2022-12-19 73 瀏覽
放假同朋友去上環行街再去食晚飯,去位於上環蘇杭街105號地下的《鮨政》。芥辣豉油金䱽魚牛油果🥑呢個牛油果和金䱽魚混合意外地配搭👍用芥辣和豉油混合的醬汁,微微的咸辣味道,為味蕾帶些驚喜。蟹肉茶碗蒸呢個茶碗蒸賣相好精緻,茶碗蒸有層上湯,上湯舖左好多蟹肉🦀️,仲有冬菇,透出下層的蒸蛋,好靚。每一羹蒸蛋都食到蟹肉和湯汁,清淡得黎又食到蟹肉的鮮甜味,好正!清酒煮蜆蜆用清酒煮過更加鮮甜,每隻蜆的肉都飽滿又冇沙,好值得食。豪華海鮮飯🐟🦐🍚呢個海鮮飯真係有好多唔同的海鮮,有墨魚,三文魚,吞拿魚,油甘魚,鰻魚,魚籽,玉子,葱花,好豐富,好好味😋用黎慶祝生日一流呀!
芥辣豉油金䱽魚牛油果🥑
蟹肉茶碗蒸
清酒煮蜆
蜆用清酒煮過更加鮮甜,每隻蜆的肉都飽滿又冇沙,好值得食。
豪華海鮮飯
2022-12-19 77 瀏覽
又到出糧日子,當然要食翻餐好去安撫一下打工仔既心😂所以就同好朋友黎呢度食好西!今次朋友簡左呢間上環既鮨政食日本菜,果然冇簡錯!好啱我胃口!😋😋😋⭐️五點刺身拼盤:有三文魚、吞拿魚、帶子、蝦,刺身均爽潤甜美,同屬高質之列,特別係三文魚肥美不覺膩,蝦爽口清甜,吞拿魚肥美鮮嫩,入口即溶🥰🥰⭐️Omakase 海鮮丼:飯上鋪滿刺身,有海膽、三文魚子、蝦、吞拿魚等等,大大件厚身高質!刺身冰凍好新鮮,均爽潤甜美,同屬高質之列,魚質肥美鮮嫩,入口即溶,同飯一齊食口感豐富,啖啖都好鮮甜👍👍😚🖕⭐️鰻魚飯:鰻魚燒得好香口,而且厚肉肥美,魚油味都幾突出,醬汁份量亦啱啱好,甜甜地好好食

2022-12-15 120 瀏覽
上環呢間鮨政好出色,同系列分店入面最出色既幾間呀!🥗八爪魚蕃茄沙律呢個雖然話係沙律,但八爪魚份量勁多囉,又好鮮甜好好食喎,好爽脆好有咬口,鮮蕃茄片同啲沙律菜就好新鮮,仲有啲海藻絲,好健康!🦀蟹肉茶碗蒸茶碗蒸好正宗好靚,啲蛋蒸得好滑又無水,蟹肉好多,鋪滿蛋上面,每一啖都有蛋香,好食到爆!🍣喜之次壽司喜之次用黎做壽司好特別,好鮮味,魚肉比較結實,點少少豉油黎食就仲香仲好味,難忘既口味!🐟🦐🍚豪華海鮮飯呢個係一個大胃王版既丼飯黎,有好多角切海鮮,三文魚,熟蝦,吞拿,鰻魚,玉子,蟹籽!材料好豐富,每啖都食到唔同既料,好豐富好好味,好幸福呀!
上環呢間鮨政好出色,同系列分店入面最出色既幾間呀!
🥗八爪魚蕃茄沙律
🦀蟹肉茶碗蒸
🍣喜之次壽司
🐟🦐🍚豪華海鮮飯
2022-12-15 72 瀏覽
今日放工想同同事食日本嘢,我哋就喺上環附近搵咗一間好多人食過都話好食的日本餐廳。我哋今次試過魚生同壽司都好滿意!前菜:八爪魚蕃茄沙律🥗我哋今次叫的沙律係八爪魚蕃茄沙律,佢哋嘅八爪魚非常新鮮,咬落去非常之煙靭彈牙,好出色!蕃茄非常之清新,係好高分嘅前菜!壽司:三文魚腩壽司🍣之後我哋仲叫左壽司,就係三文魚腩壽司,非常之肥美同埋新鮮,咬落口非常之Creamy!絕對係高分嘅三文魚腩。小食:清酒煮蜆🍲另外上網見到好多人都有推介呢個清酒煮蜆,所以我哋決定都要試吓。果然都係非常之好食,都非常之新鮮,而且好入味。

前菜:八爪魚蕃茄沙律🥗

壽司:三文魚腩壽司🍣

小食:清酒煮蜆🍲

2022-12-15 57 瀏覽
今日真係超想食壽司!我哋三個朋友仔喺網上search到上環呢間日本料理好似唔錯噃,所以就去試下。一入去拿拿林就嗌個拼盤啦,”壽司拼盤(特上)”係毫不猶豫嘅選擇。繼而就有玉子壽司同火炙蟹柳壽司。🏃個壽司拼盤有成十款壽司真係好開心。🦐佢個蝦頭好得意唔只係得個頭仲有蝦肉嘅。全部都好新鮮有水準唔會話有渣。🥚玉子壽司呢就正常質素啦不過份量都算ok大嘅。🦀火炙蟹柳壽司呢就上面有芝士真係好惹味,加埋火炙嘅效果,半溶嘅芝士同埋略熟嘅蟹柳係極佳嘅感覺。最後唔夠喉當然就要嗌番個“豪華海鮮飯”。分量都幾大,樣樣有啲五顏六色都幾吸引。有齊砌好粒嘅玉子、魚生、鰻魚等等配料非常豐富,每一啖都好滿足。主推食物:壽司。

主推食物:壽司
2022-12-15 59 瀏覽
鰻魚飯鰻魚份量甚多,而且很軟熟,吃下去鰻魚香撲鼻而來。🔥😛🥰💛燒三文魚腩三文魚腩油脂含量高,燒過之後外香脆,仲有效誘發三文魚油由脂,令三文魚腩更香,更惹味。👅👅火炙帶子壽司帶子經過🔥火炙,帶有微微焦香味,為柔軟的太子肉增添滋味,配上微酸的醋飯,好味😋😍😍🔥👅🤤❤️油甘魚魚腩壽司油甘魚魚腩呈現非常漂亮的嫩粉色,好新鮮!油甘魚柔軟鮮甜,食落口,油甘魚的魚油香味係口度散發出黎!😝😝餐廳有日本服務員招呼,廚師三位有兩位是日本人,香港人的服務員很用心為我們解釋菜單,給人有五星級酒店招呼的感覺。仲會幫我地refill水添!xdd 我留意到細節,去廁所的時候,看到有牙線在洗手間,真是細心🥹🙌🏻👍🏻💛
鰻魚飯
鰻魚份量甚多,而且很軟熟,吃下去鰻魚香撲鼻而來。🔥😛🥰💛
燒三文魚腩
火炙帶子壽司

油甘魚魚腩壽司
2022-12-13 106 瀏覽
朋友生日🎂,同佢去食佢最鍾意❤️的日本料理慶生。係上環《鮨政》訂左枱,鮨政有好多分店,上環分店就位於上環蘇杭街105號地下。餐廳係以木為主裝飾,餐廳明亮的環境,令客人坐在得好舒服。豪華海鮮飯🐟🦐🍚呢個海鮮飯真係有好多唔同的海鮮,有墨魚,三文魚,吞拿魚,油甘魚,鰻魚,魚籽,玉子,葱花,好豐富,好好味😋用黎慶祝生日一流呀!軟殼蟹🦀手卷,手卷的紫菜非常脆口,入面包滿飯和軟殼蟹,咬落去食到啖啖的軟殼蟹肉,非常好味!芥辣豉油金䱽魚牛油果🥑,呢個牛油果和金䱽魚混合意外地配搭👍用芥辣和豉油混合的醬汁,微微的咸辣味道,為味蕾帶些驚喜。

2022-12-13 50 瀏覽
豪華海鮮飯,我地絕對係因為果名而叫呢個飯既,上枱就發現真係好豪華,完全無呃人嘅🤭唔同既海鮮,蝦、三文魚、鰻魚等等,全部都好新鮮好好食,啲飯仲有飯素紫菜,好豐富好正,幸福🥰八爪魚蕃茄沙律,墨魚Q彈,配以蕃茄,沙律菜和海苔一齊食,好有口感,再淋上沙律醋,酸酸地好清爽開胃😛🤤👍🏻清酒煮蜆,蜆用清酒煮過更加鮮甜,每隻蜆的肉都飽滿又冇沙,好值得食。🤣😝❤️👅👍🏻🔥玉子壽司,玉子整得好好好正宗,食到淡淡甜味,啲蛋又滑又有層次,好味!壽司拼盤(特上),好飽都要試埋🤣🤣拼盤有好十件大壽司同埋六件蔥吞拿魚腩細卷。特別中意六件細卷,做得好認真,吞拿魚腩整佐做吞拿魚蓉,好綿好滑好濃魚味,加佐香蔥好好食,細細粒一啖一粒,好好食😋其他大件既壽司都好新鮮好好食!🥰😝❤️🙌🏻

2022-12-12 61 瀏覽
呢間鮨政係止環蘇杭街,一定唔會搵唔到,位置超方便,食物就絕對滿分💯我地先黎一個五點刺身拼盤,拼盤既刺身真係日本即日運到,新鮮到爆✨吞拿魚好香魚味,唔會好腥,我最中意食既甜蝦都好鮮好彈牙,真係好開心呀⭐️另外叫一個八爪魚蕃茄沙律🥗平時少啲會係日本餐廳點呢樣,但呢個真係好好味,八爪魚好爽脆,好鮮味,加上新鮮既蕃茄同沙律菜,十分好食十分開胃,仲有啲海藻係中間添,好健康🌟熱食我地就試佐炸廣島生蠔同埋銀鱈魚西京燒,炸蠔係金黃色架,好脆好香,一咬落去鮮蠔既汁必晒出黎,好肥美好正🦪另外銀鱈魚又係好惹味,肥美既銀鱈魚燒到好香,啲魚油滲晒出黎,魚皮又脆,好正囉🔥
2022-12-09 91 瀏覽
今日男朋友生日諗咗好耐都唔知食乜好,最後決定係上環搵咗一間食日本嘅餐廳,今次食完之後覺得佢哋嘅壽喜燒非常之好食!除咗壽喜燒之外,佢哋嘅魚生同埋壽司都非常之推介和牛壽喜燒今次我哋嘅主角就係和牛壽喜燒,佢呢個壽喜燒嘅賣相都非常之吸引同埋豐富,仲有好多唔同款式嘅蔬菜,且佢哋嘅和牛亦都非常之高質,紋路非常之清晰。非常之粉嫩!💕🙆🏻‍♀️北海道海膽軍艦❤️‍🔥壽司都非常之新鮮,尤其是係佢哋嘅海膽非常之鮮甜,而且佢哋嘅海膽都非常之肥美,食物覺得非常之高質素,推薦喜歡食海膽嘅朋友嚟試吓!😇🥰鰻魚飯鰻魚飯係常見嘅日本菜式之一,今次嘅鰻魚飯亦都非常之好食,佢嘅燒汁非常之惹味!

和牛壽喜燒
💕🙆🏻‍♀️北海道海膽軍艦❤️‍🔥
😇🥰鰻魚飯
2022-12-08 90 瀏覽
今日lunchtime想食下日本菜,就搵左呢間餐廳,lunchtime有啲多人,想黎既話盡量早少少就唔洗排隊,坐位都算舒服,服務態度好,值得再黎幫襯!我地叫左個午餐,Omakase 海鮮丼,材料相當豐富,有海膽、三文魚子、蝦、吞拿魚等等,飯上係滿滿既刺身,件件都切得夠厚身,豐腴味美,令人滿足三文魚籽就增加了丼飯的口感豐富度,成個飯勁鮮甜,好食——————————————————💕Encore指數:5/5💕餵食指數:4/5💕環境:4/5💕推介指數:4/5——————————————————

——————————————————

💕Encore指數:5/5
💕餵食指數:4/5
💕環境:4/5
💕推介指數:4/5
——————————————————
2022-12-07 67 瀏覽
火炙帶子壽司,帶子經過🔥火炙,帶有微微焦香味,為柔軟的太子肉增添滋味,配上微酸的醋飯,好味😋油甘魚魚腩壽司,油甘魚魚腩呈現非常漂亮的嫩粉色,好新鮮!油甘魚柔軟鮮甜,食落口,油甘魚的魚油香味係口度散發出黎!北海道海膽軍艦,每一件壽司都好新鮮,由其是食到件海膽壽司。件海膽真係好新鮮,好甘香,食完真係齒夾留香,完全無令我失望!❤️😛😍雜錦天婦羅,天婦羅有大蝦,冬菇,蟹柳和蕃薯。天婦羅香脆,唔會有油溢味👍正!火炙吞拿魚腩壽司,吞拿魚腩經過🔥火炙另有一番風味,吞拿魚腩經過火炙後把魚的油脂迫左出來,有焦香味之餘仲有油香味,好好好味😋炸廣島生蠔🦪蠔用麵包糠裹上,即叫即炸,外皮香脆,入面柔軟多汁!怕油膩的可以加檸檬汁點上沙律醬,又有另一番滋味。😍😍😝🤤吞拿魚壽司,墨魚壽司,三文魚腩壽司。墨魚壽司🍣雪白的墨魚煙煙靭韌,又鮮甜,好好味!三文魚腩壽司🍣三文魚腩顏色非常鮮艷,油脂豐富,好新鮮!食落口,三文魚油的香味係口度散發出黎!

2022-12-07 57 瀏覽
放左工,同同事去食晚飯,近近地去公司附近的《鮨政》,位於上環蘇杭街105號地下。餐廳明亮的環境,令客人坐在得好舒服。油甘魚魚腩壽司油甘魚魚腩呈現非常漂亮的嫩粉色,好新鮮!油甘魚柔軟鮮甜,食落口,油甘魚的魚油香味係口度散發出黎!火炙帶子壽司帶子經過🔥火炙,帶有微微焦香味,為柔軟的太子肉增添滋味,配上微酸的醋飯,好味😋和牛壽喜燒🍲壽喜燒非常豐富,有和牛🐂,冬菇,姫松菇,豆腐,蔬菜🥬。食材新鮮,用黎整壽喜燒,直接食到食物原味,食落去暖笠笠,好幸福!炸雞翼好鐘意佢的雞翼冇任何粉漿直接去炸,因為雞翼本身的雞皮已經係油脂。雞翼經高溫炸過後,雞皮的油脂迫左出嚟,肉汁鎖住係入面。外皮香脆,雞肉幼滑juicy,掂呀!
油甘魚魚腩壽司
火炙帶子壽司

和牛壽喜燒🍲
炸雞
2022-12-06 62 瀏覽
呢間鰭政係上環,集團有好多唔同分店,呢間保持到高質素,價錢又親民,正呀!雜錦天婦羅🍤天婦羅炸得勁出色!好似我係日本食既一樣,炸粉好薄咁包住餡料,食到炸粉既香脆,天婦羅有蝦,有茄子,有冬菇,有蟹柳,有蕃薯,每款都好好味呀!!餡料岩岩熟,保持到軟腍,真係超正囉!五點刺身拼盤🐟🦐拼盤既每款刺身都好新鮮,我特別中意帶子同三文魚,帶子好軟綿好鮮甜好爽嫩,三文魚好香,肥美嫩滑,超正囉!全部都係即日日本直送返黎,保證新鮮呀!炸雞翼🐤原隻雞翼黎,我既至愛!雞翼炸得好脆,皮脆肉嫩,好香好惹味,超級正!芥辣豉油金䱽魚牛油果🥑呢個都係沙律咁既設定,份量唔係多,但就好開胃,芥辣既‘攻鼻’好刺激,金䱽魚好嫩好有咬口,牛油果好綿好好食,仲有啲紫菜碎添,成個配搭都好好,超開胃呀!

雜錦天婦羅🍤

五點刺身拼盤🐟🦐

炸雞翼🐤

芥辣豉油金䱽魚牛油果🥑

2022-12-06 40 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,我哋都搵咗一間喺公司附近嘅日本菜同佢食飯。因為朋友,鍾意食壽司同埋魚生,呢一間餐廳,我見都有好多人推介佢哋嘅魚生非常之高質。豪華海鮮飯首先上網見到一定要叫嘅就係呢個,去打卡嘅樣非常之靚之餘,而且食到好飽。最重要係佢嘅食材都非常之新鮮同埋鮮甜。自己最鍾意就係佢哋嘅油甘魚,好肥美。針魚壽司🍣 墨魚壽司🍣 吞拿魚壽司之後我哋仲散叫咗幾款想食嘅壽司,佢哋嘅壽司,果然冇令人失望。講返個吞拿魚壽司,佢哋嘅吞拿魚非常肥美,顏色都好粉紅,食落鮮甜!
豪華海鮮飯
針魚壽司🍣 墨魚壽司🍣 吞拿魚壽司