2021-06-12 174 瀏覽
已經有一年幾冇返過鄉下🇯🇵搞到成日都心癢癢想食日本野🥺所以之前喺朋友嘅介紹下就去左尖沙咀呢間高質日本餐廳🤩耐唔耐都會去尖沙咀Apple Store,但一直都唔知原來同一棟大廈係有間咁好食嘅餐廳🤓入到餐廳坐低,就已經聽到有幾枱食客同店員用日文溝通😳真係有唔少日本人去幫襯,睇黎味道應該好正宗💮🌟中華沙律味道十足,營養豐富裙帶菜口感清涼爽脆,灑上芝麻做點綴,作為餐前小食啱啱好🌟日本凍蕃茄🍅原本仲諗緊同普通蕃茄有咩唔同,一咬就見真章平時好怕食酸蕃茄,而呢個日本蕃茄特別鮮甜多汁,味道濃郁而且毫無澀味,表皮柔軟,好適合鮮食🥗🌟吉列炸蠔🦪記得食呢道菜時要小心D,因為會爆汁嫁!上菜時仍然熱辣辣、脆卜卜入口香酥可口,蠔肉又肥美多汁而且肉質嫩滑,完全無雪藏味🌟蒜片雞肉南蠻漬🐔可能大家會對南蠻漬比較陌生其實雞肉南蠻漬係日本嘅家常菜,每次去日本我都會叫彩椒同已炸香嘅雞肉浸喺糖醋醬汁菜一齊享用🍗味道酸酸甜甜,非常開胃爽口加上蒜片就更加惹味🧄🌟雜錦刺身(特上)🍣一上菜就已經覺得好吸引有齊大吞拿魚腩🐟、吞拿魚赤身、牡丹蝦🦐、赤貝🐚、油甘魚、深海池魚🐠、海膽、三文魚籽大吞拿魚腩嘅脂肪分佈就好似神戶牛肉咁肥美,入口油香
已經有一年幾冇返過鄉下🇯🇵搞到成日都心癢癢想食日本野🥺
所以之前喺朋友嘅介紹下就去左尖沙咀呢間高質日本餐廳🤩

入到餐廳坐低,就已經聽到有幾枱食客同店員用日文溝通😳
真係有唔少日本人去幫襯,睇黎味道應該好正宗💮

🌟中華沙律
味道十足,營養豐富
裙帶菜口感清涼爽脆,灑上芝麻做點綴,作為餐前小食啱啱好

🌟日本凍蕃茄🍅
原本仲諗緊同普通蕃茄有咩唔同,一咬就見真章
平時好怕食酸蕃茄,而呢個日本蕃茄特別鮮甜多汁,味道濃郁
而且毫無澀味,表皮柔軟,好適合鮮食🥗
日本凍蕃茄

🌟吉列炸蠔🦪
記得食呢道菜時要小心D,因為會爆汁嫁!
上菜時仍然熱辣辣、脆卜卜
入口香酥可口,蠔肉又肥美多汁
而且肉質嫩滑,完全無雪藏味
吉列炸蠔

🌟蒜片雞肉南蠻漬🐔
可能大家會對南蠻漬比較陌生
其實雞肉南蠻漬係日本嘅家常菜,每次去日本我都會叫
彩椒同已炸香嘅雞肉浸喺糖醋醬汁菜一齊享用🍗
味道酸酸甜甜,非常開胃爽口
加上蒜片就更加惹味🧄
蒜片雞肉南蠻漬

🌟雜錦刺身(特上)🍣
一上菜就已經覺得好吸引
大吞拿魚腩嘅脂肪分佈就好似神戶牛肉咁肥美,入口油香四溢😍
吞拿魚赤身魚味濃郁,肉質鮮嫩而結實
牡丹蝦大大隻,肉質飽滿,蝦膏甘香🥰
赤貝外面口感爽脆,入面就中柔軟幼嫩
油甘魚油脂豐腴,鮮味十足
深海池魚係我心目中最好味嘅白身魚💯肉質脂厚細膩,啖啖油香
充滿魚油香嘅三文魚籽晶瑩剔透,再配上入口即溶又creamy嘅海膽,非常滿足🤤

🌟鰻魚飯🍱
鰻魚上淋滿醬汁,醬汁又甜又鹹,最適合拌飯
魚肉非常入味,肉質嫩滑肥美,又冇碎骨
加少少山椒粉,令香味更昇華😚
飲埋附上嘅麵豉湯,真係好完滿🍲
鰻魚飯

🌟抹茶雪糕🍨
最後緊係要叫多杯雪糕做甜品,去完結咁豐富嘅一餐
雪糕香滑可口,抹茶味濃🍵
綠茶雪糕

同我一樣咁掛住日本嘅朋友,不妨試下去呢間餐廳
餐廳環境舒適,仲設有吧枱位
可以俾食客邊享受美食、邊同廚師傾計同欣賞佢嘅刀功👨‍🍳~
日本凍蕃茄
吉列炸蠔
蒜片雞肉南蠻漬
鰻魚飯
綠茶雪糕
2021-06-09 200 瀏覽
尖沙咀隱世高質日本料理🎐一上到去 全層都係充滿住日本風情既擺設🎏空間感好大 服務👍🏻 坐得好舒服😌多選擇🎉雜錦刺身(特上) $560每日由日本空運✈️嘅刺身 保證新鮮有質素😍並由日藉廚師打理 口味地道正宗 猶如置身🇯🇵香蔥吞拿魚腩卷 🍣$100碎吞拿魚腩幼細香滑 軟綿綿既口感 加上脂香食落去真係好幸福 必點item🤤沙追魚天婦羅 🍤$78唔多地方有得嗌沙追魚 比較罕見😳入口清新之餘魚肉鮮嫩軟滑😙炸漿能包圍食材讓魚保持水份and 口感🤩燒雞皮x2 $240創意料理🤍味道鹹鹹地 有鹽味😋口感脆卜卜 但價錢偏貴😗一品料理🥩$180明太子炒意粉🍝$85(前菜)中華沙律x2 $50 蟹子沙律🥗$68甜品: 日本紅豆雪糕🍦
尖沙咀隱世高質日本料理🎐

一品料理🥩$180

明太子炒意粉🍝$85

(前菜)中華沙律x2 $50 蟹子沙律🥗$68

甜品: 日本紅豆雪糕🍦

• 雜錦刺身(特上)
2021-06-06 253 瀏覽
又到星期日🥺 第二日又要返工啦🥲 咁啱同朋友喺尖沙咀做完facial就決左喺附近食埋飯🙆🏻‍♀️ 喺OpenRice搵到呢間日本餐廳, 似乎質素唔錯, 就決定呎間啦🥢日本菜式總類好多, 有串燒, 有刺身, 壽身, 亦有鍋物等等經典日本菜式👌🏻黎個鮨處松戶海鮮沙律($95) refresh吓先🍽 加入咗好多一舊舊嘅刺身, 十分足料. 抵食!再黎多個刺身😍好鮮味呀壽司拼盤, 有4種魚, 同朋友一人一舊. 食得出嘅油脂感同埋鮮味🔥當然唔少得薄切池魚刺身($230), 真正成條(連魚頭) 比埋你☺️免治雞肉捧($68@2), 食落幾有質感嘅雞肉棒👌🏻明太子玉子燒, 中間夾咗明太子, 蛋味濃.最後到熟食, 海鮮鍋($250), 入面有帶子, 三文魚, 魚尾等海鮮, 十分豐富. 唔食凍野嘅朋友可以叫呢個☺️見到有客人包咗房, 如果係一大班朋友gathering應該會幾合適.Overall: 鮮味十足嘅一餐, 食物質素唔錯, 而且種類繁多, cater到唔同人嘅喜好. (btw, 我同朋友一路食, 一路傾計, 不知不覺坐咗成2個幾鐘😂)

鮨處松戶海鮮沙律

再黎多個刺身😍好鮮味呀
壽司拼盤

免治雞肉棒

免治雞肉捧($68@2), 食落幾有質感嘅雞肉棒👌🏻
明太子玉子卷

明太子玉子燒, 中間夾咗明太子, 蛋味濃.
海鮮鍋

2021-06-06 132 瀏覽
餐廳設計得好有日本feel😆明太子玉子卷-薄身嘅蛋卷 同埋鹹鹹地嘅明太子 好開胃 好啱做前菜✨刺身沙律-上面有啲白色卜卜脆 加埋沙律一齊食有幾得意🤣-刺身嘅份量都好多 唔會係得啲沙律菜🙈海鮮鍋-鍋物材料好豐富 有三文魚 帶子 金菇 冬菇 娃娃菜 等等-湯底都好好味😛免治雞肉棒-雞肉棒撈埋啲雞軟骨 食落好有口感 好有咬口😏薄切池魚刺身-池魚刺身成條咁上 睇得出廚師刀工好好 刺身切得好薄🤤赤貝刺身-赤貝刺身口感好爽 而且赤貝本身都好新鮮😆壽司拼盤-用料新鮮 刺身都好厚👌🏻
餐廳設計得好有日本feel😆

赤貝刺身
-赤貝刺身口感好爽 而且赤貝本身都好新鮮😆

壽司拼盤
-用料新鮮 刺身都好厚👌🏻

星期日夜晚同媽媽去咗食 日本嘢餐廳係一幢類似商業大廈嘅大廈入面,要搭𨋢上,大廈裝修新淨摩登。餐廳嗰層呢就突然之間好似去左古代嘅日本甘。餐廳比想像中大,門囗一入,應該有兩間貴賓房。再行入去左右兩邊總共八張枱。再行入去就有吧檯位置,可以睇住廚師整壽司。好肚餓丫,叫左好多野食。意粉沙律 68蚊好開胃。意粉加咗沙律/蟹柳/蟹子/沙律醬日式炸雞 80蚊炸雞好juicy,炸粉好薄好脆。牛肉網燒 140蚊牛肉薄切,脂肪分佈平均。牛肉咬落油香四濺。醋物 120蚊係好大隻嘅蠔,加咗啲酸酸甜甜嘅醋,好開胃,一啲都唔腥。牛油果軟殼蟹手卷 136蚊軟殼蟹嘅炸粉唔厚,好多牛油果,紫菜脆。鍋仔烏冬 100蚊食完啲沙律壽司後,有碗熱辣辣嘅烏冬食,感覺好warm好滿足❤️ 烏冬煙韌, 有天婦羅蝦/冬菇/菜/蜆/同埋一隻鍋蛋👍
星期日夜晚同媽媽去咗食 日本嘢

餐廳比想像中大,門囗一入,應該有兩間貴賓房。再行入去左右兩邊總共八張枱。再行入去就有吧檯位置,可以睇住廚師壽司

好肚餓丫,叫左好多野食。

意粉沙律 68蚊
好開胃。意粉加咗沙律/蟹柳/蟹子/沙律醬

日式炸雞 80蚊
炸雞好juicy,炸粉好薄好脆。

牛肉網燒 140蚊
牛肉薄切,脂肪分佈平均。牛肉咬落油香四濺。

醋物 120蚊
係好大隻嘅蠔,加咗啲酸酸甜甜嘅醋,好開胃,一啲都唔腥。

牛油果軟殼蟹手卷 136蚊
軟殼蟹嘅炸粉唔厚,好多牛油果,紫菜脆。

鍋仔烏冬 100蚊
今次呢到廣東道呢間高級日本餐廳叫鮨處松戶, 裝修好獨特, 仲有日本人嘅坐位, 仲有梯級方便你除鞋真係設計得好周到, 成間店都用咗好多木系裝修,真係好有日本風。首先嚟咗個蒲燒鰻魚, 鰻魚食落冇乜骨而且好重魚味, 真係一個幾開胃嘅前菜。再來就係日本叉燒,同中國嘅叉燒唔同,而係豬肉本身嘅完味,搬埋黃介辣落嚟食,真係提升咗豬肉嘅味道, 呢款豬肉唔係好肥呀所以都幾健康。重點推介就係個刺身拼盤,一睇啲刺身嘅色澤就見到好有光澤,本人最鍾意梗係佢個拖羅喇, 油脂味十分充足, 食落仲好有果香味添, 第二個最好食嘅就係個油甘魚,食落好甘香甜美。 仲有海膽都非常之美味, 夠曬厚身而且色澤好金黃。個加州卷都非常之好味,餡料十足,而且外面仲好多魚子。最後個薄餅都唔錯, 整體嚟講呢家嘅日本嘢食都幾正宗,性價比高, 仲唔少日本人專登嚟食添。

個加州卷都非常之好味,餡料十足,而且外面仲好多魚子。

今晚想食好d,所以去左鮨處松户。一去到見到裝修好日式,令我好期待!難怪今晚係平日,但都不乏客人!👍🏻鴨胸: 易咬,無羶味!👍🏻今晚既池魚靚,所以要左深海池魚薄切配酸汁同池魚壽司: 真係好新鮮,鮮甜👍🏻爽口👍🏻壽司飯粒粒分明好彈牙👍🏻另外仲叫左份赤背刺身同北海道馬糞海膽軍艦: 同樣地用料新鮮!呢度既海膽真係幾唔錯!👍🏻👍🏻然後就食下d熟食啦😀明太子蛋卷: 好有蛋香味,每件都有唔少明太子!👍🏻👍🏻銀雪魚西京燒: 好足味!👍🏻魚皮仲煎到好脆添!👍🏻牛肉網燒: 厚薄適中,味道正常鍋仔烏冬: 好多海鮮(帆立貝 魚肉 三文魚)👍🏻但如果有醃過/煎香過會更好芝麻雪糕: 芝麻味幾濃,作為完美既結局!😋😋😋總結:推薦呢度既刺身同壽司!👍🏻
今晚想食好d,所以去左鮨處松户。

鴨胸: 易咬,無羶味!👍🏻

然後就食下d熟食啦😀

明太子蛋卷: 好有蛋香味,每件都有唔少明太子!👍🏻👍🏻

銀雪魚西京燒: 好足味!👍🏻魚皮仲煎到好脆添!👍🏻

牛肉網燒: 厚薄適中,味道正常

芝麻雪糕: 芝麻味幾濃,作為完美既結局!😋😋😋

總結:推薦呢度既刺身壽司!👍🏻
2021-05-27
  • 深海池魚薄切
  • 赤背刺身
  • 北海道馬糞海膽軍艦
2021-05-29 235 瀏覽
上星期第一次同朋友黎食lunch, 地方好闊落,有和式風格,我叫個天丼個set lunch 有蒸蛋、味增湯、飯、一片橙、雪糕球,朋友用Eaxxgo訂位有九折後係$90,唔錯。我見 Eaxxgo 話2pm 有50%,所以同朋友食2點。原來2pm后的50%只適用於散叫的grand menu, 而唔係set lunch menu. 2個價當然好唔同。睇完比較後,我同朋友決定叫番set lunch menu,佢照樣俾番九折,不過同當初預期的50%係有落差。Anyway, 今次試個鰻魚飯定食,個圖好似幾大份。上次叫天丼係圖實相符,所以今次都有期待,可惜今次個鰻魚飯真係唔對辨,得一段,只遮半盒飯。整體都OK,不過天婦羅個set lunch 就相對抵食D。

我見 Eaxxgo 話2pm 有50%,所以同朋友食2點。

整體都OK,不過天婦羅個set lunch 就相對抵食D。
2021-05-29 106 瀏覽
無得飛嘅日子真係好難捱,朋友出咗Bonus 身痕,請我食日本料理,帶咗我去尖沙咀廣東道Apple Shop樓上8樓鮨處松戶,好多日本人放工會去食,朋友話當去咗轉日本😅一入門就見一行長皮鞋一對一對放得整整齊齊響VIP房前邊,甚為壯觀👞👞👞👞鮫鰈魚刺身,有大半碟切得好薄嘅魚身,另外加兩件魚腩,先食魚身,看似冇乜油份,但一點落豉油啲魚油立即浮到豉油表面,魚腩油脂更加豐富,所以師傅配合醋類嘅汁去中和油脂感。日式煎蛋卷,煎得比較乾身,蛋味好濃郁,入邊包住魚卵一齊煎香,最適合攞嚟佐酒。炸魷魚鬚,本身個魷魚鬚好靚,肥大加埋香濃魷魚味,相信點整都會好好味😋日本長崎生蠔,大隻,好大隻,光滑無瑕,有大半支筷子咁長,鮮。甜。彈。怪不得稱為「令和之怪物」。特級吞拿魚腩壽司,無得頂嘅Toro ,入口即溶唔係攞嚟講,係攞嚟感受㗎,均勻嘅脂肪將成條Toro 呈現嫩粉紅色,好食到浮咗響半空中。海膽壽司(特上),既然喺半空,唔好俾佢跌返落嚟,繼續keep住⋯⋯雖然唔係我食過最大隻嘅海膽,但係我未食過有兩層海膽做一個軍艦,海膽嘅份量仲多過飯,大滿足☺️大幸福。華味雞翼,喜歡冇用醬汁冇醃嘅燒雞翼,只用少量鹽調味,食出雞香。鹽

鹽燒香魚,或叫西瓜魚,未煮之前聽聞似西瓜味,皮比較厚,食落煙韌,細細條嘅香魚油脂都好豐富,圍住魚鯕魚骨乎近都有好多透明膠質。

2021-05-28 117 瀏覽
由於今日天氣太熱,喺海港城逛街後,選擇近近地喺附近用餐吧。嚟到彩星集團大廈嘅鮨處松户,一間開業17年嘅日式居酒屋,除咗一般大廳卡位外,亦有提供包房聚餐服務,詳情可以自己聯絡餐廳查詢。據聞有唔少影視紅星都係餐廳嘅常客。先叫一個鮨處松户海鮮沙律開開胃吧,份量都唔細,材料有角切魚生(吞拿魚、油甘魚、玻璃蝦、三文魚子)同沙律菜,再配自家調味沙律汁;然后喺面頭再放上類似天婦羅碎嘅炸物作裝飾,色彩鮮豔之餘,啖啖魚生豐富口感並重。長崎岩蠔屬於季節限定產品,食落咸鮮,海水味濃厚;喜歡重口味朋友必試。特上刺身,睇排場都已經嘩嘩聲,有牡丹蝦、大拖羅、池魚、油甘魚、赤巴、海膽等;每一塊都新鮮肥美,尤其係大拖羅,無論色澤油脂都係爆哂燈。燒原條香魚,香魚呢個名又有段故,據講由於新鮮香魚嘅身上會有一股類似西瓜嘅香氣,因此被稱為「香」魚,師傅塗上適量嘅鹽,然後直接去燒。香魚的內臟稍微帶有甘苦味,所以大家食用時可以將佢挑走,又或者用配搭嘅檸檬汁、柚子醋幫助去腥苦味。明太子玉子燒,一道似易實難嘅菜式,若果大家間中有下廚,就會明白將玉子燒得非常嫩滑並非易事,玉子間有蔥、明太子,一道拼啤酒一流嘅小食。然后就叫咗3款炸物,分

然后就叫咗3款炸物,分別係炸鱿魚、日式炸雞、新瀉炸豆腐,師傅火喉掌握得剛好,無出現過燶黑哂或乾柴柴情況,抵讚。

除咗食物質素外,員工待客之道亦係另一個吸引顧客會否再嚟光顧重點。當然,若果你係一個善待員工嘅好老板,員工係非常樂意將自己所有努力、心機付出予公司,呢一點今晚完全可以體驗得到。若果大家用餐時對服務有要求,希望有家的感覺,鮨處松户會幾適合你。
2021-05-27 101 瀏覽
去開隔離睇電話,先發現原來呢棟野有幾間日式餐廳,個入口都幾隱蔽,唔容易發覺,今日就揀左居酒屋試下一入到去就見到兩間塔塔米房,好日系!而家去唔到日本都可以係香港感受下。場內都有唔少日本人去食,店員都識講日文。燒魚翅 ($90)啲魚都燒得幾香脆,似食緊雞泡魚乾,咸咸香香,配啤酒幾啱梅子大葉免治雞肉棒 ($68)梅子醬唧左係面,雞肉棒燒完再搽左照燒汁係上面,同梅子醬酸酸甜甜勁夾,未試過呢款日式食品都可以試吓,都幾特別大船渡灣·令和之怪物🦪 (時價)個名聽落好勁咁🤣!聽店員講係日本岩手縣一個地方產物。呢隻生蠔係朝早搭飛機黎,即日到港,非常新鮮肥美!食落好鮮甜嫩滑,仲帶有少少礦物嘅味道。掛住影相都食慢左,大推!!池魚碎切 ($230)係香港都好少食呢類魚生,多數都係叫三文魚、拖羅果類。黎到呢到見到其他就想試下平時少見嘅。 池魚肉質都好爽口,魚味偏濃,加埋個擺盤都好吸引,好有心思。雜錦香腸 ($78)燒物黎講香腸都幾抵食,份量都幾多。有三款腸仔,燒得好香脆,唔會乾,都係配啤酒一流拖羅•左口魚壽司 拖羅($80/1 )左口魚($45/1)拖羅好新鮮,啲紋都見到好完美,肉質肥美有油香,有少少入口即溶

燒魚翅 ($90)

啲魚都燒得幾香脆,似食緊雞泡魚乾,咸咸香香,配啤酒幾啱

燒魚翅

梅子大葉免治雞肉棒 ($68)

梅子大葉免治雞肉棒

大船渡灣·令和之怪物🦪 (時價)

大船渡灣·令和之怪物

池魚碎切 ($230)

池魚碎切

雜錦香腸 ($78)

雜錦香腸

拖羅•左口魚壽司
拖羅($80/1 )左口魚($45/1)
拖羅好新鮮,啲紋都見到好完美,肉質肥美有油香,有少少入口即溶嘅感覺
火炙左口魚壽司燒得好靚,燒香左有少少魚油滲出黎,有想食多兩件嘅衝動

拖羅 &左口魚壽司

明太子露筍炒飯 ($98)
明太子個份量好足,飯同明太子個比例各佔一半,師傅炒得好有鑊氣,配埋雞蛋同露筍,味道都好夾👍🏻

明太子露筍炒飯

日式雪糕 ($38)
荔枝味雪糕,唔會太甜,食完野食佢都唔覺得heavy,都幾清新

日式雪糕

呢到都幾有日本feel,靜靜地,同朋友黎傾計食下居酒屋又多一個選擇
燒魚翅
拖羅 &左口魚壽司
明太子露筍炒飯
日式雪糕
2021-05-27 71 瀏覽
聽聞呢間野好正統,真係要試下!果然好有江戶年代既感覺!逐樣食,我叫左個玉子,蛋味好夠!燒雞泡魚干好SALITY好濃味!正!南蠻炸雞新鮮即炸,嫩滑可口!燒魚都好滑而且肉質好,分成一層一層咁,好香!串燒拼盤有炸蝦同埋其他炸物,香脆可口,有唔同口感,一次過滿足幾個願望!個烏冬一食就知高質,彈牙,同埋有我中意既蟹柳炸蝦,好令人滿足呀!最後個甜點係日本雪糕,口味同平日食開既超唔同,好好味呀!食到咁高興既一餐,原來快樂就係咁簡單!
2021-05-24
2021-05-26 604 瀏覽
今日係朋友既生日飯, 搵左間傾計好地方既日式居酒屋食飯. 位於尖沙咀廣東道Apple Store 🍎 旁彩星集團大廈.水牌都好易搵到, 原來全個大廈都係食日本菜🇯🇵.由地下搭升降機到5樓, 跟住你會見到忍者龜, 無錯既, 之後再轉升降機到8樓. 我地BOOK左6PM, 都算早到, 所以唔算太多人.入到去, 以為自己去左日本. 🏯門口有VIP房, 係榻榻米黎既. 岩曬一大班朋友係入面HEHE HAHA 聚餐. 都幾正架. 可惜而家有限聚令.另外仲有幾間不同形式房間架. 提提大家, 前菜係每人$25 . 係一個沙律黎既.🥗我地2個女仔都叫左幾多野食:日本凍蕃茄🍅日本野真係唔同, 特別鮮甜多汁, 有小小醋, 非常開胃 是日日本直送生蠔 🦪朋友中意食蠔, 好新鮮好CREAMY 好正, 可以唔洗再加調味, 好清甜有少少海水味. 吞拿魚腩手握壽司🍣有3種吞拿魚, 每隻口感都唔同既好味, 唯獨係小卷個紫菜唔脆, 有點失色.一口和牛🐄鐵板仔上, 和牛入口即溶, 肉質軟林, 香濃. 好正!炸池魚🐟唔會太油, 同埋係無骨架! 好岩送酒傾計慢慢食. 鍋仔烏冬🍜最後食碗熱辣辣既湯烏冬, 為今晚晚餐畫上完美句號
水牌都好易搵到, 原來全個大廈都係食日本菜🇯🇵.

我地BOOK左6PM, 都算早到, 所以唔算太多人.
我地2個女仔都叫左幾多野食:

日本凍蕃茄🍅
日本野真係唔同, 特別鮮甜多汁, 有小小醋, 非常開胃

是日日本直送生蠔 🦪

吞拿魚腩手握壽司🍣

一口和牛🐄
鐵板仔上, 和牛入口即溶, 肉質軟林, 香濃. 好正!

炸池魚🐟
唔會太油, 同埋係無骨架! 好岩送酒傾計慢慢食.

鍋仔烏冬🍜
最後食碗熱辣辣既湯烏冬, 為今晚晚餐畫上完美句號.
2021-05-23
慶祝紀念
生日
2021-05-25 79 瀏覽
去海港城行街👫🏻其實對面蘋果店樓上都有好多高質餐廳架。今日去呢間就係老字號居酒屋,有卡位有廂房,私隱性十足。🏮🐠🦐特上刺身盛有三文魚拖羅、赤身、牡丹蝦、赤貝、油甘魚、池魚同海膽三文魚子。剌身都好新鮮,牡丹蝦好大隻,拖羅入口即融,赤身、油甘魚同池魚爽身,海膽好鮮甜軟滑。🦪真蠔日本生蠔新鮮嫰滑,仲加左海藻漬物帶來酸同微辣。🍳明太子蛋卷蛋皮煎得香口,中間夾住明子太帶來鹹鮮味。🐟烤香魚季節限定既菜式,烤得香口,成條魚連骨都可以食晒,魚肝細少但非常鮮味甘純。🥓豚肉苦瓜炒蛋苦失瓜甘口全無苦味,送飯一流。🍗蒜片雞南蠻漬雞肉先炸再裹上南蠻汁,酸酸甜甜不油膩。刺身夠新鮮,熟食有質素,適合同朋友靜靜地飲下酒傾偈。
去海港城行街👫🏻
其實對面蘋果店樓上都有好多高質餐廳架。
今日去呢間就係老字號居酒屋,有卡位有廂房,私隱性十足。🏮

🐠🦐特上刺身

🦪真蠔
日本生蠔新鮮嫰滑,仲加左海藻漬物帶來酸同微辣。

🍳明太子蛋卷
蛋皮煎得香口,中間夾住明子太帶來鹹鮮味。

🐟烤香魚

🥓豚肉苦瓜炒蛋
苦失瓜甘口全無苦味,送飯一流。

🍗蒜片雞南蠻漬
雞肉先炸再裹上南蠻汁,酸酸甜甜不油膩。

刺身夠新鮮,熟食有質素,適合同朋友靜靜地飲下酒傾偈。
2021-05-17
  • 雜錦刺身(特上)
2021-05-21 136 瀏覽
今日收工同同事行開apple咁岩搵到有間日本野係隔離彩星大廈一入去就覺得好有日本feel門口仲有好多鞋,原來有日本人係入面食緊飯一坐低就送上左茶同前菜野食有好多選擇,樣樣都想試下,搞到叫左好多刺身拼盤好正,有赤貝,池魚,赤身,拖羅,蝦,海膽同三文魚子赤身好新鮮,又冇根,好難得跟住仲叫左個海鮮沙律,好足料,勁多角切魚生,三文魚,吞食魚,池魚,三文魚子,帶子咩都有仲要加埋d天婦羅碎好特別,而且食落仲脆,唔會淋 推介再黎一個天婦羅,有成3隻蝦,再有d炸白魚?冬姑,茄子,蕃薯炸魷魚好出色,送酒一流,外脆內軟明太子玉子燒 略嫌玉子燒有d薄,口感唔夠,不過味道搭夠牛舌串燒 好香加埋黑椒好惹味跟住仲叫左個高菜炒飯,唔記得影相第一次食高菜,有d似雪菜,咸酸菜個d fd,好好味最後仲有紅豆雪糕,好滿足好飽呢間餐廳好多日本人幫襯,而且員工都識講日文,好似好pro咁員工態度都好好,會主動添菜,又會關心下d野岩唔岩食好有禮貌
今日收工同同事行開apple
咁岩搵到有間日本野係隔離彩星大廈
一入去就覺得好有日本feel
門口仲有好多鞋,原來有日本人係入面食緊飯

一坐低就送上左茶同前菜
野食有好多選擇,樣樣都想試下,搞到叫左好多

刺身拼盤好正,有赤貝,池魚,赤身,拖羅,蝦,海膽同三文魚子
赤身好新鮮,又冇根,好難得

仲要加埋d天婦羅碎好特別,而且食落仲脆,唔會淋 推介

再黎一個天婦羅,有成3隻蝦,再有d炸白魚?冬姑,茄子,蕃薯

炸魷魚好出色,送酒一流,外脆內軟

明太子玉子燒 略嫌玉子燒有d薄,口感唔夠,不過味道搭夠

牛舌串燒 好香加埋黑椒好惹味

跟住仲叫左個高菜炒飯,唔記得影相
第一次食高菜,有d似雪菜,咸酸菜個d fd,好好味
最後仲有紅豆雪糕,好滿足好飽

呢間餐廳好多日本人幫襯,而且員工都識講日文,好似好pro咁
員工態度都好好,會主動添菜,又會關心下d野岩唔岩食
好有禮貌