2020-03-31 135 瀏覽
間唔中都會一家人去西灣河鯉景灣蘇豪東食晚飯,呢度泊車方便,又對住個無敵海景,特別有情調。鮨玥位處海旁的正中,佔盡地利。進入餐廳,店員殷勤地招呼,好有禮貌,並提供紙袋讓我們入口罩。先來兩款廚師發板嘅刺身,有深海池魚同鯛魚,新鮮肥美。我哋一致認為牛肉烏冬好正,牛肉嫩滑,肉味非常香濃,烏冬彈牙,湯底都好好飲,充滿牛肉香。吉列三元豚丼定食,即係吉列豬扒飯,份量夠飽肚,仲包沙律,味噌湯,同前菜。吉列豬扒外脆內嫩,有肉汁。西京平目魚定食,即係燒比目魚,魚肉好嫩,燒得香甜🍣😋😋😋

先來兩款廚師發板嘅刺身,有深海池魚同鯛魚,新鮮肥美。

2020-03-31
2020-03-26 150 瀏覽
近海 • Soho東 • 日本菜——角切海鮮丼($118)呢度有各式各樣嘅丼飯,唔知揀咩嘅情況底下叫咗個價錢實惠又咩都有d嘅角切魚生飯😋有三文魚,油甘魚,甜蝦同甜蛋等。一啖入面有嗮所有配料嘅感覺真係好爽🥰佢嘅飯偏黏身,飽滿嘅日本米嘅飯香加上醋香令到唔洗落豉油都好夠味!.香蔥安格斯牛肉烏冬($75)出奇地牛肉多過烏冬!😍牛肉熟得啱啱好所以好淋好好食。烏冬份量唔多,扁幼身,好滑!🤤.野菜芝士鰻魚卷($78)淡淡嘅芝士味,唔算濃郁,唔會搶走鰻魚嘅味道。加上紫菜同野菜,口感豐富!.深海池魚刺身($165)係薄切嘅刺身,未食過池魚,原來都幾鮮甜。配個酸酸地嘅汁,幾特別!.焦糖玉子燒($38)玉子燒本身就甜甜地,呢個係加糖版😆焦糖係外面燒到脆一脆(exactly係焦糖燉蛋出面個層焦糖嘅脆),而玉子軟淋淋,完全地外脆內軟☺️當甜品食,正!侍應會問你想熱食定凍食,我毫不猶豫咁答要熱!🔥我覺得熱一定好食過凍。可惜佢勁快黎咗,等到我食嗮其他主食再食佢佢已經又凍返 失色咗不過都係好食!.Overall: 7/10Value for money: 3.7/5——📍鮨玥西灣河鯉景灣蘇豪東A期太康街55號地下GA1
近海 • Soho東 • 日本菜
——
角切海鮮丼($118)
香蔥安格斯牛肉烏冬($75)
野菜芝士鰻魚卷($78)
深海池魚刺身($165)
焦糖玉子燒($38)
失色咗不過都係好食!
Overall: 7/10
Value for money: 3.7/5
——
📍鮨玥
西灣河鯉景灣蘇豪東A期太康街55號地下GA10B號舖
  • 焦糖玉子燒
2020-03-22 143 瀏覽
友人就快生日,今日帶咗鍾意日本嘅佢去食高質日本嘢。先點咗份河豚刺身,一份有15片。食落口感清爽,點上酸汁同青檸汁令魚鮮味更加突出。另外點咗份精選8貫壽司,上面嘅魚生好肥美肉厚,舊舊味道都好鮮甜好好食!海三色丼嘅三款刺身係有頭甜蝦、三文魚同吞拿魚,另外仲有一片印有餐廳名嘅玉子燒。醋飯份量好多,片片魚生都肥美新鮮。跟餐仲有胡麻田園沙律、茶碗蒸同埋海帶麵豉湯,好滿足。低糖玉子燒味道偏淡無平時食嘅咁甜,感覺好健康。唐揚嫩雞即叫即整熱辣辣,肉質嫩滑仲有汁,正!燒牛舌雖然比較薄身,但燒得唔會太乾,幾有嚼勁。燒白鱔食落肉質韌韌地有口感,另外清得好乾淨無骨。蜜桃雪葩賣相好靚,食落有淡淡嘅蜜桃香甜,帶清爽感最啱夏天食。
友人就快生日,今日帶咗鍾意日本嘅佢去食高質日本嘢。

低糖玉子燒味道偏淡無平時食嘅咁甜,感覺好健康。

唐揚嫩雞即叫即整熱辣辣,肉質嫩滑仲有汁,正!

燒牛舌雖然比較薄身,但燒得唔會太乾,幾有嚼勁。

燒白鱔食落肉質韌韌地有口感,另外清得好乾淨無骨。

2020-03-19 98 瀏覽
友人生日,知佢鍾意食日本野,就揀咗間近佢嘅日本餐廳豪食。食物方面選擇多,揀咗壽司、丼飯、燒物同甜品。海三色丼飯有大蝦、三文魚同油甘魚,全部都好肥美,又大塊,不過飯就多咗啲。跟餐有麵豉湯、沙律同茶碗蒸。茶碗蒸幾出色,加咗冬菇同蟹柳令味道更鮮,蛋又香滑。河豚刺身唔係好易食到,呢度嘅河豚係由日本持證師傅處理再空運到港,唔使驚有毒素。口感煙韌,點酸汁一流。叫咗八件壽司,最鍾意海膽、深海池魚同拖羅,食得出係靚野,冇腥味,入口鮮甜。冇諗過唐揚炸雞會咁好食,好juicy,真係外脫內嫩,一啲麵唔乾。白鱔又係燒得好好,魚皮夠脆,魚肉嫩滑彈牙。牛吞如果厚啲會更好咬口熱辣辣玉子燒最後食埋蜜桃雪葩,好香桃味,正!侍應好細心,時不時會斟茶。
友人生日,知佢鍾意食日本野,就揀咗間近佢嘅日本餐廳豪食。

牛吞如果厚啲會更好咬口

熱辣辣玉子燒

最後食埋蜜桃雪葩,好香桃味,正!

侍應好細心,時不時會斟茶。
2020-03-15 145 瀏覽
好耐冇同朋友見面, 如果今次揀咗呢間喺西灣河嘅日式餐廳敘舊, 成間餐廳以淺木色為主, 空間感好夠, 俾人感覺好舒服👍🏻我哋一人叫咗一份壽司定食, 另外叫咗一客本郁壽司盛share, 已經好足夠本鮪壽司盛質素極高, 夠新鮮而且夠厚, 飯底亦扼得夠實, 特別係大本鮪, 特別挑選魚腩部分, 油脂豐富, 非常吸引😍另外松壽司定食亦非常唔錯, 總共有八款壽司, 加上麵豉湯, 沙律同炸蠔, 分量超多! 壽司款款都新鮮, 特別係海膽, 帶子同赤貝, 肥美鮮甜, 令人回味!!😋

2020-03-13 121 瀏覽
疫症期間無得去旅行,唯有將啲錢轉為留喺香港食好啲而家出去邊度食飯都少咗人,好多餐廳都比平時注重衛生去完東龍島返嚟,行過對面入咗呢間食日本海鮮丼食完真係要俾個手指公讚一讚,真係高質日本魚生絕對一分錢一分貨金線鯛 $180試咗碟金線鯛,魚身表面的確好似有道金線,睇落閃令令切開一片片後,每片魚肉唔算薄,但仍然靚到透光絕對唔建議食呢度啲魚生蘸醬油食蘸醬油會染污味蕾,會浪費咗咁高質嘅魚生呢款鯛魚入口好有魚味,好新鮮,有淡淡魚肉鮮甜味食完一片魚肉後,仍然有淡淡餘韻未散去一定要慢慢先可以感受到嗰份新鮮鯛魚味道本鮪三味丼定食 $228本身係諗住叫丼飯架啦,不過種類太多,好難揀最終揀咗呢個寫住人氣嘅丼飯其真係一碗mixed tuna bowl定食有丼飯、麵豉湯同沙律呢碗係日式吞拿魚丼,入面有三種吞拿魚吞拿魚蓉同兩種吞拿魚片本身好鍾意食吞拿魚蓉同拖羅蓉入口軟綿,唔使嘴嚼都食到新鮮魚味另外兩種魚片我都唔太識分紅啲嘅就比較正常吞拿魚口感淺色啲嗰兩塊就似靚嘢,因為入口係魚嘅油脂比較重好香魚油味,而且入口係比較軟嫩魚油味嘅餘韻食完要耐啲先散到河豚白子壽司 $38見到河豚壽司出咗特別餐牌,諗住試一件先本身未食過河豚
疫症期間無得去旅行,唯有將啲錢轉為留喺香港食好啲
而家出去邊度食飯都少咗人,好多餐廳都比平時注重衛生
去完東龍島返嚟,行過對面入咗呢間食日本海鮮丼
食完真係要俾個手指公讚一讚,真係高質日本魚生
絕對一分錢一分貨

金線鯛 $180
試咗碟金線鯛,魚身表面的確好似有道金線,睇落閃令令
切開一片片後,每片魚肉唔算薄,但仍然靚到透光
絕對唔建議食呢度啲魚生蘸醬油食
蘸醬油會染污味蕾,會浪費咗咁高質嘅魚生

呢款鯛魚入口好有魚味,好新鮮,有淡淡魚肉鮮甜味
食完一片魚肉後,仍然有淡淡餘韻未散去
一定要慢慢先可以感受到嗰份新鮮鯛魚味道

本鮪三味丼定食 $228
本身係諗住叫丼飯架啦,不過種類太多,好難揀
最終揀咗呢個寫住人氣嘅丼飯
其真係一碗mixed tuna bowl
定食有丼飯、麵豉湯同沙律

呢碗係日式吞拿魚丼,入面有三種吞拿魚
吞拿魚蓉同兩種吞拿魚片
本身好鍾意食吞拿魚蓉同拖羅蓉
入口軟綿,唔使嘴嚼都食到新鮮魚味
另外兩種魚片我都唔太識分
紅啲嘅就比較正常吞拿魚口感
淺色啲嗰兩塊就似靚嘢,因為入口係魚嘅油脂比較重
好香魚油味,而且入口係比較軟嫩
魚油味嘅餘韻食完要耐啲先散到

河豚白子壽司 $38
見到河豚壽司出咗特別餐牌,諗住試一件先
本身未食過河豚,入口感覺好似一泡軟淋淋嘅嘢咁
咬開入面好重魚味,質感滑溜,有啲好似潺咁
好特別嘅感覺,對河豚刺身本身已由負面變成正面
  • 河豚白子壽司
  • 金線鯛
  • 本鮪三味丼定食
2020-03-13 252 瀏覽
朋友升職多時,相約食飯一直未搵到機會,趁住佢今個星期復工,放工去佢公司附近食飯,佢挑選咗喺碼頭旁邊呢間精緻嘅日式料理。餐廳食物選擇豐富,淨係丼飯同壽司定食已經有好多款選擇,同樣鍾愛日本料理嘅我哋一時三刻都揸唔定主意。見餐牌有料理長推介嘅是日直送海鮮,我哋好奇向侍應打探一下,原來今日嘅直送海鮮係新鮮空運嘅真鯛刺身,見價錢唔貴,當然要拍板。真鯛刺身賣相精緻,刀工唔錯,魚片厚薄均勻。刺身晶瑩剔透,入口味道清甜,帶有淡淡嘅油香,細嚼之後味道漸濃,而且口感軟嫩而有彈性,配搭帶有微酸嘅醬汁,更加特顯真鯛清甜嘅味道。本鮪壽司盛係最熱門菜式,當然唔能夠放過,有大本鮪魚腩、中本鮪魚腩同本鮪赤身各兩貫,兩個人分享剛剛好,賣相非常吸引,尤其係大拖羅,肥美度一流,見到密密麻麻嘅油脂紋理,已經令人垂涎欲滴!首先當然由味道最清嘅赤身開始,雖然近乎冇油脂,但佢魚味最濃,味道甘香,口感紮實清爽,質素頗高。中本鮪魚腩脂肪比例較赤身多,魚味同油香都表現平均,口感軟滑冇筋,非常唔錯。重頭戲當然係大本鮪魚腩,油花均勻密佈,色澤柔潤粉嫩,有濃濃嘅魚油甘香,味道濃郁,重點係入口即溶,完全令人大滿足!喺眾多嘅定食之中我哋揀咗材料最

真鯛刺身

真鯛刺身賣相精緻,刀工唔錯,魚片厚薄均勻。

北海丼定食

喺眾多嘅定食之中我哋揀咗材料最豐富嘅北海丼定食,除咗鋪到密密麻麻嘅新鮮食材之外,仲包括海帶麵豉湯、胡麻田園沙律同茶碗蒸,完全可以用豐盛嚟形容。
北海丼定食

北海丼有特大赤海蝦、油甘魚、帆立貝、鯛魚、本鮪赤身、立魚、海膽、三文魚子、蔥本鮪魚腩、玉子蛋同鮑魚,刺身件件厚切,望落極度肥美,而且非常新鮮,絕對冇揸流攤,對得住價錢。
北海丼定食

鮑魚頗為大隻,肉質彈牙,配上特製醬汁,令鮮味更加突出。
北海丼定食
帆立貝夠哂厚,新鮮肥美,味道鮮甜,一啖放哂入口零舍滿足!
餐廳食材非常新鮮,程度可以媲美日本當地,而且侍應態度友善,成個用餐感受非常良好,價錢亦算合理,難怪朋友咁推薦。

• 松壽司
2020-03-09 71 瀏覽
A decent Japanese restaurant in between of many western shops, cozy and attentive services with great and fresh food! We saw a lot of good reviews about this place so we decided to give it a go. We ordered a few signature dishes to begin with and also a recommendation by the chef 👨‍🍳 fresh sashimi arrived with vinegar on the side which tasted delicious and flavorful with the freshness. The fried prawn rolls covered with seaweeds then arrived with a hint of roe on top and delicious mayo underneat

fresh sashimi arrived with vinegar on the side which tasted delicious and flavorful with the freshness. The fried prawn rolls covered with seaweeds then arrived with a hint of roe on top and delicious mayo underneath.
we loved this dish as the prawns were still crispy and cooked perfectly.
of course, we have to order their ox tongue! Thin layer which juicy flavor!
the highlights of the night can be summarized into two main dishes - port ketsu and grilled salmon (it’s actually a snack) both were heavenly tasted. Pork was crispy, and flavorful inside. Salad and miso soup also came along with this set, such a deal!
I liked the miso sauce on top of the pork ketsu too.
fatty grilled salmon was superb which moist inner layer and crispy outlet layer. With a squeeze of a bit of lemon juice, it was perfect 👌 Overall, We loved their pork katsu and fried prawn rolls!!! Grilled salmon was delicious.
Rating: 7/10
Location: Sai Wan Ho .
2020-03-07 73 瀏覽
鯉景灣有三間日式餐廳,我覺得衣間性價最高。午市有唔同定食,今日試貴價版壽司定食,都係$175,算抵食。跟餐沙律可以,茶碗蛋好味,湯正常,壽司嘅生魚片好鮮甜,飯大小適中。
2020-03-06 2071 瀏覽
蘇豪東雖然沒有中環蘇豪的規模,但一樣的熱鬧。不用上山,又近海邊,位置便利,吸引到不同餐廳食肆。其中一間是鮨玥。空間比一般居酒屋大一點點,不擠逼,環境舒適。有吧枱可以享受廚師發板。餐廳提供的選擇多元化,由廚師發板,定食,到刺身壽司等都有。吉烈三元豚 $68吉列三元豚香脆鬆化,口感拍得住”丼吉”,又能鎖住肉汁,而且豚肉的香味來得更強烈,最重要的是價錢比”丼吉”平得多,非試不可。金目鯛魚薄切 $200大大片薄切鯛魚刺身在心思的擺碟下更見吸引。每一片都白裏透紅,肉質細膩。可以先加上青檸汁,再蘸上醬汁,酸醒開胃。海鹽輕燒石狩丼 $108大大片三文魚在炙燒後散發陣陣香味,而且三文魚的油脂豐富,配上三文魚籽,口感一流。蚧籽青龍卷 $85香脆炸蝦卷外層沾滿紫菜,味道香濃。蘇豪東的三元豚體驗的確令人難忘。

其中一間是鮨玥。

空間比一般居酒屋大一點點,不擠逼,環境舒適。

有吧枱可以享受廚師發板。

餐廳提供的選擇多元化,由廚師發板,定食,到刺身壽司等都有。

吉烈三元豚 $68

金目鯛魚薄切 $200

海鹽輕燒石狩丼 $108

蚧籽青龍卷 $85
香脆炸蝦卷外層沾滿紫菜,味道香濃。

蘇豪東的三元豚體驗的確令人難忘。
2020-03-04
蚧籽青龍卷
係西灣河發現左間好正既日本餐廳,環境舒服又乾淨,岩晒同朋友好好地咁傾計食飯,感覺好relax。由於我地都係吞拿魚既愛好者,所以我地點左個本鮪壽司盛黎嘆,有大本鮪魚腩、中本鮪魚腩同本鮪赤身各兩件。講好食一定係大本鮪魚腩,有d肥先好味咁嘛,但另外兩款都唔錯呀。除此之外仲點左個海鹽輕燒石狩丼,唔想食太多刺身的話,點呢個都唔錯,火炙三文魚配魚子都好開胃,定食有埋沙律、日式蒸蛋同麵鼓湯。另外我地仲點左本鮪赤身手卷、加州手卷同埋軟殼蟹手卷,軟殼蟹好脆,果然係店長推介👍🏻
2020-02-29 83 瀏覽
2020年2月24日星期一今日同朋友去咗屋企附近西灣河蘇豪東食飯。本身打算試吓呢一間日本野嘅外賣,可能時間尚早及香港疫情嚴重冇咩人,最後選擇堂食就算啦。環境唔錯坐得幾舒服。嘢食嘅選擇都幾多元化,唔止有壽司同埋刺身仲有好多特色嘅日本丼定食.我哋揀咗一份雞肉刺身沙律, 第一次食雞肉刺身,味道唔錯。有好香嘅煙熏味道、口感亦都一流。主菜我哋就揀咗一個蟹子青龍卷,炸蝦非常香脆。好食!另外就叫咗一份北海丼定食,材料非常豐富,有鮑魚、海膽、三文魚、吞拿魚、油甘魚、帶子、北海蝦。每份刺身都非常好味。強烈推介價錢尚可接受埋單都係五百零蚊
2020年2月24日星期一
主菜我哋就揀咗一個蟹子青龍卷,炸蝦非常香脆。好食!
價錢尚可接受埋單都係五百零蚊
2020-02-26 86 瀏覽
要避免去人多擠迫的地方但又想食好西,位於海傍的蘇豪東絕對是個不錯的選擇日本料理絕對是衛生保證,大門門柄每兩小時消毒一次,一進店已經有酒精搓手液店面寬敞,以木色為主調,簡約日式風格,吧枱以外尚有卡座,十分舒適減低交叉感染風險,最好就是點一人一份的定食限定的角切海鮮丼,丼飯入面有雜錦魚生粒,定食配有沙律、蒸蛋及麵豉湯,十分豐富火炙左口魚裙邊丼面頭放上油脂澎湃的左口魚邊,用火槍略燒焦,魚油入口溶化,油腴豐盈,魚口嫩滑意猶未盡,追加一份廚師推介的時令深海池魚刺身,魚身帶粉紅色,邊位略帶深紅,吃下甘香,油脂分佈均勻餐廳主打omakase,下次要試試少有的河豚料理
減低交叉感染風險,最好就是點一人一份的定食
角切海鮮丼
火炙左口魚裙邊丼
深海池魚刺身

餐廳主打omakase,下次要試試少有的河豚料理
2020-02-25
角切海鮮丼
火炙左口魚裙邊丼
深海池魚刺身
2020-02-25 82 瀏覽
西灣河蘇豪東不嬲多野食 今日咁岩經過見到一間日式木門設計嘅餐廳覺得好靚就入咗去食晚餐了🤣-🦐北海丼定食 $328店長推介嘅海鮮丼定食👨🏻‍🍳豐盛到不得了 有成超過十款刺身🤯睇相都見到隻鮑魚係真心大隻!!啲刺身全部都好新鮮 帶子好鮮甜😝食三文魚籽個時爆哂汁超滿足😚-🍣本鮪壽司盛 $255作為呑拿魚fans梗係要叫依個本鮪壽司盛😛由左至右分別係大拖羅 中拖羅同赤身我最愛嘅係粉紅偏白色嘅大拖羅😍油脂感最重 入口即溶超級正 如果鍾意咬口啲嘅就應該會鍾意食赤身👍🏻
西灣河蘇豪東不嬲多野食
今日咁岩經過見到一間日式木門設計嘅餐廳
覺得好靚就入咗去食晚餐了🤣
🦐北海丼定食 $328
店長推介嘅海鮮丼定食👨🏻‍🍳
豐盛到不得了 有成超過十款刺身🤯
睇相都見到隻鮑魚係真心大隻!!
刺身全部都好新鮮 帶子好鮮甜😝

油脂感最重 入口即溶超級正
如果鍾意咬口啲嘅就應該會鍾意食赤身👍🏻
2020-02-19
2020-02-18 1014 瀏覽
一間日本料理店有個鮨字相信一定有返咁上下好食,今次黎到西灣河食呢一間比較遠離市中心既隱_餐廳,餐廳環境舒適、位置同位置之間都幾夠闊,員工全部有口罩,係疫情之下都比到我安全既感覺。✨本鮪壽司盛 ($255)呢一份壽司盛係吞拿魚壽司拼盤,由赤身、中拖羅同大拖羅組成。吞拿魚既色澤好靚,尢其是中拖羅同大拖羅,就咁睇就知道油份好多,係肥美既吞拿魚壽司。赤身味道鮮甜,中拖羅同大拖羅師傅界哂d根,入口即溶,油份滲透係口中,正啊~✨特大帆立貝 ($68)唔係好多壽司店會有得點特大帆立貝,帆立貝大得誇張,味道鮮甜同時又食到帆立貝獨特既質感,非常高質。✨芝士蟹子三文魚卷 ($95)芝士蟹子三文魚卷相信大家都唔會陌生,近排愈來愈多餐廳都會有呢種反卷,今次食到鮨玥呢隻我覺得食材好新鮮,餡料又唔會搶走三文魚既味道,幾好✨ 浦燒鰻魚丼定食 ($148)都要食返少少熟食暖下個肚,而賣相非常好既浦燒鰻魚丼就係我既首選。成份定食有哂湯、前菜等,主角浦燒鰻魚就放成花一樣既形象,燒到好香同有照燒既味道,令人食指大動。✨三元豚 ($68)朋友話差少少先飽,我地再嗌左一份三元豚製成既吉列豬排,豬排既肉汁好多,炸粉份量恰到好處,

✨本鮪壽司盛 ($255)

✨特大帆立貝 ($68)

✨芝士蟹子三文魚卷 ($95)

✨ 浦燒鰻魚丼定食 ($148)

✨三元豚 ($68)
朋友話差少少先飽,我地再嗌左一份三元豚製成既吉列豬排,豬排既肉汁好多,炸粉份量恰到好處,旁邊配上沙律,都幾醒胃,唔錯。
2020-02-08