全港Omakase 何其多好吃服務好且性價比高的沒幾個星期五夜晚微雨同健身小姐妹一起行完街去呢間食前菜有鞍康魚乾、白蘆筍、無花果和啫喱清、甜、微酸,成功打開胃口薄切石垣鯛開啟我們的刺身之始白象拔棒,幾滴青檸汁入味,更覺清甜爽口加上有菊花和竹葉點綴,完全符合我的審美觀😍愛了愛了❤️小長井生蠔搭配醋啫喱花碎,這個組合很特別,雖然沒能明顯品嚐出生蠔的鮮甜,但是卻融合出很棒的味蕾感受👍看著師傅切池魚的時候,我心想這個應該很普通吧,結果出乎意料的口感好,用了芝麻、芽蔥,醋混合拌勻,吃的時候爽口又香😋店裡有其中一招牌「中吞拿魚三文治」焦脆的麵包夾著滑嫩的吞拿魚,由咬出來隱藏著的wasabi看得出廚師的高超之處、把握得恰到好處的量,吃過還想吃第二塊😋醃漬過的明石八爪魚、北海道海膽、醃漬過的澳洲鮑魚,三樣食物同一個碟有藝術品的視覺👍😍蟹籽蟹肉卷外皮酥脆裡面熱乎乎的溫度,真心不錯👍各款壽司🍣都很美味,就不一一介紹了甜品有栗子蓉、燕麥做的巧克力、有草莓🍓整體也是很棒👍店裡幾個帥哥服務態度非常好不厭其煩解答我們關於食物方面的疑問店內綠植竹子我太喜歡了😍😍👍竹不爭奇鬥豔,不屈不撓竹子是有節制、是虛心的一節复一節
全港Omakase 何其多
好吃服務好且性價比高的沒幾個
星期五夜晚微雨
同健身小姐妹一起行完街去呢間食

前菜有鞍康魚乾、白蘆筍、無花果和啫喱
清、甜、微酸,成功打開胃口

薄切石垣鯛開啟我們的刺身之始

白象拔棒,幾滴青檸汁入味,更覺清甜爽口
加上有菊花和竹葉點綴,完全符合我的審美觀😍
愛了愛了❤️

蟹籽蟹肉卷外皮酥脆裡面熱乎乎的溫度,真心不錯👍

各款壽司🍣都很美味,就不一一介紹了

甜品有栗子蓉、燕麥做的巧克力、有草莓🍓
整體也是很棒👍

店裡幾個帥哥服務態度非常好
不厭其煩解答我們關於食物方面的疑問

店內綠植竹子我太喜歡了😍😍👍
竹不爭奇鬥豔,不屈不撓
竹子是有節制、是虛心的
一節复一節,千枝攢萬葉;
我自不開花,免撩蜂与蝶。
2023-03-31
2023-04-01 32 瀏覽
壓力還未舒緩,晚上睡得不太好,還發夢給上司訓示,令到我屈屈不歡。昨日睇完中醫,醫師話我肝屈厲害,除了吃中藥,我還馬上訂了今晚的Omakase,又來豪一次替自己減壓。門面一身木系,設計簡約,在這條寶勒巷中別樹一幟。內裏以叢木為主題,給人舒適自在之感。L型的壽司吧枱,共有九個座位,客人可近距離欣賞師傅的手藝,亦易於交流,喜歡!晚巿有兩款選擇,而其中一款最少要兩日預訂,所以我只好揀「神石」廚發辦 ISHI Omakase ($1680),分別有先附、刺身、和食(冷煮物和揚付物)、壽司、止碗和甜品,好豐富。******************************馬上來先附 Appetizer ,共有三式,精美吸引。大和芋海膽加入秋葵的碎粒,黏滑中添了份清爽,拌上甘香油潤的海膽同吃,兩者味道取得平衡,好夾!富山灣螢光魷魚是3-4月當造,以水灼方式炮製,一咬下去爆出甘香的膏,好鮮味。平時少食魷魚的我,估不到螢光魷魚如此美味,令我回味無窮。還有墊着螢光魷魚那片天婦羅大葉,是日本的羅勒葉,炸香脆可口,又不油膩,還嚐到其獨有味道。北海道天婦羅蝦菇同樣做成天婦羅,外脆內嫩,啖啖肉,味道鹹鮮,好好味!
先附
大和芋海膽
富山灣螢光魷魚
北海道天婦羅蝦菇
石門鯛配魚子醬
剌身 Thinly Sliced Sashimi共有四款,先是石門鯛配魚子醬,肉質透亮,口感爽嫩,白身魚淡味,配上黑魚子醬,捲着同吃,為其添上鹹鮮,好夾的配搭。
愛知縣的白松貝
接着是愛知縣白松貝,灑了竹炭鹽,配片醋橘。白松貝口感極之爽脆,跟竹炭鹽拌勻,更有助提鮮,再掃一掃醋橘,吃起來更清新鮮味。
櫻鱒魚配薑蓉
再來是櫻鱒魚配薑蓉,還掃了醬油。櫻鱒魚柔軟腍滑,鮮味中帶少少薑的辛辣,配搭幾特別。
沙甸魚磯邊卷
最後是好有驚喜的沙甸魚磯邊卷,用料好豐富。除了有肥美鮮嫩的沙甸魚外,還加了溫室芽蔥、芝麻、薑南和黃蘿蔔,配起來口感和味都多變。本身好擔心芽蔥會搶了沙甸魚的鮮味,但原來的草青味不強,但又為此卷添上清爽感,而酸咪咪的黃蘿蔔也可中和沙甸魚的油潤感,配搭好正!
香盒蟹春卷
和食三款,各具特色。先上香盒蟹春卷是港日式crossover製法,好有驚喜和創意。炸得金黃,色澤平均,中間捲着滿滿的蟹肉和蟹膏,好靚仔,極誘人!外層香脆可口,內裏的蟹膏肉嫩,雙重口感,蟹膏肉鮮味甘香,每一口都令人滿足!
澳洲鮑魚配肝醬
澳洲鮑魚配肝醬不單止鮮美,口感還很腍嫩,再蘸上甘香的鮑魚肝醬,鮮香味大大提升,最佳的配搭!
禾稈草煙燻乳鴿
禾稈草煙燻乳鴿是一道用心之作,肉質保持鮮紅,皮脆肉嫩,既充滿肉香,亦有煙燻的味道,烹調入味,不需再作任何添加已很美味!
北海道產牡丹蝦
輪到另一位師傅握壽司,欣賞!壽司7貫 Sushi 7 pcs逐一上場,先有北海道產牡丹蝦,大大隻,非常厚肉,又爽嫩又黏滑,味道鮮甜,師傅唧了少少酸橘汁,吃落清新一點。
火炙金目鯛壽司
再來火炙金目鯛壽司,魚皮鮮紅,肉身亮澤粉紅。師傅選用腩位,本身已肥美,再經火炙迫出油分,吃起來帶甘香,油脂爆燈,正!
池魚壽司
池魚壽司加少少蔥蓉,師傅話這是絕配。魚肉柔軟嫩身,鮮味中帶點蔥香,果然不錯!
火炙北寄貝壽司
接着是火炙北寄貝壽司,見師傅除了塗上醬油外,還唧了些酸橘汁。北寄貝非常爽口,經燒後帶少少焦香,而酸橘汁也令其更清新。
大拖羅壽司
大拖羅壽司色澤紅潤,魚味比平時吃的更濃,還富獨有的酸味,是熟成帶出來的獨特之處。肉質肥嫩,油香滿溢。
火炙赤鯥壽司
還有火炙赤鯥壽司,其是深海魚之一。經輕燒後,油份更足,滲入壽司飯中,入口非常嫩滑油潤,回味!
北海道白海膽
最後,見師傅拿出一盒滿滿的海膽出來,我馬上目不轉睛。原來是北海道白海膽,是膽級別中最高級數。色澤和味道果然不同,鮮橙亮麗,極甘香鮮美,油潤豐膄,黏滿口腔,拌着壽司飯和脆身的紫菜同吃就最適合不過,每啖都令人難以抗拒。
魚清湯
今晚的止椀 Miso Soup魚清湯,用上三至種魚肴成,難怪如此鮮甜,加埋昆布、豆腐、蔥花,味道更香,好喝!
士多啤梨配栗子蓉忌廉
最後甜品 Dessert士多啤梨配栗子蓉忌廉。還擔心是平時吃栗子蛋糕的栗子蓉,幸兒是自家製,啖啖新鮮的栗子味,甜滑度適中,灑上朱古力脆片,多份甜美和口感,不錯!
決定再吃廚師發辦,皆因在品嚐的時光裏,我真的能夠全程投入欣賞師傅手藝和美食中,將一切壓力都釋放,所以一見自己無力時,我就要再度加力,但我始終希望下次再吃廚師發辦時,我是因有開心的事而吃,而非為減壓而吃。
2023-03-26
火炙赤鯥壽司
北海道白海膽
魚清湯
士多啤梨配栗子蓉忌廉
神石廚師發辦🍣先付有三點,北海道瀨尿蝦天婦羅配紫蘇葉嘅炸粉漿薄而香脆,香濃嘅赤身醬油漬加上滑溜黏口嘅大和芋,配搭得宜,沖繩水雲酸味開胃,赤貝增加幾分爽口~松川鰈有兩食,魚質結實爽口,感覺清爽,炙燒嘅鰈魚邊突出返油香🔥牡丹蝦上面晶瑩透亮嘅係酸橘啫喱,底下有白玉露筍蓉,不論味道定係口感都相當豐富👍日本象拔蚌鮮甜爽脆,輕輕蘸上少許鹽食即可🧂沙甸魚磯邊卷以魚肉代替米飯,捲得扎實工整, 油香嘅沙甸魚捲住清爽嘅黃蘿蔔、芽菜,相得益彰😋瀨尿蝦香箱蟹子大葉春卷以香脆嘅春卷皮包住絲絲嘅蝦肉蟹肉,可以點埋鮟鱇魚肝沙律醬一齊食🦀昆布蒸鮑魚雖然好柔軟,但係師傅話不妨咀嚼多幾下,鮑魚肉嘅鮮甜會愈來愈出,配埋濃味嘅醋味噌鮑魚肝醬又係另一番風味,之後仲可以用飯送埋淨低嘅肝醬,完美清碟🍚第一次食到中拖羅多士,十分創新,師傅豪爽地用上一大塊中拖羅,外皮金黃香脆,中拖羅中央仍然呈粉紅色,咬落肉質細緻多汁,多士亦烘得非常脆,畫龍點睛🥪跟住去到壽司部分🍣墨魚甘香糯口金目鯛色澤亮麗,油脂適中👍池魚魚味較濃,配上蔥蓉梭子魚的魚皮炙燒後香氣十足,上面有柚子胡椒🍋北海道櫻鱒係時令食材,貌似三文魚但更為軟滑小肌考驗師傳功力🔪赤鯥肥美而
神石廚師發辦🍣

日本象拔蚌鮮甜爽脆,輕輕蘸上少許鹽食即可🧂

跟住去到壽司部分🍣
墨魚甘香糯口

金目鯛色澤亮麗,油脂適中👍

池魚魚味較濃,配上蔥蓉

梭子魚的魚皮炙燒後香氣十足,上面有柚子胡椒🍋

北海道櫻鱒係時令食材,貌似三文魚但更為軟滑

小肌考驗師傳功力🔪

赤鯥肥美而細膩

馬糞海膽疊到小山咁,滿口盡是海洋鮮味🗻

甜品有熊本士多啤梨、燕麥甜點同埋抹茶雪糕🍓
呢間尖沙咀鮨店剛一月開業,星期二平日晚餐已經座無虛席。👍🏻 餐廳專注於食物品質及獨創性,菜式配搭新穎頗有心思,為客人呈獻令人耳目一新嘅日本料理。🥰「神石」Ishi Omakase Dinner $1680🐡 前菜清酒蒸北海道賴尿蝦非常鮮甜。赤貝配酸汁海藻,好清新開胃!醬油漬吞拿魚配日本鮮淮山,淮山嗰層滑潺潺黏液其實係寶,對腸胃好有益。☺️🐟 刺身三點✨四國愛媛縣石垣鯛肉質細膩,油脂豐富,味道鮮甜。🦀香箱蟹香箱蟹配蟹醋啫喱鮮味出眾,配上白玉露荀同鮮淮山。✨高知縣鏗魚鰹魚王國嘅高知,僅炙燒鰹魚表皮,保留油脂飽滿嘅鮮嫩紅魚肉,放上滿滿的蔥蒜一起享用。😋🥢 煮物、炸物、季節燒物🦪長崎縣小長井生蠔 肉質肥美,爽口鮮甜。🍞🏆半熟中拖羅多士平時中拖羅刺身就食得多,但將佢炸咗做多士就第一次試,配埋他他醬原來咁好味!🤩😋🥺 甘、香、油、潤、鮮、甜、軟兼備,感受到味覺7重奏不同層次嘅滋味,喺全晚最好味嘅一道菜!🤤🤤🥰💓🦀香箱蟹皇卷春卷炸到卜卜脆,裡面全部都係新鮮香箱蟹肉,份量都好多,蟹籽同蟹膏甘香,口腔被濃郁嘅蟹味充斥着,感覺好幸福滿足。🥰👏🏻😋🐙八爪魚八爪魚肉質柔軟,配柚子胡椒為味蕾帶來新衝擊!🍣 手握壽

「神石」Ishi Omakase Dinner $1680

🐡 前菜

🐟 刺身三點
✨四國愛媛縣石垣鯛
肉質細膩,油脂豐富,味道鮮甜。

🦀香箱蟹
香箱蟹配蟹醋啫喱鮮味出眾,配上白玉露荀同鮮淮山。

✨高知縣鏗魚

🥢 煮物、炸物、季節燒物
🦪長崎縣小長井生蠔
肉質肥美,爽口鮮甜。

🍞🏆半熟中拖羅多士

🦀香箱蟹皇卷

🐙八爪魚
八爪魚肉質柔軟,配柚子胡椒為味蕾帶來新衝擊!

🍣 手握壽司7貫
✨大分縣墨魚 - 顏色白皙透明,肉質軟嫩
✨宮城縣赤貝 - 爽脆鮮甜,肉身花紋更顯立體感 (師傅問我鍾意食咩,我話鍾意食貝類同蝦,而家數返先知係送的😂,多謝Ben師傅 🥰💓🫶🏻)
✨北海道牡丹蝦 - 肉質綿軟中帶彈性,蝦肉嘅甜美在口齒間逐漸散開 😌
✨伊豆金目鯛 - 色澤鮮紅,肉質細膩
✨池魚 - 肉質鮮嫩肥美脂厚,入口魚油甘香細膩
✨大拖羅 - 入口即溶,魚味濃郁 🤤
✨北寄貝 - 清爽鮮甜
✨赤陸 - 相當肥美軟嫩
✨北海道馬糞海膽 - 質感豐厚肥美,味道甘香 ☺️

🍨甜品
係我最鐘意嘅抹茶🍵雪糕,但上枱時已經溶左 haha ,配抹茶味水羊羹,原來都唔係想像中咁甜。👍🏻

味道:4.5/5
賣相:4.4/5
環境:4.3/5
性價比:4.2/5

👨🏻‍🍳Ben師傅其實比較怕羞,但佢都會講好多刺身嘅知識俾客人聽,讓食客有更高質嘅用餐體驗。☺️👍🏻

🏠 鮨石
📍 尖沙咀寶勒巷1號玫瑰大廈地下 E及F1號舖
☎️ 37058980
2023-03-27 39 瀏覽
朋友約我嚟呢間尖沙咀omakase,今年1月新開。Overall嚟講食材新鮮,配搭有心思同驚喜,環境同氣氛都好好。今次叫咗Lunch seasonal omakase 呢個set有前菜、刺身3款,茶碗蒸、季節燒物、一品料理同壽司七件,另外有甜品同飲品。前菜:賴尿蝦、螢光魷魚、大和芋秋葵拌海膽賴尿蝦冇額外調味,釋出食材嘅鮮味。螢光魷魚兩食有心思,就咁食同配天婦羅嘅口感好唔同,配搭有新鮮感金目鯛 立鱗燒魚鱗片燒過後立起一片片、口感脆卜卜,肉質厚實。刺身石鯛 肉質爽口,加上柚子皮調味,好fresh好清新。日本象拔蚌 肉質同樣爽口有彈性,配上青檸同海鹽調味、象拔蚌嘅鮮味回味較重。磯邊魚 沙甸魚做嘅磯邊魚,魚味較重、配上脆口嘅紫菜同青瓜絲,口感有驚喜。中拖羅三文治魚油魚濃,比和牛三文治更有新鮮感。係我其中最愛嘅一味🤣 壽司7貫牡丹蝦針魚北寄貝醬油漬赤身Akami池魚赤鯥魚海膽壽司方面~都係啲時令嘅魚,每次去都可能唔同。依家係針魚當造嘅季節,口感彈牙。赤鯥魚魚味香濃、油分較高。總括嚟講每件都新鮮,味道配搭合適最後仲有麵豉湯同甜品甜品係Rapsberry soba+士多啤梨乾,配熊本縣士多啤梨。

今次叫咗Lunch seasonal omakase

呢個set有前菜、刺身3款,茶碗蒸、
季節燒物、一品料理同壽司七件,另外有甜品同飲品。

前菜:賴尿蝦、螢光魷魚、大和芋秋葵拌海膽

金目鯛 立鱗燒
魚鱗片燒過後立起一片片、口感脆卜卜,肉質厚實。

刺身

石鯛 肉質爽口,加上柚子皮調味,好fresh好清新。

中拖羅三文治
魚油魚濃,比和牛三文治更有新鮮感。係我其中最愛嘅一味🤣

壽司7貫

赤鯥魚
海膽

最後仲有麵豉湯同甜品

2023-03-24 60 瀏覽
朋友食過話ok, 叫我試下。可能新開所以裝修都好新淨。同埋性價比真係高😂平時起碼1500以上先食到依種質素。廢話唔多講講下d前菜先。前菜有5款瀨尿蝦 自家醃製青瓜 瑩光魷魚 大葉天富羅然後有碗大和胡秋葵,第一次試呢味菜,聽個師博講係淮山果類野黎,響日本係要黎比老人家保護腸胃用,食落少少酸配海膽搞混咁食都幾唔錯。我覺得依度個omakase餐幾有特色,第一次食立輪燒,食既時候師傅有解釋返呢隻係關西既特別做法,用滾油整到層皮脆朴朴,但舊金目鯛肉又唔會老,都幾花心機。另外仲試左沙癲魚,聽店員話係機邊魚整法,意思係魚當飯包紫菜一齊食,食落真係幾特別,食過好幾間omakase都未試過。不過最特別應該係依個了,和牛三文治大家應該食唔少,但中拖羅三文治咁高級既魚柳包唔知大家又試過未呢😂本身以為真係似魚柳包,但食落冇和牛咁油膩,又好重魚既香味,呢個真係全餐既mvp,不過成本咁貴唔知遲下仲有冇得再食漬物蒜頭壽司方面唔講太多,留返大家試下,食落冇腥味,又冇出水,應該有做過脫水。1. 牡丹蝦 陳皮味2. 針魚3. 北寄貝 青檸4. 醬油漬赤身5. 池魚6. 赤鯥魚,貴價深海魚7. 馬糞海膽,呢個要講一講 真係

廢話唔多講講下d前菜先。

前菜有5款

7. 馬糞海膽,呢個要講一講 真係好甜

甜品
熊本縣士多啤梨
紅爽子雪糕配士多啤梨乾
睇落幾靚食落都唔錯,有時omakase得舊雪糕,依間都算有d心思

2023-03-21 399 瀏覽
近期尖沙咀開咗好多間主打omakase嘅壽司小店,我最鍾意試新嘢,早兩日行過見到新開,就好想去試吓,仲可以趁機會食返餐好嘅日本菜餐廳門面非常低調感覺好似一間隱細小店一樣,座位同座位之間非常寬敞,絕對冇侷促嘅感覺,用咗淺色嘅木門作為傳統嘅omakase bra 枱,呈現出簡約和式嘅格局地方,非常乾淨企理環境優美,感覺好似置身於日本一樣未開餐已經先開心午餐有兩個選擇今日我揀咗其中一款$980,師傅非常細心地介紹每一道菜今餐令我增加對日本餐嘅了解,食物質素同服務非常好職員態度我仲非常滿意,最重要係有詳細嘅講解刺身,成碟賣相都好吸引師傅用心擺位,望落好似一碟藝術品一樣鯛魚,肉淡而清,仲有爽脆嘅口感,味道真係非常鮮甜,呢款日本嘅白玉魚,肉質韌度較高,能夠清楚見到魚肉嘅紋理,油分又少,鮮甜突出梭子魚,肉質雪白清香,幼嫩鮮甜,而且又知嘅部份中相當恰當,入口嘅口感清甜又爽脆刺身新鮮肥美,口感各有不同,但同樣美味安康魚蒸蛋,入口即溶,蒸蛋已經好嫩滑,再配埋安康魚提鮮, 入口食到蛋香跟住就到魚香,鮮味十足。拖羅壽司,望落去好肥美非常吸睛,顏色紅潤脂肪分佈好似雪花咁未來,油脂分佈均勻入口融化,油脂嘅精華香味

餐廳門面非常低調
環境優美,感覺好似置身於日本一樣未開餐已經先開心

午餐有兩個選擇
今日我揀咗其中一款$980,師傅非常細心地介紹每一道菜
今餐令我增加對日本餐嘅了解,食物質素同服務非常好
職員態度我仲非常滿意,最重要係有詳細嘅講解

刺身,成碟賣相都好吸引師傅用心擺位,望落好似一碟藝術品一樣

刺身新鮮肥美,口感各有不同,但同樣美味
安康魚蒸蛋,
拖羅壽司
望落去好肥美
非常吸睛,顏色紅潤
脂肪分佈好似雪花咁未來,油脂分佈均勻入口融化,油脂嘅精華香味濃郁,入口陣陣鮮味,完全唔需要調味已經食到食材嘅新鮮味道。

海膽壽司,
海膽係我嘅最愛,入口味道香甜,有少少回甘香味,香味停留喺口中不散,真係好好食
赤背壽司,份量非常大師傅仲會喺我面前拍打赤背新鮮嘅貝類就會即刻收縮,非常神奇
新鮮爽彈又鮮甜
中段嘅時候仲有麵豉湯,食咗咁多凍嘢終於有啖熱嘅湯入下口,味道尚算不錯

炸物有炸太刀魚,香噴噴嘅魚香味
表皮鬆脆更加增加口感
仲食到魚嘅鮮味
入面魚肉非常嫩滑,完全唔會乾身
炸秋葵同埋都做到入面唔乾身,能夠保持到蔬菜嘅營養,廚師真係有一定嘅水準

最尾以栗子雪糕作為甜品嘅結尾,
栗子味道相當濃郁,味道又唔會太甜,口感好幼滑,好香

• 鮟鱇魚蒸蛋
  • 刺身
2023-03-19 64 瀏覽
今日happy Friday 同fd諗住食好啲 所以預先book左呢間新開既dinner omakase🍣🥰!! 聽師傅講係今年一月新開張 所以裝修好新淨好日式。餐廳位置係尖沙咀鬧市 交通都好方便 岩晒行完街過嚟食~ 我地簡左「神石」omakase dinner set $1,680/位🙈個set 包咗前菜、刺身3款、煮物、炸物、7款壽司🍣、湯同甜品。食材全部都係當造~食完好夠飽~• 前菜有螢光魷魚🦑、日本螺、海膽淮山秋葵口感好清爽 岩晒夏天食😍•刺身方面有深海池魚🐟 、長崎縣生蠔🦪、鮮象拔蚌 深海池魚口感好彈 食得出係好新鮮!有驚艷到我🤤 而本人係生蠔愛好者 呢個生蠔好大隻 味道鮮甜 岩晒我! 象拔蚌就用小小鹽嚟提味 味道小咸~ 我覺得可以唔洗點鹽 就咁食已經好夠味喔• 中間有一款炸物:係香箱蟹🦀春卷配鮟鱇魚肝 估唔到炸物都好好味🤤 炸皮薄而脆 好香口 值得一試!食完炸物有池魚他他、清酒煮鮑魚解膩 兩樣都夠晒refreshing 中間呢道吞拿魚三文治🥪👍🏻👍🏻👍🏻 絕對有驚艷到我!味道係高級版魚柳bell 🫣 但吞拿魚外皮炸到好脆 而裏面依然有刺身既感覺 配埋沙律醬同三文治 味道好夾

食材全部都係當造~食完好夠飽~

• 前菜有螢光魷魚🦑、日本螺、海膽淮山秋葵
口感好清爽 岩晒夏天食😍

刺身方面有深海池魚🐟 、長崎縣生蠔🦪、鮮象拔蚌

• 中間有一款炸物:係香箱蟹🦀春卷配鮟鱇魚肝
估唔到炸物都好好味🤤 炸皮薄而脆 好香口 值得一試!

中間呢道吞拿魚三文治🥪👍🏻👍🏻👍🏻 絕對有驚艷到我!味道係高級版魚柳bell 🫣 但吞拿魚外皮炸到好脆 而裏面依然有刺身既感覺 配埋沙律醬同三文治 味道好夾🤤 估唔到係日式omakase會食到呢啲款式~ 必試呢

之後終於進入壽司環節🍣🍣~ 有7款當季新鮮既壽司 師傅話沙甸魚同野生希靈魚雖然唔係貴價身材 但因為本身好多細骨 好考師傅功力 所以都會出現係omakase 入面👍🏻
• 金目鯛
• 赤鯥
• 北海道馬糞海膽

食完已經有8成飽😆仲有好濃郁既蝦頭湯🦐
十分夠味

最後甜品都依然無馬虎~~ 係西式既梳乎厘配莓味雪葩同新鮮士多啤梨🍓🍨 為呢餐飯作一個圓滿句號☺️

雖然依家Omakase 餐廳開到周圍到係 但
當中好多都係良莠不齊🥹
但呢間新開既omakase係佢自己既特色😍不論係魚生身材、炸物同甜品方面都係準備十足 唔會係hea你同令客人失望 師傅都會同客人交流
值得間唔中一次食貴小小慰勞下自己🥰🥰

今天有人請客,當然是有大食大啦一於去試吓廚師發辦一入到去,就覺得非常之乾淨,我們預早book定位,已經見到師傅準備好食材,所有的魚都非常新鮮。很驚嘆這位師傅的刀功,能夠將青瓜變成一張紙。原來青瓜會切成條形用來包壽司卷物,非常清新,又有一絲絲的口感除了青瓜小卷,師傅還準備了很多,今天特別新鮮的魚生壽司仲有新鮮磨成的Wasabi,沒有攻鼻的感覺,吃落去10分溫和蝦壽司非常彈牙,原來新鮮整的壽司飯是這麼鬆軟,這麼溫暖的赤鯥akamutsu 壽司油分比較高,所以當一啖放落口的時候滿足感十足原來北海道野生希靈魚是這樣的顏色,平時食開的都是有黃色卵的,原來真正的希靈魚是這樣新鮮,這樣甜美,配合姜和蔥,令希靈魚升華。今晚好彩是人哋請,比我試到正宗的刺身,我現在才知道新鮮的北寄貝是這樣的顏色,並不是出面街非常之深紅色的北寄貝,這個北寄貝咬落去不會像出面街很韌的,反而非常之爽甜。這個馬糞海膽軍艦10分甜,超級滿足。甜品方面,有紅桑子sorbet配士多啤梨乾,還有來自熊本縣的新鮮士多啤梨,真的非常之甜喎。 最後臨走前去洗手間,才發現真的10分高級,洗手間裏面的潤膚液是來自Jo Malone 的
今天有人請客,當然是有大食大啦
一於去試吓廚師發辦

很驚嘆這位師傅的刀功,能夠將青瓜變成一張紙。

除了青瓜小卷,師傅還準備了很多,今天特別新鮮的魚生壽司

壽司非常彈牙,原來新鮮整的壽司飯是這麼鬆軟,這麼溫暖的

這個馬糞海膽軍艦10分甜,超級滿足。

2023-03-18 42 瀏覽
今次去咗尖沙咀嘅人氣omakase 鮨石居酒屋,餐廳環境以日式傳統居酒屋設計,設計成壽司吧枱,餐廳座位不多,想試就要記得預先預約。前菜,螺,好腍煮得好惹味,好入味,仲想食多幾粒,送酒一流,螢光魷魚,有海水味,煙煙韌韌,日本新鮮即磨淮山和秋葵溶,表面還加了三文魚魚子,一啖放晒入口多重口感,淮山很黏和秋葵食很夾,三文魚魚子很重魚油味。鮟鱇魚茶碗蒸,表面加了海苔汁,很清新,而且蒸蛋蒸得剛剛好,很滑,鮟鱇魚入口甘香軟綿綿,獨特的香味充斥口腔,正!炸物,日式蟹肉蟹黃卷,新鮮的蟹肉加上蟹膏,表面炸到卜卜脆,口腔被濃郁的蟹味充斥着,蟹肉份量好滿足,蟹膏甘香,感覺幸福好滿足。加上他的鮟鱇魚醬料是自家製的,和蟹肉卷一齊食非常夾,很出色。梳子魚表面的魚皮被微微炙過,入口帶有焦香味,加上醬汁令魚肉更鮮甜。天婦羅有太刀魚,蘆筍,秋葵,薄薄的炸漿,表面非常脆口,太刀魚肉外脆內軟, 蘆筍四入口,感覺很清新。活宮城縣赤貝壽司,新鮮的活赤貝,肉身花紋更具立體感,厚身爽脆,鮮甜無比。海膽壽司,超濃郁,海膽鮮味,鮮甜海鮮味融入口腔,一口滿足感。拖羅壽司,魚脂豐富,入口無筋,魚油甘香。甜品栗子雪糕,手工制入口香甜,很濃的栗

拖羅壽司,魚脂豐富,入口無筋,魚油甘香。
甜品栗子雪糕,手工制入口香甜,很濃的栗子味,加上日本士多啤梨,又香又甜。
見到個個朋友三月份都去晒東京福岡北海道,但係我又冇得請假,所以就決定去食餐omakasa 止止癮原來尖沙咀都有高質素的omakasa,不用去港島那邊見到師傅已經開始準備我們的前菜,毫不吝嗇地用很多很多馬糞海膽原來馬糞海膽是用來放在淮山和秋葵用的上面,這道菜非常健康,蔬菜底雖然是淡味為主,但是配合海膽10分甜前菜還有清酒蒸賴尿蝦,食到賴尿蝦的原味道,非常新鮮和鮮甜,而青瓜醃得非常開胃。後面的燒螢光魷魚,原來三月份是最啱季節最肥美的,外面卜卜脆,裏面很多汁。這款刺身配上食用花,帶來一陣陣的citrus 感覺刺身方面,我最喜愛的是針魚。這種魚真的比較少見,但是原來肉質非常結實,而且彈牙,配合師傅適當地搽上醬油和Wasabi,冇得輸。這個日本長崎縣小場井生蠔是燒蠔,10分肥美,當外面仲係熱辣辣的時候,入面已經多汁到爆出來立鱗魚油分十足,師傅能夠將魚鱗燒到脆卜卜,一啖擺晒落口有雙重感覺,又有上面脆卜卜,又有下邊滑滑的魚肉食極都未完,仲有清酒蒸鮑魚,而且清酒味仲非常之突出。平時見得多是和牛三文治,原來這個是吞拿魚三文治,高級版的魚柳包用了中拖羅, 令到唔食牛肉的人都可以嘗試一下啖啖滿足。

原來尖沙咀都有高質素的omakasa,不用去港島那邊

這款刺身配上食用花,帶來一陣陣的citrus 感覺

食極都未完,仲有清酒蒸鮑魚,而且清酒味仲非常之突出。

啖啖滿足。
2023-03-18 65 瀏覽
同友人係尖沙咀行完街, 突然想食餐好, 見到呢家omakase應該岩岩新裝修, 於是就入黎試下, 叫左個$1,680個set前菜: 螢光魷魚咬落去好多膏, 鮮甜多汁。青瓜酸酸地幾開胃。螺亦都好彈牙鮮甜。秋葵海膽食落去好清新,為夏天帶黎清涼感覺。長崎縣生蠔:上面配上少量柚子醬,再將一口生蠔灌落去口腔,完全唔覺得有任何腥味, 師傅處理生蠔方面確實好用心!縞鰺深海池魚:食落去油脂分佈,有齒頰留香既效果!象拔蚌:配上少量海鹽+wasabi,食落去爽口彈牙,而且帶有提鮮作用香箱蟹春卷+鮟鱇魚肝:第一次食落去好新奇,入面充滿新鮮既蟹肉,再配埋個魚肝醬,令春卷既鮮味更為突出池魚他他:類似食緊西餐廳既牛肉他他咁,不過用左池魚黎整,一D腥味都無,幾新鮮特別清酒蒸鮑魚:鮑魚邊真係好嫩好淋,再將少量淋上面,令鮑魚既鮮味更為突出吞拿魚三文治:呢個絕對係個人認為全場最好食既,因為好似食緊高級版既魚柳包,入面呈半生熟狀態,外脆(多士)內軟(吞拿魚),中間配上少量沙律醬,味道更鮮金目鯛:第一道壽司, 食落去比較清淡,唔會太濃味,鮮味突出沙甸魚:入口即融感覺,師傅要逐條魚骨拔出黎,價值在於師傅既手工費!牡丹蝦:好彈牙
前菜:
螢光魷魚咬落去好多膏, 鮮甜多汁。
青瓜酸酸地幾開胃。
螺亦都好彈牙鮮甜。
秋葵海膽食落去好清新,為夏天帶黎清涼感覺。

縞鰺深海池魚:食落去油脂分佈,有齒頰留香既效果!

金目鯛:第一道壽司, 食落去比較清淡,唔會太濃味,鮮味突出

牡丹蝦:好彈牙新鮮,如果可以係上面加D蝦頭膏,效果或會更佳!達到更上一層樓既效果!

中拖羅:師傅將魚身切成間條,令醬汁更易滲入魚身,突出鮮味!

日本北海道野生希靈魚:一開始以為係黃色,原來因為係野生,所以顏色有所唔同,第一次食,味道更為特別

赤鯥:食落去入口肥美,而且肉質嫰滑!

馬糞海膽:入口即化、底蘊甘甜,為呢頓壽司盛畫上完美句號

蝦頭湯:好濃郁既蝦頭香味,唔知師傅煲左幾耐湯呢!

最後,有興趣食呢間位於鬧市既omakase, 不妨試下啦!!  因為直接walkin都有位架, 而且開業左2個月
2023-03-18
2023-01-17 306 瀏覽
今次朋友帶我試新嘢,好有驚喜既一餐!過左個好愉快既晚上😍 有好野要同大家分享😎一坐底師傅就問有無乜野唔食/鍾意食,仲問埋鍾意邊類型煮法多啲,好細心呀冬天必須食白子😍😍😍 前菜就有白子同螺,材料新鮮,食個鮮味已經好夠👍🏻尼份鮟鱇魚肝,我係影我朋友個件既。因為我唔太鍾意紫蘇葉,我嗰件冇咁多花冇咁靚😂😂再尼係刺身第一次食八角魚,薄薄細細一片都充滿油脂香😍係今餐最愛❤️❤️❤️然後見師傅上左個點心蒸籠,無錯,係中式蒸籠❗️一打開原來係松葉蟹燒賣,入面仲有啲日本鮮魚蓉🤤喂呀,咁有創意得唔得架😍 聽講係新菜式尼,創意滿分呀presentation 又靚,蟹味再重d就perfect!刺身仲有我鍾意嘅赤貝同埋好香既煙燻赤目和食既魚唔記得左叫咩名🙈夾住大蔥再配埋柚子胡椒,清香同油脂係口腔入面爆發🤤壽司就唔遂一講喇,材料新鮮就基本值得讚既係每一件既次序鋪排都有細心考慮過👍🏻唔同食材配搭唔同嘅調味,有層次唔會悶😉最後既湯,蛋,生果都唔會交行貨👏🏻今餐食得好開心😚 師傅自帶幽默感,專業得來都可以有講有笑最後師傅知我鍾意海膽,仲拎左雪櫃最貴果板海膽出尼🤤🤤 個種齒頰留香宜家仲回味緊🤤🤤🤤今餐total 食左三款海膽,大

再尼係刺身
第一次食八角魚,薄薄細細一片都充滿油脂香😍
係今餐最愛❤️❤️❤️

然後見師傅上左個點心蒸籠,無錯,係中式蒸籠❗️
一打開原來係松葉蟹燒賣,入面仲有啲日本鮮魚蓉🤤

刺身仲有我鍾意嘅赤貝同埋好香既煙燻赤目

壽司就唔遂一講喇,材料新鮮就基本
值得讚既係每一件既次序鋪排都有細心考慮過👍🏻
唔同食材配搭唔同嘅調味,有層次唔會悶😉

最後既湯,蛋,生果都唔會交行貨👏🏻

今餐食得好開心😚 師傅自帶幽默感,專業得來都可以有講有笑

今餐total 食左三款海膽,大滿足❤️

你以為完喇咩😂 壓軸仲有… 賣個關子先😎 尼種稀有嘅食材,唔係好多人整,估唔到omakase 有得食🤩 你地睇下張相估唔估到係乜嘢嚟?

香港越開越多omakase, 有啲濫竽充數,有啲真係食到幾失望。今晚好有驚喜,無論食材到烹調手法,成餐飯嘅配搭都有心思,氣氛輕鬆開心,我比滿分呀💯 期待下個月同屋企人尼食生日飯👏🏻

2023-01-16