2022-07-06 148 瀏覽
好耐冇食燒肉,行路經過睇到呢間石頭燒,係門口就聞到一陣好香嘅燒肉味,決定入去試下。食店職員服務做得好好,貼心送上圍裙亦都會同你講點樣燒肉比較好食啲。整體環境比較乾淨企理,坐位多又寬敞,令人坐得舒適,亦都唔會有燒肉店特有嘅油煙味。免費送左珍珠米飯,配搭燒肉食幾香。前菜送左沙律同埋味噌湯,沙律加左果醋酸酸啲好開胃,味噌湯材料豐富有蝦米仲有海帶添。美國M5特級和牛牛肉新鮮顏色好靚,呈紅色又帶小小粉。新鮮嘅和牛放到燒到熱辣辣哋石頭燒上面燒,燒肉時就可以加啲胡椒粒及粗鹽一齊燒,比較入味啲。好快就散發出好香嘅一陣味,食落感覺牛味濃郁,點燒汁食送飯好正。鹿兒島黑豚五花腩腩肉燒到豬油散發出嚟,一啖腩肉入口好惹味,香噴噴又熱辣辣哋,肉味豐富口感一流。

美國M5特級和牛

鹿兒島黑豚五花腩
2022-07-01 92 瀏覽
鳴虎已經愈開愈多分店,新店位於紅磡啟岸巷子裡,去到這裡有種去了日本的感覺,可以順道打卡一下🙈。店舖分為拉麵和石燒肉兩邊,環境光猛舒適涼快。午市時間以商務午餐為主,跟餐附送麵豉湯和沙律😎。-💥火炙叉燒 HKD$23,這個是追加的小食,經過火炙後的味很香😆。叉燒一份有三片,肥瘦適中油脂均勻。肉質腍身香口,用來拌飯吃很可以。-💥韓國泡菜邪惡黑豚五花腩肉丼 HKD$98,這個賣相真的很吸引,肉肉堆砌到小山丘的模樣。豚肉肉質腍身,有油脂挺香口的😆,肥肉不算太多。裡面的泡菜和洋蔥口感爽脆,整體味道微辣惹味😚。-💥櫻花蝦鰻魚粒炒飯 HKD$118,炒飯的味道挺香的,這個有很多配料,所以顏色較鮮豔🙈。飯質口感煙韌粒粒分明,整體口感豐富。-

午市時間以商務午餐為主,跟餐附送麵豉湯和沙律😎。

2022-06-29
15 分鐘 (堂食)
2022-06-30 102 瀏覽
在馬頭圍道附近辨完事,就駕車在附近逛逛,結果見到一個新樓盤,下面裝潢華麗,恍如置身日本,所以就泊車在附近來看看。看到此店是石頭燒,好像很新奇有趣。石頭鍋飯就食得多,石頭燒都係第一次!所以就入內試試!這裏套餐有牛丶有豬,除了白飯外,還有包括咗沙律菜及麵豉湯呢!我們先點了一個鹿兒島黑豚肉眼套餐,豬豚肉不會太薄有口感,肉質嫩口,加上邊位油脂香口,送飯一流!另外點了牛板腱套餐,200克原來也有不少塊,肉質有口感,牛味濃郁,牛魔王表示話正!自己在石頭上燒肉,即吃熱辣辣好味道!環境附有抽風設備,也附上圍裙給食客,服務不錯呢!

2022-06-23 103 瀏覽
呢排日日都落雨,同男朋友係附近行見到新既地方,裝修充滿日本氣息,無啦啦落大雨就跑左入去搵野食。見耐無燒肉就試左呢間鳴虎石頭燒。門口整齊整簡潔,延續門外的日本氣氛。店內有不少人,燒肉味隨即飄到鼻中。點任何肉都附送日本珍珠米白飯,沙津同湯。柚子沙津酸酸甜甜好清新,菜好新鮮,醬汁唔會太多,係我鍾意既味道。湯有櫻花蝦,海帶亦係厚身個款,湯比街外的特別,有驚喜!同男朋友一齊食,一次過放哂落去燒,「沙沙」聲好過癮。有岩鹽,黑椒同燒汁比大家揀!美國安格斯肉眼 (200g) $288牛肉味濃,厚切先燒四邊鎖住肉汁!肉質鮮美,亦不會太肥。鹿兒島黑豚五花腩 (150g) $138 肉同肥肉分佈均勻,肉質鬆軟,我鍾意燒到少少脆,再配飯一流!仲有飯後水果西瓜,少見識的我第一次見黃色既西瓜,非常爽甜!上網一查原來黃色西瓜有舒緩勞和緊張情緒作用,望見外面的大雨希望可以起作用啦
點任何肉都附送日本珍珠米白飯,沙津同湯。
湯有櫻花蝦,海帶亦係厚身個款,湯比街外的特別,有驚喜!
同男朋友一齊食,一次過放哂落去燒,「沙沙」聲好過癮。
有岩鹽,黑椒同燒汁比大家揀!
美國安格斯肉眼 (200g) $288
牛肉味濃,厚切先燒四邊鎖住肉汁!肉質鮮美,亦不會太肥。
鹿兒島黑豚五花腩 (150g) $138
肉同肥肉分佈均勻,肉質鬆軟,我鍾意燒到少少脆,再配飯一流!
仲有飯後水果西瓜,少見識的我第一次見黃色既西瓜,非常爽甜!
2022-06-14
2022-06-22 56 瀏覽
🥩估唔到呢間石燒專門店,午餐時間都有推出定食😍炙燒M5牛肉飯($98) 有勁多片嫩滑牛肉包住個飯,上面加咗飯素同埋醬汁食落一啲都唔會好寡。酥炸軟殼蟹親子丼($108)就有原隻軟殼蟹加埋好多好多蟹子,撈埋沙律醬夠晒清新,夏天食都唔會覺得好油膩。.Finding a place to grab a quality lunch? Here at Nakitora you can have a M5 Wagyu Beef Rice ($98) in an affordable price! Their tender beef with egg was delicious and huge in size.
🥩
2022-06-21 51 瀏覽
紅磡啟岸開了很多新的食肆,所以每次要到紅磡工作時都想試不同的餐廳,今次選了這家石頭燒餐廳有午市套餐/定食, 不過我都係先試下餐廳的主打石頭燒…首先戴上圍裙及啟動餐廳內的冇煙抽氣系統如果食石頭燒要食牛,生熟度可以自己控制,所以我選了牛魔王拼盤,一次過可以吃三種牛類別;美國牛小排60g / 安格斯肉眼60g / 美國M5特級和牛60g這個套餐除了有牛之外,還有一碗飯及少量沙律,賣相精美;初開始時石板熱度比較高,所以應燒比較厚的牛小排及安格斯牛肉,可以燒的時候加粗鹽及胡椒粒,牛味濃郁,燒至外層變色及內層粉紅就可吃,不過肉比較多筋脂肪多;到後期石板開始降溫的時候,最適合燒M5和牛,慢煮至油分包着整塊牛肉,最後用燒汁點吃,千萬不要在燒的時候落燒汁,會黏底

餐廳有午市套餐/定食, 不過我都係先試下餐廳的主打石頭燒…

首先戴上圍裙及啟動餐廳內的冇煙抽氣系統
牛魔王拼盤

2022-06-17
牛魔王拼盤
2022-06-14 105 瀏覽
即叫即燒 石頭 燒你多土瓜灣新開的商場 裏面有和風特色 十足十 複製咗 加太賀一樣。咁肚餓就要去醫下肚見到呢一間新開嘅 鳴虎 就入去試下新鮮黑豚肉 原塊燒的石頭燒到興立立 放上新鮮黑豚肉 自己控制火候 食幾多成熟都得 香噴噴熱辣辣套餐仲會有一碗日本珍珠米白飯 一個人食已經好飽新鮮黑豚肉總共有五塊 樂樂豬肉味濃郁 咬樂醃暗醒胃。 口感豐富 肉味豐富濃郁裝修企理座位舒適 可以坐巴士枱又可以坐平台有多款醬汁可供選擇 我覺得配上黑豚肉用柚子汁就最夾啦
即叫即燒 石頭 燒
咁肚餓就要去醫下肚見到呢一間新開嘅 鳴虎 就入去試下

套餐仲會有一碗日本珍珠米白飯 一個人食已經好飽

裝修企理座位舒適 可以坐巴士枱又可以坐平台

有多款醬汁可供選擇 我覺得配上黑豚肉用柚子汁就最夾啦

2022-06-06 131 瀏覽
今日我土瓜灣新開既石頭燒,之前都有食過佢既另一間分店既拉麵都唔錯既,今次見佢有新既石頭燒就試試佢,叫咗兩個SET,一個牛板腱口柔軟,較常穿插於肉筋之間,口感帶彈性及拉伸感,同埋鹿兒島嘅黑豚肉眼,肉色淡紅有光澤,非常嫩滑,比較小油脂,但肉質仍保持鬆軟,坐位都幾舒適唔會好迫,叫左兩樣加個汽水$460另外店鋪出面亦都有一個日系打卡位食完可以打下卡🤭#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #鳴虎石頭燒 @鳴虎石頭燒 鳴虎石頭燒 地址:紅磡馬頭圍道63號啟岸巷子地下7-9號舖
另外店鋪出面亦都有一個日系打卡位食完可以打下卡🤭

鳴虎石頭燒
地址:紅磡馬頭圍道63號啟岸巷子地下7-9號舖
2022-05-28 108 瀏覽
啱啱開業嘅時候, 有嚟過食。當時啲食物質素普通,但係見幾過癮,就過嚟食。跟住上星期嚟過,見到佢加咗價,但係佢嘅份量同埋食物質素好咗好多!果然一分錢一分貨,當時候已經覺得一定要再嚟食。但係今日行過,見到佢午餐轉左Menu,即刻想入嚟試。始終之前,午餐實在好難食石頭燒,太過油膩。轉左新Menu,我同朋友一行三日,叫咗三個餐。M5和牛鰻魚炒飯軟殼蟹親子丼三個餐都有餸沙律同埋湯,沙律好味,個湯就。朋友既和牛幾好,鰻魚飯都唔錯,見佢哋兩個都好快食晒。我自己食軟殼蟹,冇諗過真係原隻上。非常之正!啱晒打卡唯一係,佢配嘅係蛋黃醬,普通咗少少雖然幾好味。如果之後佢研發到醬汁,應該更正!下次要再嚟試吓!

轉左新Menu,我同朋友一行三日,叫咗三個餐。
M5和牛
鰻魚炒飯
軟殼蟹親子丼

三個餐都有餸沙律同埋湯,沙律好味,個湯就

啱晒打卡

下次要再嚟試吓!
2022-05-25 97 瀏覽
一行四人搵食🥩🍺商場唔多選擇晚市開嘅餐廳亦唔多行左一個圈,最後去咗呢間食間舖係一半做拉麵🍜一半做石燒🥩每人各自各點餐由於係平日8:00 冇乜人,間鋪計埋我地得兩枱招呼正正常常ok 的👌店員亦都有推介食物👍🏻👍🏻因為各自食所以我自己叫左牛肋肉 200g $288自私食🫠啟發到我寫人生第一篇食評係佢地食物質素麵豉湯 /柚子皮沙律🥗/ 飯素珍珠米 😬😬正常的至於嗰啲燒肉。。。。我以為自己點左「廚餘」😓7 件肉入面有4件都滿佈肥膏🤔仲要肉有雪味 同埋冇醃過😰開頭我以為係比我 「查」落塊鐵板果舊 豬油糕😂最後我連飯都冇食😞淨係飲咗可樂!!
一行四人搵食🥩🍺
商場唔多選擇
晚市開嘅餐廳亦唔多
行左一個圈,最後去咗呢間食
間舖係一半做拉麵🍜一半做石燒🥩

所以我自己叫左牛肋肉 200g $288自私食🫠

啟發到我寫人生第一篇食評
係佢地食物質素

麵豉湯 /柚子皮沙律🥗/ 飯素珍珠米 😬😬正常的
至於嗰啲燒肉。。。。我以為自己點左「廚餘」😓
7 件肉入面有4件都滿佈肥膏🤔
仲要肉有雪味 同埋冇醃過😰
開頭我以為係比我 「查」落塊鐵板果舊 豬油糕😂

最後我連飯都冇食😞
淨係飲咗可樂!!

2022-05-25