, 亦好香脆~蒸鳳爪鳳爪蒸的好腍, 豉汁好入味, 鐘意食鳳爪嘅朋友必定要Order~豆腐花--每日鮮制的木桶豆腐花滑不溜口, 加入黃糖同吃, 啖到清甜的蔗味, 很美味, 必吃~平時o黎飲完茶會派9折劵下次用, 可惜之

桃園三結義
劉備、關羽、張飛被一"籠"打盡?!!
件件都咁好味, 仲好Kawaii呀~

豆腐花

平時o黎飲完茶會派9折劵下次用, 可惜之前2次唔知點解都冇派, 我冇理到... 上次見有茶客問, d阿姐先比呢個Memo Pad連9折劵, 我坐隔離枱, 啱啱埋完單, 佢都唔派比我, 因為我冇嘈住要9折劵...

今次去到, 睇清楚宣傳單張, 任何時段惠顧, 就會獲得一本...

埋單時問阿姐拎, 唔知佢真唔明定假唔明, 我講完佢唔打算比, 我指住宣傳單張頌讀一次條款及細則, 佢竟然話"呢個9折咋嘛", 實在溝通唔o黎, 我最後補一句"你拎1本比我", 佢就咁就走咗去... 部長找錢時, 我再問佢拎, 佢好似好唔願意比咁, 之後等咗好耐, 佢先拎比我地... 咁唔想比就唔好攪宣傳啦, 唔該!!!
2012-08-21 424 瀏覽
同事升職請食飯,一直覺得佢地既點心都做得幾好,係蝦餃好似溝左好多水咁無咩味。今日特別推介一頭一尾兩樣食物,頭盤醉雞有成隻雞脾加雞胸肉,啲肉好嫩,加上淡淡既酒味好好食。甜品個New York Cheese Cake 好重芝士味,好香濃,係芝士愛好者必食之選。唯一要彈既地方係坐得比較迫。
唯一要彈既地方係坐得比較迫。
  • 醉雞,紐約芝士蛋糕
聽講鴻星甚有名氣,想先試飲茶,好食再添晩飯。而家唔使啦。缺點:食物創新花巧,但難食。份量細。相對價錢並不合理。優點:招呼好,唔多使等位(真係優點?)12點到,4大1細,唔使等位。心諗:今日運汽真好。一坐低,即上4碟"搵笨"花生魚,埋單先知要收錢。茶水快,添水無投訴。叫野食啦,發現D嘢食同其他茶摟唔同。例:鳳爪唔係豆豉汁,係D自家制汁;蒸魚頭用泰國甜酸辣汁。有新意,不過好難食。D味完全唔夾。叫炸倆,一碟得兩條。糯米雞,兩件加埋等於人地嘅一件半。蒸魚頭得幾片。改叫飯麵,叫帶子蛋抄河。結果失望到不得了。完全無味:係真係好似唔記得落任何調味料個隻。帶子同蛋汁同D河粉係完全分開嘅,可以想像個cook分開三樣野煮,然後順序倒晒落碟:浄河粉向低(水煮過,一D都無抄過),蛋汁係上面,再放幾隻帶子。結果放棄咗一大半。我實在唔敢相信一家海鮮酒家敢煮D咁嘅野俾客。9碟點心加一碟抄河,己經食唔飽啦。埋單成$450(平均每碟點心要$35+),真係食到一肚氣。晩飯?我健儀你試試飲茶再講。我嘅小總結:以後都唔去。
聽講鴻星甚有名氣,想先試飲茶,好食再添晩飯。而家唔使啦。

缺點:食物創新花巧,但難食。份量細。相對價錢並不合理。

優點:招呼好,唔多使等位(真係優點?)

12點到,4大1細,唔使等位。心諗:今日運汽真好。

晩飯?我健儀你試試飲茶再講。

我嘅小總結:以後都唔去。
2012-07-29
5 分鐘 (堂食)
  • 一個都無
2012-07-11 207 瀏覽
這篇遲來的食評, 也不知道鴻星現在還有沒有做三國宴好, 言歸正傳, 5月1日勞動節, 為了一償我的好奇心, 我們一家去了鴻星試三國點心一看點心紙, 嘩, 好貴啊! 差不多都要$30一個點心我們點了最有名的桃園結義, 是紅棗包, 麻蓉包和奶黃包我們怕太飽, 所以把它們分來吃了之後是三英戰呂布, 其實是雞包, 但是餡料少得可憐之後還有火燒連營 (辣汁窩貼) 和苦肉計 (豬肉釀苦瓜)這兩個比較好吃結帳後店員還給了我們一個代用幣, 到門口的扭蛋機抽獎我抽中了價值$108的 "舌戰群儒", 但要晚市再來吃, 所以最終也沒有用到
這篇遲來的食評, 也不知道鴻星現在還有沒有做三國宴

一看點心紙, 嘩, 好貴啊! 差不多都要$30一個點心
午市三國宴
我們點了最有名的桃園結義, 是紅棗包, 麻蓉包和奶黃包
我們怕太飽, 所以把它們分來吃了
桃園結義
之後是三英戰呂布, 其實是雞包, 但是餡料少得可憐
三英戰呂布
之後還有火燒連營 (辣汁窩貼) 和苦肉計 (豬肉釀苦瓜)
這兩個比較好吃
火燒連營&苦肉計
結帳後店員還給了我們一個代用幣, 到門口的扭蛋機抽獎
晚市三國宴
2012-05-01
15 分鐘 (堂食)
午市三國宴
火燒連營&苦肉計
晚市三國宴
2012-06-04 128 瀏覽
「鴻星」可以說是我和老公二人的飯堂,每月總會有一、兩天來喝早茶,不過最近兩口子就已經連續三個週末早上在這裡打躉,為的並非近期城中熱話的三國系列點心,而是這次筆者重點推介的甜點:日本黑糖軟糕。吃甜品前,當然也要點翻幾款點心,這次就叫來了一份包括有鳳爪排骨煲仔飯、原隻蝦球腸、石頭魚脆脆卷的三寶點心 ($59) 及奶皇煎堆仔 ($15),當然唔少得的就是筆者近期至愛的日本黑糖軟糕 ($8) 。「鴻星」的鳳爪排骨煲仔飯是老公的飽肚之選,其實這煲仔飯以味道來說,本來講唔上出色,皆因飯多餸少,鳳爪上連最基本的豆豉都無粒,而且米飯入口亦帶點硬實,幸好排骨吃起來肉質尚算鬆軟,加上老公每次都會向侍應討來一小碟既惹味兼有不少蝦米粒的 XO 醬來伴飯吃,所以亦為這煲仔飯生色了不少。原隻蝦球腸,是以腸粉包裹著原隻蝦仁,本來理應食味不俗,只可惜碟腸粉外皮實在是太厚身了,吃起來甚為糊口,亳無口感可言。其實好吃的腸粉,重點並不在於餡料,而是外層那又白又滑,既薄透又有彈性的粉皮,當然配埋大大隻的鮮蝦,味道更為相得益彰。來過「鴻星」這麽多次,石頭魚脆脆卷還是首次品嚐。原來所謂石頭魚脆脆卷,是一條內藏了些沙律醬及一小

鳳爪排骨煲仔飯
石頭魚脆脆卷
來過「鴻星」這麽多次,石頭魚脆脆卷還是首次品嚐。原來所謂石頭魚脆脆卷,是一條內藏了些沙律醬及一小塊石頭魚肉的沙律海鮮卷,厚厚的外皮,吃來帶點硬朗,入口酸酸甜甜的,不過石頭魚餡分量勁少,整體味道只是不過不失。
奶皇煎堆仔
另香口之物的奶皇煎堆仔,吃來香酥軟糯,毫不油膩,加上內的奶皇餡料,雖非筆者心頭好,但入口 creamy 得來又甜度適中,水準也頗不俗。
日本黑糖軟糕
黑糖軟糕口感煙韌,入口清而不俗
至於這次筆者的亮點推介就是這款日本黑糖軟糕,入口帶有少許焦糖炭烤香氣,而且咬落清而不俗,保留了甘蔗的原始香醇味道,配上煙煙韌韌的口感,確是一道甜而不膩的彈牙點心,連平日不愛甜食的老公也被那份回甘滿口的蔗糖吸引,頻呼這小甜點既好吃又抵食。

2012-06-02
$54 (早餐)
2012-03-16 163 瀏覽
已很久沒來「鴻星」喝早茶了,難得週末早起,又不想吃甚麼西煎雙蛋、火腿通粉等早餐,就決定和家人來這酒家吃早點。在鰂魚涌區幾間茶樓當中,「鴻星」出品要算是較有質素保證的一家,起碼每次來吃茶,點心總是新鮮熱辣,加上早茶價錢經濟,服務亦不錯,是個值得推介的好地方。 已接近大半年沒來這裡,點心價目當然已有所調整,不過整體上漲幅度仍算温和,而且酒家會於早茶及下午茶時段,推出多款優惠點心及甚麼孖寶、三寶等以供食客享用。先來是我點的炸物香芋鳳絲春卷 ($12),外皮吃來脆身香口,而內裡則放入了芋頭、雞絲、胡蘿蔔及芹菜等作餡料,入口微濕又不過乾,口感挺不俗。家母是順德人,筆者兒時最愛吃她弄的炸魚角,入口酥香鬆脆,魚鮮味十足。至於這天揀的另一炸點順德鯪魚角 ($11),以腐皮包裹着一層鯪魚肉來炸,入口香脆不膩,水準也不錯,只是鯪魚肉份量下得較少,令外形有欠飽滿。熱騰騰的煲仔飯一向都是冬天必食之選,至於這裡的平民價牛肉煲仔飯 ($10) 更是老公至愛,不過筆者素來對這些免治牛肉餅興趣不大,加上牛肉似乎下了過多鬆肉粉,弄得牛味盡失,幸好給我發現原來只要加入酒樓自家製,內裡有超多蝦米粒的 XO 醬後,味道真
點心價目表
香芋鳳絲春卷
順德鯪魚角
牛肉煲仔飯
熱騰騰的煲仔飯一向都是冬天必食之選,至於這裡的平民價牛肉煲仔飯 ($10) 更是老公至愛,不過筆者素來對這些免治牛肉餅興趣不大,加上牛肉似乎下了過多鬆肉粉,弄得牛味盡失,幸好給我發現原來只要加入酒樓自家製,內裡有超多蝦米粒的 XO 醬後,味道真能起死回生。
懷舊馬拉糕
公雞包
懷舊馬拉糕 ($10) 質感尚算鬆軟輕身,而且甜度剛好,不過論口感和味道,筆者還是首推「蓮香」那選用自家麵種發酵的馬拉糕,成品不單鬆軟有彈性,入口更有份軟滑醇香之感。 見公雞包 ($16) 名字特別,加上寫明是鹹點,也叫來一客。這公雞包一籠兩隻,造形有趣可愛,真的差點不捨得吃,原來所謂公雞包只不過是菜肉包,入口包身略嫌過厚,內裡餡料亦不多,相信幾適合愛吃得較清淡的茶客。
菠蘿叉燒包
見鄰桌點了菠蘿叉燒包 ($18),樣子對辦,於是也跟風點來一客。只可惜包面吃來沒脆皮酥化口感,包身質地亦唔夠鬆軟,幸好內裡叉燒餡味道香濃,沒過甜、過鹹或過於人工化,而且還夾雜著一小塊菠蘿,果然是名符其實的菠蘿叉燒包。
蒸蝦米腸
對於淨腸粉,筆者向來只愛吃煎的,因腸粉本身清淡味寡,須加入大量醬料或煎香以增添食味,不過估不到原來這裡的蒸蝦米腸 ($10) 質素也不俗,入口軟綿滑溜,加上蝦米夠細粒,所以對腸粉的幼滑口感絲亳無損,亦是水準之作。
鮮蝦餃皇
菜干豬骨粥
鮮蝦餃皇 ($20),做到一口一隻,大小適中,餃皮望落去呈半透明狀,還隱約可以看到裹在內裡的餡料,加上外皮包得夠緊密,賣相的確夠曬精緻美觀。挾起一隻品嘗,外皮咬落有韌性,蝦肉亦飽滿爽口,做得皮薄餡靚,果然誠意十足。反而那碗菜干豬骨粥 ($12),粥底煲得稀巴巴的,入口亦沒多少豬骨的鹹香味道,同 「堂記」出品比較,簡直是差天共地,吃兩口就放棄了。
煎臘味蘿蔔糕
合桃甘露撻
至於煎臘味蘿蔔糕 ($15) 表面煎得微脆,吃起來還算香口,只可惜糕身口感較粉,臘味份量亦下得不多,加上沒余均益辣醬伴吃,令人食趣大減。反而那碟迷你的骰的合桃甘露撻 ($10) 叫人有意外驚喜,餅皮外層鬆脆,而內裡的合桃餡,入口帶濃郁的合桃香氣,質感又不糊口,果然簡單就是美。

2012-03-10
$49 (早餐)
點心價目表
2012-02-13 58 瀏覽
下午茶時段和爸媽品嚐「一盅兩件」,點了7款小巧點心(沒有廚、味部食物及炒粉麵飯),3個人結帳時連茶介也要成$200,感覺貴左D! 那個小白兔有一隻已「打包」,可是到最後也忘了一併拿走,總括今餐,一個字,「蝕」! 小白兔:椰絲云呢拿棉花糖的小白兔,得意可愛,真係唔忍心食佢地落肚! 企鵝:造型有趣,內餡係豬肉球,裝得滿滿的,隻隻企鵝好似有個大肚dum咁! 菠蘿叉燒包:層"菠蘿"皮整得太甜,同入面偏鹹的叉燒餡當堂形成強烈對比! 意見:寧願變番普通的叉燒餐飽感覺會更好! 豆沙點子:一碟3粒,用塊葉盛載,賣相精緻!點子上灑有芝麻,層皮煙煙韌韌,豆沙餡甜度適中,唔錯! 紅油抄手/燒賣/蝦餃:就如一般酒樓那些而已,普普通通啦!

意見:寧願變番普通的叉燒餐飽感覺會更好!

紅油抄手/燒賣/蝦餃:就如一般酒樓那些而已,普普通通啦!
2012-02-07
10 分鐘 (堂食)
2011-07-31 32 瀏覽
好多時星期六早上都會和爸媽到鴻星飲早茶, 價錢合理之外, 另一個吸引之處 就系佢的得意點心, 只看外型已很開心, 印象中平均兩三個月就發現有些新款的點心, 很有心思, 抵讚!
2011-07-30
$60 (早餐)
百變小丑
貓頭鷹
小豬嘜
小飛象
甲虫仙子
水晶蟠龍果
2011-01-04 373 瀏覽
Hard to decide where to eat last-minute for New Year's Eve. Then we decided to dine @ 鴻星. What a wise decision!!!! The meal was originally set for 6 people, but there was way too much food! Even with 1 extra person, it's more than enough!!! But if you don't mind a late dinner, then please make your reservation for after 8:30, as you'll get another 20% off .... which is even better deal!!!There were also 石頭魚 soup and dessert that I didn't take pictures of. But overall, their portion size is

$1450 全包宴 for 6 People

Crispy and juicy

Not too spicy

正正正正正正正正

Pretty presentation .... but can have more taste

Although it's nobody's birthday .... but still yummy!

But overall, their portion size is really too big for 6 people.

Also, their service was TOO good ...... they came to change our plates way too often .... I think like 4 - 5 times during our meal. Really no need for a simple family meal! A bit waste of water/detergent/labour to use so many plates (which was not needed in the first place).

For a decent Chinese meal, this 全包宴 is worth trying!
2010-12-31
除夕