2018-04-16 188 瀏覽
妹妹今次考試成績大有進步,值得鼓勵一下,今日就帶佢去食日本菜,雖然佢係一間高檔次嘅餐廳,但係價錢頗為中肯,食物質素不錯。開始我哋點了一個日本凍蕃茄,顏色非常艷麗,每一片番茄都水分充足,鮮嫩香甜,非常可口。跟著一款雜錦刺身(特上)內容好豐富,吞拿魚腩,油光閃耀肉質飽滿潤澤,真係極上刺身。大型牡丹蝦鮮甜爽口,肉汁把口腔 填得滿滿的,非常滿足,我們連蝦頭都不放過。赤背肉質咬口清脆響亮,特別爽脆鮮甜。油甘魚閃爍晶瑩,柔軟甜潤,真係頂級食材。海膽軟綿綿,芳香撲鼻,甜美非凡。吞拿魚跟深海池魚都不遑多讓,同是優質食材,老闆絕不吝嗇。外形平實日式炸雞,食起嚟非一般,炸漿鬆化無比,雞肉纖維豐富,肉質味濃幼嫩,不需花巧調味已經散出本身質素。炸物(炸鰻魚)大廚手作非常工整,外面鬆脆,內心軟綿,時間控制恰當,鰻魚不失嫩滑,汁液豐盛。最後一個咖哩烏冬,都絕不馬虎,咖哩味香濃,牛肉入味夠嫩滑,烏冬滑捋捋得嚟又夠彈牙,大厨功不可沒。

赤背肉質咬口清脆響亮,特別爽脆鮮甜。

油甘魚閃爍晶瑩,柔軟甜潤,真係頂級食材。

海膽軟綿綿,芳香撲鼻,甜美非凡。

吞拿魚跟深海池魚都不遑多讓,同是優質食材,老闆絕不吝嗇。

2018-04-14 164 瀏覽
昨晚同朋友喺尖沙咀shopping完, 跟住去食晚飯,我哋都好鍾意食日本菜,早前有同事都介紹過呢一間餐廳話都幾有水準,於是我哋就揀選咗佢。日本凍蕃茄$70 前菜先嚟一碟番茄,顏色鮮豔奪目,蕃茄肉水份潤澤,當你靠近 嘴裏已經聞到芬芳香氣,咀嚼時果肉鮮甜出眾,水潤豐足。雜錦刺身(特上)$560吞拿魚腩三件、牡丹蝦三隻、赤背兩件、油甘魚三件、海膽、吞拿魚三件、深海池魚三件 呢款刺身件件都係精品,吞拿魚魚腩油光閃閃,非常肥美,入口軟綿鮮甜。大大隻牡丹蝦,鮮香爽甜,脆口彈牙。鮮明赤貝,當你咀嚼時候,自己都聽到清脆的聲響,鮮甜爽脆無比。油甘魚同樣出色,軟綿綿嘅海膽,鮮明奪目,潤澤甜蜜。吞拿魚跟深海池魚都會令你食到停不住口,頂級食材當之無愧。日式炸雞$80 上檯看似平凡的一碟炸雞,當你 咬下去時,已大大改觀,炸醬鬆化可口,熱騰騰雞肉柔韌軟腍,肉汁豐富,肉味香濃。炸物(炸鰻魚)$120 非常有層次感,鬆脆外皮,一層柔潤嘅鰻魚皮,一層軟熟腍甜肉質,火路控制得極佳,不溫不火。咖喱烏冬$170 (其實總共係兩碗,分咗做四碗) 微辣咖哩濃香牛肉,肉汁豐足,烏冬煙煙靭靭,軟滑又彈牙跟牛肉非常匹配。

日本凍蕃茄$70

雜錦刺身(特上)$560

日式炸雞$80

炸物(炸鰻魚)$120

咖喱烏冬$170 (其實總共係兩碗,分咗做四碗)
2018-04-12 140 瀏覽
好久都無食過這麼好吃的日本菜了,食日本菜食物的味道當然重要,但食物的賣相、餐廳環境也是重要的元素。餐廳位於商業大廈內,環境十分寬敞,有超寬身的卡位,但發現原來不少人也喜歡坐bar枱,一邊跟壽司司傅傾計,一邊晚餐。先食一個日本凍蕃茄,不要說我崇日,但日本來的蕃茄的確特別甜,甜得像吃著日本士多啤梨。先食一個特上雜錦剌身,吞拿魚腩超肥美,是大根拖羅的位置,每一啖都充滿著魚脂,魚味至為肥美濃郁,可待最後才吃,或者吃完拖羅後才吃少少海草,可以中和口腔內的味道,之後再吃其他刺身。有一小碟海膽,海膽味道濃郁,像有一股海膽味由口腔上傳至鼻。赤貝爽甜,牡丹蝦超。巨型,比我的手指還要粗。醬燒鯽魚蘿蔔,醬燒鯽魚的味道有點似油甘魚,選用了魚鮫、魚腩等部位,會有點骨可咬,蘿蔔炆得甜而且無渣。燒牛舌雖是一道看似簡單的菜式,但由牛舌切割的厚度、燒烤力度的控制都需要拿捏得準確。這碟牛舌可算得上是上盛之作,中上厚度的牛舌不但有口感,而且做出外香脆內肉嫩的效果,加上少少鹽花檸檬汁已十分美味。雜錦剌身完後再吃多一個雜錦壽司,其中三文魚子軍艦及蟹膏軍艦是之前剌身沒有的,但總結都一個字鮮,三文魚字鮮得來甜美多汁,蟹膏則鮮得來甘

雜錦剌身完後再吃多一個雜錦壽司,其中三文魚子軍艦及蟹膏軍艦是之前剌身沒有的,但總結都一個字鮮,三文魚字鮮得來甜美多汁,蟹膏則鮮得來甘香,另外估不到卷物內的吞拿魚也是用吞拿魚腩用制作,超驚喜。
2018-04-11 131 瀏覽
一入到去就見到大大個壽司吧!有好多新鮮既海鮮!店員話0岩0岩係築地送到!見到海鮮咁靚!一定要叫個刺身食下!一上菜!嘩!好似畫咁靚!個賣相真係不得了!好吸睛!個蝦超好食!蝦味好濃!個蝦身又彈牙!真係超級鮮味!深海池魚個味道清!甜!同爽!唔係好肥個種魚生!三文魚係非常肥美!有一種一般三文魚冇既鮮味!仲要好甘香!海膽真係贏曬!海膽鮮到有海水味!好有係大板即開即食個種感覺!味道好濃!又好甘香!油甘魚好肥美啊!個 味道好濃!正!吞拿魚好正!唔係入口即溶個個部份!不過口感都好好!味道超級鮮啦!充滿魚香個種油脂!好鮮好甜!好想叫個熱菜送下飯!牛肉生薑燒就0岩曬啦!勁多牛肉!牛肉好肥美!好香牛味!個薑味好香!唔會辣爆!仲有種甜甜地既味道!而個芝麻雪糕真係超正!超驚喜!個芝麻味極濃郁!唔係平時個種香香地甜甜地!係好似炒香左個種芝麻!好好食!
一入到去就見到大大個壽司吧!
有好多新鮮既海鮮!
店員話0岩0岩係築地送到!

見到海鮮咁靚!
一定要叫個刺身食下!
一上菜!嘩!好似畫咁靚!
個賣相真係不得了!好吸睛!

個蝦超好食!蝦味好濃!個蝦身又彈牙!
真係超級鮮味!
深海池魚個味道清!甜!同爽!唔係好肥個種魚生!
三文魚係非常肥美!有一種一般三文魚冇既鮮味!仲要好甘香!
油甘魚好肥美啊!個 味道好濃!正!

好想叫個熱菜送下飯!
牛肉生薑燒就0岩曬啦!
勁多牛肉!牛肉好肥美!
好香牛味!
個薑味好香!唔會辣爆!
仲有種甜甜地既味道!

而個芝麻雪糕真係超正!超驚喜!
個芝麻味極濃郁!唔係平時個種香香地甜甜地!
係好似炒香左個種芝麻!
好好食!
2018-04-11 136 瀏覽
喺廣東道嘅apple買完嘢之後見到隔離個入口水牌寫咗幾間餐廳見openrice呢間多正皮於是揀咗呢間試試餐廳本身闊落 所以先談得上格局個格局有種好日式好寂靜好雅致嘅感覺一開始嗌個前菜清清個味蕾雖然個蕃茄沙律要70蚊但呢個係我咁大個人食過最甜嘅蕃茄似車厘茄嘅甜但冇車厘茄嘅腥之後就食個特上雜錦刺身六款刺身都係厚切新鮮不在話下一分錢一分貨同平時食開嘅連鎖壽司店嘅肉質比係另一個等級要油份飽足甘香嘅有油甘魚要肥美柔嫩有元貝蝦肉就顏色鮮亮 口感堅實而黏膩海膽顆粒分明 鮮甜 完全冇一絲腥苦味 細細啖已喺味覺滿瀉之後再點壽司我對頭先嗰客刺身已好滿意但壽司係再上一層樓肉質通透 新鮮猶如朝捕晚嚐紋理喺視覺上同條脷上都好分明淡粉紅色嘅中拖羅 入口即溶最深刻係海膽壽司 (呈淡黃色 紫海膽? 紅海膽?)如果頭先嗰碟海膽係滿瀉嘅甜 呢種就係爆發緊嘅濃郁嘅香壽司同雪茄一樣 只有越食越貴
喺廣東道嘅apple買完嘢之後

紋理喺視覺上同條脷上都好分明
淡粉紅色嘅中拖羅 入口即溶

壽司同雪茄一樣 只有越食越貴
2018-04-08 152 瀏覽
放工陪老公去apple shop買手機,係附近搵地方食飯,係正apple shop隔離既商業大廈就有間隱蔽日式居酒屋,咁近唔駛再周圍搵野食好方便,餐廳係商業大廈8/F, 但要係5/F轉𨋢先上到去,究竟係咩玩法呢,抑或係保安問題呢🤔餐廳有榻榻米房間、有bar 枱、卡位,好有日式風格,晚上7點左右已有不少日本人三五成群在飲酒吃晚飯,兩人點了雜錦刺身、吉列黑豚肉、日式抄野菜、免治雞肉棒、明太子抄意粉。環境都ok, 適合三五好友食飯傾談。
環境都ok, 適合三五好友食飯傾談。
2018-04-04 182 瀏覽
香港嘅日本餐廳開到成行成市,要響尖沙咀食壽司,選擇簡直係多羅羅呢間餐廳響海港城對面,看似方便,但其實要轉lift先去到,咁隱世都有唔少好評,令我好想試下我同朋友分別叫咗網燒牛扒,同13件壽司嘅omakase定食, 唔知廚師會揀咩魚生俾我地呢首先要讚嘅係定食入面嘅日式蒸蛋非常滑溜,而日本米都煮得好好食,嗰陣熱飯嘅香味令人欲罷不能,即時變飯桶!而牛扒比想像中大塊,雖然有啲筋,但係牛味幾香,百幾蚊算係唔錯至於壽司定食令我十分驚喜,估唔到幾乎每一舊魚都係好食嘅!平時以魚類刺身黎講,基本上我淨係食三文魚,因為多數食其他白肉嘅魚都一係韌,一係腥~但係呢度嘅魚不單毫無腥味,而且完全唔韌,食到魚脂嘅香味同魚生嘅鮮味,完全令我對所有白肉嘅魚改觀!最難得嘅係,海膽都有好新鮮嘅味道!中意食海膽嘅人應該會明,響香港揾到完全無腥味嘅海膽唔係咁易,所以呢度嘅刺身真係好高質,必食!值得大讚嘅係,見到幅相就知道壽司入面舊飯非常之細,所以真係又抵食又好食總括黎講,以相宜嘅價錢食到高質嘅料理,值得encore!

總括黎講,以相宜嘅價錢食到高質嘅料理,值得encore!
廚師發辦壽司
2018-03-31
廚師發辦壽司
在香港~不論在大街小巷,還是高樓之中總會有些餐廳默默的在經營著就像這次便來到位於尖沙咀Apple Store 旁的彩星集團大廈內的一家日本料理餐廳 (・∀・ )若不是有水牌,我想大概要花多一點的時間才找到大廈入口呢從地下搭升降機到5樓會遇上忍者龜 (笑) 然後還要再轉電梯到8樓才到達喔餐廳設有VIP房~若是有家庭聚餐或是商務飯局可考慮Book房喔也看到這裡有各式各樣的酒。是說店內的客人大都是日本人,連店員也是懂日文的耶!要注意一下的是這店有$25前菜費用 (・ω・。) 餐牌中有寫到我們先點了 - 鮨處松戶海鮮沙律 ($95)看起來很吸引的沙律喔!當中有各式各樣的刺身,顏色也是很豐富的呢除了平時吃到爽脆的沙律菜外,還加入了青瓜和脆脆來增加口感不過重點當然是厚切的粒狀刺身吧~有三文魚、吞拿魚、八爪魚等等我喜歡吃的玉子也有!此外也有少許的三文魚子,吃起來甜甜的另外那個沙律醋讓雜錦的刺身不會很膩耶雜錦刺身 ($560/特上)是一盤很有份量的刺身喔!一共有六款的刺身,還有海膽 (・´ω`・)每一片刺身均切得厚厚的,吃起來也十分新鮮。特別是帶子吃起來很甘甜,那豐厚的肉身極富彈性~確實很不錯。蝦也很
若不是有水牌,我想大概要花多一點的時間才找到大廈入口呢

我們先點了 - 鮨處松戶海鮮沙律 ($95)
除了平時吃到爽脆的沙律菜外,還加入了青瓜和脆脆來增加口感
我喜歡吃的玉子也有!此外也有少許的三文魚子,吃起來甜甜的
另外那個沙律醋讓雜錦的刺身不會很膩耶
鮨處松戶海鮮沙律

雜錦刺身 ($560/特上)
每一片刺身均切得厚厚的,吃起來也十分新鮮。
特別是帶子吃起來很甘甜,那豐厚的肉身極富彈性~確實很不錯。蝦也很大一隻的呢
雜錦刺身 (特上)

最後還點了一個也是同樣很豐富的 - 雜錦壽司($450/特上)
有四款軍艦~其中蟹膏的那款是最濃味、碎吞拿魚腩上的芝麻很香,
還有甜甜的三文魚子~海膽軍艦跟刺身的一樣很鮮甜 (≧∀≦)
吞拿魚卷小小的~一啖一粒,吞拿魚味亦很濃郁!

厚厚的甜蛋是在這盤壽司中~我最喜歡吃的 ♡
師傅在其他的壽司飯加了Wasabi,若是不喜歡的話記得要提前說喔
題外話/補充資料: 除了這裡的刺身真的很新鮮外,店員也很親切喔!
2018-03-27
$635.5 (晚餐)
雜錦刺身 (特上)
2018-04-03 114 瀏覽
貓貓食左間好靚好高級既日本餐。入到去餐廳,貓貓發現餐廳好有古式日本又高貴既氣氛。好似去左日本既高級餐廳咁,個氣氛一模一樣。前面擺住係日本見到新鮮既刺身,貓貓見到都覺得好震撼。貓貓既前菜就係日本凍蕃茄。想食日本蕃茄好耐啦,個味道係好甜好濃郁。點解日本既蕃茄都可以咁唔同,味道真係好好又新鮮。貓貓食一啖就濕左個嘴。貓貓食左個雜錦天婦羅。嘴刁既貓貓食天婦羅都有少少研究。用新鮮既油炸既天婦羅,食完係唔會留低層油係個口度。呢個天婦羅用新鮮油炸,蝦同魚都好新鮮。蔬菜又炸得香口又甜。綠色既辣椒仔帶住少少辣,好開胃。鹽燒雞翼燒得出邊乾身爽脆,入邊香滑。雞骨好易去,成舊雞翼去骨直接大啖食,個口感真係超好。檸檬汁可以令雞翼更加甜,味道好唷!牛肉烏冬湯底清甜。淡淡既昆布香味。加埋烏冬質感彈牙。出邊滑到似薯粉,入邊彈牙,口感好正。原汁原味燙熟既牛肉,新鮮又肥美。呢碗簡單既烏冬都令貓貓濕左個嘴。餐廳既野食真係好好味,貓貓最後食左個荔枝雪糕。好清香,真係好享受,貓貓好鍾意呢度啊!
貓貓食左間好靚好高級既日本餐。
入到去餐廳,貓貓發現餐廳好有古式日本又高貴既氣氛。
好似去左日本既高級餐廳咁,個氣氛一模一樣。
前面擺住係日本見到新鮮既刺身,貓貓見到都覺得好震撼。

貓貓既前菜就係日本凍蕃茄。
嘴。
貓貓食左個雜錦天婦羅。
鹽燒雞翼燒得出邊乾身爽脆,入邊香滑。
唷!
牛肉烏冬湯底清甜。
餐廳既野食真係好好味,貓貓最後食左個荔枝雪糕。
好清香,真係好享受,貓貓好鍾意呢度啊!
2018-03-30 96 瀏覽
星期一夜上約左朋友一齊食飯,今次黎到廣東道apple store隔離既大廈入面食日本野,食物幾特別同有特色。首先食係刺身拼盤,刺身款色多而且富有光澤證明十分新鮮。拖羅無根,入口即溶,重魚脂香。赤貝爽脆大隻,好滿足。海膽色澤鮮豔味濃,食完口腔仍然停留海膽香。油甘魚厚切,新鮮。燒雞軟骨相比平時餐廳食比軟骨比例較大,連帶小小雞肉,燒得剛好脆卜卜,榨上檸檬汁減去油膩感。汁煮豬腩肉用日本味噌醬醃好豬腩肉再慢煮,令味噌汁精華被腩肉吸入,腩肉同豚脂一層層相隔,肉質淋,咬落口充滿豚脂香。配菜波菜鮮嫩。唔知點解突然想食香腸,估唔到日式餐廳小食有西式雜錦腸食!見到挑起香腸癮,雜錦腸仔幾驚喜,腸仔有3款,外皮脆身,沾上西式芥末將甜甜辣辣好味。炒麵用日式炒麵醬汁加上大量蔬菜,大大份好夠飽,蔬菜以椰菜,青椒,洋蔥為主,炒麵上灑上木魚碎飄下飄下添加份視覺同咸香味。整體餐廳坐得舒服可以同朋友慢慢品嚐美食。

首先食係刺身拼盤,刺身款色多而且富有光澤證明十分新鮮。

拖羅無根,入口即溶,重魚脂香。

赤貝爽脆大隻,好滿足。

海膽色澤鮮豔味濃,食完口腔仍然停留海膽香。

油甘魚厚切,新鮮。

整體餐廳坐得舒服可以同朋友慢慢品嚐美食。
福福郎老師今日要教大家「見微知著、近廚得食」。正所謂 :「以銅為鏡,可以正衣冠;以古為鏡,可以知興替;以人為鏡,可以明得失。」 「兼聽則明,偏信則暗」!好深喎!福福郎老師今日要難道要「趕客」? 所以用文言文寫稿??非也!非也! 老師今日其實想介紹一間「隱世」日本小店給大家! 傳說中的它。。。雖然座落於尖沙咀廣東道這條名店大街, 但是由於它是樓上餐廳,而且還要轉兩次𨋢才可以到達。。。 所以知道的人不多, 佔了一半的顧客都是日本熟客, 靠的是用口碑口耳相傳。是城中 best keep secret,大家捐窿捐罅搵好嘢食的好地方之一。多得日本通朋友的好介紹,剛過去的星期三,終於有幸來到這裏,一試它的隱世美食!難得來到,懂得吃的福福郎,當然是要ⅳ「廚師發板」,吃大廚推介的美食啦! !先來的就是前菜孖寶:日本凍蕃茄($70)日本的蔬果,品質果然是有保證!蕃茄肉厚鮮甜,咬落去很多汁,十分味美!豆腐沙律($68)這個豆腐的質感很綿滑,配上沙律醋和脆脆蔬菜,不知怎麼形容,就是好吃。再來就是三個小熱葷,分別是:舞茸tempura($75)炸得脆脆的舞茸,味帶甘、又帶香,一點點的苦澀味,令人回味再三。是要
福福郎老師今日要教大家「見微知著、近廚得食」。

「兼聽則明,偏信則暗」!

好深喎!
福福郎老師今日要難道要「趕客」? 所以用文言文寫稿??

先來的就是前菜孖寶:

日本凍蕃茄($70)

豆腐沙律($68)

再來就是三個小熱葷,分別是:

舞茸tempura($75)
炸得脆脆的舞茸,味帶甘、又帶香,一點點的苦澀味,令人回味再三。是要有歷練的人,才可以品嚐出它的美味真諦。

帶子牛油燒($85)
小菇菇吸收了鮮帶子和牛油的香味,真的很好吃。

帶子煮至剛剛熟, 柔韌度與肉質的質感剛好合符「福氏比例」。

海鮮的鮮味, 配上了牛油的濃濃列的香,剛好均衡了兩者的不足, 令這道牛油帶子。。。立時變成了美味的提升機,所向披靡,直衝今夜美食榔枒榜的高位!

雞軟骨串燒($48)
脆脆的軟骨,質感特別, 豐富的骨膠原 ,一口一口被我完全吃掉,感覺?就是一個字。。。爽!!

今日的主角、亦是這個餐廳最厲害的武器。。。就是 「雜錦刺身盛合<上>」($380)

新鮮晶瑩通透又彈牙的sashimi。。。 包括:吞拿魚、油甘魚、三文魚、海膽、帶子、甜蝦、八爪魚、海藻。

我要忙著吃好西,不多介紹了!
你們自己看相片吧!有圖有真相。

日式飯糰(三文魚籽、三文魚)配麵豉湯set ($68)
「三文魚籽爆漿、魚肉味道鮮、紫菜脆卜卜、飯香」, 這是我為這兩件飯糰作結的18字真言。。。講完!

立魚(Snapper) 奶湯($58)(上圖)
這個湯很勁啊!!你看到它浮面的一層魚油嗎?它剛剛好把湯的精粹和熱度保存了下來,令人喝下去的時候。。。一直都保持一定的溫熱。

湯頭的質感很柔順,喝下去令人的喉嚨很舒服,美味的魚肉精華,正好為今夜這一個廚師晚宴,作了一個完美的句結!

Encore時間:
Iichika 燒耐(燒酒,25度)(店家送的!謝謝!)

快樂的時間,總是傾刻即逝 !
。。。正所謂「識英雄重英雄」, 話事人阿寶和我們傾得投契,便嚷著要 請我們喝燒酒。

來到正宗日本餐廳,不喝別的,要喝,就喝正宗日本客人喜歡喝的地道日本燒耐。

難得今日那麼高興,福福郎就 「恭敬不如從命 」,一口把酒干了 。。。飲勝 !!

這杯酒,雖然有25度酒精,但一點也不「割喉」、充滿米香、很易入口、十分好喝。正!

文首提到「以人為鏡」, 福福郎的新解釋。。。就是,看到多人的地方,通常都是代表有好吃的東西在附近, 所以才可以吸引到那麼多的「為食鬼」 「迴光反照」,這真是千古不變的 覓食 定律啊!

我們走的時候,看到VIP房門外排了數十雙整齊的皮鞋。老闆娘告訴我們,今晚有一家日本人公司在這裏搞welcoming party, 歡迎一些新的日本職員到任。 又一次印證了這條鐵定律!!

連日本大戶都來幫襯的日式餐廳!

還有日式大廚精湛的手藝, 精通日文的話事人推介我們的美食 ! 開業十多年的經驗。

謝謝朋友,果然沒有介紹錯。。。

但是不要隨便推介給別人哦!!
如果下次來到我沒有位置坐,我會怪你!

2018-03-28
慶祝紀念
生日
  • 日式豆腐沙律
  • 三文魚飯糰
  • 雜錦刺身(上)
2018-03-29 160 瀏覽
尖沙咀彩星集團大廈一向多好野食,之前有黎呢座大廈食過另一間日本野都係屬於高質素的,今晚食呢間餐廳叫鮨處松戶,位於呢座大廈的8樓,樓下就係apple store,地理位置算係幾方便。餐廳環境:餐廳環境好有日本餐廳既感覺,店員衣著打扮,even講野都係講日文,入到餐廳我見到有D枱係要除鞋,不過全部都係客人自己選擇,我同朋友就揀左張卡位。另外有個area係比師傅切sashimi,會親眼睇到佢地慢慢切。餐廳餐牌:呢間地道日本餐廳食物選擇算幾多,刺身、壽司、手卷、小食、揚物同甜品等等都有,除左刺身同壽司既價錢算比較貴小小之外,其他都唔算貴,我覺得幾抵,都值得推介。鮨處松戶雜錦沙律 $95呢個海鮮沙律我係極度推介,$95呢個價錢絕對係勁抵食,底部全部都係沙律菜同醋,菜夠新鮮醋夠香,另外甫滿唔同種類既刺身包括三文魚、海蝦、吞拿魚、玉子同三文魚子等等,重點係全部都好好味,食得出係好新鮮,一啲腥名都無,好難得呢個價錢食到咁高質既沙律!雜錦刺身(上) $380刺身盛有分幾款,我地只有兩個人就叫左最平果款,價錢貴唔貴就見人見智,$380我同朋友就覺得還可以,刺身盛(上)包括 吞拿魚、油甘魚、三文魚、帶子、甜
餐廳環境:
餐廳餐牌:
呢間地道日本餐廳食物選擇算幾多,刺身壽司、手卷、小食、揚物同甜品等等都有,除左刺身壽司既價錢算比較貴小小之外,其他都唔算貴,我覺得幾抵,都值得推介。
鮨處松戶雜錦沙律
鮨處松戶雜錦沙律 $95
雜錦刺身(上)
雜錦刺身(上) $380
刺身盛有分幾款,我地只有兩個人就叫左最平果款,價錢貴唔貴就見人見智,$380我同朋友就覺得還可以,刺身盛(上)包括 吞拿魚、油甘魚、三文魚、帶子、甜蝦、立魚各三件同埋海膽,我覺得刺身盛入面全部都好新鮮,食果一刻覺得 呢個價錢係值得既,我覺得帶子配檸檬,海蝦同海膽係特別要讚,真係食到本身既鮮味,係有一種好滿足既感覺,下次真係要考慮下叫唔叫再高一級既刺身,不過價錢已經會變成$560
雜錦香腸
雜錦香腸 $78
雖然我地係食日本餐廳,但唔知點解我地想試下佢個香腸,雜錦香腸有三款,配埋個sauce,真係好味,份量唔算話好多,2-4人share都OK,價錢合理,值得一試。
豚肉炒泡菜
豚肉炒泡菜 $70
朋友本身鍾意食韓式食物,當佢見到呢個小食果陣,佢就話要試下呢間餐廳整得好唔好食,豚肉炒泡菜我個人覺得普通,我本身對spicy都唔多有興趣,豚肉同泡菜都還好既,不過呢個小食真係會愈食愈spicy,如果怕既人記得唔好隨便試。
炸牛肉薯餅
炸牛肉薯餅 $70
我食薯餅係會落好多檸檬汁,因為怕熱氣同食滯,牛肉薯餅內裡牛肉味好正,呢個份量都還可以,我同朋友就一人一舊。
雜錦壽司(特上) $450
壽司盛都係有三款,呢個我地就揀左叫中級,姐係特上,壽司種類包括吞拿魚腩、吞拿魚、海膽、海鰻、赤貝、甜蝦、蟹膏、三文魚子、鱆紅、碎吞拿魚、甜蛋同吞拿魚卷等等,感覺上呢個壽司盛既主角係吞拿魚,要再提一次既係呢間日本餐廳既刺身好新鮮,所以佢壽司既魚都係好新鮮好好味,雖然價錢唔算平,但我同朋友都覺得值得。
2018-03-26
鮨處松戶雜錦沙律
雜錦刺身(上)
雜錦香腸
炸牛肉薯餅
2018-03-28 75 瀏覽
同朋友聚下舊,相約呢間日式餐廳食飯,之前食午餐試過都唔錯,今次一於試試佢地嘅晚餐!!! 餐廳空間都幾大,有日式房間,當日見到唔少日本人幫襯,好正宗呢!!!!門口設計都幾日式。餐廳提供唔少菜式,由新鮮刺身,壽司到串燒等等,都真係令人心大心細呢。首先食下佢地嘅海鮮沙律,用料好豐富呢!!! 有唔同嘅魚生粒,醬汁酸酸甜甜,夠哂開胃,而且蔬菜好新鮮,特別一讚係加左天婦羅碎碎,增加口感,好味!!!同朋友心大心細,點指兵兵之下,決定叫特上雜錦刺身!! 上枱賣相好吸引,有好多唔同刺身。吞拿魚腩相當厚切,肉質入口便化開了!!! 魚油味相當濃郁,真係好好味呀!!!海膽味道鮮甜濃郁,冇異味,想一食再食呢!!!!自創刺身,將牡丹蝦,海膽同三文魚子組合,口感非常豐富,牡丹蝦嘅爽甜彈牙加上海膽鮮甜,三文魚子嘅魚油就錦上添花,連朋友都讚不絕口呀!!!見到人地日本人叫左炸雞好吸引嘅樣子,二仔底跟到底,叫返一碟試試。果然冇跟錯,炸雞份量都唔少,即叫即炸熱辣辣,炸雞外皮香脆內𥚃肉質嫩滑,而且有汁,好好嘅下酒菜。食完炸雞,當然要試埋串燒喇,點了我最愛的燒牛舌!!! 牛舌屬於厚身的,調味剛剛好,唔太咸而且好惹味,牛舌爽口,好
!!!

門口設計都幾日式。

餐廳提供唔少菜式,由新鮮刺身壽司到串燒等等,都真係令人心大心細呢

首先食下佢地嘅海鮮沙律,用料好豐富呢

吞拿魚腩相當厚切,肉質入口便化開了
!!! 魚油味相當濃郁,真係好好味呀
!!!

海膽味道鮮甜濃郁,冇異味,想一食再食呢!!!!

自創刺身,將牡丹蝦,海膽同三文魚子組合,口感非常豐富
!!!

見到人地日本人叫左炸雞好吸引嘅樣子,二仔底跟到底

食完炸雞,當然要試埋串燒喇,點了我最愛的燒牛舌
!!! 牛舌屬於厚身的,調味剛剛好,唔太咸而且好惹味,牛舌爽口,好好味

食左甘多嘢,決定食啲熱湯料理先,熱湯烏冬,湯底清清地,都唔錯,可以暖一暖胃

暖胃後,打定底食埋個雪糕先走,芋頭雪糕好味! 甜品果然係另一個胃
!!!
店員服務好好,常常加茶,好體貼!!!
朋友同我都覺得好好味!!! 下次要同多啲朋友黎試多啲嘢先
!!!!
2018-03-27 1061 瀏覽
見今日收早,約咗個好耐無見嘅好朋友一齊食晚飯。今次朋友想食日本菜,我就揀咗位於尖沙咀嘅鮨處松戶,呢間餐廳好易搵,就喺中港城附近,Apple Shop 隔離。食完搭車走都好方便。我今次book咗8:00,上到去未算多人,侍應安排咗卡位俾我同朋友,坐得算舒服。一入到去,侍應會奉茶同小食,感覺貼心。上菜速度適中,唔會一次過嚟晒或要等好耐。整體而言,唔錯啦。清清哋點咗個開胃前菜食住先,日本凍蕃茄 $70食落好鮮甜,底部有生菜做沙拉,清甜爽口。梅子大葉免治雞肉棒 $68,賣相都唔錯,但梅子醬好酸,雞肉肉質還可以。燒牛舌 $68,每串有4件,口感爽口,鐘意餐廳用嘅調味粉,加埋一齊食好夠味。帶子牛油燒 $85大概有5隻左右的帶子,size夠大,口感豐富但有少少靭。但兩個女仔食就有d飽。錦刺身(上),份量都十足每款都有三片,款式都十分多而且十分新鮮,刺身厚度剛好又帶點魚香,蝦鮮甜,八爪魚夠彈牙又吾鞋身,海膽味道都吾錯新鮮吾會有腥味。酒醃螢光魷魚,味道幾特別仲要可以令到魷魚味提升不少,作為前菜都幾開胃。韓國泡菜豬肉火鍋黎到已經十分香泡菜味,沒想到一夾起份量意外地多,湯底味道剛好,豆腐夠滑,豬肉夠薄身,泡

韓國泡菜豬肉火鍋黎到已經十分香泡菜味,沒想到一夾起份量意外地多,湯底味道剛好,豆腐夠滑,豬肉夠薄身,泡菜辣度剛好吾錯。

牛肉網燒對於我來說太好了,份量堅大片而牛味十足,少少肥膏令到牛肉更香。

壽司壽司飯軟硬度剛好,魚都十分新鮮又夠厚肉,一咬魚香出晒黎又軟熟,勁滿足。

飯後甜點有綠茶或紅豆雪糕,我同朋友各要一隻味,味道就唔會太甜,為呢餐飯劃上完美嘅句號。

少少建議,侍應可主動介紹有咩係必食推介,俾客人多個選擇。
2018-03-25 104 瀏覽
這間日本料理在公司附近,同事說很多日本人會去食,想必是很地道,這晚就來食。裝潢很有日式風情,已經有幾台日本客人我們先點了個刺身,相當新鮮,厚切之外味道鮮美,最喜歡牡丹蝦膠質而飽滿大隻,帶子鮮甜。日本人必點的枝豆,撒上了鹽,幾香口燒雞泡魚乾,燒過後一點都不乾不硬,而且有甜美,愈嚼愈香天婦羅,蝦已經有3隻,還有魚和不同的疏菜,炸得香脆而不油,脆皮入口即化炸雞份量十足,炸得很外層乾身但內裏保持肉汁、十分香口豚角煮相當入味,味道偏甜京燒銀鱈魚,肉質滑溜不過稍為偏咸,如果當是配酒小菜應該不錯,可惜這晚我們沒有喝酒。
裝潢很有日式風情,已經有幾台日本客人

日本人必點的枝豆,撒上了鹽,幾香口

燒雞泡魚乾,燒過後一點都不乾不硬,而且有甜美,愈嚼愈香

炸雞份量十足,炸得很外層乾身但內裏保持肉汁、十分香口

豚角煮相當入味,味道偏甜