2022-08-16 32 瀏覽
自從土瓜灣站開左,多左去果頭食晚飯。今日就試下呢間拉麵店,餐廳環境好有日本feel好多日式燈籠點左期間限定嘅黑松露拉麵同蟹肉冷麵,見好似幾特別。「黑松露拉麵」碗麵一來,好香黑松露味,上面佈滿黑松靈醬,都算幾多醬同幾香,湯底係濃豬骨湯,拉麵嘅麵質都幾有口感,唔錯「蟹肉拉麵」冷麵嘅麵質比起熱食拉麵更有口感更爽滑,軟硬適中,口感不錯。中間係真蟹肉,應該係罐頭蟹肉,份量都幾多,麵就有日式芝麻醬調味「龍蝦沙律」用紫菜包住食幾有特色,味道ok

點左期間限定嘅黑松露拉麵同蟹肉冷麵,見好似幾特別。

「黑松露拉麵」

「蟹肉拉麵」

「龍蝦沙律」
用紫菜包住食幾有特色,味道ok

2022-08-14 36 瀏覽
呢間位於紅磡啟岸嘅鐵板燒餐廳,同商場嘅小街同餐廳風格非常相近,好似去左日本既美食街咁,餐廳有提供吧檯燒肉位,菜式選擇多樣,適合唔同人嘅選擇 😋 🍜🥩 火炙M5牛肉鰹魚湯鳥冬 一上菜已經見到三塊卷好咗嘅燒牛肉,雖然係熟嘅牛肉,但紋理分佈得好均勻,有濃郁且獨特既牛肉風味。鰹魚湯底同醬油味適中,鮮甜得黎又唔會太鹹,係份量差少少。 🍗🥔 香草燒雞配薯菜 呢個套餐係店主推薦即叫即燒既原隻燒雞,仲配埋沙律同麵豉湯,燒雞都幾大份,一個人都係勉強食得曬🤣外皮好香脆,咬落亦唔會有好重嘅油膩感。佢地自家製嘅蒜蓉汁唔會太鹹,點落好香口,雞肉嫩滑仲有好多雞油滲出嚟。
🍜🥩 火炙M5牛肉鰹魚湯鳥冬

🍗🥔 香草燒雞配薯菜
2022-07-30
2022-08-11 49 瀏覽
同同事一齊去食 本來都有啲期待行到入去見到啲客人少到得一兩台人心諗會唔會中伏不過都心諗$168應該食到唔錯嘅牛扒唔會太失禮掛點知店員上菜嗰時我真係嚇到呆咗個前菜係沙律菜,啲菜又老又硬,賣相一啲都唔好到塊牛肉上果時仲驚嚇成塊牛扒薄切切得5mm厚都無肥膏又有一大舊 而且都冇乜牛味 食到好掃興我食嗰時心諗 係唔係晚市嗰啲燒肉賣剩?如果要夾硬話有乜嘢好食我諗得個薯條係即炸同脆口返屋企肚痾咗兩次…以後俾錢我都唔食呢間

同同事一齊去食 本來都有啲期待
行到入去見到啲客人少到得一兩台人
心諗會唔會中伏
不過都心諗$168應該食到唔錯嘅牛扒
唔會太失禮掛

點知店員上菜嗰時我真係嚇到呆咗
個前菜係沙律菜,啲菜又老又硬,賣相一啲都唔好

到塊牛肉上果時仲驚嚇
成塊牛扒薄切切得5mm厚都無
肥膏又有一大舊
而且都冇乜牛味 食到好掃興
我食嗰時心諗 係唔係晚市嗰啲燒肉賣剩?

如果要夾硬話有乜嘢好食
我諗得個薯條係即炸同脆口

返屋企肚痾咗兩次…
以後俾錢我都唔食呢間

美國肉眼扒配薯條
2022-08-11
2022-08-11 448 瀏覽
曾經喺紅磡工作超過10年,以前係一個舊小區,現在變天了!跟舊同學小聚片刻,大家都想食日式料理,決定到訪啟岸巷子呢條充滿和風既美食街。日本人對待每一件事情都十分認真,所以經常有好多別出心裁既作品,而日式料理尤其精緻。整條啟岸巷子掛滿日式燈籠,好適合打卡,小巷慢步感覺有少少去左日本,因為好近土瓜灣港鐵站,週末都好多姐姐嚟影相。樓上係豪宅,樓下當然有好嘢食,朋友揀咗鳴虎石頭燒 ,皆因門口有位小鮮肉,好熱情咁招呼佢入去。餐廳寬敞,裝修簡約,餐牌精緻,座位抽風系統好,一啲油煙味都冇。店員十分親切,殷勤推介廚師美食,有禮貌真係好緊要。蒲燒原條鰻魚飯 $168Kabayaki Grilled (Whole) Eel Setwith Salad and Rice鰻の蒲燒平時一般居酒屋二百幾蚊的質素,這裏百多元就能吃到。蒲燒原條鰻魚是店長特別推介的菜色,果然色香味俱全,原條鰻魚外表望落好吸引,看起來很肥美。聞到陣陣焦香味,香氣四溢,推介配飯食一流。大大條好厚身,外脆內軟,切開有滿滿的肉汁,肉質非常滑嫩,入口油脂感十足,刺激味蕾。定食包括了沙律、 味增湯、珍珠米白飯,整體用餐感覺更加豐富,味道跟日本食差

蒲燒原條鰻魚飯 $168
with Salad and Rice
鰻の蒲燒
平時一般居酒屋二百幾蚊的質素,這裏百多元就能吃到。

聞到陣陣焦香味,香氣四溢,推介配飯食一流。

定食包括了沙律、 味增湯、珍珠米白飯,整體用餐感覺更加豐富,味道跟日本食差不多。

台灣金皇芒 $38
飲品方面有期間限定的台灣金皇芒,全部都用鮮果調制,味道更加清新健康,酸酸甜甜,很醒胃,啱晒夏天飲。

整體食物很美味,質素高,價錢合理,店員招呼細心親切,值得再來。
  • 蒲燒原條鰻魚飯
  • 台灣金皇芒
2022-08-08 17 瀏覽
呢日同老公來到土瓜灣的啟岸,想來打卡好耐!一入到去就見到一排日式燈籠好有feel!仲有不倒翁好有日本氣氛!.去了地下的鳴虎食石燒,環境舒服店員服務都周到,會主動招呼、換石燒,同都無咩油煙地方光猛不錯.🌟鹿兒島黑豚肉眼 $138一共有四塊,配上白飯和麵豉湯,湯有櫻花蝦好鮮甜,豬肉放上石燒的聲音好治癒🥰一邊燒可自行加黑胡椒和海鹽,或燒完點燒汁一樣好食!.🌟江户前嫩煎呑拿魚 $68第一次咁食好特別,表皮脆口入面係刺身,點豉油和wasabi食不錯.🌟香草魷魚鬚 $48魷魚🦑炸得不錯,入口脆卜卜幾鮮味.最後送上藍莓奶凍滿驚喜,入口細滑配上朱古力醬,好食!

🌟鹿兒島黑豚肉眼 $138

🌟江户前嫩煎呑拿魚 $68

🌟香草魷魚鬚 $48
魷魚🦑炸得不錯,入口脆卜卜幾鮮味

最後送上藍莓奶凍滿驚喜,入口細滑配上朱古力醬,好食!

2022-08-04 341 瀏覽
前排去紅磡搵一個好耐冇見既朋友,我地小聚片刻之後,就出動覓食。原來土瓜環呢邊都有唔少食店,價錢由平到貴都有好多選擇。我同朋友都特別中意日式料理,所以決定到訪啟岸巷子呢條充滿和風既美食街。日本人對待每一件事情都十分認真,所以經常有好多別出心裁既作品,而日式料理尤其精緻。啟岸巷子距離土瓜灣地鐵站大約5分鐘既路程,整條小巷掛滿左紅黃色既日式燈籠,好適合大眾打卡留影。我地喺小巷慢步,感覺就好似去左日本京都🏮餐牌係以一本小册子為藍本,當中囊括左各款特色料理、小食同埋飲品,仲配以精美既圖片👍🏼 另外,午市時段有一個商務午餐既餐牌,睇落更加抵食。香脆魷魚 $48我地首先點左一道金黃色嘅炸魷魚🦑,雖然係經過油炸,但我地都唔覺得好油膩。炸到脆卜卜既魷魚入口香脆,魷魚條主要係觸鬚部分,厚肉彈牙~ 而且好似仲食到紫菜既香氣,味道豐富。鐵板泡菜黑豚飯 $108主食方面我點左鐵板泡菜黑豚飯套餐,大廚以鐵板作為器皿,除左創意十足之外,仲可以保持食物既溫度。豚肉同泡菜分量十足,亦有唔少既洋蔥同京蔥調味,兩者我都好中意。點餐不久店員就呈上左沙律同麵豉湯,沙律菜新鮮爽脆,加上酸酸甜甜嘅沙律醋,清新可口。緊接出場既就係泡

香脆魷魚 $48

鐵板泡菜黑豚飯 $108

緊接出場既就係泡菜黑豚飯,豚肉肉質細嫩,以瘦肉居多,食多左都唔洗擔心變肥。泡菜同黑豚肉好相配,清新既泡菜大大減低左黑豚肉既油膩感。泡菜微辣而帶點酸,十分開胃😋

M5牛肉飯 $108

中意食牛肉既朋友就點左呢set M5 牛肉飯,同樣伴隨新鮮沙律同麵豉湯。M5 牛肉完全覆蓋白飯,上面仲有一顆完整嘅鮮蛋黃,賣相好吸引 😍

首先將鮮蛋黃切開,讓蛋汁流到牛肉表面,再將底層醬汁同埋白飯攪拌,然後就可以正式開餐 😋

M5牛肉口感軟腍,牛肉表面被輕輕燒過,但內裡仲係保持細嫩juicy。牛肉風味濃郁,我地都食得津津有味~

當日我同朋友都渡過左一個愉快既下午~我地一邊悠閑地品嘗美味既黑豚肉同埋M5牛肉,一邊談天說地。
2022-07-24
5 分鐘 (堂食)
屯馬缐開通後去土爪灣好方便,D1出口行五分鐘就來到啟岸巷子。呢度的佈置好靚,掛滿燈籠🏮,猶如置身日本嘅小巷。非常IGtable ,大家來到記得影靚相📷研究左一陣餐牌,店員推介我哋食燒雞,看相片覺得吸引。於是我們叫左:-鹿兒島黑豚肉眼(配沙律、麵豉湯及飯)🥩$138斐濟燒雞配薯菜🍗$158Orion生啤🍺$48Sapporo生啤🍺$48本人覺得石頭燒一定要配生啤🍻餐廳安排左我哋坐窗邊望住巷子燈籠飲啤酒食燒肉~ 好有feel❤️兩款啤酒比較之下,Orion較酸。大家睇吓邊款啱口味啦👍🏻鹿兒島黑豚肉眼(配沙律、麵豉湯及飯)$138黑豚豬肉外表好吸引🥰霜降均勻,看起來很肥美。未食都流晒口水🤤店員好有耐心,叫我地小心石頭,先落少少鹽同胡椒,在把兩塊黑豚肉眼放上石頭燒一陣,然後再點上餐廳秘製燒汁。一方黑豚肉眼上去,香氣四溢,刺激味蕾,好吸引。好容易控制火候,燒到有少少金黃色同焦香。入口油脂感十足、肉質柔嫩。配飯食一流。推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻斐濟燒雞配薯菜$158🍗果然係店員特別推介的菜色,色香味俱全。上菜時已聞到勁香的燒雞。外表金黃色大大隻,望落好吸引。一切開就有滿滿嘅肉汁,熱辣辣,非常滑嫩。又一

鹿兒島黑豚肉眼(配沙律、麵豉湯及飯)🥩$138
斐濟燒雞配薯菜🍗$158
Orion生啤🍺$48
Sapporo生啤🍺$48
Orion生啤    Sapporo生啤

本人覺得石頭燒一定要配生啤🍻
餐廳安排左我哋坐窗邊
望住巷子燈籠飲啤酒食燒肉~
好有feel❤️
兩款啤酒比較之下,Orion較酸。
大家睇吓邊款啱口味啦👍🏻

鹿兒島黑豚肉眼(配沙律、麵豉湯及飯)$138

斐濟燒雞配薯菜$158🍗
果然係店員特別推介的菜色,色香味俱全。
上菜時已聞到勁香的燒雞。外表金黃色大大隻,望落好吸引。一切開就有滿滿嘅肉汁,熱辣辣,非常滑嫩。又一得意之作。
另外薯條🍟亦都好好食😋,外脆內軟,有少少辣味。

整體菜色很美味,價錢亦合理。加上店員招呼親切,有靚景又有得打卡。很值得來吖。❤
Orion生啤    Sapporo生啤
2022-07-26 47 瀏覽
開咗地鐵站之後多咗去土瓜灣呢個舊區,因為進駐咗好多cafe,餐廳,而且好多都好有自家特色。啟岸巷子地下是新熱門話題打卡地,一整條街道裝修到非常有日本風格,非常吸睛,當日也有不少人專登去打卡參觀。呢度開咗唔少日本餐廳,有串燒、拉麵、石燒、cafe 等等,最後我哋揀咗間石燒食lunch ,店內空間闊落,光猛潔淨,每枱都有裝上抽煙系統,減低油煙氣味,設計值得一讚。Lunch有提供商務午餐,西餐日本定食都有得選擇,而且全部配有蔬菜沙律跟味噌湯。日式沙律蔬菜新鮮翠綠,食落爽脆清甜,加上柚子沙律汁調味,味道份外清新。味噌湯用上我喜愛的白味噌調味,味道香濃又不太咸。鹿兒島黑豚肉眼(160g)先上黑豚肉眼,每塊都好有份量,色澤均勻粉嫩,將肉塊放上熱石板上,吱吱的油花聲響非常吸引,慢慢望住肉塊由生至熟,最後自己加上鹽黑椒調味,入口黑豚肉鮮甜美味,肉質鮮嫩多汁,燒肉配上白飯是最夾的,一口肉一口飯接住吃,滋味滿分。香草燒半雞配薯菜黃油雞雞皮烤到酥香脆口,雞肉切開肉汁豐富滿溢,雞味香濃鮮甜,醬汁都不用沾上已經非常入味,超正。

日式沙律

味噌湯
用上我喜愛的白味噌調味,味道香濃又不太咸。

鹿兒島黑豚肉眼(160g)

香草燒半雞配薯菜
2022-07-26 292 瀏覽
我細個成日去紅磡,因為爸爸喺紅磡廣場返工,今晚就去睇下改變左幾多,原來有港鐵後勁方便,而且有好多新樓。行完之後,我揀咗哩間食店,因為有我想食嘅燒牛肉哩度最特別係石頭燒,我叫左牛魔王拼盤,因為可以試哂三款牛😌😌麵豉湯:好濃郁,有好厚嘅昆布同埋有一啲好爽口嘅蝦米仔沙律菜:好新鮮爽脆,配上沙律醋好開胃主菜送到嚟嘅時侯,店長幫我將前面嘅”水喉”移好位🫢 原來係抽油煙機😂😂熱辣辣嘅石頭放喺面前,我當然好心急咁一次過將三款唔同嘅牛放上去。美國安格斯牛:點燒都係軟身,牛味雖然唔係最濃,但有油香味;美國牛小排:牛味最濃郁,又有牛油香味,而且好有咬口,但千祈唔可以燒得太熟;M5特級和牛:因為薄切,所以最快熟,因為一片片所以好易入口;燒完第一輪,石頭開始冇咁熱,店員會換過新嘅石頭,所以唔需要擔心其餘嘅牛會燒唔到。牛係冇醃製過,所以建議用佢地嘅秘製醬汁,醬汁少少鹹,又少少甜,仲有少少辣。喺等食期間,店長請我試咗一碗西瓜沙冰,佢話哩個沙冰即將推出西瓜沙冰個質感好似棉花冰咁,但係完全冇加糖漿,冇添加任何嘢,用原西瓜做出嚟嘅,絕對好啱夏天食,味道清甜而且透心涼。

行完之後,我揀咗哩間食店,因為有我想食嘅燒牛肉

麵豉湯:好濃郁,有好厚嘅昆布同埋有一啲好爽口嘅蝦米仔

沙律菜:好新鮮爽脆,配上沙律醋好開胃

美國安格斯牛:點燒都係軟身,牛味雖然唔係最濃,但有油香味;

喺等食期間,店長請我試咗一碗西瓜沙冰,佢話哩個沙冰即將推出

2022-07-12
  • 牛魔王拼盤
2022-07-20 56 瀏覽
自從土瓜灣站開通,去搵食就更方便😋今日來到一間近住紅磡嘅日本餐廳試吓新嘢,港鐵站行6分鐘就到,地點尚算方便店舖好有日本風💗期間限定「蟹肉冷麵」$108冷麵好夠凍,份量適中,麵質爽滑彈牙,好有𡁻口,唔會太淋,口感唔錯。蟹肉都幾多下,加上蟹籽同蟹柳,賣相幾靚幾吸睛。個汁係麻醬,少少酸酸地,幾醒胃。💗期間限定「黑松露拉麵」$108叉燒上面滿布濃濃嘅黑松露醬,叉燒總共有兩塊,長長的,麵質口感都唔錯,豬骨湯底尚算濃郁。

店舖好有日本風

💗期間限定「蟹肉冷麵」$108

💗期間限定「黑松露拉麵」$108

2022-07-18 254 瀏覽
🌸紅磡美食🌸鳴虎石頭燒🍜想吃滋味日本料理?今天我便相約好友到了紅磡的一間主打日本菜的餐廳-「鳴虎石頭燒」品嚐是日晚餐❗餐廳鋪面寬敞,裝修簡約精緻,還有日系風格燈籠佈置,座位舒適❗店員十分親切殷勤有禮,店員細心為客人下單及不時收拾碗碟。餐廳提供石燒及拉麵等日本料理,而今天我們一行2人點了以下菜式:1️⃣🌟日本魚乾豬骨湯拉麵 $88以日本魚乾及豬骨熬製而成的香濃拉麵上湯,配搭彈牙香嫩的拉麵,還配搭香脆紫菜及帶淡淡焦香的日式燒叉燒,還有原隻香滑流心蛋,配搭豐富,十分滋味❗2️⃣🌟蝦味噌豬骨濃湯拉麵 $88以新鮮大蝦及香濃味噌熬製而成的鮮味上湯,上湯帶鮮甜的鮮蝦滋味,同樣配搭彈牙的拉麵、香脆紫菜及帶淡淡焦香的日式燒叉燒,還有原隻香滑流心蛋,非常惹味滿足❗3️⃣🌟芝麻雞翼 $48一碟有三隻芝麻雞翼,即叫即製,雞翼炸得黃金酥脆,外皮有粒粒滋味芝麻,內裏肉質香嫩幼滑,非常滋味。🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗🔖整體評分美味指數:⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️5⭕️為滿分總括而言,此餐廳的食物質素高,菜式即叫即製,價錢親民,絕對是紅磡一帶滋味日本菜之選❗ 📍鳴虎石頭燒 (紅磡):紅磡馬頭圍道63號啟岸巷子
🌸紅磡美食🌸鳴虎石頭燒🍜

美味指數:⭕⭕⭕⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️
5⭕️為滿分

📍鳴虎石頭燒 (紅磡):紅磡馬頭圍道63號啟岸巷子地下6-9號舖
2022-07-17
10 分鐘 (堂食)
日本魚乾豬骨湯拉麵
蝦味噌豬骨濃湯拉麵
芝麻雞翼
2022-07-17 74 瀏覽
多年沒有到過紅磡,紅磡現在變化很大,很多新樓宇出現,無意中發現一條美食街充滿日本色彩,有置身在日本的感覺,位於馬頭圍道63號啟岸巷子商場,巷子掛滿日式燈籠被打造成一條美食消閒街,必定成為紅磡區打卡熱點。美食街多以日本餐廳為主,當中鳴虎石頭燒最為吸引我,門口對出有一隻大大招財貓,得容易找到的。店員介紹鳴虎石頭燒主打熱石燒,食客可自行在燒至300度高溫的石板上烹調,因此提醒我們要小心燙手,我們點了牛魔王拼盤及海鮮拼盤。牛魔王拼盤美國小牛牌60g,美國安格斯肉眼60g,美國M五特級和牛60g, 海鮮拼盤魚,鮑魚,翡翠螺,帶子,蝦等海鮮雖然食材沒有用任何醃料醃制,由於材料新鮮及優質,因此可以食出食材的原鮮味😋,且所有石燒餐都會送野菜+白飯+麵豉湯,一定食到飽飽😊
牛魔王拼盤
海鮮拼盤
魚,鮑魚,翡翠螺,帶子,蝦等海鮮

2022-07-10
5 分鐘 (堂食)
2022-07-16 46 瀏覽
紅磡啟岸打造成很有日本氣氛的打卡熱點,附近都是一些日式餐廳,想念日本都可以到這裏感受一下日本的氣氛,我覺得有點像日本煙花晚會的感覺❤️😊鹿兒島黑豚五花腩 $138豬腩肉十分肥美,簡單配燒肉汁跟飯已經很完美,豬肉份量有四薄片,但女生吃這個餐還是會飽豬腩肉油脂在石頭上不斷爆發,而店舖只提供短筷子,所以我的手也被熱油一直彈到💦👐 但值得表揚這裏的店員,十分有義氣和友善,明知道有油彈都主動幫我燒,感激這位熱心店員💕💕🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️如果可以提供燒肉的長夾相信會更好🙋🏻‍♀️走幾步去隔壁其實就是鳴虎拉麵店,聽說拉麵真的蠻好吃的,所以個人建議大家都去拉麵店🙆🏻‍♀️

😊鹿兒島黑豚五花腩 $138

2022-07-16 31 瀏覽
2個女生👭🏽去紅磡”啟岸巷子”日本街🎌打卡影相之後📸️,開始肚餓啦😙。朋友見到石頭燒🪨覺得好新奇,話要入去食。🤩餐廳店員提供圍裙同介紹食物比我地。🥰套餐包括沙律🥗 + 味增湯🥣 + 主菜肉🐮🐷 + 白飯🍚。亦有提供燒肉汁、黑胡椒、岩鹽比客人調適合自己嘅味道。🫙🥓 鹿兒島黑豚五花腩肉質軟腍,燒完仍然多汁。😍有黑豚肉嘅油香味道。🤤🥩 鹿兒島黑豚肉眼雖然比五花腩較厚肉,但肉質依然嫩口。😋🍚 白飯係珍珠米。上面有紫菜、芝麻、木魚花。😉口感豐富。味道同係日本食嘅一樣。🥳
2個女生👭🏽去紅磡”啟岸巷子”日本街🎌
打卡影相之後📸️,開始肚餓啦😙。

朋友見到石頭燒🪨覺得好新奇,話要入去食。🤩

餐廳店員提供圍裙同介紹食物比我地。🥰
套餐包括沙律🥗 + 味增湯🥣 + 主菜肉🐮🐷 + 白飯🍚。

亦有提供燒肉汁、黑胡椒、岩鹽比客人調適合自己嘅味道。🫙

🥓 鹿兒島黑豚五花腩
肉質軟腍,燒完仍然多汁。😍
有黑豚肉嘅油香味道。🤤

🥩 鹿兒島黑豚肉眼
雖然比五花腩較厚肉,但肉質依然嫩口。😋

🍚 白飯係珍珠米。
上面有紫菜、芝麻、木魚花。😉
口感豐富。味道同係日本食嘅一樣。🥳

今晚同好友請食飯,去左土瓜灣食燒肉港鐵d出口,去到原來變了日本街,好有氣氛😚😚😚朋友請亦都係佢選擇。點了2款鹿兒島豚肉眼(150g)但份量一點都不似。店員好有禮貌咁講介先調味,後再燒。之後就再用秘製燒肉汁來點肉類,但首先飲了櫻花蝦麵豉湯,味道不錯,櫻花蝦好香,令到啖湯更升華,好飲。再加上柚子汁沙律,好清新,帶點開胃。開始時店員會比圍裙,細心石頭燒比較熱,但抽氣做得好好。放係前面,吸力好強,先燒豚肉眼。好香,無煙,迫出豚肉油令到更香,我喜愛翠口,所以時間上加多點,肉味夠,不錯,另一款鹿兒島黑豚五花腩,肥瘦適中,香味俱全,肉比味肉眼更香,但更淋。2者各有各好味。再配上綠茶。今餐感覺十分好
今晚同好友請食飯,去左土瓜灣食燒肉[色][色]港鐵d出口,去到原來變了日本街,好有氣氛😚😚😚朋友請亦都係佢選擇。點了2款鹿兒島豚肉眼(150g)但份量一點都不似。店員好有禮貌咁講介先調味,後再燒。之後就再用秘製燒肉汁來點肉類,但首先飲了櫻花蝦麵豉湯,味道不錯,櫻花蝦好香,令到啖湯更升華,好飲。再加上柚子汁沙律,好清新,帶點開胃。開始時店員會比圍裙,細心[色]石頭燒比較熱,但抽氣做得好好。放係前面,吸力好強,先燒豚肉眼。好香,無煙,迫出豚肉油令到更香,我喜愛翠口,所以時間上加多點,肉味夠,不錯,另一款鹿兒島黑豚五花腩,肥瘦適中,香味俱全,肉比味肉眼更香,但更淋。2者各有各好味。再配上綠茶。今餐感覺十分好
  • 鹿兒島黑豚肉眼