2023-06-26 47 瀏覽
呢間位於尖沙咀既居酒屋可以話係呢到既名店今日就黎朝下聖由裝修到餐具都別具心思,幾有日本風味上十貫目有三文魚,八爪魚等等多種壽司全部都好唔錯而當中我最鍾意就係呢個帶子,味道非常鮮甜日本活海膽師傅即場開的活海膽,咁樣present真係比較少見日本真蠔-勇榮丸蠔口感juicy的蠔鮨一沙律好足料的沙律,有面有勁多魚生和牛粒串,和牛口感軟熟豚肉露筍卷,豚肉既油脂香同露筍配合得好好大蔥雞肉串,大蔥燒到勁香,雞肉都好味
呢間位於尖沙咀既居酒屋可以話係呢到既名店
今日就黎朝下聖
由裝修到餐具都別具心思,幾有日本風味
上十貫目
有三文魚,八爪魚等等多種壽司
全部都好唔錯
而當中我最鍾意就係呢個帶子,味道非常鮮甜
日本活海膽
師傅即場開的活海膽,咁樣present真係比較少見
日本真蠔-勇榮丸蠔
口感juicy的蠔
鮨一沙律

好足料的沙律,有面有勁多魚生
和牛粒串,和牛口感軟熟
豚肉露筍卷,豚肉既油脂香同露筍配合得好好
大蔥雞肉串,大蔥燒到勁香,雞肉都好味
2023-06-25 1350 瀏覽
約了好友吃日本料理,今次到了食肆林立的厚福街,鮨一樓上舖,有居酒屋風,食物種類多,又可以坐吧枱看師傅表現廚藝,吃得更開心。池魚王薄切 $268~肉質清甜順滑, 脂質甘香,綴以粉藍色食用花,清新脱俗,配點金箔,更添貴氣。日本活海膽 $256~原隻連外殼上的活海膽,鮮甜帶海水味,像雪糕般 Creamy, 入口融化。日本白粟米 $98 ~宮崎縣的白粟米非常清甜, 大粒有咬口,十分多汁,喜出望外!軟殼蟹天婦羅 $75 ~大大隻的軟殼蟹,香脆卻不油膩,裏面啖啖肉,無須加鹽或醬汁,唧少許檸檬汁已經很美味。有多款串燒可選擇,點了其中幾款。和牛粒串(一串) $58~鹽燒牛舌(一串)$42免治雞肉 自家製(一串) $38~華味鳥雞腎串(一串) $38~煙肉荔枝卷(一串) $28 ~整體味道都不錯。尤其喜歡煙肉荔枝卷,味道濃郁的煙肉舆香甜多汁的荔枝的十分配合。 還有 免治雞肉串,蘸些蛋黃漿,入口 更嫩滑。鮨一 (厚福街)尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓+852 37059227

池魚王薄切 $268~

日本活海膽 $256~

日本白粟米 $98 ~
宮崎縣的白粟米非常清甜, 大粒有咬口,十分多汁,喜出望外!

軟殼蟹天婦羅 $75 ~

有多款串燒可選擇,點了其中幾款。

和牛粒串(一串) $58~
鹽燒牛舌(一串)$42
免治雞肉 自家製(一串) $38~
華味鳥雞腎串(一串) $38~
煙肉荔枝卷(一串) $28 ~

鮨一 (厚福街)
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓
+852 37059227
  • 池魚王薄切
  • 免治雞肉串
  • 煙肉荔枝卷
  • 宮崎縣超甜粟米
2023-06-22 102 瀏覽
無言以對、一個字「劣」、前綫女工巧有性格、食物質素一般、壽司如爭先質素、冇生命嘅壽司、第一次品嘗、最攪笑點了4份免治雞串、圖片顯示一串跟一隻蛋、上枱時候得二隻蛋、女工巧妙回答:2串跟一隻蛋、真係想報海關:)
2023-06-22
慶祝紀念
生日
2023-06-19 85 瀏覽
今日嚟到尖沙咀, shopping完,當然就係食番餐好嘅, 朋友介紹呢間酒屋, 入到去啲裝修都幾日式,講多無謂,大家睇我叫左D乜:脆辣香雞翼:這道菜以鮮嫩多汁的雞翼為基礎,烹調出一種香辣的風味。雞翼外皮炸得酥脆,內部肉質鮮嫩,辣味刺激而不過分,讓人回味無窮。上錦繡刺身:這道刺身匯集了多種新鮮海鮮,包括三文魚、鰤魚、池魚、北寄貝、八爪魚、鮮帶子和赤蝦。每一片刺身都鮮美精緻,展現出海鮮的原汁原味。這道菜彷彿一幅色彩繽紛的畫作, 打卡一流 ,口感豐富。日本活海膽:這道菜以新鮮的日本活海膽為主角,帶來了極致的奢華口感。海膽的鮮甜味道和濃郁的海洋風味在口中綻放,令人愉悅。這道菜給人一種Pure、細緻的享受,是海鮮愛好者的必嚐之選。什錦天婦羅:這道菜結合了各種時令蔬菜和海鮮,包括蝦 、金菇、南瓜、茄子等。天婦羅炸得金黃酥脆,食材保持了鮮嫩的質感,口感豐富多樣。每一口都能品味到蔬菜和海鮮的風味,是一道唔錯的料理。辣酒煮廣島蠔:這道菜以廣島蠔為主角,煮製在辣酒的湯汁中。廣島蠔鮮嫩多汁(煮得唔老),搭配辣酒的香辣風味,帶來一種獨特的美味。湯汁的味道醇厚,讓蠔肉更加鮮美。最後我覺得呢間日式餐廳嘅裝修幾簡潔

最後我覺得呢間日式餐廳嘅裝修幾簡潔同幾乾淨,同埋食物我覺得都幾有quality, 咁如果大家經開TST呢頭,咁可以試下呢間餐廳, 我覺得都值得一試。

今日約左朋友來到尖沙咀厚福街食日本野 — 鮨一日本料理。坐在吧檯位置可一邊食一邊準備料理。首先試了上錦繡刺身$348,有三文魚、油甘魚、赤蝦、北寄貝、帶子等多達八款刺身、每款都厚切、口感十足。另外點了象拔蚌刺身 $198、喜歡它新鮮爽脆的質感、無論刺身或輕輕一燙作火鍋都好好味。這裡除了刺身還有多款串燒。 和牛粒串燒過後肉質仍然軟熟、灑上少許黑椒十分惹味。第一次試華味鳥雞臀串、沒有想像中肥膩但雞肉很滑味道不錯。大蔥雞肉串吃下去亦很爽脆~整體感覺不錯、尤其喜歡即叫即燒的串燒、難怪平日都那麼多人光顧。

2023-06-14 59 瀏覽
平時食居酒屋都食魚生,但近排皮膚比較敏感,決定試一啲啲清淡啲食物,估唔到都有驚喜海葡萄番茄沙律($128)使用了少見的食材,新鮮的海葡萄和番茄,配搭清爽,讓人感受到夏日的涼快燒鵝肝($128)鵝肝經過煙燻和烤烤,讓它的香氣與味道更加突出,一口咬下去,鵝肝的滑嫩口感和濃郁的味道瞬間在口中爆發,加上烤吐司,很惹味日本白粟米($98)日本白粟米也是店家的招牌菜之一🤪睇落去簡簡單單,平平無奇,但估唔到好香甜,口感也非常脆嫩,味噌煮牛舌($68)牛舌經過慢火煮熟,再加入特製的味噌醬汁,讓這道菜色的口感非常柔嫩,味道也非常豐富

海葡萄番茄沙律($128)

使用了少見的食材,新鮮的海葡萄和番茄,
配搭清爽,讓人感受到夏日的涼快

燒鵝肝($128)

日本白粟米($98)

味噌煮牛舌($68)

2023-06-13 1088 瀏覽
尖沙咀厚福街日本料理餐廳 [鮨一]開業多年,憑著15cm高的巨量海膽山飯最為人氣,另外剌身、壽司、卷物和串燒等亦好評如潮,這裏的環境甚有日式風味,無論我朋友食飯,飲酒食串燒傾吓一樣咁適合😋🍣▪️特上十貫目 $ 378十件壽司用上嘅刺身,師傅會因應當日最當做嘅食材而決定用料,今日分別有真明埾、深海池魚、油金魚腩、劍魚腩、燒碟魚邊、海蝦、帶子、吞拿魚腩、三文魚籽軍艦、吞拿魚腩蓉軍艦,每款高質新鮮,非常肥美,有驚喜🦪▪️西班牙生蠔(隻)$ 78生蠔Size 好大隻,新鮮飽滿,入口爽脆,配上日本柚子酸醋汁,𧐢味突出,非常鮮美🌽▪️日本白粟米 $ 98日本北海道特產,粒粒飽滿,粟米爆汁,爽甜,帶忌廉味道,好清新🥘▪️辣味噌煮和牛腹 $ 98美味的料理,牛腹炆得肥美又軟淋,而且辣味噌入晒味,另外有蘿蔔一樣入口清甜入味,又腍又冇渣,推薦點了五款串燒質素亦非常不錯,師傅火候掌握得好好,調味亦只加了海鹽和黑椒,保留食材原汁原味,個人最推介鹽燒牛舌和豚肉露筍卷 😋🥩▪️和牛粒串 $58🫛▪️豚肉露筍卷 $ 42👅▪️鹽燒牛舌 $ 42🐔▪️雞尾尖 $ 35🐷▪️煙肉荔枝卷 $ 28

🍣▪️特上十貫目 $ 378

🐷▪️煙肉荔枝卷 $ 28

• 特上十貫目
  • 辣味噌煮和牛腹
2023-06-05 141 瀏覽
📍鮨一尖沙咀樓上高質日本料理Encore再encore日本令和之怪物蠔 $196⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️肉質鮮甜,口感飽滿上面仲有啲柚子,柚子味好香好夾 再叫咗個海葡萄蕃茄沙律 $128⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️啲海葡萄好鮮味,口感脆卜卜完全冇好鹹嘅海水味越食越上癮鰤魚刺身 $198⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🤤🤤🤤🤤好味,好味,好味啲油脂味好香,魚味好鮮甜口感豐富,魚質係比較軟身甲羅燒$98⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️啲蟹膏勁香呀麵包勁脆,加埋啲蟹膏一齊食,可以中和實在太鍾意食,忍唔住自己一個食晒😂😂😂燒鵝肝 $128⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️勁香,又係咬一啖,已經係成個口都勁香嘅油脂未仲有嘅係螢光魷魚茶碗蒸 $136⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️滿滿嘅螢光魷魚,勁香濃嘅蒸蛋正👍🏻最後嘅係味噌煮牛舌$68⭐️⭐️⭐️⭐️唔係講笑,依個真係勁飽勁厚切嘅牛舌,同好入味嘅蘿蔔
📍鮨一
尖沙咀樓上高質日本料理
Encore再encore

日本令和之怪物蠔 $196
肉質鮮甜,口感飽滿
上面仲有啲柚子,柚子味好香好夾

再叫咗個海葡萄蕃茄沙律 $128
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
啲海葡萄好鮮味,口感脆卜卜
完全冇好鹹嘅海水味
越食越上癮

鰤魚刺身 $198
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🤤🤤🤤🤤好味,好味,好味
啲油脂味好香,魚味好鮮甜
口感豐富,魚質係比較軟身

甲羅燒$98
啲蟹膏勁香呀
麵包勁脆,加埋啲蟹膏一齊食,可以中和
實在太鍾意食,忍唔住自己一個食晒😂😂😂

燒鵝肝 $128
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
勁香,又係咬一啖,已經係成個口都勁香嘅油脂未

仲有嘅係螢光魷魚茶碗蒸 $136
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
滿滿嘅螢光魷魚,勁香濃嘅蒸蛋
正👍🏻

最後嘅係味噌煮牛舌$68
⭐️⭐️⭐️⭐️
唔係講笑,依個真係勁飽
勁厚切嘅牛舌,同好入味嘅蘿蔔

• 甲羅燒
  • 令和之怪物蠔
  • 日本海葡萄蕃茄沙律
2023-06-05 74 瀏覽
性價比勁高日式料理,提供嘅選擇齊全由炸物,串燒,飯,麵類,壽司,刺身,丼,廚發板都齊全.鰤魚刺身刺身非常新鮮,肉質鮮甜,口感幼滑細膩日本令和之怪物令和之怪物, 簡直不得了, 好大隻好肥美又鮮甜,味道十分豐富,生蠔配上少少柚子同醋啫喱,令成個味道嘅更加突出.螢光魷魚好特別嘅魷魚仔,蒸蛋超滑,值得一試海葡萄番茄沙律沖繩特色小食海葡萄,是不常見的特色小食,很爽,做餐前小食不錯燒鵝肝食過一次之後再嚟都會點單食鵝肝覺得太膩嘅話壽司款啱曬你壽司飯中和鵝肝帶嚟嘅油膩感一啖食落口 香而不膩甲羅燒蟹膏醬加埋一隻新鮮日本雞蛋撈埋一齊,撈勻再搽多士食,真係一啖接一啖停唔到口呀味噌煮牛舌牛舌超驚喜, 勁厚,有口感,入口軟綿綿,新鮮熱辣辣,就連唔食牛舌嘅朋友都贊不絕口.
性價比勁高日式料理,提供嘅選擇齊全
由炸物,串燒,飯,麵類,壽司,刺身,丼,廚發板都齊全.

鰤魚刺身
刺身非常新鮮,肉質鮮甜,口感幼滑細膩

日本令和之怪物

螢光魷魚
好特別嘅魷魚仔,蒸蛋超滑,值得一試

海葡萄番茄沙律

一啖食落口 香而不膩

甲羅燒

味噌煮牛舌
2023-05-31 113 瀏覽
西班牙生蠔+日本令和之怪物蠔西班牙生蠔爽甜,肉質厚實,完全冇腥味而令和之怪物係更上一個層次Size更大之餘,鮮甜味係更加豐富配上少少柚子同醋啫喱,令成個味道嘅更加突出火山卷(六件)不計成本嘅份量,睇相片已經知道海膽同三文魚子嘅份量多到完全睇唔到件卷物咁制!金黃色既海膽、橙紅色既三文魚子、加上小小金箔,視覺上襯得好有美感。味覺上係可以用「豐富」黎形容新鮮既食材就係一切,鮮甜度十足既海膽同三文魚子一齊放入口,呢道料理係又睇得又有內涵鰤魚刺身(四切)鰤魚aka油甘魚,係今日嗌嘅唯一一道刺身魚油味好香,恰到好處溫泉蛋海鮮凱撤沙律係爆盛嘅份量!除咗沙律菜之外,仲有份量好豐富嘅刺身雜錦, 加上芝士同沙律醬,口感同味道都好豐富鵝肝手卷係今日我覺得最impressive嘅一道料理香煎鵝肝嘅香味係極濃厚配上適當嘅日本飯量剛好中和到油膩感每粒飯都有鵝肝油嘅香味如果我下次再嚟一定會再點天婦羅蝦手卷香脆嘅外層,爽口彈牙嘅蝦肉,口感配合得好好鹽燒三文魚鰭(兩件)燒得好香脆,魚鰭位置係好滑跟埋經過高溫逼出嚟嘅三文魚油香三文魚愛好者可以一試牛舌唐揚第一次食牛舌唐揚外層炸得好酥脆牛吞份量係好夠厚口感係好爽口成件牛舌唐
西班牙生蠔+日本令和之怪物蠔
西班牙生蠔爽甜,肉質厚實,完全冇腥味
而令和之怪物係更上一個層次
Size更大之餘,鮮甜味係更加豐富
配上少少柚子同醋啫喱,令成個味道嘅更加突出

火山卷(六件)
不計成本嘅份量,睇相片已經知道
海膽同三文魚子嘅份量多到完全睇唔到件卷物咁制!
味覺上係可以用「豐富」黎形容

鰤魚刺身(四切)
鰤魚aka油甘魚,係今日嗌嘅唯一一道刺身
魚油味好香,恰到好處

溫泉蛋海鮮凱撤沙律

剛好中和到油膩感
每粒飯都有鵝肝油嘅香味
如果我下次再嚟一定會再點

天婦羅蝦手卷
香脆嘅外層,爽口彈牙嘅蝦肉,口感配合得好好

鹽燒三文魚鰭(兩件)
燒得好香脆,魚鰭位置係好滑
跟埋經過高溫逼出嚟嘅三文魚油香
三文魚愛好者可以一試

牛舌唐揚
第一次食牛舌唐揚
外層炸得好酥脆
牛吞份量係好夠厚
口感係好爽口
成件牛舌唐揚放入口既感覺都幾特別

特上錦繡刺身(共八款,各2切) $528吞拿魚同拖羅好滑好好食,海膽好鮮甜,有兩款魚特別火灸過,幾香口日本蘋果沙律 $98清甜爽脆,好食!什錦天婦羅 $98有三隻蝦四款蔬菜,好乾身,蝦彈牙好食日本真蠔 - 勇榮丸蠔 兩隻 $68細細粒但肉質好飽滿,回甘有少少鐵味,面頭有柚子檸檬🍋啫喱$34/粒 ,值得一試味增煮牛舌 $68勁大碗,牛舌份量好多,好食又淋,入味明太子雞翼$48 兩隻香脆可口總數$999人均$499.5
特上錦繡刺身(共八款,各2切) $528
吞拿魚同拖羅好滑好好食,海膽好鮮甜,
有兩款魚特別火灸過,幾香口

日本蘋果沙律 $98
清甜爽脆,好食!

什錦天婦羅 $98
有三隻蝦四款蔬菜,好乾身,蝦彈牙好食

日本真蠔 - 勇榮丸蠔 兩隻 $68
細細粒但肉質好飽滿,回甘有少少鐵味,面頭有柚子檸檬🍋啫喱
$34/粒 ,值得一試

味增煮牛舌 $68
勁大碗,牛舌份量好多,好食又淋,入味

明太子雞翼$48 兩隻
香脆可口

總數$999
人均$499.5
2023-05-25 67 瀏覽
對上一次嚟已經係幾年前,好掛住佢啲刺身 ,所以決定再嚟一次。特上錦繡刺身 (8款,各2切) $528擺盤好靚,總共8款刺身,全部都好新鮮。我最愛吞拿魚,完全有筋,入口口感彈牙,成舊啫喱咁,好鮮甜。其他魚都好肥美肉厚,一樣好正,帶子同蝦都超新鮮。海膽鮮甜,而且非常厚,完全冇腥味。日本蘋果沙律 $98清新香甜,非常開胃。什錦天婦羅(3蝦4菜)$98天婦羅炸得好清爽,唔油膩,而且炸粉唔厚,有蕃薯,菰同南瓜。日本真蠔-勇榮丸蠔 (兩隻)$68新鮮清甜,夠肥美亦唔腥,加上柚子(?)味嘅啫喱做調味,好夾好清新。味噌煮牛舌 $68嘩,好正,牛舌厚切粒,咬落去好彈牙,咬到入心又軟熟,索埋啲味噌湯好好味。另外有白蘿蔔,又係吸咗湯,好正。明太子雞翼(兩隻)$48明太子微辣好開胃,濃味得嚟唔over。想食高質日本菜,呢間可以一戰。

特上錦繡刺身 (8款,各2切) $528

日本蘋果沙律 $98
清新香甜,非常開胃。

什錦天婦羅(3蝦4菜)$98
天婦羅炸得好清爽,唔油膩,而且炸粉唔厚,有蕃薯,菰同南瓜。

日本真蠔-勇榮丸蠔 (兩隻)$68

味噌煮牛舌 $68

明太子雞翼(兩隻)$48
明太子微辣好開胃,濃味得嚟唔over。

想食高質日本菜,呢間可以一戰。
今晚約左朋友黎到位於尖沙咀厚福街既日本料理餐廳-鮨一日本料理。呢間日本料理係尖沙咀最出名既食街裡面,地理位置非常方便。入到去侍應安排我哋坐係吧枱,可以望住師父整啲新鮮食材都係第一次。侍應都好欣勤招待,亦會推介招牌菜式俾我地選擇。最後我地揀左以下菜式:▶️上錦繡刺身(8款)$348有三文魚、北寄貝、八爪魚🐙、鮮帶子、赤蝦等新鮮刺身,款款都厚切肥美,鮮甜可口😋▶️日本真蠔-米琦蠔 ($88 )及勇榮丸蠔($68)生蠔有成手掌咁大隻,望上去新鮮光澤,食落口超肥美嫩滑又creamy, 配埋上面既柚子啫喱同蔥花,更能突出個鮮味。▶️溫泉蛋海鮮海撒沙律🥗 $98海鮮包含左各類新鮮刺身,配埋個溫泉蛋及海撒沙律,配搭好有創意,亦出奇地夾,好fresh 既組合。▶️鮨一手卷 $98鮨一手卷係呢到侍應推介,係皇牌菜式。由海膽、吞拿魚蓉、三文魚籽組成,真係超豐富既組合😋食落超足料美味,真係無介紹錯👍🏻▶️鵝肝手卷 $78鵝肝煎得好香,份量有成2塊鵝肝,食落油脂滿滿,入口即溶,味道一流。▶️串燒🔸鹽燒牛舌 $42🔸免治雞肉配生蛋 $38🔸燒日本迷你甘薯 $32🔸煙肉荔枝卷 $28各類串燒整體都不俗,特別推介鹽燒牛舌同免治

▶️上錦繡刺身(8款)$348

▶️日本真蠔-米琦蠔 ($88 )及勇榮丸蠔($68)

▶️溫泉蛋海鮮海撒沙律🥗 $98

▶️鮨一手卷 $98
▶️鵝肝手卷 $78

▶️串燒
🔸鹽燒牛舌 $42
🔸免治雞肉配生蛋 $38
🔸燒日本迷你甘薯 $32
🔸煙肉荔枝卷 $28
各類串燒整體都不俗,特別推介鹽燒牛舌同免治雞肉,鹽燒牛舌燒得好香口惹味,而免治雞肉肉質嫩滑加埋燒汁生蛋汁就更美味。
2023-05-12
2023-05-18 100 瀏覽
尖沙咀厚福街咁多嘢食,原來樓上都有間氣氛咁好嘅日本餐廳,上到嚟就覺得自己好似去咗日本嘅居酒屋咁🥰🦪生蠔日本令和之怪物蠔好大隻好肥美,好鮮甜。🥗溫泉蛋海鮮凱撤沙律魚生雜錦同蛋黃醬撈埋一齊,每一啖嘅口感都好豐富。🐟鰤魚刺身鰤魚刺身非常新鮮,肉質甜美,口感幼滑細膩。火山卷我好鍾意海膽濃郁嘅味道,海膽好新鮮好creamy ,加上三文魚子吃口感好豐富。鵝肝手卷鵝肝油香味非常濃郁,用秘製醬汁調製嘅壽司飯,讓手卷嘅味道更加豐富。🍤天婦羅蝦手卷蝦嘅口感非常新鮮,而且炸得很酥脆。鹽燒三文魚鰭三文魚鰭口感非常軟嫩,而且燒得好香,配上鹽嘅味道,好好味🤤牛舌唐揚牛舌口感非常軟嫩,而且炸得很酥脆,配上特製醬料,整道菜式味道更加豐富。

🦪生蠔
日本令和之怪物蠔好大隻好肥美,好鮮甜。

🥗溫泉蛋海鮮凱撤沙律
魚生雜錦同蛋黃醬撈埋一齊,每一啖嘅口感都好豐富。

🐟鰤魚刺身
鰤魚刺身非常新鮮,肉質甜美,口感幼滑細膩。

火山卷

鵝肝手卷

🍤天婦羅蝦手卷
蝦嘅口感非常新鮮,而且炸得很酥脆。

鹽燒三文魚鰭
三文魚鰭口感非常軟嫩,而且燒得好香,配上鹽嘅味道,好好味🤤

牛舌唐揚
2023-05-18
2023-05-15 138 瀏覽
真係好鍾意食日本餐海膽真係我嘅自愛個雞軟骨我覺得就一般般啦冇乜特別可以唔食但係個海膽飯真係好好味不過個份量就真係細咗啲啦 如果可以呢個價錢再多啲就好啦因為食完都唔夠攝牙罅
真係好鍾意食日本餐
海膽真係我嘅自愛