2018-04-16
妹妹今次考試成績大有進步,值得鼓勵一下,今日就帶佢去食日本菜,雖然佢係一間高檔次嘅餐廳,但係價錢頗為中肯,食物質素不錯。開始我哋點了一個日本凍蕃茄,顏色非常艷麗,每一片番茄都水分充足,鮮嫩香甜,非常可口。跟著一款雜錦刺身(特上)內容好豐富,吞拿魚腩,油光閃耀肉質飽滿潤澤,真係極上刺身。大型牡丹蝦鮮甜爽口,肉汁把口腔 填得滿滿的,非常滿足,我們連蝦頭都不放過。赤背肉質咬口清脆響亮,特別爽脆鮮甜。油甘魚閃爍晶瑩,柔軟甜潤,真係頂級食材。海膽軟綿綿,芳香撲鼻,甜美非凡。吞拿魚跟深海池魚都不遑多讓,同是優質食材,老闆絕不吝嗇。外形平實日式炸雞,食起嚟非一般,炸漿鬆化無比,雞肉纖維豐富,肉質味濃幼嫩,不需花巧調味已經散出本身質素。炸物(炸鰻魚)大廚手作非常工整,外面鬆脆,內心軟綿,時間控制恰當,鰻魚不失嫩滑,汁液豐盛。最後一個咖哩烏冬,都絕不馬虎,咖哩味香濃,牛肉入味夠嫩滑,烏冬滑捋捋得嚟又夠彈牙,大厨功不可沒。
赤背肉質咬口清脆響亮,特別爽脆鮮甜。
油甘魚閃爍晶瑩,柔軟甜潤,真係頂級食材。
海膽軟綿綿,芳香撲鼻,甜美非凡。
吞拿魚跟深海池魚都不遑多讓,同是優質食材,老闆絕不吝嗇。