2018-07-01 1159 瀏覽
店內環境非常日式,播住日文歌,有居酒屋嘅感覺,仲有日式廂房設計,好似去左日劇場境咁。薯仔沙律 $68沙律同薯仔比例剛好,有少少胡椒味,作為前菜很不錯!雜錦刺身 上 $380有6款刺身,每款都相當新鮮!分別有油甘魚,三文魚,帶子,甜蝦,𩶘魚和海膽。當中最鍾意𩶘魚嘅口感,咬落好爽彈,味道特別!另外帶子夾住片檸檬,沾到檸檬嘅香味,有新鮮嘅氣味。炸蠔本身唔太食蠔,好在呢個入面係由蠔仔炸成一個餅,蠔味唔會太重,啱哂我口味!而個皮都唔會炸得太厚,點埋沙律醬食好惹味。麵豉煮鯖魚 $78第一次食唔係燒嘅鯖魚,呢個係用麵豉醬煮,唔會太咸,但屬濃味菜式,幾好食!壽司類叫左幾款壽司,全部已經預先點好豉油同內含wasabi,有少少omakase嘅感覺火炙左口魚壽司最香,入口即溶而且好香!呑拿魚壽司色澤紅潤,新鮮好味。韓國泡菜豚肉火鍋$110呢個係意外地好食!湯底微酸辣,入面有薄豚肉,仲有爽脆嘅芽菜同韭菜,好特別嘅火鍋!荔枝雪糕呢個味道比較少見,奶味重,有荔枝香。

薯仔沙律 $68
沙律同薯仔比例剛好,有少少胡椒味,作為前菜很不錯!

雜錦刺身 上 $380
有6款刺身,每款都相當新鮮!
分別有油甘魚,三文魚,帶子,甜蝦,𩶘魚和海膽。
當中最鍾意𩶘魚嘅口感,咬落好爽彈,味道特別!
另外帶子夾住片檸檬,沾到檸檬嘅香味,有新鮮嘅氣味。

炸蠔

麵豉煮鯖魚 $78

壽司
火炙左口魚壽司最香,入口即溶而且好香!
呑拿魚壽司色澤紅潤,新鮮好味。

韓國泡菜豚肉火鍋$110

荔枝雪糕
呢個味道比較少見,奶味重,有荔枝香。
2018-06-30 136 瀏覽
媽媽今天生日,特意帶她來到尖沙咀廣東道(鮨處松戶) 一間高級的日本居酒屋餐廳同她慶祝生日,讓她和爸爸同時享受一餐的美食, 他們食後都大讚這餐廳食物質素高及價錢都也不貴,令我 放心下來。餐廳裝修十分日本風,環境優雅,座位寬闊,很有私人空間。食飯同時可見到廚師精心整上美食給客人品嚐。雜錦刺身$56O, 厚厚的油甘魚入口溶化及滿口油香,真係極上刺身。鮨處松戶海鮮沙律$95鹽燒油甘魚頭, 要點些醬汁食。日式雪菜炒飯$78炸牛肉薯餅$70,一碟有四件相當抵食,薯餅炸到外脆內軟,熱辣辣真好味。稻庭紫菜烏冬十分香滑。

餐廳裝修十分日本風,環境優雅,座位寬闊,很有私人空間。

食飯同時可見到廚師精心整上美食給客人品嚐。

鮨處松戶海鮮沙律$95

鹽燒油甘魚頭, 要點些醬汁食。

日式雪菜炒飯$78

稻庭紫菜烏冬十分香滑。
2018-06-23
2018-06-26 138 瀏覽
又黎尖沙咀飲野啦,飲野前就係附近搵好野食下,慶祝下就快midterm🤢🤢⭕️前菜 $25每枱都有,係2粒芋頭整成既球,有木魚絲係上面。食落幾冰涼,甜咸甜咸甘⭕️雜錦刺身 特上 $560每款刺身都有3大件,全部都係厚切又新鮮😍😍最正係呑拿魚,三文魚同一款唔知叫咩名既魚🤣海膽份量算多,鮮味幾足又唔會腥如果有紫菜配就perfect 🤣圖係食左一半先記得影😂⭕️味醂魚乾 $90係燒雞泡魚乾,第一次食,食落係甜咸味,相比其他魚乾佢係好易咬,配上個醬可解膩。⭕️海鮮沙律 $95份量超大,刺身粒亦大粒鮮甜,最正係帆立貝有小小海水味。用既sauce係柚子醬,俾得一d都唔小,食到最後有d太多sauce既感覺😂所以唔洗擔心會乾⭕️鹽燒雞翼 $58有2大隻,切左件方便食👍🏻冇特別去醃佢,所以更能食出雞既鮮味,十分新鮮⭕️燒牛舌 $68第一次食到甘易咬既牛舌,加上小小辣粉勁正!係貴但值得一試!⭕️雜綿天婦羅 $105有3大隻蝦,秋葵,冬菇,魚等等。炸粉好薄,用料新鮮,冬菇係有汁漏出黎!魚亦十分嫩滑!⭕️牛肉薯餅 $70有2大塊,每塊都勁厚!但牛肉切得十分細粒所以味道唔算出。但因為係忌廉薯仔所以食落甜甜地,幾好食,重點係冇炸得

⭕️前菜 $25

⭕️雜錦刺身 特上 $560

⭕️味醂魚乾 $90

⭕️海鮮沙律 $95

⭕️鹽燒雞翼 $58

⭕️燒牛舌 $68
第一次食到甘易咬既牛舌,加上小小辣粉勁正!係貴但值得一試!

⭕️雜綿天婦羅 $105

⭕️牛肉薯餅 $70
有2大塊,每塊都勁厚!但牛肉切得十分細粒所以味道唔算出。但因為係忌廉薯仔所以食落甜甜地,幾好食,重點係冇炸得過火既油味👍🏻

最後就係用雪糕黎完結呢餐😝
1K
2018-06-25 133 瀏覽
在這裡總會有錯覺在日本一樣,大部份食客都是日本人 日式居酒屋裝潢,座位間距頗闊落,還設有廂房及卡位,跟好友或公司伙伴聚餐也不錯! 先點了前菜,雞泡魚乾外表微焦,內裡質感軟身,帶點鹹鮮,再沾些蛋黃醬提味不知不覺的多吃了雜錦刺身特上有吞拿魚腩、海膽、牡丹蝦、赤貝、油甘魚、深海池魚、三文魚牡丹蝦蝦肉肉質肥厚黏稠,味道甘甜入口瞬間即溶的吞拿魚腩一堆的海膽,色澤亮麗,味道鮮甜雜錦天婦羅天婦羅脆漿下得適中火侯亦恰到好處炸豆腐加點蔥花跟薑蓉同吃,有效化去膩感吃了那麼多炸物,以豆腐皮煮菠菜平衡一下很有家的感覺 尖沙咀廣東道100號彩星集團大廈8樓
在這裡總會有錯覺在日本一樣,大部份食客都是日本人
 日式居酒屋裝潢,座位間距頗闊落,還設有廂房及卡位,
跟好友或公司伙伴聚餐也不錯!

先點了前菜,雞泡魚乾
外表微焦,內裡質感軟身,帶點鹹鮮,再沾些蛋黃醬提味

不知不覺的多吃了

雜錦刺身特上

有吞拿魚腩、海膽、牡丹蝦、赤貝、油甘魚、深海池魚、三文魚
牡丹蝦蝦肉肉質肥厚黏稠,味道甘甜
入口瞬間即溶的吞拿魚腩

一堆的海膽,色澤亮麗,味道鮮甜

天婦羅脆漿下得適中
火侯亦恰到好處

炸豆腐
加點蔥花跟薑蓉同吃,有效化去膩感

吃了那麼多炸物,以豆腐皮煮菠菜平衡一下
很有家的感覺

尖沙咀廣東道100號彩星集團大廈8樓
2018-06-10
5 分鐘 (堂食)
2018-06-24 1136 瀏覽
前排特意搵左間網上評價較高既日本餐廳為喜歡食日本菜既表弟慶生, 餐廳的和風裝修顯得有氣派, 除壽司吧檯, 仲有vip房間。人流大約係8點多左右較多, 幾乎爆場, 在食客跟侍應們談吐中, 得知不是第一次光顧, 似乎食物質素好得令人一再encorn!今晚被安排坐近壽司師傳既吧檯, 可以一睹佢地既刺身刀功。 入座後侍應隨即送上熱茶同埋熱毛巾, menu上印有唔少很吸引既食物圖片, 中日對照, 難道是方便日本食客前去幫襯?食日本菜當然係要食刺身啦!【雜錦刺身(特上)】HK$560包括有吞拿魚腩、牧丹海老、赤貝、油甘魚、海膽、深海池魚、三文魚。單看賣相已知是高質食材! 刺身均為厚切, 吞拿魚腩魚油超級澎湃,  深海池魚同埋赤貝都很爽, 海膽入口即溶, 牧丹海老非常肥美鮮甜, 每一款都令人食指大動!【雜錦天婦羅】HK$105炸皮薄得黎又酥脆可口, 不會過份油膩, 天婦羅蝦仲幾爽口【梅子大葉免治雞肉棒】HK$68雞肉棒上支了少許梅子醬吊味, 酸酸甜甜, 幾惹味, 雞肉棒既肉質很鮮甜, 當中仲有雞軟骨碎粒, 增加口感層次【鹽燒油甘魚頭】HK$220個汁味道有d似瑞士汁, 甜甜地, 魚頭被切件, 有四件

今晚被安排坐近壽司師傳既吧檯, 可以一睹佢地既刺身刀功。

食日本菜當然係要食刺身啦!
【雜錦刺身(特上)】HK$560

【雜錦天婦羅】HK$105
炸皮薄得黎又酥脆可口, 不會過份油膩, 天婦羅蝦仲幾爽口

【梅子大葉免治雞肉棒】HK$68

梅子大葉免治雞肉棒

【鹽燒油甘魚頭】HK$220
個汁味道有d似瑞士汁, 甜甜地, 魚頭被切件, 有四件肉既比例較多, 肉質偏林
鹽燒油甘魚頭

【日式雪菜炒飯】HK$78
炒飯為濕炒, 唔會太乾身, 每粒珍珠米粒粒分明, 雪菜切成一粒粒, 每啖都食到雪菜既酸味味, 同時亦食到芝麻香~
日式雪菜炒飯

【牛肉煮薯仔】HK$68
湯底甜甜地, 薯仔跟蘿蔔炆得非常入味而且很林, 老人家冇牙都可以食到, 牛肉好似平時食開既肥牛咁~
牛肉煮薯仔

整體食物質素幾高質, 服務同樣唔錯, 絕對係值得再黎encorn既日本料理餐廳!
梅子大葉免治雞肉棒
2018-06-23 108 瀏覽
今晚同家人過完澳門玩,係尖沙咀落船,係附近嘅彩星集團大廈搵食,阿仔話想食日本食物,咁上咗8樓鮨處松戶醫肚!上到8樓,一入店就見到有兩間好傳統嘅房,係要除鞋,坐地下嘅房間,好有日本feel首先,叫咗個前菜,芋丸,好軟滑,好味有我至愛嘅味醂魚乾,燒得好軟,好香,必吃之選帶子牛油燒,一上枱,已經聞到陣陣牛油香味,帶子又大大粒,掂炸海膽卷,好味到冇朋友吞拿魚納豆,第一次食,配搭好正鮨處松戶海鮮沙律,好多新鮮沙律菜,大大粒三文魚子,又多刺身粒,旦粒,配上脆米粒,好有𡁻口,好好味,又大碟,好抵食!雜錦刺身(特上),嘩嘩嘩!件件都厚切,大大件,大拖羅咬落口,好多魚油,正,海膽又新鮮,大大塊,蝦差不多有手掌咁大,鮮甜,深海池魚,三文魚,啖啖肉,正正正!最後還叫咗個炒麵,碟上的木魚塊,大大塊,好似係到向我們招手,快啲食,快啲食,味道不濃!店內還有一個吧枱,見到啲客人同師父,不時有傾有講,熱情有禮,其他服務人員亦好有禮貌,有笑容!亦見到有不少日本人在店內進餐!
首先,叫咗個前菜,芋丸,好軟滑,好味
有我至愛嘅味醂魚乾,燒得好軟,好香,必吃之選
帶子牛油燒,一上枱,已經聞到陣陣牛油香味,帶子又大大粒,掂
炸海膽卷,好味到冇朋友
吞拿魚納豆,第一次食,配搭好正
亦見到有不少日本人在店內進餐!
2018-06-23 642 瀏覽
放工後的晚上來到了位於尖沙咀廣東道的鮨處松户吃晚餐餐廳裝潢富日本感覺且很優雅餐牌裡的選擇也令人眼花撩亂一坐下店員便送上前菜,外型像是顆牛丸,但其實它是迷你芋頭仔!非常軟綿粉糯,滿滿的芋頭香蕃茄沙律蕃茄新鮮,配搭日式柚子醋吃感覺清新開胃特上雜錦刺身內裏有吞拿魚腩、牡丹蝦、赤貝、油甘魚、海膽、三文魚等等,全部都好新鮮,夠鮮味!我最喜愛的還是三文魚,非常肥美的啊玉子燒蛋味濃郁鮨處松户海鮮沙律雜錦沙律菜配上粒粒角切魚生,蔬菜新鮮爽脆,角設魚生七彩繽紛,加上天婦羅脆脆,更加美味日式牛肉煮薯仔牛肉肥瘦適中,肉味香濃。薯仔煮得非常粉軟而且很入味!忌廉薯餅份量十足!薯餅內藏忌廉粟米粒,甜甜鹹鹹的,沾上沙律醬吃更加美味味噌茄子輕炸過的茄子非常juicy,味道不錯,但略嫌油膩左少少吉列黑豚肉口感像是在吃燒豬頸肉,好香口!沾上特製的醬汁更加好食大滿足的一頓晚飯
放工後的晚上來到了位於尖沙咀廣東道的鮨處松户吃晚餐
餐廳裝潢富日本感覺且很優雅
餐牌裡的選擇也令人眼花撩亂

蕃茄沙律
蕃茄新鮮,配搭日式柚子醋吃感覺清新開胃

特上雜錦刺身

玉子燒
蛋味濃郁

鮨處松户海鮮沙律

日式牛肉煮薯仔
牛肉肥瘦適中,肉味香濃。薯仔煮得非常粉軟而且很入味!

忌廉薯餅

味噌茄子
輕炸過的茄子非常juicy,味道不錯,但略嫌油膩左少少

吉列黑豚肉
口感像是在吃燒豬頸肉,好香口!沾上特製的醬汁更加好食

大滿足的一頓晚飯
2018-06-21 219 瀏覽
朋友這幾天心情都不多好, 為了讓她心情好一點就帶佢去食返餐好嘅! 到餐廳時剛巧又有幾檯日本客人到達, 職員以流利日語招待他們! 亦好有禮貌同主動咁招呼我哋, 未食已經有個好體驗!起初以為會好貴, 實際價格都中肯合理, 食物質素很好, 餐廳服務都好好, 所以係值得的!雜錦刺身(特上)$560 ~ 刺身有吞拿魚腩,牡丹蝦,赤貝,油甘魚,海膽,吞拿魚, 深海池魚共有7款! 吞拿魚腩入口後充滿魚油香甜, 好味到我想嘩嘩聲! 冇得頂呀!牡丹蝦鮮甜爽口大大隻! 海膽顏色亮麗, 鮮甜香口帶有海水味! 魚生刺身新鮮可口, 每件都厚切啖啖肉! 呢個雜錦刺身真係好食到喊 小亮推介味醂魚乾 $90 ~ 燒得好好, 軟硬度拿捏得好好, 唔會太乾! 幾好食!日式汁煮五花腩 $78 ~ 肉質厚實, 五花腩嘅脂肪層入口即溶唔肥膩! 燒牛舌 $68 ~ 牛舌面有黑椒同鹽既香口又惹味, 肉質鬆軟好juicy! 吉列黑豚肉$110 ~ 炸得外皮鬆脆, 肉質嫰滑滑, 旁邊的律菜新鮮爽口, 可中和一下太多肉類!湯烏冬 $68 ~ 烏冬偏腍, 湯底夠味不會太鹹!最後以雪糕嚟作甜品結尾食完餐美食見朋友心情好了一點, 我都安心了些

小亮推介

味醂魚乾

日式汁煮五花腩

燒牛舌

吉列黑豚肉

湯烏冬 $68 ~ 烏冬偏腍, 湯底夠味不會太鹹!
湯烏冬

最後以雪糕嚟作甜品結尾

食完餐美食見朋友心情好了一點, 我都安心了些, 所以美食真的可以令人心情愉快的
2018-06-20
味醂魚乾
日式汁煮五花腩
燒牛舌
  • 雜錦刺身
2018-06-20 82 瀏覽
之前黎過好食,見夜麻麻就二話不說來了,十點多都不少人係度食野,最後我地叫了特上刺身加其他食物。薯仔燉牛肉,之前食過今次都保持到水準,燉得夠淋身而有肉香,而且薯仔仲要特上雜錦刺身嚟到已十分吸睛,每款都喺我地最愛,蝦勁大隻又爽口,其他魚肉又鮮甜帶魚脂,三文魚厚身,吞拿魚高質吾錯,帶子解雪十分好又大隻軟熟,勁滿足,二人食完這個都幾飽。雞泡魚乾,沒有出面的咁乾身,保持到軟熟而帶點燒焦香,還有一點甜甜配上沙律醬送啤酒一流。日式雪菜炒飯,見待應推介就試下,有意外驚喜,香炒得乾身而且香雪菜味勁入味,份量仲要十足,好味真心推介。豆腐口感乾但豆味十足,不用沾醬料都已經十分好味。燒牛舌,牛舌夠厚身而且味濃郁夠熱新鮮,最後仲有最愛荔枝味和紅豆雪糕作晚餐最後甜品。整體同之前來的時候味道保持而且坐得舒服,同朋友嚟就岩晒啦。

豆腐口感乾但豆味十足,不用沾醬料都已經十分好味。

2018-06-19 74 瀏覽
最近工作辛苦,想食好啲,慰勞一下自己,所以今次㨂咗高檔既日本菜店。餐廳位於Apple Store側面彩星集團大廈8樓,地點都好易揾。餐廳裝飾別緻,整個環境都好舒服,而且座位空間好寬闊,十分舒適。仲可以睇住師傳準備食物。餐廳仲有提供䁔毛巾比客人抹手。我地一入座,待應會先送上簡單既前菜。日本凍番茄沙律 ($70)番茄同平時食開好唔同,特別甜。而細細份沙律作為開胃菜,啱啱好。北海道生粟米 ($90)睇落好簡單,但呢道小菜好有驚喜!平時好少生食粟米,一般都會烚或蒸熟食,估唔到生粟米原來係超好食!粟米非常清甜爽口,起級新鮮。基本上唔洗加任何調味,生食粟米已經好好味。炸牛肉薯餅 ($70)呢道炸物都十分出色。上枱時候,牛肉薯餅仲係熱辣辣,襯佢仲熱,我立馬試下。牛肉薯餅外層炸皮好薄身,所以食落唔會成口都係粉漿既感覺。而薯餅入面好足料,薯仔同牛肉既配搭都好夾。整個炸物香脆而不油贓,好想Encore多份。牛肉薯餅脹卜卜,好足料呀!特上雜錦刺身 ($560)黎日本餐廳食野,當然少不了刺身。一碟入面有七款刺身,啱晒多心既我,可以係一碟入面試到唔同新鮮既刺身。日式煎蛋捲 ($68)上枱已經聞到好香既蛋味及木魚

仲可以睇住師傳準備食物。

餐廳仲有提供䁔毛巾比客人抹手。

我地一入座,待應會先送上簡單既前菜。

日本凍番茄沙律 ($70)

北海道生粟米 ($90)

炸牛肉薯餅 ($70)
呢道炸物都十分出色
。上枱時候,牛肉薯餅仲係熱辣辣,襯佢仲熱,我立馬試下。

整個炸物香脆而不油贓,好想Encore多份。

牛肉薯餅脹卜卜,好足料呀!

特上雜錦刺身 ($560)
黎日本餐廳食野,當然少不了刺身

日式煎蛋捲 ($68)
上枱已經聞到好香既蛋味及木魚味道。蛋捲中間餡料比較重調味,同淡淡味既蛋捲剛好做個對比。

日本燒薄餅 ($108)
燒薄餅中間包住係蘿蔔,而非平時既梛菜或紅蘿萄絲等配料,係平時少機會試到既口味,非常新鮮配搭。

食完正餐,梗係要用甜品作結,咁先係完滿既一餐

食完好東西,叉足電後,明天繼續努力工作
題外話/補充資料: 待應好細心,見到我隻碟污糟咗,好快手就幫我換過隻新。
2018-06-18
  • 北海道生粟米
  • 炸牛肉薯餅
2018-06-17 81 瀏覽
好朋友生日,我個朋友好鍾意食日本料理,最後佢就簡左鮨處松戶呢間日本料理餐廳,我地三個好朋友就係到慶祝生日啦!一入到餐廳,成間餐廳都好日式,無論裝修同擺設,如果多人黎嘅話,仲可以包廂,裏面真係好似去左日本咁我個朋友唔算太食生冷野,所以我地主要都叫熟食多!先上左個前菜雜錦漬物我朋友好中意食呢d日本漬物,由其黃蘿蔔,佢話好爽口,好開胃柳川風煮鰻魚個烹調方法都幾特別,除左蛋同鰻魚之外,仲有淮山,鰻魚配山葵粉一齊食,都有另一番風味雜錦天婦羅🍤除左蝦之外,仲有魚、蔬菜⋯最特別嘅係有冬菇,第一次食,味道唔錯雜錦魚生飯呢個魚生用料豐富,魚生都好新鮮,由其是八爪魚令我喜出望外,非常有咬口炸牛肉薯餅之前我係日本食過,真心唔錯,諗住今次係香港試下,果然冇令我失望,個味道都好相似,外層好香脆,內層好豐富炒麵份量好多,味道幾好,我個朋友好中意食整體來說,餐廳食物無論賣相,質素都好高,員工服務都好好!

我個朋友唔算太食生冷野,所以我地主要都叫熟食多!

先上左個前菜

雜錦漬物
我朋友好中意食呢d日本漬物,由其黃蘿蔔,佢話好爽口,好開胃

柳川風煮鰻魚

雜錦天婦羅🍤

雜錦魚生飯

炸牛肉薯餅

炒麵
份量好多,味道幾好,我個朋友好中意食

整體來說,餐廳食物無論賣相,質素都好高,員工服務都好好!

自己食開嘅日本餐廳只不過都係元氣同埋板長尤其後者佢嘅價錢都已經算係貴而且個食物質素都幾好尤其是刺身嗰部份咁今次就黎一個大躍進試咗一間係尖沙咀旺區嘅地方入面食貴但係好高級嘅日式餐廳一入到個鋪頭已經feel到好濃烈嘅日本氣息因為我見到有啲榻榻米嘅裝修而附近就會帶番啲正常嘅枱咁自己坐唔慣榻榻米所以就坐返普通嘅枱等再睇一下Menu裏面嘅選擇亦都十分之多同埋種類都幾多嘅但係大部份都係圍繞着刺身如果對刺身冇乜興趣亦都可以試吓最尾嗰一版有齊唔同嘅日式定食例如雞扒豬肉又或者鰻魚飯呢啲比較廣為人知同埋接受嘅食物咁今次我就帶咗個海膽三色丼,咁入面除咗有海膽之外仲有三文魚子同埋松業蟹腳呢三樣嘢簡直就係我嘅最愛先講下個松業蟹味道超鮮味而且啖啖肉同埋juicy. 至於三文魚子好多人會覺得好腥但係呢一間嘅三文魚子只係食到鮮味而絕對食唔到腥味輪到個主角海膽相信呢一間係用緊加拿大海膽所以食落去係比較creamy同埋甜嘅雖然收費係二百幾蚊都幾貴但係將呢個價錢搬落去其他餐廳似乎又唔算話好貴而且仲要係尖沙咀旺區同埋幾出名嘅日本餐廳咁呢個價絕對係唔算太貴嘅另外亦都試咗個激賞配搭咁雖然得三舊壽司,三嚿壽司都係用絕頂嘅好材料例
自己食開嘅日本餐廳只不過都係元氣同埋板長

另外亦都試咗個激賞配搭咁雖然得三舊壽司,三嚿壽司都係用絕頂嘅好材料例如一北海道帶子,油甘魚腩同埋拖羅吞拿魚三隻嘅味道都叫滋味尤其是油金魚食唔出任何嘅腥味,只食出淡淡的鮮魚味、而啲刺身都十分之好自己會比較傾向推薦三文魚

食完個主餐之後可以黎番杯咖啡或者雪糕而今次我就試咗個雪糕而雪糕佢哋都有得揀要紅豆味定係荔枝味荔枝味個感覺就比較清新啲二紅豆味就真係好重口味而且粒粒紅豆癡晒係雪糕嘅入面表現得相當出色所以呢一餐絕對係好滿足嘅一餐
2018-06-14
18 分鐘 (堂食)
  • 北海丼
2018-04-25 162 瀏覽
好耐冇同過男朋友去食日本野於是同佢去完買電話之後,就去咗樓上食估唔到呢座大廈有咁多餐廳呢間餐廳仲要有咁多日本人食都應該係幾正宗坐低之後,我地點左日本凍蕃茄先食個凍蕃茄清一清口腔準備品嚐其他美食先食雜錦刺身(特上):包括有吞拿魚腩3件、牡丹蝦3隻、赤貝2件、油甘魚3件、海膽、呑拿魚3件、深海池魚3件每件刺身都厚切,又新鮮大件特別係牡丹蝦,隻隻都好大隻吞拿魚好好味,食完齒頰留香日式炸雞炸雞炸得好鬆脆,蘸旁邊的沙律醬食,好好味吉列白鰻魚炸鰻魚平時好少食到,廚師將薄薄既粉漿包圍住白鰻魚再炸,粉漿味道唔會好重,完全唔會蓋過鰻魚的味道咖哩烏冬最後梗係要食番個澱粉質我地叫左咖哩烏冬,自製的咖哩無味精又好夠味,食完仲想叫多碗再食埋綠茶雪糕作成餐飯既完結
好耐冇同過男朋友去食日本野
於是同佢去完買電話之後,就去咗樓上食
估唔到呢座大廈有咁多餐廳

呢間餐廳仲要有咁多日本人食
都應該係幾正宗
坐低之後,我地點左

日本凍蕃茄
先食個凍蕃茄清一清口腔
準備品嚐其他美食

先食雜錦刺身(特上):
每件刺身都厚切,又新鮮大件
特別係牡丹蝦,隻隻都好大隻
吞拿魚好好味,食完齒頰留香

日式炸雞
炸雞炸得好鬆脆,蘸旁邊的沙律醬食,好好味

吉列白鰻魚

咖哩烏冬
最後梗係要食番個澱粉質
我地叫左咖哩烏冬,自製的咖哩
無味精又好夠味,食完仲想叫多碗

再食埋綠茶雪糕作成餐飯既完結
2018-04-10
2018-04-24 1256 瀏覽
愈大想約朋友食飯愈難,想抽個時間出黎夾邊日見面傾計食飯都要一早約,因為唔係常見,所以出黎食飯都會搵間坐得舒服闊落既餐廳,今次同朋友就去左依間日本料理餐廳,位置係廣東道既樓上鋪,係同一棟大廈都有其他唔少既日本餐廳,唔黎依度真係唔知原來都有咁多選擇,下次唔洗為食煩惱啦餐廳寬闊有空間感,旁邊亦有唔少日本客人用餐,先上個前菜醫下肚先麵豉螢光魷魚、銀魚仔一般係外面食到既螢光魷魚都係偏鹹同帶腥,但依度食到既竟然有驚喜,食落鹹味適中而且無腥味,口感爽嫩,麵豉醃法味道相當配合,銀魚仔點醬油食口感較爽又實在,第一次食到依種魚,唔錯響螺刺身平時食日本野都叫魚生刺身,今次有少少新意叫左依款響螺刺身,入口鮮甜爽脆,有咬勁夠過癮,唔會食魚生刺身咁快食到飽,可以慢慢食住等下道菜鮨處松戶海鮮沙律份量比想像中大盤,沙律菜中拌左醋汁同胡麻醬,另外亦有唔同款式既刺身粒,有三文魚、油甘魚、甜蝦等,食落幾Juicy開胃,咀嚼時仲帶出刺身粒既鮮魚味道,清新又健康,推介呢牡丹蝦刺身特意叫左一人一隻牡丹蝦刺身,伴碟美觀又非常大隻,食落好甜又夠爽,蝦肉帶粘口感,新鮮無腥味,正!鯛魚薄切每次食日本菜我都必定叫既一道菜,薄切鯛魚配酸汁、

麵豉螢光魷魚、銀魚仔

響螺刺身

鮨處松戶海鮮沙律

牡丹蝦刺身

鯛魚薄切
每次食日本菜我都必定叫既一道菜,薄切鯛魚配酸汁、蔥粒蘿蔔絲食,入口清新爽口,酸酸地好醒胃,另外加配芥末粒食嗆辣過癮,味道一樣夾得到呢

食左以上幾道都已經半飽,每人再來三件壽司

油甘魚腩
平時食油甘魚都已經肥美爽嫩,但油甘魚腩竟然更肥美,油甘香非常高,幾乎入口即溶,第一次食到依種口感,食得出非常新鮮,好正

中拖羅
拖羅無論邊個部位我都鍾意食,依款中拖羅色澤較深紅,食落好鮮甜,入口油份唔太高,咀嚼時爽中帶軟,魚味突出

大拖羅
期待已久既大拖羅終於出場,肥美甘香,油份非常之高,更加入口即溶,輕燒左之後更加香,味道更突出,真係食完係會不其然點頭讚好好食

食飽飲返碗大蜆清湯暖下胃,大蜆厚肉鮮甜,完全無沙,湯味道清香,帶少少酒味,飲落好舒服

最後食個芝麻紅豆雪糕做甜品就完滿啦!
2018-04-19 201 瀏覽
我大家姐係個大忙人,今晚難得佢主動約我依個妹妹食飯,我真係有點感動😭 大小姐有點嘴刁,平時同佢食飯揀餐廳對我黎講都幾苦惱。難得今次大家姐主動揀餐廳,仲打電話去訂埋台,真係難得🤭依間日式餐廳係家姐既老友推薦既。P.S 原來家姐公司出左幾個月既Bonus 😍-一出lift , 不禁「嘩」一聲有種高級居酒屋🏮feel 。餐廳安排左卡位俾我地。-一坐低,職員奉上暖毛巾、熱茶、餐牌及前菜。個茶杯好特別,寫住「健康十戒」🧐。我地係餐牌及本月店長推介menu,分別揀左好幾款美食🤤。每款都有水準,很值得推介。-🌟前菜:豬軟骨豬軟骨腍軟入味 👍🏼-🌟日本凍豆腐賣相精緻,豆腐豆香味濃配上鮮甜海膽及飛魚子明亮通通的色澤帶來視覺的享受-🌟日本凍蕃茄大家姐本身唔太愛生食蕃茄,但佢都食到讚不絕口日本蕃茄色澤新鮮,超甜多汁-🌟雜錦刺身 (特上)牡丹蝦、赤貝、油甘魚、海膽、吞拿魚、深海池魚食日本野,點少得刺身😍實在太太太喜歡了✨牡丹蝦既大隻又爽甜✨赤貝加少少檸檬汁,更為鮮甜爽口✨油甘魚肥美甘甜,有一份入口化油既口感✨吞拿魚肉質細緻鮮美,油脂分佈平均✨深海池魚既厚切,亦十分清、甜、爽✨海膽味道甘甜,質感細膩, 幾乎入口
依間日式餐廳係家姐既老友推薦既。
P.S 原來家姐公司出左幾個月既Bonus 😍
一出lift , 不禁「嘩」一聲
有種高級居酒屋🏮feel 。餐廳安排左卡位俾我地。

🌟前菜:豬軟骨

豬軟骨腍軟入味 👍🏼
🌟日本凍豆腐

賣相精緻,豆腐豆香味濃
配上鮮甜海膽及飛魚子
明亮通通的色澤帶來視覺的享受
🌟日本凍蕃茄

大家姐本身唔太愛生食蕃茄,但佢都食到讚不絕口
日本蕃茄色澤新鮮,超甜多汁
🌟雜錦刺身 (特上)
牡丹蝦、赤貝、油甘魚、海膽、吞拿魚、深海池魚
食日本野,點少得刺身😍

實在太太太喜歡了
✨牡丹蝦既大隻又爽甜
✨赤貝加少少檸檬汁,更為鮮甜爽口
✨油甘魚肥美甘甜,有一份入口化油既口感
✨吞拿魚肉質細緻鮮美,油脂分佈平均
✨深海池魚既厚切,亦十分清、甜、爽
✨海膽味道甘甜,質感細膩, 幾乎入口即溶。吃一口,便明白海膽為何這麼受歡迎❤️
🌟日式炸雞

剛剛炸起熱辣辣、皮脆香口
炸粉唔會過厚,雞肉亦唔會乾身
🌟三文魚西京燒

三文魚經燒炙後表面色澤金黃,淡淡日本味噌既甘甜香,魚肉鮮嫩
🌟雜錦香腸

大家姐話突然好想食d 咸咸地既野
佢想食香腸😂
依盤香腸,味道唔錯,肉質頗juicy
🌟黃金蕃薯🍠牛油燒

依款平時係其他日式餐廳好少見,好特別
加上我好鍾意日本蕃薯,一於叫黎食下
我既飯後甜品😂
蕃薯甜味十足,非常濃郁
自行塗牛油,更添香味
亦可加少少鹽係面,味道更獨特
今晚超級滿足❤️