2010-03-13
鴻星可以話係我同老公嘅飯堂,差不多逢星期六上午都嚟飲早茶,因為佢啲點心夠精緻又夠熱,唯一係早茶時間只係去到11:30am 就完結。不過11:30am 至12:45pm, 仍然有優惠,點心、小食和粉麵一律 7折 收費。可能而家都幾多人五天工作,所以一到星期六就好多人飲茶,稍為晏啲到都要等位。今朝因為老公要去銀行攪啲嘢,揾位嘅任務就交由我呢個老婆仔負責。幸好今早人不太多,9:45am去到仍無需等位。接待處嘅姐姐通常會喺帶位時,就會交埋2 張特價點心紙俾你。鮮蝦魚翅餃 ($10.8) --- 除咗紅油抄手之外,呢個點心都係老公嘅至愛北菇鴛鴦腸煲仔飯 ($10) --- 我一向都唔鍾意食膶腸,嫌佢黏口,不過呢個都OK, 雖然未至於豐腴甘香,但也不過不失杞子麵包蝦丸 ($10x2) --- 呢个蝦丸係段粒計嘅,$10一粒。不愧為得獎點心,外面鬆脆彈牙,咬開後見到中間嘅流心芝士、只要你細細嘴嚼,每一啖都可以拉出一絲絲芝士,反而杞子味欠奉。服務員送上枱時個點心仲熱辣辣,店方很細心在碟邊貼上提示,話個 點心好熱,請你小心燒鴨湯瀨 ($10) --- 都唔錯,起碼啲鴨有肉,唔係淨係得啲骨金粟牛肉腸
接待處嘅姐姐通常會喺帶位時,就會交埋2 張特價點心紙俾你。
金粟牛肉腸 ($12) --- 老公話個腸粉算滑口,唯粉皮略厚,牛肉就過得去
埋單$82.30,可以簽卡。如果愛吃小小辣的話,可請侍應拿碟辣醬給你,因為佢嘅辣醬內有蝦米粒,用來伴點心一齊食,一流。