2023-04-21 37 瀏覽
這次品嚐的19道菜真是一場美食盛宴!每一道菜都讓我感受到了廚師的精湛技藝和對食材的深刻理解。其中,我最喜歡的是那道日本蘆筍搭配醬油和木之芽味噌醬。這道菜的味道非常好,而且醬汁的濃郁度恰到好處,讓蘆筍的口感更加豐富。此外,我也非常喜歡那道清新爽口的真鯛和青瓜,以及口感滑脫的鰻魚苗。這些菜餚都讓我感受到了食材的豐富風味,而且味道非常清新。到了喜歡手握壽司環節西班牙紅蝦魚子醬壽司,紅蝦味道鮮甜 鮮蝦味十足,魚子醬的味道亦立刻比下去。金木鯛再灑上柚子皮壽司木鯛魚味新鮮鮮甜,柚子皮增添清新口感海膽壽司味道鮮甜。松葉蟹手卷 ,蟹膏蟹籽蟹肉,口感鬆軟,加入蟹籽 增加夾脆感。吞拿魚小卷則是讓我驚豔不已。這道菜的味道不僅獨特,而且口感豐富,讓人感受到了廚師的獨特創意和精湛技藝。總的來說,這一餐的每一道菜都是廚師的精心之作,一共品嗜了約19道菜 ,而當晚廚師為我們亦將最時令的食材整成美食,味蕾與視覺亦得到享受

到了喜歡手握壽司環節

金木鯛再灑上柚子皮壽司
木鯛魚味新鮮鮮甜,柚子皮增添清新口感

海膽壽司味道鮮甜。

2023-04-21 21 瀏覽
平日努力工作賺錢,但間唔中都要慰勞一下自己,趁假期前夕,與老公享受一餐。餐廳環境舒服,座位也不多 ,有日本小店感覺。前菜有無花果好香好甜,日本露筍夠爽脆好味。鰻魚苗,口感爽滑配上獨特鹹香嘅味噌醬汁。日本露筍,真鯛配青瓜清新令人開胃 。赤背 爽脆口感小小檸檬汁 ,加上日本象拔蚌爽脆清甜。野生鰤魚好比油金魚,油脂豐富細膩。入口溶滑。沙甸魚肉質透亮粉嫩,魚肉再包著牙蔥 ,黃蘿蔔,芝麻材料豐富多層次夠清新。中拖羅三文治,外層炸到脆香,內層夾有紅蔥香甜,再包著半熟仲暖暖地既中拖羅,魚油香口鬆脆有質感。清酒煮鮑魚,鮑魚咩香濃好夠味。仲有螢光魷魚炸春卷配左魚肝醬。牛蒡 淮山 赤蕪滇。帆立貝壽司,大粒又鮮甜。金木鯛灑上柚子皮,外層用火槍輕輕燒過,肉質鮮嫩魚香油脂飽滿。仲有西班牙文紅蝦配魚子醬,鯖魚 ,海膽,吞拿魚小卷。食到大滿足。松葉蟹手卷入面都係蟹膏蟹籽蟹肉,入口鮮甜蟹肉一疏疏。

日本露筍,真鯛配青瓜清新令人開胃 。

赤背 爽脆口感小小檸檬汁 ,加上日本象拔蚌爽脆清甜。

清酒煮鮑魚,鮑魚咩香濃好夠味。

松葉蟹手卷入面都係蟹膏蟹籽蟹肉,入口鮮甜蟹肉一疏疏。
疫情下留港消費多了,發現鮨店如雨後春筍般湧現,因為大家被困在港也很樂意在飲食上大灑金錢,但在開關後有如潮水猛退,引起退場潮,有實力的才能站穩腳跟,今天跟朋友來試了鮨石,在食物質素和師傅交流中也感覺出是對美食有追求,在行業打滾多年充滿熱愛,值得擁有更多客人今天選了價值$1680的晚市神石廚師發辦,包含了前菜、刺身、煮物、揚物、燒物、手握壽司、湯品和甜品,好奇問了signature 那款有什麼不同,原來是部份食材等級有所提升例如伊勢龍蝦和北海道馬糞海膽等,而且會事先暸解客人飲食喜好而定制菜單厚重的石盤上有著3道前菜,赤貝水雲酸感中帶著冰涼滑順,螢光魷魚點上旁邊特調麵豉更惹味,仲有鮟鱇魚肝刺身是鮫鰈魚,師傅從身後刀架取出一柄刀柄有點斑駁的刺身刀,手起刀落將整塊魚刺成薄片,功架十足,再留起兩塊厚身肉塑造不同口感,加上迎春花和柚子皮,日本鰹魚火炙後滲出些許魚油,鰯魚磯邊卷色彩繽紛,好好食熟食有八爪魚、白子、香箱蟹春卷、吉列拖羅三文治,樣樣都令人回味無窮,特別是蟹春卷,横切面一看驚為天人,簡直是將整隻蟹濃縮進去稍稍休息清理後就進入壽司環節,飯加入赤醋煮制,溫度頗暖,入口與魚肉相得益彰,帶點黏度有存

稍稍休息清理後就進入壽司環節,飯加入赤醋煮制,溫度頗暖,入口與魚肉相得益彰,帶點黏度有存在感,7貫壽司由淡至濃,旁邊有漬物協助調整口味

香港人心目中的神級美食拖羅,肉質油潤而軟滑,難以言喻,海膽色澤為淺橙黃色,堆得滿滿,快要從手中傾瀉而出,味道濃厚甘甜

最後因為朋友大食關係,師傅特意炮製了多一道蔥花拖羅卷,魚肉的肥瘦適中軟綿,加上醋飯和紫菜有多層次口感

食埋甜品是一個完美的結尾
2023-04-16
鮨石是一間大隱隱於市的廚師發辦,就在人流極旺的寶勒巷街頭地鋪內,門面是一貫的石質感,趟門打開就見到內裏的小天地,和式木系的桌椅配上竹林牆飾,仿似世外桃源店內位置只有8個,全都是板前靚位,可以欣賞師傅由頭到尾的製作過程,和師傅交流對食物、日本菜歷史或是談天說地,一邊享用美食,一邊放鬆心情神石廚師發辦$1680先付按師傅介紹品嘗順序先是北海道赤貝水雲,作為首道菜色,恰好地用醋去調味,,突顯赤貝爽口鮮味,之後是來自富山縣的螢光魷魚,入口有新奇的爆漿感覺,最後是深海鮟鱇魚肝,略微有點橙色就是上品,口感綿密油脂柔嫩香醇當造刺身北海道的鮫鰈魚薄片以自家製的酸汁啫喱調味,口感有嚼勁頗開胃,厚身肉則撒上竹炭鹽,在清新柚子皮和鹹味帶出白身魚中獨有的魚油味日本鰹魚師傅調味上使用了日本洋蔥用油爆香,再灑上芝麻,墊底的是芽蔥,刺身經過輕微火炙,入口神奇地有台式風情,仿似油蔥酥的咸香吊起了魚肉的滑嫩飽滿,美味更上一層樓沙甸魚卷師傅很細心將魚肉、芽蔥、紫蘇和漬卷起來,入口先是紫蘇香氣,魚肉的鮮美随即如浪潮湧上煮物櫻煮八爪魚湯底用了上昆布、大根和醬油等,每日新鮮使用軟煮手法幾個小時令八爪魚的強韌纖維被破壞,口感變得

神石廚師發辦$1680

先付

當造刺身
北海道的鮫鰈魚

日本鰹魚

沙甸魚卷

煮物
櫻煮八爪魚
湯底用了上昆布、大根和醬油等,每日新鮮使用軟煮手法幾個小時令八爪魚的強韌纖維被破壞,口感變得柔軟更有香甜,配有芥末和青檸

真櫻鯛白子
入口與一般鱈魚白子有明顯差別,更有滑溜鮮味,調味用了蘿蓉和葱花

揚物
香箱蟹春卷,春卷皮十分薄而香脆,內裏放滿了蟹肉、蟹膏和蟹籽,由於油炸其實是另一種將內裏食材蒸煮熟的方式,所以蟹肉仍然保持了嫩滑鮮甜滋味

吉列拖羅三文治,魚肉仍是超級粉嫩的狀態,油光亮麗,入口仿如引爆炸彈一般好味,極度鬆脆的外層蘊含鮮味魚油和嫩肉

壽司
帆立貝上撒上一層竹炭鹽,口感滑身,鮮甜

金目鯛,魚皮鮮紅,肉質柔嫩

鯧魚,肉質緊實甘甜,配搭薑蓉

紅鰤魚,熟成4日,結實有油脂,肥而不膩

拖羅,陣陣油脂的甘香,入口即溶

海膽,味道十分鮮美,久久仍然排迴在舌尖

炙燒完油份大爆發

湯品
龍蝦頭赤麵豉湯,味道鮮甜帶有自然蝦味,麵豉味不會過重

甜品
開心果仁雪糕配上芒果女皇太陽之子的果蓉,在鮮甜香氣中有著果仁的獨有油脂味道
2023-04-15
  • 香箱蟹春卷
  • 吉列拖羅三文治
  • 沙甸魚卷
位於尖沙咀寶勒巷既新開日本菜餐廳, 期待已久既Omakase, 其實係我一位吃貨朋友食過一次覺得高質介紹我黎, 完全喜出望外, 整個用餐體驗係100分滿分, 不論係食材質素, 食物款式, 環境, 服務, 同師傅既交流都非常滿意, 決定無私將餐廳分享比大家🥰 但求下次再book既時候唔係full booking就ok🤣「神石」廚師發辦Set $1680🫃🏻前菜3款枝豆羹配海膽, 好清新既味道, 作為前菜一流, 加上海膽既甜味混合一齊, 寧舍開胃👍🏻真鯛白子(夏季), 順滑既口感, 配搭少量蔥, 蘿蔔蓉, 最重要有少少酸汁吊味, 又一款出色前菜日本菜之花, 好爽甜, 比我感覺係幼嫩版既菜心, 質感更細緻, 配上蘆筍醬亦十分夾🫃🏻薄切刺身右口魚有三塊右口魚刺身, 質感有咬口, 配少量豉油, 柚子皮, 感覺更清新, 另外兩舊右口魚邊刺身則用火槍輕輕燒, 將裡面既油份逼出黎, 果種油脂停留係口腔既感覺, 係幸福🤤可以同時享用一種魚但兩種不同部位, 十分有趣, 另外師傅亦同我地分享右口魚同左口魚係體型, 品種, 油脂, 稀有度上既分別🫃🏻刺身3點火灸帶子, 半生熟感覺, 超大粒豐富既口感, 紫菜亦

「神石」廚師發辦Set $1680

🫃🏻前菜3款

🫃🏻薄切刺身右口魚

🫃🏻刺身3點

火灸帶子, 半生熟感覺, 超大粒豐富既口感, 紫菜亦香脆兩者完美配搭, 加適量七味粉調味, 更能點綴整個鮮味🙌🏻

鰤魚腩, 配芝麻, 豉油, wasabi, 有少少似油甘魚既感覺,但更多油脂, 魚既味道更濃, 後尾師傅有補充原來係鰤魚係長大版既油甘魚, 而鰤魚先係佢既品種名(我應該無記錯哈哈)🤣

鯖魚磯邊卷, 鯖魚配上黃瓜, 芽蔥, 紫菜, 係我未見過既組合, 味道出奇的夾, 鯖魚固然新鮮, 但配料更加令整體感覺提升一個層次, 好食😼

🫃🏻揚物

吉列中拖羅三文治, 絕對係招牌菜, 亦係我聽朋友介紹之後, 立即訂枱既原因! 果然無令我失望, 好好味🤤首先我食過好多間吉列和牛三文治, 依間既多士係最脆質感最好, 即使我影左一陣相都依然好脆, 其次係醬汁, 沙律醬同wasabi醬融合, 甜甜地又唔嗆鼻, 至於主角吉列中拖羅,好粉嫩軟滑, 仲完全唔洗擔心有筋(和牛試過有筋)三者加埋係perfect match, 好特別又好食! 讚!😭🫶🏻

🫃🏻季節燒物

和食: 太刀魚, 舞茸菇, 甜煮蘿蔔
汁燒太刀魚, 肉質豐富, 大大啖好滿足🤩中間包住少少蔥添加層次, 舞茸菇清新, 蘿蔔無筋, 非常入味

🫃🏻昆布清酒煮鮑魚

用昆布及清酒煮四個鐘, 好腍好有咬口, 師傅細心建議我地慢慢咀嚼, 酒味亦慢慢滲出來

🫃🏻鮨7貫

金目鯛, 係我最喜愛既刺身之一, 顏色鮮美, 味道新鮮可口😛

黃金池魚, 比普通池魚更重油脂, 配搭上我平時沒太大興趣既薑, 出奇地好味😋

梭子魚, 火灸令油份既香味更明顯, (師傅話佢唔會每款魚都灸燒, 有佢自己既篩選條件, 而依款佢會), 又係油脂係口腔游走幸福既感覺🥳

西班牙紅蝦, 個人本餐最愛😍, 實在太好食, 只能捕捉不能養殖, 生長係水深200米至1400米地方, 極難捕捉, 產量稀少, 鮮甜既極致, 蝦味極濃郁, 新鮮可口

黑鯥魚, 係赤鯥既親戚, 產量比較稀少, 但質感好有彈牙,肉質飽滿, 味道鮮美🤝🏻

北海道馬糞海膽, 份量好多, 師傅唔慳皮, 比左兩層海膽,鮮甜到不行, 近望粒粒分明, 而唔係溶溶地質感, 配上少少飯及紫菜, 平衡整個口感, 好出色🥹🫶🏻

星鰻, 汁煮半個鐘, 再浸三日, 平時食鰻魚都依靠醬汁, 依款星鰻已經將味道吸收左, 表面望上色澤好淺, 亦無配搭醬汁食用, 但味道好濃郁👍🏻

布甸蛋
材料有味淋清酒, 好特別, 蛋同酒既比例都十分平衡, 有蛋既香味之餘亦有清酒既清新😌

🫃🏻 味噌湯&甜品
豆腐雪糕配焦糖核桃 豆腐味好重, 清新感覺, 為整體豐富OMAKASE體驗作一個完美句號🤓

睇師傅即場磨WASABI好正, 質感好綿, 味道剛剛好, 份量多左都完全唔辣唔嗆鼻😼 無影到, 補番張師傅認真切魚既帥氣樣🤣
2023-04-12 83 瀏覽
因為去日本食唔到Omakase , 男朋友就比驚喜我帶我食尖沙咀新開既鮨石。餐廳雖然唔係好大,但凳與凳之間唔算逼都容納到七至八人,而裝修方面以清幽木系作設計,比人感覺非常乾淨舒適👍🏻✨神石。廚師發辦✨ $1680+10%✨前菜 3款🥢菜子花配蘆筍醬,口感味道都似菜心不過有蘆筍醬襯托,食落變得清甜🥢真鯛白子配合蘿蔔蓉同蔥,味道清新唔算過分濃郁,口感比普通白子更軟滑🥢枝豆羹配海膽,枝豆香味濃郁,撈埋海膽一齊食變得格外清甜,而且海膽份量都多有最少有5-6舊,作為前菜真係誠意十足!👍🏻✨當造薄切刺身。右口魚師傅選用夏天當造的右口魚製作成刺身,刺身口感爽口,因為落左鼓油同柚子皮令鮮味額外清香,而右口魚邊就輕輕火燒,燒後既右口魚油脂感十足味道更加濃厚美味。✨刺身三點🥢七味粉火炙帶子 帶子呈現半生熟狀態,入口仲暖暖地🤣🥢鰤魚腩位作刺身師傅只落咗少量醬油調味,鰤魚鮮美醇香濃郁,肥而不膩🥢鯖魚磯邊卷🤤鯖魚配搭黃瓜芽蔥,鮮味蔥香口感出色,係今餐印象深刻菜式之一😍✨揚物🥢吉列中拖三文治🤤招牌菜之一吉列和牛三文治食得多,中拖羅三文治真係第一次🤣吉列拖羅炸至呈現粉嫩狀態,外脆內軟配埋沙律醬加Wasabi撈既醬汁

✨神石。廚師發辦✨ $1680+10%

✨前菜 3款

✨當造薄切刺身。右口魚
師傅選用夏天當造的右口魚製作成刺身刺身口感爽口,因為落左鼓油同柚子皮令鮮味額外清香,而右口魚邊就輕輕火燒,燒後既右口魚油脂感十足味道更加濃厚美味。

刺身三點
🥢七味粉火炙帶子
帶子呈現半生熟狀態,入口仲暖暖地🤣

🥢鰤魚腩位作刺身
師傅只落咗少量醬油調味,鰤魚鮮美醇香濃郁,肥而不膩

🥢鯖魚磯邊卷🤤

✨揚物🥢吉列中拖三文治🤤招牌菜之一
吉列和牛三文治食得多,中拖羅三文治真係第一次🤣吉列拖羅炸至呈現粉嫩狀態,外脆內軟配埋沙律醬加Wasabi撈既醬汁,係高級版吉列魚三文治好食!

✨ 季節燒物🥢太刀魚, 舞茸菇, 甜煮蘿蔔
太刀魚捲蔥肉質極之嫩滑,肉汁豐富,魚味十足

✨ 昆布清酒鮑魚
師傅用昆布同清酒蒸煮4個鐘,鮑魚口感軟腍,慢慢咀嚼後鮑魚本身既香味同清酒味更為突出

壽司7貫
🥢金目錭 色澤鮮明 肉質細膩 味道鮮甜
🥢黃金池魚 肉質緊實而爽口 帶有薑味
🥢梭子魚 炙燒魚皮令油香突出
🥢西班牙紅蝦 鮮甜濃蝦味,肉質爽口彈牙😍
🥢黑鯥魚 產量稀少 肉質彈牙 味道鮮甜 🤤
🥢北海道馬糞海膽 色澤橙黃色,味道濃厚甘甜🤩
🥢星鰻 汁煮半個鐘再浸3日 色澤淺但味道濃👍🏻
🥢布甸蛋 又名 玉子蛋😍
餐廳師傅自己製作,蛋味香濃好似真係食緊雞蛋布甸甜度適中🤤,清酒味作餘韻,師傅唔講我真係以為係甜品😂

✨止椀 甜品
🥢味噌湯
🥢豆腐雪糕配焦糖合桃
天氣開始轉熱最適合用雪糕嚟做結尾,烘焙過既合桃配搭清新豆腐味雪糕一流🤤

總結今餐Omakase非常滿意🥰師傅間唔中會講解各種食材 魚類品種比我地聽,令到整個體驗印象深刻。
2023-04-11
2023-04-10 45 瀏覽
有一個經常不想上班既老闆,最大既好處就係,食個午餐都可以自由啲。既然尊貴既老闆再次不想上班,我忙裏偷閒就去嘆個lunch omakase🎉餐廳位於寶勒巷,進入餐廳一關上門有種彷如隔世既感覺,不得不佩服隔音效果做得唔錯。午市既omakase有兩款選擇,如果有需要可以再追加當日時令菜品「旬」季節廚師發辦既先附由三款不同既前菜組成,分別係北海道瀨尿蝦配紫蘇葉天婦羅,漬青瓜同埋沖繩水雲配赤貝。瀨尿蝦味道鮮甜,而且炸漿薄身唔油膩,無論口感同味道都好好;水雲口感順滑有嚼勁,配上酸爽開胃既酸汁同埋爽口既赤貝,著實係一到出色既開胃菜櫻花蝦茶碗蒸口感綿密,鹹鮮味十足松川鰈二食分別有刺身既炙燒魚邊。松川鰈肉質結實,魚味清甜;炙燒過既松川鰈魚邊依然厚實,入口有魚油香味但唔會過於油膩由白露荀蓉製成既汁,配上口感細棉輕爽既牡丹蝦,加上單食已經好好味既酸橘啫喱,成道菜式係創作同配搭上都好新穎,味道又出奇地夾呢道係我心目中既第一位🌟沙甸魚磯邊卷首先磯邊卷卷得非常之圓,入面除咗肥厚既沙甸魚之外,仲卷住細嫩既芽蔥同黃色漬蘿蔔,一啖入口有紫菜既脆同沙甸魚既魚油甘香,配埋蔥同蘿蔔既爽口,好有層次,諗到都心思思想再食和牛三文

櫻花蝦茶碗蒸口感綿密,鹹鮮味十足

呢道係我心目中既第一位🌟沙甸魚磯邊卷

和牛三文治就好多地方都有,而拖羅三文治係該店師傅研發,吉列拖羅配上香脆既多士,香脆得嚟又唔會過於油膩

瀨尿蝦春卷入面配搭住香箱蟹既蟹膏同埋紫蘇葉,不得不提旁邊由鮟鱇魚肝製成嘅沾醬,忍唔住問師傅要舊飯點埋個醬食😛

壽司環節共有八款,墨魚係店內熟成既,入口非常軟糯甘甜。
師傅話今日池魚數一數二靚🥰果然肉質好肥美,而且近血位魚味更濃郁
時令既櫻鱒肉味香濃,魚油甘香
第一次食梭子魚,炙燒過既魚皮有焦香魚油味,配上清爽柚子胡椒醬調味,味道唔錯
同樣第一次試既小肌,鮮銀色既魚皮非常耀眼,魚肉結實滑身,魚味都幾濃
馬糞海膽一如既往,鮮甜既口感絕對唔會令人失望

甜品有甘甜既日本士多啤梨同最愛既綠茶雪糕❤️

整個廚師發辦體驗都好好,師傅好健談,對食材既知識都掌握得好好,唔經唔覺都食咗差唔多2個半鐘,下次再嚟過❤️
期待咗好耐好耐,終於都等到今日喇‼️‼️‼️因為今日約咗朋友,一齊去食omakase😍😍😍😍今次去嘅餐廳位置非常方便,位於尖沙咀寶勒巷地舖。經過繁忙嘅街道,一推門進入店裡面,裝修簡潔乾淨,用具擺設精緻幽雅,個份寧靜舒適,好似進入咗另一個空間嘅感覺。🌸「神石」廚師發辦 🌸$1680+10% 包括先附(前菜),薄切刺身,向付刺身三點,冷煮物,揚付物,季節燒物,鮨七貫,止椀,甜品 — 總計一共有十七款食品😋😋🌸先附(前菜)🌸—北海道毛蟹,醬油菠菜,野生饅魚苗忍不住‼️第一時間‼️將毛蟹全部一次過送入口😋😋😋啖啖鮮甜非常滿足🥰🥰之後咬一口白蘆筍🤩🤩🤩爽脆清甜非常驚喜😍😍饅魚食得多,真係未試過食饅魚苗😝😝口感煙煙韌韌😍😍😍😍配埋酸汁豉油非常醒胃,作為前菜係非常合適。提外話,邊食邊可以欣賞師傅認真準備食材,十分讚👍🏻👍🏻👍🏻🌸薄切刺身🌸—紅鯛魚刺身因為熟成四日,所以刺身切得比平常厚身。熟成會增加旨味外,魚肉嘅質感亦會慢慢變得比較軟嫩,此質感非常特別🤩🤩要掌握熟成亦非易事,非常考師傅嘅功力~🙏🏻🙏🏻今日有幸可以嘗試到~☺️🌸向付刺身三點🌸—象拔蚌刺身象拔蚌已預先加上咗檸檬汁,為增添鮮味沾上一點點岩鹽,一口咬落非
期待咗好耐好耐,終於都等到今日喇‼️‼️‼️

因為今日約咗朋友,一齊去食omakase😍😍😍😍

今次去嘅餐廳位置非常方便,位於尖沙咀寶勒巷地舖。

🌸「神石」廚師發辦 🌸$1680+10%

🌸先附(前菜)🌸—北海道毛蟹,醬油菠菜,野生饅魚苗

提外話,邊食邊可以欣賞師傅認真準備食材,十分讚👍🏻👍🏻👍🏻

🌸薄切刺身🌸—紅鯛魚刺身

因為熟成四日,所以刺身切得比平常厚身。

🌸向付刺身三點🌸—象拔蚌刺身

象拔蚌已預先加上咗檸檬汁,為增添鮮味沾上一點點岩鹽,一口咬落非常之爽口清新😍😍😍師傅刀工一流,花紋𠝹得非常工整👍🏻👍🏻

🌸向付刺身三點🌸—鰤魚刺身

一直以為鰤魚係油甘魚😝原來係有分別‼️‼️通常養殖嘅都會被稱作為油甘魚,而野生嘅品種先會叫鰤魚。而呢度嘅北海道鰤魚係用「天上鰤」呢個品牌㗎‼️‼️所以品質有保證🤩🤩面層再揉上少許醬油,另外再灑上芝麻,非常濃香~yummy😋😋

🌸向付刺身三點🌸—沙甸魚紫菜卷
紫菜非常香脆👍🏻👍🏻👍🏻😍😍加上配菜令沙甸魚立時味道提升及口感更豐富,一流🥰

🌸冷煮物🌸—清酒煮鮑魚
切到恰到好處,剛剛充滿一口嘅份量,煙韌有咬口☺️☺️配合埋上湯之鮮味,好吃👍🏻

🌸揚付物🌸—中拖羅三文治

I m loving it‼️‼️非常惹味香脆😍😍😋😋啱晒鍾意食香口野食嘅搵食☺️
沾上薄薄脆漿的厚身拖羅,炸過後完全沒有油膩感覺,配上香甜醒胃的他他醬,簡直無得頂👍🏻👍🏻👍🏻仲有配上烤得香脆的多士,更是錦上添花‼️‼️‼️巧巧食🙌🏻🙌🏻️‼️‼️

🌸季節燒物🌸—澳洲和牛臀肉

澳洲牛肉肉味濃郁,除了可配上日式蛋黃漬,wasabi,竹炭鹽外,另外還撒上Parmesan cheese,充滿fusion嘅味道😍

上漬物,亦代表壽司即將進場😋😋😋
漬物中以白蘿蔔漬物最出色,非常爽脆清甜👍🏻👍🏻👍🏻

🌸鮨七貫🌸
1)帆立貝 🥢🥢🥢🥢🥢有少許檸檬清香,新鮮美味

2)池魚 🥢🥢🥢🥢🥢口感清爽幼細,配上少許蔥蓉,提升魚肉甜味

3)魷魚🥢🥢🥢🥢🥢🥢師博刀工好利害,將一整塊魷魚切絲𠝹開👍🏻👍🏻滿口魷魚,口感一流

4)金目綢🥢🥢🥢🥢🥢帶有柚子味,鮮甜

5) 鯖魚🥢🥢🥢🥢滲出芝麻香味,魚味香濃

6)赤鱲🥢🥢🥢🥢🥢炙燒過後香味更加特出,魚皮香脆,十分惹味

7)北海道馬糞海膽🥢🥢🥢🥢🥢🥢味道濃厚,口感嫩滑甘甜,留有餘韻

8)拖羅卷🥢🥢🥢可以

🌸止椀,甜品🌸

最後送上麵豉湯及士多啤梨水信玄餅~此一熱一凍嘅配合,為今晚劃上完美句號~

2023-04-09 96 瀏覽
尖沙咀嘅鮨石,係新開嘅Omakase店!Lunch Omakase Set由$580起,用料新鮮取勝!Lunch - "Shun" Seasonal Omakase $980包含前菜、刺身3款、旬.茶碗蒸、季節燒物、一品料理、壽司7件、湯品、甜品,Lunch嚟講都真係好豐盛!前菜細細隻好鮮甜嘅螢光魷魚、清甜嘅白玉蘆筍醬配菜之花、酸酸地好開胃嘅沖繩水雲配北海道馬糞海膽!長崎縣小長井生蠔Size都算係幾大隻,配日式酸汁、辣蘿蔔蓉同埋芽蔥,感受到來自日本海洋嘅清新氣息!日本伊勢海老席前將龍蝦解體起肉浸冰水,清爽嘅龍蝦肉配搭魚子醬及海膽汁,鮮味大幅提升!北海道櫻鱒及赤貝赤貝爽彈甜美,櫻鱒軟腍中帶油香,唔錯!旬.茶碗蒸蛋甜加菜甜,味道討好!中拖羅三文治中拖羅上麵包糠再炸,中間保持raw嘅狀態,外脆內嫩嘅口感真係無得輸!法國鴨胸燒到出晒油,鴨胸啖啖肉仲好香口!有竹炭鹽同埋蛋黃兩種食法,竹炭鹽突顯原味,蛋黃就濃郁香滑!帆立貝壽司勁厚肉嘅帆立貝,對半切開再雙飛,都仲係啖啖肉,清甜可口!沙甸魚壽司沙甸魚勁肥美,入口即化嘅魚脂令人好滿足,以蔥蓉同埋薑蓉壓腥!牡丹蝦壽司好大隻嘅牡丹蝦,甘甜可口!赤身醬油漬壽
前菜
長崎縣小長井生蠔
日本伊勢海老
北海道櫻鱒及赤貝
赤貝爽彈甜美,櫻鱒軟腍中帶油香,唔錯!
旬.茶碗蒸
蛋甜加菜甜,味道討好!

中拖羅三文治
法國鴨胸
帆立貝壽司
勁厚肉嘅帆立貝,對半切開再雙飛,都仲係啖啖肉,清甜可口!
沙甸魚壽司

牡丹蝦壽司
好大隻嘅牡丹蝦,甘甜可口!

赤身醬油漬壽司
吞拿魚嘅酸味、醬油嘅咸香味、仲有蔥嘅清新,同壽司飯混為一體!

小肌壽司
漬咗5日,魚肉口感特別綿!

炙燒赤鯥壽司
好肥美嘅深海魚,魚油嘅香令人欲罷不能!

北海道白海膽軍艦
口感creamy,清甜嘅味道持續刺激味蕾,正!

湯品
熱辣辣,麵豉嘅咸香頗為突出!

甜品
有以抹茶為主調嘅甜品拼盤,有糯米糍、夾心餅乾、雪糕、加埋日本梨子!

橙汁
2023-04-09 37 瀏覽
有時食Omakase覺得午市價錢比較平啲,可以試吓質素點先,如果水準唔錯再夜晚再去。今次呢一間質素真係幾好,食完午餐,可以擇日再戰晚餐😎Lunch Omakase 「岩」$580,呢個價錢都幾豐富。有前菜、旬、茶碗蒸、一品料理、壽司十件、湯及甜品。餐廳有八個座位,唔算太大,但係環境舒適。坐低師傅會問你有冇啲咩敏感或者唔食嘅嘢。之後就去準備前菜。是日前菜汁係煮八爪魚。八爪魚係時令,汁燒味濃郁。食完前菜就食啲熱嘢暖下個胃先。呢個海膽茶碗蒸我覺得好好味,因為海膽鮮甜,蒸蛋又滑,蒸蛋中嘅湯味適中。壽司方面有金目鯛、魷魚、鰤魚、赤貝、甜蝦昆布漬、赤身、鯖魚、北海道毛蟹、赤鯥魚、吞拿魚蓉小卷。我最鍾意食赤貝同北海道毛蟹。赤貝好鮮甜,完全唔腥。北海道毛蟹鮮味無比。其他壽司款款都好新鮮,Omakase 真係最緊要食材新鮮。中間師傅仲請咗我哋食大拖羅三文治,大拖羅夠厚,配上香烤三文治,滿口滿足😋最後飲返個麵豉湯。甜品有靚靚嘅水信玄餅,水信玄餅晶凝通透,裡邊仲有士多啤梨🍓,配上黃豆粉及黑糖醬,我鍾意食😍整餐都令我滿意。

2023-04-09 25 瀏覽
仲未有得去日本,要止下思鄉病,約咗朋友去一間新開的Omakasen感受日本文化。雖然係高消費活動,但辛苦揾黎志在食,最緊要好食,咁就豪一次🤭🤭,食左先講,就當奬勵下自己啦,揀左精選神石廚司發板,中上檔次,期待😚 餐廳環境好乾淨企理,餐具好別緻顯心思,餐廳大概有七個座位,圍著廚師觀看整個料理過程,廚師都好專業咁介紹每一道菜式內容,建議享用要留意既地方,細心問客人喜好以安排食物,雖然是新開,但都見有熟客幫襯,當日更是全屋滿座!鰻魚苖刺身,味道好特別,有小小似魷魚又有小小似河粉,係幾獨特既質感!刺身東京灣真調 預先熟成4日 ,魚味濃郁, 特切厚身,展示魚獨特性,煙靭帶嚼勁, 有荔枝的清香😍😍象拔丰、北寄貝為前菜,司傅提示先吃象拔丰再吃北寄貝,預先浸透檸檬汁,味道已調較好。鰤魚 是當造季節 只落了少許醬油調味,魚油份充足, 鮮味回甘😘秋刀魚卷,見有心思,要預先處理較多的魚骨,師傅細心夾起魚骨,再卷成別緻手卷。清酒蒸鮑魚,清酒味濃!澳洲牛pat pat 3-4成熟,芝士, 蛋黃漬配襯,一種fusion感覺,唔錯!接住是吞拿魚三文治,香脆可口,高級版魚柳包,冇得輸😜😜緊接係壽司,又淡到濃,慢慢細嚐

刺身

清酒蒸鮑魚,清酒味濃!

接住是吞拿魚三文治,香脆可口,高級版魚柳包,冇得輸😜😜

緊接係壽司,又淡到濃,慢慢細嚐😀
1.帆立貝
7. 北海道海膽,超級讚,好甜既海膽,正😄
8. 拖羅手卷
9. 味噌湯

10. 士多啤梨水上玄餅

司傅功架心思,餐廳既氣氛,接待員的招待,食物的質素,一間好的廚師發板缺一不可。吃到一頓晚餐係會令人感動的。這一餐亦都做到了!
2023-04-08 31 瀏覽
午餐有$580/ $980 兩個選擇,我哋揀咗較經濟嘅$580 「岩」壽司廚師發辦餐。⭐️「岩」壽司廚師發辦⭐️先附、旬・茶碗蒸一品料理、鮨十貫止椀、水菓子▶️前菜:汁煮八爪魚 🐙配菜之花及木之芽醬八爪魚夠入味,口感腍身。菜之花幾清新。▶️茶碗蒸有海膽、海苔、魚等等。海膽鮮甜,撈埋滑滑蒸蛋食,yummy🤤▶️壽司🍣有10件:金目鯛魚身光澤,爽身鮮甜。魷魚、鰤魚都非常新鮮。中間有大拖羅三文治,三文治烘到香脆。大拖羅厚身肥美,仲有洋蔥Wasabi沙律醬🧅呢個有驚喜。赤貝好爽口鮮甜。甜蝦昆布漬,甜蝦大大隻昆布漬更突出甜蝦鮮味。赤身醬油漬,食得出吞拿魚嘅鮮味。鯖魚有白昆布喺面,甜甜地口感。北海道毛蟹,係新鮮即拆肉,有紫蘇花更白香。赤鯥魚魚質有彈性新鮮。吞拿魚蓉小卷,有三件紫菜夠脆、吞拿魚蓉夠多。最後就係麵豉湯同水信玄餅 😍呢個價錢都幾實惠。

⭐️「岩」壽司廚師發辦⭐️
先附、旬・茶碗蒸
一品料理、鮨十貫
止椀、水菓子

▶️前菜:
汁煮八爪魚 🐙配菜之花及木之芽醬
八爪魚夠入味,口感腍身。菜之花幾清新。

▶️壽司🍣有10件:
金目鯛魚身光澤,爽身鮮甜。

魷魚、鰤魚都非常新鮮。

赤貝好爽口鮮甜。

甜蝦昆布漬,甜蝦大大隻昆布漬更突出甜蝦鮮味。

赤身醬油漬,食得出吞拿魚嘅鮮味。

鯖魚有白昆布喺面,甜甜地口感。

北海道毛蟹,係新鮮即拆肉,有紫蘇花更白
香。

赤鯥魚魚質有彈性新鮮。

吞拿魚蓉小卷,有三件紫菜夠脆、吞拿魚蓉夠多。
最後就係麵豉湯同水信玄餅 😍

呢個價錢都幾實惠。
鮨石 📍尖沙咀寶勒巷1號玫瑰大廈地下 E及F1號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━最近有好多新開嘅鮨店! 今次嚟到位於尖沙咀嘅一間鮨店 雖然身處鬧巷 但入到嚟就會有一種寧靜高級感😌餐廳座位不多 有兩位師傅serve 平日夜晚都full所以建議book位先~整體嚟講覺得呢次$1680 +10%嘅晚市Omakase體驗非常完整 而且都有幾個創新菜式值得讚賞😌━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥗 先附 ▶︎ 三款前菜 用精緻嘅盒子呈上 有懷石料理即視感🥹▶︎ 第一道係白蘆筍配北海道毛蟹同味噌醬 最特別在於味噌醬 有少少腐乳嘅feel 另外芫荽苗都幾點睛😙▶︎ 第二道係木魚醬油菠菜 菠菜入味脆爽 正常發揮▶︎ 第三道係鰻魚苗配醬油酸汁 姜蓉 芫荽苗 入口鰻魚苗質感滑溜 鹹酸味頗出 芫荽苗驚喜地幾夾🤤 好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐟 お造り▶︎ 東京灣產真鯛 熟成四日 肉質較軟所以師傅切得比平時厚~▶︎ 魚肉上面有柚皮 亦可以點辣椒蘿蔔蓉酸汁 ▶︎ 魚肉口感綿軟 齋食會有柚皮香 而加上醬汁就會有些少辣味同鹹味好味指數

鮨石

🐟 お造り
▶︎ 魚肉上面有柚皮 亦可以點辣椒蘿蔔蓉酸汁

🐚 象拔蚌·赤貝
▶︎ 象拔蚌脆爽 都幾有海水味👍🏻
▶︎ 赤貝都幾爽口 不過就冇象拔蚌咁鮮甜~

🐟 鰤魚
▶︎ 北海道天上鰤 配上wasabi 醬油 芝麻碎
▶︎ 油分好重 亦頗重魚味 回味悠久

🍙 沙甸魚磯邊卷
▶︎ 師傅細心將沙甸魚 蔥 蘿蔔乾 等卷入 造型不錯🫶🏻
▶︎ 入口迸發復合嘅味道 先是蔥香 再到魚肉 再有甜甜地嘅蘿蔔幹 整體層次非常豐富~
▶︎ 魚肉綿軟 蘿蔔脆爽 蔥都清脆 質感非常分明

🐚 鮑魚
▶︎ 清酒煮鮑魚 淋上煮佢嘅汁~
▶︎ 鮑魚邊口感滑溜軟Q好特別 而內裡彈牙有嚼口 會有鮮味同淡淡酒香🤤

🥪 中拖羅三文治
▶︎ 好創新嘅菜式 麵包包住炸過嘅中拖羅 另外有沙律醬同洋蔥粒
▶︎ 中拖羅半生熟 外層比較熟嘅地方重油脂感 內裡生嘅地方就仲有魚生質感
▶︎ 沙律醬意外地可以中和油膩感 又唔會太過搶味 呢個配搭都算有驚喜🤣

🥩 澳洲和牛
▶︎ 澳洲和牛臀肉 要咗三成熟 配上蛋黃漬同帕瑪森芝士 另外有竹炭鹽同wasabi可以點~
▶︎ 和牛臀肉肉香頗濃 而且口感幾有彈性 係我鐘意嘅style🤤 另外都可以感受到表面略帶燶香😌
▶︎ 另外蛋黃漬都幾特別 係黏黏地彈彈地嘅質感 略帶蛋香同鹹味
好味指數:●●●●●

🍣 帆立貝
▶︎ 帆立貝入口鮮甜 與醋飯形成對比
▶︎ 係食過嘅帆立貝中質素頗高嘅!

🍣 池魚
▶︎ 大分縣池魚 配上少少蔥花
▶︎ 池魚偏有咬口 而且冇腥味~

🍣 墨魚
▶︎ 墨魚縱橫交錯 口感上嚟講非常唔錯 係我食過嘅墨魚中數一數二嘅😎
好味指數:●●●●●

🍣 金目鯛
▶︎ 金目鯛肉質好厚實 食落軟糯鮮甜 略有彈性😎

🍣 鯖魚
▶︎ 鯖魚一向較重口 幸好有酸蘿蔔止腥~

🍣 赤鯥
▶︎ 赤鯥略略有炙燒香 肉質亦很糯 唔錯🫶🏻

🍣 北海道馬糞海膽
▶︎ 北海道馬糞海膽 味道都幾濃郁 而且冰爽creamy 入口即化

🍣 拖羅卷
▶︎ 卷入面淨係有拖羅蓉同蘿蔔乾 冇蔥嘅吞拿魚卷更加重吞拿魚味 🤣

🍵 味噌湯
▶︎ 味噌湯唔會太鹹 正常發揮~

🍮 水信玄餅
▶︎ 真係少見嘅甜品 係士多啤梨味水信玄餅 配上黃豆粉同黑糖
▶︎ 賣相已經好吸引 入面有花同士多啤梨😗
▶︎ 水信玄餅有點似啫喱口感 爽彈 加埋黑糖同黃豆粉甜度適中 都幾balance✨

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 4月頭 (夜晚)
快樂指數😋:⑧⑨/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌘🌑🌑
環境: 🟦🟦🟦🟦⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔅
再訪意願: ❤️❤❤❤🤍
今次嚟到尖沙咀呢間食omakasae,午市又幾抵,性價比都高👍🏻入面只有七個位,想食一定要預早book位!環境都幾舒服,每位客人都一定見到師傅👍🏻同師傅有足夠交流上個前菜先,係螢光魷魚加海膽白雲個汁酸酸甜甜非常開胃再嚟香箱蟹粟米餅加咗啲檸汁,唔會好膩汁煮鮟鱇魚肝😍非常入味入口即溶好肥美,師傅話冬天食更加肥美🤣海苔汁茶碗蒸清清地,蛋好滑來重頭戲啦,準備食壽司每次睇師傅準備都係非常享受嘅體驗真鯛、岩鹽帆立貝、甜蝦配魚子醬北海道櫻樽、赤貝、赤身醬油漬壽司有師傅調好晒味,唔會太辣,亦都唔會比豉油搶晒魚生嘅鮮味每樣食材都非常新鮮,甜蝦入口張住,蝦膠嘅質感👍🏻👍🏻牡丹蝦、火炙拖羅、北海道馬糞海膽、拖羅蓉手卷食到呢度已經非常飽,好滿足中間仲有啲自家製青瓜漬物解膩~酸酸甜甜最後就到甜品啦,栗子餅同埋青森縣嘅蘋果畫上圓滿嘅句號!午市五百幾蚊一位有咁多嘢食,勁抵!
入面只有七個位,想食一定要預早book位!

環境都幾舒服,每位客人都一定見到師傅👍🏻同師傅有足夠交流

上個前菜先,係螢光魷魚加海膽白雲
個汁酸酸甜甜非常開胃

再嚟香箱蟹粟米餅
加咗啲檸汁,唔會好膩

汁煮鮟鱇魚肝😍
非常入味入口即溶好肥美,師傅話冬天食更加肥美🤣

海苔汁茶碗蒸
清清地,蛋好滑

來重頭戲啦,準備食壽司
每次睇師傅準備都係非常享受嘅體驗

真鯛、岩鹽帆立貝、甜蝦配魚子醬
北海道櫻樽、赤貝、赤身醬油漬
壽司有師傅調好晒味,唔會太辣,亦都唔會比豉油搶晒魚生嘅鮮味
每樣食材都非常新鮮,甜蝦入口張住,蝦膠嘅質感👍🏻👍🏻

牡丹蝦、火炙拖羅、北海道馬糞海膽、拖羅蓉手卷
食到呢度已經非常飽,好滿足

中間仲有啲自家製青瓜漬物解膩~酸酸甜甜

最後就到甜品啦,栗子餅同埋青森縣嘅蘋果

畫上圓滿嘅句號!午市五百幾蚊一位有咁多嘢食,勁抵!
2023-04-04 24 瀏覽
鮨石係尖沙咀剛開業不久嘅日式廚師發辦料理,小店選料新鮮上乘,定價合理!午市 -「旬」季節廚師發辦 $980先附螢光魷魚 - 時令食材之一,帶春嘅螢光魷魚鮮味特別突出!菜之花 - 配搭由白玉蘆筍磨醬成嘅醬,菜甜好清新!沖繩水雲 - 上面係北海道馬糞海膽,酸爽醒胃!向付刺身3点生蠔 - 長崎縣小長井生蠔,蠔身都幾大隻,而且厚肉,清甜中帶輕微嘅海水味,唔錯!伊勢海老 - 日本嘅伊勢海老即劏再浸冰水,保持爽嫩嘅口感,以北海道馬糞海膽嘅汁同埋魚籽醬,提升鮮味!赤貝 & 櫻鱒 - 赤貝爽身清甜,而來自北海道櫻鱒肉質甘甜鮮美帶油香,配搭麻椒醬增添風味!旬.茶碗蒸蛋香夠濃,加咗少少野菜作點綴!季節燒物吉列中拖羅三文治 - 厚切嘅中拖羅以吉列嘅方法炸過,以烘烤過嘅多士夾住,卜卜脆嘅口感之中滲出吞拿魚嘅鮮味,而wasabi沙律醬醒神開胃,的確Good!一品料理法國鴨胸 - 烤至半熟嘅鴨胸油香感滿滿,點竹炭鹽突顯鴨肉嘅香甜!而點蛋黃+蔥花就做成類近壽喜燒嘅濃郁風味!鮨七貫帆立貝 - 肥大肉厚嘅帆立貝以青檸汁同埋鹽作調味,貝類嘅清甜味被放大,唔錯!鰯 - 勁肥美嘅沙甸魚,肥到近乎入口即化,正!牡丹蝦 - 大大

午市 -「旬」季節廚師發辦 $980
先附
螢光魷魚 - 時令食材之一,帶春嘅螢光魷魚鮮味特別突出!

菜之花 - 配搭由白玉蘆筍磨醬成嘅醬,菜甜好清新!

沖繩水雲 - 上面係北海道馬糞海膽,酸爽醒胃!

向付刺身3点

旬.茶碗蒸
蛋香夠濃,加咗少少野菜作點綴!

季節燒物

一品料理

鮨七貫

鰯 - 勁肥美嘅沙甸魚,肥到近乎入口即化,正!

牡丹蝦 - 大大隻嘅牡丹蝦軟糯甘甜!

赤身醬油漬 - 中間唔落wasabi,改落蔥花,令壽司同時兼備魚肉、蔥花、醋飯三種不同嘅酸味,頗有驚喜!

小肌 - 醃漬4-5日嘅小肌,魚肉呈橙黃色,醋香怡人!

炙燒赤鯥 - 含大量魚油嘅深海魚,燒出油份後,更見甘香可口!

白海膽 - 北海道嘅白海膽肉質嫩滑,水潤清甜,甜味優雅,而且師傅落咗好多瓣,夠晒滋味!

止椀、水菓子、飲料
最後呈上湯品、甜品同埋果汁!甜品以拼盤形式呈現,同時包含日本水果、和菓子、夾心餅、同埋雪糕,大滿足!